abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_212212813
De vraag der vragen is natuurlijk wie straks in mei het ESF gaat winnen. De liedjes komen deze weken allemaal naar buiten, waardoor we een steeds betere inschatting gaan kunnen maken. De belangrijkste graadmeter is de lijst van quoteringen bij de bookmakers. Vroeger hadden we daarvoor een jaarlijks wedtopic, maar aangezien er vanuit de Benelux nog amper wedmogelijkheden bestaan, heb ik dit verlengstuk van die topics maar een wat algemenere titel gegeven.

Ondertussen hebben Ierland, Luxemburg, Frankrijk, SloveniŽ, AlbaniŽ en TsjechiŽ hun inzending gekozen en is er van Oostenrijk een gelekte versie in omloop. Nog deze week gaan daar al een aantal prominente landen als OekraÔne, Noorwegen en Spanje bijkomen.

Dit is de huidige stand van zaken, met dank aan de site escbetting.comWat weten we al van de diverse landen? Hieronder volgt een overzicht, met het vriendelijke verzoek dat zo veel mogelijk aan te vullen met feiten, meningen, verwachtingen, enz. :)
De Sahara is zonder meer erg droog.
pi_212212815
1. OekraÔne 7.6

We kunnen er niet omheen dat de oorlog invloed heeft op de kansen van de OekraÔense inzending. Maar van alle liedjes die tot nu toe zijn gepresenteerd, is het lied Teresa & Maria van Alyona Alyona & Jerry Heil zonder twijfel ťťn van de beste. Ook als dit voor pak ‘em beet Portugal of Cyprus zou meedoen, zou het hoge ogen gooien. Het is nog niet gekozen, zaterdag is de OekraÔense nationale finale. Maar winst hierin lijkt een formaliteit, en het gaat vooral interessant zijn om te zien hoe ze het live kunnen presenteren in een wedstrijdsetting.

Op het ESF zelf gaat OekraÔne geholpen worden door de nodige stemmen uit de regio, en enige diaspora voting, traditioneel met name uit Zuid- en Zuidwest-Europa, maar door de treurige omstandigheden in OekraÔne zelf, zal dergelijke steun uit zo’n beetje heel Europa komen.

Het is nog wel de vraag of dit liedje met het rapgedeelte toegankelijk en goed genoeg is om massaal omarmd te worden door publiek en vakjury. Ook kan er een zekere stem-moeheid ontstaan zijn richting OekraÔne, zeker nu het voornaamste conflict in het nieuws wat zuidelijker plaatsvindt in IsraŽl. Ook is dit niet een liedje met een enorme hitgevoeligheid in de West-Europese charts, wat invloed kan hebben op de jurystemmen.

De Sahara is zonder meer erg droog.
pi_212212819
2. Verenigd Koninkrijk 8.6

De Britten hebben na het succes van Sam Ryder en de organisatie vorig jaar de smaak eindelijk weer te pakken. Dit jaar sturen ze met Olly Alexander van Years & Years een grote naam. Een liedje waar ook Dua Lipa zijdelings bij betrokken zou zijn. Er is verder nog weinig over bekend, dus het is vooral afwachten. Vorig jaar pakten de Britten het ook serieus aan, maar viel het eindresultaat niet mae. En bij de bookmakers staan ze doorgaans ook wat hoger dan strikt noodzakelijk. Maar de ingezette weg lijkt in elk geval positief.
De Sahara is zonder meer erg droog.
pi_212212820
3. IJsland 10.5

Om IJsland was veel te doen. Eerst wilden ze het ESF boycotten vanwege de situatie in IsraŽl. Daarna kwam het nieuws naar buiten dat ze met Bashar Murad een Palestijnse deelnemer in de voorronde hebben en werd iedereen helemaal gek. Want we gaan dus naar Reykjavik. Maar zaterdag kwamen de liedjes uit, en toen bleek dat deze meneer een alleraardigst radiodeuntje heeft ingestuurd, maar niet echt een gedoodverfde ESF-winnaar.

Het is nu Łberhaupt maar de vraag of dit de voorronde gaat winnen, want er is daarin best wat te kiezen. Mocht hij niet winnen, dan hangt nog een mogelijke boycot van de winnende artiest in de lucht, wat Bashar in elk geval in de voorronde flink op voorsprong zet. Als ESF-inzending heeft dit wel wat problemen. Enerzijds dat het namens een land deelneemt dat niet zelf betrokken is in het conflict op de Gazastrook. Anderzijds dat het niet echt inspirerend werkt naar televoters die enigszins hart voor de Palestijnse zaak hebben. Het is geen muziek die je automatisch koppelt aan die regio, er zit geen commercieel stukje in het Arabisch in, er is geen referentie aan de oorlog. Let wel, dit kan allemaal nog veranderen in de uiteindelijke versie, en daarom is deze vrij lage quotering niet onredelijk. Maar voorlopig moet er toch nog flink wat lava door Reykjanes stromen voor we dit als potentiŽle winnaar kunnen opschrijven.

De Sahara is zonder meer erg droog.
pi_212212823
4. ItaliŽ 11.5

ItaliŽ is een garantie voor kwaliteit, dankzij hun indrukwekkende voorronde in San Remo. Dat mag je geen voorronde noemen, maar vooruit, wij eten ook ananas op de pizza. Het deelnemersveld is ook dit jaar weer indrukwekkend, met onder meer Mahmood, Diodato en Il Volo. En die staan dan nog geen eens in de Top 5 bij de bookmakers om te winnen. Zangeres Annalisa zou er voor moeten zorgen dat ItaliŽ nog eens een vrouw naar het ESF-podium gaat sturen. Op zaterdag 10 februari, en misschien ook in de ochtend van zondag 11 februari, is het Festival van San Remo, en weten we de winnaar van deze op papier bijzonder sterk bezette editie.
De Sahara is zonder meer erg droog.
pi_212212826
5. Zweden 16

De recordwinnaar mag dit jaar de hele zaak organiseren nadat Loreen vorig jaar won. Zweden heeft de vorige keren dat ze wonnen de teugels in het organisatiejaar ogenschijnlijk wat laten vieren, en kwam dan met een representatieve inzending die wat tekort kwam om weer voor de prijzen mee te doen. Maar nu is er de motivatie om nog eens te winnen en zo Ierland af te schudden als mede-recordhouder, en dat kan de zaken veranderen.

Komende zaterdag is de eerste van 5 voorrondes, met de finale van Melodifestivalen op 9 maart. Een paar dagen voor elke voorronde worden de deelnemende liedjes bekendgemaakt. Het populaire jongensduo Marcus & Martinus, dat in 2023 tweede werd achter Loreen, is de favoriet om te winnen. Danny Saucedo, die in 2012 tweede werd achter Loreen, is de runner-up. Ook andere namen die al eens een greep deden naar eeuwige roem, als Dotter, Medina en Liamoo maken goede kans. Maar het kan ook zijn dat de Zweden eens voor iets anders gaan dan hun veilige producties, en bijvoorbeeld rockband Smash Into Pieces sturen. Zij zijn in elk geval favoriet om zaterdag de eerste voorronde te gaan winnen.
De Sahara is zonder meer erg droog.
pi_212212828
6. IsraŽl 19

Het immer sympathieke IsraŽl is momenteel bezig met een ogenschijnlijk eindeloze voorronde. Dat doen ze wel vaker, onder meer in het jaar dat Netta won, dus het kan een manier zijn om succes te boeken. Deze keer is het via een talentenjacht, waar langzaam steeds meer deelnemers afvallen, en er uiteindelijk ťťn winnaar overblijft, die dan het liedje mag gaan zingen in MalmŲ.

Maar goed, wat kan iemand die voorselectie schelen. IsraŽl is momenteel een land dat voor enige polarisatie zorgt (ik denk dat dit de meest eufemistische manier is om de stand van zaken op de Gazastrook te omschrijven), en dat kan leiden tot een stortvloed aan televotes. De zaak is lang niet zo helder als met OekraÔne in 2022. Maar in de finale spreiden de stemmen zich over 26 liedjes, en als er in elk land dan een fanatieke groep zijn steun betuigt aan IsraŽl, door de telefoon te pakken en erop te stemmen, kan het met de punten toch behoorlijk hard gaan. Om een Kalush’je te doen, zal het sowieso belangrijk zijn een erg sterk lied te sturen, maar moet de rest ook meewerken, en niet opeens een Salvador Sobral ofzo sturen, die heel Europa platspeelt. Want hoewel het publiek niet kan tegenstemmen, gaan er zonder twijfel juryleden zijn die dat wel doen, dus leidt de weg naar de winst waarschijnlijk alleen over een pad van verdeeldheid bij de rest. Vergelijkbaar met bijvoorbeeld Azerbeidzjan in 2011, dat ook een “stimulans” van de televoting kreeg.
De Sahara is zonder meer erg droog.
pi_212212829
7. GeorgiŽ 25

GeorgiŽ werd nooit hoger dan 9e, en nu zijn de verwachtingen nog voor het bekendmaken van het lied al hooggespannen. En dat komt doordat ze Nutsa Buzaladze sturen. En als je die naam laat vallen, dan knikken we uiteraard allemaal instemmend dat het eigenlijk al op voorhand niet meer mis kan gaan, dit.Nutsa zong ooit samen met Kylie Minogue en is een grote ster in eigen land en ook over de grens, want ze deed al mee aan American Idol. Belangrijker in het verhaal is dat de Georgische omroep voor het eerst de indruk wekt deze keer de zaak zeer grondig aan te pakken. Zo is men druk bezig met de keuze van het lied, waarvoor (vermoedelijk) een brede internationale vakjury is samengesteld.

De gemiddelde Georgische inzending in de voorbije 10 jaar had een hoger Jiskefet-gehalte dan Michiel Romeyn ooit zou kunnen bedenken. Dan is deze overgang naar een topartiest met een zorgvuldig gekozen inzending wel even andere koffie dan thee, zouden ze in Rotterdam zeggen. Of het is different cook, zou Louis zeggen. Hoe dan ook, dit kan ook de benadering zijn waarmee het Bulgaarse Common Framework ooit glorieus faalde. Maar GeorgiŽ is dit jaar een land om in de gaten te houden.
De Sahara is zonder meer erg droog.
pi_212212830
8. Ierland 25

Ierland heeft zijn inzending bepaald. Zaterdag was de voorronde, waarin de winnaar werd gekozen. Eigenlijk was iedereen winnaar, want zowel artiesten als publiek in de zaal gingen met een prachtige mand boodschappen van de Spar naar huis. Maar tussen de bedrijven door moest ook nog een liedje gekozen worden, en nota bene vanaf de tweede startpositie won Bambie Thug met Doomsday Blue.


Van dit liedje vind ik vrij veel, niet zo veel daarvan is positief. Maar een voorronde vanaf een lastige startpositie winnen is knap. Het nummer is opvallend in elk deelnemersveld. En het scoort voor het eerst in tijden prima in de Ierse hitlijsten. Dat zijn toch een aantal groene vlaggen van het groene eiland.

Maar in alle ernst hoort dit natuurlijk niet 1/25 kans te hebben het ESF te winnen. De halve finale doorkomen gaat al moeilijk genoeg worden, en mocht dat gebeuren, dan zou ik niet weten hoe dit massaal jury en publiek gaat motiveren om er ook nog op te gaan stemmen. Mocht dit over een maand nog steeds op dit niveau staan, dan is het wellicht verstandig een abonnement op de plaatselijke bibliotheek aan te schaffen, want dan kan elke kijker straks in mei best een goed boek gebruiken om de avond door te komen.
De Sahara is zonder meer erg droog.
pi_212212834
9. Litouwen 27

De Litouwers jojo’en heen en weer als een bungeejumper die aan een hijskraan hangt. We zullen zwijgen over de hijskraanmachinist. De voornaamste reden van het enthousiasme is dat The Roop meedoet. Dat liedje is aan een beperkt publiek gepresenteerd, en sindsdien is de geruchtenmachine gaan draaien over de kwaliteit daarvan. Naar het schijnt wordt hun lied Simple Joy woensdag uitgebracht, dus dan weten we het.

Tussen de bedrijven door landt het lied Luktelk in Litouwen zelf vrij aardig. Dit komt van de artiest Silvester Belt (wat als naam een onuitputtelijke bron van matige grappen zou genereren, dus wij juichen hem toe). Ik hoor het zelf niet helemaal, maar het is op zich een representatieve deelnemer aan de voorronde. Litouwen heeft het voordeel dat de halve finale een formaliteit is dankzij de diaspora voting. Dus ze zijn er in elk geval bij in de finale.

De Sahara is zonder meer erg droog.
pi_212212835
10. Duitsland 30

De verwachtingen voor onze Oosterburen zijn opmerkelijk hooggespannen. De voorronde lijkt weinig aanknopingspunten voor succes te bieden, maar met name deelnemer Ryk valt in de smaak bij het internationale publiek. Voor degenen die eens snel door de Duitse deelnemers willen lopen, is hier een Schnelldurchlauf:

De Sahara is zonder meer erg droog.
pi_212212836
11. KroatiŽ 34

Vorig jaar had KroatiŽ een veelbesproken inzending Mama SC, die Top 10 scoorde bij het publiek. Dit jaar lijken ze met Baby Lasagna – Rim Tim Tagi Dim in dezelfde hoek te gaan kiezen. Dat lied moet in de voorronde Dora op 25 februari nog eerst afrekenen met 23 andere kanshebbers. Maar van alle “als Cha Cha Cha scoort, moeten wij ook gek doen”-inzendingen, lijkt dit momenteel wel de meest logische om het publiek voor zich te winnen. Iets waar ook ONZE Joost last van kan krijgen trouwens. Verder is dit natuurlijk in een 50/50 veld met televoting/jury totaal kansloos voor een topscore.

De Sahara is zonder meer erg droog.
pi_212212837
12. Noorwegen 36

Noorwegen is ťťn van de weinige landen die structureel een goede voorronde kunnen organiseren en daar een goede ESF-inzending uit kunnen kiezen. Zoals elk land dat structureel succes boekt, hebben ze wel een niche gevonden waar ze in uitblinken. In het geval van de Noren zijn dat publieksvriendelijke feestliedjes. Met Keiino wonnen ze zelfs bij de televoting in 2019. Helaas gaat de jury doorgaans niet mee in het enthousiasme. Zo won in 2019 uiteraard de notoire concertafbreker Duncan Laurence, maar ook in andere recente edities faalden de Noorse inzendingen opzichtig bij de jury.

Om maar meteen het slechte nieuws te brengen, zo’n scenario hangt dit jaar weer enorm in de lucht. En erger nog, de favorieten Gate en Keiino hebben zelfs geen liedje dat normaliter mee zou moeten gaan doen voor de Top 5 bij de televoting. En dan moet de tegenvallende juryscore nog komen. Hef of dat land, uit dat licht. Nou nee, het zijn wel leuke liedjes, die de avond een stuk vermakelijker maken om door te komen.
De Sahara is zonder meer erg droog.
pi_212212842
13. Zwitserland
Van de Zwitsers is nog weinig bekend, anders dan dat ze eens voor uptempo gaan, na enkele rustige inzendingen. Ze zijn aan een goede reeks bezig, dus het zou zomaar kunnen dat er iets moois uit deze interne selectie komt.

14. Polen
Uit Polen komen deze weken regelmatig potentiŽle inzendingen naar buiten, maar de echte keuze is nog niet gemaakt. De diaspora voting lijkt elk jaar wat fanatieker te worden voor dit land.

15. Finland
De Finnen zijn zeer lekker bezig, maar doen dit jaar even een stapje terug met een wat mindere nationale voorronde. Sara Siipola is de favoriet, hoewel het een vrij open strijd lijkt te zijn, met meerdere kanshebbers. Het gaat voor de kansen in MalmŲ vooral interessant zijn of ťťn act er duidelijk bovenuit gaat kunnen steken in de finale op 10 februari.

16. Frankrijk
De Franse inzending is Slimane met Mon Amour, overigens niet geÔnspireerd door de Band Zonder Naam. Een degelijke ballad, in een jaar met veel uptempo. Maar in dit genre zou de lat nog hoger moeten kunnen liggen tussen de nog te kiezen inzendingen.

17. Griekenland
Marina Satti is de zangeres die de vlag gaat vliegen voor de Grieken. Dat doet ze met een ethnopop inzending. De eerste in deze reeks die we tegenkomen in dat genre, en bij een goede uitvoering zou dat dan ook wel verder moeten kunnen komen dan 17e.

18. Spanje
Jongens wat enorm, we gaan naar Benidorm. Komende zaterdag kiest Spanje de inzending van dit jaar, en weten we of 18e te hoog of te laag is.

19. ArmeniŽ
De Armenen sturen de folkband Ladaniva. De diaspora voting is wat ingedommeld in de voorbije jaren, dus het is voor hen te hopen dat die worden gemotiveerd met een wat meer typisch geluid uit eigen regio.

20. AustraliŽ
Vaak een garantie voor een interessante inzending, die met name in de smaak valt van de jury. AustraliŽ heeft immers niet zo veel buren die kunnen stemmen. Er is nog weinig bekend. De naam van Dannii Minogue is gevallen, misschien dat zij in de traditie van Delta Goodrem de semi-grote naam wordt die regelmatig wordt genoemd, maar uiteindelijk nooit gaat.

21. BelgiŽ
Het is de beurt aan WalloniŽ, en in die jaren sturen de Belgen vaak een meer alles-of-niets inzending. Mustii werd aangewezen toen half BelgiŽ nog op het strand lag, dus hij heeft genoeg voorbereidingstijd. Het is een vrij eigenzinnige artiest, dus in Waalse stijl kan dit met het resultaat weer alle kanten op.

22. Letland
De Letten kunnen er geen houtje-touwtje van op het ESF, maar dit jaar hebben ze met zanger Dons en het nummer Hollow een prima lied in hun voorselectie. Als hij het live overtuigend kan brengen, kan dit de Letten eindelijk weer eens leuk laten scoren.

23. Estland
De favoriet in Estland is het gezelschap 5Miinust & Puuluup. Dit was ook even een favoriet voor het echte ESF, maar ondertussen weggezakt naar meer realistische territoria. Ook zanger Ollie kan nog roet in het eten gooien als tweede favoriet, maar beide inzendingen lijken op het ESF kwalificatie naar de finale toch wel als plafond te hebben.

24. Luxemburg
Zangeres Tali gaat het nummer Fighter de te heet gewassen Nederlandse vlag verdedigen in MalmŲ. Een onschuldige inzending, die op basis van lied en uitvoerende wel een finaleplaats verdient. Een klein land als Luxemburg heeft wel een televotingnadeel, dus hopelijk heeft de EBU de tegenwoordigheid van geest om tijdens de show hun rentree na 31 jaar een speciaal momentje te maken, want je wilt niet dat dit onopvallend weggemoffeld wordt op de vierde startpositie ofzo.

25. Oostenrijk
Een B-kantje van zo ongeveer elke dance-act uit de 90s had deze Oostenrijkse inzending kunnen zijn. De officiŽle presentatie volgt nog, maar dit is typisch het soort inzending dat als eerste sneuvelt als er iets beters in het genre meedoet.

26. ServiŽ
De ServiŽrs hebben een zeer brede voorselectie, waar ik zelf nog niets van heb beluisterd. Iedereen die dat wel heeft gedaan lijkt ook een andere favoriet te hebben, wat misschien de reden is dat deze televoting-lieveling zo laag staat.

27. Azerbeidzjan
De Azeri zijn het nogal kwijt sinds hun glansrijke periode rond 2010. Met een gebrek aan buren en diaspora, en weinig liefde van het ESF-publiek (dat nog altijd vermoedens van matchfixing heeft aan die succestijd), is de halve finale doorkomen tegenwoordig al heel wat. Een interne selectie gaat bepalen wat het dit jaar wordt.

28. Nederland
Joost Klein, zijn naam is Klein, en zijn kansen blijkbaar ook. Het genre van Joost lijkt totaal ongeschikt voor een mooie juryscore, dat heeft de feestmuziek in de voorbije jaren wel aangetoond. Het is vaak hit-or-miss, waarbij ‘hit’ de onderste helft van de Top 10 is, en ‘miss’ geen kwalificatie uit de halve finale. Om dat op te rekken naar een winnend ESF-liedje is nogal wat. Het helpt ook niet mee dat Nederland na de winst van Duncan wat minder sterk lijkt te streven naar een nieuwe overwinning, in elk geval in buitenlandse ogen, met Jeangu, de Nederlandstalige inzending van S10 en het dieptepunt in 2023. Toch is een 28e plek wat overdreven laag, want iets van het kaliber van KroatiŽ moet Joost toch ook wel uit zijn mouw kunnen schudden.

29. Denemarken
Ach Denemarken. Een mooi ESF-land, nog niet zo lang geleden. Nu zijn ze het net zo kwijt als Nederland in de jaren ’00, met voorrondes vol radiovriendelijke meuk. En alsof het nog niet erg genoeg is, ligt de schuld van het falen ook nog aan de gebrekkige smaak van de rest van Europa.

30. Cyprus
De 16-jarige Silia gaat het, ongetwijfeld met een vrolijk liedje, kort jurkje, dansers, en de hele reutemeteut doen voor Cyprus. Het heilige Fuego lijkt wat uitgedoofd bij de Cyprioten. Er is een Nederlandse bijdrage, niet de bommengooier uit Oss, maar Elke Tiel schreef mee aan de inzending, getiteld Liar.

31. Portugal
De selectie heeft deze keer geen Salvador in de aanbieding. Met diaspora in Luxemburg, Frankrijk, Spanje en een beetje in Zwitserland en BelgiŽ hangt een finaleplaats met alleen televoting wel in de lucht.

32. MoldaviŽ
Nathalia Barbu is de favoriet. Die deed al eens mee, dat is positief. Het is geen feestmuziek, en zonder puntmutsen, accordeons, Piet Bambergen-acts en saxofoonhelden is een Moldavische inzending eigenlijk per definitie kansloos voor een topscore. RoemeniŽ doet ook niet mee, dus dat scheelt weer een punt of 24.

33. SloveniŽ
Raiven zingt Veronika. Bij de NOS, dat wel. Het is zo’n liedje dat je een uur op repeat kan zetten, maar als je dan 20 seconden naar de muziek van Carnaval Festival luistert, ben je al kwijt hoe die ook alweer ging. Het bouwt drie minuten vol spanning op naar, helaas, niets. Wel een mooi liedje verder, maar ik durf te zeggen niet zo geschikt voor een ESF.

34. San Marino
De huidige opzet van de semi’s is vrij dodelijk voor kleine landen, en het gaat een enorme opgave worden voor een San Marino om daar nog eens door te komen.

35. Malta
Dit is de favoriet. U moet zelf maar bepalen of deze positie bij de bookmakers correct is of anders een bezoekje aan Schoonenberg inplannen.

36. TsjechiŽ
Aiko met Pedestal is de inzending. Op het eerste gehoor niet de beste in een nogal matige voorselectie. Het halen van de finale gaat een zeer pittige klus worden.

37. AlbaniŽ
Besa is de zangeres die gestuurd wordt. Die gaat 100% zeker niet allerlaatste eindigen. Maar even zo goed zijn ook de winstkansen nihil. Een revamp komt ongetwijfeld nog wel, en dan is een plek in de finale zeker niet uit te sluiten.
De Sahara is zonder meer erg droog.
  Moderator maandag 29 januari 2024 @ 14:43:59 #15
375570 crew  Cyan9
pi_212213219
Kwaliteitstopic. _O_
OngeÔnteresseerd maar toch aanwezig.
  Moderator maandag 29 januari 2024 @ 15:27:57 #16
213134 crew  Momo
WLR en ESF hooligan
pi_212213737
@Fred_B schrijfsels _O_

En van alle landen die intern gekozen nummer hebben uitgebracht of de nummers voor hun nationale selectie durf wel te zeggen dat Oekraine zou winnen, puur op kwaliteit van het nummer Teresa & Maria
pi_212215167
quote:
0s.gif Op maandag 29 januari 2024 15:27 schreef Momo het volgende:
@:Fred_B schrijfsels _O_

En van alle landen die intern gekozen nummer hebben uitgebracht of de nummers voor hun nationale selectie durf wel te zeggen dat Oekraine zou winnen, puur op kwaliteit van het nummer Teresa & Maria
Normaliter zou ik ook zeggen dat dat liedje het breedste publiek moet kunnen aanspreken. Maar goed, de zaken zijn niet normaal. Hoewel dat ook wel in het voordeel van OekraÔne werkt, is het even afwachten wat IJsland en IsraŽl gaan doen.

Als die gehypet gaan worden, zeker in het geval van IJsland, kan zoiets ook zomaar een hoop jurypunten gaan krijgen.

Maar idealiter komt Zwitserland ofzo met een enorme verrassing en winnen die gewoon op basis van het liedje.
De Sahara is zonder meer erg droog.
pi_212216289
Nederland wordt wel ťrg laag ingeschat. Zelfs al krijgen we nul punten van de jury, als Joost op zo'n podium staat gebeurt er wel wat.

Het OekraÔense nummer vind ik wel ok, maar ook weer niet zo bijzonder dat ik denk: stop de persen, hier is de Eurovisiewinnaar. Dat had ik bij Jamala bv. wel, en ook Kalush vond ik meteen wel een kandidaat.
pi_212216464
Dankjewel FredB voor de moeite die je weer hebt genomen om dit zo overzichtelijk uit een te zetten ^O^
~The present is all there is~
  maandag 29 januari 2024 @ 23:49:43 #20
221644 timmmmm
sp3c lives matter
pi_212220157
quote:
0s.gif Op maandag 29 januari 2024 18:52 schreef blackswangreen het volgende:
Nederland wordt wel ťrg laag ingeschat. Zelfs al krijgen we nul punten van de jury, als Joost op zo'n podium staat gebeurt er wel wat.

Het OekraÔense nummer vind ik wel ok, maar ook weer niet zo bijzonder dat ik denk: stop de persen, hier is de Eurovisiewinnaar. Dat had ik bij Jamala bv. wel, en ook Kalush vond ik meteen wel een kandidaat.
Onbegrip en irritatie gebeurt er meestal
Laffe huichelaar
pi_212222579
quote:
0s.gif Op maandag 29 januari 2024 23:49 schreef timmmmm het volgende:

[..]
Onbegrip en irritatie gebeurt er meestal
Ik zie weinig onbegrip en irritatie bij zijn publiek, meer een paar duizend man die helemaal uit hun plaat gaan.

Dat het de standaard Eurovisievolger die nu z'n geld erop inzet niet zo aanspreekt kan ik me best voorstellen :)
  dinsdag 30 januari 2024 @ 11:14:01 #22
221644 timmmmm
sp3c lives matter
pi_212222609
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 januari 2024 11:11 schreef blackswangreen het volgende:

[..]
Ik zie weinig onbegrip en irritatie bij zijn publiek, meer een paar duizend man die helemaal uit hun plaat gaan.

Dat het de standaard Eurovisievolger die nu z'n geld erop inzet niet zo aanspreekt kan ik me best voorstellen :)
De mensen die voor hem komen gaan wel uit hun plaat ja, maar het overgrote deel wat thuis alleen maar 'wtf' denkt zijn de mensen die moeten gaan stemmen
Laffe huichelaar
  dinsdag 30 januari 2024 @ 11:15:20 #23
221644 timmmmm
sp3c lives matter
pi_212222620
Laffe huichelaar
pi_212222697
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 januari 2024 11:14 schreef timmmmm het volgende:

[..]
De mensen die voor hem komen gaan wel uit hun plaat ja, maar het overgrote deel wat thuis alleen maar 'wtf' denkt zijn de mensen die moeten gaan stemmen
Tja, hij spreekt toch vrij veel mensen aan, vooral jongeren dan. Ook in BelgiŽ, waar hij misschien nog wel groter is dan in Nederland. Die 12 punten hebben we alvast binnen. En in de Duitssprekende landen is hij ook wel enigszins bekend.
  dinsdag 30 januari 2024 @ 11:47:52 #25
221644 timmmmm
sp3c lives matter
pi_212222933
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 januari 2024 11:27 schreef blackswangreen het volgende:

[..]
Tja, hij spreekt toch vrij veel mensen aan, vooral jongeren dan. Ook in BelgiŽ, waar hij misschien nog wel groter is dan in Nederland. Die 12 punten hebben we alvast binnen. En in de Duitssprekende landen is hij ook wel enigszins bekend.
high on copium
Laffe huichelaar
  Moderator dinsdag 30 januari 2024 @ 11:59:56 #26
213134 crew  Momo
WLR en ESF hooligan
pi_212223047
quote:
10s.gif Op dinsdag 30 januari 2024 11:47 schreef timmmmm het volgende:

[..]
high on copium
Hoezo copium? Hij heeft nummer 1 hit gehad in het buitenland, en treed op voor grote volle zalen in het buitenland. Kunnen niet veel Nederlandse artiesten zeggen nu.
  dinsdag 30 januari 2024 @ 12:16:09 #27
221644 timmmmm
sp3c lives matter
pi_212223223
quote:
1s.gif Op dinsdag 30 januari 2024 11:59 schreef Momo het volgende:

[..]
Hoezo copium? Hij heeft nummer 1 hit gehad in het buitenland, en treed op voor grote volle zalen in het buitenland. Kunnen niet veel Nederlandse artiesten zeggen nu.
Wanneer je in de odds ziet dat niemand hem ziet zitten en jezelf dan maar krampachtig voorhoudt dat 'er wel echt wat gebeurt als hij op het podium staat!!1!1!!1' kan je dat wel zo betitelen.

Maar goed, hou vooral vast aan de droom dat hij het echt heel goed gaat doen, ik kan me voorstellen dat dit de aanloop een stuk leuker maakt voor de echte songfestivalfans
Laffe huichelaar
pi_212223416
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 januari 2024 11:14 schreef timmmmm het volgende:

[..]
De mensen die voor hem komen gaan wel uit hun plaat ja, maar het overgrote deel wat thuis alleen maar 'wtf' denkt zijn de mensen die moeten gaan stemmen
Dat maakt natuurlijk niet zo veel uit, aangezien je toch niet kan tegenstemmen als je het niets vindt. Als een klein deel het geweldig vindt en er de telefoon voor oppakt, doe je het al snel beter dan de standaard inzendingen die iedereen “wel aardig” vindt van de voorbije jaren.

Wat verder overigens niet betekent dat Joost een enorme kans heeft om te winnen. Zijn type liedjes zijn daar door de jaren heen maar heel zelden in de buurt gekomen, en ik denk ook niet dat er hier heel veel mensen zijn die dat verwachten. Het is alleen een constatering dat de quotering bij de bookmakers nogal laag is voor zo’n soort ongeleid projectiel, waarmee het in het resultaat alle kanten op kan.
De Sahara is zonder meer erg droog.
pi_212223499
quote:
10s.gif Op dinsdag 30 januari 2024 11:47 schreef timmmmm het volgende:

[..]
high on copium
Waar heb je 't over? Ik hoef nergens mee te copen. Ik verwacht niet dat hij Eurovisie wint, ben ook geen fan van hem, maar in de odds staat hij nu gewoon te laag.
  Moderator / Redactie Sport dinsdag 30 januari 2024 @ 13:19:26 #30
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_212223776
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 januari 2024 12:45 schreef blackswangreen het volgende:

[..]
Waar heb je 't over? Ik hoef nergens mee te copen. Ik verwacht niet dat hij Eurovisie wint, ben ook geen fan van hem, maar in de odds staat hij nu gewoon te laag.
De odds zijn voor winst, en zijn niet per definitie representatief voor de meest waarschijnlijke einduitslag.
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
pi_212223940
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 januari 2024 13:19 schreef Nattekat het volgende:

[..]
De odds zijn voor winst, en zijn niet per definitie representatief voor de meest waarschijnlijke einduitslag.
Dat klopt, maar ik dicht Ierland op voorhand nou niet direct een grotere kans toe dan Joost, waar hij dan ook mee gaat komen...
  dinsdag 30 januari 2024 @ 14:46:24 #32
221644 timmmmm
sp3c lives matter
pi_212224623
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 januari 2024 13:42 schreef blackswangreen het volgende:

[..]
Dat klopt, maar ik dicht Ierland op voorhand nou niet direct een grotere kans toe dan Joost, waar hij dan ook mee gaat komen...
Wellicht is het een idee je eigen wedkantoor te beginnen, je hebt er overduidelijk meer kijk op dan de bestaande
Laffe huichelaar
pi_212225167
quote:
9s.gif Op dinsdag 30 januari 2024 14:46 schreef timmmmm het volgende:

[..]
Wellicht is het een idee je eigen wedkantoor te beginnen, je hebt er overduidelijk meer kijk op dan de bestaande
Sympathiek, dank voor de tip.
pi_212225279
quote:
9s.gif Op dinsdag 30 januari 2024 14:46 schreef timmmmm het volgende:

[..]
Wellicht is het een idee je eigen wedkantoor te beginnen, je hebt er overduidelijk meer kijk op dan de bestaande
Je vindt zelf niet dat Ierland in de categorie ‘het overgrote deel wat thuis alleen maar 'wtf' denkt zijn de mensen die moeten gaan stemmen’ valt? Grappig om verschillende meningen te zien over een nummer, zelf zou ik denken van wel, maar jij vindt dat dus wel een nummer met potentie. :Y

Zelf kan ik niet stellig zeggen of Joost hoger of lager gaat scoren, ik heb het nummer nog niet gehoord. We moeten sowieso nog even wachten op de laatste 31 nummers. :Y
  dinsdag 30 januari 2024 @ 16:01:14 #35
221644 timmmmm
sp3c lives matter
pi_212225313
quote:
1s.gif Op dinsdag 30 januari 2024 15:57 schreef Em31 het volgende:

[..]
Je vindt zelf niet dat Ierland in de categorie ‘het overgrote deel wat thuis alleen maar 'wtf' denkt zijn de mensen die moeten gaan stemmen’ valt? Grappig om verschillende meningen te zien over een nummer, zelf zou ik denken van wel, maar jij vindt dat dus wel een nummer met potentie. :Y

Zelf kan ik niet stellig zeggen of Joost hoger of lager gaat scoren, ik heb het nummer nog niet gehoord. We moeten sowieso nog even wachten op de laatste 31 nummers. :Y
Bijzondere conclusie, daar ik helemaal niks over de kansen van Ierland heb gezegd. 4% lijkt me aan de hoge kant, maar 4% voor Nederland is minstens evenveel te hoog
Laffe huichelaar
pi_212225329
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 januari 2024 16:01 schreef timmmmm het volgende:

[..]
Bijzondere conclusie, daar ik helemaal niks over de kansen van Ierland heb gezegd. 4% lijkt me aan de hoge kant, maar 4% voor Nederland is minstens evenveel te hoog
Geen idee, heb het nummer nog niet gehoord. Ik verwacht van niet, maar we hebben vorig jaar ook gezien hoe dichtbij je met zoiets kan komen.
  dinsdag 30 januari 2024 @ 16:56:53 #37
498835 Wienerschnitzels
mit kartoffelsalat
pi_212225970
Ik mag hopen dat het niet een strijd Ijsland - Israel wordt om de verkeerde redenen, ik vrees het wel.
pi_212226875
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 januari 2024 16:01 schreef timmmmm het volgende:

[..]
Bijzondere conclusie, daar ik helemaal niks over de kansen van Ierland heb gezegd. 4% lijkt me aan de hoge kant, maar 4% voor Nederland is minstens evenveel te hoog
Dat heb je wel, aangezien je op mij reageert met dat ik het blijkbaar beter weet dan de wedkantoren omdat ik Ierland niet per se hoger inschat.

Je noemt het wtf-gehalte van Joost als een zwakte, ik denk dat dit juist z'n kracht is. Met een Numidia had je nu vermoedelijk wel hoger gestaan in de odds, maar ik mag er toch vanuit gaan dat ze niet een mogelijk winnend lied passeren om eens een keer gek te doen. Dus wat zeggen die odds dan?
  woensdag 31 januari 2024 @ 22:31:00 #39
138876 Andromache
PJ/De KastAlter Bridge-fan
pi_212243288
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 januari 2024 16:56 schreef Wienerschnitzels het volgende:
Ik mag hopen dat het niet een strijd Ijsland - Israel wordt om de verkeerde redenen, ik vrees het wel.
Ik overweeg het hele festival dit jaar over te slaan. Nog nooit gedaan sinds 1993. Deze politieke shitshow kan alleen maar misgaan. Wat een kutzooi.
== houdt van sterke anekdotes voor op feesten en partijen ==
--- Ga van dat gas af! - Laat Groningen niet zakken ---
Don't give up Andro: https://www.youtube.com/watch?v=VjEq-r2agqc O+
*O* ESF-gekkie: justice for Elvana en justice for Keiino :'( *O*
  Moderator maandag 5 februari 2024 @ 21:05:13 #40
213134 crew  Momo
WLR en ESF hooligan
pi_212312050
Wat er sinds de posts van @Fred_B is veranderd in bookie land:
KroatiŽ is naar plek 7 gegaan (zou dat vanwege rehearsals van Dora zijn voor het nummer van Baby Lasagna?)
Noorwegen is naar plek 8/9 gegaan na kiezen van GŚte
Litouwen is gezakt naar plek 12/13 nadat de nummer van The Roop bekend is gemaakt
Spanje is bij bookies van plek 13 naar plek 18 gegaan na keuze voor Nebulossa.
Kans op winst OekraÔne op plek 1 is alleen maar toegenomen na winst Jerry Heil&Alyona.
pi_212312283
Overzichtje van Betfair nu voor de liefhebber:

1. OekraÔne 3.75
2. UK 8.1
3. ItaliŽ 11.8
4. IsraŽl 15.3
5. IJsland 19
6. Zweden 19.3
7. Ierland 26
8. KroatiŽ 30
9. GeorgiŽ 38
10. Finland 42

11. Zwitserland 42
12. Duitsland 44
13. Frankrijk 46
14. Litouwen 50
15. Noorwegen 65
16. Griekenland & Polen 70

23. Nederland 110
De Sahara is zonder meer erg droog.
pi_212312480
quote:
0s.gif Op maandag 5 februari 2024 21:05 schreef Momo het volgende:
Wat er sinds de posts van @:Fred_B is veranderd in bookie land:
KroatiŽ is naar plek 7 gegaan (zou dat vanwege rehearsals van Dora zijn voor het nummer van Baby Lasagna?)
Noorwegen is naar plek 8/9 gegaan na kiezen van GŚte
Litouwen is gezakt naar plek 12/13 nadat de nummer van The Roop bekend is gemaakt
Spanje is bij bookies van plek 13 naar plek 18 gegaan na keuze voor Nebulossa.
Kans op winst OekraÔne op plek 1 is alleen maar toegenomen na winst Jerry Heil&Alyona.
KroatiŽ is sowieso Baby Lasagna, want dat is de topfavoriet. De (bijzonder) bescheiden zanger heeft vandaag nog aangegeven dat hij op het ESF verwacht dat er meer dan alleen Top 10 inzit.

Noorwegen is nog wat verder weggezakt. Ik denk dat zo’n nummer wel wat beweging kan bieden, doordat het een grotere spreiding in mogelijke uitkomst heeft. Winnen zit daar natuurlijk niet bij, dus ik kan me voorstellen dat iedereen die op Noorwegen wilde inzetten dat nu gedaan heeft, en alle anderen die er niet in geloven nu geen haast hebben iets te doen.

IJsland is ook wat weggezakt. Dat is nu even niet hťt onderwerp van gesprek, maar dat kan zo weer komen. Misschien morgen al, als IsraŽl een Russische zangeres als deelneemster kiest, en iedereen weer ziedend is.

Morgen ook de liedjes van San Remo, dat wordt interessant, want ItaliŽ is een garantie voor kwaliteit op het ESF. Zaterdag (zondag) weten we de winnaar en ook de inzendingen van Letland en Finland, die allebei wel een finalewaardig liedje gaan kiezen waarschijnlijk.
De Sahara is zonder meer erg droog.
  Moderator dinsdag 6 februari 2024 @ 00:05:19 #43
213134 crew  Momo
WLR en ESF hooligan
pi_212314254
twitter


AD schrijft ook een artikeltje
pi_212397378
Een nieuwe update van de huidige odds.OekraÔne is nog steeds de koploper. Zij zijn op het moment de enigen die een totaalpakket aanbieden dat voor de overwinning kan meedoen. De concurrenten daarentegen slagen daar geen van allen in, dus die notering is ook wel correct.

ItaliŽ heeft met Angelina in elk geval een inzending gekozen die meer kans heeft op een mooie uitslag dan Geolier. Dit heeft alles voor een mooie Top 10-uitslag. Een leuk en radiovriendelijk liedje, een zangeres met een goede uitstraling, diaspora- en burenstemmen. Zeker als de rest achterblijft valt zo'n kwalitatieve inzending op. Mindere punten zijn dat het liedje iets tekortkomt om echt voor de prijzen mee te doen en dat ItaliŽ traditioneel wat minder scoort met vrouwelijke deelnemers.

Het Verenigd Koninkrijk staat er iets minder goed voor. De verwachtingen waren misschien ook wel heel hooggespannen. Olly liet een stukje van 20 seconden van zijn inzending horen. Dat klinkt als een redelijk doorsnee liedje. Tenzij de andere 2.40 minuten briljant zijn, lijkt het niet de showstopper die de Britten de eerste overwinning in 27 jaar moet brengen.

IsraŽl en IJsland deden weinig. De Russisch-IsraŽlische Eden gaat het voor die eerste doen. Bashar is nog steeds de favoriet in IJsland, waar komend weekend de voorrondes van de voorronde beginnen. Het conflict rond de Gazastrook lijkt voorzichtig wat naar de achtergrond te verdwijnen, maar dat kan in de komende drie maanden natuurlijk telkens veranderen.

Finland is wat gestegen rond de keuze van Windows95Man. Een jaar na Cha Cha Cha krijgen we de nodige gekkigheid, en uiteraard doet de aanstichter zelf ook mee. Het liedje zelf is vooral een overdosis lolligheid, en aangezien er meer landen in dezelfde vijver gaan vissen, zou het me enorm verbazen als dit de Top 10 gaat halen.

Ook Letland heeft gekozen, zoals verwacht voor Dons. Zijn optreden in de nationale voorronde was niet zo heel bijzonder, maar hij heeft drie maanden om wat meer indruk te gaan maken, en in een veld vol uptempo kan zoiets best de aandacht trekken, en waarschijnlijk de Letten sowieso weer in de finale brengen.

Nederland is redelijk stabiel. Er is de nodige concurrentie in het genre van Joost, waarbij Baby Lasagna uit KroatiŽ van wat bekend is nu het beste klinkt en ook kans zou maken op de Top 10.

Vrijdag en zaterdag kiezen Duitsland, MoldaviŽ, Estland, Litouwen en Denemarken. Dat gaat normaliter weinig doen aan de ranking, want alleen Duitsland heeft met Ryk een inzending die op de plaat aardig klinkt en bij een goede uitvoering iets zou kunnen doen. Volgende week dinsdag komt BelgiŽ met hun inzending, waar nog niets van bekend is, dus dat zou de boel kunnen opschudden.
De Sahara is zonder meer erg droog.
  Eurovisie Songfestival Queen maandag 12 februari 2024 @ 11:55:15 #45
163650 Greys
pi_212398698
Frankrijk staat veel te laag qua winkansen.

(Ik wil dit hier geschreven hebben).
IT'S GREYSIE IT'S PARTY
pi_212400042
quote:
6s.gif Op maandag 12 februari 2024 11:55 schreef Greys het volgende:
Frankrijk staat veel te laag qua winkansen.

(Ik wil dit hier geschreven hebben).
Het is wel leuk voor de mensen in Parijs dat ze na de Olympische Spelen deze zomer volgend jaar weer een groot evenement in de stad hebben om naar uit te kijken.
De Sahara is zonder meer erg droog.
  Eurovisie Songfestival Queen maandag 12 februari 2024 @ 14:52:36 #47
163650 Greys
pi_212400567
quote:
6s.gif Op maandag 12 februari 2024 14:02 schreef Fred_B het volgende:

[..]
Het is wel leuk voor de mensen in Parijs dat ze na de Olympische Spelen deze zomer volgend jaar weer een groot evenement in de stad hebben om naar uit te kijken.
Ja toch! :+

Nee maar zonder gekheid: prachtig topic. Hulde!
IT'S GREYSIE IT'S PARTY
pi_212402189
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 januari 2024 12:16 schreef timmmmm het volgende:

[..]
Wanneer je in de odds ziet dat niemand hem ziet zitten en jezelf dan maar krampachtig voorhoudt dat 'er wel echt wat gebeurt als hij op het podium staat!!1!1!!1' kan je dat wel zo betitelen.

Maar goed, hou vooral vast aan de droom dat hij het echt heel goed gaat doen, ik kan me voorstellen dat dit de aanloop een stuk leuker maakt voor de echte songfestivalfans
Wat zeiden de odds ook alweer over The Common Linnets?

Bovendien is het nummer nog niet uit, maar desalniettemin is dit een bewaarpost en een A for effort.
  Moderator woensdag 14 februari 2024 @ 21:24:05 #49
213134 crew  Momo
WLR en ESF hooligan
pi_212429337
KroatiŽ ondertussen naar plek 3 bij betfair.
pi_212435283
quote:
0s.gif Op woensdag 14 februari 2024 21:24 schreef Momo het volgende:
KroatiŽ ondertussen naar plek 3 bij betfair.
Derde is die nu niet meer, ik denk 6e ofzo, maar KroatiŽ zit duidelijk in de lift. Het lied van Baby Lasagna is voorlopig de 2024-versie van Cha Cha Cha. Maar goed, wel een minder goede uitvoering, dus een vergelijkbaar resultaat is onwaarschijnlijk. Het is wel een bijzonder catchy deuntje, en hoewel misschien in ScandinaviŽ, Nederland en de Britse Eilanden de Finse inzending de favoriet zal zijn in deze categorie, lijkt me het Kroatische lied toch wel degene die Europa-wijd veel meer kan aanspreken.
De Sahara is zonder meer erg droog.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')