Op vrijdag 20 december 2024 22:25 schreef Frozen-assassin het volgende:Recept voor geroosterde zwaan met kruiden
Ingrediënten:
1 zwaan (4-5 kg, schoongemaakt)
2 uien, grof gehakt
2 wortels, in stukken gesneden
2 stengels selderij, in stukken gesneden
4 teentjes knoflook, geplet
3 takjes rozemarijn
3 takjes tijm
2 laurierblaadjes
250 ml rode wijn
500 ml kippen- of wildbouillon
100 g boter
Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze:
Voorbereiding:
Controleer of de zwaan volledig schoongemaakt is (veren en ingewanden verwijderd). Dep de huid droog met keukenpapier.
Wrijf de buitenkant en binnenkant in met zout en peper.
Vullen:
Vul de zwaan met de uien, wortels, selderij, knoflook, rozemarijn, tijm en laurierblaadjes. Bind de poten bij elkaar met keukentouw om de vorm te behouden tijdens het braden.
Roosteren:
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Smelt de boter in een grote braadslee en schroei de zwaan rondom aan totdat de huid goudbruin is.
Voeg de rode wijn en bouillon toe aan de braadslee.
In de oven:
Plaats de braadslee met de zwaan in de voorverwarmde oven. Bedek losjes met aluminiumfolie.
Rooster de zwaan ongeveer 3-3,5 uur (20-25 minuten per kilogram), en bedruip elke 30 minuten met het vocht uit de braadslee.
Afgaren en serveren:
Controleer of het vlees gaar is (kerntemperatuur van 75 °C in de borst).
Laat de zwaan 15-20 minuten rusten voordat je hem aansnijdt.
Serveer met aardappelpuree, spruitjes of een stevige rode wijnsaus.