abonnement Unibet Coolblue
pi_211903477Welkom! Hier alweer het volgende deel in de reeks Hurricane Season! Alle informatie over het ontstaan van (nieuwe) orkanen, tyfoons en cyclonen in 2024 vind je hier. En natuurlijk volgen we ze allemaal op de voet! Voor zowel de Atlantische, Indische als de stormen in de Stille Oceaan kan je hier terecht!

Algemene Info
Met de term 'Hurricane Season' bedoelden we in eerste instantie de periode van 1 juni tot en met 30 november. Deze periode wordt in de Atlantische Oceaan en de Golf van Mexico gezien als het url=http://nl.wikipedia.org/wiki/Atlantisch_orkaanseizoen]Atlantische orkaanseizoen[/url]. Echter komen deze gewelddadige stormen overal in de wereld voor maar met name grote delen van Azi, de VS, Centraal Amerika, Oost Afrika en de Cariben worden jaarlijks zwaar getroffen. Deze allesverwoestende stormen richten voor miljarden euro's schade en eisen jaarlijks soms duizenden slachtoffers en maken tienduizenden mensen dakloos. In het westelijke deel van de wereld noemen we deze stormen 'orkanen' of 'hurricanes'. In Azi of Australi worden ze vaak 'cyclonen' of 'tyfoons' genoemd.

In de laatste jaren zijn Tropische Stormen, Orkanen en Cyclonen meer en meer in de media gekomen en het lijkt daardoor ook alsof ze meer en meer slachtoffers maken. Ook wordt gesuggereerd dat door de opwarming van de aarde deze stormen nog intensiever en dodelijker worden. Dit zou zo maar eens kunnen want als je de seizoenen van de laatste tien jaar bekijkt dan lijken er steeds meer en steeds zwaardere orkanen te ontstaan.

Door de opkomst van Social Media zoals Instagram, Facebook en Twitter kan je soms realtime stormchasers of lokale nieuwszenders volgen waardoor je voor je gevoel nog dichter bij of in een orkaan zit. Deze volgen we dan ook graag!

Bekende en dodelijke orkanen

Jaarlijks vallen honderden of duizenden slachtoffers in Azi, Afrika, de Cariben en Centraal- en Noord-Amerika. Men gaat er vanuit dat de dodelijkste orkaan ooit in 1970 plaatsvond. Toen trof orkaan Bhola India en naar schattingen zijn toen 300.000 tot 500.000 mensen omgekomen.

Via Youtube, Discovery of History Channel kan je historische documentaires terugvinden over de zwaarste, duurste en dodelijkste orkanen uit onze geschiedenis. Om even te spreken over "onze" geschiedenis kijk ik even naar de 21e eeuw. Voorbeelden van zeer zware orkanen uit recente tijd zijn o.a.:

Jeanne 2004 - 3000+ doden
Katrina 2005 - 1300+ doden
Stan 2005 - 1500+ doden
Sidr 2007 - 3000/15000 doden
Nargis 2008 - 130.000+ doden
Bopha 2012 - 1900+ doden
Haiyan 2013 - 6000+ doden
Maria 2017 - 3000+ doden
Freddy 2023 - 1400+ doden
Daniel 2023 - 4000/20.000 doden

Minder bekend zijn orkanen die al een hele tijd terug gegaan (19e eeuw) en dus veel minder gedocumenteerd zijn. Veelal zijn dit dodelijke cyclonen die bijvoorbeeld Bangladesh, India, Myanmar of China troffen waar volgens onbevestigde bronnen honderdduizenden slachtoffers vielen.
.


Elk jaar zie je ook weer in de jaaroverzichten van WKN wel n of meerdere zware en/of dodelijke orkanen voorbij komen.

Hoewel het Atlantische seizoen pas officieel in juni begint zijn er op andere plekken in de wereld zeker meer orkanen te vinden in de komende maanden. We zullen ook deze dus zeker gaan bespreken. Bij zeer zware orkanen zullen er ook extra (aparte) topics mogelijk zijn om deze afzonderlijk te bespreken. Dus schroom niet en maak vooral een extra topic voor een orkaan die jij de moeite waard vindt! Tevens bestaat de mogelijkheid om zo'n topic dan tijdelijk even naar NWS te verhuizen.

Let op: Orkanen zijn absoluut niet te vergelijken met tornado's! Die verwarring bestaat nog wel eens. Meer over tornado's en het ontstaan daarvan vind je onder andere hier:
WKN / [ACTUEEL] Tornado's in de VS #29 Grote uitbraak

Orkanen: Hoe ontstaan ze eigenlijk?
Op de site van Wikipedia kan je in het Nederlands nalezen hoe ze ontstaan en wat de belangrijkste energiebron is voor hun verwoestende kracht: het warme zeewater. Enkele interessante filmpjes over het ontstaan (en de ontwikkeling van) een orkaan zijn deze:


Andere links naar het ontstaan van orkaan:
Nasa: How do Hurricanes form?
Nederlandse SchoolTV - Wat is een orkaan?
Engelse BBC - About Hurricanes
LiveScience - Where Hurricanes form
How hurricanes like Michael form

Indeling, Kracht en Stormvloed
De stormen worden ingedeeld op 'categorie'. Vaak zijn het eerst tropische depressies die uitgroeien tot tropische stormen. Deze tropische stormen winnen verder aan kracht en krijgen dan de orkaanstatus (Hurricanes/Tyfoons) Ze worden ingedeeld op windsnelheden via de Saffir-Simpson Schaal. Vanaf categorie 3 krijgen de orkanen de stempel 'zware orkaan' oftewel (Major Hurricane). (In Azi & Australi werken ze met een andere schaal dan in het westen)

Tropische Depressie: windsnelheden van 38 tot 61 km/u
Tropische Storm: windsnelheden van 62 tot 118 km/u
Orkaan 1e categorie: windsnelheden van 119 tot 153 km/u en een stormvloed van 1 tot 1,5 meter boven normaal
Orkaan 2e categorie: windsnelheden van 154 tot 177 km/u en een stormvloed van 1,5 tot 2,5 meter boven normaal
Orkaan 3e categorie: windsnelheden van 178 tot 209 km/u en een stormvloed van 2,5 tot 3,7 meter boven normaal
Orkaan 4e categorie: windsnelheden van 210-249 km/u en een stormvloed van 3,8 tot 5,5 meter boven normaal
Orkaan 5e categorie: windsnelheden > 250 km/u en een stormvloed van meer dan 5,5 meter boven normaalVoorbeelden van tropische stormen en (zware) orkanen


Stormvloed/Stormsurge
Door de enorme windkracht van een orkaan wordt het zeewater opgestuwd. Dit zeewater wordt als het ware vooruit geblazen, voor de storm uit. Hoe zwaarder de orkaan des te meer zeewater vooruit wordt geduwd. Deze opstuwing noemen we de stormvloed.(Engelse term die veelal gebruikt wordt is 'stormsurge'. De stormvloed wordt dan ook gemeten bovenop de reguliere golfslag. Je kan het enigszins vergelijken met een muur van water die vooruit wordt geduwd en die wereldwijd voor kustprovincies voor grote problemen kunnen zorgen.Meer over storm surge:
Oceanservice NOAA Stormsturge en Stormtide
Geology.com What is a stormsurge
Stormsurge - how and when?
Weather or Not - what is a stormsurge?

Waait het nou echt zo hard bij zo'n orkaan? En die stormvloed, is dat nou echt zo erg?

Schade
De Saffir-Simpson schaal zoals hierboven geeft echter ook de omvang van de schade weer. En die stijgt exponentieel. Een cat.2 orkaan geeft 10x zoveel schade dan een cat.1 Een cat 3 zelfs 50x, een cat 4 zelfs 250x en een categorie 5 orkaan doet 500 x zoveel schade dan een categorie 1 orkaan.

Onderstaand schema geeft aan waar ter wereld orkanen voorkomen


Waarom hebben orkanen eigenlijk namen?
De Tropische Depressies worden overal ter wereld in de gaten gehouden en zodra de depressies uitgroeien tot orkaan of cycloon, wordt er een naam aan de storm gegeven. Sinds 1950 krijgen ze namen op alfabetische volgorde (met uitzondering van de letters Q, U, X, Y en Z). Mocht een orkaan vernietigend hebben huisgehouden zoals Floyd, Gilbert en bijv. Katrina, dan zal die naam worden vervangen. Soms komt het ook voor dat alle letters van het alfabet gebruikt zijn in n seizoen (zoals 2005), dan zal een volgende storm Alpha gaan heten, gevolgd door Beta etc etc.

De namen van de Atlantische orkanen voor de komende jaren zijn als volgt


Mochten in n jaar de namen niet toereikend zijn (zoals 2005 en 2020) dan gaan ze het Griekse Alfabet af.

Ook aan de westkust van de VS en Mexico komen orkanen voor. (De oost-Pacifische orkanen) Verder zijn er dan nog de stormen in het noordwesten, midden en zuiden van de Pacific.Vooral de stormen in het noordwesten komen vaak in het nieuws omdat ze Japan, de Filipijnen, Taiwan en China vaak teisteren, maar ook geheel Zuidoost-Azi kunnen treffen. Ook in de Indische oceaan komen ze voor, daar zijn vaak Bangladesh en Myanmar aan de beurt, maar soms ook India, Pakistan of zelfs Oman. Tevens komen orkanen voor aan de oostkust van Afrika, met name voor de kust van Madagascar.

Meer informatie over de namen van alle orkanenvind je hier

Leuk hoor allemaal, maar wanneer zijn die orkaanseizoenen dan precies?
ATLANTISCHE OCEAAN: 1 juni t/m 30 november, met pieken eind augustus en september
NOORD OOST PACIFIC:Begin mei t/m begin november, met piek in augustus/september
NOORD WEST PACIFIC: Begin juli t/m eind november, maar eigenlijk hele jaar door activiteit.
NOORD INDISCHE OCEAAN: april t/m december met pieken in mei en november
ZUID INDISCHE + WEST AUSTRALISCHE OCEAAN: oktober t/m mei met pieken in februari en april
ZUID WEST PACIFIC + OOST AUSTRALISCHE OCEAAN: oktober tot eind april met piek in februari.

Over het algemeen is Mei de rustigste maand en September de zwaarste.

Zijn ze ook wel eens buiten die maanden? Ja hoor
Lijst met stormen buiten het seizoen om. Waarvan de meesten voorkwamen in Mei.bron

En? Zijn er al verwachtingen en/of voorspellingen voor het Atlantische seizoen in 2022?

In december kwam TSR (Tropical Storm Risk) al met een voorspelling voor 2023. Zij verwachten een 'onder gemiddeld orkaanseizoen' voor 2023. Mogelijk 3 zeer zware orkanen, 6 orkanen en 13 tropische stormen voor het Atlantische deel van de oceaan.


Een interessant Twitter Account om te volgen voor orkaanvoorspellingen is die van Phil Klotzbach
https://twitter.com/philklotzbach
TSR heeft in december 2023 voorspeld dat 2024 een "zeer actief" orkaanseizoen in de Atlantische Oceaan kan gaan zijn.

In Maart en April 2024 zullen verbeterde voorspellingen naar buiten komen en dan moeten we maar zien wat daar van uit gaat komen. Die zullen we mogelijk ook in dit topic gaan bespreken.

Veelal zien we stormen ver van te voren aankomen. Echter is hun uiteindelijke kracht en richting vaak nog erg onzeker. Het Amerikaanse Hurricane Centre heeft daar onderstaande video over gemaakt

Meer informatie is er ook te vinden op de Wiki-pagina voor het Atlantisch Orkaanseizoen 2024/url]

Laatste topic van 2023
https://forum.fok.nl/topic/2667949/hurricane-season-2023-actueel.html

Oude delen van Fok!'s Hurricane Season vind je hier
http://forum.fok.nl/topicchain/1473

Enkele handige links en overig nuttig leesvoer

1. [url=http://www.nhc.noaa.gov/]National Hurricane Centre

2. Carribean Storm Network
3. Hurricanezone
4. Hurricane Track
5. Website met satelietbeelden van de Caribbean en de rest van Amerika
6. Intellicast: Geavanceerde satellietfoto's en gifs van aktuele stormen
7. Tropical Weather Underground
8. Weather.org - Stormwatch
9. Wikipedia Hurricanes/Tyfonen in het algemeen
10. Alle stormen ter wereld van de laatste jaren in overzicht
11. Severe Worldweather
12. Orkanensite in de Filipijnen
13. Cyclocane.com
14. Tropical Tidbits
15. Tropische weersite omgeving Australi
16. Mooie site over Orkanen aan de VS kusten
17. Website van NASA over Hurricanes
18. Windfinder - Windrapporten wereldwijd
19. Storm2k - Amerikaans weerforum
20. Earth Nullschool - actuele windstromen gezien vanuit de ruimte
21. Actual wind shear Atlantic Ocean
22. Tropical Storm Risk worldwide

Atlantische Orkaanseizoenen uit de oude doos

-- Hurricane Season 2023 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2022 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2021 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2020 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2019 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2018 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2017 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2016 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2015 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2014 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2013 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2012 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2011 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2010 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2009 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2008 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2007 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2006 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2005 - Wikipedia
-- Hurricane Season 2004 - Wikipedia

Actuele Weerradar in Golf van Mexico
Satellietfoto voor de oostkust van de VS
  woensdag 3 januari 2024 @ 17:02:17 #3
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_211905426
De eerste voor 2024 was voor Madagascar. Op 1 januari maakt Alvaro landfall op dit eiland voor de kust van Afrika.https://twitter.com/CopernicusEU/status/1742146592277217583
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zondag 7 januari 2024 @ 18:03:45 #5
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_211952486
Lijkt wel iets te ontstaan in de Indische oceaan. Kan richting Madagascar gaan of de twee eilandjes daar in de buurt (Reunion en Mauritius).
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  dinsdag 9 januari 2024 @ 18:13:42 #6
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_211975345
Lijkt nu Mauritius of Reunion te gaan worden. Blijft nog lange termijn, maar zowel EC als GFS gaan voor deze optie. Ook Icon laat hier een orkaan van een cat 3 zien.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  donderdag 11 januari 2024 @ 13:14:54 #7
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_211992543
Invest 97S. Nu nog een ongeorganiseerde hoop onweersbuien, maar deze lijkt zich te gaan ontwikkelen om koers te zetten richting Mauritius/Reunion.
EC, Icon en GFS laten dit zien.
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  donderdag 11 januari 2024 @ 22:38:02 #8
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_211999050
HWRF heeft invest 97S nu ook als landfall op Mauritius met een kerndruk van 949 mb. Dat is een categorie 3 orkaan, als deze nog iets uitdiept kan het ook nog een categorie 4 worden. Ten noorden van deze twee eilandjes is het water rond de 29 graden, dus het is zeker mogelijk dat dit een grote gaat worden.[ Bericht 0% gewijzigd door aloa op 11-01-2024 23:10:58 ]
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  donderdag 11 januari 2024 @ 22:45:00 #9
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_211999095
HAFS-A laat ook landfall zien op Mauritius. Deze heeft de kern iets hoger met 954 mb (wat nog steeds een categorie 3 is).
GFS laat een kerndruk zien van 938 mb. Wat overeenkomt met een categorie 4.
ECMWF komt met een hogere kerndruk van 982 mb.

Maar elk model laat in deze run een landfall zien op Mauritius.
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  vrijdag 12 januari 2024 @ 11:00:18 #10
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_212002058
Veel vocht te zien bij invest 97S. De nieuwe runs koersen nog steeds op de twee eilandjes Reunion en Mauritius af. De exacte richting is nog niet duidelijk, in deze run heeft Reunion meer de voorkeur dan Mauritius. Maar overlast gaan beide eilanden haast zeker wel krijgen.

Op het plaatje is te zien dat het systeem begint te draaien ten noordoosten van Madagascar.


94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  vrijdag 12 januari 2024 @ 17:29:39 #11
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_212005929
Tropical storm risk heeft de storm inmiddels als 'Tropische strom FIVE' op zijn site staan en laat deze precies tussen de twee eilandjes doorgaan. Hier schatten ze de kracht in als een categorie 3.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  vrijdag 12 januari 2024 @ 17:36:44 #12
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_212005984
Hier is goed te zien dat het systeem steeds beter georganiseerd is. Het zal niet heel lang duren voordat er een oog zichtbaar is denk ik. Het is nog even wachten op de nieuwe run van HWRF om te zien wat voor kerndruk er verwacht wordt.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zaterdag 13 januari 2024 @ 10:04:29 #13
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_212011622
Tropische storm Five heeft de naam 'BELAL' gekregen. De kerndruk is nu 999mb. De storm zal verder in kracht toenemen tot orkaankracht. De koers is hetzelfde gebleven, maar kan uiteraard nog iets veranderen. Nu gaat de kern nog tussen beide eilanden door, maar iets naar het oosten of westen en het is landfall.
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  maandag 15 januari 2024 @ 08:53:13 #14
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_212034507
BELAL ligt nu ten oosten van Reunion. Het oog passeert precies langs het eiland. De kerndruk is 975 mb, wat bij een categorie 2 orkaan hoort.[ Bericht 0% gewijzigd door Frutsel op 15-01-2024 13:36:10 ]
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  Moderator maandag 15 januari 2024 @ 13:36:16 #15
8781 crew  Frutsel
  maandag 15 januari 2024 @ 17:56:42 #16
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_212040096
Ik lees nog weinig over Reunion. Wel veel overstromingen op Mauritius idd..

twitter


twitter
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  maandag 15 januari 2024 @ 17:59:37 #17
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
  Moderator dinsdag 16 januari 2024 @ 09:46:03 #18
8781 crew  Frutsel
  Moderator dinsdag 16 januari 2024 @ 09:49:02 #19
8781 crew  Frutsel
pi_212047814
quote:
Destructive winds, severe flooding as Tropical Cyclone “Belal” makes a direct hit on Reunion

The eye of Tropical Cyclone “Belal” passed over the northern part of Reunion Island (population 870 000), shortly after 06:00 UTC on January 15, 2024, with maximum sustained winds of 148 km/h (92 mph), and gusts to 213 km/h (132 mph).

Before the impact, Mto-France predicted potentially historic impacts and placed the entire island under a Purple alert, the highest level of warning, effectively implementing a total lockdown of the population. This included emergency and security services, with a strict prohibition on all movement.

Residents were advised to prepare for the cyclone’s impact by stocking up on essential supplies, unplugging electrical devices, refraining from using tap water, limiting phone use to emergencies only, and staying indoors for an extended period of 36 hours.

High waves, anticipated to reach heights between 13 to 15 m (42 – 50 feet), led to a heightened alert along the coastline, and flight operations at the island’s main airport were suspended.

After the peak of the cyclone passed, at around 08:00 UTC, the alert level was downgraded to Red, allowing emergency services to resume operations.

Despite the severity of the storm, Prefect Jrme Filippini noted at a press briefing that the damage was less catastrophic than expected, but cautioned that the cyclone was not yet over for La Runion.

The last major cyclone to hit Reunion was in 2014 but comparisons were drawn to Cyclone Firinga in 1989, remembered for its destructive impact on the island. Mto-France cautioned residents about a deceptive lull as the eye of the cyclone passed and warned of winds picking up from different directions, potentially reaching over 200 km/h (124 mph) on the coast and exceeding 250 km/h (155 mph) in higher altitudes.

Reports indicate severe flooding on Reunion Island and neighboring Mauritius.

The cyclone claimed the life of a homeless individual in Saint Gilles, who had not sought shelter.

Belal is the second named storm of the 2023/24 South-West Indian Ocean cyclone season.
  woensdag 17 januari 2024 @ 23:12:18 #20
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_212072588
Australi mag zich mogelijk opmaken voor een zware orkaan aan de oostkust (Queensland).
Het systeem onder Nieuw Guinea gaat zich de komende dagen ontwikkelen tot een tropische storm/orkaan en zal richting de kust van Australi trekken. De modellen zijn het overigens nog lang niet eens over het hoe en waar deze eventueel landfall zal gaan maken.

Het westen van Australi en het noordelijk Territorium hebben nu al veel last van veel neerslag door een depressie die niet veel van plaats verandert.94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  donderdag 18 januari 2024 @ 22:56:28 #21
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_212084975
Het Duitse model Icon en het Europese model ECMWF laten beide een landfall zien op de oostkust van Australi. GFS laat dit niet zien, dit model laat hem wel richting de kust trekken maar laat deze niet aan land komen.
Het is wachten op de orkaan modellen HWRF en HAFS voor meer duidelijkheid.

quote:
Tropical Low 05U
Potential tropical cyclone impact on Queensland coast from mid next week.
A tropical low is developing in the Coral Sea, well away from the Queensland coast.
The tropical low will strengthen during the weekend, and become a tropical cyclone by late Sunday or Monday.
The low will initially be slow moving then move on a general southerly or south southwesterly track from Sunday to Tuesday. Its movement then becomes uncertain but more likely to come towards the coast.
There is a significant risk that this system may impact the Queensland coast from later Tuesday onwards next week. A severe impact is possible.
Communities on the east coast of Queensland are advised to stay up to date with forecasts and warnings.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zaterdag 20 januari 2024 @ 09:06:45 #22
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_212099675
Australi mag zich opmaken voor een zware orkaan. HWRF laat 944 mb zien tijdens landfall, dat is net een categorie 4. Het water ligt hier rond de 29 graden.


94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zaterdag 20 januari 2024 @ 18:21:46 #23
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_212105650
Hieronder is goed te zien hoeveel vocht er aanwezig is bij de invest die net onder Nieuw Guinea ligt, ook is er inmiddels een draaing te zien. De kerndruk neemt duidelijk af en bedraagt nu 999mb. Alle modellen laten nu een landfall zien ergens op de oostkust van Australi. Waar dit precies zal zijn is nog even afwachten. ICON laat het bij Townsville aan land komen. GFS zit iets noordelijker.
Het Europese model laat een heel ander beeld zien, hier zakt de orkaan eerst een stuk naar het zuiden, waarna koers gezet wordt richting vasteland.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zaterdag 20 januari 2024 @ 18:30:31 #24
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_212105725
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zondag 21 januari 2024 @ 07:56:40 #25
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_212112891
HWRF laat nu een categorie 4 zien (938mb) die aan land komt ergens tussen Bowen en MacKay. Aan de oostkust van Australi (Queensland).

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  Moderator woensdag 24 januari 2024 @ 08:37:25 #26
8781 crew  Frutsel
  Moderator woensdag 24 januari 2024 @ 13:15:42 #27
8781 crew  Frutsel
  woensdag 24 januari 2024 @ 18:03:43 #28
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_212155171
Mauritius krijgt een flinke hoeveelheid neerslag te verwerken..


94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  woensdag 24 januari 2024 @ 22:44:43 #29
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_212159993
Steden tussen Ingham en Proserpine, waaronder Townsville en Bowen, hebben het advies gekregen om zich voor te bereiden op windstoten tot 140 km/u. Het Bureau of Meteorology waarschuwt voor overstromingen en mogelijk stroomuitval.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  donderdag 25 januari 2024 @ 10:15:35 #30
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_212162500
De kerndruk is nu 983mb. Categorie 1 en recht op Townsville af.

twitter


twitter94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  Moderator maandag 5 februari 2024 @ 16:44:40 #31
8781 crew  Frutsel
  dinsdag 6 februari 2024 @ 12:39:04 #32
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_212318044
Amerikaanse wetenschappers pleiten voor nieuwe indeling orkanen, inclusief buitencategorie

Door klimaatverandering worden orkanen steeds zwaarder, en daardoor voldoet de schaal waarmee hun kracht wordt uitgedrukt niet meer, vinden Amerikaanse deskundigen. Er zou een extra klasse moeten komen voor de buitencategorie, de allerzwaarste tropische cyclonen, zo schrijven ze maandag in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS.

lees hier verder
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  dinsdag 6 februari 2024 @ 18:02:54 #33
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_212321471
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  Moderator vrijdag 9 februari 2024 @ 14:00:38 #34
8781 crew  Frutsel
pi_212359093
twitter


quote:
Should there be a Category 6 for extremely powerful hurricanes?

A group of scientists are proposing changes to the scale that measures the intensity of hurricanes to account for stronger storms.

Scientists behind a new study are proposing adapting the scale that measures the intensity of hurricanes to account for stronger storms.

On Monday, a pair of scientists published a research article exploring the "growing inadequacy" of the Saffir-Simpson Hurricane Wind Scale and possibly adding a Category 6.

The Saffir-Simpson scale currently goes from Category 1 to 5, with a Category 5 hurricane packing sustained winds of 157 mph or greater. The study, published on Feb. 5, explores the "growing inadequacy" of the Saffir-Simpson Hurricane Wind Scale and suggests adding a Category 6 by capping Category 5 storms at 192 mph. Anything above that would become a Category 6 hurricane.

During an interview on AccuWeather Prime, AccuWeather Chief Meteorologist Jon Porter discussed the ongoing debate over adding a Category 6 or even higher. "We do not see the need for the addition of a Category 6 to the Saffir-Simpson scale because experience shows that for Category 5 storms, the damage to most structures is catastrophic, with many buildings destroyed in a landfalling Category 5 hurricane, such as Hurricane Michael."

Porter says that for a scale to have value, it needs to help people make better decisions in order to save lives and protect property. "It is not evident how having an additional category on the Saffir-Simpson wind scale would improve preparation or decisions."

There is concern that adding additional numbers to the existing scale could have the opposite effect intended and reduce people's sense of urgency or need to prepare for lower-ranked Category 2 or 3 storms on the Saffir-Simpson scale. This could be a serious public safety issue, especially if those storms are accompanied by significant storm surge or flooding rain risks not incorporated into the Saffir-Simpson scale, which classifies wind speed only.

Founder and Executive Chairman Dr. Joel Myers said those inadequacies of the Saffir-Simpson Scale are why AccuWeather launched the AccuWeather RealImpact™ Scale for Hurricanes. “For decades, AccuWeather has helped to protect people and property by using the practical application of science to benefit humanity. The Saffir-Simpson scale on its own doesn’t capture all the severe impacts of hurricanes and tropical storms, such as coastal storm surge and flooding rainfall, which, on average, are the primary cause of death and destruction due to hurricanes.”

Unlike the limited Saffir-Simpson scale, which accounts only for wind speed, the more comprehensive AccuWeather RealImpact Scale for Hurricanes is based on a variety of diverse contributing factors, such as flooding rain, high winds and storm surge as well as the total damage and economic impact from the storm. The unique scale informs people about the real impacts of a storm, so they can utilize the most accurate information to make the best decisions to protect themselves, their families and property from all of the dangers and risks of tropical storms and hurricanes.
  zondag 11 februari 2024 @ 09:38:27 #35
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_212383007
Er lijkt iets te ontstaan boven de golf van Carpentaria (Australi). Meerdere modellen laten hier een tropisch systeem tot ontwikkeling komen.


94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  woensdag 14 februari 2024 @ 23:15:38 #36
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_212430535
quote:
A tropical cyclone watch warning has been issued for Queensland’s far north, ahead of what could be the arrival of a third cyclone in the state this summer.

The alert was issued for the southern Gulf coast west of Burketown on Wednesday evening.

Tropical low 07U is currently sitting in the western Gulf and has a 40 per cent chance of developing into Tropical Cyclone on Friday, according to the Bureau of Meteorology.

Port Roper in the Northern Territory to Burketown in Queensland, including Mornington Island and Borroloola, but not including Ngukurr are all within the watch zone.

The Tropical low is likely to bring strong winds and heavy rainfall to the southern Gulf of Carpentaria on Thursday and Friday.
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  donderdag 15 februari 2024 @ 08:38:02 #37
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_212432169
3 invests nu, waarvan de meest actieve boven het noorden van Australi.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  donderdag 15 februari 2024 @ 20:59:47 #38
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_212442806
quote:
A cyclone watch for the Northern Territory has officially been upgraded to a cyclone warning, with communities on the northern coast from Port Roper across to the Queensland border in the firing line.

Developing tropical low 07U continues to be tracked by the Bureau of Meteorology on Thursday, while flooding in the Katherine River around Nitmiluk continues to rise after a rain deluge earlier this week.

Communities on the north coast were first warned to brace for wild weather after a cyclone watch was announced by the Bureau on Wednesday afternoon.

The Bureau’s Shenagh Gamble told media on Thursday afternoon that the low was currently situated in The Gulf of Carpentaria, but that it would likely head back towards land in the coming days.
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  vrijdag 16 februari 2024 @ 22:37:15 #39
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_212459172
De tropische wateren van de Atlantische Oceaan zijn ongebruikelijk warm: vergelijkbaar met medio juli!

De oppervlaktetemperatuur van het zeewater van de Atlantische Oceaan is aanmerkelijk hoger dan het langjarig gemiddelde. Dat is onder meer het geval in de tropische wateren tussen de Bovenwindse Eilanden en Kaapverdi (Kaapverdische eilanden). Volgens diverse onderzoekers had 62 procent van de enorme wateroppervlakte in januari en ook nu (medio februari) een temperatuur die normaal is voor half juli (…). In weerkundige kringen wordt dit deel van de Atlantische Oceaan de ‘Main Development Region’ (MDR) genoemd ofwel het gebied waar tijdens het hoogseizoen van tropische cyclonen de meeste ‘major hurricanes’ (categorie 3 of hoger) tot ontwikkeling komen. Het is echter nog te vroeg om daar nu al conclusies aan te verbinden. Bijzonder warm zeewater is namelijk niet de enige factor bij het ontstaan van (krachtige) orkanen.

https://twitter.com/janvi(...)Xn0SA9pkPYhhu6Q&s=19
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zaterdag 17 februari 2024 @ 09:33:46 #40
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_212463235
Dit kan een probleem worden voor Mauritius of Reunion.
Kaartje is voor vrijdag.


94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zondag 18 februari 2024 @ 12:01:41 #41
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_212480600
Categorie 4 DJOUNGOU. Geen bedreiging voor land.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zondag 18 februari 2024 @ 14:06:16 #42
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_212482333
Zware orkaan die steeds minder actief wordt naarmate hij dichter bij de zuidpool komt.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  zondag 18 februari 2024 @ 17:39:22 #43
34663 SpeedyGJ
Zo snel als de bliksem O+
pi_212485927
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 februari 2024 14:00 schreef Frutsel het volgende:
[ twitter ]
[..]

Met de komst dat de orkanen steeds heftiger worden is het inderdaad wel een goed idee om dit op te te schalen. Alleen om die ook major te noemen terwijl 5 dat ook is, misschien wat heftiger vermelden? -O-
<a href="https://www.youtube.com/channel/UCPueUwKfPaGH7v48LZlltkg" rel="nofollow" target="_blank">WSDokkum Youtube</a>
  maandag 19 februari 2024 @ 23:50:38 #44
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_212505267
Een orkaan voor Mauritius? Deze komt rond donderdag in ieder geval dicht in de buurt.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  dinsdag 20 februari 2024 @ 08:18:07 #45
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_212506370
Het systeem heeft de naam Eleanor gekregen. Momenteel een kerndruk van 993mb.
HWRF laat hem nu met een kerndruk van 942mb (cat4) aan de westkant van Mauritius passeren.


94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  donderdag 22 februari 2024 @ 08:51:46 #47
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_212532727
Mauritius krijgt een gigantische hoeveelheid neerslag over zich heen. Het lijkt wel een bom die ontploft.94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  donderdag 22 februari 2024 @ 08:56:03 #48
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_212532757
Lincoln is opnieuw tot leven gekomen. Ontstaan boven de golf van Carpentaria en daarna over land naar de westkust waar het weer in zee is belandt.

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  donderdag 22 februari 2024 @ 09:50:56 #50
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_212533246
quote:
Dat tempo waarmee de oceaan opwarmt :{
Vr het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')