FOK!forum / Nieuws & Achtergronden / Dure olijfolie: het einde is in zicht
JimPansjedonderdag 15 augustus 2024 @ 17:56
Olijfolie nu bijna 10 euro per liter, maar einde in zicht na hoopvol nieuws uit Spanje

https://www.rtl.nl/nieuws(...)markt-waarom-zo-duur

quote:
Waar het recept vraagt om drie eetlepels olijfolie, is het tegenwoordig misschien verstandiger om het bij twee te houden. Het prijskaartje van een fles olijfolie is voor veel mensen namelijk even schrikken. Een liter kost al gauw bijna 10 euro. "Voor die kwaliteit is dat eigenlijk veel te duur."

- Tekst gaat verder onder de advertentie -
"De prijs van olijfolie spant echt de kroon", zegt voedingsdeskundige Leroy van de Ree van het bekende Instagramaccount Voedingsweetjes. De laatste jaren zijn veel producten in de supermarkt duurder geworden, maar een prijsstijging zoals bij olijfolie is 'echt een uitschieter'.

Bij de Jumbo kost een liter klassieke olijfolie momenteel 9,29 euro, bij de Albert Heijn ben je daar 9,69 euro voor kwijt en bij de Aldi 8,15 euro.

Hoe hard de prijs de afgelopen tijd is gestegen, zie je hier:
De prijsontwikkeling van olijfolie, waarbij 100 (links) geldt als het begin van de meting. Een toename tot 200 betekent dus een verdubbeling van de prijs.
© RTL Nieuws / CBS Statline
De prijsontwikkeling van olijfolie, waarbij 100 (links) geldt als het begin van de meting. Een toename tot 200 betekent dus een verdubbeling van de prijs.
De hoge prijs heeft onder meer te maken met de tegenvallende olijfoogst. Het is in de landen waar olijven worden geoogst, zoals Italië, Griekenland en Spanje, heel droog geweest. "Als het droog is geeft de boom minder olijven, wat zorgt voor een hogere prijs", zegt voedingsdeskundige Van de Ree.

"Al twee jaar op rij zijn er enorme droogtes in Spanje en Italië", zegt olijfoliesommelier Wilma van Grinsven-Padberg. "Spanje is verantwoordelijk voor de helft van de totale wereldconsumptie. Dus als daar de helft minder opbrengst is, gaat die prijs enorm omhoog."

De hoge prijzen gelden dan ook niet alleen voor Nederland. In Spanje was olijfolie zelfs een tijdje het meest gestolen product in supermarkten. Hoe de Spaanse supermarkten daar toen mee omgingen, zie je in deze video:

En in Italië, waar het volgens Van de Ree 'bijna heilig' is om in olijfolie te bakken, gingen bepaalde restaurants over op goedkopere oliën, omdat goede olijfolie te duur was geworden.

Ook is er wereldwijd steeds meer vraag naar olijfolie, stelt Van de Ree, wat de prijzen ook weer verder omhoogstuwt. "Ik denk dat het ook te maken heeft met dat er meer welvaart is wereldwijd", zegt hij. "De vraag naar kwaliteitsproducten gaat daardoor omhoog."

Kwaliteit verschilt
In supermarkten heb je de keuze tussen klassieke of 'milde' olijfolie, maar je kan ook gaan voor extra vierge olijfolie. Die eerste opties zijn altijd geraffineerd, zegt de olijfoliesommelier. Dat houdt in dat essentiële, gezonde ingrediënten die normaal in olijfolie zitten, ontbreken. "Dan is meer dan 9 euro eigenlijk veel te duur", zegt de sommelier.

Bovendien is extra vierge olijfolie bij supermarkten vaak niet veel duurder dan het minder goede, geraffineerde alternatief. Volgens Van Grinsven-Padberg blijkt daaruit dat de extra vierge olie waarschijnlijk niet van heel goede kwaliteit is. Toch raadt ze wel aan deze te kopen en niet de milde variant. "Je hebt dan voor iets meer geld wel betere kwaliteit om te gebruiken voor alles dat je wil bakken."

Om thuis te testen of je olijfolie van goede kwaliteit is, geeft de sommelier de tip om eraan te ruiken. "Als je gras ruikt, dan kan je er redelijk van uitgaan dat het van goede kwaliteit is."

Goede oogst
Wat de oogst betreft is er wél voorzichtig goed nieuws. De oogst in Spanje lijkt dit jaar een stuk beter te zijn, laat onze correspondent Richard Hogenkamp weten. Op termijn – houd rekening met een paar maanden – kan de prijs dus zomaar weer flink gaan dalen. "Er wordt een middelmatige tot middelmatig hoge oogst verwacht." Alleen heftige hagelbuien of ander noodweer kunnen nog roet in het eten gooien.

Er was dit voorjaar namelijk meer regen en in die periode moeten de olijven de snelste groei doormaken, legt Hogenkamp uit. "Een prijsstijging of -daling zie je altijd het eerst in Spanje", zegt de correspondent. "Dus wat je in Spanje ziet, zie je vertraagd terug in de landen waar naar wordt geëxporteerd, waaronder Nederland."

"Als de oogst wordt zoals verwacht, dan zal de prijs gaan dalen", vervolgt de correspondent. "In november zou je dat dan al in Spanje moeten zien."

Of de supermarkten in Nederland de prijzen dan ook weer verlagen, is volgens voedingsdeskundige Van de Ree nog maar de vraag. "De prijs verhogen is makkelijk. Dan kunnen ze zeggen: het product is duurder geworden. In prijs dalen vinden ze vaak minder leuk om te doen."
Olijfolie%20-%20FP.png?itok=A0LaqCs_&width=1024&height=576&impolicy=semi_dynamic

Olijfolie was nog nooit zo duur :(
KvanGdonderdag 15 augustus 2024 @ 17:58
Gelukkig bak ik met zonnebloemolie.
NightH4wkdonderdag 15 augustus 2024 @ 17:59
quote:
Spanje is verantwoordelijk voor de helft van de totale wereldconsumptie.
Wat doen ze daar met al die olie
voetbalmanager2donderdag 15 augustus 2024 @ 17:59
quote:
1s.gif Op donderdag 15 augustus 2024 17:56 schreef JimPansje het volgende:

Olijfolie was nog nooit zo duur :(
Weet je wat ook erg duur is?
KvanGdonderdag 15 augustus 2024 @ 18:00
quote:
0s.gif Op donderdag 15 augustus 2024 17:59 schreef voetbalmanager2 het volgende:

[..]
Weet je wat ook erg duur is?
saffraan?
Frikandelmetmosterddonderdag 15 augustus 2024 @ 18:02
quote:
0s.gif Op donderdag 15 augustus 2024 17:58 schreef KvanG het volgende:
Gelukkig bak ik met zonnebloemolie.
Is echt niet lekker met de garnalen. Meestal gebruik ik ook zonnebloemolie, maar met garnalen gebruik ik olijfolie.
voetbalmanager2donderdag 15 augustus 2024 @ 18:03
quote:
0s.gif Op donderdag 15 augustus 2024 18:00 schreef KvanG het volgende:

[..]
saffraan?
Jaaa!!! Hoe raad je dat?
Origami94donderdag 15 augustus 2024 @ 18:11
Hoort zo'n percentage niet te beginnen bij 0%?
Kriegeldonderdag 15 augustus 2024 @ 18:12
quote:
0s.gif Op donderdag 15 augustus 2024 17:59 schreef NightH4wk het volgende:

[..]
Wat doen ze daar met al die olie
Verkopen aan de helft van de wereld.
Mutsaers__78donderdag 15 augustus 2024 @ 18:39
quote:
0s.gif Op donderdag 15 augustus 2024 18:11 schreef Origami94 het volgende:
Hoort zo'n percentage niet te beginnen bij 0%?
Zal ik je een geheim vertellen? Het is geen percentage.
opgebaardedonderdag 15 augustus 2024 @ 18:39
quote:
0s.gif Op donderdag 15 augustus 2024 18:11 schreef Origami94 het volgende:
Hoort zo'n percentage niet te beginnen bij 0%?
Je ziet aan de linkerzijde indexcijfers en geen percentage. Je kan het percentage er uit afleiden. En je kan zien dat de prijs van olijfolie tussen 2015 en juli 2021 iets minder dan 10% gestegen is
LXIVdonderdag 15 augustus 2024 @ 18:51
Ik gebruik nu ook meestal zonnebloemolie om in te bakken. De olijfolie gebruik ik voor andere dingen zoals salade etc
Managarmdonderdag 15 augustus 2024 @ 19:06
Ik zal straks eens kijken naar mijn olijfbomen, vorig jaar was de oogst redelijk. Ik heb het slechter gehad, twee jaar geleden 27 liter tegenover normaal gesproken rond de 100 liter.
Harvest89donderdag 15 augustus 2024 @ 19:07
quote:
0s.gif Op donderdag 15 augustus 2024 17:58 schreef KvanG het volgende:
Gelukkig bak ik met zonnebloemolie.
Een aglio e olio met zonnenbloemolie lijkt me nou niet echt een succes.
SymbolicFrankdonderdag 15 augustus 2024 @ 19:20
Er is nu een heleboel lawaai dat de meeste plantaardige oliën slecht voor je gezondheid zijn. Het is hetzelfde probleem als met de ouderwetse margarines: de olie wordt gewonnen door verhitting en toevoeging van chemicaliën zoals hexeen. En daarna wordt het geraffineerd en heeft het nog maar weinig te maken met de oorspronkelijke olie.

Naast "extra vierge" olijfolie heb je ook koudgeperste zonnebloemolie, maar dat staat zelden op het etiket. En frituurolie is vaak een mengsel van goedkope oliën. Dus ja, dan wordt het dus de dure olijfolie. Misschien een gat in de markt om in de supermarkt ook zonnebloemolie te gaan verkopen waar je op het etiket wel kunt zien dat die koudgeperst is?
embedguydonderdag 15 augustus 2024 @ 19:41
Is dat ‘oh jee de olijfolie is super duur’ gebeuren niet heel erg overdreven?

Hier in de Coop is hij -in mijn beleving- van 6,5¤ naar 7.5¤ gegaan in ~ 2 jaar tijd voor een liter. Vergelijkbaar met de inflatie. Wat me nogal verbaasde met alle nieuwsberichten die ik voorbij heb zien komen.

Of vergis ik me nou heel erg en kan het helemaal niet waar zijn dat de olie 2 jaar terug 6,5 was?

Enfin, olijfolie is misschien relatief duur geworden tegenover 2 jaar terug maar het is nog steeds super goedkoop, naar mijn mening.
rutger05donderdag 15 augustus 2024 @ 21:47
Uit Tunesië schijnt uitstekende olijfolie te komen, maar door protectionistische maatregelen kan dit niet goed de EU ingevoerd worden.

https://www.volkskrant.nl(...)ie-komt-uit-tunesie/
tizitl2donderdag 15 augustus 2024 @ 22:21
quote:
0s.gif Op donderdag 15 augustus 2024 17:59 schreef NightH4wk het volgende:

[..]
Wat doen ze daar met al die olie
Dat moet productie zijn ;)
Managarmdonderdag 15 augustus 2024 @ 22:33
quote:
1s.gif Op donderdag 15 augustus 2024 19:41 schreef embedguy het volgende:
Is dat ‘oh jee de olijfolie is super duur’ gebeuren niet heel erg overdreven?

Hier in de Coop is hij -in mijn beleving- van 6,5¤ naar 7.5¤ gegaan in ~ 2 jaar tijd voor een liter. Vergelijkbaar met de inflatie. Wat me nogal verbaasde met alle nieuwsberichten die ik voorbij heb zien komen.

Of vergis ik me nou heel erg en kan het helemaal niet waar zijn dat de olie 2 jaar terug 6,5 was?

Enfin, olijfolie is misschien relatief duur geworden tegenover 2 jaar terug maar het is nog steeds super goedkoop, naar mijn mening.
Wij rekenen 45 euro voor 5 liter, warm geperst, maar niet geraffineerd. Vier jaar geleden was de prijs 25 euro voor 5 liter. Dit is overigens de lokale prijs in Portugal.
Gimmickdonderdag 15 augustus 2024 @ 23:13
quote:
0s.gif Op donderdag 15 augustus 2024 19:20 schreef SymbolicFrank het volgende:
Er is nu een heleboel lawaai dat de meeste plantaardige oliën slecht voor je gezondheid zijn. Het is hetzelfde probleem als met de ouderwetse margarines: de olie wordt gewonnen door verhitting en toevoeging van chemicaliën zoals hexeen. En daarna wordt het geraffineerd en heeft het nog maar weinig te maken met de oorspronkelijke olie.

Dat is allemaal social media onzin. Er is geen enkel bewijs dat zaadolie slecht is. Er zijn taal van onderzoeken dat het gezonder is dan de meeste alternatieven.
SymbolicFrankdonderdag 15 augustus 2024 @ 23:48
quote:
0s.gif Op donderdag 15 augustus 2024 23:13 schreef Gimmick het volgende:

[..]
Dat is allemaal social media onzin. Er is geen enkel bewijs dat zaadolie slecht is. Er zijn taal van onderzoeken dat het gezonder is dan de meeste alternatieven.
Dat hang af van de samenstelling. Koudgeperste zaadolie is prima. Maar hoe meer chemicaliën en bewerkingen, hoe meer de samenstelling wijzigt en hoe meer troep er in terecht komt. Het ruikt en smaakt dan ook heel anders.
Gimmickvrijdag 16 augustus 2024 @ 00:23
quote:
0s.gif Op donderdag 15 augustus 2024 23:48 schreef SymbolicFrank het volgende:

[..]
Dat hang af van de samenstelling. Koudgeperste zaadolie is prima. Maar hoe meer chemicaliën en bewerkingen, hoe meer de samenstelling wijzigt en hoe meer troep er in terecht komt. Het ruikt en smaakt dan ook heel anders.
Nog steeds onzin. Dat er in een proces chemische middelen gebruikt worden zegt niets over het effect op het lichaam.

Als je daadwerkelijk een groep proefpersonen zaadolie geeft en die vergelijkt met een groep die een andere vetstof krijgt zie je consequent dat de zaadolie groep het evengoed of beter doet.

Deze link bespreekt 31 studies naar raapzaadolie.

PzKpfwvrijdag 16 augustus 2024 @ 00:35
Olijfolie :') Als je graag na elke kooksessie met de Kärcher door je keuken wilt.
SymbolicFrankvrijdag 16 augustus 2024 @ 10:22
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 augustus 2024 00:23 schreef Gimmick het volgende:

[..]
Nog steeds onzin. Dat er in een proces chemische middelen gebruikt worden zegt niets over het effect op het lichaam.

Als je daadwerkelijk een groep proefpersonen zaadolie geeft en die vergelijkt met een groep die een andere vetstof krijgt zie je consequent dat de zaadolie groep het evengoed of beter doet.

Deze link bespreekt 31 studies naar raapzaadolie.

Zoals die man zegt, wordt slechts in 1 test aangegeven hoe het geproduceerd is. Er zit niet 1 test tussen die het verschil tussen koudgeperste en geraffineerde olie onderzoekt. Ook de dingen zoals Omega-6 komen niet voorbij. Het is ook geen zonnebloemolie.

De conclusie is puur dat raapzaadolie gezonder is dan verzadigd vet. Ja, dat wisten we al.
SymbolicFrankvrijdag 16 augustus 2024 @ 10:22
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 augustus 2024 00:35 schreef PzKpfw het volgende:
Olijfolie :') Als je graag na elke kooksessie met de Kärcher door je keuken wilt.
Deksels.
stavromulabetavrijdag 16 augustus 2024 @ 10:33
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 augustus 2024 00:35 schreef PzKpfw het volgende:
Olijfolie :') Als je graag na elke kooksessie met de Kärcher door je keuken wilt.
Je moet ook niet in olijfolie gaan bakken. Daar heb je betere oliën voor.
PzKpfwvrijdag 16 augustus 2024 @ 10:40
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 augustus 2024 10:33 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]
Je moet ook niet in olijfolie gaan bakken. Daar heb je betere oliën voor.
Ik braad/bak alles in de Croma inderdaad.
Gimmickvrijdag 16 augustus 2024 @ 11:21
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 augustus 2024 10:22 schreef SymbolicFrank het volgende:

[..]
Zoals die man zegt, wordt slechts in 1 test aangegeven hoe het geproduceerd is. Er zit niet 1 test tussen die het verschil tussen koudgeperste en geraffineerde olie onderzoekt. Ook de dingen zoals Omega-6 komen niet voorbij. Het is ook geen zonnebloemolie.

De conclusie is puur dat raapzaadolie gezonder is dan verzadigd vet. Ja, dat wisten we al.
Als je punt is dat koudgeperste olie gezonder is dan regulier is dat te verdedigen. Maar jou punt was dat reguliere olie ongezond is. Dat is onzin.

En als je je zorgen maakt om de omega 3 / 6 ratio, waarom is koudgeperst dan beter? Is daar de ratio substantieel anders? Ik weet niet precies de ratio, maar van zonnebloempitten is het 1 : 331.

Hier nog een soortgelijk uiteenzetting van overige zaadoilen:

Managarmvrijdag 16 augustus 2024 @ 11:37
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 augustus 2024 10:22 schreef SymbolicFrank het volgende:

[..]
Zoals die man zegt, wordt slechts in 1 test aangegeven hoe het geproduceerd is. Er zit niet 1 test tussen die het verschil tussen koudgeperste en geraffineerde olie onderzoekt. Ook de dingen zoals Omega-6 komen niet voorbij. Het is ook geen zonnebloemolie.

De conclusie is puur dat raapzaadolie gezonder is dan verzadigd vet. Ja, dat wisten we al.
De olie van onze eigen olijven is warm geperst, maar niet geraffineerd. Het is overigens wel grappig, warm geperst betekent een paar graden meer. Onze olijfolie is dus extra vierge maar niet koud geperst (ouderwetse molen, man uit het dorp hier perst de olijven, volgend jaar ga ik eens kijken).
SymbolicFrankvrijdag 16 augustus 2024 @ 12:38
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 augustus 2024 11:21 schreef Gimmick het volgende:

[..]
Als je punt is dat koudgeperste olie gezonder is dan regulier is dat te verdedigen. Maar jou punt was dat reguliere olie ongezond is. Dat is onzin.

En als je je zorgen maakt om de omega 3 / 6 ratio, waarom is koudgeperst dan beter? Is daar de ratio substantieel anders? Ik weet niet precies de ratio, maar van zonnebloempitten is het 1 : 331.

Hier nog een soortgelijk uiteenzetting van overige zaadoilen:

Het is moeilijk om er in absolute termen over te praten, omdat het ook sterk van je dieet af hangt.

Sinds de grote campagne in de VS, ruim 50 jaar geleden, dat je van vet eten dik wordt en dat vet heel ongezond is, kom je dat nog steeds overal tegen. Toendertijd was een Engels ontbijt, met veel vet en eiwit, heel normaal. Sindsdien eten we voornamelijk koolhydraten. Die zijn ook goedkoper en daar kun je gemakkelijk veel andere etenswaren mee maken, zoals brood en pasta.

Je celwanden zijn van vet en dat heb je gewoon nodig. Maar als je veel koolhydraten eet en weinig vet, wordt het vet dat niet nodig is om je cellen te laten groeien en herstellen niet verbrand. Dat kost namelijk meer energie. Het hoopt zich op. En dan krijg je dat je bloedvaten dichtslibben.

Als je weinig koolhydraten en veel vet eet, wordt het vet wel verbrand. Dan hoopt het zich niet op. Ik kan aan mijn bloedwaardes duidelijk het verschil in mijn dieet zien. Als je vooral vet en eiwit eet, zijn ze heel "afwijkend", omdat de rest van de mensen, waar ze mee vergeleken worden, voornamelijk koolhydraten eten.

Dus als je veel koolhydraten eet, is het belangrijk om al die dingen in de gaten te houden. Als je weinig koolhydraten eet, maakt het allemaal weinig uit. Verzadigd vet, onverzadigd vet, goed en slecht cholesterol, Omega 3 of 6, het maakt niets uit, want je lichaam verbrand het allemaal.

Het grootste nadeel van een koolhydraatarm dieet is dat je de meeste dingen uit de supermarkt moet laten staan. Dus ik doe het tegenwoordig allemaal met mate.

Dat wil niet zeggen dat ik het niet belangrijk vind om te weten wat ik precies eet. En de twee vuistregels zijn: als er veel verschillende ingrediënten op het etiket staan, is het troep. En als er niet op het etiket staat dat het ergens aan voldoet, dan doet het dat ook niet. En ik heb liever koudgeperste olie, dan olie die ze er uit halen door het op te lossen in hexaan en daarna met nog meer chemicaliën "zuiveren" en geurloos maken.

Het is dan wel weer zo, dat koudgeperste olie niet optimaal is voor hoge temperaturen. En ja, bak en braad margarine bestaat ook uit plantaardige vetten, maar dan voornamelijk verzadigde. En dat is dus niet zo gezond als je voornamelijk koolhydraten eet.
Captain_Jack_Sparrowvrijdag 16 augustus 2024 @ 18:38
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 augustus 2024 10:40 schreef PzKpfw het volgende:

[..]
Ik braad/bak alles in de Croma inderdaad.
Dat mensen dat nog steeds gebruiken. :')
PzKpfwvrijdag 16 augustus 2024 @ 19:40
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 augustus 2024 18:38 schreef Captain_Jack_Sparrow het volgende:

[..]
Dat mensen dat nog steeds gebruiken. :')
Olijfolie is inderdaad niet meer van deze tijd.
Captain_Jack_Sparrowvrijdag 16 augustus 2024 @ 19:40
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 augustus 2024 19:40 schreef PzKpfw het volgende:

[..]
Olijfolie is inderdaad niet meer van deze tijd.
Succes met je cholesterol. ^O^
PzKpfwvrijdag 16 augustus 2024 @ 20:25
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 augustus 2024 19:40 schreef Captain_Jack_Sparrow het volgende:

[..]
Succes met je cholesterol. ^O^
A-j bange leaft goa-j bange dood
Gimmickvrijdag 16 augustus 2024 @ 20:54
-

[ Bericht 99% gewijzigd door Gimmick op 16-08-2024 20:55:37 ]
DIJKvrijdag 16 augustus 2024 @ 21:24
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 augustus 2024 00:35 schreef PzKpfw het volgende:
Olijfolie :') Als je graag na elke kooksessie met de Kärcher door je keuken wilt.
Het is de goedkope geraffineerde olijfolie die spat. Die gebruiken ze in zuid Europa überhaupt niet, maar verkopen ze alleen aan ons.
111210maandag 19 augustus 2024 @ 08:09
10 euro per liter is nog steeds te goedkoop om waar te zijn.

Als je het bij een boer in italie haalt betaal je minimaal 20,- per liter. En dat was vorig jaar, dus dat zal nu ook wel richting de 25 gegaan zijn.

Als je het voor 10,- kan kopen is het geraffineerde zooi, kan je net zo goed zonnebloem olie gebruiken voor 3,- de liter
Managarmmaandag 19 augustus 2024 @ 08:17
quote:
0s.gif Op maandag 19 augustus 2024 08:09 schreef 111210 het volgende:
10 euro per liter is nog steeds te goedkoop om waar te zijn.

Als je het bij een boer in italie haalt betaal je minimaal 20,- per liter. En dat was vorig jaar, dus dat zal nu ook wel richting de 25 gegaan zijn.

Als je het voor 10,- kan kopen is het geraffineerde zooi, kan je net zo goed zonnebloem olie gebruiken voor 3,- de liter
Hier in Portugal betaal je 45 euro voor een 5 liter kan, dat is dan wel de olijfolie van eigen olijfgaard. 20 euro per liter zijn toeristenprijzen :) .
Bocajmaandag 19 augustus 2024 @ 09:00
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 augustus 2024 00:35 schreef PzKpfw het volgende:
Olijfolie :') Als je graag na elke kooksessie met de Kärcher door je keuken wilt.
Hoeft helemaal niet als je maar goed begint met je juiste temperatuur dan hoeft het helemaal niet te spatten.
Kipfilet gaat heel goed in olijfolie. (Gewoon zachtjes beginnen en niet als een wilde alles op hoog vuur!)
BansheeBoymaandag 19 augustus 2024 @ 09:30
quote:
0s.gif Op donderdag 15 augustus 2024 17:58 schreef KvanG het volgende:
Gelukkig bak ik met zonnebloemolie.
Daar betaal je met je gezondheid mee. Niks gelukkigs aan.

:{²
Captain_Jack_Sparrowmaandag 19 augustus 2024 @ 10:59
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 augustus 2024 20:25 schreef PzKpfw het volgende:

[..]
A-j bange leaft goa-j bange dood
Ach, gut. Je hebt ook nog een tegeltje boven je bank hangen.
111210maandag 19 augustus 2024 @ 11:41
quote:
0s.gif Op maandag 19 augustus 2024 08:17 schreef Managarm het volgende:

[..]
Hier in Portugal betaal je 45 euro voor een 5 liter kan, dat is dan wel de olijfolie van eigen olijfgaard. 20 euro per liter zijn toeristenprijzen :) .
Zal ook wel per gaard en land verschillen, in italie zijn de goede oliën allemaal wel van die prijsklasse als je ergens een fles gaat halen.

Geloof wel dat als je echt lokaal met je eigen jerrycan komt de prijzen ook daar wel een stuk lager zijn.

Maar goed, dan moet je dus we weten waar, anders kom je idd uit bij de boeren of coöperaties die ook een verkooppunt hebben en de prijzen daar ook omhoog gooien.

Idem met goede wijn, direct bij de boer uit het vat is goedkoper dan de wijnboeren die een winkeltje hebben wat ook onderhouden moet worden en waar personeel staat.

Maar ¤9,- de liter voor een echt goede olie in Italie lijkt mij zeer sterk.
BansheeBoymaandag 19 augustus 2024 @ 11:43
Probleem is niet alleen de prijs. Je wordt ook nog eens opgelicht met allerlei verdunde zooi.

:{²