Ja, geografie. Het is ook potentieel een goede inkomstenbron voor Australië. Die proberen om die energie in de vorm van waterstof te vervoeren, want er is best veel vraag naar groene waterstof omdat er zo weinig geproduceerd wordt. Maar dat is lastig.quote:Op zaterdag 21 december 2024 21:36 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
De gunstigste gebieden liggen gek genoeg niet op de evenaar maar er iets vanaf, zoals je ook ziet op de kaart
Als we gaan voor de goedkoopste optie moeten we gewoon doorgaan met gas, olie en steenkool. De voorraden zijn nog wel toereikend voor vele decennia. Maar als het CO2 sprookje toch waar blijkt te zijn zadelen we de volgende generaties met de shit op.quote:Op zaterdag 21 december 2024 23:08 schreef SymbolicFrank het volgende:
Het punt is, dat het allemaal wel kan en er op kleine schaal heel goed uitziet, tot je het gaat proberen op te schalen. Zoals ik al zei, uiteindelijk zal er waarschijnlijk wel een wereldomspannend elektriciteitsnetwerk ontstaan, maar dat gaat nog lang duren. En je hebt in de praktijk vele malen dat minimale oppervlak aan zonnepanelen nodig. Ver weg. Met veel mogelijkheden om onze energietoevoer af te sluiten.
En waterstof is echt een hele slechte optie. Het lijkt wel leuk: bergen extra zonnepanelen en windmolens neerzetten en het overschot aan elektriciteit omzetten in waterstof en opslaan, totdat je het allemaal uit gaat rekenen. Vraag het Duitsland. Als dat rendabel zou zijn, zou die zonnetoren dat ook doen. In Nederland hebben we bijvoorbeeld al niet genoeg plaats om al onze energie op te wekken met zon, wind en waterstof, als we niet ons hele deel van de Noordzee vol zetten met windmolens en alle boeren uitkopen en hun land vol zetten met zonnepanelen.
Zodra je grootschalige opslag nodig hebt is kernenergie vrijwel altijd goedkoper. En dan hebben ook nog ruimte voor andere dingen dan zonnepanelen, windmolens en bebouwing.
Het verhaal is simpel en ik zou het serieus fantastisch prachtig vinden maar de uitvoering sws onhaalbaar in ons huidig gestel van vooral veel gesteggel en opstellers die vooral het bestellen blijven uitstellen.quote:Op zaterdag 21 december 2024 21:32 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Ze hoeven natuurlijk niet allemaal op 1 locatie te liggen en ook niet alles hoeft met zonne-energie opgewekt te worden. Maar het geeft wel aan wat je zou kunnen opwekken met een relatief klein aardoppervlak. Dat lijkt me de strekking van het verhaal.
Dat klopt.quote:Op zondag 22 december 2024 01:12 schreef quo_ het volgende:
[..]
Als we gaan voor de goedkoopste optie moeten we gewoon doorgaan met gas, olie en steenkool. De voorraden zijn nog wel toereikend voor vele decennia. Maar als het CO2 sprookje toch waar blijkt te zijn zadelen we de volgende generaties met de shit op.
Nee, dat soort informatie komt van Greenpeace, die kernenergie het slechtste van het slechtste vinden. In de praktijk is het 1 van de veiligste en schoonste energievormen. We moeten de afgewerkte brandstofstaven trouwens recyclen in plaats van weggooien. En we hebben nog hopen radioactieve elementen die we kunnen gebruiken als brandstof.quote:Kernenergie is eveneens het opstoken van de aarde door uitputting van eindige voorraden grondstof. Aan het einde van de eeuw is ook dat afgelopen. En erger is nog dat we vele tientallen generaties na ons opzadelen met enorme bergen gevaarlijk afval. De slimste oplossing die we nu hebben is om het een kilometer onder de grond te dumpen. Daar kom je dus nooit meer bij. Knettergek en onverantwoord.
In het Klimaatakkoord gaan we ook een paar groene waterstoffabrieken bouwen, maar gaan we het overgrote deel importeren. Het is dus maar te hopen dat onze buurlanden veel waterstof gaan produceren.quote:Maximaal wind en zon op logische plekken is het enige wat ons gaat helpen. Wind op zee kunnen we zelf. Al die PV panelen op land is hier gerommel in de marge, te weinig ruimte en geen optimale hoeveelheid zon. Die dingen moet je dus met miljoenen stuks tegelijk in zuid europa of noord afrika neerzetten.
Alle technische problemen met waterstof zijn oplosbaar voor zover ze al niet opgelost zijn. Kost hooguit nog wat geld maar het prikken van een gat in de aardkorst om daar gratis brandstof uit te halen heeft zijn langste tijd nu eenmaal gehad.
Dat is echt te simpel. Kernafval vormt een reëel probleem. Dat heeft met name te maken met de enorm lange halfwaardetijd. Wat betreft het gebruiken van afval als nieuwe brandstof: de oude snelle kweekreactoren bleken technisch en economisch niet te voldoen. Er is een nieuwe generatie kweekreactoren die wel bruikbaar lijkt. Daarmee verminder je echter wel het afvalprobleem maar werkt het nog steeds niet weg. Een klein kwart van het afval hou je nog steeds over.quote:Op zondag 22 december 2024 12:10 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Nee, dat soort informatie komt van Greenpeace, die kernenergie het slechtste van het slechtste vinden. In de praktijk is het 1 van de veiligste en schoonste energievormen. We moeten de afgewerkte brandstofstaven trouwens recyclen in plaats van weggooien. En we hebben nog hopen radioactieve elementen die we kunnen gebruiken als brandstof.
Met de bekende en winbare hoeveelheden kernbrandstof kunnen we nog 100 jaar vooruit. Maar dat is bij productie aandeel van10%. Als we volledig over gaan op kernenergie dan is het dus met 10 jaar op. Alleen al vanuit dat perspectief is het een onzinnige route om in te slaan.quote:Op zondag 22 december 2024 12:10 schreef SymbolicFrank het volgende:
Nee, dat soort informatie komt van Greenpeace, die kernenergie het slechtste van het slechtste vinden. In de praktijk is het 1 van de veiligste en schoonste energievormen. We moeten de afgewerkte brandstofstaven trouwens recyclen in plaats van weggooien. En we hebben nog hopen radioactieve elementen die we kunnen gebruiken als brandstof.
Dat geldt misschien voor centrales die U235 verstoken, maar als je plutonium, thorium, en U238 meerekend kunnen we nog zeer lange tijd kernenergie gebruiken.quote:Op zondag 22 december 2024 13:31 schreef quo_ het volgende:
[..]
Met de bekende en winbare hoeveelheden kernbrandstof kunnen we nog 100 jaar vooruit. Maar dat is bij productie aandeel van10%. Als we volledig over gaan op kernenergie dan is het dus met 10 jaar op. Alleen al vanuit dat perspectief is het een onzinnige route om in te slaan.
Je kunt ook kernwapens ontmantelen en het uranium daaruit verarmen tot het bruikbaar is in een kernenergiecentrale.quote:Op zondag 22 december 2024 14:39 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Dat geldt misschien voor centrales die U235 verstoken, maar als je plutonium, thorium, en U238 meerekend kunnen we nog zeer lange tijd kernenergie gebruiken.
Is dat niet al wat er gedaan is de afgelopen decennia, sinds de val van de muur en einde koude oorlog?quote:Op zondag 22 december 2024 14:56 schreef recursief het volgende:
[..]
Je kunt ook kernwapens ontmantelen en het uranium daaruit verarmen tot het bruikbaar is in een kernenergiecentrale.
tldr; Goedkoper en duurzamer dan E=mc² , is energie niet te produceren.quote:Op zondag 22 december 2024 12:24 schreef recursief het volgende:
[..]
Dat is echt te simpel. Kernafval vormt een reëel probleem. Dat heeft met name te maken met de enorm lange halfwaardetijd. Wat betreft het gebruiken van afval als nieuwe brandstof: de oude snelle kweekreactoren bleken technisch en economisch niet te voldoen. Er is een nieuwe generatie kweekreactoren die wel bruikbaar lijkt. Daarmee verminder je echter wel het afvalprobleem maar werkt het nog steeds niet weg. Een klein kwart van het afval hou je nog steeds over.
De grote risico's zitten 'm in de impact van ongevallen. Daar zijn in de recente geschiedenis wat voorbeelden van te vinden. Als het echt mis gaat is de impact enorm. Dat geldt primair voor de reactoren, maar ook voor de grootschalige en generatieoverstijgende opslag van radioactief afval met een lange halfwaardetijd.
Dat kernenergie voordelen heeft is evident, maar er zijn ook serieuze nadelen aan en die kun je niet zomaar wegschuiven als propaganda van Greenpeace. Dat is te makkelijk en bovendien niet waar.
Totdat het zout in de leidingen & bekkens verhard en je alles mag gaan uibikken.quote:Op zaterdag 21 december 2024 22:38 schreef 215 het volgende:
Wat in Spanje ook al bestaat is de zonnetoren, met spiegels warm je in de top* van een toren zout op om dat in de nacht via een thermische centrale om te zetten in elektra. Een thermische centrale is dus de zelfde installatie die deel uit maakt van kolen, gas en nucleaire centrales. Weinig spannends dus. Gesmolten zout is een prima energiedrager voor niet al te lange periodes.
* vaak een topje op een berg helling.
Puntje is wel dat het elektranet van Spanje nog niet zo erg verbonden is met dat van de rest van Europa.
Maar goed, bij elkaar moet er toch wel wat mogelijk zijn bij elkaar. Spanje zon, deze omgeving wind en Scandinavië waterkracht. Er moeten allen maar een paar draadjes bij....
Over duurzaamheid valt te twisten, dat vrij complex. Maar goedkoop? Kernergie is hardstikke duur en eigenlijk altijd duurder dan energie uit zon of wind.quote:Op zondag 22 december 2024 15:50 schreef Vallon het volgende:
[..]
tldr; Goedkoper en duurzamer dan E=mc² , is energie niet te produceren.
Het is net het spul met een hele korte halfwaardetijd dat gevaarlijk is. Hoe lager die tijd, hoe radioactiever. En wanneer is het niet meer radioactief? Als de radioactiviteit niet boven de achtergrondstraling uitkomt? Op zeeniveau of op 10 kilometer hoogte? Ga je natuurlijk uranium ook bij de categorie "radioactief" tellen? Radium op wijzers?quote:Op zondag 22 december 2024 12:24 schreef recursief het volgende:
[..]
Dat is echt te simpel. Kernafval vormt een reëel probleem. Dat heeft met name te maken met de enorm lange halfwaardetijd.
Er zijn hier verschillende dingen aan de hand. Om te beginnen: de meeste kernreactoren werken met opgewerkt uranium, waarbij het percentage U235 wordt verhoogt van ~0,7 tot over de 3%. Dat proces is niet perfect, dus je gooit daarmee ruim 85% van je uranium weg. Dat wordt ook opgeslagen als laagradioactief afval, of ze maken er kogels van.quote:Wat betreft het gebruiken van afval als nieuwe brandstof: de oude snelle kweekreactoren bleken technisch en economisch niet te voldoen. Er is een nieuwe generatie kweekreactoren die wel bruikbaar lijkt. Daarmee verminder je echter wel het afvalprobleem maar werkt het nog steeds niet weg. Een klein kwart van het afval hou je nog steeds over.
Ok, noem er eens een paar. Ik ben benieuwd.quote:De grote risico's zitten 'm in de impact van ongevallen. Daar zijn in de recente geschiedenis wat voorbeelden van te vinden. Als het echt mis gaat is de impact enorm. Dat geldt primair voor de reactoren, maar ook voor de grootschalige en generatieoverstijgende opslag van radioactief afval met een lange halfwaardetijd.
Je verkondigt hier in ieder geval wel de populaire mening, die ook door Greenpeace wordt uitgedragen, niet heel factueel is en ver achter loopt op de huidige stand van de techniek.quote:Dat kernenergie voordelen heeft is evident, maar er zijn ook serieuze nadelen aan en die kun je niet zomaar wegschuiven als propaganda van Greenpeace. Dat is te makkelijk en bovendien niet waar.
Als je 98% van het uranium weggooit, zoals nu gebruikelijk is? Als je het recyclet? En je kunt bijvoorbeeld ook Thorium bijmengen. Veel te kort door de bocht.quote:Op zondag 22 december 2024 13:31 schreef quo_ het volgende:
[..]
Met de bekende en winbare hoeveelheden kernbrandstof kunnen we nog 100 jaar vooruit. Maar dat is bij productie aandeel van10%. Als we volledig over gaan op kernenergie dan is het dus met 10 jaar op. Alleen al vanuit dat perspectief is het een onzinnige route om in te slaan.
Dat kan al lang niet meer gebeuren. Alle kernreactors zijn vele malen veiliger dan die in Tsjernobyl. Alhoewel je een heleboel mensen daar onmogelijk van kunt overtuigen, met hoeveel bewijzen je ook aan komt zetten.quote:Dat is dus nog los van het afvalprobleem dat je creeert voor de komende 100 tot 10.000 jaar.
En hoe veilig een technologisch systeem ook is, ooit gaat het een keer mis. Je kunt de schade en zelfs honderden (of duizenden) doden nog wel acceptabel vinden, maar dit land is te klein om voor de helft onbewoonbaar te laten worden.
Met of zonder de prijsgaranties en subsidies voor zon en wind en als je alleen kijkt naar de totale productie, niet of de geproduceerde energie ook aansluit op de vraag? Je moet er dan minimaal een heleboel peperdure accu's bijtellen.quote:Op zondag 22 december 2024 16:21 schreef recursief het volgende:
[..]
Over duurzaamheid valt te twisten, dat vrij complex. Maar goedkoop? Kernergie is hardstikke duur en eigenlijk altijd duurder dan energie uit zon of wind.
Zo ver moet je het niet laten komen en dan nog, nix bikken, voorverwarmen is een prima optie.quote:Op zondag 22 december 2024 16:03 schreef Vallon het volgende:
[..]
Totdat het zout in de leidingen & bekkens verhard en je alles mag gaan uibikken.
Ongeveer elk plekje waar vaak en veel zon schijnt is er voor geschikt, een berghelling kan de kosten van de toren en andere infra wat laten zakken maar dat is geen absolute voorwaarde.quote:Nog los dat er maar weinig plekken zijn die in aanmerking komen om dergelijke installaties te plaatsen.
Maar goed, alles beetjes helpen dus als het kan, vooral doen.
Er is vast een reden voor dat men die techniek de laatste zeventig jaar nooit ontwikkeld heeft. Oh, dan wordt kernenergie nog heel veel duurder...quote:Op zondag 22 december 2024 16:49 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Als je 98% van het uranium weggooit, zoals nu gebruikelijk is? Als je het recyclet? En je kunt bijvoorbeeld ook Thorium bijmengen. Veel te kort door de bocht.
[..]
Waarom zou een dergelijke opmerking mij nou totaal niet gerust stellen? Zou het met de stelligheid te maken hebben?quote:Dat kan al lang niet meer gebeuren.
Subsidies en staatssteun niet meegerekend. En natuurlijk zijn er nuances zoals de problematiek van netcongestie, maar netcongestie heb je ook bij kernenergie. Je kan immers niet je kernentrale even uitzetten op tijden dat er weinig vraag is. Die asymmetrie tussen vraag en aanbod blijft.quote:Op zondag 22 december 2024 16:56 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Met of zonder de prijsgaranties en subsidies voor zon en wind en als je alleen kijkt naar de totale productie, niet of de geproduceerde energie ook aansluit op de vraag? Je moet er dan minimaal een heleboel peperdure accu's bijtellen.
Ok, hij is wel ontwikkeld, voornamelijk in Frankrijk. Daar doen ze dat ook. Maar ook daar stond de kernenergie op het punt vervangen te worden door zon en wind onder grote druk van de groene lobby, alhoewel ze daar nu van terug aan het komen zijn.quote:Op zondag 22 december 2024 17:07 schreef 215 het volgende:
[..]
Er is vast een reden voor dat men die techniek de laatste zeventig jaar nooit ontwikkeld heeft. Oh, dan wordt kernenergie nog heel veel duurder...
[..]
Waarom zou een dergelijke opmerking mij nou totaal niet gerust stellen? Zou het met de stelligheid te maken hebben?
Het probleem is niet dat je de elektriciteitsproductie van die kerncentrale niet uit kan zetten, want dat kan gewoon. Het probleem is dat je windturbines niet aan kan zetten als het niet hard genoeg waait, of als het net te hard waait. En hetzelfde met zonnepanelen.quote:Op zondag 22 december 2024 17:11 schreef recursief het volgende:
[..]
Subsidies en staatssteun niet meegerekend. En natuurlijk zijn er nuances zoals de problematiek van netcongestie, maar netcongestie heb je ook bij kernenergie. Je kan immers niet je kernentrale even uitzetten op tijden dat er weinig vraag is. Die asymmetrie tussen vraag en aanbod blijft.
Waarom moet die kerncentrale uitgezet worden als de windturbines de stroomprijs negatief hebben gemaakt, in plaats van die windturbines? Laat ze zelf hun eigen probleem maar oplossen. En waarom zou je die kerncentrale uitzetten en de stroom niet aan buurlanden verkopen die zitten te sukkelen met zon en wind?quote:De investeringen die je moet voor kerncentrales zijn op dit moment alleen rendabeler dan herbieuwbaar bij een uptime van vrijwel 100% gedurende de levensduur. Misschien dat dat dankzij technologische vooruitgang over 20 jaar anders is, maar op dit moment is hernieuwbaar nog altijd goedkoper dan kernenergie.
Als je dat doet is de produktie meteen niet rendabel meer.quote:Op zondag 22 december 2024 17:19 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Het probleem is niet dat je de elektriciteitsproductie van die kerncentrale niet uit kan zetten, want dat kan gewoon.
Nee, windmolens die niet altijd draaien door te veel of te weinig wind, of zonnepanelen die te maken hebben met bewolking, nacht en degradatie, leveren nog steeds goedkopere stroom dan een kerncentrale die niet continu draait. Het probleem zit 'm voornamelijk in de asymmetrie tussen vraag en aanbod, wat zich uit in netcongestie en eventuele negatieve prijzen bij een aanbodoverschot en hoge prijzen bij een vraagoverschot.quote:Het probleem is dat je windturbines niet aan kan zetten als het niet hard genoeg waait, of als het net te hard waait. En hetzelfde met zonnepanelen.
Het is hetzelfde probleem, met een andere oorzaak. Vraag en aanbod zijn niet altijd in evenwicht. Zelfs met alleen kernenergie.quote:Waarom moet die kerncentrale uitgezet worden als de windturbines de stroomprijs negatief hebben gemaakt, in plaats van die windturbines?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |