Scientists discover planet orbiting closest single star to our Sunquote:Nieuwe planeet ontdekt in onze kosmische achtertuin
Astronomen hebben een exoplaneet ontdekt die rond Ster van Barnard cirkelt, een van de dichtstbijzijnde sterren buiten ons zonnestelsel.
De nieuwkomer, Barnard b gedoopt, is een bijzondere planeet. Met minstens de helft van de massa van Venus behoort hij tot de lichtste exoplaneten die we kennen. Maar ondanks zijn bescheiden formaat heeft Barnard b haast om zijn reis rond de moederster te voltooien: een ‘jaar’ duurt er slechts iets meer dan drie aardse dagen. De planeet bevindt zich bovendien twintig keer dichter bij zijn ster dan Mercurius bij onze zon, wat het er allesbehalve gezellig maakt. Met een oppervlaktetemperatuur van ongeveer 125 graden Celsius is de kans op een verfrissend buitje nihil. “Het is er te heet voor vloeibaar water aan het oppervlak”, legt Jonay González Hernández, mede-auteur van de studie die werd gepubliceerd in het vakblad Astronomy & Astrophysics, uit. Dromen van een tweede aarde kunnen we dus vergeten, maar de ontdekking is toch van groot belang voor ons begrip van planetaire systemen.
Vijf jaar lange zoektocht
Barnard b was niet makkelijk te vinden. Een team van sterrenkundigen speurde vijf jaar lang de hemel af met de Very Large Telescope (VLT) in Chili. Uiteindelijk werd de planeet, die rond de Ster van Barnard draait, dan toch ontdekt. De Ster van Barnard is een rode dwergster en een van de dichtstbijzijnde sterren van de zon, gelegen op ongeveer 6 lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Ophiuchus (de Slangendrager). Het is de op één na dichtstbijzijnde ster na het systeem Alpha Centauri, dat uit drie sterren bestaat. Hoewel de Ster van Barnard zelf zwak is en niet met het blote oog zichtbaar, is hij belangrijk in de astronomie vanwege zijn nabijheid. De ster is al lang een favoriet doelwit in de zoektocht naar exoplaneten. Als rode dwerg is ze koeler en kleiner dan onze zon, waardoor planeten er gemakkelijker te vinden zijn. In 2018 leek er al een aanwijzing voor een exoplaneet rond deze ster, maar die vondst kon toen niet worden bevestigd.
Mogelijk nog drie andere planeten
De ontdekking van Barnard b werd deze keer wel bevestigd. Het werd mogelijk gemaakt door ESPRESSO, een uiterst nauwkeurig instrument van de VLT dat de minuscule wiebel van sterren kan meten. Deze wiebel wordt veroorzaakt door de zwaartekracht van de planeten die eromheen draaien. Het is alsof je een enorme discobal ziet bewegen door het gewicht van een mug die er met een touwtje aan trekt. Het verhaal stopt echter niet bij Barnard b. De onderzoekers hebben met ESPRESSO aanwijzingen gevonden voor nog eens drie mogelijke planeten rond dezelfde ster. “We moeten deze ster blijven observeren om de andere kandidaat-signalen te bevestigen”, zegt mede-auteur Alejandro Suárez Mascareño. “De ontdekking van deze planeet, samen met andere eerdere ontdekkingen zoals Proxima b en d, laat zien dat onze kosmische achtertuin vol zit met planeten met een lage massa”, klinkt het.
Kleine planeten zijn moeilijk te vinden
Tot nu toe vonden wetenschappers vooral grote exoplaneten, zoals gasreuzen vergelijkbaar met Jupiter of zelfs nog groter. Dit komt omdat de technologie die we gebruiken gevoeliger is voor massieve planeten die dichtbij hun sterren staan. Grote exoplaneten veroorzaken meer meetbare verstoringen in het licht of de beweging van hun ster, waardoor ze makkelijker te detecteren zijn. Kleinere aardachtige planeten hebben een veel subtielere invloed, wat het tot nu toe moeilijker maakte om ze met de huidige instrumenten op te sporen.
Maar de toekomst belooft nieuwe ontdekkingen. De Extremely Large Telescope (ELT) in Chili, die momenteel wordt gebouwd, zal de zoektocht naar kleinere, rotsachtige planeten eenvoudiger maken. Het ANDES-instrument van de ELT zal wetenschappers helpen om dergelijke planeten te ontdekken in de bewoonbare zones rond sterren op grotere afstand. En dan zal misschien blijken dat ons eigen zonnestelsel misschien toch niet zo heel speciaal is.
https://scientias.nl/nieu(...)osmische-achtertuin/
Gaat lastig worden, TS.quote:Op dinsdag 1 oktober 2024 15:26 schreef Starhopper het volgende:
Ik hoop dat we het nog meemaken dat we met de lichtsnelheid kunnen reizen en deze planeten zelf kunnen bezoeken
Vroeger dachten we ook dat het onmogelijk was de maan of de planeten van ons zonnestelsel te bezoeken. En toch hebben we dat gedaan.quote:
Ja.quote:Op dinsdag 1 oktober 2024 15:39 schreef Starhopper het volgende:
[..]
Vroeger dachten we ook dat het onmogelijk was de maan of de planeten van ons zonnestelsel te bezoeken. En toch hebben we dat gedaan.
Je hebt iig je usernaam mee..quote:Ik hoop dat we het nog meemaken dat we met de lichtsnelheid kunnen reizen en deze planeten zelf kunnen bezoeken. De afstand is dan binnen handbreik
https://nl.wikipedia.org/wiki/Fermiparadoxquote:Ik geloof echt niet dat we de enige zijn in het universum, en dit soort vondsten bewijst dat er zoveel meer te ontdekken valt.
En zelfs met de snelheid van het licht duurt het 6 jaar om er te komen. We moeten onze hoop vestigen op wormholes.quote:Op dinsdag 1 oktober 2024 15:40 schreef Kopiko het volgende:
[..]
Ja.
Maar de kans dat wij dat nog gaan meemaken is bijzonder klein.
Niet te lang vergaderen over hoe je dingen noemt. I like that.quote:De nieuwkomer, Barnard b gedoopt
Very Large Telescope (VLT)
Extremely Large Telescope (ELT)
De af te leggen afstanden zijn ook om verdrietig van te worden.quote:Op dinsdag 1 oktober 2024 15:49 schreef WheeledWarrior het volgende:
Reizen met de lichtsnelheid?
Zelfs 10 procent daarvan halen met een ruimtesonde (zelfs onbemand) is voorlopig nog helemaal niet aan de orde.
Door de dark energy wordt het heelal ook steeds meer uit elkaar getrokken waardoor 90% van de waarneembare sterrenstelsels al niet meer te bereiken zijn, als we de snelheid van het licht konden halen.quote:Op dinsdag 1 oktober 2024 15:54 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:
Reizen met lichtsnelheid lost het probleem niet op. Je zou met wel duizenden keren de lichtsnelheid moeten reizen en dan nog zijn sommige uithoeken onbereikbaar in een mensenleven.
Als je echt deep space in wil zullen we het moeten zoeken in het manipuleren van de ruimte dmv wormgaten en buigen van ruimte, anders is het echt niet mogelijk.
Op zich hoeft dat ook niet, wat we nog wel kunnen halen (theoretisch) zijn nog steeds miljarden sterren en stelsels.quote:Op dinsdag 1 oktober 2024 15:56 schreef onlogisch het volgende:
[..]
Door de dark energy wordt het heelal ook steeds meer uit elkaar getrokken waardoor 90% van de waarneembare sterrenstelsels al niet meer te bereiken zijn, als we de snelheid van het licht konden halen.
En:quote:Op dinsdag 1 oktober 2024 15:44 schreef onlogisch het volgende:
[..]
https://nl.wikipedia.org/wiki/Fermiparadox
Planeten bezoeken is nog steeds praktisch onmogelijk. Niet zozeer vanwege de reis, maar vanwege de barre omstandigheden aldaar.quote:Op dinsdag 1 oktober 2024 15:39 schreef Starhopper het volgende:
[..]
Vroeger dachten we ook dat het onmogelijk was de maan of de planeten van ons zonnestelsel te bezoeken. En toch hebben we dat gedaan.
Ja. Maar ik wil hoop blijven houdenquote:Op dinsdag 1 oktober 2024 15:40 schreef Kopiko het volgende:
[..]
Ja.
Maar de kans dat wij dat nog gaan meemaken is bijzonder klein.
Als het 6 jaar duurt, dan vind ik dat niet langquote:Op dinsdag 1 oktober 2024 15:46 schreef onlogisch het volgende:
[..]
En zelfs met de snelheid van het licht duurt het 6 jaar om er te komen. We moeten onze hoop vestigen op wormholes.
Dat doen we nu toch al? Niet als mens, dat nietquote:Op dinsdag 1 oktober 2024 16:12 schreef Tijn het volgende:
[..]
Planeten bezoeken is nog steeds praktisch onmogelijk. Niet zozeer vanwege de reis, maar vanwege de barre omstandigheden aldaar.
Je moet uitgaan van de dubbele tijd om een signaal (beelden, whatever) terug te sturen naar de aarde. Uitgaande van 10 procent lichtsnelheid 60 jaar enkele reis zou je alleen al voor wat foto's 120 jaar zitten te wachten. En zelfs de techniek voor die snelheid hebben we bij lange na niet vooralsnog. En dan hebben we het over de sterren die hier op kosmische schaal bezien om de hoek staan.quote:Op dinsdag 1 oktober 2024 16:14 schreef Starhopper het volgende:
[..]
Als het 6 jaar duurt, dan vind ik dat niet langAl maken wormholes het wel veel makkelijker idd
Ja, vooral op Venus was het een fenomenaal succesquote:Op dinsdag 1 oktober 2024 16:17 schreef Starhopper het volgende:
[..]
Dat doen we nu toch al? Niet als mens, dat nietMaar we hebben al op Venus en Mars rovertjes neergezet, we zijn geland op meteoren, we hebben satellieten gestuurd langs elke planeet. Dat noem ik ook bezoeken
Dit is een aardig filmpje daaroverquote:Op dinsdag 1 oktober 2024 16:09 schreef Qarrad het volgende:
[..]
En:
https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Filter
Ik denk niet dat we het ooit gaat doen. Wat het dichtste bij komt zal iets zijn gebaseerd op VR icm universum-simulaties.quote:Op dinsdag 1 oktober 2024 15:54 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:
Reizen met lichtsnelheid lost het probleem niet op. Je zou met wel duizenden keren de lichtsnelheid moeten reizen en dan nog zijn sommige uithoeken onbereikbaar in een mensenleven.
Als je echt deep space in wil zullen we het moeten zoeken in het manipuleren van de ruimte dmv wormgaten en buigen van ruimte, anders is het echt niet mogelijk.
Ken je Project Starshot? Dat zou binnen afzienbare tijd nog mogelijk zijn.quote:Op dinsdag 1 oktober 2024 16:13 schreef WheeledWarrior het volgende:
Zijn er rondom Barnard's Star overigens door de jaren heen niet heel veel claims geweest van planeten?
De dichtstbijzijnde ster Proxima Centauri heeft er overigens 2 (en een derde staat ter discussie)
Vind het nogal een slappe argumentatie met veel aannames.quote:Op dinsdag 1 oktober 2024 15:44 schreef onlogisch het volgende:
[..]
https://nl.wikipedia.org/wiki/Fermiparadox
Volgens mij gaat dat toch echt over iets anders.quote:
Ik lees graag jouw argumentatie omtrent dit onderwerpquote:Op dinsdag 1 oktober 2024 18:32 schreef Cockwhale het volgende:
[..]
Vind het nogal een slappe argumentatie met veel aannames.
De Overwhelmingly Large Telescope is helaas van de baan.quote:Op dinsdag 1 oktober 2024 15:52 schreef Berkery het volgende:
[..]
Niet te lang vergaderen over hoe je dingen noemt. I like that.
Ik denk dat het voor veel mensen gewoonweg niet te bevatten is.quote:Op dinsdag 1 oktober 2024 19:00 schreef onlogisch het volgende:
[..]
Ik lees graag jouw argumentatie omtrent dit onderwerp
Nieuwe planeet in ons zonnestelsel? Dat lijkt me niet, misschien een dwergplaneet ergens in de buurt van Pluto?quote:Op dinsdag 1 oktober 2024 18:45 schreef voetbalmanager2 het volgende:
Nog niet zo lang geleden was er een nieuwe planeet ontdekt in ons eigen zonnestelsel. Dat vond ik een stuk interessanter. Nieuwe planeten buiten ons zonnestelsel worden op dagelijkse basis ontdekt.
KurzgesagtGodenquote:Op dinsdag 1 oktober 2024 17:24 schreef onlogisch het volgende:
[..]
Dit is een aardig filmpje daarover
Ik vind vooral de aanname slap dat, omdat er mogelijkerwijs al duizenden, zo niet miljoenen beschavingen miljoenen jaren eerder ontstaan zijn, ze de capaciteit zouden moeten hebben om de aarde te kunnen bereiken en het hier dus zou moeten krioelen van de UFO's.quote:Op dinsdag 1 oktober 2024 19:00 schreef onlogisch het volgende:
[..]
Ik lees graag jouw argumentatie omtrent dit onderwerp
Venus is vrij lastig met die hoge temperaturen en luchtdruk daar.quote:Op dinsdag 1 oktober 2024 16:38 schreef Tijn het volgende:
[..]
Ja, vooral op Venus was het een fenomenaal succes
Maar inderdaad, ik bedoel natuurlijk als mens. Ik verwacht er niet veel van eerlijk gezegd, maar we gaan het zien
Dat kan. Het kan ook zo zijn dat ze simpelweg te geavanceerd voor ons zijn en ons gewoon met rust laten.quote:Op dinsdag 1 oktober 2024 19:11 schreef Cockwhale het volgende:
[..]
Ik vind vooral de aanname slap dat, omdat er mogelijkerwijs al duizenden, zo niet miljoenen beschavingen miljoenen jaren eerder ontstaan zijn, ze de capaciteit zouden moeten hebben om de aarde te kunnen bereiken en het hier dus zou moeten krioelen van de UFO's.
Denk dat de enorme afstanden het grootste struikelblok zijn, 500 of 1000 lichtjaar verderop is eigenlijk niet zo ver weg maar zelfs als ze al een stuk verder zijn dan wij kan het nog (tien)duizenden jaren duren voor ze hier zijn.quote:Op dinsdag 1 oktober 2024 19:20 schreef onlogisch het volgende:
[..]
Dat kan. Het kan ook zo zijn dat ze simpelweg te geavanceerd voor ons zijn en ons gewoon met rust laten.
Immers; Wij gaan de DNA-structuren van mensen ook niet uitleggen aan een mierenhoop.
quote:Op dinsdag 1 oktober 2024 19:08 schreef WheeledWarrior het volgende:
[..]
Nieuwe planeet in ons zonnestelsel? Dat lijkt me niet, misschien een dwergplaneet ergens in de buurt van Pluto?
We kunnen veel van Mars leren. Dat is mooie 1e uitstap.quote:Op dinsdag 1 oktober 2024 16:12 schreef Tijn het volgende:
[..]
Planeten bezoeken is nog steeds praktisch onmogelijk. Niet zozeer vanwege de reis, maar vanwege de barre omstandigheden aldaar.
Met een beschaving die jaren vooruitlopen dan wij. Zij hebben wellicht een kennis die in staat zulke afstand te overbruggen. We missen dat gewoon.quote:Op dinsdag 1 oktober 2024 19:25 schreef WheeledWarrior het volgende:
[..]
Denk dat de enorme afstanden het grootste struikelblok zijn, 500 of 1000 lichtjaar verderop is eigenlijk niet zo ver weg maar zelfs als ze al een stuk verder zijn dan wij kan het nog (tien)duizenden jaren duren voor ze hier zijn.
Als we met een ruimteschip met een constante snelheid van 28.000 km per uur naar Alpha Centauri gingen reizen dan zou dat al 150.000 jaar duren.quote:Op dinsdag 1 oktober 2024 15:26 schreef Starhopper het volgende:
Ik hoop dat we het nog meemaken dat we met de lichtsnelheid kunnen reizen en deze planeten zelf kunnen bezoeken. De afstand is dan binnen handbreik
Wordt opgevolgd door de FLT.quote:Op dinsdag 1 oktober 2024 15:52 schreef Berkery het volgende:
[..]
Niet te lang vergaderen over hoe je dingen noemt. I like that.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |