Het kan ook 'gewoon' hb zijn of zelfs uhb. Als je zoveel gedachten en ideeën hebt, is het nu eenmaal moeilijk om alles te ordenen. Zeker omdat je zegt dat moeilijke sommen wel goed gaan, doet het me eerder daaraan denken.quote:Op zondag 15 september 2024 08:40 schreef lemonlime het volgende:
Hier zitten we nu met onze bij 8-jarige dochter in een diagnosetraject voor mogelijk adhd en hb (dubbelbijzonder is de officiële term.
Ze zit nu in groep 5, en vanaf groep 3 is de worsteling op school begonnen. Daarvoor ging het prima. Ze was snel met lezen (avi-uit halverwege groep 2), onthoudt alles wat ze leest, en had wel moeite met aandacht en stilzitten etc, maar dat viel niet mega op.
Vanaf groep 3 werd het lastig, want jenaplan-school, dus ze moeten deels zelf plannen en taken uitvoeren. Dit lukte maar matig, en vooral in groep 4 liep de frustratie steeds hoger op, want ze had zo goed als nooit haar taken af (moeite met starten, aandacht, focus, motivatie, etc). De citos en methodetoetsen waren prima, maar zij werd zelf steeds verdrietiger want ze is ook erg perfectionistisch en "faalde" dus dagelijks. De rekenboeken die ze aan het eind van het jaar mee naar huis krijgt zijn echt maar voor 20% ingevuld...
De juffen hebben echt alles gedaan haar te ondersteunen. Een van de twee juffen is ook hb-coordinator van de school en heeft zelf een zoon met adhd, dus voldoende inzicht en ervaring. Maar niets hielp echt langdurig, plus dat het heel lastig was qua benadering: focus je op de adhd, met extra structuur, herhaling etc.? Maar dit leidde tot meer frustratie en gebrek aan motivatie door te veel sturing en te weinig uitdaging. Of focus je op de hb waarbij ze alleen pluswerk/ meesterwerk/verdieping hoefte te doen. Maar ja, wanneer ze daar ook alleen maar een gedeelte van maakt omdat ze steeds is afgeleid ontbreekt dus echt de basis. Dit laatste speelt vooral bij rekenen en automatiseren, waar we afgelopen cito voor het eerst zagen dat ze "normaal" scoorde ipv boven de lijntjes. Dat is op zichzelf prima natuurlijk, maar tegelijkertijd zijn simpele min-sommen onder de 10 soms nog een probleem, terwijl hele complexe verhaaltjessommen (die voldoende interessant zijn) prima gaan.
Los van de scores blijft de frustratie op lopen bij haar, iedere dag weer. Ze doet mega haar best, gaat meestal vrolijk naar school, maar barst daar wel regelmatig in huilen uit wanneer ze weer iets niet af heeft (of denkt dat ze het niet af gaat krijgen). De juffen blijven ondersteunen, ze compacten, verdiepen, leggen zo weinig mogelijk druk en ze krijgt altijd extra tijd waar nodig maar het blijft een grote worsteling.
Volgende week komt iemand observeren in de klas, hebben we een gesprek over ondersteuning vanuit de ppo én heeft ze twee testdagen voor mogelijke diagnoses. Dat wordt dus een bijzondere week, want vrijdag is ze ook nog eens jarig![]()
Wat zijn jullie ervaringen met deze combinatie?
Ik dacht daar ook altijd alleen aan, en het is lastig te scheiden.quote:Op zondag 15 september 2024 09:03 schreef SaskiaR het volgende:
[..]
Het kan ook 'gewoon' hb zijn of zelfs uhb. Als je zoveel gedachten en ideeën hebt, is het nu eenmaal moeilijk om alles te ordenen. Zeker omdat je zegt dat moeilijke sommen wel goed gaan, doet het me eerder daaraan denken.
Heeft ze thuis ook adhd-achtige klachten? Als het alleen op school is, zou ik zeker eerder ervan uitgaan dat het werk niet passend is. Maar ook dan heeft ze (individueel) begeleiding nodig van iemand die haar helpt het werk te structureren op school.
Het hoofd staat teveel aan. Alsof je al 15 radiozenders aan hebt staan en dat ene stukje geluid in je oor komt daar niet overheen.quote:Op maandag 16 september 2024 07:39 schreef Komkommerschijfje het volgende:
Maar dat is dus wel herkenbaar, dat totale gebrek aan focus als iets niet volledig aanslaat? En het niet af kunnen ronden van dingen. Het taalbegrip van mijn dochter is gewoon echt goed, maar ik moet soms echt 8x zeggen dat ze haar schoenen aan mag gaan doen. Lijkt gewoon alsof dat hoofd dan uitstaat.
Ja, dit inderdaad ook. Te veel zaken waar ze zich mee bezig houdt op dat moment in dat koppie. En dan alles maar vragen. En dan ook nog je andere dingen doen. En ook nog alles in de gaten houden. Het is toch wat.quote:Op maandag 16 september 2024 12:06 schreef arvensis het volgende:
Heel herkenbaar. Merk het ook aan de vragen die hij stelt, dat er echt 15 dingen tegelijk gaande zijn in zijn hoofd.
quote:Op vrijdag 20 september 2024 12:13 schreef MevrouwCactus het volgende:
Volgens mij is dat allemaal maatwerk en afhankelijk van de situatie en van het kind.
Voor deze antwoorden was ik uiteraard al 'bang'quote:Op vrijdag 20 september 2024 12:52 schreef Deepfreeze het volgende:
Dus het hangt echt van het kind af.
Ja, ik hoor/lees dus ook juist dat dat over groep 7 wel eens gezegd wordt, hahaquote:Op vrijdag 20 september 2024 12:17 schreef SaskiaR het volgende:
Onze juf gaf aan dat groep 6 wel ineens moeilijker is, omdat de kinderen nu bovenbouw zijn en er meer van ze wordt verwacht. Dus het tempo gaat omhoog, er wordt meer zelfstandigheid verwacht enz. En de cito's zijn nu op de computer. Maar misschien is dat uniek aan de vrije school, omdat ze nu na 3 jaar nieuwe leerkrachten krijgen (dus 3 t/m 5 hebben ze dezelfde en dan van 6 t/m 8 dezelfde).
Ik denk dat op de meeste scholen de bovenbouw in groep 7 begint, maar bij de vrije school in groep 6 al (klas 4). Maar als je de mogelijkheid hebt en je kind wil versnellen, zou ik kijken of je groep 6 en 7 in een jaar kan doen.quote:Op vrijdag 20 september 2024 14:28 schreef twist02 het volgende:
[..]
Ja, ik hoor/lees dus ook juist dat dat over groep 7 wel eens gezegd wordt, haha
Dus precies die versnelling (6 overslaan en 'opeens' in groep 7 terechtkomen) lijkt me ergens wel een beetje spannend, vandaar mijn initiële vraag
Ik denk dat je je vragen hier prima kwijt kan!quote:Op vrijdag 20 september 2024 21:45 schreef Wiepje het volgende:
Sorry, even inbreken. Zijn er hier ouders met uhb kinderen? Ik zou het fijn vinden om daar even mee te sparren en een apart topic over te openen
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |