Wethouders in Nederland zijn klaar met Den Haag en overwegen acties om hun onvrede kracht bij te zetten. De vorige week aangekondigde asielplannen zijn de druppel die de emmer doet overlopen. Met minder geld moeten wethouders steeds meer problemen oplossen: ze trekken aan de bel. ,,Het werken wordt ons onmogelijk gemaakt.”Voor de Wethoudersvereniging, waar 1100 van de 1400 wethouders in Nederland bij zijn aangesloten, is de maat vol. Op deze manier is het geen werken meer, zegt bestuursvoorzitter Axel Boomgaars, tevens GroenLinks-wethouder Financiën in de gemeente Hoorn. ,,Met steeds minder budget moeten we steeds meer doen. Dat is een trend die al een tijd aan de gang is. Maar met het nieuwe kabinet hebben we ook nog eens te maken met een landelijke overheid die onbetrouwbaar is. Er worden echt grenzen overschreden.”
Boomgaars merkt onder zijn collega-wethouders dat ‘de actiebereidheid aan het toenemen is’. ,,Genoeg is genoeg, is het overheersende gevoel. Er zijn verschillende opties: in verzet komen door onze stem te laten horen, zoals nu. In het uiterste geval kun je denken aan het teruggeven van taken of aan staken. Maar dat laatste gaat tegen de aard van wethouders in. We zijn er om inwoners te dienen.”
Asielplannen de druppelDe asielplannen van vorige week zijn voor wethouders de laatste druppel. De op 1 februari ingevoerde spreidingswet verplichtte hen om de afgelopen tijd allemaal locaties voor asielzoekers te vinden. Boomgaars: ,,Je kunt je voorstellen dat dat niet makkelijk is. Wethouders staan vol in de vuurlinie, zij moeten de gesprekken met boze en bezorgde inwoners voeren. Maar je doet het, omdat je staat voor goed bestuur. En dan ben je bijna klaar met die plannen, kondigt het kabinet aan dat de spreidingswet weer wordt afgeschaft. Leg dat dan maar eens uit. Op die manier ben je geen betrouwbare overheid.”
Sowieso begrijpen de lokale bestuurders nog maar weinig van de asielmaatregelen. Zo wil het kabinet afstappen van de verplichting voor gemeenten vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben met voorrang een woning te geven, maar die zogeheten statushouders moeten vervolgens wel in sobere ‘doorstroomlocaties’ worden gehuisvest.
,,Hoe dat er precies gaat uitzien, is nog niet bekend, maar ik kan al voorspellen wie de klappen op moet vangen als er zo'n locatie moet worden gevonden: de wethouder”, zegt Jeroen van Gool, directeur van de Wethoudersvereniging. ,,Het Rijk lijkt zijn handen helemaal af te trekken van het huisvesten van asielzoekers en statushouders. Dus gemeenten die nog dapper genoeg zijn om het te doen, moeten straks alles oplossen.”
Bezuinigingen op groenvoorziening en sportclubs dreigenDe lijst met klachten en grieven van wethouders is nog veel langer. Terwijl het aantal verplichte taken dat zij op hun bordje krijgen - zoals de Wet maatschappelijke ondersteuning, jeugdzorg en de energietransitie - alleen maar toeneemt, geldt dat in veel mindere mate voor het budget dat ze krijgen. Sterker nog, per 2026 krijgen gemeenten minder geld van het Rijk. Daarnaast heeft het nieuwe kabinet bepaald dat gemeenten de onroerendezaakbelasting (ozb) maar beperkt mogen verhogen.
Van Gool: ,,Omdat gemeenten de verplichte taken moeten blijven uitvoeren, moeten ze dus bezuinigen op andere dingen: het plaatselijke theater, de groenvoorziening, de kinderboerderij, de muziekschool, het zwembad, de sportvereniging. Dat gaat rechtstreeks ten koste van de inwoners. Ook hier geldt weer: het zijn de wethouders die de klappen moeten opvangen, terwijl Den Haag buiten schot blijft.”
‘We worden alleen maar uitgeknepen’Boomgaars maakt zich zorgen over de toekomst van het wethoudersvak. ,,Je bent politicus om de samenleving een bepaalde kant op te helpen. Juist op lokaal niveau kun je zoveel verschil maken in het leven van mensen. Maar dat lijkt Den Haag te zijn vergeten. We worden alleen maar uitgeknepen. Met welk verhaal moeten wij dan in 2026 de gemeenteraadsverkiezingen in? En hoe vinden we dan genoeg goede mensen die bereid zijn om wethouder te worden?”
Volgens Van Gool is de landelijke overheid vergeten dat er wettelijk geen hiërarchie bestaat tussen de drie overheidslagen Rijk, provincie en gemeente. ,,Maar zo gedragen ze zich in Den Haag wel steeds meer. Alsof het Rijk niet doorheeft dat het zonder al die mensen die lokaal de kastanjes uit het vuur halen helemaal niets voor elkaar kan krijgen. Onze oproep aan het kabinet: stop met bezuinigen, zorg dat wethouders weer op een goede manier hun mooie en belangrijke werk kunnen doen en wees een betrouwbare partner. Want dat is nu totaal niet het geval.”
https://www.ad.nl/politie(...)eid-groeit~a9145e82/Er staat Groenlinks in de tekst. Maak je borst maar nat.............................
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !