quote:AMSTERDAM - Amerikaanse bezoekers van fastfoodketen McDonald’s zetten hun tanden liever in echte vleesburgers dan de vegetarische variant McPlant. Een gebrek aan vraag naar burgers van Beyond Meat doet McDonald’s in de VS besluiten ze in de meeste restaurants van het menu te halen.
Heb ooit eens een groenteburger gehad bij McDonald's... vond het geen succes!quote:Het betekent een domper voor één van de grootste producenten van vleesvervangers in Amerika. Niet alleen klapte de beurskoers van het aandeel onderuit, het Californische bedrijf heeft ook medewerkers ontslagen. The Washington Times stelt dat de fastfoodketen ‘McDone’ is (klaar) met de, of in elk geval deze, vegaburger.
Vorig jaar kondigden beide bedrijven een driejarige samenwerking aan. Een pilot in slechts enkele vestigingen van McDonald’s leek veelbelovend, maar het opschalen naar 600 restaurants is bezoekers niet goed bekomen. In Nederland was de McPlant eind vorig jaar enkele maanden als proef verkrijgbaar.
Namaak
Vleespublicist Reinout Burgers, die zelf enkele jaren vegetariër is geweest, is niet verbaasd over het nieuws uit de VS. ,,Vegetarische burgers zijn namaak. En zo proeven ze ook”, oordeelt hij. Uit plantaardige eiwitten zijn volgens hem best lekkere maaltijden te maken, maar een burger perfect namaken zodat het echt op een vleesburger lijkt, is een hele uitdaging.
Niet alleen de poging van Beyond Meat om liefhebbers van McDonald’s te overtuigen verliep stroef, ook introducties in andere Amerikaanse fastfoodketens gaan moeizaam. Samenwerking met KFC, Taco Bell en Pizza Hut hebben nog niet geleid tot vaste items op Amerikaanse menu’s. Een onweerstaanbare plantaardige pepperoni pizza blijkt nog een brug te ver.
Pablo Moleman, medeoprichter van ProVeg Nederland, wijst erop dat een tegenvaller voor Beyond Meat niet gelijk betekent dat de hele sector van vleesvervangers het moeilijk heeft in de VS. Hij is bovendien positief over de uitrol van vegetarische hamburgers in Europa. ,,In Oostenrijk heeft Burger King de vegetarische variant zelfs standaard gemaakt, onder het motto ‘Normal oder mit Fleisch?’.
Ook Burgers gelooft wel dat consumenten er open voor staan: ,,Mensen zijn nieuwsgierig. En velen willen best, uit klimaat- of dierwelzijnsoverwegingen, een vegaburger uitproberen. Maar om te beklijven moet die wel voldoen aan de kwaliteit van vleesexemplaren. Dat lukt nog te vaak niet goed genoeg.”
’Kleffe sojaballen’
ProVeg is optimistischer. De organisatie stelt zich ten doel om de consumptie van dieren tussen nu en 2040 te halveren. Moleman is blij met het, in zijn ogen, groeiende aanbod van vegetarische smakelijkheden door fastfoodketens in Nederland. ,,En in België is één op de drie verkochte Whoppers van de Burger King al de veggie variant.”
Als consumenten willen kiezen voor plantaardige burgers, prima, maar het moet geen dwang worden. Dat stelt Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de koepel van Nederlandse Pluimveeslachterijen, Nepluvi. ,,Vegetarische fabrikanten proberen het wel, maar veel consumenten zijn nog steeds niet overtuigd. Ze zijn niet gek, het smaakt als kleffe sojaballen. Maar ik ben natuurlijk niet objectief.”
Hoe goed de uitrol van plantaardige producten bij McDonald’s in Nederland verloopt, is onduidelijk. Een woordvoerder van het concern was niet bereikbaar.
Efficiënter op elke manier. Bijvoorbeeld broeikas gassen:quote:Op donderdag 11 augustus 2022 16:20 schreef HowardRoark het volgende:
[..]
Efficiënter op welke manier? En waar heb je het idee dat er wordt geprobeerd om feiten te ontkennen?
Deze studie inmiddels befaamde studie ken ik. Die wordt driftig gebruikt door veel activisten om hun confirmation bias te bevestigen. Alleen deze studie generaliseert nogal, want het maakt bijvoorbeeld veel verschil of jij een stukje rundvlees koopt van de supermarkt (niet biologisch), of een stukje grasgevoerd rundvlees dat van een biologische, kleinschalige boer komt. Dit geeft dan ook aan dat het niet product op zichzelf niet het probleem is, maar de manier tot het product tot stand komt.quote:Op donderdag 11 augustus 2022 17:40 schreef Gimmick het volgende:
[..]
Efficiënter op elke manier. Bijvoorbeeld broeikas gassen:
[ afbeelding ]
Gebruik van land:
[ afbeelding ]
Water
[ afbeelding ]
En je denkt dat een grasgevoerd koetje op de één of andere manier veel efficiënter is qua land, watergebruik en uitstoot van broeikasgassen ofzo?quote:Op donderdag 11 augustus 2022 18:44 schreef HowardRoark het volgende:
[..]
Deze studie inmiddels befaamde studie ken ik. Die wordt driftig gebruikt door veel activisten om hun confirmation bias te bevestigen. Alleen deze studie generaliseert nogal, want het maakt bijvoorbeeld veel verschil of jij een stukje rundvlees koopt van de supermarkt (niet biologisch), of een stukje grasgevoerd rundvlees dat van een biologische, kleinschalige boer komt. Dit geeft dan ook aan dat het niet product op zichzelf niet het probleem is, maar de manier tot het product tot stand komt.
Daar is niets egocentrisch aan. De mens moet ook gewoon eten en er zal altijd een bepaalde mate van invloed zijn op de natuur daardoor. Het perfecte groene en duurzame utopia bestaat nu eenmaal niet en dat is voor sommigen nogal lastig te accepteren.quote:Op donderdag 11 augustus 2022 17:47 schreef Elan het volgende:
Vind die vega mc 'chicken' best te nassen eigenlijk. Lang niet zo lekker als de echte met kip maar er zal uiteindelijk toch een omslag moeten komen in ons eetgedrag gezien de conditie van het klimaat en het enorme dierenleed dat gepaard gaat met onze perceptie van vlees eten. Vlees past simpelweg maar in beperkte mate in het dieet van de toekomst. Al snap ik die mensen die zeggen dikke lul niet te vreten al te goed verder. Maar het is wel egocentrisch.
Inderdaad. Denk jij van niet dan?quote:Op donderdag 11 augustus 2022 18:47 schreef Monolith het volgende:
[..]
En je denkt dat een grasgevoerd koetje op de één of andere manier veel efficiënter is qua land, watergebruik en uitstoot van broeikasgassen ofzo?
Je kunt ook gewoon geen vlees eten, of veel minder. Aangezien er nog generaties na jou komen die verder moeten is de aarde onnodig op laten warmen omdat jij tegen beter weten in en koste van alles je stukje vlees moet is egocentrisch.quote:Op donderdag 11 augustus 2022 18:51 schreef HowardRoark het volgende:
[..]
Daar is niets egocentrisch aan. De mens moet ook gewoon eten en er zal altijd een bepaalde mate van invloed zijn op de natuur daardoor. Het perfecte groene en duurzame utopia bestaat nu eenmaal niet en dat is voor sommigen nogal lastig te accepteren.
[..]
Inderdaad. Denk jij van niet dan?
Nee. Het probleem zit hem er simpelweg in dat een koe een vrij inefficiënte omzetting van voedingsstoffen in calorieën kent en daarbij ook nog eens heel veel broeikasgassen uitstoot.quote:Op donderdag 11 augustus 2022 18:51 schreef HowardRoark het volgende:
[..]
Daar is niets egocentrisch aan. De mens moet ook gewoon eten en er zal altijd een bepaalde mate van invloed zijn op de natuur daardoor. Het perfecte groene en duurzame utopia bestaat nu eenmaal niet en dat is voor sommigen nogal lastig te accepteren.
[..]
Inderdaad. Denk jij van niet dan?
De mens moet inderdaad gewoon eten maar de mens moet niet per se vlees eten. Het perfect groene en duurzame utopia bestaat niet en dat wordt ook door niemand hier beweerd (zoveelste stropop in deze reeks). Daarnaast maak ook jij weer de nirvana fallacy. Zolang we produceren zal er altijd een bepaalde mate van vervuiling zijn. De ene vorm van productie heeft echter een vele malen grotere impact dan de andere.quote:Op donderdag 11 augustus 2022 18:51 schreef HowardRoark het volgende:
[..]
Daar is niets egocentrisch aan. De mens moet ook gewoon eten en er zal altijd een bepaalde mate van invloed zijn op de natuur daardoor. Het perfecte groene en duurzame utopia bestaat nu eenmaal niet en dat is voor sommigen nogal lastig te accepteren.
[..]
Inderdaad. Denk jij van niet dan?
Feit: het grootste deel van het vlees dat gekocht wordt komt niet van de kleinschalige boer. Waarom? Omdat dit totaal niet duurzaam is en het voor de boeren ook niet rendabel is tenzij ze het voor een prijs verkopen die voor steeds minder mensen is weggelegd. De kleinschalige boer zal helaas uitsterven.quote:Op donderdag 11 augustus 2022 18:44 schreef HowardRoark het volgende:
[..]
Deze studie inmiddels befaamde studie ken ik. Die wordt driftig gebruikt door veel activisten om hun confirmation bias te bevestigen. Alleen deze studie generaliseert nogal, want het maakt bijvoorbeeld veel verschil of jij een stukje rundvlees koopt van de supermarkt (niet biologisch), of een stukje grasgevoerd rundvlees dat van een biologische, kleinschalige boer komt. Dit geeft dan ook aan dat het niet product op zichzelf niet het probleem is, maar de manier tot het product tot stand komt.
De inname van vlees minderen is natuurlijk niets mis mee, het is sowieso niet gezond om bij elke dag grote hoeveelheden vlees te consumeren. Helemaal niet als dit ook nog eens flink bewerkt is. Ik eet voornamelijk vis, gevogelte en misschien twee keer in de maand een lekker biefstukje. Maar geen vlees meer eten? Daar zie ik geen reden toe.quote:Op donderdag 11 augustus 2022 18:56 schreef Elan het volgende:
[..]
Je kunt ook gewoon geen vlees eten, of veel minder. Aangezien er nog generaties na jou komen die verder moeten is de aarde onnodig op laten warmen omdat jij tegen beter weten in en koste van alles je stukje vlees moet is egocentrisch.
Dus als je daar veel minder van zou hebben, die op een kleinschalige en natuurlijke manier worden gehouden, zou dat al een hele positieve impact hebben.quote:Op donderdag 11 augustus 2022 19:02 schreef Monolith het volgende:
[..]
Nee. Het probleem zit hem er simpelweg in dat een koe een vrij inefficiënte omzetting van voedingsstoffen in calorieën kent en daarbij ook nog eens heel veel broeikasgassen uitstoot.
Ik zie juist erg veel potentie voor zulke boeren. Mensen maken steeds meer bewustere keuzes mbt hun voedsel. Het is alleen wel belangrijk om vlees voor iedereen betaalbaar te houden. Dat ligt een probleem voor de politiek.quote:Op donderdag 11 augustus 2022 19:08 schreef Intint het volgende:
[..]
Feit: het grootste deel van het vlees dat gekocht wordt komt niet van de kleinschalige boer. Waarom? Omdat dit totaal niet duurzaam is en het voor de boeren ook niet rendabel is tenzij ze het voor een prijs verkopen die voor steeds minder mensen is weggelegd. De kleinschalige boer zal helaas uitsterven.
Boerenlogica, als het probleem zo opgelost kan worden met een beetje minder vlees eten, dan zet ik vraagtekens of dit hele probleem wel zo groot is als ze ons willen doen geloven .quote:Op donderdag 11 augustus 2022 19:16 schreef HowardRoark het volgende:
[..]
De inname van vlees minderen is natuurlijk niets mis mee, .
Waar staat precies dat het hele probleem (naar welk probleem refereer je überhaupt) opgelost zal zijn als we een beetje minder vlees gaan eten?quote:Op donderdag 11 augustus 2022 19:20 schreef HeatWave het volgende:
[..]
Boerenlogica, als het probleem zo opgelost kan worden met een beetje minder vlees eten, dan zet ik vraagtekens of dit hele probleem wel zo groot is als ze ons willen doen geloven .
Maar dat zal wel weer met allerlei hele boze posts tegengesproken worden, dat hoop je dan iig .
Wie is er nu naïef in deze discussie? Biologische veehouderijen zijn in veel opzichten beter dan fabrieksboeren, maar niet in efficiëntie. Het grondgebruik per 1000 kcal zal hoger zijn. De voedselconversie (hoeveelheid voer per kilo vlees) is nog minder efficiënt.quote:Op donderdag 11 augustus 2022 18:44 schreef HowardRoark het volgende:
[..]
Deze studie inmiddels befaamde studie ken ik. Die wordt driftig gebruikt door veel activisten om hun confirmation bias te bevestigen. Alleen deze studie generaliseert nogal, want het maakt bijvoorbeeld veel verschil of jij een stukje rundvlees koopt van de supermarkt (niet biologisch), of een stukje grasgevoerd rundvlees dat van een biologische, kleinschalige boer komt. Dit geeft dan ook aan dat het niet product op zichzelf niet het probleem is, maar de manier tot het product tot stand komt.
Dit, dus.quote:Op donderdag 11 augustus 2022 16:39 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
Goed vegetarisch eten probeert niet op een vleesgerecht te lijken maar is gewoon wat het is; een goede maaltijd zonder vlees.
Is dit Nederlands? Geen idee wat je probeert te zeggen.quote:Op donderdag 11 augustus 2022 13:57 schreef C.L.Werner het volgende:
[..]
Ja want een patty van linzen i.p.v. gehakt is natuurlijk een no-go..
ga huilen
Echt....quote:Op vrijdag 12 augustus 2022 06:54 schreef Captain_Jack_Sparrow het volgende:
[..]
Is dit Nederlands? Geen idee wat je probeert te zeggen.
Kijk, je kunt wel Nederlands. Goed, hoor.quote:Op vrijdag 12 augustus 2022 08:12 schreef C.L.Werner het volgende:
Een hamburger van linzen i.p.v. gehakt is natuurlijk niet okee.
Okquote:Op vrijdag 12 augustus 2022 08:47 schreef Captain_Jack_Sparrow het volgende:
[..]
Kijk, je kunt wel Nederlands. Goed, hoor.
En inderdaad. Een hamburger is van vlees. Kijk maar.
[ afbeelding ]
Correctie: de hamburger op deze afbeelding is van vlees.quote:Op vrijdag 12 augustus 2022 08:47 schreef Captain_Jack_Sparrow het volgende:
[..]
Kijk, je kunt wel Nederlands. Goed, hoor.
En inderdaad. Een hamburger is van vlees. Kijk maar.
[ afbeelding ]
Een hamburger is altijd van vlees.quote:Op vrijdag 12 augustus 2022 09:11 schreef Intint het volgende:
[..]
Correctie: de hamburger op deze afbeelding is van vlees.
quote:A hamburger (or burger for short) is a food consisting of fillings —usually a patty of ground meat, typically beef—placed inside a sliced bun or bread roll.
Zie je?quote:Een hamburger is een schijf gebakken of gegrild gemalen vlees (meestal rundergehakt).
Nope. Een vega burger is ook goed een burger. Of je wil of niet. Jij wil gewoon lekker dwars doen.quote:Op vrijdag 12 augustus 2022 09:15 schreef Captain_Jack_Sparrow het volgende:
[..]
Een hamburger is altijd van vlees.
[..]
[..]
Zie je?
Een vega (of is het vage?) burger is geen HAMburger. Het is echt niet zo moeilijk, hoor. Als je je oogkleppen afzet moet zelfs jij het kunnen volgen.quote:Op vrijdag 12 augustus 2022 10:23 schreef Intint het volgende:
[..]
Nope. Een vega burger is ook goed een burger. Of je wil of niet. Jij wil gewoon lekker dwars doen.
Och gossie. Het ging hem om het woordje ham. Grappig dat zelf op ‘echte’ hamburgers ook geen ham zit.quote:Op vrijdag 12 augustus 2022 10:53 schreef Captain_Jack_Sparrow het volgende:
[..]
Een vega (of is het vage?) burger is geen HAMburger. Het is echt niet zo moeilijk, hoor. Als je je oogkleppen afzet moet zelfs jij het kunnen volgen.
De reden dat veggies kost wat kost het woord 'burger' willen blijven gebruiken, is om de illlusie te wekken dat het iets met vlees te maken heeft. En dat zou voor een echte veggie juist niet nodig moeten zijn. Beetje jezelf voor de gek houden.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |