Kaas heeft een gigantische impact op het klimaat.
Welke soorten kun je het beste eten?
Mozzarella, jong belegen of een blok oude kaas. Lekker, maar met wel een flinke ecologische voetafdruk. Hoe eet je duurzaam kaas, en waar kan je het door vervangen?
https://www.trouw.nl/duur(...)ps://www.google.com/Omdat ik het artikel niet mag plaatsen, wat info van elders, tevens de bron van Trouw:
Het kost ongeveer 10 liter melk om 1 kg kaas te produceren. En omdat koeien veel land en voedsel nodig hebben, is de klimaatimpact van kaas vrij hoog.Elke week eten Nederlanders van beide ongeveer 220 gram. Dat betekent dat de 'kaas impact' van een gemiddelde Nederlander even groot is als de 'kip impact'.
Conclusie: maak van kaas een luxe product
Vlees is slechter voor het klimaat dan kaas, vooral omdat we daar vaker grotere porties van eten. Maar kaas heeft nog steeds een vrij hoge impact.
We hoeven kaas niet volledig te schrappen, maar het zou niet een standaard 'go-to' product moeten zijn dat we dagelijks eten.
https://www.forkranger.com/nl/blog/kaas-vergeleken-met-vlees/Nog meer info en tips:
https://www.forkranger.co(...)uste-kaasliefhebber/1) Denk erover na wanneer je zuivel eet of drinkt
2) Vraag jezelf af: welke momenten waardeer ik het meest?
3) Zoek oplossingen: wat kan je makkelijk vervangen?
a)Laat het volledig weg
Optie a is uiteraard het beste voor het klimaat, laat het gewoon volledig weg.
Zoals Holleman ookal aangeeft, heeft een pasta echt een meerwaarde met een laag kaas er op?
Dat het qua impact even groot is als het eten van kip brent Trouw als nieuws, terwijl Holleman er al eerder over schreef, net als EOS (
https://eostrace.be/traces/trace-van-kaas/categorie/milieu ).
Van de minder klimaat belastende kazen zou men makkelijk teveel eten omdat ze zo licht zijn.
Voor meer tips van Holleman zie artikel Trouw.