quote:
Nu de zorgverzekering snel duurder wordt, gaan meer stemmen op voor een premie die afhankelijk is van het inkomen. Wat dat anno 2025 zou betekenen, berekende vergelijkingssite Zorgverzekeringwijzer.nl.
Met een premie van rond de 160 euro per maand die steeds lastiger op te brengen wordt voor mensen met een lager inkomen, gaan steeds meer stemmen op om die premie wél volledig afhankelijk te maken van het inkomen. Want waarom betaalt iemand met een bruto salaris van twee ton per jaar hetzelfde als iemand die pak-m-beet 30.000 euro per jaar verdient?
Uit een peiling van Zorgverzekeringwijzer.nl onder ruim 3300 respondenten blijkt dat bijna 60 procent voor zo’n inkomensafhankelijke zorgpremie is. Vooral jongeren en ouderen blijken voorstander te zijn van een inkomensafhankelijke zorgpremie. Niet zo gek, zegt Frans Kooning van Zorgverzekeringwijzer.nl en zelf verpleegkundige op de spoedeisende hulp: ,,Zij hebben lagere inkomens en hoeven dan minder te betalen. Veel werkenden zijn geen voorstander.”
Omdat een inkomensafhankelijke zorgpremie eerder op tafel lag, besloot de site die optie te onderzoeken. In 2012 brachten het toenmalige kabinet met VVD en PvdA al eens een voorstel tot stemming waarin de premie van de zorgverzekering gekoppeld zou worden aan het inkomen. Het voorstel haalde het niet.
Berekeningen anno 2025
De vergelijkingssite gebruikte de gegevens uit het regeerakkoord van 2012 en ontwikkelde een rekentool met de actuele cijfers voor 2025, om te berekenen hoeveel iedereen zou gaan betalen als de zorgpremie volledig inkomensafhankelijk zou worden. Nu betalen werkenden ook al 5,62 procent aan zorgkosten via het inkomen. Dat zou omhoog gaan naar 11,1 procent. Mensen met een bruto inkomen van 2000 euro per maand hoeven nog slechts 32 euro af te dragen. Voor mensen die 5000 euro bruto per maand verdienen, gaat de premie omhoog naar 355 euro. En wie een salaris heeft van 8000 euro bruto per maand moet 671 euro aan zorgpremie betalen.
,,Of dit gaat gebeuren, weten we niet. Maar er zal iets moeten veranderen. We zien al jaren dat de zorgkosten hard toenemen en de basisverzekering omhoog gaat. Dat wordt onhoudbaar”, zegt Kooning.
Zelf merkt de verpleegkundige ook dat de zorg verandert. Patiënten die tien jaar geleden met flinke buikpijn op de spoedeisende hulp belandden, kregen bij godsgratie een bloedonderzoek en een klysma mee naar huis. ,,Nu doen we bloedonderzoek, maken een echo, waar nodig een CT-scan en gaan mensen alsnog met een klysma naar huis”, beschrijft hij. ,,Mensen nemen geen genoegen meer met een arts die zegt: het is waarschijnlijk niets. Die willen een oorzaak voor hun klachten en vragen meer onderzoek. Dus ja, tot op zekere hoogte werken we zelf mee aan hogere zorgkosten.”
https://www.ad.nl/economi(...)s-positief~a780640f/Nee, absoluut niet doen. Als je zo goed als alles inkomensafhankelijk gaat maken, dan gaat werken al helemaal niet meer lonen.
Nu heb ik al een grafhekel aan dat hele toeslagensysteem dat we hier in Nederland gebruiken, maar als we alles inkomensafhankelijk gaan maken, dan is er al helemaal geen reden meer voor mensen om (meer) te gaan werken. Want waarom nog (meer) gaan werken, als dat er voor zorgt dat je a. geen toeslagen meer krijgt en b. veel meer premie voor zorg (of andere basisvoorzieningen) moet gaan betalen.
Ik ben hier dan ook extreem fel op tegen.
En schaf gelijk dat hele toeslagensysteem af en vervang het door iets waarbij de toeslagklant het niet zelf in de portemonnee krijgt, maar dat huur o.i.d. direct door de overheid betaald wordt.