Ik wou ook wat zeggenquote:Op maandag 14 november 2022 00:19 schreef Medusa666 het volgende:
[..]
Met welke reden beantwoord je die vraag dan?
Daar kwets ik uitsluitend mensen mee die constant op zoek zijn naar dingen om gekwets om te raken. Voor hen kan ik weinig medelijden oprakelen.quote:Op zondag 13 november 2022 22:33 schreef Medusa666 het volgende:
[..]
Je kan niet zomaar aan iedereen dingen toedichten en je vooroordelen zo denigrerend uitspreken. Daar kwets je mensen echt mee. Ik hoop dat je dat beseft.
Behandel de ander zoals je zelf behandeld wil worden. Fijne dag nog.quote:Op maandag 14 november 2022 09:24 schreef ems. het volgende:
[..]
Daar kwets ik uitsluitend mensen mee die constant op zoek zijn naar dingen om gekwets om te raken. Voor hen kan ik weinig medelijden oprakelen.
Plas nooit tegen de wind in. Insgelijks verder!quote:Op maandag 14 november 2022 09:46 schreef Medusa666 het volgende:
[..]
Behandel de ander zoals je zelf behandeld wil worden. Fijne dag nog.
Dat doe ik dan ook nietquote:Op maandag 14 november 2022 10:58 schreef ems. het volgende:
[..]
Plas nooit tegen de wind in. Insgelijks verder!
Geen probleem toch, God zal hem straffen voor zijn onrechtvaardig bedrag en jou belonen!quote:Op zondag 13 november 2022 22:33 schreef Medusa666 het volgende:
[..]
Je kan niet zomaar aan iedereen dingen toedichten en je vooroordelen zo denigrerend uitspreken. Daar kwets je mensen echt mee. Ik hoop dat je dat beseft.
Ja klopt, maar ik vind het vooral zielig voor hem dat hij zulk gedrag vertoont en dus ook die karma zal ontvangen vroeg of laat.quote:Op maandag 14 november 2022 18:55 schreef CharlesKinbote het volgende:
[..]
Geen probleem toch, God zal hem straffen voor zijn onrechtvaardig bedrag en jou belonen!
en dan is het weer goed.quote:Op maandag 14 november 2022 18:55 schreef CharlesKinbote het volgende:
[..]
Geen probleem toch, God zal hem straffen voor zijn onrechtvaardig bedrag en jou belonen!
Dat denk ik nou ook over mensen die hun geloof op eenzelfde manier als jij belijden.quote:Op maandag 14 november 2022 23:14 schreef Medusa666 het volgende:
[..]
Ja klopt, maar ik vind het vooral zielig voor hem dat hij zulk gedrag vertoont en dus ook die karma zal ontvangen vroeg of laat.
Rechtvaardigheid is relatief.quote:Ik kan niet geloven dat je als mens gelukkig bent als je zulk onrechtvaardig gedrag vertoont.
Nee, Karma is iets waar we graag in willen geloven zodat we kunnen omgaan met wat wij ervaren als onrecht. Dus we hopen en willen dat het bestaat en dat het zo werkt, want anders moet je de realiteit onder ogen zien dat sommige mensen gewoon -in onze ogen- negatieve dingen kunnen doen zonder daar gestraft voor te worden. Vrijwel vergelijkbaar met religie dus wat mij betreft.quote:Op zondag 25 september 2022 17:47 schreef Watuntrik het volgende:
[..]
Maar dat Karma werkt dat weten we eigenlijk al heel lang en waarschijnlijk al heel lang voordat we ooit over karma hadden gehoord. Karma is het lot tarten...
Hoge bomen vangen veel wind en hoogmoed komt voor de val. Wie de bal kaatst kan hem terug verwachten. Boontje komt immers om zijn loontje en wie goed doet wie goed ontmoet. En dat is allemaal karma...
Karma is niet het werk van een afgod het is een reflectie van de actie en reactie van je eigen zijn. Dus daar heb je geen Hindoe noch geloof noch hogere macht voor nodig.
Ben je ontstuimig en wild dan val je vroeg of laat bestist eens op je bek. Ben je depresief dan lukt het je niet om positieve zaken te zien en naar je toe te trekken. Ben je van de dievengilde, dan word je of ben je wellicht ook ooit eens bestolen door je zogenaamde maten. Er is geen eer onder dieven. Allemaal karma en zo waar als een koe en niets mythisch aan. Het is een allom bekende oude wijsheid, een mondiale universele wetenschap, waar je niet aan hoeft te twijfelen.
Nee, karma is niet iets waar 'we' graag in geloven. Karma is een feit. Als iemand jou aanvalt dan verdedig je jezelf, dat is directe karma. Als iemand de wet overtreed is er justitie. Als iemand iets heel verkeerds doet kan er schuldgevoel zijn. Dus de negatieve consequentie voor negatief gedrag is er bijna altijd.quote:Op dinsdag 22 november 2022 15:39 schreef Dizorn het volgende:
[..]
Nee, Karma is iets waar we graag in willen geloven zodat we kunnen omgaan met wat wij ervaren als onrecht. Dus we hopen en willen dat het bestaat en dat het zo werkt, want anders moet je de realiteit onder ogen zien dat sommige mensen gewoon -in onze ogen- negatieve dingen kunnen doen zonder daar gestraft voor te worden. Vrijwel vergelijkbaar met religie dus wat mij betreft.
Je bent ook niet per se een goed mens als je vanwege (vrees voor) Karma je op een bepaalde manier gedraagt; dat is straf-vermijdend gedrag. Je rijdt niet te hard op de weg, omdat je anders een boete krijgt - terwijl je eigenlijk de maximumsnelheid onzin vindt.
De reden om een goed mens te zijn kan veel simpeler zijn, de Gouden Regel: Gedraag je zoals je wil dat anderen zich gedragen. Niet dat dat de oplossing meteen is, want mensen willen andere dingen en er is nooit volledige overlap, maar het is vrij logisch (vind ik) om je dan wel op die manier te willen gedragen.
En als je het diepgaander wil: Als ik erin geloof dat ik volledig verdwijn van deze wereld zodra ik sterf, dan blijft er alleen mijn 'effect' over: de levens die ik heb 'geraakt' tijdens mijn leven. Zou het wel leuk vinden als dat een positieve bijdrage was aan het einde van de rit, dat mensen er nog iets aan hadden, dan was mijn bestaan toch nuttig.
Die gouden regel is ook een eeuwige waarheid die al zo oud als Methusalem is, 'Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet gij dat ook een ander niet.'quote:Op dinsdag 22 november 2022 15:39 schreef Dizorn het volgende:
De reden om een goed mens te zijn kan veel simpeler zijn, de Gouden Regel: Gedraag je zoals je wil dat anderen zich gedragen.
Hoeveel criminelen, bijvoorbeeld moordenaars, lopen er rond waarvan niemand er ooit achter is gekomen wat er is gebeurd? Wie zegt dat de straf in verhouding staat tot de gepleegde misdaad? Probleem is juist dat er mensen rondlopen die dat schuldgevoel niet (of minder) hebben, danwel zo erg geloven dat wat zij doen het juiste is dat zij geen schuld ervaren.quote:Op dinsdag 22 november 2022 21:00 schreef Libertarisch het volgende:
[..]
Nee, karma is niet iets waar 'we' graag in geloven. Karma is een feit. Als iemand jou aanvalt dan verdedig je jezelf, dat is directe karma. Als iemand de wet overtreed is er justitie. Als iemand iets heel verkeerds doet kan er schuldgevoel zijn. Dus de negatieve consequentie voor negatief gedrag is er bijna altijd.
Ik vind de variant leuker waarin je aangespoord wordt hoe je je wél moet gedragen, alleen maar dingen niet mogen vind ik nooit zo mooi. Maar verder zelfde als hierboven betreft Karma. Je wil jezelf aan deze regel(s) houden in de hoop/verwachting dat andere mensen dat ook doen zodat je een fijn leven kan hebben met andere mensen, maar het is niet gegarandeerd een 'eerlijk' proces.quote:Op woensdag 23 november 2022 09:05 schreef Watuntrik het volgende:
[..]
Die gouden regel is ook een eeuwige waarheid die al zo oud als Methusalem is, 'Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet gij dat ook een ander niet.'
En ook daar zit Karma in verwerkt of je er in gelooft of niet. Karma is een natuurlijk proces volgens de wet van Murphy. Houd men zich niet aan die regel dan zul je uiteindelijk terug krijgen wat je geeft. Dat is de essentie achter dit spreekwoord. Dat wil nog lang niet zeggen dat je dan altijd met gelijke munt wordt terug betaald, maar het betaald zich altijd terug op een of andere manier.
De meeste atheisten zijn agnosten. De 2 sluiten elkaar niet uit.quote:Op zondag 18 september 2022 22:54 schreef Medusa666 het volgende:
Ik vraag mij af of hier echte atheïsten (geen agnosten!) zijn die tegelijkertijd heel behulpzaam zijn naar anderen en graag een “goed mens” willen zijn.
Omdat het je een goed gevoel geeft om voor de mensen om je heen te zorgen? Omdat wij als mensen (homo sapiens) op neurologisch vlak na miljoenen jaren evolutie zo gevormd zijn dat we ons op onbewust niveau beseffen dat samenwerken en samenleving en je aan de regels houden en pro-sociaal gedrag garant staat voor een beter leven dan eentje waar egoisme en psychopatie richting andermans gevoelens hoogtij vieren.quote:Wat inspireert jullie precies om anderen onbaatzuchtig graag te helpen, aangezien jullie niet neem ik dan aan…in “karma” of een “god” geloven?
Het is een typisch menselijk trekje om zijn eigen moraliteit te proberen te vangen in een logische structuur. Ik doe X omdat ik Y wil. Maar zo werkt onze neurologie niet. Net zoals het geen bewust iets is dat je je nagels aan het groeien bent of dat je je hart aan het kloppen bent. Je kan doen alsof dat een bewust proces is waar je keuzes in maakt maar uiteindelijk ben je zo moreel als je bent.quote:Ik ben zelf een agnost en neig steeds meer in het Hindoeïsme te geloven, omdat ik daarmee als kind mee ben opgegroeid en altijd tot bepaalde elementen mij aangetrokken voelde zoals reïncarnatie en karma. In het hindoeïsme is het opbouwen van karma belangrijk. Ik ben altijd lief geweest tegen anderen en doe mijn best om altijd een goed mens te zijn, omdat ik weet dat dit mij gelukkiger maakt op de lange termijn door karma die het oplevert. Dit ervaar ik als enigszins ook weer een beetje als “iets voor mezelf” en dus niet als volledig onbaatzuchtig.
het is dus een fout om te denken dat atheisten dus op een of andere manier een ander systeem hebben om hun moraliteit of hun gedrag vorm te geven. Het gedrag en de moraliteit is vaak exact hetzelfde tussen gelovigen en atheisten en komt uit dezelfde bron (nl je neurologie). Alleen de post-hoc uitleg van dat gedrag door een invidivu is vaak anders. Gelovige mensen denken dat ze zich goed gedragen omdat god het elke dag op hun hartje drukt of ze citeren een angst voor een hel of ander negatief hiernamaals.quote:Maar ik vraag mij af hoe atheïsten hierin dan instaan en of er hier super behulpzame atheïsten zijn..
Zo ervaarde ik het ook niet.quote:Ik hoop dat mijn vraagstelling word begrepen, het niet als een aanval word gezien en ik ben gewoon nieuwsgierig!
Ik denk dat wat er aan de hand is zoiets is als iemand die op een touw aan het balanceren is. Zodra je te veel gaat nadenken over wat je doet dan val je. En dan ga je dus denken dat je viel omdat je misschien niet genoeg je best deed. Terwijl je gewoon in het moment moet zijn en de keuzes moet maken die goed voelen. Als je goed in elkaar zit dan leid je vanzelf een goed moreel leven waarin je een positieve factor bent voor de mensen om je heen.quote:Ik twijfel nog steeds in een god.. maar op het moment dat ik niet geloof in een god of in het principe karma merk ik dat ik uit mijn ritme raak en toch wel egoïstischer/ egocentrischer word.
Termen als straf en betalen enz. zijn slechts beeldspraak net zo als karma dat is. Moet je dus niet al te letterlijk nemen. Door dat wel te doen maak je van karma iets bovennatuurlijks wat het niet is. Karma is alleen maar een filosofisch begrip een levenswijsheid. Voor mij persoonlijk niets met geloof of een hogere macht die het lot bepaald te doen heeft. De term karma komt uit een andere cultuur dan de onze maar zoals eerder aangehaald wij kennen dit begrip ook al eeuwen voordat het woord karma überhaupt populair was. En wij stoppen deze wijsheid dan ook al sinds heugenis in spreekwoorden en gezegden die levenswijsheid uitbeelden.quote:Op donderdag 24 november 2022 11:05 schreef Dizorn het volgende:
[..]
Hoeveel criminelen, bijvoorbeeld moordenaars, lopen er rond waarvan niemand er ooit achter is gekomen wat er is gebeurd? Wie zegt dat de straf in verhouding staat tot de gepleegde misdaad? Probleem is juist dat er mensen rondlopen die dat schuldgevoel niet (of minder) hebben, danwel zo erg geloven dat wat zij doen het juiste is dat zij geen schuld ervaren.
Extreem voorbeeld: Een zelfmoordterrorist. Die blaast zichzelf op en neemt daarin (naar ons idee) onschuldige mensen mee. Gelooft zelf dat hij de hemel (of welke naam daarvoor dan ook) in gaat en daarom krijgt hij voor zijn gevoel een beloning voor deze daad, die wij over het algemeen als ernstig misdrijf zien. Wat is hier dan het Karma? Dat hij dood is gegaan? Dat is namelijk geen straf voor die persoon. Dat mensen hem schuldig bevinden? Boeit niet want hij is dood.
En waar is de Karma als lieve mensen ongeneeslijk kanker krijgen (op jonge leeftijd), waar is Karma als je als onschuldige (?) feestganger in Mallorca doodgetrapt wordt?
[..]
Ik vind de variant leuker waarin je aangespoord wordt hoe je je wél moet gedragen, alleen maar dingen niet mogen vind ik nooit zo mooi. Maar verder zelfde als hierboven betreft Karma. Je wil jezelf aan deze regel(s) houden in de hoop/verwachting dat andere mensen dat ook doen zodat je een fijn leven kan hebben met andere mensen, maar het is niet gegarandeerd een 'eerlijk' proces.
Het begrip "Karma" behelst weldegelijk iets meer dan alleen actie=>reactie.quote:Op donderdag 24 november 2022 13:49 schreef Watuntrik het volgende:
[..]
Termen als straf en betalen enz. zijn slechts beeldspraak net zo als karma dat is. Moet je dus niet al te letterlijk nemen. Door dat wel te doen maak je van karma iets bovennatuurlijks wat het niet is. Karma is alleen maar een filosofisch begrip een levenswijsheid. Voor mij persoonlijk niets met geloof of een hogere macht die het lot bepaald te doen heeft. De term karma komt uit een andere cultuur dan de onze maar zoals eerder aangehaald wij kennen dit begrip ook al eeuwen voordat het woord karma überhaupt populair was. En wij stoppen deze wijsheid dan ook al sinds heugenis in spreekwoorden en gezegden die levenswijsheid uitbeelden.
'Wie een kuil graaft voor een ander...' 'Je oogst wat je zaait' 'gestolen goed gedijt niet' 'Eenmaal dief altijd dief' 'wee de wolf die in een kwaad gerucht staat' en 'wie goed doet wie goed ontmoet' etc. Is ook niet altijd waar maar vaker wel dan niet. Ik heb ook ooit iemand een vinger willen geven die mijn hele hand heeft afgenomen. Als je begrijpt wat ik bedoel? Gewoon besodemieterd in mijn goedheid dus. 'De ezel stoot zich maar één keer aan dezelfde steen' Dat is dus haar karma en gebeurd niet nog een keer bij die Betty Flintstone. Zou dat wel gebeuren dan ben je dommer dan de slimme ezel en dan is dat je karma.
Elke actie kent een reactie/gevolg voor goed en kwaad en dat is karma. Ook al heb je er schijt aan wanneer het kwaad betreft en ervaar je het gevolg niet als straf. Dat is ook niet de essentie van het begrip.
De essentie is het berust op een kern van waarheid.En in een kern van waarheid is niet volledig en heeft altijd een overtreffende (ietwat overdreven) trap.
Behalve dat spreekwoord van de Ezel... Men gebruikt voornamelijk pakezels omdat ezels zich maar 1 x met hun bepakking tegen het obstakel aanlopen. Elke volgende obstakel lopen ze dan uit zichzelf omheen. Dat lukt paarden niet, die zijn minder slim.
Grotendeels eens, maar karma heeft niks met bewustzijn, een wil, of een persoonlijke God ('mens-achtig bewustzijn') te maken. In de hindoereligies is het meer een soort kosmische wet die ingebakken zit in de structuur van het universum. Die wet wordt niet door iemand uitgevoerd, op dezelfde manier dat zwaartekracht niet door iemand wordt uitgevoerd.quote:Op donderdag 24 november 2022 14:20 schreef SpecialK het volgende:
[..]
Het begrip "Karma" behelst weldegelijk iets meer dan alleen actie=>reactie.
Er is namelijk niks bijzonders aan het concept dat als ik jou op je scheen schop dat jij boos wordt en mij op mijn scheen wil schoppen en dat vervolgens doet. Ha "karma"
Karma is meer dan alleen dat idee. Het stuurt aan op een bovennatuurlijke wil die rekeningen vereffent. Over de tijd heen. Soms zelfs over meerdere levens heen. Een kosmische excelsheet waarin voor iedereen geregistreerd staat wat hij/zij voor morele score heeft en in die zin dus ook een soort bewustzijn wat per actie een moreel gewicht kan hangen om een zinnige straf te verzinnen en toepassen in een nabije of soms verre toekomst. Een mens-achtig bewustzijn in die zin.
Dat is karma. Als je dat weghaalt en je maakt er actie/reactie van dan hebben we het over iets anders. Namelijk gewoon logische gevolgtrekkingen.
Als je goed nadenkt dan kom je tot de conclusie dat die "kosmische wet" een mensenlijk-type bewustzijn moet zijn.quote:Op donderdag 24 november 2022 15:05 schreef CharlesKinbote het volgende:
[..]
Grotendeels eens, maar karma heeft niks met bewustzijn, een wil, of een persoonlijke God ('mens-achtig bewustzijn') te maken. In de hindoereligies is het meer een soort kosmische wet die ingebakken zit in de structuur van het universum. Die wet wordt niet door iemand uitgevoerd, op dezelfde manier dat zwaartekracht niet door iemand wordt uitgevoerd.
Ja, ik kan me wel in je argument vinden, ik probeerde alleen het geloof te beschrijven.quote:Op donderdag 24 november 2022 15:21 schreef SpecialK het volgende:
[..]
Als je goed nadenkt dan kom je tot de conclusie dat die "kosmische wet" een mensenlijk-type bewustzijn moet zijn.
Immers: menselijke aangelegenheden zijn niet onderhevig aan natuurkundig wegen. Als ik nu vreemd ga en jaren later kom ik onder een bus terecht omdat een kosmische wet dat heeft bepaald dan kan dat alleen maar als die "kosmische wet" de menselijke ervaringen navolgt van die actie. Namelijk:
Strikt genomen zijn alle "wetten", hoe nuttig ze ook zijn, menselijke verzinsels die wij opdringen aan de Natuur.quote:...the understanding is itself the source of the laws of nature
Kant, A127
Ik denk dat de enige zin waarin natuurkundige/wiskundige modellen antropocentristisch zijn is dat de onderliggende aanname is dat onze lokale ervaring van het universum overal, ook buiten ons gezichtsveld om hetzelfde zal werken.quote:Op donderdag 24 november 2022 15:55 schreef CharlesKinbote het volgende:
[..]
Ja, ik kan me wel in je argument vinden, ik probeerde alleen het geloof te beschrijven.
Dat gezegd hebbende, zijn niet alleen gelovigen gevoelig voor dit soort antropocentrismes. Is het veelvorkomende geloof in "oorzaak en gevolg" niet een projectie van ons geloof de oorzaak van ons eigen gedrag te zijn; de handelaar die achter de handeling schuilgaat? Is de idee van atomisme - de realiteit bestaat uit fundamenteel niveau uit van elkaar gescheiden deeltjes - niet een hersenspinsel gebaseerd op onze grof overtrokken geloof in onze eigen individualiteit, ons idee gescheiden te zijn van de wereld om ons heen? @:laforest heeft een mooi citaat in zijn signature:
[..]
Strikt genomen zijn alle "wetten", hoe nuttig ze ook zijn, menselijke verzinsels die wij opdringen aan de Natuur.
De wereld is niet wiskundig en natuurkundige wetten bestaan er niet. Dat is slechts hoe jouw wereld belevening mogelijk is. Wij projecteren dat onontkoombaar op al onze visuele waarnemingen. Het symbool c zegt ons meer over het limiet van onze capaciteit om de wereld als representatie te ervaren, dan over de maximale snelheid van licht buiten in de wereld. And so on.quote:Op donderdag 24 november 2022 16:11 schreef SpecialK het volgende:
[..]
Ik denk dat de enige zin waarin natuurkundige/wiskundige modellen antropocentristisch zijn is dat de onderliggende aanname is dat onze lokale ervaring van het universum overal, ook buiten ons gezichtsveld om hetzelfde zal werken.
En dat is denk ik niet een onredelijke aanname totdat het tegendeel is bewezen.
Wat karma is is echt een diep subjectief antropomofische beschrijving van een universum wat zich persoonlijk bezig houdt met het vereffennen van scores tussen mensen. In die zin is de aanname al veel dichterbij het idee dat dit hele universum louter en alleen bestaat om ons bewustzijn te dragen.
Terwijl natuurkindig en astrofysisch denken je al snel van dat spoor zal afbrengen. Menselijk bewustzijn lijkt nl niet eens een belangrijke bijzaak van dit universum te zijn. Ons universum is geobsedeerd met het maken van zwarte gaten en ons bestaan en ons ervaren is hooguit een curieuze voetnoot.
Wij vinden onszelf natuurlijk super bijzonder. Bijzonder genoeg dat het hele universum zichzelf op zijn kop zet om die onverdiende tik die tante Truus jou gaf toen je 9 was nog eventjes 50 jaar later in haar mik te smijten.
Dat dan weer wel
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |