Geen energiecrisis voor de Shells van deze wereld.quote:Amsterdam - Shell heeft in 2022 een recordwinst geboekt van $39,87 miljard, een verdubbeling in een jaar tijd. Ook over het laatste kwartaal van 2022 was het resultaat dankzij hogere prijzen voor gas en olie beter dan verwacht. De aangepaste kwartaalwinst groeide tot $9,8 miljard. Shell schroeft het dividend 15% op en koopt voor $4 miljard eigen aandelen in.
De nieuwe topman Wael Sawan van het sinds vorig jaar Britse concern meldt donderdag een winst per aandeel van $1,39, waar de markt rekende op maar $1,15.
Door Bloomberg verzamelde analistenschattingen gingen ook uit van een aangepaste kwartaalwinst van $8,2 miljard groot, tegen vorig jaar $6,4 miljard. De jaarwinst ligt hiermee $11 miljard boven die van 2021 ($28,4 miljard). De vergelijkbare vierdekwartaalomzet is $68,4 miljard (2021: $45,1 miljard).
Sawan schrijft het resultaat toe aan ’de kracht van de brede portfolio’ van Shell, dat de netto-schuldratio verkleinde tot 18,9%. Dat is het laagste punt sinds 2015.
Het aandeel steeg bij opening 1%, maar zakte snel weg tot 0,3% winst
Daar zit vooral gigantisch veel belasting opquote:Op donderdag 2 februari 2023 13:34 schreef xpompompomx het volgende:
Tijd om eens te stoppen met de subsidie op fossiele brandstoffen.
quote:Op donderdag 2 februari 2023 13:34 schreef xpompompomx het volgende:
Tijd om eens te stoppen met de subsidie op fossiele brandstoffen.
Is dagelijks veel uren auto-of vrachtauto rijden ook al werken? Ieder normaal mens zou dat wel gratis doen.quote:Op donderdag 2 februari 2023 13:47 schreef Twiitch het volgende:
Hebben ze hard voor gewerkt dat geld. Stelletje misgunners.
Tijd om eens een alternatief voor olie te zoeken buiten brandstof, zoals plastic ed.quote:Op donderdag 2 februari 2023 13:34 schreef xpompompomx het volgende:
Tijd om eens te stoppen met de subsidie op fossiele brandstoffen.
Daar zullen ze wel een trucje voor hebbenquote:Op donderdag 2 februari 2023 15:05 schreef Red_85 het volgende:
Zie hier de parasieten van de samenleving.
Straks komen de supermarkten ook nog met hun winst.
Hoeveel belasting betalen ze eigenlijk?
Met andere woorden dat gaat nooit gebeuren.quote:Op donderdag 2 februari 2023 13:39 schreef LXIV het volgende:
[..]
Daar zit vooral gigantisch veel belasting op
Dus stoppen met het energieplafond bedoel je?quote:Op donderdag 2 februari 2023 13:34 schreef xpompompomx het volgende:
Tijd om eens te stoppen met de subsidie op fossiele brandstoffen.
Ja, dat is een redelijke verontwaardiging zelfs.quote:Op donderdag 2 februari 2023 16:21 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:
Dus eerst gaat iedereen roepen dat we Rusland moeten boycotten, dus wordt olie en gas schaars, dus gaat de prijs omhoog, en dan is nu iedereen verontwaardigd dat ook de winsten stijgen?
het gaat niet om de omzet he, maar om de winst. logisch dat de omzet stijgt als de inkoopprijzen stijgen, maar als de winst dan ook nog eens dik stijgt is de verkoopprijs wel heel veel meer gestegen dan de inkoopprijs.quote:Op donderdag 2 februari 2023 16:21 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:
Dus eerst gaat iedereen roepen dat we Rusland moeten boycotten, dus wordt olie en gas schaars, dus gaat de prijs omhoog, en dan is nu iedereen verontwaardigd dat ook de winsten stijgen?
Ja, dan lever je dus marge in. En iedereen die weleens iets geproduceerd en verkocht heeft weet dat dat het laatste is wat je wilt want die krijg je namelijk heel moeilijk weer op het niveau wat het was. Want als jij nu met hoge prijzen je marge laat zakken, dan krijg je niet meer uitgelegd dat je je marge weer wilt laten stijgen. Dat gaat dus geen enkel productiebedrijf doen en dat had je echt van tevoren kunnen bedenken.quote:Op donderdag 2 februari 2023 16:24 schreef marcb1974 het volgende:
[..]
Ja, dat is een redelijke verontwaardiging zelfs.
De prijzen zijn dus harder gestegen dan te verantwoorden is vanuit de prijsstijging door de Russische moordlust.
Hadden de winsten gelijk gebleven waren de prijzen nog steeds gestegen maar iets minder hard.
Mwah, dat zal in dit geval echt meevallen. Ze kunnen prima de prijs minder hard laten zakken bij prijsdalingen.quote:Op donderdag 2 februari 2023 16:30 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:
[..]
Ja, dan lever je dus marge in. En iedereen die weleens iets geproduceerd en verkocht heeft weet dat dat het laatste is wat je wilt want die krijg je namelijk heel moeilijk weer op het niveau wat het was. Want als jij nu met hoge prijzen je marge laat zakken, dan krijg je niet meer uitgelegd dat je je marge weer wilt laten stijgen. Dat gaat dus geen enkel productiebedrijf doen en dat had je echt van tevoren kunnen bedenken.
Er is geen inkoopprijs alleen een productieprijs en een verkoopprijs. De verkoopprijs wordt gewoon bepaald door de markt. De productieprijs is afhankelijk van hoe ze hun proces hebben ingericht.quote:Op donderdag 2 februari 2023 16:28 schreef Nielsch het volgende:
[..]
het gaat niet om de omzet he, maar om de winst. logisch dat de omzet stijgt als de inkoopprijzen stijgen, maar als de winst dan ook nog eens dik stijgt is de verkoopprijs wel heel veel meer gestegen dan de inkoopprijs.
Dan maken ze dus nog meer winst...quote:Op donderdag 2 februari 2023 16:35 schreef marcb1974 het volgende:
[..]
Mwah, dat zal in dit geval echt meevallen. Ze kunnen prima de prijs minder hard laten zakken bij prijsdalingen.
Shell koopt ook nog genoeg in he, het is echt niet puur eigen productie.quote:Op donderdag 2 februari 2023 16:35 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:
[..]
Er is geen inkoopprijs alleen een productieprijs en een verkoopprijs. De verkoopprijs wordt gewoon bepaald door de markt. De productieprijs is afhankelijk van hoe ze hun proces hebben ingericht.
Dus ja, als je olie schaarser maakt, gaat de prijs omhoog, en als de productiekosten niet stijgen, dan gaat de winst dus omhoog.
Neequote:Op donderdag 2 februari 2023 16:37 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:
[..]
Dan maken ze dus nog meer winst...
Ik weet niet of de UK dat gaat doen, afgezien van de "windfall tax".quote:Op donderdag 2 februari 2023 18:17 schreef Gehrman het volgende:
Extra winstbelasting is gerechtvaardigd.
Haha ja precies.quote:Op donderdag 2 februari 2023 17:43 schreef Gunner het volgende:
Alle linkse partijen viesmad op deze winsten
[ twitter ]
[ twitter ]
Nu ineens klagen over dat ze hoger belast moeten worden terwijl ze stonden te juichen toen SHell uit nederland vertrok. Nee sukkels dat kan dus niet meer.
Populisme ten top.
Wat mij deugd zou doen is als die klimaatdrammers met werkbare oplossingen zouden komen ipv dat gekloot met pritt-stift, tomatensoep en snelweg-sit-ins. En natuurlijk vooral dat ze protesteren daar waar het probleem zit ipv het leven van Jan Burgerlul nog wat meer dwars te zitten.quote:Op donderdag 2 februari 2023 16:00 schreef Nielsch het volgende:
Het nieuwsbericht in de OP moet een hoop mensen zoals @:Ettovanbelgie toch grote deugd doen! Dit is namelijk een mooi voorbeeld van een bedrijf dat fiscale voordelen ontvangt waar die intens vervelende klimaatdrammers van XR zo graag van af willen.
Ja dan moeten ze nadenken.quote:Op donderdag 2 februari 2023 19:27 schreef EttovanBelgie het volgende:
[..]
Wat mij deugd zou doen is als die klimaatdrammers met werkbare oplossingen zouden komen ipv dat gekloot met pritt-stift, tomatensoep en snelweg-sit-ins. En natuurlijk vooral dat ze protesteren daar waar het probleem zit ipv het leven van Jan Burgerlul nog wat meer dwars te zitten.
De oplossingen zijn toch vaak genoeg gegeven? Dat men die oplossingen niet werkbaar vind, doordat men daardoor financieel nadeel krijgt, is geen sterk genoeg argument en is duidelijk vergezocht.quote:Op donderdag 2 februari 2023 19:27 schreef EttovanBelgie het volgende:
[..]
Wat mij deugd zou doen is als die klimaatdrammers met werkbare oplossingen zouden komen ipv dat gekloot met pritt-stift, tomatensoep en snelweg-sit-ins. En natuurlijk vooral dat ze protesteren daar waar het probleem zit ipv het leven van Jan Burgerlul nog wat meer dwars te zitten.
Links klaagt erover dus dat is voor veel fokkers genoeg reden om het kromme recht te praten en iedereen die erover klaagt hypocriet te noemen.quote:Op donderdag 2 februari 2023 20:09 schreef Bugno3 het volgende:
Ah, straks even teruglezen hoe geldziek Fok! deze kapitalistische obsceniteit helemaal prima gaat verklaren.
Commercieel aandeelhoudend bedrijf, weggejaagd uit NL maakt winst. -> boehoequote:Op donderdag 2 februari 2023 20:09 schreef Bugno3 het volgende:
Ah, straks even teruglezen hoe geldziek Fok! deze kapitalistische obsceniteit helemaal prima gaat verklaren.
kijk het heeft niet eens lang geduurd....quote:Op donderdag 2 februari 2023 20:14 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Commercieel aandeelhoudend bedrijf, weggejaagd uit NL maakt winst. -> boehoe
Koolzaad is een veelgebruikte rotatiegewas ( je kunt niet jaar in jaar uit hetzelfde verbouwen op grond). Je 'offert' dus niet perse wat op.quote:Op donderdag 2 februari 2023 14:31 schreef Idisrom het volgende:
Het Duitse standpunt inzak biodiesel vind ik wel goed.
Het is onzin om hele arsenalen akkerbouwgrond/weiland op te offeren voor 5% of 19% bio in je brandstof te mengen.
De grond moet je gebruiken voor voedselproduktie en anders maar meer natuurgebieden.
Weggejaagdquote:Op donderdag 2 februari 2023 20:14 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Commercieel aandeelhoudend bedrijf, weggejaagd uit NL maakt winst. -> boehoe
Hoe zou een aandeelhoudend bedrijf zonder winstoogmerk eruit zien?
Juist ja een staatsbedrijf, das communisme.
Ja snap jij dat? NL had kunnen meedelen in een mega winst van ettelijke miljarden.quote:Op donderdag 2 februari 2023 20:22 schreef Breekfast het volgende:
[..]
Weggejaagd
Oh oh wat heeft de overheid het leven van Shell toch onmogelijk gemaakt inderdaad.
Een fatsoenlijke bijdrage vragen van multinationals via belastingen --> Multinational vertrekt naar een zo gunstig mogelijk belastingklimaat --> we hebben ze weggejaagd! --> multinational maakt vervolgens veel winst --> als we ze niet hadden weggejaagd hadden we nu fatsoenlijk belasting kunnen heffen op die enorme winst!
Zie je zelf niet in hoe krom die redenering is?
quote:In navolging van onder andere het Verenigd Koninkrijk wil ook Frankrijk de hoge winsten die energiebedrijven maken afromen met belastingen. Volgend jaar wil de regering de extra belasting invoeren. Met de winsttaks hoopt Frankrijk de lasten voor bedrijven en lokale overheden verzachten.
Zodra energiebedrijven meer dan ¤180 per MWh vragen voor stroom, gaat alle winst naar de overheid, zo kondigde minister van financiën Bruno Le Maire aan. Naar verwachting kan Frankrijk zo ¤5 mrd tot ¤7 mrd extra belasting ophalen. 'We zorgen er alleen voor dat energiebedrijven niet buitensporig kunnen profiteren van onverdiend inkomen door de gekke prijzen', aldus de minister.
Lees het volledige artikel: https://fd.nl/politiek/14(...)jven-in-ubb3aaWTLNWR.
Nou en? Als ze nog in Nederland zaten en de Nederlandse overheid een fatsoenlijke winstbelasting zou opleggen dan zouden we ze toch wegjagen?quote:Op donderdag 2 februari 2023 20:24 schreef theunderdog het volgende:
Tja. Winsten buiten Nederland geboekt. Handig gedaan.
Je kunt gewoon de subsidies stopzettenquote:Op donderdag 2 februari 2023 20:24 schreef theunderdog het volgende:
Tja. Winsten buiten Nederland geboekt. Handig gedaan.
Het is een zorg die vno-ncw uitspreekt, uiteindelijk krijgt NL daarvan de deksel op de neus.quote:Op donderdag 2 februari 2023 20:38 schreef Breekfast het volgende:
[..]
Nou en? Als ze nog in Nederland zaten en de Nederlandse overheid een fatsoenlijke winstbelasting zou opleggen dan zouden we ze toch wegjagen?
Redenering die hier wordt gemaakt: We hebben ze weggejaagd, en daardoor kunnen we niet meer hetgeen doen (fatsoenlijk belasting heffen) wat ze in eerste instantie uit ons land heeft weggejaagd.
quote:De aandeelhouders van Royal Dutch Shell stemmen vandaag of het hoofdkantoor definitief van Den Haag naar Londen verhuist. De verwachting is dat het olie- en gasbedrijf vertrekt en daardoor niet meer Royal en ook niet meer zo Dutch zal zijn. Het is dan na Unilever de tweede grote naam die uit Nederland vertrekt.
En daarmee komt de discussie over het vestigingsklimaat van Nederland weer op gang. Op de ranglijsten doet Nederland het niet slecht. Maar volgens ondernemersvereniging VNO-NCW wordt daarmee in de achteruitkijkspiegel gekeken, omdat die lijsten op basis van prestaties uit het verleden worden opgesteld. De vereniging stuurde een manifest naar de informateurs.
"Wij hebben grote zorgen over het vestigingsklimaat. Wij krijgen veel signalen van bedrijven die zich afvragen of ze nog wel zullen blijven en of ze hun nieuwe investeringen nog wel in Nederland zullen doen. Dit heeft onder andere te maken met de instabiliteit van het overheidsbeleid, grote regeldruk en het negatieve sentiment tegen het bedrijfsleven. Ook vanuit het buitenland krijg ik vaak de vraag wat er aan de hand is in Nederland", zegt Ingrid Thijssen, voorzitter van VNO-NCW.
En daar sluit Barbara Baarsma, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, zich bij aan. "Nederland moet veel actiever inzetten op verbetering van het vestigingsklimaat, waaronder voorspelbaar overheidsbeleid. Reguleringsonzekerheid is de dood in de pot voor bijvoorbeeld duurzaamheidsinvesteringen."
Schiphol
De grote druk vanuit het maatschappelijk debat heeft volgens Baarsma mogelijk een rol gespeeld in de beslissing van Shell. "Shell vertrekt bovenal omdat het met één been al in het VK stond. Maar de duurzaamheidsagenda van Shell stond onder druk door onder andere de verloren rechtszaak tegen Milieudefensie."
En volgens Bas ter Weel, directeur van het economisch onderzoeksbureau SEO, moeten daarin ook afwegingen worden gemaakt. "Kijk maar naar Schiphol: het is vervuilend, maar al die bedrijven eromheen zouden zonder de luchthaven daar nooit hebben gezeten. Als een bedrijf zich ergens vestigt, heeft dat een vliegwieleffect."
Want grote bedrijven die zich in Nederland vestigen, zorgen doorgaans ook voor meer werkgelegenheid volgens Ter Weel. En daar kunnen ook omliggende hotels of culturele voorzieningen weer van profiteren.
En dan zijn goede voorzieningen zoals onderwijs, zorg en defensie belangrijk. Ter Weel: "We hebben het in Nederland goed, maar de basis moet op orde blijven. Dat kun je alleen bereiken met voldoende belastinginkomsten. En dat komt toch uit productieve bedrijven die mensen in dienst hebben en innoveren."
Geen massale uittocht
Hoogleraar Baarsma vindt het vertrek van Unilever en Shell een gemis voor Nederland, maar voor een massale uittocht van bedrijven hoeven we ons volgens haar nog geen zorgen te maken. "Bij Shell en Unilever heeft immers niet alleen of zelfs niet voornamelijk het Nederlandse vestigingsklimaat een rol gespeeld, maar de Brexit omdat beide bedrijven zowel Brits als Nederlands zijn. En bij de keuze tussen Nederland en het VK zullen fiscale redenen een rol hebben gespeeld."
Want voor Unilever en Shell was de dividendbelasting de boosdoener. Zo zou Shell in 2005 voor Nederland hebben gekozen, omdat het kabinet had beloofd de dividendbelasting af te schaffen. Maar toen duidelijk werd dat de dividendbelasting toch in stand bleef, besloot Unilever vorig jaar om naar Londen te verhuizen. En Shell volgt naar alle waarschijnlijkheid dat voorbeeld.
Ook Monique Pisters, partner bij belastingadvieskantoor Grant Thornton, verwacht niet dat andere bedrijven direct vertrekken. "Nederland moet wel uitkijken en ik hoop dat de politiek wakker wordt. Want waar andere Europese landen hun vennootschapsbelastingtarief gelijk houden of zelfs verlagen, pakt Nederland juist de multinationals om de overheidsbegroting sluitend te maken. En als het fiscaal nog ongunstiger wordt, gaat Nederland het op dat punt uiteindelijk wel vaker verliezen."
Minder fiscale cadeaus
Want de afgelopen jaren heeft Nederland een aantal fiscale voordelen geschrapt. Zo kunnen multinationals steeds beperkter rente aftrekken, waardoor zij meer belasting moeten betalen. En dat terwijl het Verenigd Koninkrijk zich niet meer aan Europese richtlijnen hoeft te houden om belastingontwijking tegen te gaan.
"Bedrijven kiezen Nederland niet meer voor de fiscale voordelen in de winstbelasting. Zeker als we dat vergelijken met het VK. Daar vindt geen inhouding van dividendbelasting plaats en zijn de mogelijkheden voor renteaftrek veel royaler", zegt Pisters.
Maar volgens SEO-directeur Ter Weel kunnen we nog niet stellen dat het Verenigd Koninkrijk als winnaar uit de Brexit is gekomen. "De balans is nog steeds in het voordeel van de Europese Unie. Maar het is niet zo dat alle financiële bedrijven naar Amsterdam komen. Ook Frankfurt en Parijs zijn populair."
De informateurs hebben het manifest over het verbeteren van het vestigingsklimaat in ontvangst genomen. Het is aan het nieuwe kabinet om daar ook daadwerkelijk iets mee te gaan doen.
De brandstof prijzen zijn inderdaad enkel met een euro de liter omhoog gegaan vanwege de hogere inkoopprijs.quote:Op donderdag 2 februari 2023 13:47 schreef Twiitch het volgende:
Hebben ze hard voor gewerkt dat geld. Stelletje misgunners.
Even 3 nieuwe staatsbedrijven oprichten. Een oliemaatschappij, een gasbedrijf en een elektriciteitsbedrijf die allemaal de doelstelling hebben om de nederlandse burger te beschermen tegen buitenlands graaigedrag. De winsten komen ten goede aan de staatskas en daarmee aan alle burgers.quote:Op donderdag 2 februari 2023 19:49 schreef Mortaxx het volgende:
En toch hoor je nooit iemand over de winst-prijsspiraal
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |