[persbericht via
The Dutch Whisky Association]
Keuringsdienst van Waarde: Sherryvaten“Wat is sherry nu precies?“
Vraag om whisky, rum, gin of bier dat gerijpt is op sherryvaten en de drankenkast puilt ervan uit. ‘Sherrycask‘ staat er dan op. Het zou een slok op een borrel schelen voor de smaak. Maar waar komen al die sherryvaten dan vandaan? De Keuringsdienst zet zijn drankneus op en speurt Spanje af.
Sherryvaten worden al lang gebruikt door de whisky-industrie vanwege de rijkdom aan smaken die ze aan de whisky geven. Maarten van De Keuringsdienst gaat bij Cley Distillery in Rotterdam te rade hoe whisky gemaakt wordt en rijpt op eiken houten vaten.
Paul den Dulk, Master Distiller Cley Distillery:
“Wanneer sherry in een houten vat rijpt, trekt de vloeistof, in tegenstelling tot bij bourbon, niet in de houtnerf. In plaats daarvan worden de smaken geactiveerd door de oxidatie van de vloeistof, waardoor de kenmerkende diepfruitige tonen van sherry achterblijven, die aan de whisky worden doorgegeven.“Hoe zit dit nu precies, wat is sherry?
De meeste sherry wordt gemaakt van palomino druiven, in grote eikenhouten vaten. Sherry wordt versterkt met een druiven distillaat om de kracht ervan te vergroten. Er zijn een aantal verschillende soorten sherry, waarvan er vele door verschillende whiskydistilleerderijen worden gebruikt voor hun unieke vaten.
De belangrijkste sherrysoorten zijn:
– Amontillado
– Fino
– Manzanilla
– Moscatel
– Oloroso
– Palo Cortado
– Pedro Ximenez
Maarten en Paul doorlopen in de uitzending het proces van gemoute gerst tot new make spirit die vervolgens verder rijpt op eikenhouten vaten.
Kijk mee maandag 3 Februari 21:30 KRO_NCRV NPO1
= = =
Mijn eigen 2 centen bij dit onderwerp:
Veel sherryvaten worden tegenwoordig alleen maar gemaakt voor de rijping van andere dranken.
De consumptie (en dus ook de productie) van sherry is namelijk dusdanig afgenomen dat het aanbod t.b.v. de whiskyrijping vrijwel nihil is. Men moet daarvoor dus specifiek sherryvaten maken, waarbij de sherry min of meer geïmpregneerd wordt in het hout van de vaten.
Diverse mindere kwaliteit whisky's worden voor een bepaalde tijd, vóór het bottelen in de fles, gefinisht in dit soort sherryvaten. Voor de smaak en voor de kleur.
Pressure cooker whisky's noem ik ze. Vaak zijn ze kwalitatief er ondanks de speciale behandeling niet beter op geworden. Maar de donkere kleur en de wat zoete geur trekt desondanks toch veel mensen over de streep om een fles aan te schaffen…
Ben benieuwd wat de conclusie is van de uitzending.
[ Bericht 9% gewijzigd door MadMaster op 02-02-2025 08:31:05 ]