"Graadmeter voor gemoedstoestand van consumenten". Gewoon een graaier van een champagnebedrijfquote:'Sombere' consument dronk vorig jaar minder champagne
De verkoop van champagne is vorig jaar met bijna tien procent gedaald. Door politieke en economische onzekerheden had de consument minder zin in de bubbels, zegt de Franse branchevereniging Comité Champagne.
Vorig jaar juli hadden de Franse producenten al opgeroepen tot een verlaging van het aantal geoogste druiven, nadat de verkoop van champagne in de eerste zes maanden van 2024 met meer dan 15 procent was gedaald. Over heel dat jaar daalde het aantal leveringen met 9,2 procent ten opzichte van een jaar eerder, tot ruim 271 miljoen flessen.
"Champagne is een graadmeter voor de gemoedstoestand van consumenten", zegt medevoorzitter Toubart van de branchevereniging in een verklaring. Volgens hem ziet de consument in belangrijke champagnemarkten zoals Frankrijk en de Verenigde Staten door "de inflatie, conflicten over de hele wereld, economische onzekerheden en afwachtende politiek" geen reden om iets te vieren.
De Franse markt was in 2024 goed voor 118 miljoen flessen, een daling van 7,2 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Het comité wijt die daling aan de economische en politieke "somberheid" in het land. In dezelfde periode werden ruim 153 miljoen champagneflessen naar het buitenland geëxporteerd, een daling van bijna 11 procent ten opzichte van 2023.
Goedkopere prosecco
Vorig jaar ontstond in Frankrijk een groot wijnoverschot omdat Fransen steeds minder wijn drinken. In de jaren 60 dronken Fransen gemiddeld 100 liter per hoofd van de bevolking per jaar. Dat is tegenwoordig minder dan 40 liter. Ook wordt de duurdere champagne steeds vaker verruild voor goedkopere prosecco.
Gewoon cava inschenken. Geen hond die het merkt.quote:Op zondag 19 januari 2025 23:18 schreef voetbalmanager2 het volgende:
Champagne is zwaar overrated. Er is genoeg betere bubbelwijn die vele malen goedkoper is.
Precies, voor de prijs van een flesje middelmatige Moët (+/-¤40) heb je zoveel lekkers qua sekt of cava.quote:Op zondag 19 januari 2025 23:18 schreef voetbalmanager2 het volgende:
Champagne is zwaar overrated. Er is genoeg betere bubbelwijn die vele malen goedkoper is.
Precies. Champagne is me wat te fruitig. Een Prosecco drinkt lekkerder weg.quote:Op zondag 19 januari 2025 23:18 schreef voetbalmanager2 het volgende:
Champagne is zwaar overrated. Er is genoeg betere bubbelwijn die vele malen goedkoper is.
Zoiets als Lambrusco is prima, met schroefdopquote:Op zondag 19 januari 2025 23:18 schreef voetbalmanager2 het volgende:
Champagne is zwaar overrated. Er is genoeg betere bubbelwijn die vele malen goedkoper is.
Moët als graadmeter gebruikenquote:Op zondag 19 januari 2025 23:30 schreef tjoptjop het volgende:
[..]
Precies, voor de prijs van een flesje middelmatige Moët (+/-¤40) heb je zoveel lekkers qua sekt of cava.
Via @:Pietverdriet ooit eens de Fürst von Metternich sekt aangeraden gekregen en voor een tientje is dat een prima mousserende wijn (met een vreselijk kitsch etiket)
Hoe moeilijk is het om een fles te openen, je haalt het ijzedraad er af, je houd je hand stevig bovenop de kurk, en me je andere vingers druk je de kurk voorzichtig omhoog, echt nog nooit fout gegaan.quote:Op maandag 20 januari 2025 08:35 schreef Beathoven het volgende:
[..]
Zoiets als Lambrusco is prima, met schroefdop
ik heb sowieso een hekel aan die flessen met knalkurken waarbij de halve inhoud eruitloopt, met name dat laatste deel.
En niet te hard met je auto rijden.quote:Op maandag 20 januari 2025 09:21 schreef raptorix het volgende:
[..]
Hoe moeilijk is het om een fles te openen, je haalt het ijzedraad er af, je houd je hand stevig bovenop de kurk, en me je andere vingers druk je de kurk voorzichtig omhoog, echt nog nooit fout gegaan.
hier ook niet.quote:Op maandag 20 januari 2025 09:21 schreef raptorix het volgende:
[..]
Hoe moeilijk is het om een fles te openen, je haalt het ijzedraad er af, je houd je hand stevig bovenop de kurk, en me je andere vingers druk je de kurk voorzichtig omhoog, echt nog nooit fout gegaan.
Crémant drink ik ook regelmatig: Poll-Fabaire (Cuvée Rosé Brut), Bernard Massard, Domaine KOX.quote:Op maandag 20 januari 2025 09:25 schreef borisz het volgende:
Doe maar een goeie sekt of cava.
Bij ons kerstdiner op werk hadden we vooraf crémant. Was ook een lekkere bubbel![]()
Droge kopen.quote:Op zondag 19 januari 2025 23:40 schreef thedeedster het volgende:
[..]
Precies. Champagne is me wat te fruitig. Een Prosecco drinkt lekkerder weg.
Mimosa's zijn een oplossingquote:Op maandag 20 januari 2025 10:27 schreef Twiitch het volgende:
Vind het allemaal smerig. Dan drink je iets en dan voelt het alsof je een droge mond hebt. Jakkie bah.
Haten op wijn.quote:
De Prosecco die ik in mijn leven gedronken heb was minderwaardige kwaliteit. Cava was beter. Sekt ken ik niet en Crémant was te zoetquote:Op maandag 20 januari 2025 12:50 schreef bloodymary1 het volgende:
In principe is het ook allemaal hetzelfde spul, champagne, prosecco, cava, cremant, sekt. En natuurlijk heb je bij elke soort verschillende kwaliteiten en smaken.
Champagne heet alleen zo omdat het uit de Champagnestreek komt. Heeft verder niks met de kwaliteit of smaak te maken. Een cremant van 20 km verderop kan net zo lekkerder of misschien nog lekkerder zijn.
Ja auto's zijn ook allemaal hetzelfde spul. Echter is een Q7 een stuk lekkerder te rijden dan een fiat punto. Dom argument dat je alleen denkt dat de streek anders is.quote:Op maandag 20 januari 2025 12:50 schreef bloodymary1 het volgende:
In principe is het ook allemaal hetzelfde spul, champagne, prosecco, cava, cremant, sekt. En natuurlijk heb je bij elke soort verschillende kwaliteiten en smaken.
Champagne heet alleen zo omdat het uit de Champagnestreek komt. Heeft verder niks met de kwaliteit of smaak te maken. Een cremant van 20 km verderop kan net zo lekkerder of misschien nog lekkerder zijn.
Jij sabreert je Champagne dus niet met een bbq spatelquote:Op maandag 20 januari 2025 09:21 schreef raptorix het volgende:
[..]
Hoe moeilijk is het om een fles te openen, je haalt het ijzedraad er af, je houd je hand stevig bovenop de kurk, en me je andere vingers druk je de kurk voorzichtig omhoog, echt nog nooit fout gegaan.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |