Faber komt terug van eerdere uitspraak: spreidingswet wordt toch snel geschraptDe spreidingswet wordt toch zo snel mogelijk ingetrokken, zei minister Marjolein Faber (Asiel) woensdag in een debat. Dat Faber eerder tegen gemeenten en provincies zei dat het nog zeker twee tot drie jaar zou duren, was volgens haar een fout en het gevolg van vermoeidheid.
Het kabinet heeft afgesproken de spreidingswet, die begin dit jaar na veel moeite door de Kamers werd geloodst, weer in te trekken. Vooral PVV was geen voorstander van die wet, die in het uiterste geval gemeenten kan opdragen asielopvang te regelen.
Het besluit veroorzaakte onzekerheid bij gemeenten en provincies, die in principe gewoon voor 1 november hun plannen voor de asielopvang bij Faber moeten inleveren. Enkele gemeenten wilden hier niet mee verder als de spreidingswet toch zou worden geschrapt. Andere gingen hier juist mee verder omdat de wet nog steeds geldt, en ze dat dus ook moeten doen.
Twee weken geleden onderstreepte de minister dat laatste in een gesprek met onder meer de provincies en de gemeenten. Het zou ook nog zeker twee tot drie jaar duren voor de wet zou worden ingetrokken. Ook haar woordvoerder bevestigde die inschatting, die was gebaseerd op de duur van een normaal wetstraject.
'Was verkeerde veronderstelling van zaken'
Maar na vragen vanuit de Tweede Kamer komt Faber toch terug van haar eerdere tijdspad. De minister heeft een fout gemaakt doordat ze moe was, zei ze. "Het klopt dat ik dat heb gezegd. Het was een verkeerde voorstelling van zaken. Ik ga de wet zo snel mogelijk intrekken, hij staat als tweede stap in het hoofdlijnenakkoord." Maar hoe snel dat zal zijn, is nog steeds niet duidelijk.
Dat is verontrustend, vindt GL-PvdA Kamerlid Kati Piri. "Dit is precies de onzekerheid die constant gecreëerd wordt." Ze benadrukte dat de spreidingswet voor gemeenten het belangrijkste punt was in het gesprek van enkele weken terug. "Maar de minister geeft nu toe dat ze niet goed was voorbereid en dat ze de illusie heeft doen ontstaan dat het intrekken twee tot drie jaar zou duren. Als dit geen wanbestuur is, wat dan wel?"
Faber vindt niet dat er sprake is van wanbestuur. "Ik geef toe dat ik een fout heb gemaakt en dat kan gebeuren."
Onduidelijkheid over Nederlandse opt-out
Het debat van woensdag moest vooral gaan over de Europese plannen op het gebied van asiel en migratie. De minister is donderdag namelijk in Luxemburg om met haar Europese ambtsgenoten te praten over het asielbeleid. Het was dan ook onvermijdelijk dat het briefje waarop de minister aangeeft dat Nederland graag een uitzondering op het gebied van asielbeleid (een opt-out) wil veel ter sprake kwam.
Onder anderen Henri Bontenbal (CDA) vroeg zich af hoe de minister "dit wil gaan fixen". "Gaat u met andere lidstaten praten? En zo ja: welke? Waarop gaat u precies een opt-out aanvragen?"
Faber gaat in Luxemburg met "diverse EU-collega's" over het plan van Nederland praten. Maar op welk gebied Nederland precies een uitzondering wil, werd tot ergernis van onder anderen Bontenbal en Piri niet duidelijk. "Ik mag toch hopen dat dit niet het niveau is waarop hierover wordt nagedacht", zei de CDA-leider, die sprak van een "proefballonnetje" van de minister.
Het politieke signaal vanuit Nederland is door de brief in ieder geval wél duidelijk geworden, zei Faber. Maar, in tegenstelling tot haar plannen voor de spreidingswet, kan het wel even duren voor een opt-out überhaupt besproken kan worden. Dat kan namelijk alleen als er een nieuw EU-verdrag wordt opgesteld, en dat staat in de nabije toekomst nog niet gepland.
https://www.nu.nl/politie(...)-snel-geschrapt.html