Heb je ook een recept? Ik vind het lastig om het in m'n eentje te maken en vaak lukt het niet (rijst brandt aan, is te droog, niet gaar) en ook de groente vind ik maar lastig.quote:
Ja, ik maak het ook zelf, en ik ben niet eens iemand die koken leuk vind. Maar nasi is simpel, al zullen er vast wel mensen neerkijken op mijn zakjes en nasipaketten enzovoorts.quote:
Ik moet even aan het werk, maar ik zal vanmiddag even een recept delen. Het is niet heel moeilijk, en groente enzo kun je naar believen erin stoppen. Van oorsprong is het ook bedoeld als gerecht waarin je de restjes rijst en groente verwerkt.quote:Op vrijdag 30 juni 2023 08:57 schreef SayLWay het volgende:
[..]
Heb je ook een recept? Ik vind het lastig om het in m'n eentje te maken en vaak lukt het niet (rijst brandt aan, is te droog, niet gaar) en ook de groente vind ik maar lastig.
Klinkt goed, niet te moeilijk. Ga ik zeker een keer proberen, vooral omdat je het ook kan invriezen.quote:Op vrijdag 30 juni 2023 09:26 schreef Jordy-B het volgende:
Zelf maken.
Je kan beginnen met een nasigroentepakket, wat ham (blikje, pakje) een pakje boemboe en rijst (basmati).
Kook de rijst: Reken zo 75g ongekookte rijst per persoon (maak voor minstens vier personen, nasi laat zich goed invriezen).
Was de rijst (uitspoelen in een vergiet, of zo vaak spoelen met koud water in de pan en het water afgieten, tot het water helder is).
Voeg water toe aan de rijst in de pan tot een vingerkootje boven de rijst.
Breng het water aan de kook, zet de pit laag en doe een deksel op de pan.
Na een minuutje of 10-15 zie je geen stoom meer onder het deksel ontsnappen. Controleer dan of de rijst gaar is. Zo ja, doe het vuur uit, en stort de rijst uit op een schone bakplaat of een en paar banen huishoudfolie op het aanrecht.
De rijst koelt dan snel af en droogt wat in. Je kan natuurlijk ook gekookte rijst van een dag eerder gebruiken, maar als je kant-en-klare nasi koopt, verwacht ik niet dat je vaak rijst eet.
Snijd de ham en bak deze in een wok of ruime koekenpan in ruim olie (zonnebloem of arachide, maar geen olijfolie).
Als je het pepertje van het nasipakket wil gebruiken, snijd deze dan fijn.
Gooi het nasipakket erbij en bak mee. Ik houd de taugé meestal even apart om als laatste toe te voegen.
Gooi de boemboe erbij en eventueel een deel water (lees de verpakking van de boemboe).
Doe de rijst erbij (als je het vuur even iets lager zet en de rijst met je vingers verkruimelend in de pan doet, hoef je ook niet de eventuele klompen kapot te bikken). Zet het vuur hoog en bak de rijst tot je wat kleur en wat krokante stukjes krijg, terwijl je de rijst goed door de groente mengt.
Droog, niet lekker, geen smaak aan... maar sinds er een aantal aanbiedingen waren op Nasi maaltijden heb ik ze toch gekocht en ik moet zeggen, op zich niet verkeerd.quote:Op vrijdag 30 juni 2023 09:35 schreef Molo het volgende:
Sinds kort eet ik ook nasi? Hoe dan? Wat is de reden dat je eerder dat niet at?
Die versmix Oosterse nasi van AH is goed te doen. Gewoon precies de instructies lezen en dan kan er niks mis gaan. Staat ook in hoe en hoelang je de rijst kookt. Bij de toegevoegde kip geef ik kipdijfilet de voorkeur, die is minder droog dan kipfilet. Als je saté erbij wil maken, is een kipfile erbij goed (er zit satésaus in het verspakket)quote:Op vrijdag 30 juni 2023 08:57 schreef SayLWay het volgende:
[..]
Heb je ook een recept? Ik vind het lastig om het in m'n eentje te maken en vaak lukt het niet (rijst brandt aan, is te droog, niet gaar) en ook de groente vind ik maar lastig.
Dat denk ik ook. Net als de nasi van de Chinees. Ik vind dat een keertje best prima.quote:Op vrijdag 30 juni 2023 10:21 schreef Fok-it het volgende:
Natuurlijk is zelfgemaakte altijd beter maar de nasi in je OP is best acceptabel qua smaak als je een keer erg lui bent
quote:Op woensdag 28 juni 2023 16:17 schreef SayLWay het volgende:
Ik ben best culinair aangelegd vind ik zelf, ik hou van koken, geniet van eten en drinken...
Zoals ik het maak,quote:Op vrijdag 30 juni 2023 08:57 schreef SayLWay het volgende:
[..]
Heb je ook een recept? Ik vind het lastig om het in m'n eentje te maken en vaak lukt het niet (rijst brandt aan, is te droog, niet gaar) en ook de groente vind ik maar lastig.
De eerste rijstkoker die nasi maakt moet ik wel nog tegenkomenquote:Op vrijdag 30 juni 2023 12:40 schreef junkiesietze het volgende:
Rijstkoker, nooit meer aangebrande rijst
Phoa dat ziet er goed uitquote:Op vrijdag 30 juni 2023 12:57 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Zoals ik het maak,
Voor het koken van de rijst, ben ik van de afgietmethode (sorry Uncle Roger).
Zet ruim water op in een middelgrote pan en breng dat aan de kook, met zout.
Ik lust het wel, dus ik pak rond de 100 gram per portie. 200/250 gram, als ik voor 2 dagen kook.
Ik was het ook verder niet (bite me). Het zetmeel spoelt wel mee uit bij het afgieten.
De rijst gaat in het kokende water en het vuur laag, als het weer kookt.
Deksel op de pan en een minuut of 8/9 wachten.
Je kan dan een paar korrels proeven.
Zit er nog een harde kern in, laat je het nog een minuutje staan.
Is het zacht maar zit er nog een beetje beet aan, beetje chewy, gauw afgieten.
Kanaaltjes in de rijst zijn een visueel hulpmiddel.
Afgieten in een zeef, terug in de pan, met het deksel er nog even op.
Na een paar minuten de rijst met een vork een beetje losmaken. Dan kan je het deksel ook van de pan laten.
Als je het de volgende dag pas gaat gebruiken, kan je het in de pan laten zitten.
Misschien nog een keer omwoelen en als de rijst koud is, de deksel erop en eventueel in de koelkast.
Wil je het dezelfde dag gebruiken, stort het dan op een plat bord of een plaat, om snel af te koelen.
Ik heb zo wel goede resultaten behaald, met rijst die ik een uur van tevoren heb gekookt.
Heel verhaal, maar de rijst is eigenlijk het belangrijkst.
Dan de rest van de ingrediënten,
1 of 2 eieren, losgeklopt,
Een stukje ui, in kwart ringen,
Teentje knoflook, fijngehakt,
Stuk prei, in grove, halve ringen, of bos/lenteuitjes.
Pepertje, of sambal. Naar smaak,
Stukje gember, fijngehakt, of een afgesteken theelepel poeder (djahé),
Eventueel wat kurkuma voor de kleur,
Klein blokje trassi (1cm³ of zo), of een eetlepel oestersaus,
Eetlepel ketjap manis,
Witte peper,
Eventueel nog wat zout.
Bereidingswijze,
Zorg dat alles klaar staat om in de pan te doen.
Als je eenmaal begint, gaat het nog best snel.
Verhit (liefst) een wok of een koekenpan.
Scheut zonnebloemolie, of een andere neutrale olie, in de pan. Mag best iets meer zijn dan dat de bodem vettig is.
Doe het ei erbij en roer totdat het net samenkomt.
Haal uit de pan en zet opzij.
Weer olie in de pan.
Doe daar de ui, knoflook, peper/sambal, gember, eventueel kurkuma en het blokje trassi in.
Gebruik je ipv trassi oestersaus, wacht daar nog even mee. Die voeg je later pas toe.
Beweeg alles door de olie, totdat alles geurig wordt. Het zijn tenslotte aromaten![]()
(Als je er proteïnen in wil, kan je die nu toevoegen. Reepjes kip (filet/dij), varkensvlees, tofu, ham, paddestoelen, wat jij wil)
(Met de groente kan je ook alle kanten op. Kool, wortel, erwtjes, boontjes, ik vind paprika lekker, leef je uit.)
Dan de prei erbij en nog even omscheppen, voordat de rijst erbij gaat.
Schep de rijst goed door de groente en eventueel vlees/proteinen.
Als het wat droog wordt, schroom dan niet om nog wat olie toe te voegen. Helpt ook met de donkere puntjes op de rijst, die het juist zijn smaak geeft.
Als alle rijst los is, doe je er de witte peper en de oestersaus bij. De ketjap voeg je langs de rand toe.
Eventueel nog wat zout.
Doe ook het ei er weer bij.
Een paar druppels sesamolie is ook lekker.
Daarna alles nog een keer goed omscheppen.
[ afbeelding ]
() Toevoegingen buiten de basisingredienten, zoals beschreven.
Sec genomen, is nasi rijst.quote:Op vrijdag 30 juni 2023 13:30 schreef Molo het volgende:
[..]
De eerste rijstkoker die nasi maakt moet ik wel nog tegenkomen
https://www.ah.nl/kookschrift/recept/574928quote:Op vrijdag 30 juni 2023 13:30 schreef Molo het volgende:
[..]
De eerste rijstkoker die nasi maakt moet ik wel nog tegenkomen
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |