https://www.sra.nl/nieuws(...)oor-auto-van-de-zaakquote:Deze extra kosten worden bepaald door de variabele én vaste kosten te delen door het totale kWh-gebruik. Tot de kostprijs kunnen echter ook de afschrijving van zonnepanelen (gebruikt voor het opladen) horen.
Dat is pas interessant zodra de saldering verdwijnt danwel aangepast wordt.quote:Op vrijdag 29 september 2023 11:22 schreef capricia het volgende:
Wij gaan inderdaad de zonnepanelen zo veel mogelijk gebruiken om de EV op te laden.
Ik lees dat de belastingdienst ook nog flink bezig is met bedenken hoe alles vergoed kan en mag worden.quote:Op vrijdag 29 september 2023 11:34 schreef Gunner het volgende:
[..]
Dat is pas interessant zodra de saldering verdwijnt danwel aangepast wordt.
Wat heeft dat met mijn opmerking te maken?quote:Op vrijdag 29 september 2023 11:38 schreef capricia het volgende:
[..]
Ik lees dat de belastingdienst ook nog flink bezig is met bedenken hoe alles vergoed kan en mag worden.
https://kennisgroepen.bel(...)en-auto-van-de-zaak/
Op zich wel fijn dat ik de afschrijving van de zonnepanelen ook mee kan nemen in de vergoeding. Plus een gedeelte van de vaste leverkosten van de energie.
Je wil het zoveel met zonne-energie opladen. Wat zijn dan je leveringskosten?quote:Plus een gedeelte van de vaste leverkosten van de energie.
Dat het ook met saldering interessant is.quote:Op vrijdag 29 september 2023 11:44 schreef Gunner het volgende:
[..]
Wat heeft dat met mijn opmerking te maken?
Ik wil weten wat fiscaal mogelijk is.quote:Op vrijdag 29 september 2023 11:44 schreef Gunner het volgende:
[..]
Je wil hier gewoon een mooie winst op maken.
Ja. Ik dacht ook gewoon je kWh- prijs uit je energiecontract. Dat is wel lastig met een dynamisch contract. Dus een aantal collega's pakken de prijs van het modelcontract en geven dat door. Dat lijkt okay te gaan.quote:Op vrijdag 29 september 2023 11:55 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ik wist niet dat er mogelijk meer dan de kWh-prijs vergoed kan worden. Dat is het enige dat wij aftrekken van onze winst maar meer is altijd beter dus ik lees mee.
De leveringskosten zijn dan 0, want immers, je hebt panelen op je dak liggen. Maar, de laadpaal registreert alleen maar dát er stroom afgenomen wordt, die registreert niet waar die stroom dan vandaan komt (dak of net). Dus als jij in de zomermaanden elke week 60 kWh in je auto stopt maar die zijn afkomstig van je zonnepanelen, en je betaald 34ct per kWh, en je geeft die 34ct op als wat jou stroom kost, dan levert het laden van de auto in de zomer je 20,40 per week op.quote:Op vrijdag 29 september 2023 11:44 schreef Gunner het volgende:
[..]
Wat heeft dat met mijn opmerking te maken?
Verder zal je dit met je werkgever moeten bespreken wat hij of zij je wil vergoeden.
[..]
Je wil het zoveel met zonne-energie opladen. Wat zijn dan je leveringskosten?
Je wil hier gewoon een mooie winst op maken.
Ja dat heb ik al laten doen toen ik de nieuwe warmtepomp liet installeren, dus die kosten kan ik niet met goed fatsoen doorberekenen. Daarbij valt dat verzwaren uiteen in 2 delen he.quote:Op vrijdag 29 september 2023 12:36 schreef capricia het volgende:
Ik moet dan ook de meterkast laten verzwaren. Naar drie fasen.
Die kosten ga ik ook verdisconteren in de Kwh-prijs.
Want prive heb ik dat niet nodig. Dat is puur voor de auto.
Er zijn echt best veel variabelen, ja.
Ik zou wel even goed checken of het verzwaren van je meterkast wel vergoed mag worden.quote:Op vrijdag 29 september 2023 12:36 schreef capricia het volgende:
Ik moet dan ook de meterkast laten verzwaren. Naar drie fasen.
Die kosten ga ik ook verdisconteren in de Kwh-prijs.
Want prive heb ik dat niet nodig. Dat is puur voor de auto.
Er zijn echt best veel variabelen, ja.
Ja. Dat moet ik allemaal uitzoeken.quote:Op vrijdag 29 september 2023 12:43 schreef Scorpie het volgende:
[..]
Ik zou wel even goed checken of het verzwaren van je meterkast wel vergoed mag worden.
Daarnaast - ga je dan ook je jaarlijkse kosten voor die 3fasen verrekenen?
Maar dan moet je wel weten waaruit die extra kosten dan bestaan die je wél mag doorberekenen. Ik heb hier nog allemaal geen idee van.quote:Op vrijdag 29 september 2023 12:45 schreef capricia het volgende:
[..]
Ja. Dat moet ik allemaal uitzoeken.
Welke kosten wel en niet meegenomen mogen worden. Als opslag op die kWh prijs.
In principe gaat de belastingdienst er van uit dat je de extra kosten na ratio verdeelt. Ook de vaste kosten op de energierekening.
Dat ligt er aan. Ik had 1 fase van 40a, wat dus neerkomt op 9,2 kW volgens mij, en dat is prima, maar als jij een warmtepomp hebt, en die trekt zomaar 3 kW (en als je backup element mee gaat doen nog een stuk meer), en je hebt dan nog wat andere dingen in huis aan, en je wil dan nog je auto gaan laden, dan kán die 9,2 kW zomaar een beperkende factor gaan worden.quote:Op vrijdag 29 september 2023 12:46 schreef Gunner het volgende:
Meterkast verzwaren is in principe niet eens nodig, het is alleen handig om sneller te kunnen laden.
Om dat nu te gaan doorberekenen gaat wel heel ver, maar jullie zien dat als leaserijders waarschijnlijk anders.
Ik heb zonnepanelen en kook op inductie. Wil toch niet dat de boel doorslaat als ik daarbij de oven aan doe, enkel omdat de auto staat te laden.quote:Op vrijdag 29 september 2023 12:46 schreef Gunner het volgende:
Meterkast verzwaren is in principe niet eens nodig, het is alleen handig om sneller te kunnen laden.
Om dat nu te gaan doorberekenen gaat wel heel ver, maar jullie zien dat als leaserijders waarschijnlijk anders.
Nou, hier was de faseverzwaring en dús een nieuwe elektrameter 300 euro, wat dus door de netbeheerder werd uitgevoerd. Maar de verdere werkzaamheden aan de meterkast vielen daar niet onder, dus ik zou niet direct zeggen dat je die kunt doorberekenen.quote:Op vrijdag 29 september 2023 12:55 schreef capricia het volgende:
[..]
Ik heb zonnepanelen en kook op inductie. Wil toch niet dat de boel doorslaat als ik daarbij de oven aan doe, enkel omdat de auto staat te laden.
En het zijn in principe gewoon kosten die ik voor die leaseauto maak. Dus zakelijk. Denk ik dan..
Veel leasemaatschappijen willen maar 1 a 2 tariefwijziging per jaar accepteren. Omdat het facturatie systeem het niet aan kan.quote:Op vrijdag 29 september 2023 13:06 schreef CoolGuy het volgende:
[..]
Nou, hier was de faseverzwaring en dús een nieuwe elektrameter 300 euro, wat dus door de netbeheerder werd uitgevoerd. Maar de verdere werkzaamheden aan de meterkast vielen daar niet onder, dus ik zou niet direct zeggen dat je die kunt doorberekenen.
Of anders gezegd, het voelt niet echt logisch dat je dat kunt doorberekenen. En de vraag is dan ook hoe lang he? want dat moet je dan dus allemaal bij je tarief meerekenen, dus jouw zeg 34ct worden dan ineens 50ct, ik roep maar even wat, maar op ene gegeven moment heb je die kosten terug verdiend. Dan zou je dus weer je tarief naar beneden moeten aanpassen.
Als je er over na gaat denken loop je inderdaad tegen best veel dingen aan.
Wacht, dus met dat laatste geef je dan een tarief door wat niet het tarief uit jouw contract is? Mag dat? Maar zelfs áls dat mag vind ik dat niet kunnen eigenlijk.quote:Op vrijdag 29 september 2023 13:11 schreef capricia het volgende:
[..]
Veel leasemaatschappijen willen maar 1 a 2 tariefwijziging per jaar accepteren. Omdat het facturatie systeem het niet aan kan.
Hoe je dan je tarief met een dynamisch contract moet bepalen, is helemaal abracadabra. Dus dan maar het tarief van het modelcontract doorgeven.
Maar wat is je tarief dan? En je moet het vooraf opgeven hè. Terwijl je een dynamisch contract zou hebben. (heb ik niet btw)quote:Op vrijdag 29 september 2023 13:12 schreef CoolGuy het volgende:
[..]
Wacht, dus met dat laatste geef je dan een tarief door wat niet het tarief uit jouw contract is? Mag dat? Maar zelfs áls dat mag vind ik dat niet kunnen eigenlijk.
Ja dat weet ik ook niet, ik zie ook wel de moeilijkheid daarvan, maar dus stel vandaag is je tarief in je dynamische contract 28 cent ofzo, weet ik veel, maar ja, je kunt niet elke dag je tarief gaan wijzigen, dus moet je een 'vast' tarief opgeven, maar als je dus het tarief van het modelcontract opgeeft, wat misschien wel 40ct is, maar dus helemaal niet is wat jij moet betalen voor je stroom, ja, dat vind ik dan weer niet kunnen. Zelfs niet als dat toegestaan zou zijn.quote:
Je kunt je tarief maar 1 a 2 keer per jaar wijzigen bij de leasemaatschappij. Want meer trekt hun facturatie systeem niet.quote:Op vrijdag 29 september 2023 13:15 schreef CoolGuy het volgende:
[..]
Ja dat weet ik ook niet, ik zie ook wel de moeilijkheid daarvan, maar dus stel vandaag is je tarief in je dynamische contract 28 cent ofzo, weet ik veel, maar ja, je kunt niet elke dag je tarief gaan wijzigen, dus moet je een 'vast' tarief opgeven, maar als je dus het tarief van het modelcontract opgeeft, wat misschien wel 40ct is, maar dus helemaal niet is wat jij moet betalen voor je stroom, ja, dat vind ik dan weer niet kunnen. Zelfs niet als dat toegestaan zou zijn.
Dat zou niet zomaar gebeuren, pas als je ook nog een warmtepomp hebt die trekt zou je in de problemen kunnen komen.quote:Op vrijdag 29 september 2023 12:55 schreef capricia het volgende:
[..]
Ik heb zonnepanelen en kook op inductie. Wil toch niet dat de boel doorslaat als ik daarbij de oven aan doe, enkel omdat de auto staat te laden.
En het zijn in principe gewoon kosten die ik voor die leaseauto maak. Dus zakelijk. Denk ik dan..
Ja daarom zeg ik; ik zie het probleem ook wel als je een dynamisch contract hebt. Die 2x komen natuurlijk af van een variabel contract in 'normale' tijden, waar je gewoon 2x per jaar dan een tariefswijziging had.quote:Op vrijdag 29 september 2023 13:16 schreef capricia het volgende:
[..]
Je kunt je tarief maar 1 a 2 keer per jaar wijzigen bij de leasemaatschappij. Want meer trekt hun facturatie systeem niet.
Hoe langer ik er over na denk, hoe ingewikkelder het wordt.
Auto wassen declareer je ook zeker?quote:Op vrijdag 29 september 2023 12:55 schreef capricia het volgende:
En het zijn in principe gewoon kosten die ik voor die leaseauto maak. Dus zakelijk. Denk ik dan..
Schrijven je zonnepanelen sneller af door die bedrijfsauto? Als je ze speciaal hebt aangelegd voor die auto en er enkel en alleen die auto mee laadt snap ik het, maar anders is het toch best krom?quote:Op vrijdag 29 september 2023 11:47 schreef capricia het volgende:
[..]
Dat het ook met saldering interessant is.
Aangezien je de afschrijving van de zonnepanelen (plus vaste kosten op je energierekening naar ratio) mee mag nemen in je Kwh-prijs.
Ligt er aan wat die kWh prijs is die je berekent.quote:Op vrijdag 29 september 2023 11:41 schreef capricia het volgende:
Ik lees dat de afschrijvingstermijn van zonnepanelen 20 jaar is.
Dus ik zou ieder jaar 5% van de aanschafkosten op kunnen tellen bij de Kwh-prijs die ik opgeef aan de werkgever/leasemaatschappij.
Ik gok dat de kWh prijs die je betaald EN de afschrijving niet helemaal de bedoeling is. Ik gok dat dan teruglevertarief en afschrijving de bedoeling is.quote:Op vrijdag 29 september 2023 12:02 schreef capricia het volgende:
[..]
Ja. Ik dacht ook gewoon je kWh- prijs uit je energiecontract. Dat is wel lastig met een dynamisch contract. Dus een aantal collega's pakken de prijs van het modelcontract en geven dat door. Dat lijkt okay te gaan.
Maar goed. Dat je een aantal vaste kosten en afschrijvingen mee mag pakken is op zich wel logisch natuurlijk. Het zijn tenslotte kosten die je voor de zaak maakt.
En ik zie in dat document van de belastingdienst dat het nog bewerkt is in augustus. Dus zij zijn er ook nog mee bezig.
Dat is een gevolg van je eigen keuzes. Het duurdere tarief doorgeven is absurd.quote:Op vrijdag 29 september 2023 13:11 schreef capricia het volgende:
[..]
Veel leasemaatschappijen willen maar 1 a 2 tariefwijziging per jaar accepteren. Omdat het facturatie systeem het niet aan kan.
Hoe je dan je tarief met een dynamisch contract moet bepalen, is helemaal abracadabra. Dus dan maar het tarief van het modelcontract doorgeven.
Kan je stoppen met trollen over hele normale dingenquote:Op vrijdag 29 september 2023 13:23 schreef Gunner het volgende:
[..]
Auto wassen declareer je ook zeker?
Ik in ieder geval wel ja. Dat wordt dan ook gewoon verzocht.quote:Op vrijdag 29 september 2023 13:23 schreef Gunner het volgende:
[..]
Auto wassen declareer je ook zeker?
Auto wassen gaat op de tankpas. Dus die kosten heb ik nu ook niet.quote:Op vrijdag 29 september 2023 13:23 schreef Gunner het volgende:
[..]
Auto wassen declareer je ook zeker?
Kan je opbokken uit dit topic als je niks snapt van lease auto’s en regelingen? Je voegt niks toe.quote:Op vrijdag 29 september 2023 13:23 schreef Gunner het volgende:
[..]
Auto wassen declareer je ook zeker?
Aangezien het om een auto van de zaak gaat: wordt de laadpaal niet gewoon verstrekt door de werkgever als onderdeel van het leasecontract? Dat is namelijk het meest gebruikelijk. De kosten van aanschaf en installatie (waaronder indien nodig uitbreiding meterkast) zijn dan onderdeel van het leasecontract. Werkgever betaalt dat dan gewoon, dus daar zou je niks aan hoeven verrekenen.quote:Op vrijdag 29 september 2023 12:36 schreef capricia het volgende:
Ik moet dan ook de meterkast laten verzwaren. Naar drie fasen.
Die kosten ga ik ook verdisconteren in de Kwh-prijs.
Want prive heb ik dat niet nodig. Dat is puur voor de auto.
Er zijn echt best veel variabelen, ja.
Ja de laadpaal en de aansluiting wordt door de werkgever/leasemaatschappij betaald. Daar zijn (of waren, ik ben niet helemaal thuis aan die kant van de rekening) subsidies voor.quote:Op vrijdag 29 september 2023 14:01 schreef Accordtje het volgende:
[..]
Aangezien het om een auto van de zaak gaat: wordt de laadpaal niet gewoon verstrekt door de werkgever als onderdeel van het leasecontract? Dat is namelijk het meest gebruikelijk. De kosten van aanschaf en installatie (waaronder indien nodig uitbreiding meterkast) zijn dan onderdeel van het leasecontract. Werkgever betaalt dat dan gewoon, dus daar zou je niks aan hoeven verrekenen.
Qua tarief blijft vooralsnog een dingetje. Los van of je dynamisch hebt of niet, er zijn ook mensen met een normaal/dal tarief. Dan kan je ook maar één van beide tarieven doorgeven. Geef je een te laag tarief door dan schiet je jezelf in de voet, geef je een te hoog tarief door dan is hetgeen wat je "extra" ontvangt in feite loon waarover belasting betaalt moet worden.
Eigenlijk moet je de vergoeding van de laadkosten voor thuis dan ook zien als een voorschot. Dan kan je dan tegen één tarief laten vergoeden. Vervolgens moet per periode (bijvoorbeeld een jaar) een afrekening plaatsvinden tussen werkgever en werknemer op basis van de kosten die vergoed zijn en de werkelijke kosten die gemaakt zijn. En bij die werkelijke kosten zou je dan bijvoorbeeld ook de (extra) afschrijving van de zonnepanelen naar rato kunnen meenemen.
Hmja, maar dat ga ik niet doen. Ik betaal 32/36ct per kwh, ik ga daar niet een of ander idioot hoog bedrag invullen omdat het kan. Daar voel ik me niet lekker bij.quote:Op vrijdag 29 september 2023 21:22 schreef capricia het volgende:
@:coolguy
Van de staatssecretaris:
"Bij gebruik van zonnepanelen kan een werkgever een vergoeding geven die overeenkomt met het bedrag dat een energiemaatschappij in rekening zou brengen. Een dergelijke overeenkomst heeft geen gevolgen voor de vaststelling van het loon en daarmee de loonheffingen."
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2022-24901.html
Het hoeft dus kennelijk niet jouw contract te zijn, maar mag wel. Als het maar een bedrag is wat 'een energiemaatschappij in rekening zou brengen'.
Bizar eigenlijk hè.
Dus de kwh-prijs uit een modelcontract gebruiken lijkt prima in orde.
Ik denk dat ik iets in ga vullen wat ik kan onderbouwen.quote:Op vrijdag 29 september 2023 21:50 schreef CoolGuy het volgende:
[..]
Hmja, maar dat ga ik niet doen. Ik betaal 32/36ct per kwh, ik ga daar niet een of ander idioot hoog bedrag invullen omdat het kan. Daar voel ik me niet lekker bij.
Ik snap dat het mag, maar ik voel me daar toch niet lekker bij. Maar, is voor mij hoe dan ook pas iets voor volgend jaar.quote:Op vrijdag 29 september 2023 21:59 schreef capricia het volgende:
[..]
Ik denk dat ik iets in ga vullen wat ik kan onderbouwen.
Dat is ieg mijn kWh-tarief (42/38 cent) plus de energiebelasting.
En ik ga uitzoeken of ik nog iets kan met de afschrijving en andere kosten. Dus wsl kom ik dan wel in de buurt van het modelcontract![]()
Bij mij ook.quote:Op vrijdag 29 september 2023 22:02 schreef CoolGuy het volgende:
[..]
Ik snap dat het mag, maar ik voel me daar toch niet lekker bij. Maar, is voor mij hoe dan ook pas iets voor volgend jaar.
Áls elektrisch rijden uiteindelijk interessanter is dan nog steeds dan brandstof, dan is de model Y wel de auto waar ik voor wil gaan ja.quote:Op vrijdag 29 september 2023 22:08 schreef capricia het volgende:
[..]
Bij mij ook.
Zomer volgend jaar pas.
Ik weet ook niet wat voor een laadpaal er geplaatst gaat worden.
En of ik die slim kan laten werken met de zonnepanelen, dus rustig aan opladen. Of dat dat ding rücksichtslos een X hoeveelheid kWh uit de meterkast trekt.
Best nog wel veel vragen
De auto is wel rond. Dat wordt een BMW ix1.
Jij gaat voor Tesla als ik het goed onthouden heb?
Met thuis batterij van Tesla?quote:Op vrijdag 29 september 2023 22:29 schreef CoolGuy het volgende:
[..]
Áls elektrisch rijden uiteindelijk interessanter is dan nog steeds dan brandstof, dan is de model Y wel de auto waar ik voor wil gaan ja.
Nee, die batterij komt er pas als dat rendabel is en dat is het nu nog niet. Daarnaast betwijfel ik ook of dat de batterij van tesla wordt. Maar, dat is helemaal nog toekomstmuziek. Ik heb wel een paar keer naar batterijen gekeken maar vooralsnog niet genoeg verdiept in de verschillende mogelijkheden om al een richting op te denken.quote:
Nou, zoals ik het standpunt van de belastingdienst interpreteer (en volgens mij doen de meeste accountants dat ook) is dat het inderdaad prima is om een "gebruikelijk" tarief te hanteren voor de vergoeding, maar dient er uiteindelijk wel een verrekening tussen werkgever en werknemer te zijn op basis van de werkelijke kosten. Als die verrekening er niet is dan dient werkgever een te hoge vergoeding (het deel boven de werkelijke kosten) te beschouwen als loon.quote:Op vrijdag 29 september 2023 14:38 schreef capricia het volgende:
Ik ben het met je rekenwijze eens, maar zo werkt de belastingdienst dus niet. Kennelijk kun je van alles opgeven tot in elk geval aan het tarief van het modelcontract. En dat wordt dan onbelast vergoed. Als je werkgever dat okay vindt, natuurlijk.
Ik ken geen voorbeelden waarbij de belastingdienst je energiecontract na ging pluizen. Dus ik denk dat zolang je Kwh-prijs in het redelijke valt, er niemand naar kijkt. Of dat nou 35 of 45 cent is. Maar helemaal kloppen doet deze manier van werken niet.
Dus dan moet de werkgever het energiecontract uitpluizen van al haar werknemers. Is dat wat je zegt ?quote:Op zaterdag 30 september 2023 00:50 schreef Accordtje het volgende:
[..]
Nou, zoals ik het standpunt van de belastingdienst interpreteer (en volgens mij doen de meeste accountants dat ook) is dat het inderdaad prima is om een "gebruikelijk" tarief te hanteren voor de vergoeding, maar dient er uiteindelijk wel een verrekening tussen werkgever en werknemer te zijn op basis van de werkelijke kosten. Als die verrekening er niet is dan dient werkgever een te hoge vergoeding (het deel boven de werkelijke kosten) te beschouwen als loon.
De belastingdienst gaat zelf geen energiecontracten uitpluizen inderdaad, maar de werknemer moet de kosten in principe onderbouwen richting werkgever, zodat vervolgens een verrekening kan plaatsvinden indien nodig. Er kan natuurlijk wel een controle plaatsvinden bij werkgever. Dat zal waarschijnlijk op basis van steekproef zijn. Werkgever zal dan moeten aantonen hoe de vergoeding tot stand gekomen is.
Laat ik het zo zeggen: in geval van een controle door de BD komt een werkgever niet weg met "mijn werknemer gaf aan dat dit de kosten zijn, dus daar ben ik dan ook gewoon van uitgegaan".
Dat mag bij ons niet. Ik was mijn leaseauto overigens thuis met de handquote:Op vrijdag 29 september 2023 13:23 schreef Gunner het volgende:
[..]
Auto wassen declareer je ook zeker?
Thanks.quote:Op zaterdag 30 september 2023 02:16 schreef leolinedance het volgende:
Ik heb (nog) geen laadpaal maar wel al jaren een 16A WCD op mijn oprit (hybride dus goed te doen) met een kWh meter in de meterkast. Ik geef ieder kwartaal de meterstand door en trek hier de vorige meterstand vanaf. Het tarief wat ik momenteel reken is Eur 0,40 / kWh. De teller staat inmiddels op zo'n 14.000 kWh.
Denk dat het ook werkgever afhankelijk is. Ik heb in 8 jaar tijd nog nooit de vraag gehad om mijn energiecontract op te sturen ofzo.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |