Bocaj | woensdag 3 juli 2024 @ 15:34 |
Die echte pindakaas met verder niets erin is altijd zo moeilijk te gebruiken... Er staat altijd zo'n laag olie op en roeren is best wel lastig om te doen elke dag? Zou je die pot ook ff in de magnetron kunnen zetten voor een 15 seconden ofzo? (Deksel eraf) Zou het dan beter met roeren gaan? En wat doet het met je pindakaas als je dat elke dag zou doen? Ik weet, geen wereldschokkend probleem maar wel zodanig dat ik de pot vaak laat staan en weer de Calvé pindakaas pak. ![]() | |
Elan | woensdag 3 juli 2024 @ 15:35 |
Die 100% pindakaas is echt zo smerig he Vraag me ook af of die paar gram suiker in Calvé nou wereldschokkende gevolgen hebben voor je gezondheid. | |
Harvest89 | woensdag 3 juli 2024 @ 15:36 |
Ah dat verklaart een hoop. Nooit problemen met lagen olie en lastig roeren, en dat komt dus doordat ik alleen maar Calvé heb gebruikt. | |
pokkerdepok | woensdag 3 juli 2024 @ 15:37 |
niet verwarmen, want dan gaat het anders smaken. zie pindasaus. of juist wel, ik eet eigenlijk alleen maar pindakaas in pindasaus, haha.. verder weet ik niet want op mijn pindakaas staat nooit olie | |
Harvest89 | woensdag 3 juli 2024 @ 15:37 |
Gewoon frisdrank zonder suiker drinken, en koffie-thee zonder suiker. Dan voorkom je al een hoop en kun je gewoon de enige echte pindakaas op je brood smeren. | |
miss_sly | woensdag 3 juli 2024 @ 15:43 |
In Calvé pindakaas (de gewone) zit geen suiker. Wel zitten daar andere olieën in, zoals palmolie, waardoor de structuur anders is en er geen olie op staat. | |
Kaizen_ | woensdag 3 juli 2024 @ 15:43 |
100% pindakaas van de Notenshop ![]() ![]() ![]() | |
Bocaj | woensdag 3 juli 2024 @ 15:47 |
Blijft die wel zoals de 'normale' pindakaas of gaat daar ook een olie laagje op staan? | |
Anne | woensdag 3 juli 2024 @ 15:49 |
Ik haat het altijd als je aan het einde van zo’n pot komt. Dan is de olie inmiddels wel op en heb je een dikke klont pinda over wat niet meer smeerbaar is. Maar toch blijven kopen ![]() | |
Elan | woensdag 3 juli 2024 @ 15:51 |
Klopt, wij hebben altijd die met nootjes. Minder dan 1 gram palmolie per boterham zou dat echt uitmaken als je zo nu en dan een boterham met pindakaas eet ? En zijn pinda's überhaupt een gezonde keuze?
| |
Elan | woensdag 3 juli 2024 @ 15:52 |
Kun je toch pindasaus van maken ? ![]() | |
Phoenix78 | woensdag 3 juli 2024 @ 15:53 |
Gewoon de pot op de kop zetten zodat de olie onderin zit. | |
Bocaj | woensdag 3 juli 2024 @ 15:55 |
Heeee, dat is het proberen waard! ![]() | |
Donna | woensdag 3 juli 2024 @ 15:56 |
Dit ja. En zo nu en dan omdraaien. Probleem opgelost. | |
Lienekien | woensdag 3 juli 2024 @ 15:59 |
Ik heb de 100% van de Lidl. Ik roer gewoon elke keer even met mijn mes voordat ik ga smeren. Tegen het einde is de pindakaas wel eens een beetje droog, maar dat vind ik niet zo’n punt. | |
miss_sly | woensdag 3 juli 2024 @ 16:01 |
Ik vind geen enkele andere dan van Calve lekker. Van alles geprobeerd, maar geen enkele heeft een goede smaak. Dus ik houd het bij Calve. | |
herverwijderd | woensdag 3 juli 2024 @ 16:10 |
Ja, het laagje olie gebeurt bij mij ook, dan roer ik ff half half door die pot. En dan later heb je dat de pindakaas juist heel hard is, waarschijnlijk omdat ik de olie niet goed doormix. Dan doe ik er een scheutje olie bij om het weer smeerbaar te maken. | |
Jan_Onderwater | woensdag 3 juli 2024 @ 16:22 |
Ik kan mij de debatten herinneren in het Studentenhuis waar ik woonde, (het leek nog het meest op the Young ones) over Calve vs AH pindakaas. Als ik me goed herinner was de eerste gemaakt van pinda's zonder de rode velletjes en de tweede met. #team Calve destijds. Als ik tegenwoordig een pot per jaar opmaak is het veel. Heb eet liever geen palmvet of geharde vetten, maar 100% pinda blijft behelpen | |
111210 | woensdag 3 juli 2024 @ 16:29 |
Ja goed verhaal maar is dit verhaal wetenschappelijk waar of gewoon weer een verhaal van een influence blog moeder die haar info van facebook gehaald heeft? | |
Elan | woensdag 3 juli 2024 @ 16:39 |
Dat laatste zou zomaar kunnen. Ik stelde de vraag, omdat ik geen idee heb over er verder een wetenschappelijke consensus is voor de bewering die die dame doet. | |
PzKpfw | woensdag 3 juli 2024 @ 16:42 |
Als je het zover laat komen eet je niet genoeg pindakaas ![]() | |
Jan_Onderwater | woensdag 3 juli 2024 @ 16:59 |
Voedingseffecten zijn verdomt lastig wetenschappelijk te onderzoeken omdat je mensen niet in een hok kan stoppen en dubbelblind gerandomiseerd te onderzoeken. Afgezien van bedorven of giftige levensmiddelen is het dus moeilijk. Probleem is veel meer dan mensen te veel en te eenzijdig eten, dan dat er bepaalde levensmiddelen ongezond zijn. Als je alleen maar gezond salade eet zonder dressing ga je gegarandeerd eerder de pijp uit dan wanneer je leeft op Big Macs en zwaar werk verricht. Kunstmatig geharde vetten lijken bijna net zo ongezond te zijn als roken, niet voor niets in steeds meer landen verboden. Wil je gezond eten, eet dan gevarieerd, matig en weinig of geen hoog bewerkt voedsel en mijdt het verhitten van meervoudig onverzadigde plantaardige olie (frituren, bakken) | |
Alloch87 | woensdag 3 juli 2024 @ 17:03 |
![]() | |
Mikeytt | woensdag 3 juli 2024 @ 17:03 |
Pot ondersteboven in de koelkast bewaren. Je kan ook "peanut butter stirrers" kopen. Maakt het roeren een stuk makkelijker. | |
Hyaenidae | woensdag 3 juli 2024 @ 17:11 |
Nee dat is een fabeltje dat suiker slecht zou zijn, suiker is juist belangrijk als brandstof. Niet voor niks dat bv een Tour de Frans wielrenner heel de dag zoetigheid naar binnen zit te werken. Suiker is alleen slecht als je verder geen reet uitvoert heel de dag en gewoon meer calorieën binnenkrijgt dan je verbrand, zolang je voldoende beweegt niks mee dus. Beter dan die kankerverwekkende kunstmatige zoetstoffen. | |
Pinnenmutske | woensdag 3 juli 2024 @ 17:18 |
Boh best makkelijk om te smeren. Had natuurlijk calvej. | |
Boca_Raton | woensdag 3 juli 2024 @ 18:36 |
Hier geen Calvé maar Poiesz pindakaas. Lekker smeuïg en nergens olie te bekennen. Een aanrdader ![]() | |
matigeuser | woensdag 3 juli 2024 @ 18:38 |
Er zit geen suiker in. Maar wel ranzige en ongezonde oliën (raapzaad, soja, volledig geharde palm) | |
111210 | woensdag 3 juli 2024 @ 19:02 |
Ja dat zijn de basics, maar het verhaal van mevrouw ging over allerlei schadelijke (kankerverwekkende) stoffen die in pindakaas zouden zitten | |
MadMaster | woensdag 3 juli 2024 @ 19:15 |
![]() | |
Jan_Onderwater | woensdag 3 juli 2024 @ 19:19 |
Met pinda's is het wel zo dat als ze beschimmeld zijn, dat heel erg ongezond is, en leverkanker veroorzaken kan, | |
Discombobulate | woensdag 3 juli 2024 @ 19:56 |
100% pindakaas is de GOAT | |
Smart_ass | woensdag 3 juli 2024 @ 20:36 |
Ik vind dat roeren nooit zo’n probleem eigenlijk, maar de pot ondersteboven zetten vind ik wel een goede ja. Ga ik proberen. | |
Kaizen_ | donderdag 4 juli 2024 @ 07:50 |
Minimaal laagje olie, hij blijft wel zeer smeuig tot de laatste scoop. En smaakt totaal anders dan normale pindakazen, zeker de moeite waard om te proberen. | |
mschol | donderdag 4 juli 2024 @ 07:55 |
doe mij maar pindakaas van ah huismerk dat gerommel met die 100% pindakaas dingen vind ik niks | |
roos94 | donderdag 4 juli 2024 @ 08:22 |
Niet je pindakaas in de koelkast deponeren ![]() | |
BertV | donderdag 4 juli 2024 @ 08:25 |
Ik heb zelf wel een pinda's in een mixer gedaan en dan heb je niet die laag olie. (al had ik het potje wel snel leeg) Waarschijnlijk duurt het ook al lang na productie voordat die pindakaas in je voorraadkast komt. | |
FlippingCoin | donderdag 4 juli 2024 @ 08:28 |
Pindakaas zonder pinda gebruiken dan kan je het schaven | |
Gimmick | donderdag 4 juli 2024 @ 10:53 |
Het is veilig om de bakken en (in mindere mate - het blijft ongezond) te frituren in plantaardige olie. Je opmerkingen over de moeilijkheid van randomized controlled trials zijn juist, gelukkig zijn die wel gedaan naar de (on)veiligheid van plantaardige olie en verhitte plantaardige olie. Voedingswtenschapper en dokter Gil Carvalho neemt je door de belangrijkste RCT op dit gebied. | |
Jan_Onderwater | zaterdag 6 juli 2024 @ 09:22 |
Fun Fact, Hij zegt daar dat het onethisch onderzoek zou zijn om mensen voedsel te geven dat gefrituurd is in olie die vaak opgewarmd en weer afgekoeld is. Verder beperkt hij zich vooral tot ontstekingen, over het carcinogene effect van vrije radicalen (die ontstaan in meervoudig onverzadigde olie die verhit wordt en al helemaal bij herhaald verhitten) doelde ik. Als je ziet wat er in je frituurpan verlijmt als je met plantaardige olie frituurt, dan zeg ik, nee, dat wil je niet eten. | |
Gimmick | zaterdag 6 juli 2024 @ 12:54 |
Dat geldt dus alleen voor frituren en vele herhaaldelijk verhitten van olie. Jij had het ook over bakken en daar is geen enkele aanwijzing voor. Dat is veilig. Frituren is sowieso niet gezond. Ook omdat het meestal geen broccoli is wat in de frituur gaat. Of de vrije radicalen slechter zijn dan het verzadigd vet in gehard vet weet ik niet. De eerste paar keer zal plantaardig minder slecht zijn en er komt een moment (als je de olie niet vervangt) dat gehard vet het ‘wint’. Het probleem van de vrije radicalen speelt overigens een stuk minder bij olijfolie. | |
Jan_Onderwater | zaterdag 6 juli 2024 @ 13:29 |
Veilig is relatief. En vrije radicalen ontstaan bij verhitten, hoeveel hangt van de olie af. Hoe vaker, hoe meer. Vrije radicalen ontstaan vooral bij meervoudig onverzadigde vetzuren. Daarom frituur ik in Ossenwit, gezuiverd rundvet en bakken ik in geklaarde boter. Maar goed, echt slecht is gehard vet. Het is verder nogal onzin om normaal eten in gezond en ongezond te verdelen. Als je gezond wil eten moet je vooral gevarieerd eten. Zoals ik boven al zei. | |
Gimmick | zaterdag 6 juli 2024 @ 14:57 |
Bak waarin je wilt maar je volgt in je advies niet de lijn van de voedingswetenschap en gezondheidsraden. Verzadigd vet zo veel mogelijk vervangen voor onverzadigd vet is gezondheid bevorderend. Dat is de hoofdboodschap. Terug naar het onderwerp: pindakaas is dus een prima bron van gezonde vetten. | |
Jan_Onderwater | zaterdag 6 juli 2024 @ 15:33 |
Merkwaardig toch die Franse Paradox | |
Gimmick | zaterdag 6 juli 2024 @ 15:59 |
Net zo merkwaardig dat mensen die kritisch zijn op epidemiologische studies er graag naar teruggrijpen als het ze uitkomt. En dat terwijl er voldoende RCTs en cohort studies zijn. Los daarvan is Frankrijk internationaal gezien misschien een outliner, maar klopt het beeld weer als je in Frankrijk zelf kijkt: hart- en vaatziekten komen vaker voor in het noorden (meer boter en vlees) dan in het zuiden (meer olie en vis). | |
hilliebillie | zaterdag 6 juli 2024 @ 16:49 |
Ik heb wel eens gedacht, maar nog niet geprobeerd, om de pindakaas te mixen met de mixer met daarop 1 deeghaak. Maar ik ben ergens ook wel bang dat het aan alle kanten uit de pot gaat dan. Of in een oude deksel een gat maken, daar de deeghaak in en dan met de deksel op de pot mixen. Maar ik denk dat dan m’n pot weer te ondiep is. Die pindakaas mixers waar eerder naar verwezen wordt zien er wel goed uit om eens te proberen. Als ik terug ben van vakantie eens bestellen | |
Gimmick | zondag 7 juli 2024 @ 11:43 |
- [ Bericht 99% gewijzigd door Gimmick op 07-07-2024 11:49:51 ] | |
Lucky_Strike | zondag 7 juli 2024 @ 12:06 |
Dit is wat er bedoelt wordt met 'inflammatory'. Chronische ontstekingen dus, wat een flink verhoogde kans op kanker geeft. | |
No239SquadronRAF | dinsdag 9 juli 2024 @ 00:17 |
dit, waarom doen mensen zichzelf die 100% pindakaas aan? | |
Lienekien | dinsdag 9 juli 2024 @ 00:26 |
Paar keer roeren in die pot. Ik mankeer niks aan mijn handen. | |
No239SquadronRAF | dinsdag 9 juli 2024 @ 11:33 |
Ja, maar het is gewoon een inferieur product dat niet eens goedkoper is. Dus waarom zou je? Als je geen palmolie wil eten kun je altijd nog zoiets kopen: https://www.ah.nl/product(...)kaas-zonder-palmolie | |
junkiesietze | dinsdag 9 juli 2024 @ 11:43 |
Reeses ![]() | |
Lienekien | dinsdag 9 juli 2024 @ 12:25 |
Het is niet inferieur en wel goedkoper. ![]() | |
SacreCoeur | vrijdag 19 juli 2024 @ 14:30 |
Ik koop altijd Calve omdat anders de rest van het gezin gaat zeiken, maar ik eet net zo graag AH eigen merk 100% pindakaas in zo een emmertje (tijdje gehad totdat iedereen dus ging zeiken), olie valt wel mee, gewoon even heen en weer met je mes en klaar. Er zit niet zo een dikke laag olie op als bij sommige andere merken. [ Bericht 0% gewijzigd door SacreCoeur op 19-07-2024 14:30:26 (.) ] | |
Lt.Bookman | vrijdag 19 juli 2024 @ 14:52 |
100% is het allerlekkerste, maar inderdaad niet zo gebruiksvriendelijk. Heb het er desalniettemin wel voor over. Die emmertjes van AH en Lidl zijn goed. Vroeger was ook ik Team Calvé, maar nadat ik het na lange tijd aan de 100% weer eens at smaakte het niet lekker meer. Ik koop wel nog af en toe de Whole Earth Dark Roasted. | |
lojanda | vrijdag 19 juli 2024 @ 15:17 |
Als er wat olie op ligt dan doe je met je pot pindakaas een aantal keer spin the bottle voordat je hem opent en de olie ie verdwenen ![]() ![]() [ Bericht 22% gewijzigd door lojanda op 19-07-2024 17:54:43 ] | |
djkoelkast | vrijdag 27 september 2024 @ 16:50 |
Er is helemaal niets aan de hand met palmolie (behalve dat ze er regenwouden voor hebben gekapt, maar dat doen ze nu voor sojaolie en goudwinning o.a.). Alleen ze moeten het niet nog eens gehard of gedeeltelijk gehard maken, dan wordt het troep. Biologische pindakaas van Rekeltje is lekker, zit vrijwel geen laagje olie op. |