Wat zeggen ze bij de opleiding zelf? Mocht op de een of andere manier je autisme een uitdaging zijn voor de opleiding of het vak, dan kunnen zij dat toch benoemen.quote:Op maandag 5 augustus 2024 08:49 schreef Dexter_05 het volgende:
Zijn er hier artsen die hun mening willen delen en wellicht advies voor mij hebben? Als je geen arts bent, mag je natuurlijk ook je mening delen!
Had het wetenschappelijk onderzoek volgens jou geen toekomst, of zag jij zelf geen toekomst in het doen van onderzoek?quote:Op maandag 5 augustus 2024 18:40 schreef ralfie het volgende:
Inmiddels weet ik dat onderzoek ook geen toekomst heeft dus zit in nu in de ICT bij de andere autisten
Mijn probleem tijdens het werken met patienten was met name het oppikken van nnonverbale communicatie. Je leert dit een heleboel tijdens de opleiding dus je kunt een hoop 'faken', maar uiteindelijk kostte het me zodanig veel moeite dat elk gesprek me een hoop energie kostte die ik elder eigenlijk nodig had.quote:Op maandag 5 augustus 2024 19:59 schreef Dexter_05 het volgende:
[..]
Had het wetenschappelijk onderzoek volgens jou geen toekomst, of zag jij zelf geen toekomst in het doen van onderzoek?
Ik heb een paar vragen, als je het niet erg vindt. Was je open over je autisme? Zo ja, welke studievoorzieningen en begeleiding kreeg je destijds?
Ik ben zelf bang dat ik te traag ben omdat mijn informatieverwerking vrij langzaam gaat. Had jij hier ook last van, en hoe ben je ermee omgegaan als dat het geval was?
Ik ben zelf ook niet de beste in non-verbale communicatie. Wat bedoel je met faken? Je leert de non-verbale communicatie toch op de opleiding?quote:Op maandag 5 augustus 2024 21:10 schreef ralfie het volgende:
[..]
Mijn probleem tijdens het werken met patienten was met name het oppikken van nonverbale communicatie. Je leert dit een heleboel tijdens de opleiding dus je kunt een hoop 'faken', maar uiteindelijk kostte het me zodanig veel moeite dat elk gesprek me een hoop energie kostte die ik elder eigenlijk nodig had.
Ik had pas tijdens mijn promotie in onderzoek officieel een diagnose laten stellen, dus ik heb geen ervaring met autisme tijdens de opleiding. Ik weet dan ook niet wat voor begeleiding er is.
Ik weet niet of ik het goed uit kan leggen, maar je leert zeg maar systematisch nonverbale communicatie op te pikken en te checken of je dit goed opgevangen heb met feedback vragen e.d.. Voor mensen die dit van nature goed oppakken ligt de nadruk van deze technieken op het goed controleren of zij de signalen goed opgevangen hebben, terwijl bij mij de nadruk lag op het uberhaupt kunnen signaleren van deze communicatie. Naar mijn ervaring lag dit ver buiten wat ik normaal doe en voelde het heel erg als faken, zeg maar leren dat iemand boos is als er sprake is van x, y, z. (lijstjes leren) etc. ipv dat van nature aanvoelen. Voor mij was dit vaak ook erg vermoeiend, het zat gewoon niet van nature in mij en ook wanneer dingen uitgelegd werden neem je het maar gewoon aan voor waar ook al merk je het zelf niet. Oogcontact, open houding e.d. heb ik zelf nooit iets mee gehad (en ook nu zie ik geen verschil), maar 'normale' mensen lijken het wel prettig te vinden als je ze aankijkt en niet achterover leunt met de handen over elkaar. Het klinkt natuurlijk logisch als ik het zo stel, maar ik 'voel' het niet zo bij anderen. Zolang je niet op je telefoon kijkt is het mij om het even, zeg maar. Het voelt voor mij geforceerd poppenkast spelen. zelfs nu nog, ruim tien jaar later, hoewel ik het inmiddels onbewust meer doe.quote:Op maandag 5 augustus 2024 21:39 schreef Dexter_05 het volgende:
[..]
Ik ben zelf ook niet de beste in non-verbale communicatie. Wat bedoel je met faken? Je leert de non-verbale communicatie toch op de opleiding?
Misschien is dit een hele brutale vraag, maar waarom ben je het diagnose traject ingegaan?
Ik heb in de medische sector gewerkt, o.a. intensief samen met radiologen en nucleair geneeskundigen. Volgens mij kozen ze die specialisatie omdat ze niets met menselijke omgang en empathie, en veelal een aan autisme verwante contactstoornis hadden.quote:Op maandag 5 augustus 2024 09:16 schreef kwiwi het volgende:
Ik ken toevallig iemand met autisme die geneeskunde gestudeerd heeft. Zij is uiteindelijk in onderzoek terecht gekomen omdat met patiënten werken inderdaad niet goed ging, maar ze vindt dat erg interessant dus al met al was de keuze voor geneeskunde verder niet verkeerd voor haar. Weet niet of er ook onderzoeksrichtingen zijn waarbij werken met patiënten een optie is.
Klopt helemaal. Het zijn vaak onderzoeksmensen, geïnteresseerd in (de details van) het menselijke lichaam, en de afwijkingen. De eerste jaren van de geneeskunde studie, sluiten daar prima bij aan.quote:Op maandag 5 augustus 2024 21:39 schreef Nismo1991 het volgende:
Ik heb het idee dat er genoeg artsen en chirurgen autistisch zijn. Helaas veel in aanraking met het ziekenhuis de afgelopen tijd en merk toch wel meer dat wanneer je een arts of chirurg spreekt ze anders in de omgang zijn dan bijvoorbeeld een verpleegkundige. Bedoel dit echt niet stom of vervelend, die lui zijn hartstikke slim en verrichten wonderen maar heb wel vaak het idee dat met mensen omgaan niet echt hun ding is.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |