Bocaj | dinsdag 10 oktober 2023 @ 12:39 |
Ik kook rijst altijd in een pan etc. en dat bevalt eigenlijk wel goed. Nu hoor ik ook dat je met een rijstkoker nog betere perfectere rijst kan maken. Klopt dat of gaat zo'n rijstkoker vroeg of laat bij de rest van het 'awesome' keukengereedschap? (Onderin de kast.) Eigenlijk is een rijstkoker toch ook een stoommachine waar je ook groente in kan stomen? Vreet zo'n ding ook veel stroom vs gas/inductie? Jullie ervaringen graag. | |
maily | dinsdag 10 oktober 2023 @ 12:42 |
Wij hebben er geen "want weer een apparaat". Ligt er ook aan hoe vaak en hoeveel rijst je kookt. Voordeel is dat je die pan aanzet en iets anders kunt gaan doen. | |
Gajes_Octavianus | dinsdag 10 oktober 2023 @ 12:43 |
[ Bericht 100% gewijzigd door Gajes_Octavianus op 10-10-2023 12:55:16 ] | |
Harvest89 | dinsdag 10 oktober 2023 @ 12:50 |
Als je dagelijks of regelmatig per week rijst eet, lijkt me zo'n ding wel handig. | |
marc0871 | dinsdag 10 oktober 2023 @ 12:52 |
Mij lukt het in een pannetje op het vuur ook wel. | |
Marsenal | dinsdag 10 oktober 2023 @ 12:52 |
Dan moet rijst wel een vaste plek in je dieet hebben, anders lijkt het me wat overbodig. | |
Lienekien | dinsdag 10 oktober 2023 @ 12:53 |
Ik heb een paar jaar geleden een simpele gekocht, niet al te groot. Paar tientjes, hooguit. Gebruik hem vrij vaak. | |
marc0871 | dinsdag 10 oktober 2023 @ 13:08 |
Meh, soms 3-4 keer in de week rijst. Zelfs buiten de plek die ik niet heb, kom ik nog niet in de verleiding om zo'n ding aan te schaffen. | |
Bocaj | dinsdag 10 oktober 2023 @ 13:15 |
Heb volgens mij al een nadeel gevonden. Je kunt alleen maar witte rijst maken en niet met kruiden. (Kerrie of bouillon.) | |
Cause-mayhem2 | dinsdag 10 oktober 2023 @ 13:23 |
Ik zie echt de toegevoegde waarde niet. Rijst maken is niet moeilijk ofzo. Mijn pannetje heeft meer mogelijkheden, is geschikt voor vele verschillende soorten rijst en mogelijke toevoegingen. Werkt altijd. Weer een extra apparaat dat ook weer ruimte inneemt zie ik niet als zinni. Ik eet meerdere keren per week rijst, heb nog nooit problemen gehad met het bereiden ervan (nou ja, na de eerste paar keer niet meer iig en dat is meer dan 20 jaar geleden). | |
marc0871 | dinsdag 10 oktober 2023 @ 13:30 |
Oh ![]() Ik zie ze er op YouTube toch vaak specerijen (steranijs, kurkuma, safraan, cardemom, citroengras, kaneel) en kokosmelk of kippenbouillon bij in doen. | |
miss_sly | dinsdag 10 oktober 2023 @ 13:47 |
Ik vind het heerlijk. Dan hoef ik daar niet naar te kijken, terwijl ik met de andere dingen bezig ben. En je kunt er zeker ook kruiden of zout of bouillonblokje ofzo in doen. | |
Lienekien | dinsdag 10 oktober 2023 @ 13:48 |
Ik zou niet weten waarom je het water niet zou kunnen kruiden. En zilvervliesrijst lukt ook, niet alleen witte rijst. | |
#ANONIEM | dinsdag 10 oktober 2023 @ 13:50 |
Dat is dus niet waar. Het kan ook handig zijn om een soep of saus op te warmen, om eieren in te koken, om iets warm te houden. Eigenlijk best een handig multifunctioneel apparaat. | |
Donna | dinsdag 10 oktober 2023 @ 13:51 |
Kan prima hoor. Ja ik heb een rijstkoker. Mijn ex is Indo en daar vliegen de rijstkokers je om de oren, dus toen we uit elkaar gingen kreeg ik ook als eerste een rijstkokertje mee, lol. ![]() | |
Cause-mayhem2 | dinsdag 10 oktober 2023 @ 13:57 |
Hoeveel moet je kijken dan naar rijst die gaar wordt? Kijken maakt je rijst niet beter, niet teveel mee bemoeien werkt het beste. Warmtebron aanzetten, zacht zetten, laten pruttelen en klaar is klara. Verder geen omkijken naar. Een wekker werkt net zo makkelijk als een heel apparaat en zelfs die heb je niet nodig als je klok kan kijken | |
miss_sly | dinsdag 10 oktober 2023 @ 14:06 |
Wat een naar toontje. "Hoeveel moet je kijken dan, je rijst wordt er niet beter van." Ik vind het een fijn ding. Lijkt me niets mis mee. Ik zeg ook niet dat in een pan niet kan, ik geef alleen aan dat ik er blij mee ben. | |
Kaneelstokje | dinsdag 10 oktober 2023 @ 14:11 |
Dus het is net zoals een pan? | |
#ANONIEM | dinsdag 10 oktober 2023 @ 14:15 |
In feite wel, behalve dan dat je je niet hoeft te bemoeien met de warmte, dat regelt zichzelf, en kan daarom erg makkelijk zijn. In de horeca bijvoorbeeld wordt zo'n ding veel gebruikt om een saus warm te houden, zoals satesaus. [ Bericht 9% gewijzigd door #ANONIEM op 10-10-2023 14:15:32 ] | |
Burdie | dinsdag 10 oktober 2023 @ 14:16 |
Hier staat 'ie in de kast, pannetje pak ik in de praktijk toch sneller. | |
Hiddendoe | dinsdag 10 oktober 2023 @ 14:22 |
Ik heb diverse zeven in verschillende afmetingen die ik gebruik om rijst, pasta of groenten in te stomen. | |
Bocaj | dinsdag 10 oktober 2023 @ 14:27 |
Huhhh wat is het nou? Kook je de rijst of stoom je het? Ikzelf dacht stomen en daardoor dacht ik dat kruiden of bouillon niet werkt omdat de rijst niet in het water hangt. ![]() Snap er ook geen zak meer van. ![]() | |
#ANONIEM | dinsdag 10 oktober 2023 @ 14:29 |
Je kookt de rijst, hij slaat af als de temperatuur boven de 100 graden komt, dan is het water namelijk op. Vaak zit er een mandje bij dat je boven de rijst kan zetten, daar kan je dan groenten o.i.d. in doen die dan gestoomd worden. | |
Lienekien | dinsdag 10 oktober 2023 @ 14:30 |
Ik weet niet naar wat voor apparaten je zit te kijken. Bij mij gaan rijst en water gewoon in het pannetje, in het apparaat, deksel erop en aan. Er zat wel iets van een rekje bij, maar dat is vast voor het stomen van vis of groente of zo. Nooit gebruikt. | |
maily | dinsdag 10 oktober 2023 @ 14:31 |
De rijst kan maar net ietsje te hard gaan, en dan kooktie over of droog ... ![]() | |
Pheno | dinsdag 10 oktober 2023 @ 14:34 |
Ik doe er zelfs gesneden tomaten bij de rijst in de koker, zodat de rijst een zoetere smaak krijgt. Dus bouillon of kerrie moet gemakkelijk kunnen. Ze liggen gezamenlijk in het water. Stomen doe ik soms, maar dan bv edamame boven in het mandje. Het betere stoomwerk doe ik wel in mijn stoomoven, die heeft natuurlijk meer ruimte. | |
111210 | dinsdag 10 oktober 2023 @ 14:42 |
Als het in een pan niet lukt is een rijskoker wel handig ja. Want volgens mij heb je die dingen al voor een eurotje of 20 | |
warmekermis | dinsdag 10 oktober 2023 @ 14:46 |
Instant pot. Stuur me maar een appeltaart als dank. | |
#ANONIEM | dinsdag 10 oktober 2023 @ 14:55 |
Ik eet bijna dagelijks zilvervliesrijst en ik heb zo'n Japanse rijstkoker. Niet die met een glazen deksel, want als die kapot is ben je de lul. Eentje waarvan de deksel eraan vast zit. Heerlijk makkelijk. Rijst erin, even groenten er boven laten stomen, ook dat is mogelijk. Perfect voor mijn rijst-broccoli-kip dieet momenteel. [ Bericht 3% gewijzigd door Erasmus op 10-10-2023 14:56:21 ] | |
Lienekien | dinsdag 10 oktober 2023 @ 14:56 |
Voorbeeld/linkje? | |
#ANONIEM | dinsdag 10 oktober 2023 @ 14:58 |
https://www.amazon.de/-/n(...)r%2Caps%2C232&sr=8-6 https://www.amazon.de/-/n(...)ps%2C232&sr=8-4&th=1 Dezer types ![]() Ik had eerder een rijstkoker met zo'n glazen deksel en toen ik hem per ongeluk kapot liet vallen (dom, I know) was het praktische van zo'n rijstkoker er van af. | |
miss_sly | dinsdag 10 oktober 2023 @ 15:01 |
Als de mijne aan vervanging toe is, wil ik ook zo een. Dat ziet er fijn uit. | |
Red_85 | dinsdag 10 oktober 2023 @ 15:32 |
Uit de keuzes een sta in de weg. Want:
| |
qajariaq | dinsdag 10 oktober 2023 @ 15:53 |
Ooit zo'n ding gekocht en na een maand naar de kringloop gebracht. Rijst koken doe ik met afgemeten hoeveelheid water. Aan de kook brengen op maximaal, als het kookt de inductie naar minimaal, dat is tegen de kook aan en de timer gaat dan op 20 minuten. Hoef ik ook niet af te gieten en er dampt ook niet overdreven veel vocht in je keuken. Kruiden doen ik vrijwel nooit maar het kan. Vaak wel een scheutje olie in de pan, wordt de rijst wat geuriger van (geloof ik). De rijstkoker doet er langer over om aan de kook te brengen, dan spring ie automatisch op laag maar dat laag is mij nog veel te hoog. Het blijft dan doorkoken en ik kreeg papperige rijst die ook nog eens aanbrandde op de bodem. Misschien ist ie wel handig voor iets grotere hoeveelheden maar ik was gelijk genezen na een paar pogingen. | |
Lienekien | dinsdag 10 oktober 2023 @ 15:57 |
Die wij hebben is in 15 minuten klaar. Geen papperige rijst. Ik check wel altijd zelf na 13-14 minuten, want hij slaat wel zelf af maar naar mijn smaak altijd net te laat. Ik heb trouwens deze. ![]() | |
No239SquadronRAF | dinsdag 10 oktober 2023 @ 17:20 |
Doe je de kip er ook in? | |
#ANONIEM | dinsdag 10 oktober 2023 @ 17:26 |
Ja, zoiets vergelijkbaars had ik dus ook. Prima ding hoor! Maar ben gewoon motorisch niet zo vaardig met dat deksel zo blijkt. En een vervangende deksel is niet zo makkelijk als men denkt. Heel het gemak van zo'n rijstkoker weg ![]() Nee, ik doe er nooit vlees in. Voornamelijk rijst en als de rijst bedoeld is om direct op te eten, dan laat ik er ook groenten in stomen. Er zit een speciaal stoombakje bij die je in de rijstkoker kan doen. Kip bak ik apart in de pan. Hoogstens gooi ik bouillon in de rijstkoker, maar dat is meer zout en E-nummers dan daadwerkelijk vlees. [ Bericht 0% gewijzigd door Erasmus op 10-10-2023 17:29:27 ] | |
Chandler | dinsdag 10 oktober 2023 @ 18:04 |
Zeer handig, m'n vriendin gebruikt hem regelmatig! Ik heb zelf geen 1 thuis dus doe het altijd op de ouderwetse manier! ![]() | |
stavromulabeta | dinsdag 10 oktober 2023 @ 19:19 |
Je kunt hem gebruiken om er zwarte knoflook in te maken, tegen 1/10 van de winkelprijs. | |
Lienekien | dinsdag 10 oktober 2023 @ 19:26 |
Ik vind wel een beschrijving, maar die vind ik niet zo duidelijk. Moet je het apparaat dan 8 dagen ingeschakeld laten? | |
stavromulabeta | dinsdag 10 oktober 2023 @ 19:31 |
Geen idee, ik heb het nog nooit geprobeerd. Maar het is wel de enige reden voor mij om een rijstkoker te overwegen. (Wel goed dat ik nu weet dat ik kennelijk niet elke rijstkoker kan kopen). | |
Resistwemuch | dinsdag 10 oktober 2023 @ 19:35 |
Het is handig als je 4 pitten nodig hebt om voor een grote familie dagelijks te koken. Dan kan de rijst in de rijstkoker. Denk ik hoor. Ik weet het verder niet precies. Wat het verschil zou zijn met een pan. | |
Donna | dinsdag 10 oktober 2023 @ 19:36 |
Ik heb nog nooit rijst gekookt in een pan. ![]() | |
Lienekien | dinsdag 10 oktober 2023 @ 19:46 |
Nog even verder gezocht. Recept gevonden dat zegt dat je het apparaat op de warmhoudstand moet zetten/houden. Dus die moet je apparaat dan wel hebben. | |
Jan_Onderwater | woensdag 11 oktober 2023 @ 07:49 |
Als je iedere dag rijst eet wellicht, maar heb nooit begrepen wat er moeilijk is aan rijst koken. 1 kopje rijst pp, 2 kopjes water per kopje rijst. Aan de kook brengen, laag zetten. 10-20 minuten wachten afhankelijk van de soort. | |
Beathoven | woensdag 11 oktober 2023 @ 08:02 |
Ik vond de onze opzich wel handig. Maar na dat het defect ging heb ik eigenlijk geen behoefte gehad een nieuwe te kopen ivm sporadisch gebruik. En idd.. weer een apparaat Als je iedere dag standaard rijst eet is het denk ik wel een mustZ Wanneer ik 1 tot 2x per rijst kook dan vind ik een pan net zo makkelijk. Wat boter erin laten smelten op laag vuur, rijst erbij, beetje peper en zout en aanbakken, water per keer een laag erbij, vuur op tijd wat terugschroeven (zodat je aankoeken voorkomt) en het is imho smakelijk genoeg qua resultaat. | |
Cheeseburgert | woensdag 11 oktober 2023 @ 08:03 |
Klinkt alsof je er teveel water in stopt. Zo'n ding stopt pas als al het water is verdampt dus staat dan langer te koken. En papperige rijst brand makkelijker aan, minder water gebruiken. | |
Jan_Onderwater | woensdag 11 oktober 2023 @ 08:18 |
En als je echt losse korrels wilt hebben, Parboiled rijst gebruiken. | |
Beathoven | woensdag 11 oktober 2023 @ 08:21 |
Het idee dat je water en rijst erin gooit en je het ding z’n werk kan laten doen zonder omkijken. Geen kans op aankoeken omdat je even iets adhoc buiten het koken om moet doen. Altijd gelijkmatig en hetzelfde goede resultaat. Kwaliteit van pak en beet een goed Chinees restaurant niveau (iemand een betere beschrijving?) dus prima. Dus eigenlijk het idee dat iemand anders de rijst voor je kookt. Iemand die weet hoe hij/zij moet koken ![]() | |
Pheno | woensdag 11 oktober 2023 @ 08:37 |
Rijst koken is niet moeilijk, maar toch gebruik ik de rijstkoker. Geen omkijken naar en er zit bv een warmhoudstand op de mijne, dus mocht ik net even de tijd niet in de gaten hebben gehouden dan heb ik nog steeds prima rijst ![]() ![]() Enige dat je altijd moet doen, net als in de pan: juiste hoeveelheid water erbij doen. | |
Jan_Onderwater | woensdag 11 oktober 2023 @ 08:56 |
Oh zeker, Chinese vrienden van mij hebben er allemaal eentje. Maar die eten dan ook minstens 1 keer per dag rijst. | |
qajariaq | woensdag 11 oktober 2023 @ 09:03 |
Het systeem is dat magnetisme bij een bepaalde temperatuur het niet meer doet, dus als ie te warm wordt dan schakelt ie lager. maar dat is voor mij nog te hoog. Misschien zijn er betere dan die ik had maar ik vond het dus niets. Het punt is juist dat ie op de warmhoudstand nog de rijst laat aanbranden. Ik voeg afgemeten water toe maar met dat ding verdampt er nogal wat terwijl dat met een pannetje (bij mij) minimaal is. Dus moet ik inderdaad iets meer water toevoegen. Doordat het heftig blijft koken koken de korrels helemaal aan gort, dan gaat er dus meer zetmeel in oplossing dus wordt het papperig. Waarom zou ik een relatief groot ding in de keuken zetten als het met een normaal pannetje hetzelfde kan bereiken. Het enige is dat ik er even een minuut bij blijf staan tot het water kookt. In die minuut stel ik de timer van de inductie in. Toen ik nog op gas kookte bracht ik rijst aan de kook en zetten het dan weg in een dekentje. Dan had je na een half uur ook prima rijst. Voordeel was toen dat je het ook wel een uur of langer kon laten staan, het bleef wel warm. Nu heb ik dan het gedraai met dat dekentje niet meer en het is iets vlotter klaar. Een aparte rijstkoker heeft voor mij dus geen voordeel. | |
#ANONIEM | woensdag 11 oktober 2023 @ 10:49 |
Ja ik dus ook ![]() [ Bericht 3% gewijzigd door Erasmus op 11-10-2023 10:49:29 ] | |
z80 | woensdag 11 oktober 2023 @ 20:35 |
Er zijn er ook die iets duurder zijn met een stukje elektronica er in. Tijd instellen hoelang de rijst moet koken en daarna gaat dat ding op warm houden. Het is even een paar keer proberen. Maar daarna altijd goede rijst. Hier staat een klein kokertje van nog geen 2 liter. Kan voor max 2 personen rijst in. Maar ook te gebruiken voor soep of hotpot. Stoommandje heb ik nog niet gebruikt. Een rijstkoker koop je of bij een toko of bij Ali. | |
qajariaq | woensdag 11 oktober 2023 @ 20:43 |
Maar zoals ik al een paar keer verteld heb is mijn rijst nu ook prima in een pannetje op de inductie en kost me niet meer moeite dan dat lel van een apparaat erbij op het aanrecht. Soep en hotpot gaan ook prima op de inductieplaat, alleen kan mijn plaat niet op tafel staan dus als ik zou willen fonduen moet ik iets anders verzinnen Een pan van twee liter kan ik trouwens voor ruim zes mensen rijst in kwijt. | |
Pheno | woensdag 11 oktober 2023 @ 20:49 |
Lel van een apparaat? Waarom? Dat ding van mij is net zo klein als een pannetje. Ik bak er geen brood in ![]() Als je het niet fijn vindt: prima toch? Niemand zegt hier dat rijst niet te koken is in een pannetje: het is gewoon puur voor het gemak. Je rijst mislukt niet meteen als je net lekker aan het bouten bent en je te laat weer in de keuken bent. | |
DjVero | donderdag 12 oktober 2023 @ 11:53 |
Mijn vrouw is Aziatisch, dus logischerwijs hebben wij er één die nog net niet kan opstijgen. Ik gebruik hem zelf echter nooit, maar één van de voordelen die ik zie is dat de rijst er erg lang warm in bewaard kan blijven bijvoorbeeld. Als ik er verder commentaar over lever dan vliegen de pollepels naar mijn hoofd. In het kader van 'stel dat ze hier op magische wijze terechtkomt', houd ik wijselijk mijn mond. | |
z80 | donderdag 12 oktober 2023 @ 18:17 |
6 Peronen rijst. Dat is +- 120 gram pp. Een dikke 700 gram rijst ga je echt niet netjes koken in een 2 liter pan. Dan is de bodem pap en de bovenlaag nog hard. Zelfs bij een kopje pp (ongeveer 80 gram) zit je nog op een halve kilo. Wat ook teveel is voor een 2 liter pan. Een halve kilo gaat in een grote pan/rijstkoker. Liefst een model met 5 liter inhoud. Een rijstkoker die tot de nok vol kan en "goede" rijst kookt? Ja dat kan. Kom je op de Japanse modellen uit. Met bijbehorend prijskaartje. | |
Gimmick | donderdag 12 oktober 2023 @ 18:42 |
Aziatische partner dus niet-onderhandelbaar. Ik ben er blij mee. Ook voor andere granen. ![]() | |
maily | donderdag 12 oktober 2023 @ 22:04 |
Dat vind ik nogal veel .... wij hebben dat bij 2 personen, en dan is het zeer ruim ![]() | |
duikje | donderdag 12 oktober 2023 @ 22:19 |
Ik kook best vaak Pandan rijst (niet die rotzooi die je bij de supermarkt koopt) en dat gaat perfect, zeker als je even de tijd neemt om die 10 minuten nadat hij klaar is te laten staan in de rijstkoker op de warmhoud stand. Spaart ook ruimte op het fornuis voor een omeletje maken of meerdere Oosterse gerechten tegelijk maken. | |
Charmian | vrijdag 13 oktober 2023 @ 11:11 |
Ik heb nog nooit rijst alleen maar in een pan gekookt. Zoals ik rijst heb leren koken van mijn moeder: rijst met een vingerkootje water erboven opzetten en tot het water op is doorstomen in de rijststomer (op vuur). Toen kwam de elektrische rijststomer en ik gebruik nu uiteindelijk de magnetronrijststomer. Ook voor groenten te stomen. Overigens kun je de ouderwetse rijststomer ook gebruiken om bapao's op te warmen of roti kukus (gestoomde cake) of zo in te maken. Dat kan in een elektrische of magnetronrijststomer volgens mij niet. | |
Jan_Onderwater | vrijdag 13 oktober 2023 @ 15:57 |
1 kop rijst op 2 water, pp, kook dat voor 2 als ook voor 20 personen zo, aan de kook brengen, laag zetten, rustig laten garen. | |
junkiesietze | vrijdag 13 oktober 2023 @ 16:02 |
JA In een pannetje rijst koken mislukt altijd bij mij, idk wat ik fout doe, maar het is of plakrijst of het brand aan. rijstkoker: water en rijst erin, aanzetten en niet meer naar omkijken tot het klaar is ![]() ik heb een 2pers rijstkokertje, helemaal niet groot en kan je makkelijk opbergen. Krijg je meer mensen over de vloer is een grotere wel handig want een portie rijst maken duurt 20min ongeveer. | |
z80 | vrijdag 13 oktober 2023 @ 16:55 |
Maar dan wel in een ruime pan neem ik aan. En niet een laag rijst van 20 cm hoog. En de hoeveelheid water die ik gebruik hangt van de soort, en merk rijst af. Nu rijst waar max 1.5 maal de rijst aan water bij gaat. Meer geeft pap. | |
Ole | vrijdag 13 oktober 2023 @ 22:32 |
Dat deze nog niet voorbij is gekomen.. | |
Bocaj | zaterdag 24 februari 2024 @ 19:54 |
Ik gooi er tegenwoordig ook een gesneden tomaat in... Wordt het wel lekker van inderdaad. ![]() |