abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  dinsdag 28 januari 2025 @ 21:47:49 #201
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_216464251
Speenvarkenaflevering is weer ouderwets tenenkrommend
Ooooh het is een varken...
  zondag 2 februari 2025 @ 08:15:59 #202
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_216516693
[persbericht via The Dutch Whisky Association]

Keuringsdienst van Waarde: Sherryvaten

“Wat is sherry nu precies?“

Vraag om whisky, rum, gin of bier dat gerijpt is op sherryvaten en de drankenkast puilt ervan uit. ‘Sherrycask‘ staat er dan op. Het zou een slok op een borrel schelen voor de smaak. Maar waar komen al die sherryvaten dan vandaan? De Keuringsdienst zet zijn drankneus op en speurt Spanje af.
Sherryvaten worden al lang gebruikt door de whisky-industrie vanwege de rijkdom aan smaken die ze aan de whisky geven. Maarten van De Keuringsdienst gaat bij Cley Distillery in Rotterdam te rade hoe whisky gemaakt wordt en rijpt op eiken houten vaten.

Paul den Dulk, Master Distiller Cley Distillery:
“Wanneer sherry in een houten vat rijpt, trekt de vloeistof, in tegenstelling tot bij bourbon, niet in de houtnerf. In plaats daarvan worden de smaken geactiveerd door de oxidatie van de vloeistof, waardoor de kenmerkende diepfruitige tonen van sherry achterblijven, die aan de whisky worden doorgegeven.“

Hoe zit dit nu precies, wat is sherry?
De meeste sherry wordt gemaakt van palomino druiven, in grote eikenhouten vaten. Sherry wordt versterkt met een druiven distillaat om de kracht ervan te vergroten. Er zijn een aantal verschillende soorten sherry, waarvan er vele door verschillende whiskydistilleerderijen worden gebruikt voor hun unieke vaten.

De belangrijkste sherrysoorten zijn:
– Amontillado
– Fino
– Manzanilla
– Moscatel
– Oloroso
– Palo Cortado
– Pedro Ximenez

Maarten en Paul doorlopen in de uitzending het proces van gemoute gerst tot new make spirit die vervolgens verder rijpt op eikenhouten vaten.

Kijk mee maandag 3 Februari 21:30 KRO_NCRV NPO1

= = =

Mijn eigen 2 centen bij dit onderwerp:

Veel sherryvaten worden tegenwoordig alleen maar gemaakt voor de rijping van andere dranken.
De consumptie (en dus ook de productie) van sherry is namelijk dusdanig afgenomen dat het aanbod t.b.v. de whiskyrijping vrijwel nihil is. Men moet daarvoor dus specifiek sherryvaten maken, waarbij de sherry min of meer geïmpregneerd wordt in het hout van de vaten.

Diverse mindere kwaliteit whisky's worden voor een bepaalde tijd, vóór het bottelen in de fles, gefinisht in dit soort sherryvaten. Voor de smaak en voor de kleur.

Pressure cooker whisky's noem ik ze. Vaak zijn ze kwalitatief er ondanks de speciale behandeling niet beter op geworden. Maar de donkere kleur en de wat zoete geur trekt desondanks toch veel mensen over de streep om een fles aan te schaffen…

Ben benieuwd wat de conclusie is van de uitzending.

[ Bericht 9% gewijzigd door MadMaster op 02-02-2025 08:31:05 ]
  zondag 2 februari 2025 @ 08:59:13 #203
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_216517003
Dit is in ieder geval de insteek, wat ik dus al dacht:

quote:
Als je zin hebt in een stevige borrel, dan kom je al snel uit op een bel whiskey. Het liefst eentje die is gerijpt in sherry vaten, vanwege de notige en fruitige smaak. Veel whiskey's worden in dit soort vaten gerijpt, maar wie drinkt eigenlijk alle sherry op die in die vaten gemaakt wordt?

Bestaat die sherry sowieso wel? Is ons hele leven één grote leugen? De Keuringsdienst duikt in de schimmige wereld van de rijpingsvaten en doet een paar opmerkelijke ontdekkingen
  zondag 2 februari 2025 @ 09:54:31 #204
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_216517523
tja, Sherry, dat drink ik zelden, hoewel een mooie zoete sherry erg lekker is bij een dessert, alsof je vloeibare krenten drinkt. Een droge is heerlijk in de champignonsoep of saus.
  zondag 2 februari 2025 @ 10:14:15 #205
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_216517794
quote:
0s.gif Op zondag 2 februari 2025 09:54 schreef Jan_Onderwater het volgende:
tja, Sherry, dat drink ik zelden, hoewel een mooie zoete sherry erg lekker is bij een dessert, alsof je vloeibare krenten drinkt. Een droge is heerlijk in de champignonsoep of saus.
Goede sherry is een uitstekende aanvulling/toevoeging bij gerechten.
Heb hier nog wel wat vintage flessen PX liggen van eind vorige eeuw, lijkt net balsamico qua kleur en viscositeit. Maar ook die zijn bijna niet meer te krijgen, de sherryplas van de jaren '60 en '70 vorig jaar is vrijwel opgedroogd, wegens gebrek aan belangstelling…
  zondag 2 februari 2025 @ 11:36:45 #206
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_216518922
quote:
7s.gif Op zondag 2 februari 2025 10:14 schreef MadMaster het volgende:

[..]
Goede sherry is een uitstekende aanvulling/toevoeging bij gerechten.
Heb hier nog wel wat vintage flessen PX liggen van eind vorige eeuw, lijkt net balsamico qua kleur en viscositeit. Maar ook die zijn bijna niet meer te krijgen, de sherryplas van de jaren '60 en '70 vorig jaar is vrijwel opgedroogd, wegens gebrek aan belangstelling…
Ja, mijn ouders open het in sloten, goedkoop bocht uit plastic 5 liter containers die in de keuken in flessen sandeman werd gevuld. Dat was het geheim wat je deelde met sandeman
  zondag 2 februari 2025 @ 11:38:04 #207
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_216519188
quote:
Jeugdsentiment O+

Mijn moeder lustte er wel pap van :+
  zondag 2 februari 2025 @ 12:01:50 #209
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_216519308
Kan mij niet herinneren dat ik ooit sherry heb gedronken.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  zondag 2 februari 2025 @ 14:57:27 #210
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_216522177
quote:
1s.gif Op zondag 2 februari 2025 12:01 schreef golfer het volgende:
Kan mij niet herinneren dat ik ooit sherry heb gedronken.
Er zijn echt heel mooie droge, medium en zoete sherry's
  zondag 2 februari 2025 @ 16:06:12 #211
65846 Bocaj
47th President.
pi_216523733
SanMarco Mosterd frans. :9 (Zit volgens de ingrediënten geen verdikkingsmiddel is. Wel aroma, als laatste declaratie.)
(Ingrediënten: water, MOSTERDZAAD, azijn, zout, specerijen, aroma.)

Koop ook wel eens niet frans maar kom wel vaak terug bij franse mosterd. (Qua sterkte goed voor mij.)
pi_216524223
quote:
1s.gif Op zondag 2 februari 2025 12:01 schreef golfer het volgende:
Kan mij niet herinneren dat ik ooit sherry heb gedronken.
Ik wel en vond het gore bittere bocht. Vond in mijn 'jeugd' port beter te drinken. Nu knerst mijn gebit van die zoete troep.
  maandag 3 februari 2025 @ 21:37:31 #213
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_216541992
Droge sherry is een prima alternatief voor shaoxing rijstwijn voor allerlei Chinese wokgerechten
Uw ADH vitamine Worst
Met vriendelijke groenten
  maandag 3 februari 2025 @ 21:44:52 #215
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_216542022
Hier komen die vaten o.a. vandaan:

https://casknolia.es/casknolia-casks/

quote:
Seasoned Casks –

Spanish: Pedro Ximenez, Oloroso, Palo Cortado,
Amontillado, Fino, Brandy.

Portugues: Madeira, Porto.
Pedro Ximenez, Oloroso, Palo Cortado,
Amontillado.
  maandag 3 februari 2025 @ 21:45:24 #216
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_216542031
Ersin in Spanje ^O^
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  maandag 3 februari 2025 @ 21:45:57 #217
81329 MadMaster
Schots en scheef...
  maandag 3 februari 2025 @ 21:46:20 #218
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_216542046
100 jaar gerijpt.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_216542073
2700 euro :X
  maandag 3 februari 2025 @ 21:51:08 #220
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_216542115
quote:
0s.gif Op maandag 3 februari 2025 21:48 schreef Isane het volgende:
2700 euro :X
Ik wil hem. :9~
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  maandag 3 februari 2025 @ 21:51:18 #221
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_216542137
De cherry gooien ze in het kanaal?
  maandag 3 februari 2025 @ 21:52:49 #223
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_216542153
quote:
0s.gif Op maandag 3 februari 2025 21:52 schreef Isane het volgende:
De cherry gooien ze in het kanaal?
De sherry gaat van het ene vat in het andere vat, alleen om het vat 'smaak' te geven…
pi_216542238
Marijn helemaal dronken
  maandag 3 februari 2025 @ 22:01:41 #225
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_216542261
Het grappige is dat ze ook whisky's laten zien die wel degelijk op goede sherryvaten hebben gelegen. Het is niet allemaal bocht, maar je betaalt dus wel voor goede kwaliteit en mede daarom zijn oude bottelingen enorm in prijs gestegen…
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')