FOK!forum / Culinesse à gogo / 'Culinaire regels' die je onzin vindt
sirdanilotvrijdag 24 februari 2023 @ 23:37
Net zoals met alle vaardigheden zijn er goede en slechte manieren om te koken. Maar sommige van de 'culinaire regels' die dit bepalen zijn mijns inziens nogal onbenullig of achterhaald. Welke 'culinaire regels' lap jij zelf aan je laars?

Ik begin:

- Darmkanaal van garnalen verwijderen. In Brazilië (ik ben half Braziliaans) doet geen mens dat. Vaak vreten wij zelfs ook een stukje van de schaal op :9~ Bij masterchef en zo hameren ze altijd op het verwijderen van het darmkanaal omdat het poep zou zijn. Tsja wat noem je poep, een garnaaltje vreet zand en filtert daar dan plankton en zo uit dus het zijn wat zandkorreltjes. Nou poe poe wat een ramp :') Als je echt enorme joekels van garnalen hebt of verwante dieren zoals langoustines ja ok dan is het misschien de moeite. Veel belangrijker is dat de garnalen lekker vers zijn.

- Alles op de juiste 'correcte' manier snijden. Sorry hoor maar je kan ook gewoon met een aardappelschilmesje uit het vuistje snijden het maakt geen reet uit. Als je echt kilo's groenten moet mise-en-placeren ja dan is het de moeite om het netjes op de snijplank op de jusite manier te doen maar voor wat je thuis kookt maakt het niet zoveel uit

- 'Niet bakken in extra vergine olijfolie !!' Ook zo'n achterlijke 'regel' :') Hele volksstammen in de Mediterannée doen al sinds mensenheugenis niet anders. Kijk als je en echte goede single origin olijfolie van een olijfgaard hebt is het zonde, maar gewoon die goedkope uit de supermarkt lekker boeiend joh. Gewoon in bakken het is goed Misschien moet je niet echt op maximum vuur gaan wokken met dat spul of echt gaan lopen frituren nee dat lijkt me logisch. Al wordt er in het middellandse zeegebied ook wel eens in gefrituurd mits op niet al te hoog vuur gaat dat ook.

- Champignons niet wassen is ook zo'n onzin. Het is een fabeltje dat ze water opzuigen, gewoon goed laten uitlekken. En ook bakken op hoog vuur dan verdampt het water wel.

- ' Aardappel mag niet met zuur dan wordt het niet gaar' heb ik wel eens gehoord. Ook onzinnig, het duurt wel wat langer en je moet het op wat lager vuur doen maar gaar wordt het heus wel hoor.

- 'Geen vetsin !' nou ja deze zijn de meesten wel achter dat het achterhaald is inmiddels. In tal van aziatische keukens wordt vetsin gebruikt, het probleem is als je er een halve zak in flikkert natuurlijk. Ook is het niet dusdanig magisch dat alles opeens geweldig lekker wordt, je moet het eten ook normaal op smaak brengen en dan kan een klein beetje vetsin de finishing touch zijn. Surinamers 'zetten' overal 'blok' in die bouillonblokjes zijn gewoon vetsin met nog wat andere dingen erin (je wil niet weten wat erin zit denk ik).

- Vlees zoals kip wassen wordt in sommige culturen gedaan. Nou ja als je net een kippetje hebt geplukt op de boerderij zou ik het wel doen, maar het spul in de supermarkt en bij de slager in westerse landen is schoon zat.

-
Harvest89vrijdag 24 februari 2023 @ 23:47
Niet met je ellebogen op tafel.
Doe ik gewoon hoor, dan ben ik maar een holbewoner.
Harvest89vrijdag 24 februari 2023 @ 23:49
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 februari 2023 23:37 schreef sirdanilot het volgende:
- Champignons niet wassen is ook zo'n onzin. Het is een fabeltje dat ze water opzuigen, gewoon goed laten uitlekken. En ook bakken op hoog vuur dan verdampt het water wel.

Niet helemaal onzin. Je kunt ze even snel wassen met water, dan een beetje droogdeppen maar dan wel meteen bakken. Want als je ze nat laat worden ze slijmerig.
mailyvrijdag 24 februari 2023 @ 23:50
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 februari 2023 23:49 schreef Harvest89 het volgende:

[..]
Niet helemaal onzin. Je kunt ze even snel wassen met water, dan een beetje droogdeppen maar dan wel meteen bakken. Want als je ze nat laat worden ze slijmerig.
Gewoon voorzichtig het evt zand afvegen met een stukje keukenpapier.
heywooduvrijdag 24 februari 2023 @ 23:56
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 februari 2023 23:50 schreef maily het volgende:

[..]
Gewoon voorzichtig het evt zand afvegen met een stukje keukenpapier.
Champignon voor champignon, dat dacht ik niet he :+

Het is onfortuinlijke vulling voor in de pastasaus ofzo, daar ga ik geen uitgebreide moeite voor doen :@
mailyvrijdag 24 februari 2023 @ 23:57
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 februari 2023 23:56 schreef heywoodu het volgende:

[..]
Champignon voor champignon, dat dacht ik niet he :+

Het is onfortuinlijke vulling voor in de pastasaus ofzo, daar ga ik geen uitgebreide moeite voor doen :@
Nja zand schuurt de maag he. :Y)
heywooduvrijdag 24 februari 2023 @ 23:57
quote:
1s.gif Op vrijdag 24 februari 2023 23:57 schreef maily het volgende:

[..]
Nja zand schuurt de maag he. :Y)
Als je een kilo naar binnen hapt misschien, niet die paar korrels op een champignon :+

Gewoon de bak even afspoelen en klaar.
mailyvrijdag 24 februari 2023 @ 23:58
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 februari 2023 23:57 schreef heywoodu het volgende:

[..]
Als je een kilo naar binnen hapt misschien, niet die paar korrels op een champignon :+

Gewoon de bak even afspoelen en klaar.
En zo doet iedereen het op haar/zijn eigen manier :D
BasEnAadzaterdag 25 februari 2023 @ 00:01
Dat je vis en vlees niet zou kunnen combineren in een gerecht.

[ Bericht 0% gewijzigd door BasEnAad op 25-02-2023 00:31:00 ]
lovelizaterdag 25 februari 2023 @ 00:10
quote:
1s.gif Op vrijdag 24 februari 2023 23:57 schreef maily het volgende:

[..]
Nja zand schuurt de maag he. :Y)
Er zit geen zand op champignons.

Gepasteuriseerde paardenmest, dat dan weer wel.
SPOILER
https://www.bankenchampignons.com/nl/over-paddenstoelen/
De compost van de champignon bestaat uit een speciaal mengsel van strorijke paardenmest, stro, kuikenmest en gips. Door deze ingrediënten in de juiste verhouding te mengen, krijg je verse compost. Door de compost te pasteuriseren, wordt deze geschikt gemaakt voor de champignonteelt.
mailyzaterdag 25 februari 2023 @ 00:11
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 00:10 schreef loveli het volgende:

[..]
Er zit geen zand op champignons.

Gepasteuriseerde paardenmest, dat dan weer wel.
SPOILER
https://www.bankenchampignons.com/nl/over-paddenstoelen/
De compost van de champignon bestaat uit een speciaal mengsel van strorijke paardenmest, stro, kuikenmest en gips. Door deze ingrediënten in de juiste verhouding te mengen, krijg je verse compost. Door de compost te pasteuriseren, wordt deze geschikt gemaakt voor de champignonteelt.
Je hebt gelijk :Y
Harvest89zaterdag 25 februari 2023 @ 00:15
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 00:10 schreef loveli het volgende:
Gepasteuriseerde paardenmest, dat dan weer wel.
:{
Morpheus_zaterdag 25 februari 2023 @ 00:18
Dat je Ragù alla Bolognese niet met gewone spaghetti mag eten.
heywooduzaterdag 25 februari 2023 @ 00:21
quote:
9s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 00:18 schreef Morpheus_ het volgende:
Dat je Ragù alla Bolognese niet met gewone spaghetti mag eten.
Sowieso ongeveer elk dingetje waardoor Italianen he-le-maal over de zeik gaan, ook als jij het thuis doet als je voor jezelf kookt.
mscholzaterdag 25 februari 2023 @ 00:27
tig verschillende messen, vorken en borden voor tig gangen.. :{w
datismijnmeningzaterdag 25 februari 2023 @ 00:44
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 00:01 schreef BasEnAad het volgende:
Dat je vis en vlees niet zou kunnen combineren in een gerecht.
Niemand zegt dat :')
datismijnmeningzaterdag 25 februari 2023 @ 00:46
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 februari 2023 23:47 schreef Harvest89 het volgende:
Niet met je ellebogen op tafel.
Doe ik gewoon hoor, dan ben ik maar een holbewoner.
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 00:27 schreef mschol het volgende:
tig verschillende messen, vorken en borden voor tig gangen.. :{w
Etiquette zijn geen onzin :{w
mailyzaterdag 25 februari 2023 @ 00:49
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 00:46 schreef datismijnmening het volgende:

[..]
[..]
Etiquette zijn is geen onzin :{w
Vivzaterdag 25 februari 2023 @ 00:54
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 00:44 schreef datismijnmening het volgende:

[..]
Niemand zegt dat :')
Wel hoor :)

Surf and turf is een uitzondering op die regel, maar wordt door de snobs wel kitsch genoemd:

quote:
Surf and turf is often considered as an example of conspicuous consumption and kitsch, as it combines two expensive foods which are not normally considered to be complementary.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Surf_and_turf
summer2birdzaterdag 25 februari 2023 @ 00:54
Regels kan ik me niet zo meteen bedenken, vind alleen wel dat hysterische gedoe van mensen zo belachelijk wanneer het gaat over rauwe eieren eten.
Vaak zijn het dezelfde mensen die met hetzelfde gemak een paar oesters achterover klappen.

Maar een rauw ei is dan ineens vies :')
summer2birdzaterdag 25 februari 2023 @ 00:56
Ook dat gemiep over geen kiwis met schil willen eten :')
En de mensen die altijd een appel schillen voordat ze hem eten :')

Nog erger zijn de mensen die een komkommer eerst schillen voor ze hem eten :'(
Vivzaterdag 25 februari 2023 @ 01:01
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 00:56 schreef summer2bird het volgende:
Ook dat gemiep over geen kiwis met schil willen eten :')
En de mensen die altijd een appel schillen voordat ze hem eten :')

Nog erger zijn de mensen die een komkommer eerst schillen voor ze hem eten :'(
Appel en komkommer eet ik wel met schil, maar kiwi? Daar zit een vachtje op. :o
mailyzaterdag 25 februari 2023 @ 01:02
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 01:01 schreef Viv het volgende:

[..]
Appel en komkommer eet ik wel met schil, maar kiwi? Daar zit een vachtje op. :o
CUL / Kiwi's met schil eten.
summer2birdzaterdag 25 februari 2023 @ 01:02
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 01:01 schreef Viv het volgende:

[..]
Appel en komkommer eet ik wel met schil, maar kiwi? Daar zit een vachtje op. :o
In het vachtje zitten de meeste vezels juist :9

Die golden kiwis hebben geen haar trouwens, maar met haar proef je er ook bijna niks van.
Is wel gezonder om de schil erbij op te eten.
Pisces29zaterdag 25 februari 2023 @ 01:04
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 01:01 schreef Viv het volgende:

[..]
Appel en komkommer eet ik wel met schil, maar kiwi? Daar zit een vachtje op. :o
Ik verslik me bijna in m’n broodje. _O-
mscholzaterdag 25 februari 2023 @ 01:05
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 00:46 schreef datismijnmening het volgende:

[..]
[..]
Etiquette zijn geen onzin :{w
tuurlijk wel, onzinnige domme regeltjes die werkelijk 0 nut dienen of nut hebben
heywooduzaterdag 25 februari 2023 @ 01:10
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 00:54 schreef summer2bird het volgende:
Regels kan ik me niet zo meteen bedenken, vind alleen wel dat hysterische gedoe van mensen zo belachelijk wanneer het gaat over rauwe eieren eten.
Vaak zijn het dezelfde mensen die met hetzelfde gemak een paar oesters achterover klappen.

Maar een rauw ei is dan ineens vies :')
Echt he, laat me lekker mijn kippendijfiletje weg knibbelen, boeiend dat anderen het bakken :')
Zanazaterdag 25 februari 2023 @ 01:24
Ik kan mij nog goed een kookcursus herinneren waar in kleine groepjes iets met paddenstoelen werd gekookt. Op verzoek van mij werden in onze groep de zandige paddenstoelen goed schoon gemaakt....aan het eind ging het eten van alle groepen in een grote pan en werd gemengd om het daarna gezamenlijk op te eten...ik ging bijna over mijn nek....

Ik ben ook iemand die de darmen uit de garnalen haalt als ze duidelijk zwart zijn. Van graten in visfilet ben ik ook niet gediend....of gewoon niets gewend....maar het bederft echt mijn eetlust als het niet "op mijn manier" gaat.

[ Bericht 0% gewijzigd door Zana op 25-02-2023 11:55:18 ]
datismijnmeningzaterdag 25 februari 2023 @ 02:54
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 01:05 schreef mschol het volgende:

[..]
tuurlijk wel, onzinnige domme regeltjes die werkelijk 0 nut dienen of nut hebben
Ik heb meer dan eens een deal niet gesloten omdat iemand tijdens een zakenlunch niet de juiste etiquette wist te hanteren.
datismijnmeningzaterdag 25 februari 2023 @ 02:56
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 00:54 schreef Viv het volgende:

[..]
Wel hoor :)

Surf and turf is een uitzondering op die regel, maar wordt door de snobs wel kitsch genoemd:
[..]
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Surf_and_turf
Vlees en vis niet samen stamt af Joodse geloofswetten. Weinig restaurants en chefs die zich daar aan houden.
mscholzaterdag 25 februari 2023 @ 03:35
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 02:54 schreef datismijnmening het volgende:

[..]
Ik heb meer dan eens een deal niet gesloten omdat iemand tijdens een zakenlunch niet de juiste etiquette wist te hanteren.
dom, het een van het volledig ongerelateerde andere af laten hangen :)
111210zaterdag 25 februari 2023 @ 03:55
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 00:01 schreef BasEnAad het volgende:
Dat je vis en vlees niet zou kunnen combineren in een gerecht.
Surf and turf staat anders op genoeg menukaarten

Edit,zeevruchten/kreeft of krab is niet echt vis natuurlijk.

Maar in italie heb je iig ook een gerecht met witvis filet gewikkeld in ham.
datismijnmeningzaterdag 25 februari 2023 @ 04:13
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 03:35 schreef mschol het volgende:

[..]
dom, het een van het volledig ongerelateerde andere af laten hangen :)
Absoluut niet ongerelateerd. Ik wil er vanuit kunnen gaan dat cliënten een goede indruk kunnen achterlaten als ik ze introduceer aan andere cliënten of zakenpartners.

Het zegt ook een hoop over punctualiteit.
Pregozaterdag 25 februari 2023 @ 04:48
Dat je bij vis witte wijn « moet » drinken. Sommige rode wijnen kunnen prima bij vis.
Twee vingers schuim op je bier. Tap dat glas gewoon vol man :')
Pregozaterdag 25 februari 2023 @ 04:50
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 03:55 schreef 111210 het volgende:

[..]
Surf and turf staat anders op genoeg menukaarten

Edit,zeevruchten/kreeft of krab is niet echt vis natuurlijk.

Maar in italie heb je iig ook een gerecht met witvis filet gewikkeld in ham.
Een restaurant hier om de hoek combineerde zalm met foie gras en vleesjus, zálig was dat.
praadjezaterdag 25 februari 2023 @ 05:47
Gaat de 'ik ben half-Braziliaans' ook op de bingokaart?
Hiddendoezaterdag 25 februari 2023 @ 07:11
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 01:05 schreef mschol het volgende:

[..]
tuurlijk wel, onzinnige domme regeltjes die werkelijk 0 nut dienen of nut hebben
Etiquette in het algemeen en tafelmanieren in het bijzonder hebben wel degelijk nut.
Zijn gewoon omgangsvormen.
Jahr00nzaterdag 25 februari 2023 @ 07:15
Geen cappuccino na 11uur. Maak ik zelf wel uit
Harvest89zaterdag 25 februari 2023 @ 08:49
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 01:01 schreef Viv het volgende:

[..]
Appel en komkommer eet ik wel met schil, maar kiwi? Daar zit een vachtje op. :o
Ik beken, ik doe dat ook wel eens, maar niet omdat ik de schil met haartjes zo lekker vind, maar omdat ik geen zin heb om te schillen. :')
marc0871zaterdag 25 februari 2023 @ 10:36
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 00:01 schreef BasEnAad het volgende:
Dat je vis en vlees niet zou kunnen combineren in een gerecht.
Die hebben nooit gehoord van 'Surf & Turf', zeker?
heywooduzaterdag 25 februari 2023 @ 10:53
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 07:11 schreef Hiddendoe het volgende:

[..]
Etiquette in het algemeen en tafelmanieren in het bijzonder hebben wel degelijk nut.
Zijn gewoon omgangsvormen.
Zo lang het niet te ver doorgedreven wordt natuurlijk. Omgangsvormen zijn eigenlijk maar om één reden belangrijk: vriendelijk, beleefd en vooral op een passende manier met elkaar omgaan, waarbij het een beetje van de situatie afhankelijk is in welke mate de balans ligt.

Dat de vork voor de derde gang onder een hoek van precies 18,3 graden ten opzichte van het lepeltje voor de amuse moet liggen of weet ik veel wat voor muffe 'regeltjes' ze bedenken voor het exact 'juist' dekken van de tafel heeft daar dan weer helemaal niks mee te maken en is gewoon voor de leuk, zonder echt nut. Wat verder prima is natuurlijk, 'voor de leuk' is ook niks mis mee. We doen en zien immers zo veel dingen die niet echt nut hebben, maar wel leuk zijn of mooi gevonden worden.
Vivzaterdag 25 februari 2023 @ 11:01
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 10:53 schreef heywoodu het volgende:

[..]
Zo lang het niet te ver doorgedreven wordt natuurlijk. Omgangsvormen zijn eigenlijk maar om één reden belangrijk: vriendelijk, beleefd en vooral op een passende manier met elkaar omgaan, waarbij het een beetje van de situatie afhankelijk is in welke mate de balans ligt.

Dat de vork voor de derde gang onder een hoek van precies 18,3 graden ten opzichte van het lepeltje voor de amuse moet liggen of weet ik veel wat voor muffe 'regeltjes' ze bedenken voor het exact 'juist' dekken van de tafel heeft daar dan weer helemaal niks mee te maken en is gewoon voor de leuk, zonder echt nut.
Regels zoals niet smakken, slurpen en boeren aan tafel hebben inderdaad een ander doel, namelijk de ander niet tot last zijn.

Het bestek in de juiste volgorde gebruiken en dat soort regels is meer een sociale code, zodat men kan zien wie "ons soort mensen" is, en wie "door de mand valt". :Y)
heywooduzaterdag 25 februari 2023 @ 11:06
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 11:01 schreef Viv het volgende:

[..]
Regels zoals niet smakken, slurpen en boeren aan tafel hebben inderdaad een ander doel, namelijk de ander niet tot last zijn.

Het bestek in de juiste volgorde gebruiken en dat soort regels is meer een sociale code, zodat men kan zien wie "ons soort mensen" is, en wie "door de mand valt". :Y)
Precies. Als mensen het écht superbelangrijk vinden hoe een vork of mes precies ligt, weet ik gelijk dat ik daar waarschijnlijk verder weinig mee heb, omdat ik me meer richt op het gewoon naar mijn/onze zin hebben ipv exacte regeltjes :+

Nou kan het neerleggen van bestek bij een meergangenmenu wel prettig zijn, omdat je dan per gang gewoon de eerstvolgende vork ofzo pakt (in een restaurant, zelf ga ik dat niet doen), maar wat ik nog wel écht veel irritanter vind: die enkeling die meent dat je écht met je vork/mes in de linkerhand/rechterhand moet eten, want anders is het 'fout'. Flikker een eind heen zeg :D
Document1zaterdag 25 februari 2023 @ 11:17
Het zal misschien aan mij liggen maar ik vind dat darmkanaal goor smaken.
mailyzaterdag 25 februari 2023 @ 11:18
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 11:17 schreef Document1 het volgende:
Het zal misschien aan mij liggen maar ik vind dat darmkanaal goor smaken.
Dus je hebt het wel geproefd :Y)
Remcozaterdag 25 februari 2023 @ 11:25
Veel te vaak moet je voor een gerecht uien snipperen terwijl in (halve) ringen snijden echt een stuk lekkerder is.

Zout in pastawater doe ik nooit.

Vis/schaaldieren moet je nog korter bakken dan op de verpakking.
etuiedelapielzaterdag 25 februari 2023 @ 11:27
Pindakaas met jam :P
Document1zaterdag 25 februari 2023 @ 11:27
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 11:18 schreef maily het volgende:

[..]
Dus je hebt het wel geproefd :Y)
Ik ben het zelf wel eens vergeten. :)
mailyzaterdag 25 februari 2023 @ 11:29
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 11:27 schreef Document1 het volgende:

[..]
Ik ben het zelf wel eens vergeten. :)
^O^
Postbus100zaterdag 25 februari 2023 @ 12:03
Met die champignons: ik zoek gewoon een schoon bakje uit in de supermarkt, met hoogstens nog een paar duidelijke klodders onderaan de champignons, en die verwijder ik (die schuif je er zo vanaf), maar voor de rest maak ik ze niet schoon of was ik ze niet, hoor. Maar dat is meer omdat ik zelfs te lui ben om ze te wassen. Champignons zijn op het zicht al heel schoon van zichzelf.
golferzaterdag 25 februari 2023 @ 12:15
Ik heb een speciaal borsteltje om paddenstoelen schoon te vegen.
1567173.jpg
#ANONIEMzaterdag 25 februari 2023 @ 13:00
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 01:01 schreef Viv het volgende:

[..]
Appel en komkommer eet ik wel met schil, maar kiwi? Daar zit een vachtje op. :o
Dit klinkt zo erg ranzig :D
Hiddendoezaterdag 25 februari 2023 @ 13:34
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 13:00 schreef mascara-klodder het volgende:

[..]
Dit klinkt zo erg ranzig :D
Ik lust het ook niet. Je eet ook geen banaan of ananas met schil.
StateOfMindzaterdag 25 februari 2023 @ 13:37
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 13:34 schreef Hiddendoe het volgende:

[..]
Ik lust het ook niet. Je eet ook geen banaan of ananas met schil.
Kokosnoten ook niet :{w
arvensiszaterdag 25 februari 2023 @ 13:40
Ik ‘schil’ paddenstoelen/champignons altijd met de hand. Ik haal het bovenste ‘laagje’ er af. Duurt echt maar 10 sec per champignon.


Zo dus.
#ANONIEMzaterdag 25 februari 2023 @ 13:41
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 13:40 schreef arvensis het volgende:
Ik ‘schil’ paddenstoelen/champignons altijd met de hand. Ik haal het bovenste ‘laagje’ er af. Duurt evht maar 10 sec per champignon.
Ik ben ook zo'n sukkel :')
#ANONIEMzaterdag 25 februari 2023 @ 13:42
Maar ik pel ook echt alles :')
StateOfMindzaterdag 25 februari 2023 @ 13:42
Aardappelen, zout, wienerschnitzels, alles *O*
#ANONIEMzaterdag 25 februari 2023 @ 13:43
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 13:42 schreef StateOfMind het volgende:
Aardappelen, zout, wienerschnitzels, alles *O*
En dat is waarom onze verkering uit is! :(
StateOfMindzaterdag 25 februari 2023 @ 13:44
:'(
sirdanilotzaterdag 25 februari 2023 @ 13:46
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 02:54 schreef datismijnmening het volgende:

[..]
Ik heb meer dan eens een deal niet gesloten omdat iemand tijdens een zakenlunch niet de juiste etiquette wist te hanteren.
Gelukkig is dit sinds de corona verleden tijd alles via de teams

Want ik houd mij niet aan etiquette
Ericrzaterdag 25 februari 2023 @ 13:46
Mijn vrouw is 100% Braziliaans maar ze eet toch echt de schoon gemaakte garnaal. Gebeurt wel tijdens het eten en niet daarvoor
heywooduzaterdag 25 februari 2023 @ 13:50
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 13:46 schreef Ericr het volgende:
Mijn vrouw is 100% Braziliaans maar ze eet toch echt de schoon gemaakte garnaal. Gebeurt wel tijdens het eten en niet daarvoor
Zal het zo ook eens vragen, de vader van mijn eveneens Braziliaanse vriendin is visser en verkoopt vooral ook héél veel garnaal. Die zal ook wel weten hoe het 'hoort' :+

(met ook daar de kanttekening: je hoort het te eten zoals je het het lekkerst vindt, uiteraard)
sirdanilotzaterdag 25 februari 2023 @ 13:50
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 11:25 schreef Remco het volgende:
Veel te vaak moet je voor een gerecht uien snipperen terwijl in (halve) ringen snijden echt een stuk lekkerder is.

Zout in pastawater doe ik nooit.

Vis/schaaldieren moet je nog korter bakken dan op de verpakking.
Nee voor een saus moet de ui wel echt fijn

Voor stoofvlees kan je het in halve ringen doen ja
mailyzaterdag 25 februari 2023 @ 13:52
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 11:25 schreef Remco het volgende:
Veel te vaak moet je voor een gerecht uien snipperen terwijl in (halve) ringen snijden echt een stuk lekkerder is.

Zout in pastawater doe ik nooit.

Vis/schaaldieren moet je nog korter bakken dan op de verpakking.
Halve uienringen voor de uiensoep :9~ :9~
Vivzaterdag 25 februari 2023 @ 14:00
quote:
11s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 13:37 schreef StateOfMind het volgende:

[..]
Kokosnoten ook niet :{w
Wel veel vezels :7
StateOfMindzaterdag 25 februari 2023 @ 14:03
:D
#ANONIEMzaterdag 25 februari 2023 @ 14:04
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 14:00 schreef Viv het volgende:

[..]
Wel veel vezels :7
Lekker poepen *O*

@roos94

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 25-02-2023 14:08:19 ]
mailyzaterdag 25 februari 2023 @ 14:15
quote:
12s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 14:04 schreef mascara-klodder het volgende:

[..]
Lekker poepen *O*

@:roos94
@hemarookworst
roos94zaterdag 25 februari 2023 @ 14:17
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 01:01 schreef Viv het volgende:

[..]
Appel en komkommer eet ik wel met schil, maar kiwi? Daar zit een vachtje op. :o
Gee
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 00:56 schreef summer2bird het volgende:
Ook dat gemiep over geen kiwis met schil willen eten :')
En de mensen die altijd een appel schillen voordat ze hem eten :')

Nog erger zijn de mensen die een komkommer eerst schillen voor ze hem eten :'(
Mensen die banaan zonder het vacht vreten :')
StateOfMindzaterdag 25 februari 2023 @ 14:20
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 14:17 schreef roos94 het volgende:

[..]
Gee
[..]
Mensen die banaan zonder het vacht vreten :')
Gewoon koeien en schapen met vacht en al opvreten :9~
#ANONIEMzaterdag 25 februari 2023 @ 14:25
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 13:46 schreef sirdanilot het volgende:

[..]


Want ik houd mij niet aan etiquette
Toch maar even serieus reageren: etiquette is toch wel een belangrijk deel van je opvoeding.

Wat je erna meedoet, dat is weer een ander verhaal ;)
StateOfMindzaterdag 25 februari 2023 @ 14:26
Ik lees altijd wel de etiketten :7
#ANONIEMzaterdag 25 februari 2023 @ 14:29
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 14:26 schreef StateOfMind het volgende:
Ik lees altijd wel de etiketten :7
Ga weg :D :*
StateOfMindzaterdag 25 februari 2023 @ 14:30
Ik blijf ^p^
#ANONIEMzaterdag 25 februari 2023 @ 14:30
quote:
6s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 14:30 schreef StateOfMind het volgende:
Ik blijf ^p^
_O-
sirdanilotzaterdag 25 februari 2023 @ 14:44
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 14:25 schreef mascara-klodder het volgende:

[..]
Toch maar even serieus reageren: etiquette is toch wel een belangrijk deel van je opvoeding.

Wat je erna meedoet, dat is weer een ander verhaal ;)
Ik heb niks meegekregen van etiquette tijdens mijn opvoeding

Wel veel bijbel lezen zodat het vreten koud werd
Fok-itzaterdag 25 februari 2023 @ 15:49
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 00:54 schreef Viv het volgende:

[..]
Wel hoor :)

Surf and turf is een uitzondering op die regel, maar wordt door de snobs wel kitsch genoemd:
[..]
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Surf_and_turf
Bij de Griek calamaris als voorgerecht en als hoofdgerecht gyros _O_ Daar is heel weinig mis mee kan ik je vertellen
Vivzaterdag 25 februari 2023 @ 15:51
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 15:49 schreef Fok-it het volgende:

[..]
Bij de Griek calamaris als voorgerecht en als hoofdgerecht gyros _O_ Daar is heel weinig mis mee kan ik je vertellen
Dat is wat anders, heb je hier in Zweden ook wel (ingemaakte haring als voorgerecht, worst als hoofdgerecht bijvoorbeeld). :)

Bij surf and turf ligt het op één bord.
#ANONIEMzaterdag 25 februari 2023 @ 15:52
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 15:49 schreef Fok-it het volgende:

[..]
Bij de Griek calamaris als voorgerecht en als hoofdgerecht gyros _O_ Daar is heel weinig mis mee kan ik je vertellen
Dat is geen surf 'n turf hoor :D

Wel lekker :9
Fok-itzaterdag 25 februari 2023 @ 15:54
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 15:51 schreef Viv het volgende:

[..]
Dat is wat anders, heb je hier in Zweden ook wel (ingemaakte haring als voorgerecht, worst als hoofdgerecht bijvoorbeeld). :)

Bij surf and turf ligt het op één bord.
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 15:52 schreef mascara-klodder het volgende:

[..]
Dat is geen surf 'n turf hoor :D

Wel lekker :9
Ja hallo, ik ben niet van voor de oorlog, ik weet wat Surf & Turf is :D

Maar feitelijk eet je dan ook vlees en vis in 1 sitting toch :7
Vivzaterdag 25 februari 2023 @ 15:56
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 15:54 schreef Fok-it het volgende:

[..]
[..]
Ja hallo, ik ben niet van voor de oorlog, ik weet wat Surf & Turf is :D

Maar feitelijk eet je dan ook vlees en vis in 1 sitting toch :7
Het ging niet om 1 sitting, maar 1 gerecht:

quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 00:01 schreef BasEnAad het volgende:
Dat je vis en vlees niet zou kunnen combineren in een gerecht.
:Y)
Fok-itzaterdag 25 februari 2023 @ 15:57
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 15:56 schreef Viv het volgende:

[..]
Het ging niet om 1 sitting, maar 1 gerecht:
[..]
:Y)
Kut, my bad :'( Ik zal ze bij de Griek eens vragen om het tegelijk te serveren dan :)
Postbus100zaterdag 25 februari 2023 @ 17:18
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 13:40 schreef arvensis het volgende:
Ik ‘schil’ paddenstoelen/champignons altijd met de hand. Ik haal het bovenste ‘laagje’ er af. Duurt echt maar 10 sec per champignon.


Zo dus.
Waarom?? :o En hij legt ze in het water?? :o ^2
Postbus100zaterdag 25 februari 2023 @ 17:20
Paella is toch ook kip en schaaldieren in één gerecht? Of ik heb een niet-tradiotionele paella gegeten...
Vivzaterdag 25 februari 2023 @ 18:20
quote:
2s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 17:20 schreef Postbus100 het volgende:
Paella is toch ook kip en schaaldieren in één gerecht? Of ik heb een niet-tradiotionele paella gegeten...
Niet-traditioneel inderdaad, maar wel gangbaar:

quote:
Paella valenciana is the traditional paella of the Valencia region, believed to be the original recipe,[6] and consists of round-grain rice,[7] bajoqueta and tavella (varieties of green beans), rabbit, chicken, sometimes duck, and garrofó (a variety of lima or butter bean), cooked in olive oil and chicken broth.[8]

Paella de marisco (seafood paella) replaces meat with seafood and omits beans and green vegetables, while paella mixta (mixed paella) combines meat from livestock, seafood, vegetables, and sometimes beans, with the traditional rice.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Paella
eudaemoniazaterdag 25 februari 2023 @ 18:29
Was mijn champignons echt nooit, barbaar dat ik ben.

edit: nee ik borstel ze ook niet.
golferzaterdag 25 februari 2023 @ 18:32
quote:
2s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 17:18 schreef Postbus100 het volgende:

Waarom?? :o En hij legt ze in het water?? :o
Inderdaad. Waanzin en sompige waterpaddo's die het resultaat zijn. :{w
eudaemoniazaterdag 25 februari 2023 @ 18:33
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 februari 2023 23:37 schreef sirdanilot het volgende:

- ' Aardappel mag niet met zuur dan wordt het niet gaar' heb ik wel eens gehoord. Ook onzinnig, het duurt wel wat langer en je moet het op wat lager vuur doen maar gaar wordt het heus wel hoor.
Kook jij je aardappelen in azijn?
sirdanilotzaterdag 25 februari 2023 @ 18:39
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 18:33 schreef eudaemonia het volgende:

[..]
Kook jij je aardappelen in azijn?
Bijvoorbeeld caldeirada is met tomaat (dus zuur) en zitten ook aardappelen in
sirdanilotzaterdag 25 februari 2023 @ 18:40
quote:
11s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 18:29 schreef eudaemonia het volgende:
Was mijn champignons echt nooit, barbaar dat ik ben.

edit: nee ik borstel ze ook niet.
Lekker poep
eudaemoniazaterdag 25 februari 2023 @ 18:41
Dat ananas niet op pizza mag....
...mag best.....
....maar ik smijt je wel uit het raam,
doei.
sirdanilotzaterdag 25 februari 2023 @ 18:46
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 18:41 schreef eudaemonia het volgende:
Dat ananas niet op pizza mag....
...mag best.....
....maar ik smijt je wel uit het raam,
doei.
Heftig
foodloverzaterdag 25 februari 2023 @ 18:54
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 18:20 schreef Viv het volgende:

[..]
Niet-traditioneel inderdaad, maar wel gangbaar:
[..]
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Paella
Inderdaad! Hier in Murcia zie je het veel met:
- konijn
- slakken
- alleen groenten (ui paprika)
- kip
- zeevruchten

Het is meestal of of en niet een hussel van vanalles.
De_Hertogzaterdag 25 februari 2023 @ 18:55
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 februari 2023 23:37 schreef sirdanilot het volgende:
- 'Niet bakken in extra vergine olijfolie !!' Ook zo'n achterlijke 'regel' :') Hele volksstammen in de Mediterannée doen al sinds mensenheugenis niet anders. Kijk als je en echte goede single origin olijfolie van een olijfgaard hebt is het zonde, maar gewoon die goedkope uit de supermarkt lekker boeiend joh. Gewoon in bakken het is goed Misschien moet je niet echt op maximum vuur gaan wokken met dat spul of echt gaan lopen frituren nee dat lijkt me logisch. Al wordt er in het middellandse zeegebied ook wel eens in gefrituurd mits op niet al te hoog vuur gaat dat ook.
Het punt is inderdaad niet dat het ‘zonde’ is maar dat extra vergine sneller bitter wordt dan de normale variant. Gewoon frituren is maar zo’n 180 graden en op laag vuur frituren is dus al minder, met bakken zit je al vrij snel daarboven, zelfs zonder wok. En in ieder geval in Italië, Spanje en Portugal hebben ze vaak gewoon twee soorten olie in de keuken staan en bakken ze alleen in de simpele.

quote:
- Champignons niet wassen is ook zo'n onzin. Het is een fabeltje dat ze water opzuigen, gewoon goed laten uitlekken. En ook bakken op hoog vuur dan verdampt het water wel.
Vrij makkelijk aan te tonen, gewoon champignons flink wassen en in een bakpan doen zonder olie. Kijken hoe veel water eruit komt :)

quote:
- Vlees zoals kip wassen wordt in sommige culturen gedaan. Nou ja als je net een kippetje hebt geplukt op de boerderij zou ik het wel doen, maar het spul in de supermarkt en bij de slager in westerse landen is schoon zat.
Het is niet alleen schoon zat, je loopt ook nog eens kans salmonella te verspreiden via water dat van je kip af spat.
Nielojram75zaterdag 25 februari 2023 @ 19:10
Pasta al dente..
Ik hou niet van halfrauwe pasta.
En ja, ik koop het blauwe pakje.
foodloverzaterdag 25 februari 2023 @ 20:43
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 18:55 schreef De_Hertog het volgende:

[..]
Het punt is inderdaad niet dat het ‘zonde’ is maar dat extra vergine sneller bitter wordt dan de normale variant. Gewoon frituren is maar zo’n 180 graden en op laag vuur frituren is dus al minder, met bakken zit je al vrij snel daarboven, zelfs zonder wok. En in ieder geval in Italië, Spanje en Portugal hebben ze vaak gewoon twee soorten olie in de keuken staan en bakken ze alleen in de simpele.
[..]
Vrij makkelijk aan te tonen, gewoon champignons flink wassen en in een bakpan doen zonder olie. Kijken hoe veel water eruit komt :)
[..]
Het is niet alleen schoon zat, je loopt ook nog eens kans salmonella te verspreiden via water dat van je kip af spat.
Hier in landelijk Spanje, Murcia hebben "ze" de olijfolie in de keuken staan die ze meekrijgen van de Almazara, de pers waar ze hun olijven van eigen oogst inleveren. Daar bakken en braden ze in en ook frituren. Salaris van ¤1000 of ¤1200 per maand laat niet veel ruimte voor verschillende exclusieve oliën.

Is ook een kunst: lekker eten en drinken van beperkt budget en koken met wat je hebt.
De_Hertogzaterdag 25 februari 2023 @ 21:15
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 20:43 schreef foodlover het volgende:

[..]
Hier in landelijk Spanje, Murcia hebben "ze" de olijfolie in de keuken staan die ze meekrijgen van de Almazara, de pers waar ze hun olijven van eigen oogst inleveren. Daar bakken en braden ze in en ook frituren. Salaris van ¤1000 of ¤1200 per maand laat niet veel ruimte voor verschillende exclusieve oliën.

Is ook een kunst: lekker eten en drinken van beperkt budget en koken met wat je hebt.
Sterker nog, volgens mij komen daar de beste keukens uit
golferzaterdag 25 februari 2023 @ 21:47
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 21:15 schreef De_Hertog het volgende:

Sterker nog, volgens mij komen daar de beste keukens uit
Maken ze daar keukens? :')
Postbus100zondag 26 februari 2023 @ 11:12
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 18:33 schreef eudaemonia het volgende:

[..]
Kook jij je aardappelen in azijn?
Denk aan zuurkool.
#ANONIEMzondag 26 februari 2023 @ 11:32
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 19:10 schreef Nielojram75 het volgende:
En ja, ik koop het blauwe pakje.
Geweldig was dat.
NoCigardinsdag 28 februari 2023 @ 16:57
Champignons bestaan voor negentig procent uit water, dus dan maakt dat afspoelen echt niet meer uit, niet mogen wassen is echt een sprookje. Dat verdampt ook gewoon tijdens het bakken. Wilde paddestoelen zijn al helemaal niet zandvrij te krijgen zonder water lijkt mij.
Gimmickdinsdag 28 februari 2023 @ 17:19
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 februari 2023 23:37 schreef sirdanilot het volgende:
Net zoals met alle vaardigheden zijn er goede en slechte manieren om te koken. Maar sommige van de 'culinaire regels' die dit bepalen zijn mijns inziens nogal onbenullig of achterhaald. Welke 'culinaire regels' lap jij zelf aan je laars?

Ik begin:

- Champignons niet wassen is ook zo'n onzin. Het is een fabeltje dat ze water opzuigen, gewoon goed laten uitlekken. En ook bakken op hoog vuur dan verdampt het water wel.

Beste manier om paddenstoelen te bakken is door ze eerst te smoren in een klein beetje water. Op deze manier laten ze sneller hun water los, zonder veel olie te gebruiken. Zodra het water verdampt is kun je olie + smaakmakers toevoegen en de paddenstoelen aanbakken.



[ Bericht 1% gewijzigd door Gimmick op 28-02-2023 17:28:28 ]
Whiskers2009dinsdag 28 februari 2023 @ 19:09
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2023 00:01 schreef BasEnAad het volgende:
Dat je vis en vlees niet zou kunnen combineren in een gerecht.
Vitello tonnato :P