Verbijstering bij milieuclubs om ‘all you can fly’-plan van Wizz Air: ‘Onvoorstelbaar dat dit kan’
De Hongaarse luchtvaartmaatschappij Wizz Air gaat reizigers een pakket aanbieden waarbij ze een jaar onbeperkt kunnen vliegen voor ruim 500 euro. Volgens Wizz Air is de all-you-can-travel-pas de eerste in zijn soort in Europa. Toch zitten er ook een paar addertjes onder het gras. Met 500 euro ben je namelijk nog niet helemaal klaar. Intussen reageren milieuorganisaties verbijsterd. ,,Tenenkrommend dat dit gewoon mag.“
Belangstellenden moeten er snel bij zijn en zich voor donderdag 23.00 uur aanmelden. Vluchten moeten binnen 72 uur na boeking plaatsvinden en kosten voor bagage en beenruimte zijn niet inbegrepen. Reizigers kunnen vanuit 50 steden naar meer dan 50 landen vliegen. De aanbieding geldt voor alle Wizz Air-vluchten vanaf 25 september en is een jaar geldig.
Het betekent overigens niet dat je met 500 euro helemaal klaar bent. Volgens Britse media moet je geboekte vlucht wel binnen 72 uur plaatsvinden. Het gaat dus vrijwel altijd om last-minutes. Ook zijn de kosten voor bagage (van 11 euro tot 120 euro) en stoel (van 80 tot 100 euro) niet inbegrepen en de reserveringskosten komen daar ook nog bovenop.
‘Onvoorstelbaar en tenenkrommend’
Natuur- en milieuorganisaties vinden het ‘onvoorstelbaar’ en ‘tenenkrommend’ dat Wizz Air ongestoord dit plan mag lanceren en dat het intern niet tot discussie heeft geleid. ,,De luchtvaartsector is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de wereldwijde CO2-uitstoot, en dit initiatief moedigt mensen aan zoveel mogelijk te gaan vliegen”, zegt Dieuwertje Penders van Natuur & Milieu tegen deze site. ,, Zonder daarbij oog te hebben voor de klimaatschade, natuurschade en overlast die al deze vluchten opleveren.”
Milieufederatie Noord-Holland, een organisatie die sterk lobbyt om het aantal vluchten in Nederland fors terug te dringen, sluit zich daarbij aan en noemt de actie op haar beurt ‘ronduit onverantwoord’. ,,Niet alleen leidt dit tot onverantwoorde CO2-uitstoot, ook de geluidsoverlast voor omwonenden van luchthavens neemt onnodig toe”, verzucht woordvoerder Sijas Akkerman. ,,Dit soort aanbiedingen maakt het vervuilen van het milieu bijna gratis. Sowieso is het nodig dat vliegen veel duurder wordt. En de milieukosten in de prijs worden opgenomen.”
Oproep aan Wizz Air
Het ‘all you can fly-concept‘ staat volgens Natuur & Milieu haaks op de noodzaak om de uitstoot drastisch te verminderen. ,,Wij roepen Wizz Air en andere luchtvaartmaatschappijen op om verantwoordelijkheid te nemen en hun focus te verleggen naar het ontwikkelen van duurzame alternatieven, zoals schonere brandstoffen en het stimuleren van treinreizen voor kortere afstanden.”
Het is ‘essentieel’, zo zegt Penders (Natuur & Milieu), dat luchtvaartmaatschappijen bijdragen aan de mondiale inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan ‘in plaats van deze op deze manier te verergeren’.
Milieudefensie kijkt normaal niet zo snel ‘naar dit soort losse acties zonder het grotere plaatje te overzien’. Het plan van WizzAir vergt een diepere analyse, zegt een woordvoerder. Maar: ,,We vinden natuurlijk wel dat luchtvaartbedrijven de verantwoordelijkheid hebben om hun uitstoot in lijn te brengen met het klimaatakkoord van Parijs. Daar strookt het uitbreiden van het aantal vluchten niet mee, en dat lijkt een logisch gevolg van deze actie van Wizz Air. Of in ieder geval de intentie ervan.”
Ook politici uit de linkse hoek keuren het plan af. Met de ‘rug naar de toekomst’, klinkt het uit de mond van Statenlid Niels Jeurink (GroenLinks). ‘Zo mag je dit toch wel noemen. Wizz Air komt hier met een initiatief dat het tegengestelde is van wat de wereld nu nodig heeft. Onverantwoord’, schrijft hij op X.
Geen goede naam
Wizz Air, dat in Nederland vanaf Eindhoven Airport vliegt, werd in 2003 opgericht en richt zich met name op bestemmingen in Centraal- en Oost-Europa. De prijsvechter heeft geen goede naam in de luchtvaartwereld. De Britse consumentenorganisatie ‘Which?’ riep Wizz Air dit jaar uit tot slechtste luchtvaartmaatschappij nadat het voor de derde keer op rij de meeste vertragingen op zijn naam had staan.
Cijfers vervuiling luchtvaart
Niet eerder daalde de CO2-uitstoot van grote industriebedrijven in Nederland zo sterk als vorig jaar. Maar bij de luchtvaart is het tegendeel het geval. Daar nam de uitstoot in 2023 met 11 procent toe tot 2,6 miljoen ton CO2.
,,Het is bemoedigend dat Nederlandse grote uitstoters een daling in CO2-emissies hebben gerealiseerd. Echter, deze ontwikkeling wordt volledig overschaduwd door de schokkende realiteit dat de luchtvaartsector geen enkele vooruitgang heeft geboekt. Terwijl andere sectoren minder CO2 uitstoten, blijft de luchtvaart vastzitten in haar vervuilende gewoonten”, aldus de milieuclubs eerder dit jaar.
,,De cijfers van de emissieautoriteit vandaag tonen opnieuw aan dat de zogenaamde groene plannen van deze sector, waar de politiek al jaren op vertrouwt, een grote farce zijn”, zegt het gezelschap. Een recent onderzoek van luchtvaarteconomen, gedaan in opdracht van Natuur & Milieu, toont volgens deze organisatie nota bene aan ‘dat Schiphol kan krimpen zonder schade aan de economie’.
,,We kunnen niet langer toestaan dat de luchtvaart ongehinderd blijft groeien, ten koste van het klimaat, ten koste van de nachtrust en het welzijn van honderdduizenden omwonenden én ten koste van toekomstige generaties”, zeiden de milieuorganisaties.
Bron:
https://www.ad.nl/economi(...)at-dit-kan~aedb63aa/