Nee iedereen heeft zn eigen ding zegmaar. Er is in die zin niet echt eenheid.quote:Op zaterdag 10 juni 2023 10:07 schreef paulowna het volgende:
Komt er nu een rare "grens" met de buren?
Ik bedoel dat de steentjes bij buren dan anders liggen dan bij jou?
Ja ik wil dus de klinkers tot de gemeentegrond verleggen. Dit om te verduidelijken wat de erfgrens precies is. BOA’s hebben al eerder boetes uitgeschreven voor fout geparkeerde auto’s om dat ze gedeeltelijk op de stoep zouden staan, terwijl deze gewoon volledig op de eigen oprit stonden.quote:Op zaterdag 10 juni 2023 10:11 schreef freak1 het volgende:
check. maar, wat wil je nu verleggen? sowieso mag je niet aan dat trottoir gaan rommelen of aan steentjes op gemeentegrond.
weet niet of er nog een welstand actief is in je straat, maar kan me sowieso voorstellen dat als de hele wijk aansluitende steentjes in hetzelfde patroon heeft als de steentjes op de gemeentegrond, en die ga jij dan tot aan de gemeentegrond ineens anders leggen, dat de gemeente en de buren daar een mening over gaan hebben..
Dankjewel.quote:Op zaterdag 10 juni 2023 10:32 schreef investeerdertje het volgende:
Mijn ervaring, bel de gemeente. Heb ik ook gedaan toen voor mijn verbouwing, er is publicatie geweest bij het lokale suffertje. Daar is geen reactie op geweest uit de omgeving en vervolgens kreeg ik netjes een vrijstelling vergunningplicht van de gemeente.
Kosten: 0 euro
Correct!quote:Op zaterdag 10 juni 2023 12:10 schreef freak1 het volgende:
een tekening zegt zoveel meer als tekst..
maar als ik het goed begrijp hebben we (gebaseerd op de foto)
stuk A: stoeptegels > trottoir van de gemente
stuk B: klinkers > troittoir van de gemeente
stuk C (waar in feite de auto op staat) klinkers maar dan van jou, dezelfde klinkers als van het gemeente stuk
correct?
Correct!quote:en stuk C wil je de klinkers eruit halen en terugleggen in een ander patroon?
De erfgrens is aangeduid door 2 piketpaaltjes. Die zijn geel gespoten. Als je inzoomt dan is dat andere piketpaaltje verderop ook net te zien, althans die gele verf.quote:daar zul je geen vergunning voor nodig hebben maarrrrrr
ik vermoed wel dat je daar gezeik mee zou kunnen krijgen met de gemeente (waarom heb je de eerste 50 cm niet gedaan? of waar ligt de erfgrens?)
Nou: er zijn dus verderop meerdere mensen die dit gedaan hebben, omdat anders de erfgrens niet te zien is. Sommigen hebben er 2 dikke bloembakken neergezet. Sommigen in het dorp ook bekeuringen gekregen voor fout parkeren terwijl ze de auto gewoon helemaal op eigen oprit hebben staan.quote:en wellicht ook met welstand, je maakt het straatbeeld wel een beetje raar op deze manier
en niet te vergeten de buren, als het overal zo ligt en bijna overal zo door de tuin in, ziet het er ineens wel heel raar uit..
als het je alleen om de aanduidelijk gaat zou ik zeggen rijtje klinkers eruit, trottoirbandjes erin, halfjes terug en klaar.. minder werk, minder verstorend en stukken duidelijker.quote:Op zaterdag 10 juni 2023 13:27 schreef Dusthor92 het volgende:
[..]
Correct!
[..]
Correct!
[..]
De erfgrens is aangeduid door 2 piketpaaltjes. Die zijn geel gespoten. Als je inzoomt dan is dat andere piketpaaltje verderop ook net te zien, althans die gele verf.
Dat heb ik laatst laten inmeten door het kadaster, dus dat is de erfgrens.
[..]
Nou: er zijn dus verderop meerdere mensen die dit gedaan hebben, omdat anders de erfgrens niet te zien is. Sommigen hebben er 2 dikke bloembakken neergezet. Sommigen in het dorp ook bekeuringen gekregen voor fout parkeren terwijl ze de auto gewoon helemaal op eigen oprit hebben staan.
Het gaat er mij dus om dat de aanduiding van mijn perceel duidelijker is.
Hmm, daar heb je wel gelijk in eigenlijk. Voor die paar euro hoef ik het ook niet te laten.quote:Op zaterdag 10 juni 2023 13:39 schreef freak1 het volgende:
[..]
als het je alleen om de aanduidelijk gaat zou ik zeggen rijtje klinkers eruit, trottoirbandjes erin, halfjes terug en klaar.. minder werk, minder verstorend en stukken duidelijker.
omdat je niet de oprit aan het veranderen bent, maar je eigen tegels aan het aanpassen bent. voor het aanleggen of veranderen van een uitrit (dus datgene waar je met je auto de weg op gaat) ben je vergunningsplichtig, en dan gaat het om zaken als, 30 cm naar links of naar rechts verplaatsen, verdiepen of verhogen, uberhaupt aanleggen. maar je vervangt tegels.quote:Op zaterdag 10 juni 2023 13:44 schreef Dusthor92 het volgende:
[..]
Hmm, daar heb je wel gelijk in eigenlijk. Voor die paar euro hoef ik het ook niet te laten.
Maar daar zou ik dan geen omgevingsvergunning voor nodig hebben? (Ik ga wel maandag bellen natuurlijk).
Helder.quote:Op zaterdag 10 juni 2023 14:20 schreef freak1 het volgende:
[..]
omdat je niet de oprit aan het veranderen bent, maar je eigen tegels aan het aanpassen bent. voor het aanleggen of veranderen van een uitrit (dus datgene waar je met je auto de weg op gaat) ben je vergunningsplichtig, en dan gaat het om zaken als, 30 cm naar links of naar rechts verplaatsen, verdiepen of verhogen, uberhaupt aanleggen. maar je vervangt tegels.
voor de zekerheid kun je altijd even checken bij gemeente, maar datgene wat jij wilt doen is niet hetzelfde als de uitrit aanpassen.
Wat heeft hij precies gezegd? Het bestemmingsplan kun je hier vinden.quote:Op zaterdag 10 juni 2023 17:37 schreef Dusthor92 het volgende:
Ik sprak net iemand die over onze situatie gesproken heeft met iemand die voor de gemeente werkt, en die zegt dat dit stukje grond niet meer van ons is.
Of althans: wel van ons is, maar wij mogen er niets meer mee doen omdat de gemeente de bestemming ervan heeft gewijzigd.
En nu?
Het is ff lastig zien op de telefoon, maar van alles wat ik zo even zie is de bestemming “wonen” of “onbekend”. Maar ik ga er morgen ff voor achter mijn laptop zitten.quote:Op zaterdag 10 juni 2023 18:33 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Wat heeft hij precies gezegd? Het bestemmingsplan kun je hier vinden.
Maar bestemmingsplannen zeggen iets over hoe je je grond mag gebruiken, niet hoe het tegelpatroon er uit ziet. Als je er nu je auto mag parkeren mag dat ook met een gewijzigd tegelpatroon.
Grappig dat je dit zegt. Ik ben nogal wantrouwend tegenover de gemeente en ik had door deze gedachtegang al dit besteld:quote:Op zaterdag 10 juni 2023 18:39 schreef stavromulabeta het volgende:
Nu ik er over nadenk en de foto bekijk, zou ik wel een bordje 'eigen weg' gaan aanschaffen. Omdat het totaal niet duidelijk is waar de openbare weg eindigt en jouw grond begint (het tegelpatroon loopt immers door), loop je het risico dat het straks door verjaring echt niet meer van jou is.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Ik vertrouwde het namelijk zelf ook al niet. Hij ligt alleen al 3 weken in de hal dus ik ga m morgen maar even plaatsen.
Deze tegel zou overigens dezelfde functie moeten hebben als een bord in deze situatie. Een bord is voor ons niet handig ivm met parkeren.Bedankt voor je uitgebreide uitleg. Ik ga hier even achteraan, maar er is notarieel niets over naar boven gekomen bij de (recente) aankoop van ons huis. Ook geldt er geen “algemeen aangezicht” dat zich ook toespitst op de voortuinen, opritten of erfafscheidingen. Iedereen heeft wat zegmaar.quote:Op zaterdag 10 juni 2023 20:00 schreef Ivo1985 het volgende:
Een oprit is geen inrit/uitrit.
De oprit zal waarschijnlijk (en als het goed is) wel grenzen aan de inrit/uitrit.
De inrit/uitrit is het deel van de openbare weg wat je nodig heb om met de auto, fiets, motor of whatever op je oprit te komen.
Indien nodig heeft de gemeente bij een vergunde uitrit gezorgd voor een verlaagde trottoirband, of aangepaste wegmarkering (onderbroken kantlijn ipv doorgetrokken kantlijn). Aan de uitritvergunning is een "verkeersstudie" vooraf gegaan. Om te kijken of er op de plek wel veilig een uitrit gecreëerd kon worden.
De oprit, dat is de bestrating op jouw eigen perceel waar je, nadat je vanaf de rijbaan de uitrit over bent gereden, je auto neer kunt zetten. Hoe jij je oprit bestraat, is in principe je eigen probleem en daar heb je geen vergunning voor nodig.
In principe. In straten/wijken met een geschermd stads/dorpsgezicht kan de gemeente en welstand namelijk wél eisen stellen aan alles wat vanaf de openbare weg direct zichtbaar is.
Ook kan het zijn dat er middels een notarieel kettingbeding zaken zijn vastgelegd die met je oprit/voortuin te maken hebben. Zo weet ik voorbeelden waar je verplicht de beukenhaag, bomen of het smeedijzeren hekwerk in stand moet houden als bewoner/eigenaar., zoiets zou ook kunnen gelden voor je bestrating.
Anyway, bedankt voor alle reacties. Ik ga die tegel zsm de grond in knallen en via MP even trottoirbanden ophalen om de erfgrens goed aan te duiden.
Over mn lijk dat we straks onze eigen grond niet meer mogen gebruiken voor het parkeren van onze auto’s. Dan moeten ze naar een parkeerplaats 150 meter verderop wat naar horen zeggen ook nog eens een blauwe zone wordt
[ Bericht 1% gewijzigd door Dusthor92 op 12-06-2023 18:08:07 ]
Ik zit nu ff rustig op de laptop te kijken en ik zie er dus ook nog niets over terug. Het enige wat ik erover kon vinden was dit:quote:Op zondag 11 juni 2023 07:41 schreef Faraday01 het volgende:
Ik kan me niet voorstellen dat de gemeente de bestemming van jouw kavel zo maar gewijzigd heeft in de zin dat je er een gebruiksbeperking van gaat ervaren. Maar al zou dan zo zijn, dan staat in bijna alle bestemmingsplannen een bepaling om het overgangsrecht te regelen. Daarmee mag je dan het feitelijk gebruik voortzetten.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Maar dit is een uittreksel van het bodemloket en dat ziet er totaal anders uit dan hetgeen ik nu zie van “ruimtelijkeplannen.nl”Omdat de stoep op verschillen plekken te smal is. Die moet minimaal 1,20 breed zijn, maar over een lengte van 10 meter ofzo minimaal 2 meter lang 1.80 cm breed.quote:Sowieso zegt een bestemmingsplan niet over hoe je je oprit bestraat. Er kan eventueel een beeldkwaliteitsplan van toepassing zijn, ik heb nog niet vaak gezien dat daar het type bestrating voorgeschreven wordt. En al helemaal niet het verband waarin de stenen gelegd worden.
En verder: de gemeente heeft wel iets te zeggen over uitritten op de openbare weg, intrekken daarvan kan wel maar is een besluit waarover je geïnformeerd moet worden en wat open staat voor bezwaar (AWB). Maar waarom zou een gemeente dat doen?
Ik weet niet precies hoe dit zit, maar dit is mij dus verteld. Daarom is bij mensen verderop de bestemming van een klein deel van hun oprit gewijzigd. Dit is nu openbare weg en daar loopt de stoep overheen.
[ Bericht 3% gewijzigd door Dusthor92 op 12-06-2023 18:07:44 ]
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Hier staat ook weer andere informatie op. Bovendien geen legenda.
[ Bericht 23% gewijzigd door Dusthor92 op 12-06-2023 18:07:10 ]
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Voor alle duidelijkheid: de laatste foto is de afmeting van onze oprit. Dit komt op een paar centimeter nauwkeurig overeen met wat het kadaster heeft gemeten.
Die tweede foto is dus een of andere vage grens waarvan een deel van onze oprit dus “in beheer” is van de provincie.
[ Bericht 10% gewijzigd door Dusthor92 op 12-06-2023 18:07:25 ]
Nee, jouw grond kan niet zomaar worden afgenomen. Dan moet dat worden onteigend en dat doen ze eigenlijk alleen in uitzonderlijke gevallen, voor een belangrijke ontwikkeling oid. Dat gaan ze hier echt niet doen.quote:Op zondag 11 juni 2023 09:10 schreef Dusthor92 het volgende:
Naar mate ik meer en meer tegenkom, word ik er steeds ongeruster op.
De provincie heeft kennelijk een deel van onze oprit “in onderhoud”. Is er geen wet in de wegen en verkeerswet die zegt dat als de gemeente of provincie een stuk grond 12 jaar lang in onderhoud heeft, zij de bestemming ervan kunnen wijzigen of zelfs de grond kunnen overnemen? Procosessierecht oid staat me bij.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Voor alle duidelijkheid: de laatste foto is de afmeting van onze oprit. Dit komt op een paar centimeter nauwkeurig overeen met wat het kadaster heeft gemeten.
Die tweede foto is dus een of andere vage grens waarvan een deel van onze oprit dus “in beheer” is van de provincie.
Iets kan openbaar zijn en ook jouw grond.. maar alsnog, als het bestemmingsplan zegt dat je daar mag parkeren (kan op meerdere plekken in de regels staan, maar hoofdzakelijk in de geldende bestemming op dat stukje grond).quote:Op zondag 11 juni 2023 10:21 schreef Dusthor92 het volgende:
@:essnhills weet je zeker dat dit klopt?
Want zoals ik het nu zie wordt dat gedeelte van onze oprit praktisch gebruikt als openbare weg, door derden. Er staat ook geen erg afscheiding in wat voor vorm dan ook.
Ik heb net die tegel erin gelegd in de veronderstelling dat het nu dus feitelijk geen openbare weg meer is.
Of mensen er alsnog overheen lopen of niet zou me overigens een rotzorg zijn.
Dat is niet helemaal juist. Als je een stuk van je eigen grond inricht alsof het een openbare weg is, dan kan het door verjaring daadwerkelijk een openbare weg worden. De grond zal dan nog steeds van jou zijn maar je kunt hem dan niet meer naar eigen inzicht afsluiten of anders inrichten omdat anderen daar een gewoonterecht op hebben gekregen. De enige manier om dat te voorkomen en verjaring te stuiten is door er of een hek neer te zetten of aan te geven dat het een eigen weg is.quote:Op zondag 11 juni 2023 10:03 schreef essnhills het volgende:
[..]
Nee, jouw grond kan niet zomaar worden afgenomen. Dan moet dat worden onteigend en dat doen ze eigenlijk alleen in uitzonderlijke gevallen, voor een belangrijke ontwikkeling oid. Dat gaan ze hier echt niet doen.
Daar was ik al bang voor.quote:Op zondag 11 juni 2023 11:42 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Dat is niet helemaal juist. Als je een stuk van je eigen grond inricht alsof het een openbare weg is, dan kan het door verjaring daadwerkelijk een openbare weg worden. De grond zal dan nog steeds van jou zijn maar je kunt hem dan niet meer naar eigen inzicht afsluiten of anders inrichten omdat anderen daar een gewoonterecht op hebben gekregen. De enige manier om dat te voorkomen en verjaring te stuiten is door er of een hek neer te zetten of aan te geven dat het een eigen weg is.
Zie ook hier.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Dus ongeacht of er mensen over heen lopen of niet (wat me dus echt niet boeit), op dit moment kan het niet meer gekenmerkt worden als zijnde openbare weg?
[ Bericht 40% gewijzigd door noodgang op 12-06-2023 11:14:57 ]
Voor zo ver ik er verstand van heb zie ik geen beperkingen in de bestemming.quote:Op zondag 11 juni 2023 10:33 schreef essnhills het volgende:
[..]
Met de info die jij nu hebt gegeven lijkt het erop dat dit een bestaande (legale) situatie is. En buiten het patroon van de tegels ga je daar niets aan veranderen. En voor het patroon van de tegels gelden mogelijk aanvullende eisen ivm beeldkwaliteit, beschermd dorps/stadsgezicht of notarieel vastgelegd.
Althans, zo lees ik het. Want heel eerlijk gezegd gaat dit (met name het taalgebruik) echt mijn pet te boven.quote:B. Publiekrechtelijke beperkingen.
Zoals blijkt uit de informatie afgegeven door de Dienst voor het kadaster en de openbare registers, is vandaag geen beperking bekend in de gemeentelijke beperkingenregistratie en de kadastrale registratie.
Verkoper verklaart niet met feiten of omstandigheden bekend te zijn, waaruit blijkt dat er inschrijfbare publiekrechtelijke beperkingen zijn die niet zijn ingeschreven.
Koper verklaart op de hoogte te zijn van het feit dat overheidsorganen op grond van de Wet kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen vier dagen de tijd hebben voor een juiste bijhouding van de registers. Bij perceelsveranderingen hebben overheidsorganen vier weken de tijd voor een juiste bijhouding van de gemeentelijke beperkingenregistratie.
Inschrijvingen in de registers na vandaag zijn voor risico van koper, onverminderd de hierboven omschreven mededelingsplicht van verkoper.
Dit bovenstaande is dan voldoende toch?quote:Op zondag 11 juni 2023 11:42 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Dat is niet helemaal juist. Als je een stuk van je eigen grond inricht alsof het een openbare weg is, dan kan het door verjaring daadwerkelijk een openbare weg worden. De grond zal dan nog steeds van jou zijn maar je kunt hem dan niet meer naar eigen inzicht afsluiten of anders inrichten omdat anderen daar een gewoonterecht op hebben gekregen. De enige manier om dat te voorkomen en verjaring te stuiten is door er of een hek neer te zetten of aan te geven dat het een eigen weg is.
Zie ook hier.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |