Ik las je naam als 'snot' maar dat kwam een beetje door het onderwerp.quote:Op maandag 28 november 2022 18:39 schreef sirdanilot het volgende:
Mijn vader kookte vroeger thuis want mijn moeder had een beperking waardoor koken lastiger was. Nou ja daar moet je in Zeeland al niet mee aankomen want al die lompe boeren vonden het een schande dat de vrouw niet kookte maar goed dat terzijde
Die komt van de boerderij dus hij kende alleen maar Hollandse pot. Sommige dingen die die maakte waren wel echt heel erg ouderwets uit de jaren 60 of zo.
Een daarvan was ofwel andijvie ofwel prei, die ging hij dan koken en dan deed hij er maizena of allesbinder bij en dan had je een soort smurrie met groente erin. Nou ja ik vond het niet per se vies of zo maar ik denk dat dat komt doordat ik dat van kinds af aan al at. Als je dat aan Gordon Ramsey zou geven zou hij je de huid volschelden en terecht denk ik.
Dit uiteraard gewoon met gekookte aardappelen en een stukje vlees misschien een karbonaadje of zo iets goedkoops.
Hij zei ook dat ze dit vroeger ook deden met komkommer, gestoofde komkommer was dat dan, maar hij maakte dat niet voor ons want hij vond het zelf niet lekker. Lijkt me inderdaad erg goor Eet er nog iemand gestoofde komkommer of is dat inmiddels uitgestorven?
Ik vroeg me af wie kent dat nog meer? Aten jullie dat vroeger ook? Zijn er nog mensen die dit eten of is het inmiddels uitgestorven?
De OP gaat volgens mij nadrukkelijk niet over een sausje op het eind, maar over een soort papje waarin de groente ook wordt gegaard. Waarbij de groente ook per definitie snot wordt.quote:Op maandag 28 november 2022 18:49 schreef Farenji het volgende:
Soms kan het wel lekker zijn maar niet met andijvie. Bijv paksoi kort roerbakken in wat knoflook en gember en dan aan het eind een sausje op basis van bouillon, oestersaus en maizena erbij.
Ja grappig he mensen met een erfelijke aandoening aan de ogen.quote:Op maandag 28 november 2022 20:39 schreef de_boswachter het volgende:
Ah dus dan heb je dat van je moeder…. dat verklaart een boel.
Ik vond het eigenlijk dus niet eens vies maar als kind kende ik niet anders.quote:Op maandag 28 november 2022 20:40 schreef Id_do_her het volgende:
Ik krijg al meteen flashbacks naar die smeerlapperij van vroeger.
Nooit meer.
Ik had het over de kookkunstenquote:Op maandag 28 november 2022 21:50 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Ja grappig he mensen met een erfelijke aandoening aan de ogen.
Persoonlijk kan ik dit wel waarderen. Zo kookte mijn opa vroeger voor ons en we aten het gewoon zonder een lang klaagzang. Ik heb er prima herinneringen aan en een goed gevulde buik. Het maakte mijn opa niet perse wat hij at, hij was blij met het eten. Ik denk dat dat komt van de hongerwinter die hij meemaakte en dus geen voedsel had.quote:Op maandag 28 november 2022 18:39 schreef sirdanilot het volgende:
Mijn vader kookte vroeger thuis want mijn moeder had een beperking waardoor koken lastiger was. Nou ja daar moet je in Zeeland al niet mee aankomen want al die lompe boeren vonden het een schande dat de vrouw niet kookte maar goed dat terzijde
Die komt van de boerderij dus hij kende alleen maar Hollandse pot. Sommige dingen die die maakte waren wel echt heel erg ouderwets uit de jaren 60 of zo.
Een daarvan was ofwel andijvie ofwel prei, die ging hij dan koken en dan deed hij er maizena of allesbinder bij en dan had je een soort smurrie met groente erin. Nou ja ik vond het niet per se vies of zo maar ik denk dat dat komt doordat ik dat van kinds af aan al at. Als je dat aan Gordon Ramsey zou geven zou hij je de huid volschelden en terecht denk ik.
Dit uiteraard gewoon met gekookte aardappelen en een stukje vlees misschien een karbonaadje of zo iets goedkoops.
Hij zei ook dat ze dit vroeger ook deden met komkommer, gestoofde komkommer was dat dan, maar hij maakte dat niet voor ons want hij vond het zelf niet lekker. Lijkt me inderdaad erg goor Eet er nog iemand gestoofde komkommer of is dat inmiddels uitgestorven?
Ik vroeg me af wie kent dat nog meer? Aten jullie dat vroeger ook? Zijn er nog mensen die dit eten of is het inmiddels uitgestorven?
Gewoon met aanhangend water en wat zout.quote:Op maandag 28 november 2022 21:49 schreef Stepperoller het volgende:
[..]
De OP gaat volgens mij nadrukkelijk niet over een sausje op het eind, maar over een soort papje waarin de groente ook wordt gegaard. Waarbij de groente ook per definitie snot wordt.
Ieuw, postelein.quote:Op maandag 28 november 2022 22:43 schreef Robar het volgende:
In diezelfde categorie kan ik me nog grootmoeders postelein met draadjesvlees herinneren. Altijd wanneer mijn moeder zei, "we gaan bij oma eten", werd ik spontaan misselijk. De postelein werd eerst tot snot gekookt en vervolgens werd er een soort maizenapapje toegevoegd. En de draadjesvlees was gort en gortdroog.
Zelfs toen had ik mijn redelijke twijfels.quote:Op maandag 28 november 2022 21:55 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Ik vond het eigenlijk dus niet eens vies maar als kind kende ik niet anders.
Wel moet de andijvie niet helemaal snot zijn.
Wat wel lekker is is stamppot rauwe postelein.quote:Op dinsdag 29 november 2022 09:16 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Ieuw, postelein.
Is lekker, zei moeders. Net spinazie.
Nou was ik daar ook al geen fan van en ECHT NIET!!
Als ik toch ergens van rilde...
Ja precies zoquote:Op woensdag 30 november 2022 00:46 schreef cosmosis het volgende:
Om te kotsen was dat, daardoor heb ik een afkeer gekregen voor prijstampot en prijschotels wat een ranzige bende..
[ afbeelding ]
Misschien is prei ook gewoon een erg ranzige groente en is het overgieten van melk nog het minst erge. Heb de afgelopen 20 jaar nooit de behoefte gehad om ook maar iets te koken met prei, terwijl ik een keukenprins ben!quote:Op woensdag 30 november 2022 00:46 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Ja precies zo
Ik zou het zelf nooit meer maken maar het is toch wel een stukje nostalgie ergens.
Oh ik vind prei echt geweldig hoor. Bijvoorbeeld in de nasiquote:Op woensdag 30 november 2022 00:49 schreef cosmosis het volgende:
[..]
Misschien is prei ook gewoon een erg ranzige groente en is het overgieten van melk nog het minst erge. Heb de afgelopen 20 jaar nooit de behoefte gehad om ook maar iets te koken met prei, terwijl ik een keukenprins ben!
Maar daar benoem je 2 gerechten die eigenlijk niet geheel draaien om de smaak van prei... Nasi met een beetje prei kan niet echt verkeerd gaan (vooral met dikke sate jeweet ) Preischotel met de nadruk op kaas en aardappelpuree is inderdaad wel te doen, maar dat is zeker niet door de heerlijke smaak van de prei (stel dat je de prei vervangt door spinazie...10x beter!)quote:Op woensdag 30 november 2022 00:53 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Oh ik vind prei echt geweldig hoor. Bijvoorbeeld in de nasi
Het is iets wat heel gemakkelijk ergens bij kan. Ook preistamppot vind ik wel lekker maar maak ik niet zo vaak.
Het meest irritante vind ik dat het vol zand zit vaak dus ik be naltijd best lang bezig met de prei afspoelen onder de kraan blaadje voor blaadje.
Ik heb vandaag ook gehaktballen gemaakt.quote:Op woensdag 30 november 2022 01:12 schreef cosmosis het volgende:
Trouwens stampot rauwe andijvie met spekjes en braadworst of een hollandse gehaktbal is wel weer erg geniaal!
[ afbeelding ]
Ja maar dan veel smeuiiger met meer boter en melk of groente afgietselquote:Op woensdag 30 november 2022 01:12 schreef cosmosis het volgende:
Trouwens stampot rauwe andijvie met spekjes en braadworst of een hollandse gehaktbal is wel weer erg geniaal!
[ afbeelding ]
Gelukkig ken ik gestoofde komkommer niet, dat lijkt mij nogal goor.quote:Op maandag 28 november 2022 18:39 schreef sirdanilot het volgende:
Hij zei ook dat ze dit vroeger ook deden met komkommer, gestoofde komkommer was dat dan, maar hij maakte dat niet voor ons want hij vond het zelf niet lekker. Lijkt me inderdaad erg goor Eet er nog iemand gestoofde komkommer of is dat inmiddels uitgestorven?
Ik vroeg me af wie kent dat nog meer? Aten jullie dat vroeger ook? Zijn er nog mensen die dit eten of is het inmiddels uitgestorven?
Ik ben niet zo van het smeuiger maken van avondeten met boter en melk, dat gaat ten koste van de pure smaak. Beter doe je er een extra schep rundvlees/spekjes/gehaktballen jus overheen indien het te droog isquote:Op woensdag 30 november 2022 19:25 schreef uniekhoorn het volgende:
[..]
Ja maar dan veel smeuiiger met meer boter en melk of groente afgietsel
Ik vandaag ook precies zoals hierboven, Stampot rauwe andijvie met uitgebakken spekjes, grootmoeders gehaktbal en rundvlees jus! Yumquote:Op woensdag 30 november 2022 17:27 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Ik heb vandaag ook gehaktballen gemaakt.
Dat beïnvloedt toch nog veel en veel meer de smaak van je eten?quote:Op woensdag 30 november 2022 21:21 schreef cosmosis het volgende:
[..]
Ik ben niet zo van het smeuiger maken van avondeten met boter en melk, dat gaat ten koste van de pure smaak. Beter doe je er een extra schep rundvlees/spekjes/gehaktballen jus overheen indien het te droog is [ link | afbeelding ]
Het beinvloedt de smaak net zoals je een mixed hapje stampot + gehaktbal eet, waarbij de gehaktbal flinke invloed heeft, maar behoud dan toch ook zn eigen smaak. Je stampot smeuig maken met melk en boter, krijg ik altijd het gevoel dat je langzaam toe gaat naar een slijmerig papje (Heee zie het onderwerp van dit topic ) Jus hoeft dat niet te veroorzaken.quote:Op woensdag 30 november 2022 21:31 schreef Molo het volgende:
[..]
Dat beïnvloedt toch nog veel en veel meer de smaak van je eten?
Zeewier en aardappelenquote:
Ah zo, ja dan snap ik je. Textuur zekersquote:Op woensdag 30 november 2022 21:35 schreef cosmosis het volgende:
[..]
Het beinvloedt de smaak net zoals je een mixed hapje stampot + gehaktbal eet, waarbij de gehaktbal flinke invloed heeft, maar behoud dan toch ook zn eigen smaak. Je stampot smeuig maken met melk en boter, krijg ik altijd het gevoel dat je langzaam toe gaat naar een slijmerig papje (Heee zie het onderwerp van dit topic ) Jus hoeft dat niet te veroorzaken.
Ik bedenk mij net dat het eigenlijk eerder een textuur dingetje is dan de daadwerkelijke smaak.
Woensdag gehaktdagquote:Op woensdag 30 november 2022 21:23 schreef cosmosis het volgende:
[..]
Ik vandaag ook precies zoals hierboven, Stampot rauwe andijvie met uitgebakken spekjes, grootmoeders gehaktbal en rundvlees jus! Yum
Voornamelijk blikken bier en ciderquote:
Totdat de aardappelpest weer uitbreekt, dan alleen wat zeewier. Maar ja, altijd nog beter dan andijvie.quote:
Ik wist wel dat sommige mensen er sambal doorheen doen maar ik heb dat nooit gedaan. Misschien toch wat te ouderwetsch en te weinig Indische invloed in wat ik eet.quote:Op woensdag 30 november 2022 22:27 schreef cosmosis het volgende:
[..]
Inderdaad! Ik liep langs de slager en die wist ook wat woensdag is. 500 gram limburgs rundergehakt voor 6 euro 50, 4 heerlijke ballen van gedraaid
Bosuitje, gefruit uitje met knoflook,en sambal brandal, eitje er doorheen, rrrrrrr [ link | afbeelding ]
Ik vind andijvie verrukkelijk en ik vind het jammer dat dit hier niet te verkrijgen is. Je kan wel romaine lettuce krijgen maar dat smaakt anders dan echte andijvie vind ik.quote:Op woensdag 30 november 2022 22:28 schreef Farenji het volgende:
[..]
Totdat de aardappelpest weer uitbreekt, dan alleen wat zeewier. Maar ja, altijd nog beter dan andijvie.
Sambal Brandal is een makkelijke manier om een kruidig/pittig zoetje aan de bal te geven, is iets meer aan te raden als je de stroganoff-achtige tour op gaat, waarbij een paprika/uien Jus erg goed past. 1 Ei per 500 gram gehakt puur om de ballen steviger te maken, rollen in beschuit of paneermeel voor dezelfde extra stevigheid en een extra bruin randje..De perfecte gehaktbal kan dat erg goed hebben als extra detailsquote:Op woensdag 30 november 2022 22:34 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Ik wist wel dat sommige mensen er sambal doorheen doen maar ik heb dat nooit gedaan. Misschien toch wat te ouderwetsch en te weinig Indische invloed in wat ik eet.
Wel deed ik er een heel klein beetje ketjap manis in voor een klein zoetje. En altijd paneermeel. Vroeger deed mijn vader heel veel ei en paneermeel erin omdat het vlees te duur was, nu doe ik alleen een beetje voor de smaak en voornamelijk vlees.
Oh ik deed het paneermeel er altijd in ipv ze te bedekken maar dat kan natuurlijk ook heel goed.quote:Op woensdag 30 november 2022 22:39 schreef cosmosis het volgende:
[..]
Sambal Brandal is een makkelijke manier om een kruidig/pittig zoetje aan de bal te geven, is iets meer aan te raden als je de stroganoff-achtige tour op gaat, waarbij een paprika/uien Jus erg goed past. 1 Ei per 500 gram gehakt puur om de ballen steviger te maken, rollen in beschuit of paneermeel voor dezelfde extra stevigheid en een extra bruin randje..De perfecte gehaktbal kan dat erg goed hebben als extra details
Wat is het nut van paneermeel in de bal te doen? Het is niet dat het ten goede komt voor de smaak oid. Idd de bal rollen in paneermeel zodat het initieel aanbraden een mooiere/betere textuur aan de buitenkant krijgt.quote:Op woensdag 30 november 2022 22:42 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Oh ik deed het paneermeel er altijd in ipv ze te bedekken maar dat kan natuurlijk ook heel goed.
Van oudsher was het niets meer dan opvulling. Dan had je meer ballen van minder vlees.quote:Op woensdag 30 november 2022 22:45 schreef cosmosis het volgende:
[..]
Wat is het nut van paneermeel in de bal te doen? Het is niet dat het ten goede komt voor de smaak oid. Idd de bal rollen in paneermeel zodat het initieel aanbraden een mooiere/betere textuur aan de buitenkant krijgt.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |