sirdanilot | vrijdag 24 februari 2023 @ 23:37 |
Net zoals met alle vaardigheden zijn er goede en slechte manieren om te koken. Maar sommige van de 'culinaire regels' die dit bepalen zijn mijns inziens nogal onbenullig of achterhaald. Welke 'culinaire regels' lap jij zelf aan je laars? Ik begin: - Darmkanaal van garnalen verwijderen. In Brazilië (ik ben half Braziliaans) doet geen mens dat. Vaak vreten wij zelfs ook een stukje van de schaal op ![]() ![]() - Alles op de juiste 'correcte' manier snijden. Sorry hoor maar je kan ook gewoon met een aardappelschilmesje uit het vuistje snijden het maakt geen reet uit. Als je echt kilo's groenten moet mise-en-placeren ja dan is het de moeite om het netjes op de snijplank op de jusite manier te doen maar voor wat je thuis kookt maakt het niet zoveel uit - 'Niet bakken in extra vergine olijfolie !!' Ook zo'n achterlijke 'regel' ![]() - Champignons niet wassen is ook zo'n onzin. Het is een fabeltje dat ze water opzuigen, gewoon goed laten uitlekken. En ook bakken op hoog vuur dan verdampt het water wel. - ' Aardappel mag niet met zuur dan wordt het niet gaar' heb ik wel eens gehoord. Ook onzinnig, het duurt wel wat langer en je moet het op wat lager vuur doen maar gaar wordt het heus wel hoor. - 'Geen vetsin !' nou ja deze zijn de meesten wel achter dat het achterhaald is inmiddels. In tal van aziatische keukens wordt vetsin gebruikt, het probleem is als je er een halve zak in flikkert natuurlijk. Ook is het niet dusdanig magisch dat alles opeens geweldig lekker wordt, je moet het eten ook normaal op smaak brengen en dan kan een klein beetje vetsin de finishing touch zijn. Surinamers 'zetten' overal 'blok' in die bouillonblokjes zijn gewoon vetsin met nog wat andere dingen erin (je wil niet weten wat erin zit denk ik). - Vlees zoals kip wassen wordt in sommige culturen gedaan. Nou ja als je net een kippetje hebt geplukt op de boerderij zou ik het wel doen, maar het spul in de supermarkt en bij de slager in westerse landen is schoon zat. - | |
Harvest89 | vrijdag 24 februari 2023 @ 23:47 |
Niet met je ellebogen op tafel. Doe ik gewoon hoor, dan ben ik maar een holbewoner. | |
Harvest89 | vrijdag 24 februari 2023 @ 23:49 |
Niet helemaal onzin. Je kunt ze even snel wassen met water, dan een beetje droogdeppen maar dan wel meteen bakken. Want als je ze nat laat worden ze slijmerig. | |
maily | vrijdag 24 februari 2023 @ 23:50 |
Gewoon voorzichtig het evt zand afvegen met een stukje keukenpapier. | |
heywoodu | vrijdag 24 februari 2023 @ 23:56 |
Champignon voor champignon, dat dacht ik niet he ![]() Het is onfortuinlijke vulling voor in de pastasaus ofzo, daar ga ik geen uitgebreide moeite voor doen ![]() | |
maily | vrijdag 24 februari 2023 @ 23:57 |
Nja zand schuurt de maag he. ![]() | |
heywoodu | vrijdag 24 februari 2023 @ 23:57 |
Als je een kilo naar binnen hapt misschien, niet die paar korrels op een champignon ![]() Gewoon de bak even afspoelen en klaar. | |
maily | vrijdag 24 februari 2023 @ 23:58 |
En zo doet iedereen het op haar/zijn eigen manier ![]() | |
BasEnAad | zaterdag 25 februari 2023 @ 00:01 |
Dat je vis en vlees niet zou kunnen combineren in een gerecht. [ Bericht 0% gewijzigd door BasEnAad op 25-02-2023 00:31:00 ] | |
loveli | zaterdag 25 februari 2023 @ 00:10 |
Er zit geen zand op champignons. Gepasteuriseerde paardenmest, dat dan weer wel.
| |
maily | zaterdag 25 februari 2023 @ 00:11 |
Je hebt gelijk ![]() | |
Harvest89 | zaterdag 25 februari 2023 @ 00:15 |
![]() | |
Morpheus_ | zaterdag 25 februari 2023 @ 00:18 |
Dat je Ragù alla Bolognese niet met gewone spaghetti mag eten. | |
heywoodu | zaterdag 25 februari 2023 @ 00:21 |
Sowieso ongeveer elk dingetje waardoor Italianen he-le-maal over de zeik gaan, ook als jij het thuis doet als je voor jezelf kookt. | |
mschol | zaterdag 25 februari 2023 @ 00:27 |
tig verschillende messen, vorken en borden voor tig gangen.. ![]() | |
datismijnmening | zaterdag 25 februari 2023 @ 00:44 |
Niemand zegt dat ![]() | |
datismijnmening | zaterdag 25 februari 2023 @ 00:46 |
Etiquette zijn geen onzin ![]() | |
maily | zaterdag 25 februari 2023 @ 00:49 |
| |
Viv | zaterdag 25 februari 2023 @ 00:54 |
Wel hoor ![]() Surf and turf is een uitzondering op die regel, maar wordt door de snobs wel kitsch genoemd: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Surf_and_turf | |
summer2bird | zaterdag 25 februari 2023 @ 00:54 |
Regels kan ik me niet zo meteen bedenken, vind alleen wel dat hysterische gedoe van mensen zo belachelijk wanneer het gaat over rauwe eieren eten. Vaak zijn het dezelfde mensen die met hetzelfde gemak een paar oesters achterover klappen. Maar een rauw ei is dan ineens vies ![]() | |
summer2bird | zaterdag 25 februari 2023 @ 00:56 |
Ook dat gemiep over geen kiwis met schil willen eten ![]() En de mensen die altijd een appel schillen voordat ze hem eten ![]() Nog erger zijn de mensen die een komkommer eerst schillen voor ze hem eten ![]() | |
Viv | zaterdag 25 februari 2023 @ 01:01 |
Appel en komkommer eet ik wel met schil, maar kiwi? Daar zit een vachtje op. ![]() | |
maily | zaterdag 25 februari 2023 @ 01:02 |
CUL / Kiwi's met schil eten. | |
summer2bird | zaterdag 25 februari 2023 @ 01:02 |
In het vachtje zitten de meeste vezels juist ![]() Die golden kiwis hebben geen haar trouwens, maar met haar proef je er ook bijna niks van. Is wel gezonder om de schil erbij op te eten. | |
Pisces29 | zaterdag 25 februari 2023 @ 01:04 |
Ik verslik me bijna in m’n broodje. ![]() | |
mschol | zaterdag 25 februari 2023 @ 01:05 |
tuurlijk wel, onzinnige domme regeltjes die werkelijk 0 nut dienen of nut hebben | |
heywoodu | zaterdag 25 februari 2023 @ 01:10 |
Echt he, laat me lekker mijn kippendijfiletje weg knibbelen, boeiend dat anderen het bakken ![]() | |
Zana | zaterdag 25 februari 2023 @ 01:24 |
Ik kan mij nog goed een kookcursus herinneren waar in kleine groepjes iets met paddenstoelen werd gekookt. Op verzoek van mij werden in onze groep de zandige paddenstoelen goed schoon gemaakt....aan het eind ging het eten van alle groepen in een grote pan en werd gemengd om het daarna gezamenlijk op te eten...ik ging bijna over mijn nek.... Ik ben ook iemand die de darmen uit de garnalen haalt als ze duidelijk zwart zijn. Van graten in visfilet ben ik ook niet gediend....of gewoon niets gewend....maar het bederft echt mijn eetlust als het niet "op mijn manier" gaat. [ Bericht 0% gewijzigd door Zana op 25-02-2023 11:55:18 ] | |
datismijnmening | zaterdag 25 februari 2023 @ 02:54 |
Ik heb meer dan eens een deal niet gesloten omdat iemand tijdens een zakenlunch niet de juiste etiquette wist te hanteren. | |
datismijnmening | zaterdag 25 februari 2023 @ 02:56 |
Vlees en vis niet samen stamt af Joodse geloofswetten. Weinig restaurants en chefs die zich daar aan houden. | |
mschol | zaterdag 25 februari 2023 @ 03:35 |
dom, het een van het volledig ongerelateerde andere af laten hangen ![]() | |
111210 | zaterdag 25 februari 2023 @ 03:55 |
Surf and turf staat anders op genoeg menukaarten Edit,zeevruchten/kreeft of krab is niet echt vis natuurlijk. Maar in italie heb je iig ook een gerecht met witvis filet gewikkeld in ham. | |
datismijnmening | zaterdag 25 februari 2023 @ 04:13 |
Absoluut niet ongerelateerd. Ik wil er vanuit kunnen gaan dat cliënten een goede indruk kunnen achterlaten als ik ze introduceer aan andere cliënten of zakenpartners. Het zegt ook een hoop over punctualiteit. | |
Prego | zaterdag 25 februari 2023 @ 04:48 |
Dat je bij vis witte wijn « moet » drinken. Sommige rode wijnen kunnen prima bij vis. Twee vingers schuim op je bier. Tap dat glas gewoon vol man ![]() | |
Prego | zaterdag 25 februari 2023 @ 04:50 |
Een restaurant hier om de hoek combineerde zalm met foie gras en vleesjus, zálig was dat. | |
praadje | zaterdag 25 februari 2023 @ 05:47 |
Gaat de 'ik ben half-Braziliaans' ook op de bingokaart? | |
Hiddendoe | zaterdag 25 februari 2023 @ 07:11 |
Etiquette in het algemeen en tafelmanieren in het bijzonder hebben wel degelijk nut. Zijn gewoon omgangsvormen. | |
Jahr00n | zaterdag 25 februari 2023 @ 07:15 |
Geen cappuccino na 11uur. Maak ik zelf wel uit | |
Harvest89 | zaterdag 25 februari 2023 @ 08:49 |
Ik beken, ik doe dat ook wel eens, maar niet omdat ik de schil met haartjes zo lekker vind, maar omdat ik geen zin heb om te schillen. ![]() | |
marc0871 | zaterdag 25 februari 2023 @ 10:36 |
Die hebben nooit gehoord van 'Surf & Turf', zeker? | |
heywoodu | zaterdag 25 februari 2023 @ 10:53 |
Zo lang het niet te ver doorgedreven wordt natuurlijk. Omgangsvormen zijn eigenlijk maar om één reden belangrijk: vriendelijk, beleefd en vooral op een passende manier met elkaar omgaan, waarbij het een beetje van de situatie afhankelijk is in welke mate de balans ligt. Dat de vork voor de derde gang onder een hoek van precies 18,3 graden ten opzichte van het lepeltje voor de amuse moet liggen of weet ik veel wat voor muffe 'regeltjes' ze bedenken voor het exact 'juist' dekken van de tafel heeft daar dan weer helemaal niks mee te maken en is gewoon voor de leuk, zonder echt nut. Wat verder prima is natuurlijk, 'voor de leuk' is ook niks mis mee. We doen en zien immers zo veel dingen die niet echt nut hebben, maar wel leuk zijn of mooi gevonden worden. | |
Viv | zaterdag 25 februari 2023 @ 11:01 |
Regels zoals niet smakken, slurpen en boeren aan tafel hebben inderdaad een ander doel, namelijk de ander niet tot last zijn. Het bestek in de juiste volgorde gebruiken en dat soort regels is meer een sociale code, zodat men kan zien wie "ons soort mensen" is, en wie "door de mand valt". ![]() | |
heywoodu | zaterdag 25 februari 2023 @ 11:06 |
Precies. Als mensen het écht superbelangrijk vinden hoe een vork of mes precies ligt, weet ik gelijk dat ik daar waarschijnlijk verder weinig mee heb, omdat ik me meer richt op het gewoon naar mijn/onze zin hebben ipv exacte regeltjes ![]() Nou kan het neerleggen van bestek bij een meergangenmenu wel prettig zijn, omdat je dan per gang gewoon de eerstvolgende vork ofzo pakt (in een restaurant, zelf ga ik dat niet doen), maar wat ik nog wel écht veel irritanter vind: die enkeling die meent dat je écht met je vork/mes in de linkerhand/rechterhand moet eten, want anders is het 'fout'. Flikker een eind heen zeg ![]() | |
Document1 | zaterdag 25 februari 2023 @ 11:17 |
Het zal misschien aan mij liggen maar ik vind dat darmkanaal goor smaken. | |
maily | zaterdag 25 februari 2023 @ 11:18 |
Dus je hebt het wel geproefd ![]() | |
Remco | zaterdag 25 februari 2023 @ 11:25 |
Veel te vaak moet je voor een gerecht uien snipperen terwijl in (halve) ringen snijden echt een stuk lekkerder is. Zout in pastawater doe ik nooit. Vis/schaaldieren moet je nog korter bakken dan op de verpakking. | |
etuiedelapiel | zaterdag 25 februari 2023 @ 11:27 |
Pindakaas met jam ![]() | |
Document1 | zaterdag 25 februari 2023 @ 11:27 |
Ik ben het zelf wel eens vergeten. ![]() | |
maily | zaterdag 25 februari 2023 @ 11:29 |
![]() | |
Postbus100 | zaterdag 25 februari 2023 @ 12:03 |
Met die champignons: ik zoek gewoon een schoon bakje uit in de supermarkt, met hoogstens nog een paar duidelijke klodders onderaan de champignons, en die verwijder ik (die schuif je er zo vanaf), maar voor de rest maak ik ze niet schoon of was ik ze niet, hoor. Maar dat is meer omdat ik zelfs te lui ben om ze te wassen. Champignons zijn op het zicht al heel schoon van zichzelf. | |
golfer | zaterdag 25 februari 2023 @ 12:15 |
Ik heb een speciaal borsteltje om paddenstoelen schoon te vegen.![]() | |
#ANONIEM | zaterdag 25 februari 2023 @ 13:00 |
Dit klinkt zo erg ranzig ![]() | |
Hiddendoe | zaterdag 25 februari 2023 @ 13:34 |
Ik lust het ook niet. Je eet ook geen banaan of ananas met schil. | |
StateOfMind | zaterdag 25 februari 2023 @ 13:37 |
Kokosnoten ook niet ![]() | |
arvensis | zaterdag 25 februari 2023 @ 13:40 |
Ik ‘schil’ paddenstoelen/champignons altijd met de hand. Ik haal het bovenste ‘laagje’ er af. Duurt echt maar 10 sec per champignon. Zo dus. | |
#ANONIEM | zaterdag 25 februari 2023 @ 13:41 |
Ik ben ook zo'n sukkel ![]() | |
#ANONIEM | zaterdag 25 februari 2023 @ 13:42 |
Maar ik pel ook echt alles ![]() | |
StateOfMind | zaterdag 25 februari 2023 @ 13:42 |
Aardappelen, zout, wienerschnitzels, alles ![]() | |
#ANONIEM | zaterdag 25 februari 2023 @ 13:43 |
En dat is waarom onze verkering uit is! ![]() | |
StateOfMind | zaterdag 25 februari 2023 @ 13:44 |
![]() | |
sirdanilot | zaterdag 25 februari 2023 @ 13:46 |
Gelukkig is dit sinds de corona verleden tijd alles via de teams Want ik houd mij niet aan etiquette | |
Ericr | zaterdag 25 februari 2023 @ 13:46 |
Mijn vrouw is 100% Braziliaans maar ze eet toch echt de schoon gemaakte garnaal. Gebeurt wel tijdens het eten en niet daarvoor | |
heywoodu | zaterdag 25 februari 2023 @ 13:50 |
Zal het zo ook eens vragen, de vader van mijn eveneens Braziliaanse vriendin is visser en verkoopt vooral ook héél veel garnaal. Die zal ook wel weten hoe het 'hoort' ![]() (met ook daar de kanttekening: je hoort het te eten zoals je het het lekkerst vindt, uiteraard) | |
sirdanilot | zaterdag 25 februari 2023 @ 13:50 |
Nee voor een saus moet de ui wel echt fijn Voor stoofvlees kan je het in halve ringen doen ja | |
maily | zaterdag 25 februari 2023 @ 13:52 |
Halve uienringen voor de uiensoep ![]() ![]() | |
Viv | zaterdag 25 februari 2023 @ 14:00 |
Wel veel vezels ![]() | |
StateOfMind | zaterdag 25 februari 2023 @ 14:03 |
![]() | |
#ANONIEM | zaterdag 25 februari 2023 @ 14:04 |
Lekker poepen ![]() @roos94 [ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 25-02-2023 14:08:19 ] | |
maily | zaterdag 25 februari 2023 @ 14:15 |
@hemarookworst | |
roos94 | zaterdag 25 februari 2023 @ 14:17 |
Gee Mensen die banaan zonder het vacht vreten ![]() | |
StateOfMind | zaterdag 25 februari 2023 @ 14:20 |
Gewoon koeien en schapen met vacht en al opvreten ![]() | |
#ANONIEM | zaterdag 25 februari 2023 @ 14:25 |
Toch maar even serieus reageren: etiquette is toch wel een belangrijk deel van je opvoeding. Wat je erna meedoet, dat is weer een ander verhaal ![]() | |
StateOfMind | zaterdag 25 februari 2023 @ 14:26 |
Ik lees altijd wel de etiketten ![]() | |
#ANONIEM | zaterdag 25 februari 2023 @ 14:29 |
Ga weg ![]() ![]() | |
StateOfMind | zaterdag 25 februari 2023 @ 14:30 |
Ik blijf ![]() | |
#ANONIEM | zaterdag 25 februari 2023 @ 14:30 |
![]() | |
sirdanilot | zaterdag 25 februari 2023 @ 14:44 |
Ik heb niks meegekregen van etiquette tijdens mijn opvoeding Wel veel bijbel lezen zodat het vreten koud werd | |
Fok-it | zaterdag 25 februari 2023 @ 15:49 |
Bij de Griek calamaris als voorgerecht en als hoofdgerecht gyros ![]() | |
Viv | zaterdag 25 februari 2023 @ 15:51 |
Dat is wat anders, heb je hier in Zweden ook wel (ingemaakte haring als voorgerecht, worst als hoofdgerecht bijvoorbeeld). ![]() Bij surf and turf ligt het op één bord. | |
#ANONIEM | zaterdag 25 februari 2023 @ 15:52 |
Dat is geen surf 'n turf hoor ![]() Wel lekker ![]() | |
Fok-it | zaterdag 25 februari 2023 @ 15:54 |
Ja hallo, ik ben niet van voor de oorlog, ik weet wat Surf & Turf is ![]() Maar feitelijk eet je dan ook vlees en vis in 1 sitting toch ![]() | |
Viv | zaterdag 25 februari 2023 @ 15:56 |
Het ging niet om 1 sitting, maar 1 gerecht:
![]() | |
Fok-it | zaterdag 25 februari 2023 @ 15:57 |
Kut, my bad ![]() ![]() | |
Postbus100 | zaterdag 25 februari 2023 @ 17:18 |
Waarom?? ![]() ![]() | |
Postbus100 | zaterdag 25 februari 2023 @ 17:20 |
Paella is toch ook kip en schaaldieren in één gerecht? Of ik heb een niet-tradiotionele paella gegeten... | |
Viv | zaterdag 25 februari 2023 @ 18:20 |
Niet-traditioneel inderdaad, maar wel gangbaar: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Paella | |
eudaemonia | zaterdag 25 februari 2023 @ 18:29 |
Was mijn champignons echt nooit, barbaar dat ik ben. edit: nee ik borstel ze ook niet. | |
golfer | zaterdag 25 februari 2023 @ 18:32 |
Inderdaad. Waanzin en sompige waterpaddo's die het resultaat zijn. ![]() | |
eudaemonia | zaterdag 25 februari 2023 @ 18:33 |
Kook jij je aardappelen in azijn? | |
sirdanilot | zaterdag 25 februari 2023 @ 18:39 |
Bijvoorbeeld caldeirada is met tomaat (dus zuur) en zitten ook aardappelen in | |
sirdanilot | zaterdag 25 februari 2023 @ 18:40 |
Lekker poep | |
eudaemonia | zaterdag 25 februari 2023 @ 18:41 |
Dat ananas niet op pizza mag.... ...mag best..... ....maar ik smijt je wel uit het raam, doei. | |
sirdanilot | zaterdag 25 februari 2023 @ 18:46 |
Heftig | |
foodlover | zaterdag 25 februari 2023 @ 18:54 |
Inderdaad! Hier in Murcia zie je het veel met: - konijn - slakken - alleen groenten (ui paprika) - kip - zeevruchten Het is meestal of of en niet een hussel van vanalles. | |
De_Hertog | zaterdag 25 februari 2023 @ 18:55 |
Het punt is inderdaad niet dat het ‘zonde’ is maar dat extra vergine sneller bitter wordt dan de normale variant. Gewoon frituren is maar zo’n 180 graden en op laag vuur frituren is dus al minder, met bakken zit je al vrij snel daarboven, zelfs zonder wok. En in ieder geval in Italië, Spanje en Portugal hebben ze vaak gewoon twee soorten olie in de keuken staan en bakken ze alleen in de simpele. Vrij makkelijk aan te tonen, gewoon champignons flink wassen en in een bakpan doen zonder olie. Kijken hoe veel water eruit komt ![]() Het is niet alleen schoon zat, je loopt ook nog eens kans salmonella te verspreiden via water dat van je kip af spat. | |
Nielojram75 | zaterdag 25 februari 2023 @ 19:10 |
Pasta al dente.. Ik hou niet van halfrauwe pasta. En ja, ik koop het blauwe pakje. | |
foodlover | zaterdag 25 februari 2023 @ 20:43 |
Hier in landelijk Spanje, Murcia hebben "ze" de olijfolie in de keuken staan die ze meekrijgen van de Almazara, de pers waar ze hun olijven van eigen oogst inleveren. Daar bakken en braden ze in en ook frituren. Salaris van ¤1000 of ¤1200 per maand laat niet veel ruimte voor verschillende exclusieve oliën. Is ook een kunst: lekker eten en drinken van beperkt budget en koken met wat je hebt. | |
De_Hertog | zaterdag 25 februari 2023 @ 21:15 |
Sterker nog, volgens mij komen daar de beste keukens uit | |
golfer | zaterdag 25 februari 2023 @ 21:47 |
Maken ze daar keukens? ![]() | |
Postbus100 | zondag 26 februari 2023 @ 11:12 |
Denk aan zuurkool. | |
#ANONIEM | zondag 26 februari 2023 @ 11:32 |
Geweldig was dat. | |
NoCigar | dinsdag 28 februari 2023 @ 16:57 |
Champignons bestaan voor negentig procent uit water, dus dan maakt dat afspoelen echt niet meer uit, niet mogen wassen is echt een sprookje. Dat verdampt ook gewoon tijdens het bakken. Wilde paddestoelen zijn al helemaal niet zandvrij te krijgen zonder water lijkt mij. | |
Gimmick | dinsdag 28 februari 2023 @ 17:19 |
Beste manier om paddenstoelen te bakken is door ze eerst te smoren in een klein beetje water. Op deze manier laten ze sneller hun water los, zonder veel olie te gebruiken. Zodra het water verdampt is kun je olie + smaakmakers toevoegen en de paddenstoelen aanbakken. [ Bericht 1% gewijzigd door Gimmick op 28-02-2023 17:28:28 ] | |
Whiskers2009 | dinsdag 28 februari 2023 @ 19:09 |
Vitello tonnato ![]() |