beste is helemaal niet stront uitrijden en het grondwaterpeil flink omhoogquote:Op donderdag 13 april 2023 18:03 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
[..]
Wil je nu zeggen dat die relatie toegepast wordt, niet toegepast kan worden, wel toegepast wordt, maar niet toegepast zou moeten worden, uberhaupt niet bestaat of zou moeten bestaan? Het maakt nogal uit of je de stront van 100 uitrijdt over 1 hectare of 1000.
Klopt, maar niks mis met deze methode. Misschien is het probleem overigens als opgelost als alle boeren zo werken.quote:Op donderdag 13 april 2023 17:55 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
jij bent niet zo gelovig he
https://hanskamp.nl/kenni(...)doen-alle-boeren-het
[..]
Het beste is om de mest te laten verwerken en stoppen met stronten , dan kan er ook niets verwaaien en dus ook geen depositie , niks nakkes noppes nada
Wss ook mogelijk met dynamisch omgaan met waterhoogte in de polders.quote:Op donderdag 13 april 2023 18:05 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
beste is helemaal niet stront uitrijden en het grondwaterpeil flink omhoog
de boer mag wel kunstmest (verwerkte stront ) gebruiken als het nodig is
Het is maar net hoe je er naar kijkt. Als je de kosten van biodiversiteitsachteruitgang als gevolg van stikstofuitstoot van een bedrijf meerekent, bijv de kosten van minder bijen, meer pesten als gevolg van minder vogels en insecten), de extra kosten (door stikstof en bestrijdingsmiddelen) van water weer geschikt maken voor conumptie, de extra kosten van verzakken huizen door laaghouden grondwaterstanden voor boeren, de extra kosten voor gezondheid (denk aan de geitenhouderijen bijv), de subsidies, etc. Dat wordt het opeens een stuk aantrekkelijk om die bedrijven om te hakken. En eigenlijk gaat daar in deze discussie ook vooral over. Boeren claimen veel bij te dragen, andere partijen wijzen erop dat dat wel meevalt. Boeren produceren voedsel, maar vooral voor het buitenland, in Nederland blijft men met de stront en impact op de omgeving zitten. Dan wordt er weer op gewezen dat als het voedsel elders verbouwd zou worden, het meer impact op de omgeving zou hebben, wat lang niet altijd waar is.quote:Op donderdag 13 april 2023 17:22 schreef ludovico het volgende:
[..]
Sure they are. Die hebben enige hinder tbv wens natuur.
Hele bedrijven omhakken terwijl die prima operationeel zijn is wel wat meer dan enige hinder.
Neem je daar de tijd voor dan Gaat dat praktisch zonder pijn.
Ja maar de overheid zit vast in een spagaat van regels die ze zelf verzonnen heeftquote:Op donderdag 13 april 2023 18:09 schreef ludovico het volgende:
[..]
Klopt, maar niks mis met deze methode. Misschien is het probleem overigens als opgelost als alle boeren zo werken.
Als je 15 jaar uittrekt gaat het zonder pijn.quote:Op donderdag 13 april 2023 18:11 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
[..]
Het is maar net hoe je er naar kijkt. Als je de kosten van biodiversiteitsachteruitgang als gevolg van stikstofuitstoot van een bedrijf meerekent, bijv de kosten van minder bijen, meer pesten als gevolg van minder vogels en insecten), de extra kosten (door stikstof en bestrijdingsmiddelen) van water weer geschikt maken voor conumptie, de extra kosten van verzakken huizen door laaghouden grondwaterstanden voor boeren, de extra kosten voor gezondheid (denk aan de geitenhouderijen bijv), de subsidies, etc. Dat wordt het opeens een stuk aantrekkelijk om die bedrijven om te hakken. En eigenlijk gaat daar in deze discussie ook vooral over. Boeren claimen veel bij te dragen, andere partijen wijzen erop dat dat wel meevalt. Boeren produceren voedsel, maar vooral voor het buitenland, in Nederland blijft men met de stront en impact op de omgeving zitten. Dan wordt er weer op gewezen dat als het voedsel elders verbouwd zou worden, het meer impact op de omgeving zou hebben, wat lang niet altijd waar is.
Ja Naja vaag gedoe, die pure mest is dus ook gewoon vergelijkbaar met kunstmest want vervliegt niet.quote:Op donderdag 13 april 2023 18:12 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Ja maar de overheid zit vast in een spagaat van regels die ze zelf verzonnen heeft
Je moet de stront op eigen bedrijf uitrijden, versus , je mag geen stront uitrijden bij natuur en je mag wel kunstmest gebruiken
kunstmest vervliegt niet , dat kloptquote:Op donderdag 13 april 2023 18:18 schreef ludovico het volgende:
[..]
Ja Naja vaag gedoe, die pure mest is dus ook gewoon vergelijkbaar met kunstmest want vervliegt niet.
quote:Dé manier om de landbouw klimaatbestendiger te maken is het verbeteren van de bodemkwaliteit.
Ironisch genoeg ligt de sleutel voor zo’n aanpak juist bij de landbouwsector die nu moet krimpen: de veehouderij. Want die kán een heel duurzame kant hebben.
Geen andere vorm van landbouw is zo goed voor veel bodems en voor de biodiversiteit als goed beheerd grasland – de basis van de melkveehouderij.
Grasland maakt meer dan de helft uit van álle landbouwgrond in Nederland. Maar ook daar is de gemiddelde bodemkwaliteit gedaald.
De transitie die nu nodig is in de veehouderij heeft dus meer voeten in de aarde dan boeren uitkopen en het afvangen van stikstof in stallen.
Maar wat is er dan nodig?
Het is nodig dat stikstof beter benut wordt. Dan hoeven boeren er minder van te gebruiken, is er minder uitstoot naar de omgeving, en hoeven ze ook minder te ploegen en te ontwateren. En dat kán, is de les van boeren die de grond van hun grasland nu al flink verbeteren. Helaas hebben zij geen simpele handleiding. Maar ze weten wel waar de oplossing ligt.
Laat MM eerst maar eens iets duidelijk onderbouwen dat er d8e regels zijn,tot nu toe zijn veel woorden van hem niet meer gebleken dan de spuitpoep van boeren waarbij appels met aardappels vergeleken blijken te worden.quote:
???????????quote:Op donderdag 13 april 2023 18:29 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Laat MM eerst maar eens iets duidelijk onderbouwen dat er d8e regels zijn,tot nu toe zijn veel woorden van hem niet meer gebleken dan de spuitpoep van boeren waarbij appels met aardappels vergeleken blijken te worden.
Inderdaad, stikstof accumuleert, men had 30 jaar geleden moeten beginnen met het afbouwen van de veestapel. Sterker nog, men wist eigenlijk wel dat dat moest, maar ministers van landbouw, meestal CDA of CU, wilden daar niet aan. De politiek wrong zich in allerlei bochten om het niet te doen. En omdat stikstof accumuleert is het probleem alleen maar groter geworden, en de tijd om het echt op te lossen schuift niet mee op.quote:Op donderdag 13 april 2023 18:16 schreef ludovico het volgende:
[..]
Als je 15 jaar uittrekt gaat het zonder pijn.
Stikstof accumuleert, de natuur wordt beïnvloedt door meerdere parameters. Richt je daar de komende 15 jaar op, koop piekuitstoters vrijwillig op waar het kan (kijk daarbij ook naar de efficiëntie van je investering).
Kapitaal vernietigen = minder middelen voor verbetering natuur, die middelen heb je immers met de sloopkogel vernietigd.
Exporteren van voedsel is niks mis mee.
Zelfs de man die aan de wieg staat van de schaalvergroting in de landbouw Sicco Mansholt had al spijt van het door hem bedachte beleid in de jaren 70 en 80, mede gestuurd door het rapport van Rome.quote:Op donderdag 13 april 2023 21:11 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
[..]
Inderdaad, stikstof accumuleert, men had 30 jaar geleden moeten beginnen met het afbouwen van de veestapel. Sterker nog, men wist eigenlijk wel dat dat moest, maar ministers van landbouw, meestal CDA of CU, wilden daar niet aan. De politiek wrong zich in allerlei bochten om het niet te doen. En omdat stikstof accumuleert is het probleem alleen maar groter geworden, en de tijd om het echt op te lossen schuift niet mee op.
Exporteren van voedsel is niks mis mee, maar wel als je de kosten van de productie ervan niet eerlijk mee laat tellen, en ook betaalt om de stront ervan op te ruimen.
Natuur heeft vooral ruimte en minder stikstof nodig. Laat je de stikstofneerslag dramatisch dalen, dan hebben andere maatregelen veel sneller en beter effect, en wordt het herstellen van de natuur een stuk goedkoper.
kan best 40% minder melkveeboeren , maar voor acuut is het beter om de stront te laten verwerkenquote:Op donderdag 13 april 2023 21:11 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
[..]
Inderdaad, stikstof accumuleert, men had 30 jaar geleden moeten beginnen met het afbouwen van de veestapel. Sterker nog, men wist eigenlijk wel dat dat moest, maar ministers van landbouw, meestal CDA of CU, wilden daar niet aan. De politiek wrong zich in allerlei bochten om het niet te doen. En omdat stikstof accumuleert is het probleem alleen maar groter geworden, en de tijd om het echt op te lossen schuift niet mee op.
Exporteren van voedsel is niks mis mee, maar wel als je de kosten van de productie ervan niet eerlijk mee laat tellen, en ook betaalt om de stront ervan op te ruimen.
Natuur heeft vooral ruimte en minder stikstof nodig. Laat je de stikstofneerslag dramatisch dalen, dan hebben andere maatregelen veel sneller en beter effect, en wordt het herstellen van de natuur een stuk goedkoper.
Er zijn ook nog problemen met uitspoelen stikstof en oppervlaktewater (vaak ook met fosfaat), vergeet dat ook nietquote:Op donderdag 13 april 2023 21:18 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
kan best 40% minder melkveeboeren , maar voor acuut is het beter om de stront te laten verwerken
zoals al eerder door de overheid voorgesteld, geen stront = geen depositie meer
boeren mogen wel stikstof kunstmestkorrels strooien, maar soms liever geen natte stront en zeker niet als waait en droog is
stikstof spoelt uit , nou prima tochquote:Op donderdag 13 april 2023 21:59 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
[..]
Er zijn ook nog problemen met uitspoelen stikstof en oppervlaktewater (vaak ook met fosfaat), vergeet dat ook niet
Dan kun je beter hun fosfaatrechten met 10% reducerenquote:Op donderdag 13 april 2023 11:28 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
[..]
Waarom noem je niet de optie dat boeren veel minder koeien per hectare zouden moeten houden? Dat zou een boel stikstof schelen.
moet niet, maar de overheid verplicht dat zelfquote:Op donderdag 13 april 2023 11:41 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
Als Nederland overal een zo ontzettend vruchtbare delta is, waarom moeten er dan zulke gigantische hoeveelheden mest over worden uitgereden?
Dan moet je wel ook meenemen op hoeveel grond dat voer dan weer verbouwd is. Je kunt wel 1000 koeien op een paar hectare vetmesten en met mais e.d. voeren. Maar die mais groeit dan wel op meer dan een paar hectare, dat moet je eigenlijk ook meenemen op de impact die het heeft. Een groot deel van de gewassen die verbouwd worden verbouwen we om landbouwdieren er stront van te laten maken.quote:Op donderdag 13 april 2023 18:27 schreef michaelmoore het volgende:
https://decorrespondent.n(...)bc-2888-98d9b334cbcf
Dus de STRONT verwerken en niet meer uitrijden, een boer hoeft geen grond in bezit te hebben om koeien te houden
Voer kun je gewoon kopen
[..]
Dat klopt , maar dat staat er los vanquote:Op vrijdag 14 april 2023 13:50 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
[..]
Dan moet je wel ook meenemen op hoeveel grond dat voer dan weer verbouwd is. Je kunt wel 1000 koeien op een paar hectare vetmesten en met mais e.d. voeren.
Maar die mais groeit dan wel op meer dan een paar hectare, dat moet je eigenlijk ook meenemen op de impact die het heeft.
Een groot deel van de gewassen die verbouwd worden verbouwen we om landbouwdieren er stront van te laten maken.
Slaat ook nergens op, de overheid heeft kennelijk een probleem gevonden i.o. Brussel (met als doel meer macht naar Brussel) en gaat dat probleem niet oplossen, wil dat ook helemaal niet oplossenquote:Op vrijdag 14 april 2023 17:54 schreef Jojoke het volgende:
Op advies van Plasterk deze uitzending beluisterd: https://www.nporadio1.nl/(...)-04-10-dit-is-de-dag
Interessant. Ook omdat de wetenschappers blijkbaar uitgaan van 'oorspronkelijke' natuur (uit 1900 oid) terwijl dat juridisch helemaal nergens op slaat.
quote:Voor zowel verkoop als verlease van fosfaatrechten geldt een afroming van 10% per transactie.
Dat houdt als volgt in: u heeft 125 kg fosfaat beschikbaar voor verkoop(bruto), dan blijft er na de afroming 112,5 kg over(netto).
Dit laatste (netto) is ook de hoeveelheid die aangeboden en betaald wordt.
Er gaat veel subsidie naar akkerbouw voor veevoer, en die akkerbouw gebruikt ook dermate veel stikstof dat het het oppervlaktewater vervuilt. Plus dat de akkerbouw ook ander chemicalien (nicotinoiden, insectides, pesticides) gebruiken die het bodem- en insecten-leven verstoren dat de overall impact qua kosten van die chemicalien, als je alles mee zou rekenen, negatief is.quote:Op vrijdag 14 april 2023 16:39 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Dat klopt , maar dat staat er los van
Mais bouw is gewoon akkerbouw ,net als voederbieten of aardappels of suikerbieten of bloembollen
Eeen boer mag wel de eigen voedermais verbouwen , maar dat moet NIET , maar hij moet wel de stront op eigen grond uitrijden, die plicht is er nu wel
Middels de mestboekhouding opgelegd door de overheid
Ik begrijp de overheid niet zo goed in deze
Sharon Dijksma heeft al eens zo een motie ingediend , maar die is van tafel geveegd om dat men persee wil dat iedere boer de eigen stront uitrijdt op eigen grond of op dat van de buurman
Nu wil men de boer wegkopen omdat er dan minder stront uitgereden wordt, maar koppel dat gewoon LOS van elkaar
Stront kan heel best verwerkt worden in een mestfabriek een boer kan ook heel best kunstmest strooien gemaakt van die stront
Overheid ben een beetje flexibel en weest niet zo star dan is er geen stikstof crisis
hou die 25 miljard in de zak en ga voorwaarts
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |