Klopt, je cv wordt een stuk efficiënter als de retour temperatuur onder de 50 graden blijft, dan kan de ketel namelijk nog warmte uit rookgas halen, daar boven niet meer. Radiatoren vervangen door grotere (dikkere) is dan een optie maar je kan ook zien waar je winst kunt halen kwa tocht en warmtelekken. Of een combinatie van beiden natuurlijk.quote:Op maandag 26 augustus 2024 20:25 schreef embedguy het volgende:
Misschien is het ook te overwegen om wat radiators te vervangen en eventueel je cv als die het niet trekt als je grotere radiators aanschaft.
Je cv is niet zo efficiënt als je je water op 90 graden moet verwarmen om je huis warm te krijgen. Als je je huis warm kan krijgen met 60 of 70 graden water dan verdien je die nieuwe radiator en cv mogelijk best snel vanzelf terug.
Er zijn van die setjes in de aanbieding van speedcomfort, moet je wel redelijke standaard radiatoren hebben natuurlijk.quote:Op maandag 26 augustus 2024 18:41 schreef Fer het volgende:
Misschien kun je eens kijken naar ventilatoren onder de radiatoren, zo verhoog je de hoeveelheid warmte die ze afgeven en wordt de lucht in de kamer, sneller warm.
Je woont in een rijksmonument op Groenland?quote:Op dinsdag 27 augustus 2024 11:14 schreef MissLeDuq het volgende:
Vanaf februari hebben we een pellet CV ketel en kunnen we het hele huis tot een graad of 19 verwarmen voor nog geen 400 euro per maand.
Heb drie units binnen en 2 buitenunitsquote:Op maandag 26 augustus 2024 16:13 schreef JeOma het volgende:
Wij hebben een huis van ruim 100 jaar oud. Woonkamer van pak 'm beet 40m2. Niet zo goed geisoleerd, niet zoveel mogelijkheden (binnen wat realistisch is) om verder te isoleren. Als het koud is moet onze CV echt heel hard stoken om het behaagelijk te houden (en daarbij ook het water tot 90 graden verwarmen in dit proces!). Ook duurt het (als het buiten vriest) dan 2 uur voordat het 19 graden is zeg maar.
Nu overweeg ik sowieso qua warmte een airco in de woonkamer voor in de zomers die steeds warmer worden. Maar heeft iemand ervaring met bij-verwarmen in de winter met een airco? Is dat prettig of is dat een "warme lucht is niet fijn"? Of heeft bij-verwarmen uberhaupt niet zoveel zin? Ik ben vooral benieuwd naar ervaringsverhalen (het liefst met een oud huis), omdat als je het zelf wil gaan "berekenen" kom je op teveel factoren die meespelen en lees je al snel "ga meer isoleren". Maar omdat ik nog geen trek heb in een voorzetmuur en spouwmuurisolatie een no-go is wil ik het nuttige met het aangename combineren: een oldschool airco (binnen+buitenunit) dus.
Ben erg blij met elk soort ervaring in deze richting, omdat ik niet verder kom dan "tja, het is misschien niet zo'n prettige warmte".
Bijna... ik woon in een 200 jaar oude boerderijquote:Op dinsdag 27 augustus 2024 11:23 schreef nostra het volgende:
[..]
Je woont in een rijksmonument op Groenland?
Precies, de afgifte zal het probleem zijn.quote:Op donderdag 29 augustus 2024 08:47 schreef Coolmint het volgende:
Bijna alle huizen hebben in principe genoeg aan minder dan 10-15 kW aan CV vermogen. Alle CV ketels hebben veel meer dan dat omdat er mee wilt kunnen douchen. Dat betekent dat je CV hoogstwaarschijnlijk niet het probleem is, maar de afgifte: je radiatoren moeten blijkbaar zo vreselijk heet worden om voldoende warmte af te geven. Ik zou kijken of ze wel goed ingeregeld zijn en over het hele oppervlak goed warm worden (lucht?), of ze allemaal meedoen en of ze niet te klein zijn voor de ruimte. Daarnaast zou je natuurlijk moeten nadenken over isoleren, want als de radiatoren in principe in orde zijn, dan heb je blijkbaar echt heel veel verlies. Wat je niet verliest aan warmte hoef je niet bij te stoken. Natuurlijk zal een airco helpen, maar buiten dat het fijn is om mee te kunnen koelen, vind ik het ook een beetje pleister plakken.
Klopt. Alleen als hij nu al met 90 C aanvoertemperatuur stookt, vraag ik me af of ventilatoren veel toevoegen. Bij 90 C is er meer dan genoeg convectie om de warmte te transporteren, in tegenstelling tot lagere temperaturen waar de lucht veel meer rond de radiator blijft hangen en wel een zetje kan gebruiken.quote:Op dinsdag 10 september 2024 14:57 schreef Barry1986 het volgende:
Er zijn al veel opties gemeld, maar wat ook mega goed helpt is ventilatoren te plaatsen bij de radiatoren.
[ afbeelding ]
Beetje hetzelfde idee als met de airco.
Heb je de retourtemperatuur van het water ook al eens gemeten? Dat kan een hoop duidelijk maken. Verschil moet rond de twintig graden zitten.quote:Op maandag 26 augustus 2024 16:13 schreef JeOma het volgende:
Als het koud is moet onze CV echt heel hard stoken om het behaagelijk te houden (en daarbij ook het water tot 90 graden verwarmen in dit proces!). Ook duurt het (als het buiten vriest) dan 2 uur voordat het 19 graden is zeg maar.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |