https://www.ad.nl/economi(...)hamburgers~a383b998/quote:Albert Heijn gaat bij onder meer hamburgers, chipolata’s en gehakt ook rundereiwit toevoegen. Dit eiwit wordt gewonnen uit bloedplasma, dat normaal gesproken wordt weggegooid tijdens het slachtproces. ,,We voegen dit toe waardoor je voor een hamburger minder vlees van de koe nodig hebt.’’
Wat er niet gezegd wordt of dit kippenvlees is wat mechanisch van karkassen wordt gehaald, zogenaamd seperatorvlees.quote:Albert Heijn kondigt meerdere duurzame producten aan. Er komt kip-rundergehakt in de schappen te liggen (duurzamer en goedkoper dan half-om-half), ultra geconcentreerd wasmiddel, er komt minder vlees in hamburgers én producten krijgen een duurzaamheidsscore die de CO2-uitstoot aangeeft.
Jurriaan Nolles 16-04-24, 07:00 Laatste update: 08:06
,,Eigenlijk gek dat dit nog niet eerder is bedacht'', zegt Anita Scholte op Reimer, hoofd duurzaamheid bij Albert Heijn, over de nieuwe vleesvorm die bestaat uit een combinatie van rundvlees en kippenvlees. Want het is goedkoper (10 tot 20 cent per kilo), gezonder (want minder calorieën) en duurzamer dan de huidige half-om-halfvariant die bestaat uit runder- en varkensvlees.
De runder-kipproducten hebben 37 procent minder uitstoot per kilogram dan de reguliere variant, heeft de supermarkt zelf berekend. Kippenvlees heeft namelijk een lagere C02-uitstoot dan varkensvlees. Ter illustratie: voor de productie van een kilo kipfilet wordt 10,9 kilo CO2 de lucht in geschoten, blijkt uit cijfers van Milieu Centraal. Voor een kilo varkensfilet ligt de uitstoot op 12,4 kilo.
Dat staat vaak gewoon op de verpakking, niks mis mee want je kan het gewoon veilig verwerken. Zou zonde zijn om het weg te gooien.quote:Op dinsdag 16 april 2024 08:06 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
https://www.ad.nl/economi(...)hamburgers~a383b998/
Ook gaat men kip/rundergehakt aanbieden
[..]
Wat er niet gezegd wordt of dit kippenvlees is wat mechanisch van karkassen wordt gehaald, zogenaamd seperatorvlees.
Zolang dit ook gewoon op het etiket staat vind ik het prima, sowieso bestaan al die supermarkt hamburgers voor een groot gedeelte uit toevoegingen terwijl een hamburger niks meer dan gehakt en zout zou moeten zijn.quote:Op dinsdag 16 april 2024 08:06 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
https://www.ad.nl/economi(...)hamburgers~a383b998/
Mooi milieuverhaal, maar het gaat natuurlijk vooral om het strekken van het product. Dan denk ik, nee, dank je wel AH, maar als ik rundergehakt wil dan wil ik rundergehakt.
quote:Op dinsdag 16 april 2024 08:37 schreef Domnivoor het volgende:
Ik probeer me voor te stellen hoe een half-kip-half-koe eruit ziet.
Lekker insecten eten.quote:Op dinsdag 16 april 2024 08:30 schreef Pizzakoppo het volgende:
Klinkt bijzonder goor zeg. Blij dat ik vegetarisch ben.
LOLquote:Op dinsdag 16 april 2024 10:21 schreef TheFreshPrince het volgende:
Met dank aan Midjourney.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Cow & Chicken, the incest yearsquote:Op dinsdag 16 april 2024 10:21 schreef TheFreshPrince het volgende:
Met dank aan Midjourney.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Andere supermarkten maken er net zo'n bende van. Vlees koop je bij de slager (en brood bij de bakker).quote:Op dinsdag 16 april 2024 08:56 schreef Vincent_student het volgende:
Getverdemme. Ze zoeken het maar lekker uit daar bij Albert Heijn. Nu koop ik daar nooit meer gehakt of hamburgers. "Dat we daar nooit eerder op zijn gekomen."![]()
![]()
Paar dubbeltjes besparing per kilo. Veel geluk ermee daar.
Juist.quote:Op dinsdag 16 april 2024 08:30 schreef Pizzakoppo het volgende:
Klinkt bijzonder goor zeg. Blij dat ik vegetarisch ben.
Er wordt nooit wat weggegooid. Alles wordt gebruikt.quote:
Win-winquote:Op dinsdag 16 april 2024 11:53 schreef capricia het volgende:
[..]
Juist.
En als je dat al niet was, dan word je het wel.
Het gros komt van de vleesboerderijen, waarna het dier naar een slachthuis gaat. Het dier wordt middels een pen in het hoofd verdoofd en zo geslacht.quote:Op dinsdag 16 april 2024 12:52 schreef grrrrg het volgende:
Is toch prima?
Ik snap dat de meeste mensen niet willen weten waar vlees vandaan komt
Zo'n beetje als een griffioenquote:Op dinsdag 16 april 2024 08:37 schreef Domnivoor het volgende:
Ik probeer me voor te stellen hoe een half-kip-half-koe eruit ziet.
Vermoedelijk niet heel smakelijk.
En ironisch gezien het liefst bij een islamitische slager, niet omdat ik daar nou zo'n fan van ben maar je weet 1000% zeker dat daar nooit zo'n linkse meute stampij komt maken om een dood dierquote:
Dat is geen rommel, is juist heel waardevol voedsel.quote:Op dinsdag 16 april 2024 13:17 schreef Metalfrost het volgende:
[..]
Het gros komt van de vleesboerderijen, waarna het dier naar een slachthuis gaat. Het dier wordt middels een pen in het hoofd verdoofd en zo geslacht.
Vanuit daar wordt het ingepakt en naar de supermarkten vervoerd.
Maar blijkbaar heeft het slachthuis ook nog een extra afdeling, waar rommel als in de OP in wordt gespoten
Ander vlees in rundergehakt dat niet van een rund afkomstig is, is verkeerd aangeduid vlees en de compensatie die in vlees wordt verwerkt waardoor er minder vlees benodigd is voor het uiteindelijke product, is gewoon rommel.quote:Op dinsdag 16 april 2024 14:12 schreef grrrrg het volgende:
[..]
Dat is geen rommel, is juist heel waardevol voedsel.
Heb niets tegen seperatorvlees, of tegen bloed. Maar als ik rundergehakt wil, wil ik rundergehakt, door de vleeswolf gedraaid rundvlees. Er wordt al genoeg met gehakt gerommeld, snippers uit de hele wereld worden verwerkt, of rund vet van het ene continent met te mager vlees van elders.quote:Op dinsdag 16 april 2024 14:12 schreef grrrrg het volgende:
[..]
Dat is geen rommel, is juist heel waardevol voedsel.
Ik zou het in principe prima vinden. Ik heb ook niks tegen seperatorvlees. Waar het voor mij wel misgaat is wanneer labels als "duurzaam" en "gezond" worden gebruikt om producten die goedkoper zouden moeten zijn, vanwege goedkopere grondstoffen juist als duurder te verkopen of voor dezelfde prijs met "pluspunten" en daar vrees ik wel voor.quote:Op dinsdag 16 april 2024 12:52 schreef grrrrg het volgende:
Is toch prima?
Ik snap dat de meeste mensen niet willen weten waar vlees vandaan komt
Wat heeft weten waar je vlees vandaan komt er mee te maken dat men eiwit uit bloed halen wil om het door gehakt te mengen?quote:Op dinsdag 16 april 2024 12:52 schreef grrrrg het volgende:
Is toch prima?
Ik snap dat de meeste mensen niet willen weten waar vlees vandaan komt
Die twee gaan toch vaak hand in hand? Hoe meer je van een rund weet te verkopen als vlees, hoe lager de milieuimpact per kilo vlees en hoe hoger de opbrengst. Zolang het duidelijk gelabeld is lijkt mij dat dubbel winst. Als dit (https://edepot.wur.nl/211109) factsheet nog klopt, werd bloed niet zo hoogwaardig verwerkt.quote:Op dinsdag 16 april 2024 08:06 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
https://www.ad.nl/economi(...)hamburgers~a383b998/
Mooi milieuverhaal, maar het gaat natuurlijk vooral om het strekken van het product. Dan denk ik, nee, dank je wel AH, maar als ik rundergehakt wil dan wil ik rundergehakt.
Ook gaat men kip/rundergehakt aanbieden
[..]
Wat er niet gezegd wordt of dit kippenvlees is wat mechanisch van karkassen wordt gehaald, zogenaamd seperatorvlees.
Alsof die allemaal niet net zo handelen, het alleen niet zeggen. Leer mij slagers kennen. Niet meer zo fris vlees behandelen met peroxide of halamide om het kiemgetal terug te brengen. Vlees van de vrijbank en noodslachtingen, een leuk partijtje kopen waarna een schip vol brits rundvlees dat wegens BSE aan de ketting lag was plotsklaps leeg.quote:Op dinsdag 16 april 2024 11:51 schreef Rostrup het volgende:
[..]
Andere supermarkten maken er net zo'n bende van. Vlees koop je bij de slager (en brood bij de bakker).
Meer van het rund gebruiken maakt het nog lang niet klimaatneutraal. Het maakt het iets minder slecht. Iets.quote:Op dinsdag 16 april 2024 16:38 schreef Sapstengel het volgende:
Wel lekker makkelijk voor de AH. Wat afvalproducten door je vlees gooien en dus meer winst maken en tegelijkertijd lekkere virtue signal want "het milieu". En de linkse elite die bij AH shopt kan zichzelf ook lekker op de schouders kloppen. Ik eet vlees, maar het is wel een stuk klimaatneutraler zo!
Bij voorkeur een buitenlandse, daar heb je nog kwaliteit.quote:
Ditquote:Op dinsdag 16 april 2024 16:51 schreef Ghost_Buster het volgende:
[..]
Bij voorkeur een buitenlandse, daar heb je nog kwaliteit.
Ik haal tegenwoordig mijn vlees bij een poolse slager. Stond laatst een duitser naast me toen ik daar stond te wachten en die zei dat het vlees van de poolse slager de ouderwetse duitse kwaliteit heel dicht benadert. Vraag je gehakt, dan gaat er gewoon een stuk vlees naar keuze de gehaktmolen in terwijl je wacht.
Natuurlijk gaat het minder kosten, alleen niet voor ons!quote:Op dinsdag 16 april 2024 11:38 schreef PiyeReloaded het volgende:
Gaat het minder kosten? Nee? Dan is het een scam.
Niets mis met bloedworst of balkenbrij, ook niet tegen seperatorvlees, klassieke cervelaatworst of andere zaken als pens, boudin Blanc of whatever. Het punt is, als ik gehakt koop wil ik gehakt, geen industrieel verwerkt bloedplasma uit Verweggistan.quote:Op dinsdag 16 april 2024 17:58 schreef stavromulabeta het volgende:
Verwerk je als restaurant een beest van kop tot staart, dan ben je superhip. Doe je het als supermarktketen, dan is het ineens rommel.
Op zich vind ik het een prima om te kijken hoe je met restproducten die normaal in laagwaardige toepassing en terecht komen, een hoogwaardigere toepassing kunt verzinnen. Eigenlijk is het niets anders dan de moderne versie van bloedworst en balkenbrij.
Mee eens. Het moet wel goed gelabeled worden. Nu ben ik niet iemand die van de leg raakt omdat er in "vega kipstuckjes" geen kip zit maar het moet wel redelijkerwijs duidelijk zijn dat dit geen normaal gehakt is. Noem het desnoods ¨gehakt-fantasie" ofzo.quote:Op dinsdag 16 april 2024 18:01 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
Niets mis met bloedworst of balkenbrij, cervelaatworst of andere zaken als pens, boudin Blanc of whatever. Het punt is, als ik gehakt koop wil ik gehakt, geen industrieel verwerkt bloedplasma uit Verweggistan.
virtue signalquote:Op dinsdag 16 april 2024 16:38 schreef Sapstengel het volgende:
Wel lekker makkelijk voor de AH. Wat afvalproducten door je vlees gooien en dus meer winst maken en tegelijkertijd lekkere virtue signal want "het milieu". En de linkse elite die bij AH shopt kan zichzelf ook lekker op de schouders kloppen. Ik eet vlees, maar het is wel een stuk klimaatneutraler zo!
Waar kun je vlees kopen waarvan je ervan uit kunt gaan dat het kwalitatief goed is?quote:Op dinsdag 16 april 2024 16:34 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
Alsof die allemaal niet net zo handelen, het alleen niet zeggen. Leer mij slagers kennen. Niet meer zo fris vlees behandelen met peroxide of halamide om het kiemgetal terug te brengen. Vlees van de vrijbank en noodslachtingen, een leuk partijtje kopen waarna een schip vol brits rundvlees dat wegens BSE aan de ketting lag was plotsklaps leeg.
Allemaal meegemaakt.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |