abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_207914244


quote:
Zware aardbeving in zuiden van Turkije, vlak bij Syrische grens

In het zuiden van Turkije is vannacht een zware aardbeving geweest, meldt onder meer het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken en Rampenbestrijding op Twitter. De beving had een kracht van 7,8.

Het epicentrum lag op enkele tientallen kilometers ten noordwesten van Gaziantep, waar zo'n 2 miljoen mensen wonen. De Turkse stad ligt niet ver van de grens met Syrië. Ook daar zouden mensen de beving hebben gevoeld. Hetzelfde geldt voor nabijgelegen landen als Libanon, Cyprus en Israël.

Op sociale media gaan beelden rond van ingestorte gebouwen. Ook melden meerdere mensen op Twitter dat er nog steeds naschokken zijn. Over gewonden en schade is nog niets bekendgemaakt.

https://nos.nl/artikel/24(...)k-bij-syrische-grens
twitter


twitter


Update Maandagmiddag 06 Februari - 12.00 uur

quote:
Turkije en Syrië opnieuw getroffen door zware aardbeving en naschokken
Inmiddels wordt ook een nieuwe beving gemeld in het midden van Turkije. Volgens het EMSC gaat het om een beving met een kracht van 7.7, gevolgd door een naschok met een kracht van 6. Het epicentrum zou noordelijker liggen dan bij de eerdere aardbeving.

Turkije en Syrië werden afgelopen nacht opgeschrikt door een beving met een kracht van 7.8. Die beving heeft inmiddels meer dan veertienhonderd slachtoffers geëist.
quote:
Rode Kruis opent Giro 7244 voor slachtoffers aardbevingen Turkije en Syrië

Het Rode Kruis begint een inzamelingsactie voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Mensen kunnen geld geven via Giro 7244, meldt de hulporganisatie.
Volg de laatste ontwikkelingen rond de aardbeving in Turkije en Syrië in ons liveblog.

In het grensgebied van Turkije en Syrië vond in de nacht van zondag op maandag een eerste zware aardbeving plaats, met een kracht van 7,8. Vele (zware) naschokken volgden, met als hoogtepunt een nieuwe, zware aardbeving deze maandagochtend. Die beving had een kracht van 7,6.

Volgens reddingswerkers en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zijn zo'n drieduizend gebouwen verwoest. Zeker 6.500 mensen raakten gewond. Het officiële dodental schommelt rond de 1.500. Autoriteiten vrezen dat het aantal snel zal oplopen, omdat er nog veel mensen onder het puin liggen.

Zo'n negenduizend reddingswerkers zoeken in Turkije naar overlevenden van de bevingen. Volgens Erdogan hebben al 45 landen hulp aangeboden. Zo heeft de EU tien specialistische teams toegezegd. Ook Nederland zegt hulpverleners en speurhonden te sturen.

twitter


https://twitter.com/ragipsoylu/status/1622564687907889152

Update Dinsdagochtend 07 februari - 10.00 uur

quote:
Bijna 5000 doden in Syrië en Turkije
In de gebieden in Syrië die door de regering worden gecontroleerd, zijn zeker 812 mensen omgekomen als gevolg van de twee aardbevingen en een reeks naschokken in buurland Turkije, meldt het Syrische staatspersbureau SANA.

Volgens SANA zijn minstens 1449 mensen gewond geraakt in de provincies Aleppo, Latakia, Hama, Idlib en Tartous.

De Witte Helmen melden dat het dodental in het Syrische rebellengebied is gestegen tot 790, met een waarschuwing dat het aantal nog "drastisch" zal stijgen. Met het meest recente dodental in Turkije van 3381 brengt dat het totale aantal officieel bevestigde doden in de drie gebieden op 4983.

Reddingsoperatie verloopt vooral in Syrië moeizaam
De situatie in het Syrische deel van het rampgebied is erg lastig. "Het was een ongelooflijk zware nacht", zegt Midden-Oosten-correspondent Daisy Mohr vanuit Irak. Ze sprak een aantal mensen uit Syrië. Het rampgebied is moeilijk te bereiken. Dat komt onder meer door de oorlog die er al twaalf jaar woedt.

Een deel van het rampgebied ligt in regeringsgebied en een deel in rebellengebied. "We horen wel dat er hulp komt uit Iran, Rusland, Algerije en Irak, dat een luchtbrug heeft ingesteld om voedsel, dekens en medische hulp de sturen", zegt ze. "Je ziet dan wel meteen wie de vrienden zijn van het regime van Assad, want samenwerken met dat regime is lastig. De meeste landen in het Westen hebben geen diplomatieke banden met Damascus."

Maar ook in het oppositiegebied is het lastig om hulp te bieden. "Er zijn op verschillende plekken allerlei gewapende groepen actief. Het gebied zou eventueel vanuit Turkije kunnen worden bereikt, maar ook dat is lastig omdat je door het Turkse deel van het rampgebied moet. En ook vanuit Libanon is de weg helemaal volgesneeuwd."

Het is bovendien niet helemaal duidelijk wat de omvang van de ramp is in Syrië, ook omdat er geen internationale media worden toegelaten. "Dus we zien er ook veel minder van dan in Turkije." De correspondent vreest dan ook dat het aantal doden, nu ruim 1440, het topje van de ijsberg is.
quote:
Naschok van 5.7
Stevige naschok in Oost-Turkije van 5,7
In het oosten van Turkije heeft opnieuw een hevige naschok plaatsgevonden. Die had een kracht van 5.7, meldt het Europees-Mediterrane Seismologisch Centrum.

Volgens het United States Geological Survey zijn er sinds de hevige bevingen van gisteren zeker 100 naschokken geweest die een kracht van 4 of hoger hadden. Die naschokken zijn potentieel gevaarlijk omdat ze verdere schade kunnen aanrichten aan gebouwen die al beschadigd zijn.
Update woensdagochtend 08 Februari 10.15 uur

quote:
Dodental nadert de 10.000
Nederlands team haalt zeven mensen levend onder puin vandaan, dodental loopt op tot zeker 9500

Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR heeft tot woensdagochtend zeven mensen levend onder het puin vandaan gehaald in het rampgebied in het zuidoosten van Turkije. Twee dagen na de eerste beving zitten volgens Syrische hulpverleners nog honderden families onder het puin, en zal het aantal slachtoffers nog 'aanzienlijk stijgen'. Volg alle ontwikkelingen in ons liveblog hieronder.

In totaal zijn er tot nu toe 9638 doden geteld. In Turkije liep het aantal slachtoffers woensdagochtend op tot 7108, melden de autoriteiten. In buurland Syrië zijn inmiddels zeker 2530 mensen omgekomen. In Turkije raakten meer dan 37.000 mensen gewond, in Syrië minstens 4600.

In het Turkse aardbevingsgebied zijn acht Nederlanders door naasten als vermist opgegeven. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Het heeft nog geen bevestiging of er Nederlanders onder de vele doden en gewonden zijn.

De samenwerkende hulporganisaties hebben Giro555 geopendom geld op te halen voor de slachtoffers in Turkije en Syrië na de twee zware aardbevingen van maandag.
Meisje na veertig uur onder het puin alsnog gered
twitter


Update woensdagavond 8 februari 21.45 uur

quote:
In totaal zijn er tot nu toe zeker 11.587 doden geteld. In Turkije liep het aantal slachtoffers woensdag op tot 9057, melden de autoriteiten. In buurland Syrië zijn inmiddels zeker 2530 mensen omgekomen. In Turkije raakten meer dan 37.000 mensen gewond, in Syrië minstens 4600.
quote:
Drie Nederlanders om het leven gekomen
Twee mannen en een vrouw uit Zutphen en een man uit Deventer zijn om het leven gekomen door de aardbeving in Turkije. Dat bevestigen hun familieleden, Buitenlandse Zaken kan dit niet bevestigen. Hoeveel Nederlanders in Turkije nog zijn vermist, is niet duidelijk. Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR heeft tot woensdagochtend zeven mensen levend onder het puin vandaan gehaald in het rampgebied in het zuidoosten van Turkije.
quote:
Syrisch gezin uit Goirle verliest tientallen familieleden bij aardbeving

Het Syrische gezin Kenefdi uit Goirle, in Brabant, heeft bij de aardbevingen in Turkije en Syrië tientallen familieleden verloren. "Hoeveel precies weten we nog niet", zegt oudste zoon Mostafa. "Maar van vijftig mensen weten we het zeker." Veel andere familieleden zijn vermist of liggen nog onder het puin.

Vader Abdulrhman (53), moeder Jawhara (47) en de 24-jarige Mostafa leven al dagen tussen hoop en vrees en proberen ieder flardje nieuws tot zich te nemen. Hun andere zoon, Said (21), woont in België. "We hebben al twee dagen niet geslapen", zegt de zoon. "Ik geloof het gewoon niet, het is net alsof we dromen."

Vader en moeder zitten stil op de bank, terwijl de zoon met zachte stem het woord voert. Op de foto willen ze liever niet, daarvoor is het verdriet te groot. "Mijn moeder heeft de laatste dagen aan een stuk door gehuild", vertelt Mostafa met een brok in zijn keel. "Ze heeft kalmeringsmiddelen van de huisarts gekregen."
Livetrackers

https://www.nu.nl/aardbev(...)g-en-naschokken.html
https://nos.nl/collectie/(...)e-gebouwen-in-aleppo
https://abcnews.go.com/In(...)thquake/?id=96913081
https://edition.cnn.com/m(...)st-020623/index.html
https://www.usar.nl/

Livestream

Zie ook
Turkije en Syrië: ruim 3600 doden na aardbevingen, reddingswerk in volle gang

Meer weten over aardbevingen?
WKN / Aardbevingen #21

[ Bericht 4% gewijzigd door Frutsel op 08-02-2023 21:47:13 ]
pi_207914462
Goedzo frutsel

Neem jij dan het voortouw maar
pi_207914598
Hartverscheurend en geweldig tegelijk die jonge kinderen die onder het puin vandaan worden gehaald.
pi_207914636
Kleine OP update - 21.45 uur
pi_207914637
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2023 21:54 schreef RamboDirk het volgende:
Hartverscheurend en geweldig tegelijk die jonge kinderen die onder het puin vandaan worden gehaald.
Ik denk alleen maar dat het er maar eentje is en al die andere mensen dan? Moeilijk. ;(

Dat jongetje met blije bewegende spelende armpjes was wel fantastisch.
Op maandag 9 september 2013 21:44 schreef Kapt-Ruigbaard het volgende:
Abs are made in the kitchen.
pi_207915230
11.587 doden, jezus. En ben bang dat het er nog wel meer gaan worden, met al die mensen die nu nog onder het puin liggen. Bah.
pi_207915243
quote:
1s.gif Op woensdag 8 februari 2023 21:56 schreef Pisces29 het volgende:

[..]
Ik denk alleen maar dat het er maar eentje is en al die andere mensen dan? Moeilijk. ;(

Dat jongetje met blije bewegende spelende armpjes was wel fantastisch.
Dit, afschuwelijk :'(
pi_207915249
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2023 22:31 schreef Watnleven het volgende:
11.587 doden, jezus. En ben bang dat het er nog wel meer gaan worden, met al die mensen die nu nog onder het puin liggen. Bah.
:'(
pi_207915289
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2023 22:32 schreef ootjekatootje het volgende:

[..]
:'(
Lig je dan onder puin langzaam dood te gaan, dan had je toch gehoopt dat je in 1 klap dood was gegaan ;(
-nee-
pi_207915371
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2023 22:35 schreef Selenophilia het volgende:

[..]
Lig je dan onder puin langzaam dood te gaan, dan had je toch gehoopt dat je in 1 klap dood was gegaan ;(
Net als die kinderen die vastzitten in een put alleen dan x duizenden. Onvoorstelbaar.
  woensdag 8 februari 2023 @ 22:40:32 #11
492145 Rupibma
Niet meer actief
pi_207915379
Er zijn zoveel afgelegen dorpen die niet eens bereikt zijn. De smeekbeden via social media om hulp is niet te tellen, de vele berichten via insta of whatever van mensen die aangeven vast te zitten ook niet. Ik hoop zo dat dit het is, maar als je rationeel denkt weet je dat er zoveel doden bij zullen komen.
pi_207915752
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2023 22:32 schreef ootjekatootje het volgende:

[..]
Dit, afschuwelijk :'(
Doet me denken aan dit meisje: https://berichtenuithetve(...)omayra-sanchez-1985/
🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️ TikTok next Block
pi_207915779
Toen ik hoorde van een aardbeving dacht ik eerst nog van: ok die hebben ze wel vaker gehad volgens mij, misschien een handjevol gewonden/doden te betreuren. Triest, maar iedereen gaat gewoon weer over op de orde van de dag. En dan blijkt dit, daar schrik ik wel een beetje van. Arme mensen daar.
pi_207915822
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2023 22:40 schreef Rupibma het volgende:
Er zijn zoveel afgelegen dorpen die niet eens bereikt zijn. De smeekbeden via social media om hulp is niet te tellen, de vele berichten via insta of whatever van mensen die aangeven vast te zitten ook niet. Ik hoop zo dat dit het is, maar als je rationeel denkt weet je dat er zoveel doden bij zullen komen.
3 keer raden waarom de overheid Twitter in heel Turkije geblokkeerd heeft....
pi_207915886
Van een Syrische familie van 300 zijn er zeker 50 dood. Dat is een zesde. En velen zijn vermist of liggen onder het puin. Misschien zijn er wel 80 doden. Een kwart

Ze leefden verspreid in Hatay Turkije.

Jullie geloofden me niet toen ik het over 600.000 doden had.

Hatay heeft 1,2 miljoen inwoners. Een zesde daarvan is 200.000. Als een kwart dood is heb je het over 300.000 doden in Hatay alleen.


https://nos.nl/collectie/(...)leden-bij-aardbeving
  woensdag 8 februari 2023 @ 23:07:57 #16
22565 asco
Los in deze tent
pi_207916007
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2023 22:55 schreef raptorix het volgende:

[..]
Doet me denken aan dit meisje: https://berichtenuithetve(...)omayra-sanchez-1985/
Is dat al 37 jaar geleden??
Pfff.
  woensdag 8 februari 2023 @ 23:08:56 #17
492145 Rupibma
Niet meer actief
pi_207916056
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2023 22:59 schreef havanagila het volgende:

[..]
3 keer raden waarom de overheid Twitter in heel Turkije geblokkeerd heeft....
Ik ken de redenen. Er ontstond kritiek op de overheid.
pi_207916065
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2023 23:07 schreef asco het volgende:

[..]
Is dat al 37 jaar geleden??
Pfff.
Ja ik vond het persoonlijk 1 van de meest indrukwekkende nieuwszaken, ik was toen 12 en het maakte enorme indruk op me, we worden oud ;)
🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️ TikTok next Block
pi_207916143
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2023 23:02 schreef polderturk het volgende:
Van een Syrische familie van 300 zijn er zeker 50 dood. Dat is een zesde. En velen zijn vermist of liggen onder het puin. Misschien zijn er wel 80 doden. Een kwart

Ze leefden verspreid in Hatay Turkije.

Jullie geloofden me niet toen ik het over 600.000 doden had.

Hatay heeft 1,2 miljoen inwoners. Een zesde daarvan is 200.000. Als een kwart dood is heb je het over 300.000 doden in Hatay alleen.


https://nos.nl/collectie/(...)leden-bij-aardbeving
Stop eens met je gegoochel met cijfers.

Nergens staat dat ze alle 300 daar woonden. En zelfs dan nog betekent het niet dat dit een gemiddelde zou zijn voor die hele regio.

Ik snap dat het heel heftig voor je is, maar dit draagt echt helemaal niks bij.
  woensdag 8 februari 2023 @ 23:14:22 #20
22565 asco
Los in deze tent
pi_207916184
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2023 23:09 schreef raptorix het volgende:

[..]
Ja ik vond het persoonlijk 1 van de meest indrukwekkende nieuwszaken, ik was toen 12 en het maakte enorme indruk op me, we worden oud ;)
Dat ik met het Heizeldrama. Maar in die tijd waren zulke gebeurtenissen een zeldzaamheid op TV.

Vraag me weleens af wat die stortvloed aan heftige beelden met de jongeren van tegenwoordig gaat doen op lange termijn.
pi_207916213
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2023 22:31 schreef Watnleven het volgende:
11.587 doden, jezus. En ben bang dat het er nog wel meer gaan worden, met al die mensen die nu nog onder het puin liggen. Bah.
https://afetharita.com/.

Website dat in de roep om hulp van mensen onder de puin in kaart heeft gebracht. Dat zijn dus de mensen die op social media (o.a. Twitter, Instagram, WhatsApp) om hulp hebben gevraagd.

Momenteel 1925 mensen...

En dan nog de vele die de kans niet hebben om hulp te vragen.

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 08-02-2023 23:15:50 ]
pi_207916789
twitter
pi_207916829
70 uur
-nee-
pi_207916882
Volgens deze twitteraar beginnen grote hoeveelheden hulp aan te komen in Maraş.

Dat geeft opluchting.

twitter


Twitter vertaling:

Ik ben in Maraş, de ontvangen hulp is ongelooflijk veel. Er zijn echter tekortkomingen in onderdak en verwarmingshulpmiddelen. Het heeft geen zin om een elektrisch verwarming te sturen, er is hier geen elektriciteit. Houtkachel, hout, kolen, buis, tent deze hebben meer prioriteit.
  woensdag 8 februari 2023 @ 23:48:52 #25
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_207916944
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2023 23:02 schreef polderturk het volgende:
Van een Syrische familie van 300 zijn er zeker 50 dood. Dat is een zesde. En velen zijn vermist of liggen onder het puin. Misschien zijn er wel 80 doden. Een kwart

Ze leefden verspreid in Hatay Turkije.

Jullie geloofden me niet toen ik het over 600.000 doden had.

Hatay heeft 1,2 miljoen inwoners. Een zesde daarvan is 200.000. Als een kwart dood is heb je het over 300.000 doden in Hatay alleen.


https://nos.nl/collectie/(...)leden-bij-aardbeving
Extrapoleren kan gekke cijfers geven....

Ik las dat een vrouw in Hatay onder het puin bevallen is van een dochter. 50% van de inwoners van Hatay is vrouw. Hatay heeft 1,2 miljoen inwoners, 600.000 vrouwen dus. Dat zou betekenen dat er vandaag 600.000 babys zijn geboren in Hatay.
Tot nooit .......
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')