Nee snap ik. Ik kan ook goud of Bitcoin of ETF's of schilderijen kopen. Maar dat is het punt niet. Ik ben op zoek naar de fout in onze denklogica. OF is het tóch slimmer om af te lossen (ALS je het vergelijkt met sparen tegen 2.0%, even helemaal los van het feit of je ergens ook 2.2% kan krijgen)?quote:Op woensdag 13 maart 2024 16:28 schreef voetbalmanager2 het volgende:
Er zijn meer opties dan alleen sparen of aflossen, zeker als je op de lange termijn denkt.
En die leveren beduidend meer op dan alleen aflossen of sparen.
Ik zat eerder te denken aan veilige opties zoals een deposito of je pensioenpot zodat je daaruit later je hypotheek kan aflossen. Of gewoon in je huis investeren om het bijvoorbeeld energiezuiniger te maken.quote:Op woensdag 13 maart 2024 16:30 schreef JeOma het volgende:
Nee snap ik. Ik kan ook goud of Bitcoin of ETF's of schilderijen kopen.
Goed punt. Dat is alleen wel verwaarloosbaar in ons geval, dat scheelt een paar euro, maximaal. Nog steeds te weinig om dat verschil van 20 euro goed te maken. Net als in ons geval de vermogensbelasting niet aan de orde is.quote:Op woensdag 13 maart 2024 16:38 schreef ES_FOK het volgende:
Als je door aflossing minder hypotheekrente hoeft te betalen krijg je hierdoor ook minder hypotheekrente-aftrek terug via de belastingaangifte, dit "verlies" moet je dan eigenlijk van je opbrengst van je spaargeld aftrekken.
Het is een grote denkfout om het aflossings-deel van je maandlasten gelijk te zien als een soort van rente'quote:Op woensdag 13 maart 2024 16:24 schreef JeOma het volgende:
Nu de mindfuck: 10.000 euro aflossen zorgt voor een maandelijkse verlaging van de hypotheekkosten (bestaande uit aflossing + rente)
Top. Heel mooi uitgebreid verhaal, waardoor ik het helemaal snap. Kan er geen speld tussenkrijgen. Thanks.quote:Op woensdag 13 maart 2024 17:04 schreef RM-rf het volgende:
[..]
Het is een grote denkfout om het aflossings-deel van je maandlasten gelijk te zien als een soort van rente'
je maandlasten bestaan uit twee delen: aflossing en rente.
aflossing is uiteindelijk een soort van sparen (als je je je hypotheekschuld als een soort van negatief spaarvermogen ziet, aflossing maakt dat de schuld zelf daalt, en dus je vermogenspositie beter wordt)
rente is een soort van 'huur' ... die betaal en dan is die ook verder weg, het heeft zelf geen vermogenswaarde
als je bv 10.000 euro aan aflossing uitgeeft blijft dat geld eigenlijk als het ware bestaan (maar gemeten tegen een negatief bedrag, een uitstande schuld die dan lager geworden is en lager blijft)
geef je 1000 euro aan rente uit, is het weg, *poef*
Als je bv over 10 jaar alle maandasten optelt en gedurende die tijd 60.000 euro betaald hebt, waarvan dan 40.000 aflossing is, en 20.000 rente, is gedurende die tijd je schuld 40.000 lager geworden en de 'kosten' van je hypotheek over deze tijd 20.000
Zou je bv gedurende die tijd 55.000 betaald hebben, waarvan 30.000 aflossing en 25.000 rente, heb je aan mandlasten minder betaald, maar houd je toch daar _minder_ aan over.
met de huidige 1.29% rente die je nu hebt, bespaar je aan extra aflossing hooguit 1.29% aan die rente die je minder betaald... als je mandlasten sterker teruggaan is dat hooguit doordat je dan aflossing naar verder in de toekomst verschuift, maar aflosen moet je die sowieso, dus het is geen echte 'besparing', enkel een verschuiving van lasten.
Ik zou gezien het gegeven dat de rente nu eerder rond de 3,5% staat, zeker niet extra gaan aflossen op een hypotheek die nog 7 jaar op dat niveau vaststaat en warover je een rente moet betalen die ver onder de marktente ligt (hooguit als je dit belegd goed erop letten dat je geen risicovolle dingen ermee doet die je over 7 jaar misschien spijt geven ... over die termijn bestaat er wel een kans dat je tegen dat moment dat vermogen weer liquide wilt maken )
Punt is, dat die ¤10.000 euro aflossing, de toekomstige annuïteit verlaagt. De bank rekent na een aflossing nl. uit hoeveel er in de toekomst nog afgelost moet worden. Door die ¤10000 extra, wordt de annuïteit dus verlaagt. Je haalt de toekomstige aflossing naar voren.quote:Op woensdag 13 maart 2024 16:24 schreef JeOma het volgende:
Nu de mindfuck: 10.000 euro aflossen zorgt voor een maandelijkse verlaging van de hypotheekkosten (bestaande uit aflossing + rente) van pak hem beet 40 euro. Als je 10.000 euro tegen 2.0% op de bank zet krijg je on-ge-veer 20 euro per maand rente.
Waar zit onze gedachtenfout dat het nu dus lijkt dat tóch aflossen gunstiger is?
(deze berekening hoeft even geen rekening te houden met vermogensbelasting en het niet-beschikbaar-hebben-van-het-geld-omdat-het-in-stenen-zit)
Andere (simpele) manier om hiernaar te kijken is ... Je moet Like for Like vergelijken, dus appels met appels net niet appels met peren.quote:Op woensdag 13 maart 2024 16:24 schreef JeOma het volgende:
Nu de mindfuck: 10.000 euro aflossen zorgt voor een maandelijkse verlaging van de hypotheekkosten (bestaande uit aflossing + rente) van pak hem beet 40 euro. Als je 10.000 euro tegen 2.0% op de bank zet krijg je on-ge-veer 20 euro per maand rente.
Waar zit onze gedachtenfout dat het nu dus lijkt dat tóch aflossen gunstiger is?
Geweldig! Ik ben hier al een mooie (spreadsheet) berekening van aan het maken om die 2.8% die jij hier noemt in 1x inzichtelijk te krijgen, maar jij hebt eigenlijk al het werk nu al gedaan. Ook fijn dat je die extremis benoemd, want dat is een mooi geval om te vertalen in "Als eind december van het jaar de spaarrente of whatever rente je steady op je geld kunt krijgen onder de 2.8% is moet je het bedrag dán aflossen!". Hier zocht ik naar! Thanks!quote:Op donderdag 14 maart 2024 12:52 schreef namliam het volgende:
[..]
Andere (simpele) manier om hiernaar te kijken is ... Je moet Like for Like vergelijken, dus appels met appels net niet appels met peren.
Dus niet (aflossing + rente) met (rente) maar rente met rente of zelfs (rente - HRA) met (rente + VRH)
Dus....
1,29% van 10.000 = 129euro
Hier krijg je 47 euro van terug (HRA)
Netto lasten: 129 - 47 = 82 euro op jaar basis
Nu het sparen
2% van 10.000 = 200 euro
VRH < 57k = 0 euro
Opbrengsten 200 - 0 = 200 euro op jaar basis
==>> Overigens krijg je bij Leaseplanbank nu 3,3% rente op 2 jaar deposito en 3,05% bij Centraal beheer voor 5+ jaar deposito's dit kan dus "zomaar" 300 euro zijn. Je voordeel is dus wel beperkt op een 10 - 20 euro per maand.
Nu andere extremis, belegd en boven 57k (per persoon)
2% van 10.000 = 200 euro.
VRH 10.000 * 6,17% * 32% = 197 euro
Netto opbrengst 200 - 197 = 3 euro
In dit geval moet je dus 82 euro overhouden (79 euro meer dan nu) dus 279 euro = 2,8% belegd rendement nodig uit beleggingen om "kosten neutraal" te zijn
Andere complicerende factor, is de LTV. Bij aflossen kan je mogelijk in een lagere LTV terecht komen, waardoor de rente een sprong terug doet. Kweenie of dat bij jou zo is??quote:Op donderdag 14 maart 2024 13:19 schreef JeOma het volgende:
[..]
Geweldig! Ik ben hier al een mooie (spreadsheet) berekening van aan het maken om die 2.8% die jij hier noemt in 1x inzichtelijk te krijgen, maar jij hebt eigenlijk al het werk nu al gedaan. Ook fijn dat je die extremis benoemd, want dat is een mooi geval om te vertalen in "Als eind december van het jaar de spaarrente of whatever rente je steady op je geld kunt krijgen onder de 2.8% is moet je het bedrag dán aflossen!". Hier zocht ik naar! Thanks!
En je onder de VRH blijft dan kan extra aflossen wel zin hebben gezien het gekloot van de belastingdienst daar mee.quote:Op woensdag 13 maart 2024 21:24 schreef flyguy het volgende:
Als je rentepercentage onder het inflatieniveau ligt wordt je schuld sowieso in reële termen minder. Nul zin om het dan af te lossen (mits alle andere zaken gelijk blijven zoals verwachte inkomsten, etc.)
Volgens mij wordt het veel interessanter wat er in de toekomst met het Eigen Huis en de hypotheek daarop, t.a.v. Box 3 gaat gebeuren.quote:Op donderdag 14 maart 2024 14:08 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
En je onder de VRH blijft dan kan extra aflossen wel zin hebben gezien het gekloot van de belastingdienst daar mee.
Nee...quote:Op donderdag 14 maart 2024 13:19 schreef JeOma het volgende:
[..]
Geweldig! Ik ben hier al een mooie (spreadsheet) berekening van aan het maken om die 2.8% die jij hier noemt in 1x inzichtelijk te krijgen, maar jij hebt eigenlijk al het werk nu al gedaan. Ook fijn dat je die extremis benoemd, want dat is een mooi geval om te vertalen in "Als eind december van het jaar de spaarrente of whatever rente je steady op je geld kunt krijgen onder de 2.8% is moet je het bedrag dán aflossen!". Hier zocht ik naar! Thanks!
Ja absoluut mee eens. Die 2 gevoelsdingen heb je:quote:Op donderdag 14 maart 2024 17:16 schreef Rolfieo het volgende:
Je kunt allemaal berekeningen maken, maar gevoel is ook iets.
Wat mijn ervaring is, een lagere hypotheek, merk je direct. Als je hypotheek eenmaal is afgelost afgelost is, ben je helemaal blij en vrij. Dat red je natuurlijk niet met de 10K aflossing.
Alles wat je extra aflost, zit in stenen, en krijg je er niet zomaar uit.
10K kun je dus nu op een spaarrekening zetten met een goede rente en bij de verlenging van je rente, aflossen. Je hebt dan nog dat geld ter beschikking voor noodgevallen of andere spontane uitgaven. Zodra dit in je huis zit, krijg je het er maar heel lastig uit.
Maar als je eenmaal hypotheekvrij bent, is dat echt een heel lekker gevoel.
Onwaarschijnlijk, 1,25% is als spaarrente toch wel haalbaar ? Dan is doorsparen of een deposito beter dan aflossen voor 31-12 tenzij je prio ligt bij geen belasting betalenquote:Op donderdag 14 maart 2024 16:27 schreef JeOma het volgende:
Ik ben nog aan het finetunen, maar omdat de VRH wel van belang kan gaan zijn voor ons is optie 2 het meest voordelig. En dan heb ik het alleen over de financiële variabelen.
Ik vind het ook wel een heel lekker gevoel dat ik met spaargeld 3x de hypotheekrente kan betalen. Mijn rente is 1,16% en de spaarrente is 3,3%. Met iedere 10k spaargeld kun je 30k rente betalen.quote:Op donderdag 14 maart 2024 17:16 schreef Rolfieo het volgende:
Je kunt allemaal berekeningen maken, maar gevoel is ook iets.
Wat mijn ervaring is, een lagere hypotheek, merk je direct. Als je hypotheek eenmaal is afgelost afgelost is, ben je helemaal blij en vrij. Dat red je natuurlijk niet met de 10K aflossing.
Alles wat je extra aflost, zit in stenen, en krijg je er niet zomaar uit.
10K kun je dus nu op een spaarrekening zetten met een goede rente en bij de verlenging van je rente, aflossen. Je hebt dan nog dat geld ter beschikking voor noodgevallen of andere spontane uitgaven. Zodra dit in je huis zit, krijg je het er maar heel lastig uit.
Maar als je eenmaal hypotheekvrij bent, is dat echt een heel lekker gevoel.
Mensen kijken ook vaak naar de directe besparing. Maar negeren dat ze hun maandlasten met de rente kunnen dempen. Zorgt ook voor minder stress. Maar voelt schijnbaar toch anders.quote:Op donderdag 14 maart 2024 20:41 schreef Sport_Life het volgende:
[..]
Ik vind het ook wel een heel lekker gevoel dat ik met spaargeld 3x de hypotheekrente kan betalen. Mijn rente is 1,16% en de spaarrente is 3,3%. Met iedere 10k spaargeld kun je 30k rente betalen.
Aflossen is om met name fiscale redenen niet erg gunstig.
Daarbij als je over 5 jaar een duurdere woning koopt met 3-4% rente dan zul je jezelf voor de kop slaan als je nu aflost op 1% rente.
Hoeft niet, als je rente percentage stijgt, kan het te betalen rentedeel nog weleens hoger uitvallen.quote:
Ik mag toch hopen dat iedereen bij deze rente percentages 30 jaar rvp heeftquote:Op vrijdag 15 maart 2024 02:18 schreef LangeTabbetje het volgende:
[..]
Hoeft niet, als je rente percentage stijgt, kan het te betalen rentedeel nog weleens hoger uitvallen.
Wij helaas niet. Tien jaar tegen 1.29%. Drie jaar geleden afgesloten. Dom? Misschien. Maar 20 jaar rvp kwam op 1.59% geloof ik. En, belangrijke reden voor ons: we zijn van plan om veel extra af te lossen. Zeker meer dan de helft. Als ik terug in de tijd kon had ik toch 20 jaar rvp gedaan, maar zeker geen 30: over 20 jaar is ons huis (uitzonderlijke situaties daargelaten) hypotheekvrij.quote:Op vrijdag 15 maart 2024 07:01 schreef investeerdertje het volgende:
[..]
Ik mag toch hopen dat iedereen bij deze rente percentages 30 jaar rvp heeft
Ik heb 4 jaar geleden 20 jaar vastgezet. 30 jaar vastzetten is helemaal niet altijd gunstig: je betaald meer. Aangezien mijn beide ouders en schoonouders (allebei een hypotheekvrij huis) tegen de 70 lopen en enorm kwakkelen met hun gezondheid, is mijn inschatting geweest dat ik in elk geval een groot deel in die 20 jaar kan aflossen. Zo niet, dan zien we wel weer wat de rente in 2040 is, dan zijn mijn kinderen in elk geval waarschijnlijk wel het huis uit en dus is het leven vast goedkoper. 30 jaar vast zetten was echt een hele slag duurder bij mij, scheelde een half procentpunt (van 1,6 naar 2,1%).quote:Op vrijdag 15 maart 2024 07:01 schreef investeerdertje het volgende:
[..]
Ik mag toch hopen dat iedereen bij deze rente percentages 30 jaar rvp heeft
Helemaal niet. Wat je nu uitspaart door die lage rente, kan je opsparen en laten renderen in ETF's bijv.quote:Op vrijdag 15 maart 2024 07:15 schreef JeOma het volgende:
[..]
Wij helaas niet. Tien jaar tegen 1.29%. Drie jaar geleden afgesloten. Dom? Misschien.
Nee hoor, wij kozen 3,5 jaar geleden 10 jaar. Destijds waren de spaarrentes nihil of zelfs negatief, dus versneld aflossen was het plan.quote:Op vrijdag 15 maart 2024 07:01 schreef investeerdertje het volgende:
[..]
Ik mag toch hopen dat iedereen bij deze rente percentages 30 jaar rvp heeft
Eens. Het is zeker een mogelijkheid om er nu mee te sparen en later mee af te lossen.quote:Op donderdag 14 maart 2024 20:41 schreef Sport_Life het volgende:
[..]
Ik vind het ook wel een heel lekker gevoel dat ik met spaargeld 3x de hypotheekrente kan betalen. Mijn rente is 1,16% en de spaarrente is 3,3%. Met iedere 10k spaargeld kun je 30k rente betalen.
Aflossen is om met name fiscale redenen niet erg gunstig.
Daarbij als je over 5 jaar een duurdere woning koopt met 3-4% rente dan zul je jezelf voor de kop slaan als je nu aflost op 1% rente.
Hangt er vanaf, wat je insteek is. Wat is je toekomst gedachte met dit huis?quote:Op vrijdag 15 maart 2024 07:01 schreef investeerdertje het volgende:
Ik mag toch hopen dat iedereen bij deze rente percentages 30 jaar rvp heeft
30 jaar tegen 1% is objectief gezien, een goede keuze voor je hypotheek. Vooral als ie aflossingsvrij is; je kan dan het uitgespaarde geld over een zeer lange periode laten renderen.quote:Op vrijdag 15 maart 2024 12:43 schreef Rolfieo het volgende:
30 jaar tegen 1% is natuurlijk lekker, maar hangt van meerdere factoren af of dit echt voordeliger is.
Wij hebben ¤175.000 tegen 1,85% rente .... heerlijk vrij dus???quote:Op vrijdag 15 maart 2024 12:38 schreef Rolfieo het volgende:
Daarbij als je over 5 jaar je huidige hypotheekvrije woning verkoopt en een ander/duurder huis koopt met maar een hypotheek bedrag van < 150K tegen 3..4% rente.....
Ik zou nooit extra aflossen als de inflatie hoger ligt dan de rente.quote:Op vrijdag 15 maart 2024 07:15 schreef JeOma het volgende:
[..]
Wij helaas niet. Tien jaar tegen 1.29%. Drie jaar geleden afgesloten. Dom? Misschien. Maar 20 jaar rvp kwam op 1.59% geloof ik. En, belangrijke reden voor ons: we zijn van plan om veel extra af te lossen. Zeker meer dan de helft. Als ik terug in de tijd kon had ik toch 20 jaar rvp gedaan, maar zeker geen 30: over 20 jaar is ons huis (uitzonderlijke situaties daargelaten) hypotheekvrij.
En nog steeds ligt het na hra dus over de inflatie. Wat ik zeg. Ik ben op dit onderwerp geen gevoelsmens. Ik zou die erfenis ook liquide houden. Dat halve procent is dan vanzelf aan het verdampenquote:Op vrijdag 15 maart 2024 07:35 schreef Hanca het volgende:
[..]
Ik heb 4 jaar geleden 20 jaar vastgezet. 30 jaar vastzetten is helemaal niet altijd gunstig: je betaald meer. Aangezien mijn beide ouders en schoonouders (allebei een hypotheekvrij huis) tegen de 70 lopen en enorm kwakkelen met hun gezondheid, is mijn inschatting geweest dat ik in elk geval een groot deel in die 20 jaar kan aflossen. Zo niet, dan zien we wel weer wat de rente in 2040 is, dan zijn mijn kinderen in elk geval waarschijnlijk wel het huis uit en dus is het leven vast goedkoper. 30 jaar vast zetten was echt een hele slag duurder bij mij, scheelde een half procentpunt (van 1,6 naar 2,1%).
Zie bovenstaande.quote:Op vrijdag 15 maart 2024 09:29 schreef Doedezemaar het volgende:
[..]
Nee hoor, wij kozen 3,5 jaar geleden 10 jaar. Destijds waren de spaarrentes nihil of zelfs negatief, dus versneld aflossen was het plan.
In de meeste van je voorbeelden zijn de langdurige lage maandlasten beter. Geld in stenen moet je uit kopen. Gaat makkelijker bij liquide vermogen. Baan kwijt, zie de stress al voor mij als je tegen nieuwe vaststelling rvp aan zitquote:Op vrijdag 15 maart 2024 12:43 schreef Rolfieo het volgende:
[..]
Hangt er vanaf, wat je insteek is. Wat is je toekomst gedachte met dit huis?
Mag je verhuizen en dan eventueel de hypotheek mee nemen.
Eventueel (extra) aflos mogelijkheden vs boetes.
Scheiding/baan kwijt en het huis moeten verkopen of overnemen?
30 jaar tegen 1% is natuurlijk lekker, maar hangt van meerdere factoren af of dit echt voordeliger is.
Ik betaal liever 1% rente dan 3-4% rente over 150k hoorquote:Op vrijdag 15 maart 2024 12:38 schreef Rolfieo het volgende:
[..]
Eens. Het is zeker een mogelijkheid om er nu mee te sparen en later mee af te lossen.
Maar zodra je hypotheek vrij bent, is dat een heerlijk gevoel, die vrijheid.
Daarbij als je over 5 jaar je huidige hypotheekvrije woning verkoopt en een ander/duurder huis koopt met maar een hypotheek bedrag van < 150K tegen 3..4% rente.....
Ik betaal liever die 1,6% in een tijd dat het duur is door thuiswonende kinderen dan 2,1%. Wat ik dan moet betalen als ze het huis uit zijn kan me minder schelen. Heeft niks met gevoel te maken.quote:Op vrijdag 15 maart 2024 17:20 schreef investeerdertje het volgende:
[..]
Ik zou nooit extra aflossen als de inflatie hoger ligt dan de rente.
Maar ik ben financieel gezien ook geen gevoelsmens. Dom was niet wat ik wilde zeggen.
[..]
En nog steeds ligt het na hra dus over de inflatie. Wat ik zeg. Ik ben op dit onderwerp geen gevoelsmens. Ik zou die erfenis ook liquide houden. Dat halve procent is dan vanzelf aan het verdampen
quote:Op vrijdag 15 maart 2024 18:33 schreef Sport_Life het volgende:
Ik betaal liever 1% rente dan 3-4% rente over 150k hoor.
quote:Op vrijdag 15 maart 2024 18:33 schreef Sport_Life het volgende:
Want dat is het effect als je nu aflost op 1% rente en je straks weer voor 3-4% een nieuwe hypotheek moet nemen. Ipv de 1% meenemen.
quote:Op vrijdag 15 maart 2024 18:33 schreef Sport_Life het volgende:
Vaak is aflossen een emotioneel besluit, niet rationeel. Als je gaat rekenen en je neemt de juiste getallen mee dan is aflossen met zo'n lage rente (bijna) nooit gunstig.
De vraag hierbij is toch vooral hoe lang je hypotheekrente vast staat? Kijk als je ooit van plan bent nog een keer een nieuwe hypotheek te nemen is het anders. Maar als je in je 'eindwoning zit' en je hebt voor 30 jaar hypotheek en je betaalt de eerste tien jaar 1.5% rente, dan heb je daarna nog 20 jaar te gaan om af te lossen. Na die eerste tien jaar kun je een fors hoger rentepercentage verwachten (4% bijvoorbeeld). Dan doe je er denk ik wel goed aan om gewoon wat extra af te lossen in die eerste tien jaar.quote:Op vrijdag 15 maart 2024 18:33 schreef Sport_Life het volgende:
Vaak is aflossen een emotioneel besluit, niet rationeel. Als je gaat rekenen en je neemt de juiste getallen mee dan is aflossen met zo'n lage rente (bijna) nooit gunstig.
Als je ¤10.000 aflost betaal je 27 jaar lang ¤40 per maand minder en heb je aan het eind van de rit geen hypotheekschuld meer. Dan heb je aan het eind van de rit ¤12.960 bespaard.quote:Op woensdag 13 maart 2024 16:24 schreef JeOma het volgende:
Nu de mindfuck: 10.000 euro aflossen zorgt voor een maandelijkse verlaging van de hypotheekkosten (bestaande uit aflossing + rente) van pak hem beet 40 euro. Als je 10.000 euro tegen 2.0% op de bank zet krijg je on-ge-veer 20 euro per maand rente.
Waar zit onze gedachtenfout dat het nu dus lijkt dat tóch aflossen gunstiger is?
Nee, met deze spaarrentes zorg je ervoor dat je eventueel op het moment van renteherziening dat bedrag extra kunt aflossen. Niet eerder, je houdt het tot dat moment op je spaarrekening. Op dat moment bekijk je de situatie opnieuw en zie je wel of het renteaanbod van je hypotheekbank hoger is dan de spaarrente.quote:Op vrijdag 15 maart 2024 22:56 schreef Shreyas het volgende:
[..]
De vraag hierbij is toch vooral hoe lang je hypotheekrente vast staat? Kijk als je ooit van plan bent nog een keer een nieuwe hypotheek te nemen is het anders. Maar als je in je 'eindwoning zit' en je hebt voor 30 jaar hypotheek en je betaalt de eerste tien jaar 1.5% rente, dan heb je daarna nog 20 jaar te gaan om af te lossen. Na die eerste tien jaar kun je een fors hoger rentepercentage verwachten (4% bijvoorbeeld). Dan doe je er denk ik wel goed aan om gewoon wat extra af te lossen in die eerste tien jaar.
Waarom zou je in die eerste jaren al extra aflossen? Als je rente rond 1,5% ligt, dan is het nu simpelweg aantrekkelijker om het geld in een spaardeposito te zetten dan af te lossen.quote:Op vrijdag 15 maart 2024 22:56 schreef Shreyas het volgende:
[..]
De vraag hierbij is toch vooral hoe lang je hypotheekrente vast staat? Kijk als je ooit van plan bent nog een keer een nieuwe hypotheek te nemen is het anders. Maar als je in je 'eindwoning zit' en je hebt voor 30 jaar hypotheek en je betaalt de eerste tien jaar 1.5% rente, dan heb je daarna nog 20 jaar te gaan om af te lossen. Na die eerste tien jaar kun je een fors hoger rentepercentage verwachten (4% bijvoorbeeld). Dan doe je er denk ik wel goed aan om gewoon wat extra af te lossen in die eerste tien jaar.
Kleine correctie: je hebt in het eerste geval ¤2.960 minder uitgegeven aan woonlasten (die ¤10K zal je anders ook met die ietwat hogere maandlast aflossen en mag je dus niet als winst rekenen)quote:Op vrijdag 15 maart 2024 23:40 schreef recursief het volgende:
[..]
Als je ¤10.000 aflost betaal je 27 jaar lang ¤40 per maand minder en heb je aan het eind van de rit geen hypotheekschuld meer. Dan heb je aan het eind van de rit ¤12.960 bespaard.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |