Het punt is dat ze dus daar ook VMBO ook bij gaan voegen.quote:Op dinsdag 23 augustus 2022 15:57 schreef Alpha0 het volgende:
Een gezamenlijke Havo / VWO brugklas, of een gezamenlijke Havo / Mavo brugklas, ik kan er mee leven maar na de 1e moet iedereen zijn eigen weg kunnen bewandelen.
Goed om te horen. Gefeliciteerd alvast!quote:Op dinsdag 23 augustus 2022 14:08 schreef Gia het volgende:
Maar goed, is toch helemaal goed gekomen. Hij heeft er, vanuit zichzelf, keihard aan gewerkt om zover te komen en zonder studieschuld. Nog een jaar, dan is hij master of science.
Nou omdat er veel meer domme mensen zijn, zullen juist de slimme mensen gedist worden… en in de pauze in elkaar geschopt.quote:Op dinsdag 23 augustus 2022 16:04 schreef raptorix het volgende:
[..]
Het punt is dat ze dus daar ook VMBO ook bij gaan voegen.
Dat zal wat worden, ik weet niet of mijn klas vroeger echt zo meedogenloos was, maar mensen die domme vragen stelden werden wel heel hard gedist, hoe moet dat dan?
Er is helemaal geen voornemen bij de politiek om dit te doen dus wat ben je weer onnozel aan het brallen?quote:Op dinsdag 23 augustus 2022 12:23 schreef Alpha0 het volgende:
Zoveelste migranten probleem waarbij de oplossing ten koste gaat van autochtonen. En komende verkiezingen weer doodleuk VVD66 stemmen.![]()
Jawel want tijdens de coalitiebesprekingen is het hier wel degelijk over gegaan.quote:Op dinsdag 23 augustus 2022 16:25 schreef Hexagon het volgende:
[..]
Er is helemaal geen voornemen bij de politiek om dit te doen dus wat ben je weer onnozel aan het brallen?
Ik was een kind met een 'moeilijke thuissituatie' die via een behoorlijke omweg zijn potentieel moest bereiken dus ik begrijp de wens maar al te goed. Desondanks heb ik moeite met deze benadering omdat schaal en karakter van het probleem van heel andere aard is. Het gaat hier niet louter om een paar individuen die achtergesteld zijn door dysfunctionele ouders. Het gaat hier om legio kinderen die anders opgevoed worden. Andere taal, andere waarden, andere interesses. Nogal wiedes dat ernstig ingrijpen (systeemherziening) op den duur nodig geacht wanneer je jouw verlangen voor al die kinderen - die het product zijn van zo een opvoeding - op hen projecteert.quote:Op dinsdag 23 augustus 2022 14:44 schreef Claudia_x het volgende:
Er worden verschillende oorzaken voor gegeven. Een oorzaak is dat leerkrachten (onbewuste) vooroordelen hebben. In Amsterdam mogen leerkrachten nu thuissituatie niet meer mee laten wegen bij het uitbrengen van een schooladvies: er wordt puur gekeken naar het kind zelf. Voorheen gebeurde het namelijk vaak dat er een argument kwam als 'het ontbreekt het kind aan adequate ondersteuning vanuit de ouders'. Dat argument snap ik overigens wel, maar het kind is de dupe. Ik vind in ieder geval dat een kind met potentieel een kans verdient.
Je bedoelt de dominantie van Nederlandse taal in Nederland waardoor Nederlandse kinderen het 'geluk' hebben dat ze het in eigen land goed kunnen doen? Is dat nu al een teken van elitairisme? Maar het is inderdaad wel een probleem dat jongens in een rap tempo afvallen. De discrepantie tussen m en v onder allochtonen is vermoedelijk nog groter. Iets met de omgang van het temperament, concludeerde we in een ander topic. Geen idee hoe je daar een werkbare ommeslag in realiseert.quote:Een andere oorzaak zou zijn dat het onderwijs is toegesneden op de taal, cultuur etc. van de elite waardoor diezelfde elite bij voorbaat al een voordeel heeft. Daar lijkt me veel moeilijker iets aan te doen en de vraag is of het wenselijk is. Je krijgt dan van die uitwassen als 'foutief taalgebruik bestaat niet!'. Toch is het goed om je ervan bewust te zijn, bijvoorbeeld dat met een bepaald type onderwijs jongens in het nadeel zijn. Daar valt wel wat aan te verbeteren (meer mannelijke leerkrachten voor de klas, kiezen voor meer fysieke onderwijsactiviteiten).
Ik mis trouwens nog wel de kansen die geboden worden ná het behalen van wat wat onder de potentie ligt. Is opklimmen moeilijker geworden de laatste decennia?quote:En dan speelt nog mee dat mensen met invloed (bijv. hoogopgeleide ouders) elk systeem zullen proberen te manipuleren zodat zij er baat bij hebben. De citotoetstrainingen zijn daar een voorbeeld van. Daar lijkt me weinig aan te doen. Er zijn wel initiatieven om de verschillen die zo worden gecreëerd te bestrijden, zoals het bieden van gratis bijles aan kansarme kinderen. Maar de vraag rijst dan onherroepelijk waarom daar bijles voor nodig is: moet het onderwijs hier niet in voorzien?
In het artikel zelf werd al aangekaart dat docenten dit onwerkbaar achten. Misschien moet je hen eerder loslaten in kleinere vwo-klassen, en 'twijfelaars' in een grotere groep vasthouden. Al trek je de twijfelaars dan waarschijnlijk weer eerder naar beneden.quote:Op dinsdag 23 augustus 2022 14:56 schreef Claudia_x het volgende:
En de indruk ontstaat nu - onterecht - dat de Onderwijsraad een driejarige brugklasperiode voor iedereen wil zonder een vorm van differentiatie. Dat is niet zo. Uit het rapport, dat in april verscheen (p.8):
Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat kinderen van wie al duidelijk is dat ze vwo aankunnen drie jaar lang in hun ontwikkeling worden geremd. Sterker nog, die kinderen zouden veel eerder ruimte moeten krijgen om te excelleren. Dat men sceptisch is, snap ik wel: het moet in de praktijk maar te regelen zijn en uitpakken zoals de Onderwijsraad hoopt.
Met gewoon slim zijn en vmbo-niveau vakken (tenzij je Stephen Hawking niveau bent) kun je niet een universitaire opleiding natuurkunde of wiskunde beginnen. Daar heb je echt wel vwo natuurkunde/wiskunde voor nodig.quote:Op dinsdag 23 augustus 2022 15:06 schreef raptorix het volgende:
[..]
Die aansluiting voor HBO zou gewoon moeten lukken, voor Universiteit moet je maar gewoon slim zijn, schiften we ook wat beter, dus komt mooi uit.
Toen ik naar Laboratoriumopleiding ging, kregen we Natuurkunde Havo4/5 in 6x4 uur er in gepompt, uiteraard veel zelfstudie, maar wel te doen. Daarnaast is WO natuur en wiskunde in principe sowieso alleen weggelegd voor mensen met heel heel veel aanleg, anders word het een behoorlijke martelgang.quote:Op dinsdag 23 augustus 2022 17:53 schreef silverhill het volgende:
[..]
Met gewoon slim zijn en vmbo-niveau vakken (tenzij Stephen Hawking niveau) kun je niet een universitaire opleiding natuurkunde of wiskunde beginnen. Daar heb je echt wel vwo natuurkunde/wiskunde voor nodig.
Wat je dan dus krijgt is een run op de gymnasia. De meeste ouders snappen wel dat andere kinderen onderdeel uitmaken van de stimulerende omgeving van hun kind.quote:Op dinsdag 23 augustus 2022 15:57 schreef Alpha0 het volgende:
Een gezamenlijke Havo / VWO brugklas, of een gezamenlijke Havo / Mavo brugklas, ik kan er mee leven maar na de 1e moet iedereen zijn eigen weg kunnen bewandelen.
Ja ik heb wel eens geholpen bij bachelor biologie, nadat er in een paar weken wiskunde erin gepompt/bijgespijkerd werd en 80% het eerste examen niet haalde. Wat je aantreft aan beheersing (logarithmes, machtsverheffing, breuken) is behoorlijk treurig, maar nog altijd een lichtjaar verder dan vmbo-niveau.quote:Op dinsdag 23 augustus 2022 17:55 schreef raptorix het volgende:
[..]
Toen ik naar Laboratoriumopleiding ging, kregen we Natuurkunde Havo4/5 in 6x4 uur er in gepompt, uiteraard veel zelfstudie, maar wel te doen. Daarnaast is WO natuur en wiskunde in principe sowieso alleen weggelegd voor mensen met heel heel veel aanleg, anders word het een behoorlijke martelgang.
Ik weet het, voor mij was het ook onvoldoende en de reden waarom ik gestopt ben, men zei: dat spijkeren we wel bij, maar het is erg lastig om 2 jaar natuurkundig er in paar weken in te rammen. Vooral omdat het vrij droge stof is. Wat je wel kunt doen is Natuur en Wiskunde als activiteit aanbieden, volgens mij doen ze dat op de Highschools ook zo.quote:Op dinsdag 23 augustus 2022 18:01 schreef silverhill het volgende:
[..]
Ja ik heb wel eens geholpen bij bachelor biologie, nadat er in een paar weken wiskunde erin gepompt/bijgespijkerd werd en 80% het eerste examen niet haalde. Wat je aantreft aan beheersing is behoorlijk treurig, maar nog altijd een lichtjaar verder dan vmbo-niveau.
Ja, of gewoon over 5/6 jaar uitspreiden op de middelbare school.quote:Op dinsdag 23 augustus 2022 18:03 schreef raptorix het volgende:
[..]
Ik weet het, voor mij was het ook onvoldoende en de reden waarom ik gestopt ben, men zei: dat spijkeren we wel bij, maar het is erg lastig om 2 jaar natuurkundig er in paar weken in te rammen. Vooral omdat het vrij droge stof is. Wat je wel kunt doen is Natuur en Wiskunde als activiteit aanbieden, volgens mij doen ze dat op de Highschools ook zo.
Is ook altijd het gedoe bij schakelprogramma's vanuit het HBO.quote:Op dinsdag 23 augustus 2022 18:01 schreef silverhill het volgende:
[..]
Ja ik heb wel eens geholpen bij bachelor biologie, nadat er in een paar weken wiskunde erin gepompt/bijgespijkerd werd en 80% het eerste examen niet haalde. Wat je aantreft aan beheersing is behoorlijk treurig, maar nog altijd een lichtjaar verder dan vmbo-niveau.
Ja maar dan zit je dus in zo een systeem met het niveau verschil.quote:Op dinsdag 23 augustus 2022 18:04 schreef silverhill het volgende:
[..]
Ja, of gewoon over 5/6 jaar uitspreiden op de middelbare school.
Daar kan ik voor een groot deel in mee gaan.quote:Op dinsdag 23 augustus 2022 18:07 schreef raptorix het volgende:
[..]
Ja maar dan zit je dus in zo een systeem met het niveau verschil.
Sowieso denk ik dat Wiskunde op school flink op de schop moet, maak het een stuk praktischer en schrap het grootste deel van de theorie voor de "normale" leerlingen, ik werk zelf als Developer, heb je toch regelmatig wiskunde nodig, maar de dingen die ik geleerd heb hoef ik eigenlijk nooit toe te passen, ik heb bijvoorbeeld 0 statistiek gehad, terwijl dat juist enorm nuttig is in het dagelijks leven. En het refactoren van formules (weten even niet meer hoe dat heet), dat heb ik echt nooit nodig gehad.
Als je enkel Latijn hebt en geen Grieks werd het hier Atheneum genoemd, Latijn plus Grieks gymnasium. Overigens kun je ook op het gymnasium er voor kiezen geen eindexamen in Grieks te doen, we hadden ook een extra vak voor klassieke culturele vorming.quote:Op dinsdag 23 augustus 2022 12:39 schreef Alpha0 het volgende:
[..]
Op categoraal gymnasium (bijvoorbeeld Barleus) zit je niet in gemengde brugklassen. Iedereen doet daar vanaf de brugklas gymnasium. Als je gym op een scholengemeenschap kiest dan heb je iig vanaf de 2e Latijn en Grieks (net als op cat gym), hoe dat met gymnasium op een scholengemeenschap in de brugklas zit weet ik niet. Denk dat Latijn daar gewoon het extra vak is voor de brugklassers die vanaf de 2e gym willen doen.
Ik dacht dat Atheneum standaard Gymnasium minus klassieke talen was. Geen Latijn, geen Grieks.quote:Op dinsdag 23 augustus 2022 19:52 schreef BlaZ het volgende:
[..]
Als je enkel Latijn hebt en geen Grieks werd het hier Atheneum genoemd, Latijn plus Grieks gymnasium. Overigens kun je ook op het gymnasium er voor kiezen geen eindexamen in Grieks te doen, we hadden ook een extra vak voor klassieke culturele vorming.
Raar, dit is echt nergens zo. Zelfs op categoriale gymnasia mag je Grieks laten vallen.quote:Op dinsdag 23 augustus 2022 19:52 schreef BlaZ het volgende:
[..]
Als je enkel Latijn hebt en geen Grieks werd het hier Atheneum genoemd, Latijn plus Grieks gymnasium. Overigens kun je ook op het gymnasium er voor kiezen geen eindexamen in Grieks te doen, we hadden ook een extra vak voor klassieke culturele vorming.
Statistiek was juist echt mijn redding bij wiskunde A op de middelbare. De rest ging niet denderend maar door een dikke 9 voor dat schooltentamen en een aantal statistiekvragen op het eindexamen toch net een 6 gemiddeld.quote:Op dinsdag 23 augustus 2022 18:07 schreef raptorix het volgende:
[..]
Ja maar dan zit je dus in zo een systeem met het niveau verschil.
Sowieso denk ik dat Wiskunde op school flink op de schop moet, maak het een stuk praktischer en schrap het grootste deel van de theorie voor de "normale" leerlingen, ik werk zelf als Developer, heb je toch regelmatig wiskunde nodig, maar de dingen die ik geleerd heb hoef ik eigenlijk nooit toe te passen, ik heb bijvoorbeeld 0 statistiek gehad, terwijl dat juist enorm nuttig is in het dagelijks leven. En het refactoren van formules (weten even niet meer hoe dat heet), dat heb ik echt nooit nodig gehad.
dit staat gewoon in het regeerakkoord...quote:Op dinsdag 23 augustus 2022 16:25 schreef Hexagon het volgende:
[..]
Er is helemaal geen voornemen bij de politiek om dit te doen dus wat ben je weer onnozel aan het brallen?
https://www.aob.nl/nieuws(...)n-de-ouders-aan-zet/quote:Eind december 2021 klinkt in het regeerakkoord voor Rutte IV een iets ander geluid. ‘We stimuleren brede en verlengde brugklassen met oog voor de talenten van elke leerling.’
Yep, dat kan prima.quote:Op dinsdag 23 augustus 2022 22:03 schreef Nielsch het volgende:
Veel beleidsmakers en politici doen nu ook net alsof je nooit meer hogerop kan komen als je eenmaal op een niveau bent geplaatst en gebruiken dat maar als excuus om het systeem weer aan te gaan passen.
Mijn vriendin ging van mavo naar havo naar HBO naar universitaire master naar gepromoveerd. Dat kan gewoon in het huidige systeem.
Dit is ook wat er dus gebeurt. In de public-schools op de vs is dit al jarenlang het beleid. Gevolg is dat nog geen een kind dat van zo’n school afkomt iets weet.quote:Op dinsdag 23 augustus 2022 11:37 schreef saparmurat_niyazov het volgende:
[..]
Het gehele niveau omlaag trekken in de richting van de slechtst presterende leerlingen, is ook een manier om de kansengelijkheid te vergroten.
Het kan inderdaad nog steeds, maar het is door allerlei beleidsmatige ingrepen aan de achterkant wel ingewikkelder geworden ten opzichte van een paar decennia geleden. En met name kinderen van de wat minder mondige ouders worden daardoor geraakt.quote:Op dinsdag 23 augustus 2022 22:03 schreef Nielsch het volgende:
Veel beleidsmakers en politici doen nu ook net alsof je nooit meer hogerop kan komen als je eenmaal op een niveau bent geplaatst en gebruiken dat maar als excuus om het systeem weer aan te gaan passen.
Dat is wel een behoorlijke generalisatie. Het ligt er natuurlijk ook maar net aan waar die public school staat. Als je kijkt naar de freshmen klassen op Harvard en Yale zijn het merendeel van de studenten afkomstig van public schools.quote:Op woensdag 24 augustus 2022 11:45 schreef LXIV het volgende:
[..]
Dit is ook wat er dus gebeurt. In de public-schools op de vs is dit al jarenlang het beleid. Gevolg is dat nog geen een kind dat van zo’n school afkomt iets weet.
"Stimuleren", dat ligt dus nog altijd bij de school zelf.quote:Op woensdag 24 augustus 2022 11:04 schreef Nielsch het volgende:
[..]
dit staat gewoon in het regeerakkoord...
[..]
https://www.aob.nl/nieuws(...)n-de-ouders-aan-zet/
Dan pak je dat aan in plaats van dat je de kinderen die het gore lef hebben om beter dan gemiddeld te zijn af te straffen.quote:Op woensdag 24 augustus 2022 11:49 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Het kan inderdaad nog steeds, maar het is door allerlei beleidsmatige ingrepen aan de achterkant wel ingewikkelder geworden ten opzichte van een paar decennia geleden. En met name kinderen van de wat minder mondige ouders worden daardoor geraakt.
Niet alles gelezen, maar die van jou viel op, omdat ik mijzelf er in herkende.quote:Op dinsdag 23 augustus 2022 15:57 schreef Alpha0 het volgende:
Een gezamenlijke Havo / VWO brugklas, of een gezamenlijke Havo / Mavo brugklas, ik kan er mee leven maar na de 1e moet iedereen zijn eigen weg kunnen bewandelen.
Ik heb twee van zulke stapelaars in dienst toevallig. Dus het kan zeker. Het nare is wel dat uitgaande van de citoscores ze eigenlijk direct naar een havo/vwo klas konden. Maar ja het waren slabdoelahs he dus die moet je klein houden.quote:Op dinsdag 23 augustus 2022 22:03 schreef Nielsch het volgende:
Veel beleidsmakers en politici doen nu ook net alsof je nooit meer hogerop kan komen als je eenmaal op een niveau bent geplaatst en gebruiken dat maar als excuus om het systeem weer aan te gaan passen.
Mijn vriendin ging van mavo naar havo naar HBO naar universitaire master naar gepromoveerd. Dat kan gewoon in het huidige systeem.
Is daar wel personeel voor te vinden? Realistischer lijkt me dan hooguit aan het eind van de dag of in tussenuren ofzo, en dat zal al lastig genoeg zijn om te plannen.quote:Op woensdag 24 augustus 2022 16:38 schreef SugeLucky het volgende:
Kinderen met een taalrachterstand zouden in het weekend ook nog les moeten krijgen zodat ze op den duur kunnen meedraaien met de rest.
Ze zullen zelf wat harder moeten werken ipv dat de rest moet worden afgeremd.
Het is nu niet meer te veranderen, maar als ze er wel in geloofden dat je door de Mavo zou fietsen, hadden ze je dan niet voorwaardelijk naar 2-Havo kunnen laten gaan of je wat werk in de zomervakantie kunnen geven?quote:Op woensdag 24 augustus 2022 16:44 schreef Droopie het volgende:
[..]
