abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_205741565


Wat is geocaching?
Kort samengevat is geocaching schatzoeken met behulp van een GPS-apparaat.

Je zoekt op de website www.geocaching.com een geocache die je wilt gaan zoeken. Bij deze geocache staan co÷rdinaten, deze voer je in in je GPS-apparaat en vervolgens navigeer je naar deze co÷rdinaten. Als je daar bent aangekomen kun je op zoek naar de daadwerkelijke geocache. Heb je deze gevonden dan vind je hierin een logboek. Hierin noteer je de datum en je geocaching-gebruikersnaam. Vervolgens leg je de cache weer op precies dezelfde plek terug, zodat een volgende geocacher deze ook weer kan vinden. Je hebt nu een geocache gevonden! Dit kun je op de website registreren, waarbij het voor de plaatser van de geocache leuk is als je er een verhaaltje bij schrijft.

In het volgende filmpje wordt op een eenvoudige manier uitgelegd wat geocachen is:

Ik heb geen GPS, kan ik nu niet geocachen?
Als je geen losse GPS hebt wil dat nog niet zeggen dat je niet kunt geocachen. Je hebt vast wel een smartphone. Voor de verschillende smartphones zijn er diverse apps om te kunnen geocachen, zoals de officiŰle app voor Android en iOs

Hoe groot is een geocache?
Geocaches zijn er in verschillende maten, maar ook in verschillende vormen. Op geocaching.com wordt bij de cachebeschrijving aangegeven welk formaat geocache je ongeveer moet zoeken:

Micro - minder dan 100 ml. Vaak zo'n doosje die vroeger om een fotorolletje zat.
Small - tussen de 100 ml. en 1 liter. Vaak een broodtrommel.
Regular - tussen de 1 en 20 liter. Vaak een oude munitie-box.
Large - 20 liter of groter.
Other - Zie de cachebeschrijving voor meer informatie.

Wat in dit rijtje niet specifiek voorkomt, maar wat je wel steeds vaker ziet is de zogeheten nano. Dit is een zeer kleine geocache van ongeveer het formaat van het topje van je pink.

Welke soorten geocaches zijn er?
Net als dat geocaches er in verschillende maten zijn, zijn er ook verschillende soorten geocaches. Het soort geeft aan wat je er voor moet doen om de geocache te kunnen loggen. Dit zijn de meest voorkomende soorten in Nederland:

Traditional - Dit is zoals de naam al doet vermoeden het traditionele soort geocache, zoals geocaching ooit bedacht was. Bij een traditional is het zo dat op de cache-pagina op geocaching.com ÚÚn co÷rdinaat wordt gegeven. Om deze soort geocache te loggen voer je dit co÷rdinaat in in je GPS-apparaat en vervolgens navigeer je daar naartoe.
Op die locatie kun je meteen beginnen met zoeken naar de geocache.


Multi-Cache - Bij een multi-cache doe je meerdere locaties aan voordat je bij de daadwerkelijke cache-locatie aankomt. Je zult dus eerst een route moeten wandelen/fietsen/rijden/varen/... Wat je op de verschillende tussenlocaties moet doen is afhankelijk van de specifieke geocache. Het kan zijn dat je op zo'n tussenlocatie een nieuw co÷rdinaat vind, maar het kan ook zijn dat je op die locatie een vraag moet beantwoorden en daarmee te weten komt wat de volgende locatie op de route is.


Mystery/Puzzle - Dit is eigenlijk een "cacth-all" soort. Hieronder kunnen diverse soorten geocaches vallen, die (nog) niet onder een andere categorie vallen. Toch zijn dit meestal de puzzelcaches, wat wil zeggen dat je eerst een puzzel moet oplossen voordat je het co÷rdinaat van de daadwerkelijke geocache zult vinden. Dit kan letterlijk een puzzel (cryptogram, sudoku, woordzoeker, ...) zijn, maar het kan ook zijn dat je een aantal vragen (over een bepaald onderwerp) moet beantwoorden en dat je met behulp van deze antwoorden een co÷rdinaat kunt berekenen.

Andere soorten geocaches die je af en toe tegenkomt in Nederland zijn:
Letterbox Hybrid

Wherigo

Event cache

Earth cache

Virtual cache

Webcam cache

Een beschrijving van deze soorten en nog een paar andere soorten kun je hier vinden.

Wat zijn trackables?
In een geocache vind je naast een logboek/logrol waar je je naam op schrijft, vaak ook nog andere zaken aan. Dat kan klein speelgoed of andere prullaria zijn, iets wat leuk is voor kleine kinderen als ze een geocache hebben gevonden. Maar er kunnen ook zogeheten trackables in zitten. Trackables zijn items waarop een unieke code staat. Deze code kun je loggen op geocaching.com. Deze trackables krijgen vaak een missie mee, bijvoorbeeld dat hij naar New York wil reizen, of juist dat hij zoveel mogelijk Nederlandse gemeenten wil aandoen. Als je zo'n trackable aantreft in een geocache dan mag je deze ook meenemen, het is dan de bedoeling dat je op goecaching.com registreert dat je hem hebt opgepikt uit de betreffende cache en vervolgens probeer je te helpen de missie te realiseren. Hierbij is het echter wel de bedoeling dat je deze trackable niet te lang in je bezit houd maar ook snel weer in een andere geocache achterlaat.

Er zijn drie soorten trackables te onderscheiden:
Travel bugs - Een travel bug is een dogtag met daarop een unieke code. Deze dogtags worden vaak aan andere voorwerpen gehangen, bijvoorbeeld een klein knuffelbeertje of een speelgoedauto.
Geocoins - Een geocoin is een speciaal soort munt met daarop een unieke code. Geocoins zijn er in verschillende uitvoeringen en kunnen soms worden uitgegeven om een speciale gebeurtenis te herinneren of juist om een bepaalde hobby weer te geven.
Andere trackables - Andere trackables werken hetzelfde als travel bugs, maar komen voor in verschillende vormen. Ze zijn er in de vorm van sleutelhangers, stickers, maar ook als kledingstuk. Sommige trackables worden dan ook niet in een geocache gestopt, maar kunnen worden gelogd als je ze tegenkomt. Zo kan er bijvoorbeeld een trackable-sticker op een auto zijn geplakt.

Het volgende filmpje geeft een korte uitleg over trackables:

Welke sites zijn handig bij het geocachen?
www.geocaching.com De officiele Geocaching website, hier schrijf je jezelf in en kun je alle geocaches vinden.
www.geocaching.nl De Nederlandse site, voor extra NL info.
geocaching.marckoppert.com/geocacheTools.php?page=wordValue Diverse online tools die handig kunnen zijn.
http://www.techblazer.com/geocaching-log-sheets/ Allerlei verschillende logsheets


Hulp nodig bij het oplossen van een Mystery cache?
Als je hulp nodig hebt bij het oplossen van een geocache zijn er hier genoeg mensen die je graag een eindje op weg helpen. Denk er echter wel aan om eventuele (deel-)antwoorden in spoiler-tags te zetten, sommige mensen lossen de puzzels liever zelf op!

Wil je een keer met andere mensen geocachen?
Vanuit dit topic worden er regelmatig FOK! Geocache Meets georganiseerd. Leuk als je eens een keer met andere mensen wilt geocachen, maar ook leuk voor beginners om kennis te maken met het geocachen onder begeleiding van ervaren geocachers.
Elke meet spreken we in een andere plaats af om daar een aantal geocaches te gaan zoeken. Zo zijn we in het verleden al in Utrecht, Bussum, Leiden en Leusden geweest. Is jouw stad de volgende op ons lijstje?
Hoe dan ook: Iedereen is welkom!

Wordt er bij een meet ook gelogd als ÚÚn team?
Vanaf de vierde FOK! Geocache Meet in Leusden is er besloten om naast de eigen usernames ook als teamFOK! te loggen. Dit account is aangemaakt om te loggen welke geocaches door FOK!kers gezamelijk zijn gelogd. Dit kan zijn tijdens een FOK! Geocache Meet, maar ook tijdens een FOK! Geocache mini-Meet. Eigenlijk zolang er via dit topic is afgesproken dus.
Wil je ook loggen als teamFOK! stuur dan even een PM naar Rockfire voor de inloggegevens.

Welke FOK!kers geocachen?
Hieronder een lijstje van FOK!kers die ook geocachen:

FOK!-username - Geocaching-username
automatic_ - Purk87 (Noord-Brabant)
BaasKwadraat - poosmells25
belle1608 - anti-krakers (Zuid-Holland)
Blue Thunder - ronkna (Den Helder)
Borizzz - Borizzzz (Gelderland)
Cbf600 - cream240 (Groningen)
c0nd0r - c0nd0r (Overijssel)
datisstom - Flatl (Venlo)
DaMook - DaMook (Eindhoven)
DeLuna - Deluna92 (Heerenveen)
dralion13 - dralion13
Elunite - Elunite (BelgiŰ)
Erwin1973 - Erwin73
Eska - ???
j669 - j669 Brabant
jefmen - jefmen (Rotterdam - Hank)
Goverman - Govermans (Den Haag)
Jojogirl - Jojogirl (Leiden)
kwiebuske - zwarte_hand (Hellevoetsluis - en waar mijn werk mij brengt (detachering))
LamstraalASD - ???
liesje1979 - Annelies1979 (Den Haag)
Lijnloos - Lijnloos (Leusden)
Magneet - ???
maartend - MacDD (Terneuzen)
motorbloempje - Faithy
Nanook24 - Daffie (Noord Holland - West Friesland)
NaRRaToR - MegaTobi (Noord-Brabant)
Nembrionic - ???
nikky - Chavasch
OzBunyip - Nat&Es (Brisbane, AustraliŰ)
Poppenkastpop - _KJH_ (Groningen)
qltel - qltel (Goch, Duitsland)
Randa_v - ???
Reintji - Reintji (Groningen)
Rewimo - Rewimo (Goch, Duitsland)
RJD - Erjeetje
??? - Robert1983
Rockfire - Rockfire (Amersfoort)
Rockiejj - Rockiej (Zuid Holland omstreek Leiden)
sawadie - ??? (Groningen / Drenthe)
Solique - Solique (Zuid-Holland / Noord-Holland)
Spockjuh_ - debuurman (Apeldoorn)
Tha_Duck - Tha_Duckies (NL Utrecht/ DE Eifel)
Thinkk-Pinkk - Th-P_
trainfreak - trainfreak (BelgiŰ)
Yngwie - FirebladeNL (Noord Brabant)

Wil je ook in de lijst? Post dan even je geocaching-username in dit topic.

De OP vind je hier

Omdat J669 geen nieuw deel opent doe ik dat maar.

[ Bericht 1% gewijzigd door qltel op 28-08-2022 09:41:27 ]
pi_205741601
Mijn vraag in het vorige topic nog even herhalen met een kleine toevoeging

Kan iemand mij helpen. Ik heb met de vakantie een iets te grote TB gescoord, die blijft dus in de auto loggen want cachen doe ik niet zo vaak meer. Ik had het ding nooit moeten meenemen natuurlijk. Maar goed.

Wie weet in de noordelijk helft van NH of het (zuid)westelijke deel van Friesland een beetje groot formaat kist. Een ouderwetse munitiekist of een groter formaat broodtrommel waar ik dat ding weer netjes kan achterlaten. Het selecteren op cachegrote heb ik geen vertrouwen meer in want alles groter dan een filmrolletje heet tegenwoordig al grote cache. Ik zoek dus iets wat werkelijk groot is. Bij voorkeur een traditional buiten de bebouwde kom. Dat ik die cache mogelijk (tien jaar terug) al gedaan hebt maakt me niet uit want die TB nog langer vast houden vind ik niet zo leuk voor de eigenaar.

TLDR: Een grote cache in NH noord of FR west.
pi_205742273
Mijn naam mag trouwens ook wel in de lijst. Mijn foknaam is identiek aan mijn GC-naam, provincie Noord-Brabant.
Miata is always the answer
pi_205742863
In de OP staan allemaal broken links..
Leven: why ook eigenlijk not!
  Moderator / FOK!Fotograaf donderdag 25 augustus 2022 @ 16:07:08 #5
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_205743093
Ik kan de OP wel eens opkalefateren als de TS daar geen bezwaar tegen heeft.. TS kan het natuurlijk ook zelf doen.
pi_205743170
Mijn naam mag ook wel in het lijstje, GC naam is ook Nijna :)

Niet heel fanatiek, bijna 300 finds. En ook wel ideeŰn voor een cache, maar nog nooit tot uitvoering gekomen.
Mama van 2 lieve meiden :)
pi_205757857
Op vakantie weer lekker gewandeld en wat caches gevonden. Altijd leuk om op mooie plekken te komen die je zelf niet zomaar zou vinden.
Geen hele bijzondere trouwens. Al hebben we wel onze eerste van opencaching gevonden. We waren de eerste vinder in 4 jaar :D

Nu nog een plek vinden om de TB te leggen. De foto opdracht hebben we al gedaan :)
pi_205757965
quote:
0s.gif Op donderdag 25 augustus 2022 16:07 schreef qltel het volgende:
Ik kan de OP wel eens opkalefateren als de TS daar geen bezwaar tegen heeft.. TS kan het natuurlijk ook zelf doen.
Ga gerust je gang. Ik zie er geen begin en eind aan om eerlijk te zijn.

Het stuk is vreselijk gedateerd maar het herschrijven vind ik mezelf niet de juiste persoon voor.
  Moderator / FOK!Fotograaf zondag 28 augustus 2022 @ 08:53:52 #9
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_205770762
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 augustus 2022 21:18 schreef qajariaq het volgende:

[..]
Ga gerust je gang. Ik zie er geen begin en eind aan om eerlijk te zijn.

Het stuk is vreselijk gedateerd maar het herschrijven vind ik mezelf niet de juiste persoon voor.
IK heb al een klein beginnetje gemaakt. De rest komt na mijn vakantie.
pi_206025353
Samen met mijn vrouw ben ik Team YarDie (Zuid-Limburg)
"Ik rotzooi maar wat aan" (Karel Appel)
pi_206268201
Lekker wandel-weer vandaag!
Het werd tijd :@ - vandaag hebben we eindelijk de TB die we op vakantie oppikten weer op reis geholpen. Hier in de regio bleek een TB hotel te zitten, daar paste hij in ^O^
Er lag nog een (kleinere) trackable, die hebben we meegenomen. Ik denk dat we die wel eerder ergens kunnen droppen.
pi_206489510
Paar daagjes naar Friesland geweest, altijd leuk om een paar caches mee te pakken. TB gedropt op een leuk plekje en ook een leuke labcache gedaan. Helaas op ground zero van de bonuscache niets te vinden en ook geen reactie van de owner gehad. Jammer is dat.

Twee bijzondere caches gevonden:
Op (bij) een klein stationnetje... Kind was dol op deze :)

Deze was snel gevonden, maar hoe hij bedoeld was om te openen?!
was niet bedoeld om te spoileren, dus weg

[ Bericht 7% gewijzigd door Hupje op 29-10-2022 21:31:19 ]
pi_206490223
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 oktober 2022 18:38 schreef Hupje het volgende:

Deze was snel gevonden, maar hoe hij bedoeld was om te openen?!

Beetje heel erg een spoilerplaatje, die tweede.
pi_206491782
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 oktober 2022 19:36 schreef qajariaq het volgende:

[..]
Beetje heel erg een spoilerplaatje, die tweede.
Aangepast.
pi_206558475
Zijn er ook nog hengelaars hier? Ik ben een paar weken terug begonnen met mijn eerste hengelcaches en het is echt verslavend! Een simpele hengel van de Decathlon, een plastic haak van een oude kleerhanger en een hoop ducktape, maar het werkt. Muggles denken wel helemaal dat je niet goed bij je hoofd bent. Het enige jammere is wel dat je er nog niet goed op kunt filteren.

Oh ja
quote:
0s.gif Op zondag 19 juni 2022 12:27 schreef j669 het volgende:
Ik ben begin 30 en heb gewoon een fulltime baan, maar als ik gepensioneerd was (en nog goed ter been) had ik het ook wel geweten. Ik zit nu op 76 caches, maar merk wel dat ik er steeds meer tijd voor probeer vrij te maken.
Dik 4 maanden verder en de teller staat al op bijna 800. :P

[ Bericht 2% gewijzigd door j669 op 04-11-2022 19:27:28 ]
Miata is always the answer
pi_206559158
Hengelen hebben wij nog nooit gedaan. We hebben inmiddels wel een uitschuifbare magneetstok :+
  Moderator / FOK!Fotograaf vrijdag 4 november 2022 @ 21:56:06 #17
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_206560850
nee, heb wel een gehengeld toen ik met anderen meeliep, maar verder sla ik die dingen mooi over. Ieder zijn hobby, maar ik heb er geen zin in.
pi_206563105
Wij hebben ook een hengel (eigenlijk 2, maar bij ene is een stukje afgebroken waardoor deze nu kleiner is geworden).
Als wij een hengelcache tegenkomen, dan proberen we die wel, maar we gaan ze niet speciaal uitzoeken.
Helaas zijn ze wel populairder aan het worden. Ben je bezig met een rondje van 30 caches, zit er ineens een hengelcache tussen. Of zelfs nachtcaches waarbij je moet hengelen..
pi_206563167
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 november 2022 19:21 schreef j669 het volgende:
Zijn er ook nog hengelaars hier? Ik ben een paar weken terug begonnen met mijn eerste hengelcaches en het is echt verslavend! Een simpele hengel van de Decathlon, een plastic haak van een oude kleerhanger en een hoop ducktape, maar het werkt. Muggles denken wel helemaal dat je niet goed bij je hoofd bent. Het enige jammere is wel dat je er nog niet goed op kunt filteren.

Oh ja
[..]
Dik 4 maanden verder en de teller staat al op bijna 800. :P
Er hangt er hier 1 heel dichtbij, we hebben de puzzel opgelost en de cache zien hangen, alleen geen hengel die lang genoeg is...
Wat voor hengel heb je?
Ik heb nu voor het golfen wel een ballenhengel van ruim 4 meter, misschien dat we het daar maar eens mee gaan proberen, even een haakje eraan knutselen dan, maar we schatten in dat het ding hoger hangt...

We zijn niet heel fanatiek trouwens, wel weer premium genomen, dus zouden eigenlijk maar weer eens een rondje moeten gaan maken ;). En nog steeds allerlei ideeŰn om zelf een te leggen, maar van de uitvoering is het nog niet gekomen.
Misschien toch maar eens iets mee gaan doen...
Mama van 2 lieve meiden :)
pi_207472260
De eerste twee caches van 2023 gevonden vandaag. Ik zocht een reden om de auto even warm te rijden. We waren bij een theetuin die ik zeker in bloementijd nog wel eens wil bezoeken. Wel lastig, want daar stonden zo veel snuisterijen dat het helemaal niet obvious was waar de cache lag :D
  zondag 8 januari 2023 @ 18:37:21 #21
277627 Seven.
We are Borg.
pi_207473515
Leuk, als m’n zoontje oud genoeg is, wil ik met hem gaan geocachen. Hij is pas 2 helaas :') .
Resistance is futile.
pi_207474571
Als het goed is ligt er hier vlakbij een nieuwe, maar we zijn nog niet eens wezen kijken... misschien moet dat dan de eerste van dit jaar maar worden...
Mama van 2 lieve meiden :)
  zondag 8 januari 2023 @ 22:32:45 #23
342418 VKV
Plausibel
pi_207476577
quote:
14s.gif Op zondag 8 januari 2023 18:37 schreef Seven. het volgende:
Leuk, als m’n zoontje oud genoeg is, wil ik met hem gaan geocachen. Hij is pas 2 helaas :') .
Ik heb laatst voor het eerst een paar caches samen met mijn zoontje gezocht, wel een beetje grote en populaire caches gezocht die makkelijk te vinden waren, en was een groot succes. Hij is 4 dus nog twee jaartjes wachten haha
pi_207476678
Wij zijn gestart in de coronatijd, toen was mijn zoontje 4 en dat ging toen prima.
pi_207479168
Mijn kinderen vonden vooral de caches waar iets te ruilen in zat leuk. Maar vaak zit er een hoop zooi in...
Intussen willen ze niet meer mee geocachen (13 en 15).
Mama van 2 lieve meiden :)
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')