Het begon allemaal hiermeequote:Na maanden van onzekerheid is het nu toch echt zover. Elon Musk is officieel eigenaar van Twitter. De man die in april vol enthousiasme een deal sloot - en daar vervolgens eenzijdig van afzag - liet deze maand weten alsnog bereid te zijn 44 miljard dollar neer te leggen. En nu is de kogel door de kerk.
Mogelijk heeft voor Musk meegespeeld dat als hij voet bij stuk had gehouden, hij naar de rechter had gemoeten. Waarschijnlijk wist hij dat zijn kansen in de rechtszaal niet zo groot waren. Zijn bewering dat Twitter niet eerlijk is geweest over de hoeveelheid nep- en spamaccounts horen we in elk geval niet meer. Ook bleek hij opeens wel weer toekomst te zien in Twitter: het zou onderdeel worden van de 'allesomvattende' app X.
Waarom is dit groot nieuws?
De kans is groot dat je dit leest, maar niet zoveel met Twitter hebt. In vergelijking met bijvoorbeeld Facebook en Instagram is het platform relatief klein - in Nederland zijn volgens onderzoeksbureau Newcom 1,1 miljoen mensen dagelijks actief.
Toch wordt Twitter gezien als invloedrijk omdat er veel journalisten, politici en opiniemakers op zitten. Gesprekken en reacties op het nieuws kunnen daardoor verstrekkende gevolgen hebben voor de 'echte wereld'. Het vervult daarmee soms een invloedrijke rol in het maatschappelijke debat. Het is spannend om te zien hoe Musk daarmee omgaat.
Wordt Musk zelf de baas bij Twitter, of wordt hij alleen eigenaar?
Het is wel de verwachting dat hij de leiding op zich zal nemen, zij het tijdelijk. Vannacht werd al bekend dat de top is ontslagen.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Game on!
[ Bericht 9% gewijzigd door Rnie op 02-02-2023 10:54:54 ]Ik krijg nog geld van je.
Eeeeeeeeeen wat is daar precies mis mee?quote:Op donderdag 2 februari 2023 10:51 schreef Rnie het volgende:
Mensen met een Oekraïne vlag als emoji in hun naam serieus nemenWat een fake bericht.
Dit is wat die no-no post in relatie tot "Twitter's falen".
Niet weten wat een emoji is.quote:Op donderdag 2 februari 2023 10:51 schreef Rnie het volgende:
Mensen met een Oekraïne vlag als emoji in hun naam serieus nemenWat een fake bericht.
Dit is wat die no-no post in relatie tot "Twitter's falen".
[ twitter ]
[ afbeelding ]
Dit is het orginele bericht, betreffende ChatGPT.
[ twitter ]
Dit is dus jouw manier van bronverwerking @:Kijkertje ?
Briljante zet. Dat zal het gebruik van Twitter een enorme boost geven natuurlijk.quote:Op donderdag 2 februari 2023 11:08 schreef Tijn het volgende:
Dit wordt wel een ding, hoor. Een heleboel gratis Twitter-tools maken gebruik van de gratis API. No way dat die allemaal gaan betalen. Dus ik denk dat je dingen als Threadreader / Unroll me of Save My Video gedag kunt gaan zeggen.
[ twitter ]
quote:Op donderdag 2 februari 2023 11:03 schreef Perrin het volgende:
[..]
Niet weten wat een emoji is.
[ afbeelding ]
Dan niet toch? Hoe is dit problematisch voor Twitter?quote:Op donderdag 2 februari 2023 11:08 schreef Tijn het volgende:
Dit wordt wel een ding, hoor. Een heleboel gratis Twitter-tools maken gebruik van de gratis API. No way dat die allemaal gaan betalen. Dus ik denk dat je dingen als Threadreader / Unroll me of Save My Video gedag kunt gaan zeggen.
[ twitter ]
Hoe is het problematisch voor Twitter dat gebruikers een minder goede ervaring hebben? Lijkt me op lange termijn toch niet echt gunstig voor het platform.quote:Op donderdag 2 februari 2023 11:24 schreef Rnie het volgende:
[..]
Dan niet toch? Hoe is dit problematisch voor Twitter?
Derde partijen die doorontwikkelen op je api betekent in feite nieuwe features voor je product zonder dat je zelf de ontwikkelkosten draagt. Het vergroot je marktaandeel en je nut voor gebruikers op een kostenefficiënte manier.quote:Op donderdag 2 februari 2023 11:42 schreef Tijn het volgende:
[..]
Hoe is het problematisch voor Twitter dat gebruikers een minder goede ervaring hebben? Lijkt me op lange termijn toch niet echt gunstig voor het platform.
Ik ben ook benieuwd wat er met populaire bot-driven accounts als Fesshole gaat gebeuren. Er zijn legio van dit soort accounts die wel degelijk Twitter de moeite waard maken voor gebruikers. Als dat allemaal verdwijnt, is dat wel een verschraling van de site imho.
Selectief emotie-shoppen en voornamelijk steunbetuiging tot aan de voordeur.quote:Op donderdag 2 februari 2023 11:00 schreef xpompompomx het volgende:
[..]
Eeeeeeeeeen wat is daar precies mis mee?
Daar zit wat in, maar wat is het wezenlijke probleem om hier wat geld voor te vragen? Als Twitter de waarde, in de vorm van nieuwe features, op dit moment niet genoeg vind, dan is het logisch dat ze er geld voor vragen. Uiteindelijk moet dit voor beide lonen.quote:Op donderdag 2 februari 2023 11:46 schreef Perrin het volgende:
[..]
Derde partijen die doorontwikkelen op je api betekent in feite nieuwe features voor je product zonder dat je zelf de ontwikkelkosten draagt. Het vergroot je marktaandeel en je nut voor gebruikers op een kostenefficiënte manier.
Geld vragen voor die api levert misschien op korte termijn wat op (al denk ik dat api-gebruik zeer drastisch zal teruglopen), maar op langere termijn ondergraaf je jezelf ermee. Ik zie het echt als een noodsprong om op korte termijn cash te genereren.
Omdat de meeste tools die de Twitter API gebruiken er zelf ook niks aan verdienen.quote:Op donderdag 2 februari 2023 12:10 schreef Rnie het volgende:
[..]
Daar zit wat in, maar wat is het wezenlijke probleem om hier wat geld voor te vragen?
En soms ook wel, maar idd alle tools die er niks aan verdienen ben je meteen allemaal kwijt.quote:Op donderdag 2 februari 2023 12:14 schreef Tijn het volgende:
[..]
Omdat de meeste tools die de Twitter API gebruiken er zelf ook niks aan verdienen.
Dat zal Twitter klaarblijkelijk niets uitmaken dan. Wat leveren de tools daadwerkelijk op voor Twitter en haar users ? Mocht dit wereldwijd weinig voorstellen, dan snap ik Twitter wel om hier een kleinschalige verdienmodule van te maken.quote:Op donderdag 2 februari 2023 12:18 schreef Perrin het volgende:
[..]
En soms ook wel, maar idd alle tools die er niks aan verdienen ben je meteen allemaal kwijt.
Door het zo plotsklaps te gaan doen, zet je de apps die wel winst maken voor het blok. Die zullen het rekensommetje moeten maken of hun product nog wel winstgevend is als ze Twitter moeten gaan betalen.
Hoe pittiger de tarieven hoe minder van die laatste categorie in de lucht zullen blijven.
Gratis apps zorgen indirect voor extra features. Als dat zorgt voor meer marktaandeel en meer ogen op je eigen product dan betaalt zich dat vaak uit in hogere reclame-inkomsten.quote:Op donderdag 2 februari 2023 12:29 schreef Rnie het volgende:
[..]
Dat zal Twitter klaarblijkelijk niets uitmaken dan. Wat leveren de tools daadwerkelijk op voor Twitter en haar users ? Mocht dit wereldwijd weinig voorstellen, dan snap ik Twitter wel om hier een kleinschalige verdienmodule van te maken.
En er zijn veel bot-accounts die content leveren. Bots hebben een slechte naam omdat ze geassocieerd worden met Russische trolls en desinformatie enzo, maar er zijn ook tal van accounts die hartstikke leuke content leveren en veel volgers hebben. Sowieso natuurlijk nieuwsmedia die artikelen automatisch delen, maar ook veel dierenplaatjes, grappige feitjes, historische foto's, of meer interactieve dingen zoals https://twitter.com/fesshole en https://twitter.com/anon_opinquote:Op donderdag 2 februari 2023 12:35 schreef Perrin het volgende:
[..]
Gratis apps zorgen indirect voor extra features.
Tuurlijk zijn die accounts leuk, maar hoogstwaarschijnlijk niet noodzakelijk voor Twitter. Het lijkt mij sterk dat miljoenen users weglopen bij Twitter als deze accounts er niet meer zullen zijn.quote:Op donderdag 2 februari 2023 13:00 schreef Tijn het volgende:
[..]
En er zijn veel bot-accounts die content leveren. Bots hebben een slechte naam omdat ze geassocieerd worden met Russische trolls en desinformatie enzo, maar er zijn ook tal van accounts die hartstikke leuke content leveren en veel volgers hebben. Sowieso natuurlijk nieuwsmedia die artikelen automatisch delen, maar ook veel dierenplaatjes, grappige feitjes, historische foto's, of meer interactieve dingen zoals https://twitter.com/fesshole en https://twitter.com/anon_opin
Dit soort accounts maken Twitter een leukere site om je tijd op door te brengen, dus het zou toch jammer zijn voor de gebruikers als dat allemaal zou verdwijnen.
Tja dat is één van de problemen met twitter. Zo'n idioot als Filipkowski krijgt een hele bak volgers omdat hij een pathologische leugenaar en beroepsfantast steunde (die dingen bij elkaar fantaseerde die goed klonken bij een bepaalde groep). Vanaf dat moment is hij één of andere profeet voor een bepaald segment. Zijn tweets worden dan gewoon integraal hier neergeplempt en dant moeten we maar normaal vinden.quote:Op donderdag 2 februari 2023 10:51 schreef Rnie het volgende:
Mensen met een Oekraïne vlag als emoji in hun naam serieus nemenWat een fake bericht.
Dit is wat die no-no post in relatie tot "Twitter's falen".
[ twitter ]
[ afbeelding ]
Dit is het orginele bericht, betreffende ChatGPT.
[ twitter ]
Dit is dus jouw manier van bronverwerking @:Kijkertje ?
De norm is geld verdienen. Niet een klein select groepje van gratis spullen voorzien die hoogstwaarschijnlijk op grote schaal toch niet interessant zijn voor Twitter. Wil je niet betalen, dan betaal je toch niet? Zal twitter zoals het er nu uitziet geen reet uitmaken denk ik.quote:Op donderdag 2 februari 2023 17:47 schreef Tijn het volgende:
Tja, is dat de norm nu? “Er lopen niet direct miljoenen mensen weg, dus het is ok”? Lekker ambitieus
Ik zag trouwens net dat API-access blijkbaar begint bij ¤150/maand
Het maakt Twitter allemaal niets uit, blijkbaar gaat het niet eens om meer klanten te trekken maar eerder hopen dat een groot deel van de vast trouwe klanten een betaald abonnement afsluit en dat de reclame inkomsten weer uit het dal gaan klimmen. Dat klinkt toch als een uitgedoctorde visie waar elon druk aan aan het werken is.quote:Op donderdag 2 februari 2023 18:14 schreef Rnie het volgende:
[..]
De norm is geld verdienen. Niet een klein select groepje van gratis spullen voorzien die hoogstwaarschijnlijk op grote schaal toch niet interessant zijn voor Twitter. Wil je niet betalen, dan betaal je toch niet? Zal twitter zoals het er nu uitziet geen reet uitmaken denk ik.
Ik wens meneer Musk veel succes met z'n superleuke websitequote:Op donderdag 2 februari 2023 18:18 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Het maakt Twitter allemaal niets uit, blijkbaar gaat het niet eens om meer klanten te trekken maar eerder hopen dat een groot deel van de vast trouwe klanten een betaald abonnement afsluit en dat de reclame inkomsten weer uit het dal gaan klimmen. Dat klinkt toch als een uitgedoctorde visie waar elon druk aan aan het werken is.
1410461 actieve users op Mastodon. 1 januari waren het er 1813291. Over een maandje zitten ze weer onder de miljoen maandelijkse actieve users.quote:Op donderdag 2 februari 2023 18:23 schreef Tijn het volgende:
[..]
Ik wens meneer Musk veel succes met z'n superleuke website
Hoe zou dat nou toch komen?quote:Op donderdag 2 februari 2023 19:26 schreef Tijn het volgende:
Ik denk ook niet dat Mastodon direct een grote bedreiging vormt voor Twitter momenteel, hoor. Maar qua engagement heb ik niks te klagen daar, dat valt me echt reuze mee. Je zou denken dat met een kleinere userbase er ook minder interactie is, maar de ervaring is dat mensen op Mastodon veel actiever liken, boosten en commenten dan ik op Twitter gewend ben.
Echt? Even een accountje aanmaken danquote:Op donderdag 2 februari 2023 20:13 schreef Tijn het volgende:
[..]
Omdat het, in tegenstelling tot Twitter, een daadwerkelijk leuke omgeving is natuurlijk
Wowquote:Op donderdag 2 februari 2023 11:08 schreef Tijn het volgende:
Dit wordt wel een ding, hoor. Een heleboel gratis Twitter-tools maken gebruik van de gratis API. No way dat die allemaal gaan betalen. Dus ik denk dat je dingen als Threadreader / Unroll me of Save My Video gedag kunt gaan zeggen.
[ twitter ]
Meiertje per maand valt reuze mee joh.quote:Op donderdag 2 februari 2023 23:54 schreef slashdotter3 het volgende:
Zit wel wat in. Er zijn duizenden bots actief op Twitter die nu allemaal uitgeschakeld worden
[ afbeelding ]
Zo werkte het inderdaad in 1998, tegenwoordig gaat dit natuurlijk niet meer zo he.quote:Op vrijdag 3 februari 2023 00:37 schreef Rnie het volgende:
[..]
Meiertje per maand valt reuze mee joh.Benader een potentiële adverteerder voor je bot account en bekokstoof een leuk dealtje waar jullie beide iets aan hebben. Zo moeilijk is het ook allemaal niet hoor.
Hoe gaat het tegenwoordig dan?quote:Op vrijdag 3 februari 2023 00:56 schreef Farenji het volgende:
[..]
Zo werkte het inderdaad in 1998, tegenwoordig gaat dit natuurlijk niet meer zo he.
Want? Gerenommeerde instituten kunnen geen 100 euro per maand betalen voor wat in hun ogen noodzakelijk onderzoek is?quote:Op vrijdag 3 februari 2023 01:04 schreef capricia het volgende:
Zit hier ook wel een wat donkerder kantje aan.
Twitter wordt dan minder transparant, en meer kwetsbaar voor manipulatie.
Wetenschappers en onderzoekers gebruiken die API's namelijk ook om beïnvloeding en manipulatie bloot te leggen. Bijv onderzoek naar welke tweets vanuit welke accounts herhaalt worden. Welke groepen bepaald geluid versterken etc. Denk ook aan onderzoek naar de zgn. informatieoorlog.
Die makkelijke gratis toegang voor dit soort onderzoek gaat dus verdwijnen. En daarmee veel van deze informatie ook.
En dat met Musk zijn houding tov Rusland, het verspreiden van complottheorieën etc, maakt het er niet beter op.
De social media research community is wel wat groter dan enkel gerenomeerde instituten.quote:Op vrijdag 3 februari 2023 01:09 schreef Rnie het volgende:
[..]
Want? Gerenommeerde instituten kunnen geen 100 euro per maand betalen voor wat in hun ogen noodzakelijk onderzoek is?Wat een gelul dit
Ik zou een API niet herkennen als 'ie op 2 cm van m'n neus staat, maar het concept is toch dat een universiteit of onderzoeksinstituut wel een abo kan afsluiten om toegang te hebben tot API's, maar een hoop rommel (sorry @Pino112, niet persoonlijk bedoeld) daar geen geld aan gaat besteden? Het is voor een bedrijf geen verschrikkelijk grote kostenpost als je met 1200 euro dollar toegang krijgt tot informatie.quote:Op vrijdag 3 februari 2023 01:04 schreef capricia het volgende:
Zit hier ook wel een wat donkerder kantje aan.
Twitter wordt dan minder transparant, en meer kwetsbaar voor manipulatie.
Wetenschappers en onderzoekers gebruiken die API's namelijk ook om beïnvloeding en manipulatie bloot te leggen. Bijv onderzoek naar welke tweets vanuit welke accounts herhaalt worden. Welke groepen bepaald geluid versterken etc. Denk ook aan onderzoek naar de zgn. informatieoorlog.
Die makkelijke gratis toegang voor dit soort onderzoek gaat dus verdwijnen. En daarmee veel van deze informatie ook.
En dat met Musk zijn houding tov Rusland, het verspreiden van complottheorieën etc, maakt het er niet beter op.
Er is een complete community die dit soort onderzoek doet. Dat zijn niet perse wetenschappers vanuit hun universiteit of (al dan niet commerciële) bedrijven.quote:Op vrijdag 3 februari 2023 01:12 schreef loveli het volgende:
[..]
Ik zou een API niet herkennen als 'ie op 2 cm van m'n neus staat, maar het concept is toch dat een universiteit of onderzoeksinstituut wel een abo kan afsluiten om toegang te hebben tot API's, maar een hoop rommel (sorry @:pino112, niet persoonlijk bedoeld) daar geen geld aan gaat besteden? Het is voor een bedrijf geen verschrikkelijk grote kostenpost als je met 1200 euro dollar toegang krijgt tot informatie.
Kun je een paar voorbeelden geven? Totale noob mbt API hier, wel geinteresserd in die patronen in sociale media.quote:Op vrijdag 3 februari 2023 01:16 schreef capricia het volgende:
[..]
Er is een complete community die dit soort onderzoek doet. Dat zijn niet perse wetenschappers vanuit hun universiteit of (al dan niet commerciële) bedrijven.
Hoe dan ook wordt er een drempel opgeworpen.
Er zijn bijv allerhande apps, tools, dasboards en bots beschikbaar om je te ondersteunen als je bepaalde patronen in social media wil bekijken. Dit is ook wat jij rommel noemt. Al deze tools worden onbruikbaar.
Want?quote:Op vrijdag 3 februari 2023 01:26 schreef capricia het volgende:
Ik geef een voorbeeldje: stel dat ik wil weten of er een verschil is in tijdsduur in het kijken naar kattenplaatjes op twitter tussen bepaalde groepen accounts.
Dan kan ik die api-toegang wel kopen. Maar de bot die die kattenplaatjes op Twitter zet, is niet meer. Zo zijn er duizenden tools die niet meer werken.
Juist.quote:
Dan sponsor je toch als instituut die bot, mocht diegene niet voor die API willen of kunnen betalen? Het is maar hoe belangrijk jij (of eventueel je geldschieters) je onderzoek vind.quote:Op vrijdag 3 februari 2023 01:30 schreef capricia het volgende:
[..]
Juist.
Ander voorbeeld. Een bot houdt nu van allerlei Nederlands politici bij welke tweets hij/zij verwijdert. Sommige tweedekamer leden doen dat namelijk regelmatig. En daar zit ook echt vaak een reden en patroon achter.
Ik wil hier onderzoek naar doen: bot is weg.
Er is ook zo'n account dat veranderde koppen van NOS-nieuwsberichten tweet.quote:Op vrijdag 3 februari 2023 01:33 schreef Rnie het volgende:
[..]
Dan sponsor je toch als instituut die bot, mocht diegene niet voor die API willen of kunnen betalen?
Het is maar hoe belangrijk jij (of eventueel je geldschieters) je onderzoek vind.
Ah, dus alleen instituten met veel geld kunnen dit soort informatie nog naar boven halen. Als je vanuit meerdere kanten inzicht wil hebben, moet je van een onbepaald aantal bots de eigenaar achterhalen en die gaan sponseren. En dat is nu hè. Over een jaar zijn die bots dus weg (want niet onderhouden), en valt het helemaal niet meer te onderzoeken.quote:Op vrijdag 3 februari 2023 01:33 schreef Rnie het volgende:
[..]
Dan sponsor je toch als instituut die bot, mocht diegene niet voor die API willen of kunnen betalen?
Het is maar hoe belangrijk jij je onderzoek vind.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |