JimPansje | donderdag 15 augustus 2024 @ 17:56 |
Olijfolie nu bijna 10 euro per liter, maar einde in zicht na hoopvol nieuws uit Spanje https://www.rtl.nl/nieuws(...)markt-waarom-zo-duur
![]() Olijfolie was nog nooit zo duur ![]() | |
KvanG | donderdag 15 augustus 2024 @ 17:58 |
Gelukkig bak ik met zonnebloemolie. | |
NightH4wk | donderdag 15 augustus 2024 @ 17:59 |
Wat doen ze daar met al die olie | |
voetbalmanager2 | donderdag 15 augustus 2024 @ 17:59 |
Weet je wat ook erg duur is? | |
KvanG | donderdag 15 augustus 2024 @ 18:00 |
saffraan? | |
Frikandelmetmosterd | donderdag 15 augustus 2024 @ 18:02 |
Is echt niet lekker met de garnalen. Meestal gebruik ik ook zonnebloemolie, maar met garnalen gebruik ik olijfolie. | |
voetbalmanager2 | donderdag 15 augustus 2024 @ 18:03 |
Jaaa!!! Hoe raad je dat? | |
Origami94 | donderdag 15 augustus 2024 @ 18:11 |
Hoort zo'n percentage niet te beginnen bij 0%? | |
Kriegel | donderdag 15 augustus 2024 @ 18:12 |
Verkopen aan de helft van de wereld. | |
Mutsaers__78 | donderdag 15 augustus 2024 @ 18:39 |
Zal ik je een geheim vertellen? Het is geen percentage. | |
opgebaarde | donderdag 15 augustus 2024 @ 18:39 |
Je ziet aan de linkerzijde indexcijfers en geen percentage. Je kan het percentage er uit afleiden. En je kan zien dat de prijs van olijfolie tussen 2015 en juli 2021 iets minder dan 10% gestegen is | |
LXIV | donderdag 15 augustus 2024 @ 18:51 |
Ik gebruik nu ook meestal zonnebloemolie om in te bakken. De olijfolie gebruik ik voor andere dingen zoals salade etc | |
Managarm | donderdag 15 augustus 2024 @ 19:06 |
Ik zal straks eens kijken naar mijn olijfbomen, vorig jaar was de oogst redelijk. Ik heb het slechter gehad, twee jaar geleden 27 liter tegenover normaal gesproken rond de 100 liter. | |
Harvest89 | donderdag 15 augustus 2024 @ 19:07 |
Een aglio e olio met zonnenbloemolie lijkt me nou niet echt een succes. | |
SymbolicFrank | donderdag 15 augustus 2024 @ 19:20 |
Er is nu een heleboel lawaai dat de meeste plantaardige oliën slecht voor je gezondheid zijn. Het is hetzelfde probleem als met de ouderwetse margarines: de olie wordt gewonnen door verhitting en toevoeging van chemicaliën zoals hexeen. En daarna wordt het geraffineerd en heeft het nog maar weinig te maken met de oorspronkelijke olie. Naast "extra vierge" olijfolie heb je ook koudgeperste zonnebloemolie, maar dat staat zelden op het etiket. En frituurolie is vaak een mengsel van goedkope oliën. Dus ja, dan wordt het dus de dure olijfolie. Misschien een gat in de markt om in de supermarkt ook zonnebloemolie te gaan verkopen waar je op het etiket wel kunt zien dat die koudgeperst is? | |
embedguy | donderdag 15 augustus 2024 @ 19:41 |
Is dat ‘oh jee de olijfolie is super duur’ gebeuren niet heel erg overdreven? Hier in de Coop is hij -in mijn beleving- van 6,5¤ naar 7.5¤ gegaan in ~ 2 jaar tijd voor een liter. Vergelijkbaar met de inflatie. Wat me nogal verbaasde met alle nieuwsberichten die ik voorbij heb zien komen. Of vergis ik me nou heel erg en kan het helemaal niet waar zijn dat de olie 2 jaar terug 6,5 was? Enfin, olijfolie is misschien relatief duur geworden tegenover 2 jaar terug maar het is nog steeds super goedkoop, naar mijn mening. | |
rutger05 | donderdag 15 augustus 2024 @ 21:47 |
Uit Tunesië schijnt uitstekende olijfolie te komen, maar door protectionistische maatregelen kan dit niet goed de EU ingevoerd worden. https://www.volkskrant.nl(...)ie-komt-uit-tunesie/ | |
tizitl2 | donderdag 15 augustus 2024 @ 22:21 |
Dat moet productie zijn ![]() | |
Managarm | donderdag 15 augustus 2024 @ 22:33 |
Wij rekenen 45 euro voor 5 liter, warm geperst, maar niet geraffineerd. Vier jaar geleden was de prijs 25 euro voor 5 liter. Dit is overigens de lokale prijs in Portugal. | |
Gimmick | donderdag 15 augustus 2024 @ 23:13 |
Dat is allemaal social media onzin. Er is geen enkel bewijs dat zaadolie slecht is. Er zijn taal van onderzoeken dat het gezonder is dan de meeste alternatieven. | |
SymbolicFrank | donderdag 15 augustus 2024 @ 23:48 |
Dat hang af van de samenstelling. Koudgeperste zaadolie is prima. Maar hoe meer chemicaliën en bewerkingen, hoe meer de samenstelling wijzigt en hoe meer troep er in terecht komt. Het ruikt en smaakt dan ook heel anders. | |
Gimmick | vrijdag 16 augustus 2024 @ 00:23 |
Nog steeds onzin. Dat er in een proces chemische middelen gebruikt worden zegt niets over het effect op het lichaam. Als je daadwerkelijk een groep proefpersonen zaadolie geeft en die vergelijkt met een groep die een andere vetstof krijgt zie je consequent dat de zaadolie groep het evengoed of beter doet. Deze link bespreekt 31 studies naar raapzaadolie. | |
PzKpfw | vrijdag 16 augustus 2024 @ 00:35 |
Olijfolie ![]() | |
SymbolicFrank | vrijdag 16 augustus 2024 @ 10:22 |
Zoals die man zegt, wordt slechts in 1 test aangegeven hoe het geproduceerd is. Er zit niet 1 test tussen die het verschil tussen koudgeperste en geraffineerde olie onderzoekt. Ook de dingen zoals Omega-6 komen niet voorbij. Het is ook geen zonnebloemolie. De conclusie is puur dat raapzaadolie gezonder is dan verzadigd vet. Ja, dat wisten we al. | |
SymbolicFrank | vrijdag 16 augustus 2024 @ 10:22 |
Deksels. | |
stavromulabeta | vrijdag 16 augustus 2024 @ 10:33 |
Je moet ook niet in olijfolie gaan bakken. Daar heb je betere oliën voor. | |
PzKpfw | vrijdag 16 augustus 2024 @ 10:40 |
Ik braad/bak alles in de Croma inderdaad. | |
Gimmick | vrijdag 16 augustus 2024 @ 11:21 |
Als je punt is dat koudgeperste olie gezonder is dan regulier is dat te verdedigen. Maar jou punt was dat reguliere olie ongezond is. Dat is onzin. En als je je zorgen maakt om de omega 3 / 6 ratio, waarom is koudgeperst dan beter? Is daar de ratio substantieel anders? Ik weet niet precies de ratio, maar van zonnebloempitten is het 1 : 331. Hier nog een soortgelijk uiteenzetting van overige zaadoilen: | |
Managarm | vrijdag 16 augustus 2024 @ 11:37 |
De olie van onze eigen olijven is warm geperst, maar niet geraffineerd. Het is overigens wel grappig, warm geperst betekent een paar graden meer. Onze olijfolie is dus extra vierge maar niet koud geperst (ouderwetse molen, man uit het dorp hier perst de olijven, volgend jaar ga ik eens kijken). | |
SymbolicFrank | vrijdag 16 augustus 2024 @ 12:38 |
Het is moeilijk om er in absolute termen over te praten, omdat het ook sterk van je dieet af hangt. Sinds de grote campagne in de VS, ruim 50 jaar geleden, dat je van vet eten dik wordt en dat vet heel ongezond is, kom je dat nog steeds overal tegen. Toendertijd was een Engels ontbijt, met veel vet en eiwit, heel normaal. Sindsdien eten we voornamelijk koolhydraten. Die zijn ook goedkoper en daar kun je gemakkelijk veel andere etenswaren mee maken, zoals brood en pasta. Je celwanden zijn van vet en dat heb je gewoon nodig. Maar als je veel koolhydraten eet en weinig vet, wordt het vet dat niet nodig is om je cellen te laten groeien en herstellen niet verbrand. Dat kost namelijk meer energie. Het hoopt zich op. En dan krijg je dat je bloedvaten dichtslibben. Als je weinig koolhydraten en veel vet eet, wordt het vet wel verbrand. Dan hoopt het zich niet op. Ik kan aan mijn bloedwaardes duidelijk het verschil in mijn dieet zien. Als je vooral vet en eiwit eet, zijn ze heel "afwijkend", omdat de rest van de mensen, waar ze mee vergeleken worden, voornamelijk koolhydraten eten. Dus als je veel koolhydraten eet, is het belangrijk om al die dingen in de gaten te houden. Als je weinig koolhydraten eet, maakt het allemaal weinig uit. Verzadigd vet, onverzadigd vet, goed en slecht cholesterol, Omega 3 of 6, het maakt niets uit, want je lichaam verbrand het allemaal. Het grootste nadeel van een koolhydraatarm dieet is dat je de meeste dingen uit de supermarkt moet laten staan. Dus ik doe het tegenwoordig allemaal met mate. Dat wil niet zeggen dat ik het niet belangrijk vind om te weten wat ik precies eet. En de twee vuistregels zijn: als er veel verschillende ingrediënten op het etiket staan, is het troep. En als er niet op het etiket staat dat het ergens aan voldoet, dan doet het dat ook niet. En ik heb liever koudgeperste olie, dan olie die ze er uit halen door het op te lossen in hexaan en daarna met nog meer chemicaliën "zuiveren" en geurloos maken. Het is dan wel weer zo, dat koudgeperste olie niet optimaal is voor hoge temperaturen. En ja, bak en braad margarine bestaat ook uit plantaardige vetten, maar dan voornamelijk verzadigde. En dat is dus niet zo gezond als je voornamelijk koolhydraten eet. | |
Captain_Jack_Sparrow | vrijdag 16 augustus 2024 @ 18:38 |
Dat mensen dat nog steeds gebruiken. ![]() | |
PzKpfw | vrijdag 16 augustus 2024 @ 19:40 |
Olijfolie is inderdaad niet meer van deze tijd. | |
Captain_Jack_Sparrow | vrijdag 16 augustus 2024 @ 19:40 |
Succes met je cholesterol. ![]() | |
PzKpfw | vrijdag 16 augustus 2024 @ 20:25 |
A-j bange leaft goa-j bange dood | |
Gimmick | vrijdag 16 augustus 2024 @ 20:54 |
- [ Bericht 99% gewijzigd door Gimmick op 16-08-2024 20:55:37 ] | |
DIJK | vrijdag 16 augustus 2024 @ 21:24 |
Het is de goedkope geraffineerde olijfolie die spat. Die gebruiken ze in zuid Europa überhaupt niet, maar verkopen ze alleen aan ons. | |
111210 | maandag 19 augustus 2024 @ 08:09 |
10 euro per liter is nog steeds te goedkoop om waar te zijn. Als je het bij een boer in italie haalt betaal je minimaal 20,- per liter. En dat was vorig jaar, dus dat zal nu ook wel richting de 25 gegaan zijn. Als je het voor 10,- kan kopen is het geraffineerde zooi, kan je net zo goed zonnebloem olie gebruiken voor 3,- de liter | |
Managarm | maandag 19 augustus 2024 @ 08:17 |
Hier in Portugal betaal je 45 euro voor een 5 liter kan, dat is dan wel de olijfolie van eigen olijfgaard. 20 euro per liter zijn toeristenprijzen ![]() | |
Bocaj | maandag 19 augustus 2024 @ 09:00 |
Hoeft helemaal niet als je maar goed begint met je juiste temperatuur dan hoeft het helemaal niet te spatten. Kipfilet gaat heel goed in olijfolie. (Gewoon zachtjes beginnen en niet als een wilde alles op hoog vuur!) | |
BansheeBoy | maandag 19 augustus 2024 @ 09:30 |
Daar betaal je met je gezondheid mee. Niks gelukkigs aan. ![]() | |
Captain_Jack_Sparrow | maandag 19 augustus 2024 @ 10:59 |
Ach, gut. Je hebt ook nog een tegeltje boven je bank hangen. | |
111210 | maandag 19 augustus 2024 @ 11:41 |
Zal ook wel per gaard en land verschillen, in italie zijn de goede oliën allemaal wel van die prijsklasse als je ergens een fles gaat halen. Geloof wel dat als je echt lokaal met je eigen jerrycan komt de prijzen ook daar wel een stuk lager zijn. Maar goed, dan moet je dus we weten waar, anders kom je idd uit bij de boeren of coöperaties die ook een verkooppunt hebben en de prijzen daar ook omhoog gooien. Idem met goede wijn, direct bij de boer uit het vat is goedkoper dan de wijnboeren die een winkeltje hebben wat ook onderhouden moet worden en waar personeel staat. Maar ¤9,- de liter voor een echt goede olie in Italie lijkt mij zeer sterk. | |
BansheeBoy | maandag 19 augustus 2024 @ 11:43 |
Probleem is niet alleen de prijs. Je wordt ook nog eens opgelicht met allerlei verdunde zooi.![]() |