Nu is de shit echt aan
Frikandellentekort door gebrek aan personeelTilburg - Alsof Nederland niet met genoeg crises kampt, komt er nu nog eentje bij: cafetaria’s lijden onder een tekort aan frikandellen. Frikandellenfabrikanten wijten dit aan personeelstekort en kunnen niet aangeven wanneer de frikandel weer volop verkrijgbaar zal zijn.
„Ons bereikten al eerder verontruste berichten van cafetariahouders dat ze nog maar maximaal tien dozen mochten bestellen bij hun horecagroothandel”, zegt Frans van Rooij, directeur van de Vereniging van Professionele Frituurders ProFri. „De frikandel behoort, samen met friet en de kroket, tot de top drie van het cafetaria.”
Ook Roel Theelen, accountmanager van horecagrossier Bidfood, zag de frikandellencrisis aankomen. Via Bidfood waren ze eind augustus zelfs even niet meer leverbaar. „Nu wordt het wel echt te gek”, zegt Theelen op Frituurwereld, de nieuwsbrief van ProFri. „Frikandellen zijn de halsslagader van de cafetaria. Ze zijn het verdienmodel, dus als je die straks niet meer kunt verkopen, wordt het lastig.”
Snackfabrikant Van Geloven uit Tilburg laat in het midden waarom de productie van frikandellen is stilgevallen. Op vragen van Bidfood volgen antwoorden als ’softwareproblemen’, ’te weinig arbeidskrachten’ en ’grondstoffenproblemen’. „Ze zijn niet transparant en communiceren niets naar de buitenwereld”, klaagt Theelen. „We horen ook niet wanneer het probleem is opgelost. Van Geloven is te groot en produceert bijna alle merken. Dat maakt cafetaria’s kwetsbaar.”
Van Geloven is ook tegenover ProFri niet bepaald loslippig. Directeur en woordvoerder Jan Aaltzen Linde is niet beschikbaar voor een interview en reageert met een algemene verklaring. „Het lukt om veel volume te produceren, maar we hebben te maken met aansluitingsproblemen door een gebrek aan arbeidskrachten”, stelt Linde, die zegt er alles aan te doen om dit op te lossen.
„Van Geloven erkent de leveringsproblemen, maar wanneer deze zijn opgelost blijft onduidelijk”, aldus ProFri dat ook na herhaald aandringen geen gesprek krijgt met de frikandellenfabrikant. Als volume niet het probleem is, zullen de magazijnen bij Van Geloven snel vol frikandellen staan. Dan weten de cafetariahouders waar ze hun doosjes kunnen ophalen.
https://www.telegraaf.nl/(...)gebrek-aan-personeel
Ik boek je met mijn neon je weet.
en ik heb ook een auto.