Niet alles gelezen, maar die van jou viel op, omdat ik mijzelf er in herkende.
Ik zat in de Havo/ Vwo klas.
Door omstandigheden (ziekte en een tijdelijke lastige thuissituatie) mistte ik 6 weken..
Na het eerste jaar adviseerde ze om maar Mavo te doen omdat ik er dan redelijk doorheen kon fietsen.
Tegenwoordig hebben ze best grote scholen, dus een 2e tussenjaar zou/ had best uitkomst kunnen bieden.
In theorie denk ik wel, echter momenteel wordt er zoveel druk gelegd op leraren dat ik niet denk dat ze nog meer ideeen kunnen uitvoeren.
Laat ze eerst maar eens zorgen dat iedereen het aantal uren les krijgt wat wettelijk verplicht is.
De gemiddelde leraar verzuipt al onder hun takenpakket.
Veel keuzes die neerkomen op 'laten we een leerling het voordeel van de twijfel geven' leiden tot strafpunten van de onderwijsinspectie op 'doorstroomrendement' en zulks als zo'n leerling het dan niet blijkt te halen. Vandaar dat veel scholen die keuze liever niet maken, en de makkelijkste route kiezen. Niet in het belang van de leerling, maar dat is nu eenmaal het bureaucratische systeem dat we gecreëerd hebben.quote:Op woensdag 24 augustus 2022 18:14 schreef Fred_B het volgende:
[..]
Het is nu niet meer te veranderen, maar als ze er wel in geloofden dat je door de Mavo zou fietsen, hadden ze je dan niet voorwaardelijk naar 2-Havo kunnen laten gaan of je wat werk in de zomervakantie kunnen geven?
Ik heb dat ook gehad, enkel Havo/VWO trouwens.quote:Op woensdag 24 augustus 2022 17:53 schreef Mutant01 het volgende:
1997 belde, 3 jaar brugklas werd toen al door sommige scholen aangeboden. Niets nieuws onder de zon.
Bizarquote:Op woensdag 24 augustus 2022 18:23 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Veel keuzes die neerkomen op 'laten we een leerling het voordeel van de twijfel geven' leiden tot strafpunten van de onderwijsinspectie op 'doorstroomrendement' en zulks als zo'n leerling het dan niet blijkt te halen. Vandaar dat veel scholen die keuze liever niet maken, en de makkelijkste route kiezen. Niet in het belang van de leerling, maar dat is nu eenmaal het bureaucratische systeem dat we gecreëerd hebben.
Ik denk een jaar of 20. En Sander Dekker heeft het uiteraard nog erger gemaakt.quote:
Dank je.quote:Op woensdag 24 augustus 2022 20:29 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Ik denk een jaar of 20. En Sander Dekker heeft het uiteraard nog erger gemaakt.
Geen enkel systeem is optimaal voor iedere leerling natuurlijk, maar ik ben nog steeds van mening dat de basis onder de mammoetwet prima is. Daarom kun je, m.i., beter de veranderingen terugdraaien die het systeem slechter hebben gemaakt dan een heel nieuw idee doordrukken.quote:Op woensdag 24 augustus 2022 20:44 schreef Alpha0 het volgende:
[..]
Dank je.
En waarom gaat het zo? Wat was er mis met hoe het daarvoor ging?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |
Dat begrijpen we, maar is wel erg jammer. Je kunt FOK! namelijk wel gratis LEZEN, maar we kunnen FOK! niet gratis MAKEN. De inkomsten van de advertenties zorgen ervoor dat we de kosten van de site kunnen dragen zodat je ook morgen FOK! nog kunt bezoeken.
Zou je willen overwegen om voor FOK! een uitzondering te maken in je adblocker (of andere middelen die onze ads blokkeren)? Je krijgt deze melding dan nooit meer te zien.
Ja, ik wil fok.nl whitelisten, laat me zien hoe
Ik neem liever een premium account zodat ik geen advertenties hoef te zien (je moet eerst inloggen)
Ja, breng me naar de shop