quote:
Wort is bier voor gisting, zoals most dat is voor wijn.
Wort wordt ook gebruikt voor de produktie van whisky, jenever en wodka.
Voor bier wordt het wort nog gekookt met hop. Bij de rest niet.
Hierna wordt de wort vergist.
Voor whisky wordt het vergistte bier verhit, waardoor de alcohol eerst verdampt, omdat dit een lager kookpunt heeft dan water.
Deze damp wordt verderop in het proces weer gecondenseerd tot een vloeistof met een hoger percentage alcohol.
Dit proces wordt wel tot 3 keer herhaald.
Dit noemen we distilleren.
Hierna gaat de drank voor iig 3 jaar op eikenhouten vaten, waardoor het zijn karakteristieke kleur en smaak krijgt.
Datzelfde proces wordt ook gebruikt voor jenever.
Van oudsher werd mout gebruikt, bij de productie van jenever.
Daar werd een bier van gemaakt, welke ze middels distillatie verwerkten tot moutwijn.
Door jeneverbessen en andere kruiden en specerijen in die moutwijn te laten macereren, of deze in een mandje in de ketel te hangen tijdens de distillatie, werden vluchtige bestanddelen meegedistilleerd in de drank.
Tegenwoordig zit er alleen in oude jenever en graanjenever nog een deel moutwijn.
Jonge jenever wordt voornamelijk gemaakt met wodka.
Wodka is een neutrale alcohol, die je kan bekomen met aardappels, mout en eigenlijk alles waar je suikers uit kan halen, om te vergisten.
Na vergisten, wordt de alcoholhoudende vloeistof net zo lang gedistilleerd, totdat er een vloeistof ontstaat, tussen de 94 en 96% alcohol.
Dit is het hoogste percentage dat je met distillatie kan krijgen.
Een filtering over actieve kool zorgt er dan voor dat de laatste restjes smaak uit de drank gehaald wordt.
Pure alcohol.
Dit wordt dan weer verdunt met water, naar een drinkbare 40%.
[ Bericht 0% gewijzigd door marc0871 op 29-12-2022 17:51:47 ]