abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zondag 21 januari 2024 @ 14:07:19 #1
65846 Bocaj
47th President.
pi_212117591
Ik ben gek op karnemelk.
Drink elke dag wel een glas of twee.

Nu zat ik ook te googelen op karnemelk en koken.
Vond dit recept wat ik gauw eens wil gaan maken. Moet volgens mij lukken met mijn kookniveau! :')

Puree met karnemelk, groene groenten en een gepocheerd ei.



Lijkt mij heel lekker! :9
Wat vinden jullie van Karnemelk? Koken jullie er ook mee?
pi_212117809
Ik heb me nog altijd niet over het trauma uit mijn kindertijd kunnen zetten, toen heb ik 1 keer karnemelk gedronken, vond het heel vies, ik dacht echt dat het zure bedorven melk was. Daarna nooit meer gedronken of uberhaupt gekocht. Gewone melk drink ik ook nooit meer eigenlijk, maar dat gebruik ik wel eens, bijv in pap of pannenkoeken.
pi_212118058
Een fris mokje karnemelk voor je topic:

Hier schreef Hooidraad het volgende:
Justin spreekt altijd de waarheid.
pi_212118059
quote:
0s.gif Op zondag 21 januari 2024 14:28 schreef Farenji het volgende:
Ik heb me nog altijd niet over het trauma uit mijn kindertijd kunnen zetten, toen heb ik 1 keer karnemelk gedronken, vond het heel vies, ik dacht echt dat het zure bedorven melk was. Daarna nooit meer gedronken of uberhaupt gekocht. Gewone melk drink ik ook nooit meer eigenlijk, maar dat gebruik ik wel eens, bijv in pap of pannenkoeken.
he-le-maal herkenbaar :D zure-melk-trauma _O-

Ik heb dit ook met Becel-boter (specifiek uit de bruin/goude kuipjes van 10+ jaar geleden). Ooit ( <1998 op het bootje van mijn opa ranzige Becel boter uit de -niet werkende- koelbox geroken :r Maar met de Becel-light (lichtblauw) is er niets aan de hand qua PTSD. :')

Maar: met een beetje limonade-siroop (groen / claude reine) dan krijg je een beetje een optimel-limoen-achtig drankje. Prima, want het is de helft goedkoper, en met warm weer is het (mits gekoeld uiteraard) best te pruimen. B:)B

Kortom: beetje limonade-siroop door de karnemelk. Heerlik.
M'n schoenen zijn gejat, maar ik hoef niet meer naar buiten, want er is nog wel wat.
pi_212118096
Karnemelk om te drinken lust ik niet, maar ik gebruik het wel altijd om pannenkoeken te maken :Y)
Boerenkarnemelk van 'den Eelder'.
  zondag 21 januari 2024 @ 15:04:02 #6
65846 Bocaj
47th President.
pi_212118329
quote:
0s.gif Op zondag 21 januari 2024 14:44 schreef Het_Bokje het volgende:
Kortom: beetje limonade-siroop door de karnemelk. Heerlik.
50/50 met sinaasappelsap ook heel lekker. :9
  zondag 21 januari 2024 @ 15:06:02 #7
65846 Bocaj
47th President.
pi_212118355
quote:
0s.gif Op zondag 21 januari 2024 14:28 schreef Farenji het volgende:
Ik heb me nog altijd niet over het trauma uit mijn kindertijd kunnen zetten, toen heb ik 1 keer karnemelk gedronken, vond het heel vies, ik dacht echt dat het zure bedorven melk was.
Het is volgens mij ook geen drank die kinderen meteen lekker vinden. (Kan het mis hebben.)
  zondag 21 januari 2024 @ 15:47:25 #8
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_212118843
quote:
12s.gif Op zondag 21 januari 2024 14:07 schreef Bocaj het volgende:

Wat vinden jullie van Karnemelk? Koken jullie er ook mee?
Bah. En nee.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_212119670
quote:
0s.gif Op zondag 21 januari 2024 14:47 schreef Tjoent het volgende:
Karnemelk om te drinken lust ik niet, maar ik gebruik het wel altijd om pannenkoeken te maken :Y)
Boerenkarnemelk van 'den Eelder'.
Ipv gewone melk? Krijg je dan geen zure pannenkoeken? Of doe je er ook suiker bij ofzo?
pi_212120117
Best lekker in de zomer.
pi_212120592
Ayran, kefir, karnemelk. Allemaal best leuk op z'n tijd. Drinken dan, ermee koken zou ik niet zo snel doen.
pi_212120604
quote:
85s.gif Op zondag 21 januari 2024 15:47 schreef golfer het volgende:

[..]
Bah. En nee.
Hoe kun je als zo culinair onderlegd persoon nou een heerlijk product als bah bestempelen.
pi_212126934
quote:
1s.gif Op zondag 21 januari 2024 16:27 schreef Farenji het volgende:

[..]
Ipv gewone melk? Krijg je dan geen zure pannenkoeken? Of doe je er ook suiker bij ofzo?
Ja, ipv gewone melk. Je proeft niks terug van de karnemelk, alleen worden pannenkoeken luchtiger.
Ook suiker bij het beslag in doen idd.

Voorheen maakte ik altijd dit recept: https://www.24kitchen.nl/recepten/american-pancakes
Die zijn echt heerlijk. De video doet het helaas niet meer zie ik.

Nu maak ik ze sinds een jaar of twee met boekweitmeel (maak je ook poffertjes mee bijv.) en doe er haverzemelen en eiwitpoeder in. Gezonde versie, maar ook zeer smakelijk :Y
pi_212127320
Ik drink het regelmatig voor de darmflora. Goedkoper dan een Yakult en hetzelfde effect
pi_212127352
quote:
12s.gif Op zondag 21 januari 2024 14:07 schreef Bocaj het volgende:

Wat vinden jullie van Karnemelk? Koken jullie er ook mee?
Ja, ik gebruik karnemelk om mijn kip in te marineren.
Karnemelk zorgt ervoor de de kip mals blijft bij het frituren, wanneer je Fried Chicken maakt :)

Zie hier een voorbeeld, mocht je het eens willen proberen :)

https://www.foodandwine.c(...)ermilk-fried-chicken
  maandag 22 januari 2024 @ 10:08:38 #16
280416 Whiskers2009
Maak dat de kat wijs!!
pi_212127401
Lekker! Maar drink het eigenlijk alleen in de zomer. Kook er niet mee.
"He who gives up freedom for safety deserves neither" Benjamin Franklin
  maandag 22 januari 2024 @ 10:40:46 #17
44346 junkiesietze
Trotse Scooter-rijder.
pi_212127792
Je moet toch kip een nachtje in de karnemelk laten zwemmen voordat je fried chicken maakt?
Ik boek je met mijn neon je weet.
en ik heb ook een auto.
  maandag 22 januari 2024 @ 10:54:27 #18
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_212127914
Mijn insteek, maak eens zelf karnemelk
Neem een halve liter verse slagroom op een 35o C en voeg daar wat karnemelk of zure room aan toe. Laat dit 48 uur staan op een warme plek.
De room is nu zuur, op een goede manier. Zet dit een nacht in de koelkast
Neem een mixer en sla de room stijf, en sla verder tot de boel schift, er zich dikke klompen boter vormen.
Zet de mixer uit, en haal de boel door een zeef. Neem de boter uit zeeft en knijp deze uit.
Je hebt nu een klomp ruwe boter en een bak karnemelk.
De boter doe je in een kom met ruim ijswater en kneed je, vervang het ijswater regelmatig tot dit helder blijft. Je hebt nu een heerlijke boter.
De karnemelk die je overhoud is goddelijk lekker, beter dan wat dan ook wat je koopt.
  maandag 22 januari 2024 @ 10:57:35 #19
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_212127956
quote:
15s.gif Op maandag 22 januari 2024 10:40 schreef junkiesietze het volgende:
Je moet toch kip een nachtje in de karnemelk laten zwemmen voordat je fried chicken maakt?
Sowieso is karnemelk of yoghurt een prima basis voor marinade voor kip of varken
pi_212129019
Karnemelk, lekker! Hier ook het liefst die van Den Eelder. Drink iedere dag een glas.

Tevens leg ik kip in karnemelk met kruiderij voor kipschnitzels of krokante kipstukjes :9
pi_212158320
Karnemelk drink ik niet. Ik drink alleen chocolademelk van tijd tot tijd. Op mijn lijst dingen om eens te maken staat wel karnemelk taart.
pi_212186479
Lekker op zijn tijd, vroeger moest ik het niet hebben.

En natuurlijk onmisbaar in de belgische klassieker "karnemelk stampers" aardappel puree met karnemelk, noordzee garnalen en een gepocheerd ei. Goddelijk lekker.
pi_212186560
Ooit karnemelk gedronken als begin twintiger toen ik een verschrikkelijk kater had.

Vond het heerlijk op dat moment. :P

Voor die tijd vond ik het smerig.
You have to stop the Q-tip when there's resistance!
  zaterdag 27 januari 2024 @ 12:08:11 #24
277627 Seven.
We are Borg.
pi_212186621
Gekookte aardappelen met sla of andijvie speklappen en karnemelksaus :9~

https://www.samendalen.nl(...)se-saus-met-spekjes/
Resistance is futile.
pi_212186715
quote:
0s.gif Op maandag 22 januari 2024 09:57 schreef OxygeneFRL het volgende:
Ik drink het regelmatig voor de darmflora. Goedkoper dan een Yakult en hetzelfde effect
Ik dacht dus eigenlijk dat karnemelk gepasteuriseerd is, en daardoor geen gunstige bacterien meer bevat. Dat klopt wel maar daarna wordt het pas gefermenteerd, met toegevoegde bacterien dus is het inderdaad goed voor de darmflora. Dat wist ik niet. Misschien toch weer eens proberen.
  zaterdag 27 januari 2024 @ 13:04:31 #26
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_212187170
quote:
14s.gif Op zaterdag 27 januari 2024 12:15 schreef Farenji het volgende:

Ik dacht dus eigenlijk dat karnemelk gepasteuriseerd is, en daardoor geen gunstige bacterien meer bevat. Dat klopt wel maar daarna wordt het pas gefermenteerd, met toegevoegde bacterien dus is het inderdaad goed voor de darmflora. Dat wist ik niet. Misschien toch weer eens proberen.
Als je melk verzuurd met melkzuur bacteriën is het daarna in de koeling sowieso lang houdbaar. Het is immers al "bedorven"
  zaterdag 27 januari 2024 @ 13:06:54 #27
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_212187196
Was vorige week in een groot chique hotel, een enorm ontbijtbuffet. wel 6 soorten "melk" UHT melk, Havermelk, amandelmelk, sojamelk etc, maar geen verse melk of karnemelk
pi_212187502
quote:
14s.gif Op zaterdag 27 januari 2024 12:15 schreef Farenji het volgende:

[..]
Ik dacht dus eigenlijk dat karnemelk gepasteuriseerd is, en daardoor geen gunstige bacterien meer bevat. Dat klopt wel maar daarna wordt het pas gefermenteerd, met toegevoegde bacterien dus is het inderdaad goed voor de darmflora. Dat wist ik niet. Misschien toch weer eens proberen.
Ja als je maar karnemelk uit de koeling koopt. Campina heeft ook langlekker maar daar zit nix levends meer in. Is ook niet te zuipen. Alsof je hele jonge kaas aan het drinken bent
  zaterdag 27 januari 2024 @ 13:59:45 #29
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_212187775
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 januari 2024 13:35 schreef OxygeneFRL het volgende:

[..]
Ja als je maar karnemelk uit de koeling koopt. Campina heeft ook langlekker maar daar zit nix levends meer in. Is ook niet te zuipen. Alsof je hele jonge kaas aan het drinken bent
Langer houdbare melk is net zo smerig als UHT melk, ik drink het niet, gelukkig verkoop de Aldi-Sued hier biologische melk die minimaal bewerkt is, alleen gepasteuriseerd, niet langer houdbaar, niet gehomogeniseerd. Smaakt echt stukken beter.
Langer houdbaar geeft zo een kooksmaak er aan (carameliseren van de melksuikers), en homogeniseren een karton smaak (Eiwitten worden beschadigd).
pi_212187790
Lekker, ik drink het alleen bijna nooit. Koken heb ik er ook nooit mee gedaan, wel bakken: door het beslag voor de scones.
pi_212188438
Toen ik jong was zat er altijd een oudere bij mij aan tafel die de overgebleven aardappels prakte met karnemelk en daar dan heerlijk van smulde :r
  zaterdag 27 januari 2024 @ 15:47:52 #32
485927 DrTokkie
Lubricated Mirror
pi_212188799
quote:
99s.gif Op zaterdag 27 januari 2024 15:05 schreef praadje het volgende:
Toen ik jong was zat er altijd een oudere bij mij aan tafel die de overgebleven aardappels prakte met karnemelk en daar dan heerlijk van smulde :r
Die goede tijd dat mensen reuzel nog waardeerden.
Everytime You Installed Microsoft Windows Subsystem for Linux, Jesus Christ Killed a Puppy
Ter nagedachtenis voor overleden Debian Linux Ontwikkelaars: https://tinet.nl
  zaterdag 27 januari 2024 @ 15:50:06 #33
485927 DrTokkie
Lubricated Mirror
pi_212188818
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 januari 2024 13:59 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Langer houdbare melk is net zo smerig als UHT melk, ik drink het niet, gelukkig verkoop de Aldi-Sued hier biologische melk die minimaal bewerkt is, alleen gepasteuriseerd, niet langer houdbaar, niet gehomogeniseerd. Smaakt echt stukken beter.
Langer houdbaar geeft zo een kooksmaak er aan (carameliseren van de melksuikers), en homogeniseren een karton smaak (Eiwitten worden beschadigd).
Verschil tussen 3 dagen houdbare melk en langdurig houdbaar is bizar groot. Om switchen is en blijft even wennen.
Everytime You Installed Microsoft Windows Subsystem for Linux, Jesus Christ Killed a Puppy
Ter nagedachtenis voor overleden Debian Linux Ontwikkelaars: https://tinet.nl
pi_212189577
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 januari 2024 13:59 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Langer houdbare melk is net zo smerig als UHT melk, ik drink het niet, gelukkig verkoop de Aldi-Sued hier biologische melk die minimaal bewerkt is, alleen gepasteuriseerd, niet langer houdbaar, niet gehomogeniseerd. Smaakt echt stukken beter.
Langer houdbaar geeft zo een kooksmaak er aan (carameliseren van de melksuikers), en homogeniseren een karton smaak (Eiwitten worden beschadigd).
Ja nou ja dat is kwestie van smaak. Maar er zijn mensen die langer houdbare melk willen. Daarom bestaat er UHT melk :)
  zaterdag 27 januari 2024 @ 17:54:02 #35
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_212189626
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 januari 2024 17:43 schreef OxygeneFRL het volgende:

[..]
Ja nou ja dat is kwestie van smaak. Maar er zijn mensen die langer houdbare melk willen. Daarom bestaat er UHT melk :)
Moeten ze lekker zelf weten. Maar langer houdbare melk en UHT zijn 2 verschillende producten. Wat mij vooral stoort is dat vrijwel niet bewerkte, ouderwetse alleen gepasteuriseerde melk tot voor kort eigenlijk alleen nog direct bij de boer te krijgen was of in sommige Biowinkels. Heb jarenlang geen melk gedronken omdat het allemaal "Lekker lang houdbaar" troep was.
  zaterdag 27 januari 2024 @ 17:56:05 #36
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_212189634
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 januari 2024 15:47 schreef DrTokkie het volgende:

[..]
Die goede tijd dat mensen reuzel nog waardeerden.
Wat spekvet, ganzenvet, eendenvet of kippenvet op een goed stuk brood, goddelijk!
  zaterdag 27 januari 2024 @ 17:58:04 #37
485927 DrTokkie
Lubricated Mirror
pi_212189644
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 januari 2024 17:56 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Wat spekvet, ganzenvet, eendenvet of kippenvet op een goed stuk brood, goddelijk!
Met Zuster Bloedwijn erbij.
Everytime You Installed Microsoft Windows Subsystem for Linux, Jesus Christ Killed a Puppy
Ter nagedachtenis voor overleden Debian Linux Ontwikkelaars: https://tinet.nl
pi_212189668
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 januari 2024 17:54 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Moeten ze lekker zelf weten. Maar langer houdbare melk en UHT zijn 2 verschillende producten. Wat mij vooral stoort is dat vrijwel niet bewerkte, ouderwetse alleen gepasteuriseerde melk tot voor kort eigenlijk alleen nog direct bij de boer te krijgen was of in sommige Biowinkels. Heb jarenlang geen melk gedronken omdat het allemaal "Lekker lang houdbaar" troep was.
Tsja omdat de meerderheid van de consumenten, melk wil hebben die langer dan 3 dagen houdbaar is. Anders moet je idd naar bio winkels toegaan. Zo werkt vraag en aanbod nou eenmaal. En wat bedoel je trouwens met "verschillende producten"?
Het is beide melk, compositie is precies hetzelfde.
pi_212191758
O+ Karnemelk O+
  zaterdag 27 januari 2024 @ 20:43:33 #40
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_212211314
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 januari 2024 15:47 schreef DrTokkie het volgende:

[..]
Die goede tijd dat mensen reuzel nog waardeerden.
Heerlijk met een beetje bruine suiker!
pi_212238515
Met karnemelk vlees marineren doen ze veel in Amerika voornamelijk Kip.
https://www.google.com/se(...)ermilk+marinade#ip=1

Maar ook Lam en Rund etc. de zurige bestanddelen in de karnemelk maken het vlees malser.

Ikzelf heb het nooit geprobeerd omdat ik karnemelk niet lekker vind en witte marinade ook niet smakelijk vind uitzien. Dus wat smaak betreft heb ik geen ervaring... :)
  woensdag 31 januari 2024 @ 16:33:55 #43
486266 herverwijderd
het leed is al geschied
pi_212238630
quote:
15s.gif Op maandag 22 januari 2024 10:40 schreef junkiesietze het volgende:
Je moet toch kip een nachtje in de karnemelk laten zwemmen voordat je fried chicken maakt?
Dit is dus waar ik het voor gebruik af en toe.
  woensdag 31 januari 2024 @ 17:23:19 #44
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_212239247
Joghurt heeft hetzelfde effect, melkzuur, en wordt in de Indiase/Hindustaanse keuken veel gebruikt
pi_212239337
Heerlijk! En ik heb het wel eens gebruikt bij het maken van sodabrood of pannenkoeken.
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
  zaterdag 24 februari 2024 @ 17:18:39 #46
65846 Bocaj
47th President.
pi_212567670
25 GEZONDHEIDSVOORDELEN VAN KARNEMELK.
quote:
Karnemelk heeft ook verschillende toepassingen voor het koken.

Omdat het een bedwelmende mix van zuren, calcium en verschillende enzymen heeft, is het effectief en kan het ook worden gebruikt om vlees mals te maken.
Het kan ook worden gebruikt voor het aromatiseren van gevogelte en verschillende soorten vis. Het voegt een speciale smaak en aroma toe aan gerechten waarin het wordt gebruikt.
Het is onmisbaar bij het maken van cakes en lichte, sappige koekjes en het kan zelfs worden gebruikt om wafels en pannenkoeken mee te maken.
Maïsbrood dat is bereid met karnemelk blijft vochtig en droogt niet uit zoals ander maïsbrood dat is gemaakt volgens normale recepten.
Wanneer kip wordt gedrenkt in karnemelk en dan gebakken, is het sappiger en zacht. Veel recepten uit de oosterse en mediterrane regio's raden aan om geiten- en lamsvlees te marineren in karnemelk om de smaak en de textuur te verbeteren.
Het is in de jachtgemeenschappen ook een bekend feit dat karnemelkpekel de rauwe smaak van wilde kalkoen en wildbraad onderdrukt, waardoor het smakelijker wordt. Het calcium in dit zuivelproduct activeert de enzymen van de spieren en het bindweefsel, waardoor eiwitten worden afgebroken en het vlees zachter en minder vezelig wordt.
Fermenteer karnemelk en gebruik het tijdens het zomerseizoen in koude soepen. Je zult genieten van de smaak die het geeft en je zult ook de voedingsstoffen aanvullen, die je verliest door te zweten. Jam, bessen en zelfs groentenpurees zoals spinazie en broccoli kunnen aan karnemelk worden toegevoegd om je eigen speciale drankje met verschillende smaken te maken.
quote:
Tot slot...

Karnemelk is een gezonde, verfrissende drank die vooral wanneer de temperatuur hoog oploopt en de zon meedogenloos schijnt de lichaamstemperatuur verlaagt. Je zal je zelfs op de heetste zomerdag verkoeling bieden.
Melkzuur, het hoofdbestanddeel van deze drank, verbetert het immuunsysteem van het menselijk lichaam en houdt het bestand tegen ziekten en bacteriële infecties. Karnemelk is ook een belangrijk voedingsmiddel voor gewichtsverlies omdat het zonder calorieën alle essentiële voedingsstoffen en vitamines bevat. Het bevordert de spijsvertering en het helpt de vochtbalans op peil te houden en zorgt voor een goede gezondheid van het maagdarmkanaal.
Ik blijf het wel drinken. Het lijkt wel een superfood product.
  Moderator zaterdag 24 februari 2024 @ 19:53:42 #47
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_212569489
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 januari 2024 17:54 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Moeten ze lekker zelf weten. Maar langer houdbare melk en UHT zijn 2 verschillende producten. Wat mij vooral stoort is dat vrijwel niet bewerkte, ouderwetse alleen gepasteuriseerde melk tot voor kort eigenlijk alleen nog direct bij de boer te krijgen was of in sommige Biowinkels. Heb jarenlang geen melk gedronken omdat het allemaal "Lekker lang houdbaar" troep was.
Ik drink eigenlijk maar eens per jaar melk, als ik bij een kameraad op bezoek ben die een melkveehouderij heeft. Direct uit de tank, >4,5% vet

[ Bericht 1% gewijzigd door derLudolf op 24-02-2024 20:45:13 ]
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_212570473
quote:
1s.gif Op zaterdag 24 februari 2024 19:53 schreef derLudolf het volgende:

[..]
Ik drink eigenlijk maar eens per jaar melk, als ik bij een kameraad op bezoek ben. Direct uit de tank, >4,5% vet
homo
  Moderator zaterdag 24 februari 2024 @ 20:46:11 #49
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_212570766
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 februari 2024 20:37 schreef OxygeneFRL het volgende:

[..]
homo
Sapiens

Essentieel detail toevoegd
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_212607279
Wij aten vroeger thuis aardappelen met botersla, spekjes en karnemelksaus. Zuur en spekjes gaat natuurlijk prima samen. Het was best lekker maar ik heb het idee dat er meer in had gezeten.

Je kunt ook karnemelk gebruiken om een gratin van zoete aardappel te maken.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')