https://www.leidschdagbla(...)e&utm_medium=organicquote:De Duitse coalitie ruziet over het versmelten van de achternamen van een getrouwd koppel. Meneer Schneider en mevrouw Müller bijvoorbeeld worden dan samengevoegd tot Schnüller. De Groenen kwamen met het voorstel voor het vermengen van familienamen op de proppen. De liberale regeringspartner FDP kondigde meteen verzet aan.
Een samenvoeging van achternamen in plaats van dubbele namen met een koppelteken is "een verfrissende vernieuwing en daarom erg charmant", aldus een Groenen-politicus. Maar de liberalen reageren geïrriteerd, melden Duitse media. Volgens de partij bestaat er bij de Duitse bevolking geen serieuze behoefte aan een dergelijke combinatie van namen. De grootste regeringspartij SPD zegt open te staan voor een discussie over het voorstel.
De discussie barstte los omdat de Duitse justitieminister wil dat echtparen (en hun kinderen) voortaan officieel een dubbele naam mogen voeren. In Groot-Brittannië is het versmelten, het zogenoemde meshing, al mogelijk.
quote:
quote:
... de naam van de vrouw is de naam van haar vaderquote:Op dinsdag 21 maart 2023 21:42 schreef PiyeReloaded het volgende:
Als mensen dat willen, moeten ze het lekker doen toch? Er wordt nu een beetje gedaan alsof die Groenen dat willen verplichten.
Het is ook best raar en zonde van een eeuwenoude naam, als die van de vrouw zomaar vervalt. Nou dan zijn het overnemen van de naam van de vrouw, dubbele namen en samengevoegde namen prima opties.
Over drie generaties hebben sommigen dan 6 achternamen ofzo?quote:Wetsvoorstel dubbele achternaam aangenomen
Nieuwsbericht | 21-03-2023 | 14:14
Kinderen kunnen voortaan de achternamen van beide ouders krijgen. Een wetsvoorstel van minister Weerwind voor Rechtsbescherming hierover is vandaag aangenomen door de Eerste Kamer.
“Je achternaam is een onderdeel van de identiteit. Je naam zegt iets over je familie, je geschiedenis en de personen bij wie je hoort. Dit voorstel vergroot de keuzevrijheid van ouders. Zij kunnen hiermee allebei hun band met het kind ook in de naam tot uitdrukking brengen”, zegt minister Weerwind.
Sinds de invoering van de Burgerlijke Stand in Nederland in 1811 kregen kinderen automatisch de naam van de vader. Sinds 1998 is het ook mogelijk om te kiezen voor de naam van de moeder. Met de nieuwe wet kunnen ouders ook een dubbele achternaam geven aan hun kinderen.
De nieuwe wet treedt in werking op 1 januari 2024. Ouders kunnen van deze nieuwe mogelijkheid gebruik maken als hun eerste kind wordt geboren op of na 1 januari 2024. De gekozen achternaam geldt vervolgens voor al hun volgende kinderen.
In de wet is daarnaast een overgangsregeling opgenomen. Is hun oudste kind geboren op of na 1 januari 2016 dan kunnen ouders alsnog een dubbele achternaam kiezen. Vanaf 1 januari 2024 hebben zij 1 jaar de tijd om alsnog de dubbele achternaam te kiezen.
Keuzemogelijkheden
Voor de groep mensen die nu al een dubbele of meervoudige achternaam hebben, zoals Van Bergen Henegouwen, wordt deze naam ook na 1 januari 2024 als een enkelvoudige geslachtsnaam gezien. Mochten zij dat willen, kunnen ook zij hun kind dus een dubbele geslachtsnaam meegeven, zoals Van Bergen Henegouwen De Boer.
Voor geadopteerde kinderen wordt het mogelijk om een combinatie te kiezen van hun geslachtsnaam bij geboorte en de naam van een van de adoptieouders. Wel geldt ook hier een maximum van twee namen in totaal.
Ook voor mensen die vanwege meerdere nationaliteiten een andere achternaam hebben in een ander land, kan de nieuwe wet een uitkomst bieden. Soms is nu nog een procedure tot naamswijziging nodig om eenheid in hun achternamen te brengen. Dat is straks niet meer nodig.
De keuze voor een dubbele geslachtsnaam is niet verplicht. Als ouders geen keuze maken, krijgt een kind als de ouders niet gehuwd of geregistreerd partners zijn de geslachtsnaam van de geboortemoeder. Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap krijgt het kind de geslachtsnaam van de vader of duomoeder.
Ja en die hoeft niet per se zoons te hebben (die kinderen krijgen) en dan is het ook afgelopen.quote:Op dinsdag 21 maart 2023 21:44 schreef EttovanBelgie het volgende:
[..]
... de naam van de vrouw is de naam van haar vader
Dochters behouden de naam van de vader; de moeder heeft een naam die weer van haar vader is, en als ze die aan blijven houden na een huwelijk of iets dergelijks (iets wat ik enkel kan toejuichen verder), is het nog steeds de naam van de vader die blijft.quote:Op dinsdag 21 maart 2023 21:48 schreef PiyeReloaded het volgende:
[..]
Ja en die hoeft niet per se zoons te hebben (die kinderen krijgen) en dan is het ook afgelopen.
Procedurefoutjes kom er maar inquote:Op dinsdag 21 maart 2023 21:44 schreef the-eye het volgende:
[..]
Over drie generaties hebben sommigen dan 6 achternamen ofzo?![]()
Een "Schnüller" is overigens een FOPspeen...quote:Op dinsdag 21 maart 2023 21:16 schreef Confetti het volgende:
[..]
https://www.leidschdagbla(...)e&utm_medium=organic
De terroristische woke-gemeenschap heeft het nu kennelijk gemunt op nog een traditie: eeuwenoude achternamen. Ook die cultuur moet en zal vernietigd worden en vervangen worden door een LHBTQISiYFKSSLZRE+-proof-achternaam.
Dit is gewoon min of meer het Spaanse systeem.quote:Op dinsdag 21 maart 2023 21:44 schreef the-eye het volgende:
[..]
Over drie generaties hebben sommigen dan 6 achternamen ofzo?![]()
Gewoon kut dusquote:Op dinsdag 21 maart 2023 22:06 schreef -XOR- het volgende:
[..]
Dit is gewoon min of meer het Spaanse systeem.
Eigenlijk logischer als het Germaanse systeem. Een ander voordeel is dat achternamen niet verandert hoeven worden nadat iemand trouwt.quote:
Zolang die optie blijft bestaan dat mensen daaruit kunnen kiezen.quote:Op dinsdag 21 maart 2023 22:31 schreef BlaZ het volgende:
[..]
Eigenlijk logischer als het Germaanse systeem. Een ander voordeel is dat achternamen niet verandert hoeven worden nadat iemand trouwt.
Maximaal 2, maar keuze uit meer combinaties.quote:Op dinsdag 21 maart 2023 21:44 schreef the-eye het volgende:
[..]
Over drie generaties hebben sommigen dan 6 achternamen ofzo?![]()
Gewoon iedereen bij ISBN noemenquote:Op woensdag 22 maart 2023 00:53 schreef Ulx het volgende:
Gewoon achternamen afschaffen en terug naar de patronymen, Matronymen mogen ook.
Klopt, maar in Spanje is het ook nodig omdat ze anders honderdduizenden mensen met dezelfde naam hebben.quote:Op woensdag 22 maart 2023 00:57 schreef BaksteenMongool het volgende:
Is hier in Nederland helaas ook al ingevoerd die dubbele achternamen, dan krijg je van die Spaanse taferelen dat ziet er dus echt niet uit
Volslagen idioot plan. Dat gaat toch niet werken ? Je kleinkinderen krijgen dan een hele serie achternamen. Wat is het nut ? Er was IMO niks mis met de gewoonte de naam van de vader te krijgen maar als mensen dit nou leuk vinden is t ook prima om die van de moeder te nemen. Maar laat het alsjeblieft gewoon bij 1 achternaam.quote:Op dinsdag 21 maart 2023 21:44 schreef the-eye het volgende:
[..]
Over drie generaties hebben sommigen dan 6 achternamen ofzo?![]()
Helemaal met jou eens, dit is gewoon symboolpolitiek voor de razende feministentrein.quote:Op woensdag 22 maart 2023 10:10 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Klopt, maar in Spanje is het ook nodig omdat ze anders honderdduizenden mensen met dezelfde naam hebben.
Het is ook allemaal zo'n doelloos geleuter. De moeder is altijd bekend want die heeft het kind gebaard. Is de vader ook bekend en heeft die het kind erkend dan krijgt dat de naam van de vader. Lekker duidelijk, lekker handig. Wil je dat verbeteren? Kom dan ook met een verbetering, niet met onzinnige symboolpolitiek om zogenaamde emancipatoire statements te maken.
het genoemde voorstel van 'meshing', dus ook mensen een keuze bieden eventueel beide achternamen te combineren is gedaan door de fractie-spreker voor juridische zaken die dat voorstelde als _nog_ verdergaande mogelijkheid dan het oorspronkelijke FDP-voorstel...quote:Gesetzentwurf folgt in Kürze
Buschmann wirbt für Novelle des Namensrechts
In Deutschland ist es bislang nicht möglich, dass beide Ehepartner einen Doppelnamen tragen. Bundesjustizminister Marco Buschmann will das ändern. Eine Novelle des Namensrechts soll Familien mehr Freiheit bieten. Für einen geplanten Gesetzentwurf wirbt der FDP-Politiker nun.
Berlin. Bei der Wahl des Nachnamens sollen Deutsche nach den Vorstellungen von Bundesjustizminister Marco Buschmann künftig mehr Entscheidungsspielraum haben. „Gerade bei der Frage der Doppelnamen ist das geltende Recht viel zu restriktiv“, sagte der FDP-Politiker der Deutschen Presse-Agentur. Es sei höchste Zeit, es Eheleuten zu ermöglichen, ihre Verbundenheit durch einen gemeinsamen Doppelnamen zum Ausdruck zu bringen. Bisher ist das nicht erlaubt. Zwar kann ein Ehepartner den Nachnamen des anderen mit einem Bindestrich vor oder hinter den eigenen Nachnamen hängen. Dass Herr Schmitz und Frau Müller nach der Eheschließung beide Müller-Schmitz heißen und diesen Namen an gemeinsame Kinder weitergeben, ist bislang nicht möglich.
Buschmann will dafür bald einen Gesetzentwurf für eine Reform des Namensrechts vorlegen. Zwar hat sich die Ampel-Regierung in ihrem Koalitionsvertrag noch weitere Änderungen, die das familiäre Zusammenleben betreffen, vorgenommen. Diese sollen aber laut Buschmann später kommen. „Das Namensrecht ist das Vorhaben, das wir als erstes ins Gesetzblatt bringen wollen“, sagte er. Die Vorarbeiten dafür seien weit vorangeschritten, „die wichtigsten Fragen sind geklärt“. In Kürze wolle er einen Gesetzentwurf vorlegen.
Mehr Freiheiten für Scheidungskinder
Dringenden Handlungsbedarf sieht Buschmann zudem im Hinblick auf Scheidungskinder. „Es ist heute eine völlig alltägliche Situation, dass ein Elternteil nach einer Scheidung wieder seinen vorehelichen Namen annimmt“, sagt der Justizminister. In so einer Situation könne auch das Kind ein Interesse haben, seinen Familiennamen zu ändern - „das geltende Recht ist auf diese Lebenssituation nicht gut eingestellt“, findet Buschmann und verspricht: „Auch hier wird das neue Namensrecht Erleichterungen bringen.“
Die FDP-Fraktion hatte schon in der zurückliegenden Legislaturperiode - damals noch in der Opposition - einen Entwurf für eine Liberalisierung des Namensrechts vorgelegt, der bei Sachverständigen auf breite Unterstützung stieß. Umgesetzt wurde der Plan damals nicht. Das aktuelle Vorhaben aus dem Justizministerium muss innerhalb der Bundesregierung noch abgestimmt werden, vor allem mit dem Innenministerium.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |