FOK!forum / Culinesse à gogo / Hothothot! Groei en vooral eet... pepers #3
dimmakwoensdag 18 januari 2023 @ 16:42
Alles over pepers post en lees je hier :s)

Uit het vorige topic:

Medusa
dcGAn8y.jpg

Regenboogpepertjes
tI9AyeK.jpg

Antep Aci Dolma
8YUBFpm.jpg

Lemon drop.
sbUVkiC.jpg

Chocolate Bhut Jolokia
0bfGNhU.jpg

DRRrmPb_d.jpg?maxwidth=640&shape=thumb&fidelity=medium

5lQARxc_d.jpg?maxwidth=640&shape=thumb&fidelity=medium
dimmakwoensdag 18 januari 2023 @ 16:43
Hebben jullie alweer gezaaid?

Ik heb dinsdag de eerste zaden gezaaid in een kweekbakje. 11 verschillende soorten. Wellicht een beetje too much, maar we gaan het zien.
Centenbakwoensdag 18 januari 2023 @ 17:08
Je moet eerst zaaien, daarna pas oogsten. Heb ik altijd geleerd.
Mubassiewoensdag 18 januari 2023 @ 20:58
quote:
0s.gif Op woensdag 18 januari 2023 16:43 schreef dimmak het volgende:
Hebben jullie alweer gezaaid?

Ik heb dinsdag de eerste zaden gezaaid in een kweekbakje. 11 verschillende soorten. Wellicht een beetje too much, maar we gaan het zien.
Ik moet nog uitzoeken welke ik wil proberen dit jaar en dan nog bestellen. Snel doen.
camarondonderdag 26 januari 2023 @ 14:12
Ola, Ik heb gisteren pas besteld dan kan ik er zaterdag mee aan de slag.
Niet zo heel veel soorten deze keer. 6 verschillende maar elk jaar terugkerend.
Inlcusief mijn absolute favoriet: habanero peruvian white. Die ook wel white bullet wordt genoemd.

.
111210dinsdag 31 januari 2023 @ 09:44
Ik heb een peper try out pakketje van westland. Zitten 2x 10 pepers in.

Ga die nooit opmaken want de helft is toch te pittig. Maar wil er wel een sambal of hotsauce van maken

Wie heeft een leuk receptje hiervoor ?

Denk dat ik er wel verschillende moet gaan mengen.

Dit zit er oa in:
Gewone Chili
Habanero
Madam janette
Aji amarilo
Rawit

Verder de pepers die ik niet ga gebruiken zijn de caroline reaper en de trinidad scorpion
camarondonderdag 2 februari 2023 @ 14:35
Hoi 111210.

Er zitten van elke soort 2 pepers in, begreep ik dat goed?
Je ontkomt er dan al bijna niet aan om meerdere soorten te gebruiken voor een saus, anders wordt het wel een heel klein beetje.
Of, je wriemelt de pitjes eruit en kijkt of je kan vermenigvuldige door er plantjes van te maken.

Ik zelf ben meer van het drogen dan van de sauzen. De rawit eet ik het liefst vers, met een rood uitje en een tomaat. Maar dan liever een stuk of 4-5 erbij.

(en eigenlijk heb ik je niet geholpen want geen recept)
SiGNezondag 5 februari 2023 @ 19:01
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 januari 2023 09:44 schreef 111210 het volgende:
Ik heb een peper try out pakketje van westland. Zitten 2x 10 pepers in.

Ga die nooit opmaken want de helft is toch te pittig. Maar wil er wel een sambal of hotsauce van maken

Wie heeft een leuk receptje hiervoor ?

Denk dat ik er wel verschillende moet gaan mengen.

Dit zit er oa in:
Gewone Chili
Habanero
Madam janette
Aji amarilo
Rawit

Verder de pepers die ik niet ga gebruiken zijn de caroline reaper en de trinidad scorpion
pepers moet je naar mate van piitigheid anders behandelen.
Een gewone chili is nog best lekker om in schijfjes gesneden door een gerecht te doen maar met een madamme jeanette moet je dat toch weer niet doen, hoogstens inprikken en met een gerecht mee laten smoren.
de reaper en scorpion moet je net zo behandelen, even mee laten smoren om smaak af te geven (zonder inprikken) en daarna verwijderen en bij het chemisch afval gooien..
Beathovenzondag 5 februari 2023 @ 19:43
quote:
0s.gif Op woensdag 18 januari 2023 16:42 schreef dimmak het volgende:
Alles over pepers post en lees je hier :s)

Uit het vorige topic:

Medusa
[ afbeelding ]

Regenboogpepertjes
[ afbeelding ]

Antep Aci Dolma
[ afbeelding ]

Lemon drop.
[ afbeelding ]

Chocolate Bhut Jolokia
[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Is die lemon drop nou die Turkse peper die niet scherp en niet zoet is?
Mubassiezondag 5 februari 2023 @ 20:06
quote:
0s.gif Op zondag 5 februari 2023 19:43 schreef Beathoven het volgende:

[..]
Is die lemon drop nou die Turkse peper die niet scherp en niet zoet is?
Lemon drop is met circa 40.000 shu wel scherp te noemen ;)
Beathovenzondag 5 februari 2023 @ 20:16
quote:
1s.gif Op zondag 5 februari 2023 20:06 schreef Mubassie het volgende:

[..]
Lemon drop is met circa 40.000 shu wel scherp te noemen ;)
Mooi ook :)

ik dacht dat het deze was

image_8fc0be4c-ce1f-481a-bc16-7b708b811117_1080x.jpg?v=1601062068

Maar dat blijkt de Carliston peper te zijn. Die is erg mild.
Mubassiezondag 5 februari 2023 @ 20:21
quote:
0s.gif Op zondag 5 februari 2023 20:16 schreef Beathoven het volgende:

[..]
Mooi ook :)

ik dacht dat het deze was

[ afbeelding ]

Maar dat blijkt de Carliston peper te zijn. Die is erg mild.
Die ken ik niet, zijn dat die pepers die je bij de Griek in de salade altijd ziet?
Beathovenzondag 5 februari 2023 @ 20:32
quote:
1s.gif Op zondag 5 februari 2023 20:21 schreef Mubassie het volgende:

[..]
Die ken ik niet, zijn dat die pepers die je bij de Griek in de salade altijd ziet?
Turkije en Griekenland delen zo'n beetje hun keuken. Goed mogelijk dus.
111210zondag 5 februari 2023 @ 22:39
quote:
11s.gif Op zondag 5 februari 2023 19:01 schreef SiGNe het volgende:

[..]
pepers moet je naar mate van piitigheid anders behandelen.
Een gewone chili is nog best lekker om in schijfjes gesneden door een gerecht te doen maar met een madamme jeanette moet je dat toch weer niet doen, hoogstens inprikken en met een gerecht mee laten smoren.
de reaper en scorpion moet je net zo behandelen, even mee laten smoren om smaak af te geven (zonder inprikken) en daarna verwijderen en bij het chemisch afval gooien..
Die madam jeanette en de madam jeanette lemon vind ik opzich best lekker als schijfjes. Hebben echt wel een lekkere smaak om ook zo los al te eten.

Heb nu een deel gewoon gegeten bij indiaas eten en met de rest een surinaamse sambal gemaakt.

Die reaper zal ik idd heel laten en met een chili mee koken denk ik. Vind die madam jeanette echt wel het randje van hoe pittig lekker is. (Los van de smaak).
SiGNemaandag 6 februari 2023 @ 00:53
quote:
0s.gif Op zondag 5 februari 2023 22:39 schreef 111210 het volgende:

[..]
Die madam jeanette en de madam jeanette lemon vind ik opzich best lekker als schijfjes. Hebben echt wel een lekkere smaak om ook zo los al te eten.

Heb nu een deel gewoon gegeten bij indiaas eten en met de rest een surinaamse sambal gemaakt.

Die reaper zal ik idd heel laten en met een chili mee koken denk ik. Vind die madam jeanette echt wel het randje van hoe pittig lekker is. (Los van de smaak).
Ik zou er denk ik een olie mee maken, dan kan je aan eigenlijk alles achteraf wat pit toevoegen en je kan het per druppeltje doseren.
dimmakmaandag 6 februari 2023 @ 08:25
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 januari 2023 09:44 schreef 111210 het volgende:
Ik heb een peper try out pakketje van westland. Zitten 2x 10 pepers in.

Ga die nooit opmaken want de helft is toch te pittig. Maar wil er wel een sambal of hotsauce van maken

Wie heeft een leuk receptje hiervoor ?

Denk dat ik er wel verschillende moet gaan mengen.

Dit zit er oa in:
Gewone Chili
Habanero
Madam janette
Aji amarilo
Rawit

Verder de pepers die ik niet ga gebruiken zijn de caroline reaper en de trinidad scorpion
Basis receptje uit het vorige topic:

quote:
0s.gif Op vrijdag 21 augustus 2020 11:54 schreef dimmak het volgende:

[..]
Basis recept, aanpassen naar smaak:

- 200gr pepers naar keuze
- 15 kloven knoflook
- 1 ui
- 1,2L water
- 140gr tomatenpuree
- 12 tbsp appelazijn
- 4 tbsp bruine suiker
- 2 tbsp komijn
- 3 tbsp oregano
- 1 tbsp gerookte paprika
- 1 tbsp cayennepeper
- 1 tsp zout

Bovenkant van de pepers snijden en de pepers halveren, ui in kwarten snijden en de knoflook pletten en pellen. Alles in 1 pan mikken, 1,5 koken op laag vuur zonder deksel en vervolgens pureren. Voor mij had hij was de saus nu precies goed. Wil je dikkere saus kun je hem nog even door laten pruttelen, maar dan wel goed roeren uiteraard. :)
111210zondag 12 februari 2023 @ 20:46
Vandaag de pepertjes geproefd uit het peper challenge pakket.

https://shop.westlandpeppers.com/nl/peper-challenge-pakket/

De Carolina reaper was verassend lekker qua snaak en geur. Beetje citrus achtig. Het is een erg pittige peper, maar had verwacht dat het veel heftiger zou zijn.

Als je van madam jeanette houdt dan is een caroline reaper (een klein stukje) prima te eten.

Tranen en niesen uiteraard wel gegarandeerd.

Er zat ook een trinidad scorpion in, die vond ik niet lekker, vooral erg bitter.

Verder veel van de bekende pepertjes die je in iedere supermarkt ook kan kopen.

Uiteindelijk een hotsauce gemaakt van 1 hele carolina en nog wat andere mildere pepertjes, smaakt erg prima maar had het pittiger verwacht, had ze er beide in moeten doen.
Troelvrijdag 19 mei 2023 @ 19:35
Kan je pepertjes ook het hele jaar door binnen houden in plaats van buiten?

De reaper werd door mijn puberjobgens opgegeten zonder enige terughoudendheid en zonder tranen.
dimmakmaandag 22 mei 2023 @ 08:29
quote:
7s.gif Op vrijdag 19 mei 2023 19:35 schreef Troel het volgende:
Kan je pepertjes ook het hele jaar door binnen houden in plaats van buiten?

De reaper werd door mijn puberjobgens opgegeten zonder enige terughoudendheid en zonder tranen.
Ja, maar verwacht geen pepers. :P
dimmakmaandag 28 augustus 2023 @ 12:10
Mijn pepers staan op het punt om rijp te worden (sommige zijn al rijp, maar de meeste zijn dat met een weekje gok ik), maar ik ga vrijdag op vakantie. Zou ik ze die tijd nog kunnen laten hangen? Ik wil ze daarna graag gebruiken om te fermenteren.
Lucky_Strikemaandag 28 augustus 2023 @ 15:17
quote:
0s.gif Op maandag 28 augustus 2023 12:10 schreef dimmak het volgende:
Mijn pepers staan op het punt om rijp te worden (sommige zijn al rijp, maar de meeste zijn dat met een weekje gok ik), maar ik ga vrijdag op vakantie. Zou ik ze die tijd nog kunnen laten hangen? Ik wil ze daarna graag gebruiken om te fermenteren.
Ik denk dat dat wel kan, tenzij je 3 weken weg gaat. Je kunt ze ook van de plant halen en op kamertemperatuur op kleur laten komen.

Wat zijn je fermenteerplannen?
dimmakmaandag 28 augustus 2023 @ 16:08
quote:
1s.gif Op maandag 28 augustus 2023 15:17 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]
Ik denk dat dat wel kan, tenzij je 3 weken weg gaat. Je kunt ze ook van de plant halen en op kamertemperatuur op kleur laten komen.

Wat zijn je fermenteerplannen?
Heeft binnen verder rijpen verder nog nadelige effecten op de peper?

Ik heb 2 volle aji mango planten staan, dus ik zou daar graag een mango hot sauce van willen maken icm echte mango.
Lucky_Strikemaandag 28 augustus 2023 @ 18:28
quote:
0s.gif Op maandag 28 augustus 2023 16:08 schreef dimmak het volgende:

[..]
Heeft binnen verder rijpen verder nog nadelige effecten op de peper?

Ik heb 2 volle aji mango planten staan, dus ik zou daar graag een mango hot sauce van willen maken icm echte mango.
Volgens mij heeft dat geen nadelen maar helemaal zeker weet ik het niet.
FlippingCoinmaandag 28 augustus 2023 @ 19:05
Ik heb flinke cayenne pepers groeien, ik had ook madam jeanette maar daar zit geen peper aan.
FlippingCoindonderdag 7 september 2023 @ 22:24
Geplukt, fijn gesneden en 2 dagen in de volle zon gedroogd. Nu chilli flakes, zijn goed pittig geworden. :7

De snijplank is nog wel fel rood na 2 keer vaatwasser. :+
dimmakzondag 10 september 2023 @ 15:15
Eerste lading hot sauce heb ik nog kunnen maken voor mijn vakantie. Ik hoop als ik terug kom mijn planten nog overeind staan met hopelijk een nieuwe batch pepers. Mijn schoonzusje van 14 heb ik opdracht gegeven om ze water te geven, maar vooral met dit weer is dat nog maar de vraag of dat is goed gegaan. :P
marcb1974woensdag 13 september 2023 @ 17:08
dimmakwoensdag 3 januari 2024 @ 09:36
Nieuwe zaden zijn onderweg. Dit keer alleen jalapeno. *O*
Mubassiewoensdag 3 januari 2024 @ 17:51
quote:
0s.gif Op woensdag 3 januari 2024 09:36 schreef dimmak het volgende:
Nieuwe zaden zijn onderweg. Dit keer alleen jalapeno. *O*
Cool. Die ga ik ook veel zetten dit jaar, samen met madame Jeanette en gewonen chili's. Eindelijk een grote moestuin _O_
Xlargedonderdag 4 januari 2024 @ 06:50
quote:
0s.gif Op woensdag 3 januari 2024 09:36 schreef dimmak het volgende:
Nieuwe zaden zijn onderweg. Dit keer alleen jalapeno. *O*
Ik ga ze vandaag bestellen , 2 jaar geleden had ik de Aji omincolor, wat een grote plant werd, met veel pepertjes er aan, omdat ze in verschillende fases rijpen, zag dat er echt kleurrijk uit.
Nu wil ik iets soortgelijks zaaien, grote planten met veel pepers,

Iemand een advies ? :)

chili_seeds_-_aji_omnicolor__94633.1697187154.jpg?c=1