Wat zijn graaddagen? Dat je vergelijkt tussen dagen die bijvoorbeeld allemaal 12 graden waren ofzo? Zitten wel een hoop mitsen en maren aan lijkt me.quote:Op zondag 16 oktober 2022 11:33 schreef Leandra het volgende:
[..]
Voer ze in bij energiemanageronline.nl, dan wordt er ook op basis van graaddagen gekeken hoe je (gas)verbruik is.
Je oude data kun je daar ook nog invoeren.
Wikipedia:quote:Op zondag 16 oktober 2022 11:38 schreef Zwansen het volgende:
[..]
Wat zijn graaddagen? Dat je vergelijkt tussen dagen die bijvoorbeeld allemaal 12 graden waren ofzo? Zitten wel een hoop mitsen en maren aan lijkt me.
Als het een week lang zonnig en 18 graden is geweest en de dag erna wordt het 12 graden dan hoeft hier de kachel weinig te doen. Als het de hele week 8 graden is, ‘s nachts vriest en dan de dag erna 12 graden is dan zal er aardig wat m3 doorheen gaan.
Dus elke graad onder de 18 graden gemiddeld over een dag noem je een graaddag. Hierdoor is een en ander beter te vergelijken.quote:Een graaddag is een rekeneenheid om de (variërende) temperatuur op een eenvoudige manier mee te kunnen nemen in berekeningen, met name in berekeningen over energieverbruik. Een graaddag is relatief ten opzichte van een referentietemperatuur, meestal die waarbij geen verwarming meer nodig is (typisch 18 graden Celsius).
Definitie
Een graaddag is gedefinieerd als referentietemperatuur (18°C) minus de gemiddelde temperatuur over de gehele dag, geminimaliseerd op 0. De gemiddelde temperatuur over een dag is in Nederland typisch gemeten bij het KNMI in de Bilt. Als de gemiddelde temperatuur over een bepaalde dag 10 graden Celsius was, dan heeft die dag een equivalent van 8 graaddagen. Als de gemiddelde temperatuur hoger ligt dan de referentietemperatuur (bijvoorbeeld 20 graden), dan is er typisch geen verwarming nodig; het aantal graaddagen is dan 0 (en niet -2).
Typisch worden graaddagen over een heel jaar gesommeerd. In Nederland zijn er ongeveer 3000 graaddagen per jaar.
Voorbeeld
In 2006 verbruikt men 1800 kubieke meter gas, en waren er 2621 graaddagen. Na het nemen van energiebesparende maatregelen verbruikt men in 2007 1100 kubieke meter gas, en waren er 2483 graaddagen.
Zoals aan het aantal graaddagen te zien is was 2006 kouder dan 2007 (2621 > 2483), maar het gasverbruik in 2007 is verder gedaald dan te verwachten was door de hogere temperatuur. Dit verschil is dan te verklaren uit de genomen energiebesparende maatregelen.
Goede tip!quote:Op zondag 16 oktober 2022 11:33 schreef Leandra het volgende:
[..]
Voer ze in bij energiemanageronline.nl, dan wordt er ook op basis van graaddagen gekeken hoe je (gas)verbruik is.
Je oude data kun je daar ook nog invoeren.
Ik heb destijds, toen wij in 2013 het huis van mijn ouders kochten, ook nog anderhalf jaar cijfers van mijn moeder ingevuld.quote:Op zondag 16 oktober 2022 12:29 schreef Hupje het volgende:
[..]
Goede tip!
Blij dat ik toch m'n gemopper hier heb gepost
graaddagen en verbruiken bepaal je ook het best per week of langer. Schommelingen als een dagje weg en zo vlak je daar mee af.quote:Op zondag 16 oktober 2022 11:38 schreef Zwansen het volgende:
[..]
Wat zijn graaddagen? Dat je vergelijkt tussen dagen die bijvoorbeeld allemaal 12 graden waren ofzo? Zitten wel een hoop mitsen en maren aan lijkt me.
Als het een week lang zonnig en 18 graden is geweest en de dag erna wordt het 12 graden dan hoeft hier de kachel weinig te doen. Als het de hele week 8 graden is, ‘s nachts vriest en dan de dag erna 12 graden is dan zal er aardig wat m3 doorheen gaan.
quote:Op zondag 16 oktober 2022 13:49 schreef Speekselklier het volgende:
[..]
graaddagen en verbruiken bepaal je ook het best per week of langer. Schommelingen als een dagje weg en zo vlak je daar mee af.
Ik bepaal mijn W/graaddag maandelijks.
Los daarvan, de vorige 5jaar verbruikte mijn warmtepomp (alleen cv, geen ww) in oktober gemiddeld 80kWh. Nu, half oktober zit ik op 10kWh. Hij draait ook nog maar een uurtje perdag.
Opzich wel een geinige website. Ben alleen wel iets minder te spreken over de mogelijkheden tot historische invoer xDquote:Op zondag 16 oktober 2022 13:13 schreef Leandra het volgende:
[..]
Ik heb destijds, toen wij in 2013 het huis van mijn ouders kochten, ook nog anderhalf jaar cijfers van mijn moeder ingevuld.
Inmiddels 9 jaar later, wij verhuisd, mijn ouders daarna verhuisd naar het appartement waar wij in 2020 tijdelijk gingen wonen en ik hield uiteraard ook daar bij wat we verbruikten.
Als mijn vader zich nu drukmaakt over zijn bovengemiddelde stroomverbruik dan wijs ik hem er even op dat zij samen in het huis dat wij in 2013 van heb kochten 2 keer zoveel stroom verbruikten als wij in datzelfde huis met z'n 3en
Al die stats zijn zo lekker, ik heb 3 energiemanageronline accounts:
• een betaald account van ons huidige huis waarbij de slimme meter automatisch wordt uitgelezen en dat ook warmtepompgeschikt is (zonder gas dus).
• een gratis account van ons huidige huis, dat ik handmatig bijhoud, begonnen toen de slimme meter een paar maanden niet uitgelezen werd.
• een gratis account van het appartement waar wij 14 maanden tijdelijk woonden en waar mijn ouders vervolgens zijn gaan wonen (moeder een paar maanden later overleden), waar mijn vader nu alleen woont.
Ik denk dat ik het account van het 2013 huis ook nog wel heb
En excel natuurlijk, compleet met een gasbadkuip toen we nog gas hadden.
Nu noem ik het een warmtebadkuip, en kijk of hetzelfde gebeurt met het stroomverbruik van de warmtepomp
Ja! Die was ik helemaal vergeten inmiddels.... ik gebruikte ze bij ons oude huis naast elkaar.quote:Op donderdag 27 oktober 2022 10:41 schreef Hanschje het volgende:
naast energiemanageronline is er ook nog mindergas.nl
Alleen een elektrische boiler? Wat doe je dan met verwarmen?quote:Op zaterdag 29 oktober 2022 21:18 schreef MevrouwCactus het volgende:
Wij hebben vandaag een elektrische boiler opgehangen en de cv-ketel verwijderd. We gebruiken dan alleen nog gas om op te koken. Volgend jaar gaan we wel een nieuw fornuis kopen en een andere aansluiting aan laten leggen. En dan zijn we, met ons huisje uit 1904, van het gas af. Met onze zonnepanelen wekken we meer op dan we op dit moment verbruiken, we hebben nog zo’n 800 kWh over dit jaar om te verwarmen en warm water te gebruiken.
We verwarmen met de airco.quote:Op zaterdag 29 oktober 2022 22:24 schreef ArnosL het volgende:
[..]
Alleen een elektrische boiler? Wat doe je dan met verwarmen?
Oh nice. Met die 800kWh compenseer je het hoge verbruik van zo'n boiler al deels. Mooie oplossingquote:
Klopt. We wilden nu snel van de cv-ketel af, dus vandaar de keuze voor een elektrische boiler. Met het geld wat we besparen aan het gas, sparen we voor een warmtepompboiler. Die zijn wel echt een stuk duurder.quote:Op zaterdag 29 oktober 2022 22:46 schreef ArnosL het volgende:
[..]
Oh nice. Met die 800kWh compenseer je het hoge verbruik van zo'n boiler al deels. Mooie oplossing![]()
Hier wordt komende week of de week erop de hybride wp geïnstalleerd. Kunnen we komende winter flink gas besparen en volgende zomer mooi een beetje koelen via de vloer.
Ja die zijn serieus duur idd. Wel mooie apparaten, ze draaien hoge COP's over het algemeen. En zo in te stellen dat ze de overtollige productie van de pv panelen kunnen gebruiken voor het verwarmen van de boiler.quote:Op zaterdag 29 oktober 2022 22:50 schreef MevrouwCactus het volgende:
[..]
Klopt. We wilden nu snel van de cv-ketel af, dus vandaar de keuze voor een elektrische boiler. Met het geld wat we besparen aan het gas, sparen we voor een warmtepompboiler. Die zijn wel echt een stuk duurder.
Scheelt dat nog zo veel? Ook na subsidie?quote:Op zaterdag 29 oktober 2022 22:50 schreef MevrouwCactus het volgende:
[..]
Klopt. We wilden nu snel van de cv-ketel af, dus vandaar de keuze voor een elektrische boiler. Met het geld wat we besparen aan het gas, sparen we voor een warmtepompboiler. Die zijn wel echt een stuk duurder.
Ik heb ¤340,- betaald en zelf opgehangen. Volgens mij is een warmtepompboiler echt een veelvoud van dit bedrag.quote:Op zaterdag 29 oktober 2022 23:24 schreef Makrolon het volgende:
[..]
Scheelt dat nog zo veel? Ook na subsidie?
Ik heb altijd het idee dat een wpb alleen uit kan als het een onderdeel is van een wp. Zelf heb ik een kleine boiler en die gaat alleen aan als ik ga douchen. Keuken ook een klein boiler met aan uit schakelaar. Die gaat minder dan eens per week even aan.quote:Op zaterdag 29 oktober 2022 23:43 schreef ArnosL het volgende:
Jep, gaat zo naar 3k exclusief installatie. Kun je een hoop kWh's voor verstoken. Zeker als je zonnepanelen hebt kun je je afvragen of het rendabel is om een wpb te kopen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |