abonnement Unibet Coolblue
pi_212891151
viddumps :')
  woensdag 20 maart 2024 @ 11:35:11 #4
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_212891168
Bah.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  woensdag 20 maart 2024 @ 11:39:44 #5
505599 Speklap3000
#AllSpekIsBeautiful
pi_212891225
met je houding en je gedrag laat je zien dat je elkaar mag
  roze woensdag 20 maart 2024 @ 11:52:27 #6
393783 Ama
Hypa Hypa
pi_212891385
Kaas
Your beauty never ever scared me.
pi_212891392
Zelf kaas maken - hoe doe ik dat?

allereerst natuurlijk aan de uiers trekken van een koe, geit of schaap voor de melk


Melk
Je kunt kaas maken van melk van de koe en de geit en schaap. Op de kaasboerderij wordt de melk rauw verwerkt voor het maken van kaas., de zogenoemde rauwmelkse kazen. Ben je één de van de gelukkigen die aan verse melk kan komen, dan kun je ervoor kiezen om net zoals op de kaasboerderij de melk rauw te verwerken of de melk eerst laag te pasteuriseren. Let er hierbij wel op dat het voor zwangere vrouwen afgeraden wordt om rauwmelkse kazen te eten.

Jammer genoeg heb ik geen toegang tot verse melk, dus gebruik ik biologische volle melk.

Zuursel
Voor het maken van kaas heb je speciaal gekweekt zuursel nodig voor de ondersteuning van bacterieverwerking. Zuursel is een concentraat van melkzuurbacteriën die ervoor zorgen dat suikers worden omgezet in melkzuur waardoor de kaas langer houdbaar blijft. Zuursel kun je online eenvoudig bestellen.

Stremsel
Ook heb je stremsel nodig om de kaas uiteindelijk te kunnen eten. Stremsel is een goedje dat bestaat uit enzymen en dit zorgt ervoor dat na gebruik, de kaas een vaste structuur krijgt. Dit proces heet: stremmen. Stremsel kun jee eenvoudig online aanschaffen en bewaar je het beste in de ijskast.

Tegenwoordig kun je ook kaas kits online bestellen waar alle benodigdheden zoals stremsel en een kaasdoek voor het maken van kaas in een keer wordt geleverd.

Voor dit recept hebben we de volgende hoeveelheden nodig:

3 liter melk
zuursel
stremsel
300 ml water met 90 gram zout


Kaas maken - de voorbereiding
Doe drie liter melk in een pan en voeg vijf tot tien centiliter Zuursel toe. Verwarm de melk langzaam, onder zo nu en dan roeren tot 29 graden Celsius en houd er hierbij rekening mee dat een pan altijd een beetje na-warmt. Ik gebruik voor dit deel van het kaas maken proces altijd een keukenthermometer.

Doe de melk in een schone emmer en zet de emmer weg op een niet al te koude plek. Voeg tussen de 9 a 12 druppels Stremsel al rustig roerend aan de melk toe. Dek hierna de emmer af met een deksel of doek en laat de melk 20 tot 30 minuten staan. Het is hierbij van belang dat de melk weinig tot niet mag afkoelen. Na 20 tot 30 minuten is de melk voldoende gestremd. Dit houdt in dat de melk dik is geworden, deze substantie wordt wrongel genoemd. De eerste stap naar kaas is hiermee gemaakt!

Het snijden van de wrongel
Je kunt nu beginnen met het snijden van de wrongel. De truc hier is dat je vooral de tijd neemt en rustig snijdt. Je moet de wrongel niet vooruit duwen (te langzaam) of laten bezinken (ook te langzaam). Ga met de wrongelsnijder eerst langs de rand van de emmer en vervolgens in verschillende richtingen door de gestremde melk. Doe dit ongeveer vijftien minuten totdat de stukjes kaas de grootte hebben van een erwt. Mocht je geen wrongelsnijder hebben dan kun je voor deze stap ook een mes gebruiken.

wrongelsnijder voor kaas maken
Het aftappen van de wei
De gesneden wrongel zal naar de bodem van de emmer zakken. Er zal echter ook een nat deel overblijven, dit heet 'wei'. Nadat de wrongel bezonken is, giet je voorzichtig de wei af tot er tweederde van de oorspronkelijke hoeveelheid overblijft. Om geen kaas te verliezen, kun je het beste de wei door een zeefje laten lopen. Doe de wrongel die meegaat in de zeef, terug in de emmer.

Het na-warmen van kaas
De volgende stap in het kaas maken proces is dat de weiwrongel substantie in de emmer opgewarmd moet worden tot 33 graden Celsius. Dit doe je door heet water van 80 graden Celsius aan de emmer toe te voegen. Tijdens het toevoegen van het water dien je voortdurend te roeren. Vervolgens herhaal je het eerder snij proces met de wrongelsnijder (of mes). Ook dit doe je 15 minuten en wederom op dezelfde rustig manier.

Nadat de wrongel weer bezonken is, giet je voorzichtig de wei af tot er tweederde van de oorspronkelijke hoeveelheid overblijft.

Tweede keer na-warmen van de kaas
Nu warm je de substantie wederom op. Dit keer tot 36 graden Celsius. Dit doe je door heet water (80 graden Celsius) aan de weiwrongel massa toe te voegen. Tijdens het toevoegen van het water voortdurend roeren.

Als de eindtemperatuur bereikt is, dan laat je de wrongel tien minuten staan.
Kaasvaatje
Giet de weiwrongel door een met kaasdoek bekleed vergiet. Pak de kaasdoek met de wrongel uit het vergiet en leg deze voorzichtig in het kaasvaatje. Druk de wrongel aan en trek de rest van de kaasdoek strak en glad en leg deze over de kaas, probeer doek vouwen te voorkomen.

Persen van de kaas
Leg het kaasvaatje tien minuten onder de pers. Haal na tien minuten voorzichtig de kaas uit het kaasvaatje. Leg de kaasdoek in het kaasvaatje om hier volgens de kaas (omgedraaid) in te leggen. Leg het kaasvaatje weer onder de pers en laat de kaas zo wederom tien minuten staan. Mocht je niet beschikken over een pers dan kun je dezelfde druk simuleren door bijvoorbeeld een pan met water op het kaasvaatje e zetten.

Kaaspers
Pekelen van de kaas
Haal de kaas uit het kaasvaatje en leg het in een bad van zout. Zelf leg ik de kaas in een bad van 300 ml. water met 90 gram zout. Laat de kaas drie uur in het zoutbad liggen. Na drie uur de kaas draaien om het nog een keer drie uur te laten liggen.

Bewaren van kaas
Bewaar de kaas vervolgens op een koele, niet te droge donkere plek voor twee weken. Vergeet niet om de kaas elke dag te draaien.


Eet smakelijk!

[ Bericht 1% gewijzigd door Karzai op 20-03-2024 12:03:19 ]
  woensdag 20 maart 2024 @ 12:05:50 #8
505599 Speklap3000
#AllSpekIsBeautiful
pi_212891503
Hoi hoi, Herr Flick von die Gestapo! Kaas maken is eigenlijk een vrij complex proces dat meestal wordt uitgevoerd door professionals in kaasmakerijen. Maar als je het leuk vindt om te experimenteren en wat tijd hebt, kun je proberen zelf kaas te maken met behulp van geiten- of koeienmelk.

Hier zijn de basisstappen voor het maken van eenvoudige zachte kaas:

1. Verwarm de melk tot ongeveer 32-37°C.
2. Voeg een zuursel of citroensap toe aan de melk om deze zuurder te maken.
3. Laat de melk staan totdat deze gaat stremmen (ongeveer 45 minuten).
4. Snijd vervolgens voorzichtig de gestremde massa in blokjes ter grootte van erwten.
5. Roer langzaam en verwarm opnieuw tot ongeveer 46°C gedurende maximaal één uur.
6.Voeg indien gewenst zout toe naar smaak tijdens dit roerenproces
7.Giet daarna het vloeibare gedeelte af (dit noemen we wei) en laat alleen "wrongels" over - dit is waaruit uiteindelijk jouw verse zachtekaasje ontstaat

Wat je moet onthouden is dat kaas maken bestaat uit het stremmen van melk en het scheiden van de wrongel (de vaste massa) en wei (het vocht). Door verschillende processen kun je uiteindelijk verschillende soorten kaas krijgen.

Als je echt geïnteresseerd bent in zelf kaas maken, raad ik aan om wat online recepten op te zoeken of misschien eens kijken naar boeken over dit onderwerp. Het kan leuk zijn om mee te experimenteren!

Dus veel succes als je besluit om jouw eigen avontuur in de wereld van zelfgemaakte kazen te beginnen!
met je houding en je gedrag laat je zien dat je elkaar mag
pi_212891748
Waar komt kaas vandaan?


Een theorie over de ontdekking van het ontstaan van kaas is dat het zo’n 6000 jaar geleden bij toeval is ontdekt door nomaden. Melk werd vaak bewaard in varkens- of rundermagen en als deze werden meegenomen, werd de melk voortdurend heen en weer geschud. Tijdens zo’n tocht kunnen de enzymen die van nature in de kalvermaag zitten de zure melk veranderen in een vast gedeelte (de kaas) en een vloeibaar gedeelte (de wei).

Hollandse kaas is al heel oud, ook de jonge kaas. Er zijn aardewerkpotjes met gaatjes gevonden uit ongeveer 800 jaar v.Chr. Deze werden vermoedelijk gebruikt om wrongel uit te laten lekken. In het jaar 57 v.Chr. schreef de Romeinse keizer Julius Caesar dat ‘in de lage landen kaas wordt gegeten’. Toen was onze kaas dus al beroemd…

Hollandse kaas in de Middeleeuwen
Vanaf de Middeleeuwen wordt er in Nederland op grote schaal kaas gemaakt. Er ontstaan kaasmarkten en waaghuizen, zoals in Alkmaar en de export begint. Nederland wordt in binnen- en buitenland bekend als ‘kaasland’. Vooral in de provincies Noord- en Zuid-Holland en Friesland werd kaas gemaakt omdat die door de natte bodem het meest geschikt zijn voor het houden van melkvee. En zonder melk geen kaas…

Tot 1900 wordt kaas alleen op boerderijen gemaakt, op ambachtelijke wijze. Vanaf 1900 komen de kaas- en zuivelfabriekjes op. Alleen al in Noord-Holland waren er toen al meer dan 100. Er zijn nog twee kaasfabrieken over in Nederland die samen meer dan 650 miljoen kilo kaas per jaar produceren. Hiervoor is 6500 miljoen liter melk nodig, dus 10 keer zoveel. Boerderijen waar kaas wordt gemaakt zijn er nog in overvloed: begin 21e eeuw ongeveer 300!Maar liefst twee derde van onze kaasproductie (500 miljoen kilo) wordt geëxporteerd naar het buitenland, vooral naar Duitsland (200), België (60) en Frankrijk (50). De Nederlanders zelf eten per hoofd van de bevolking 14,6 kilo kaas per jaar; voor de totale bevolking komt dit neer op 248 miljoen kilogram.

Wilt u meer weten over onze wereldberoemde Hollandse Kaas? Beleef het in het Hollands Kaasmuseum in Alkmaar: www.kaasmuseum.nl
  roze woensdag 20 maart 2024 @ 12:38:20 #10
393783 Ama
Hypa Hypa
pi_212891806
Heb je wel eens zelf kaas gemaakt @Karzai ?
Your beauty never ever scared me.
pi_212891832
quote:
1s.gif Op woensdag 20 maart 2024 12:38 schreef Ama het volgende:
Heb je wel eens zelf kaas gemaakt @:karzai ?
ja heel vroeger op schoolreisje een keer kaas gemaakt op een schapenboerderij
pi_212891843
Ik denk van niet
Nobody expects the Spanish Inquisition!
pi_212891847
Ok, soort van wel dan :)
Nobody expects the Spanish Inquisition!
pi_212891892
Dit is de complete top 10 van de World Cheese Awards 2023:

Nidelven Blå van Gangstad Gårdsysteri (Noorwegen)
Baliehof Houtlandse Asche Kaas van Baliehof Kaas En Zuivelboerderij Jabbeke (België)
Eberle Würzig Seit 5 Generationen van Dorfkäserei Muolen (Zwitserland)
Eleftheria Brunost van Vivanda Gourmet (India)
Müller-Thurgau Rezent van Käserei Müller-Thurgau (Zwitserland)
Kärntnermilch Mölltaler Almkäse Selektion 50% FiT. van Kärntnermilch (Oostenrijk)
Michel van Rohmilchkäserei Backensholz (Duitsland)
Holland Delta, 1 jaar oud van Van der Heiden Kaas (Nederland)
Old Amsterdam Goat van Westland Kaasexport (Nederland)
Parmigiano Reggiano 30-39 maanden van Nazionale Parmigiano Reggiano Rastelli Fratelli (Italië)
pi_212891967
Klaverkaas met honing is ernstig lekker overigens! _O_
Maar die oeroude brokkelkaasjes zijn nog lekkerder! :9~
pi_212892064
Kaas :')
Hier schreef Hooidraad het volgende:
Justin spreekt altijd de waarheid.
  woensdag 20 maart 2024 @ 13:15:09 #19
476022 PzKpfw
Devon 'No Limits'
pi_212892089
quote:
In de thumbnail ziet het eruit als ergonomisch erg verantwoord werken.
Als iedereen aan zichzelf denkt wordt er aan iedereen gedacht.
Op 't randje en erover.
Op fietsen zonder bende kwam'm zie schooieren um spek
  woensdag 20 maart 2024 @ 13:16:10 #20
476022 PzKpfw
Devon 'No Limits'
pi_212892093
quote:
1s.gif Op woensdag 20 maart 2024 12:38 schreef Ama het volgende:
Heb je wel eens zelf kaas gemaakt @:karzai ?
Kopkaas.
Als iedereen aan zichzelf denkt wordt er aan iedereen gedacht.
Op 't randje en erover.
Op fietsen zonder bende kwam'm zie schooieren um spek
pi_212892100
quote:
0s.gif Op woensdag 20 maart 2024 13:15 schreef PzKpfw het volgende:

[..]
In de thumbnail ziet het eruit als ergonomisch erg verantwoord werken.
dat is voor snowfakes, soms moet je je in bochten werken om iets te bereiken
  woensdag 20 maart 2024 @ 13:19:00 #22
44346 junkiesietze
Trotse Scooter-rijder.
pi_212892117
Port salut
Saint paulin
Kernhem
Doruvael

Dat soort kaasjes _O_ :9~

Vul mij aan, want de namen van kaas vind ik altijd zo stom en nikszeggend.
En kaas is te duur om zomaar te kopen zonder dat je weet of het lekker is.
Ik boek je met mijn neon je weet.
en ik heb ook een auto.
pi_212892148
Poh, kaas :9~
  woensdag 20 maart 2024 @ 13:25:42 #24
476022 PzKpfw
Devon 'No Limits'
pi_212892176
quote:
0s.gif Op woensdag 20 maart 2024 13:16 schreef Karzai het volgende:

[..]
dat is voor snowfakes, soms moet je je in bochten werken om iets te bereiken
Ik ken genoeg oudjes die letterlijk hun rug krom hebben gewerkt. Allemaal vol gas gegaan in hun jonge jaren en betalen daar nu de prijs voor.
Als iedereen aan zichzelf denkt wordt er aan iedereen gedacht.
Op 't randje en erover.
Op fietsen zonder bende kwam'm zie schooieren um spek
pi_212892213
quote:
0s.gif Op woensdag 20 maart 2024 13:25 schreef PzKpfw het volgende:

[..]
Ik ken genoeg oudjes die letterlijk hun rug krom hebben gewerkt. Allemaal vol gas gegaan in hun jonge jaren en betalen daar nu de prijs voor.
kaas is ook niet goedkoop maar wel goed voor de botten en gewrichten
  woensdag 20 maart 2024 @ 14:51:53 #26
44346 junkiesietze
Trotse Scooter-rijder.
pi_212892936
Deden jullie ook welleens een broodje kaas met jam eten?
Ik boek je met mijn neon je weet.
en ik heb ook een auto.
pi_212893644
quote:
15s.gif Op woensdag 20 maart 2024 13:19 schreef junkiesietze het volgende:
Port salut
Saint paulin
Kernhem
Doruvael

Dat soort kaasjes _O_ :9~

Vul mij aan, want de namen van kaas vind ik altijd zo stom en nikszeggend.
En kaas is te duur om zomaar te kopen zonder dat je weet of het lekker is.
Fromager d’affinois
Bleu d’auvergne
Cambozola
Vacherin Mont d'Or

_O_
  woensdag 20 maart 2024 @ 17:20:49 #28
65846 Bocaj
Un-Break My Heart
pi_212894500
Zeg je kaas, zeg je Keuringsdienst van Waarde.

https://npo.nl/start/seri(...)n-waarde_41/afspelen
  woensdag 20 maart 2024 @ 18:10:14 #29
65846 Bocaj
Un-Break My Heart
pi_212895142
quote:
0s.gif Op woensdag 20 maart 2024 17:20 schreef Bocaj het volgende:
Zeg je kaas, zeg je Keuringsdienst van Waarde.

https://npo.nl/start/seri(...)n-waarde_41/afspelen
Dus alleen nog maar kaas eten van ronde kazen en zelf kaasschaven. :Y
Geen plakjes kaas meer (rechthoek kaas) en vooral geen foliekaas meer! :N
  vrijdag 22 maart 2024 @ 21:00:54 #30
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_212919741
Geen vlees meer eten, dat kan ik me nog (net) voorstellen, maar een leven zonder kaas is niet levenswaardig
pi_212989101
Camembert uit de oven is lekker. Dippen met vers stokbrood.
( luie kaasfondue)
  donderdag 28 maart 2024 @ 11:48:25 #32
8252 mvdejong
Home is where the cat is.
pi_212990003
Truffel-pecorino. Vroeger schandalig duur, boven de EUR15/ons, tegenwoordig een stuk betaalbaardeer met iets over de EUR 5/ons.
Sam the American Eagle : You, sir, are a demented, sick, degenerate, barbaric, naughty freako!
Alice Cooper : Why, thank you!
Sam the American Eagle : Freakos: One. Civilization: Zero.
  donderdag 4 april 2024 @ 11:32:34 #33
168739 Red_85
'echt wel'
pi_213081578
quote:
0s.gif Op woensdag 20 maart 2024 18:10 schreef Bocaj het volgende:

[..]
Dus alleen nog maar kaas eten van ronde kazen en zelf kaasschaven. :Y
Geen plakjes kaas meer (rechthoek kaas) en vooral geen foliekaas meer! :N
Jezelf quoten om op je eigen post te reageren :')

Voor de rest heb je wel gelijk.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_213868988
Ik ga zo direct hier naartoe, de kaasbunker op Vlieland.
Alwaar ze vele verschillende kazen laten rijpen
https://www.zeewierkaas.nl/
[ Bericht 10% gewijzigd door Karzai op 11-06-2024 17:34:28 ]
  dinsdag 11 juni 2024 @ 14:39:52 #35
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_213869925
Jammer dat NL kaasmakers nog steeds vooral op harde kaas hun focus leggen.
pi_213870110
  dinsdag 11 juni 2024 @ 15:02:39 #37
44346 junkiesietze
Trotse Scooter-rijder.
pi_213870165
Vanavond weer een halve pizzapunt parmazaanse kaas over de spaghetti gooien _O_
Ik boek je met mijn neon je weet.
en ik heb ook een auto.
pi_213873350
Voor degene die in omgeving Velsen/Haarlem wonen; op de vrijdagmarkt in Santpoort staat Bruggemans.
Heerlijke buitenlandse kazen ( en dan niet uit de bak van 3 voor tien halen, dat is voor de schrapers)
Daarnaast zijn hun gewone kazen ook niet te versmaden.
pi_213873396
Kaaaaaaas :9~
I think that it’s extraordinarily important that we in computer science keep fun in computing
For all who deny the struggle, the triumphant overcome
  dinsdag 11 juni 2024 @ 21:58:17 #40
116532 The_Verve
Midfield Maestro
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')