quote:
Croma is een margarine product maar dan voor te bakken i.p.v. smeren... Dus bakmargarine...

Vroeger werd het ook wel Boter voor de armen genoemd, maar het heeft helemaal niets met boter te maken. Het is samengesteld uit een een aantal plantaardige oliën met daar een stollingsmiddel, proteïnen, smaakstoffen en kleurstof aan toegevoegd om het qua kleur en consistentie op boter te laten lijken.
Onder de streep bak je dus ook met Croma alsnog in olie met de nodige toevoegingen.
Dus!? alternatieven zijn gewoon alle geschikte oliën of vetten zoals echte boter of geklaarde boter, reuzel of ossewit. Ook hier is het niet het een of het ander, je kunt ook zelf mengen om met smaken te werken. Zoals b.v. je biefstuk eerst goed voorbakken in een puntje ossewit en afbakken met een scheutje (gekruide) olijfolie toe te voegen. Voor je kotelet zou je reuzel kunnen nemen en ook afbakken in een later toegevoegde olie.
Heb je vlees met wat vetadering dan heb je eigenlijk al niets anders nodig dan dat. zoals b.v. met een gietijzer/stalen grillpan zonder antiaanbak troep. Maak deze alvorens warm genoeg en grill het vlees in zijn eigen vet. Is de pan warm genoeg dan smelt je genoeg vet uit het vlees om het gaar te bakken/grillen. Heb je ietwat magerder vlees, smeer dit vlees dan eerst in met een kwastje met olie en gooi dan in de gril pan. Maar bijna al het vlees hoe mager het ook uitziet is vet genoeg om te kunnen grillen in zijn eigen vet. Je hoeft het alleen maar eruit te bakken. Wil je goedkoop/zuinig, dan lijkt me dit nog het beste alternatief, bak het vlees in zijn eigen vet als er toch al geen sausje/jus bij gepland is.
Het is even oefenen en met warmte leren spelen met zo'n grillpan, maar heb je dit eenmaal onder de knie krijg je lekker stukje vlees in zijn eigen vetje gaar gesmoord.
https://www.amazon.nl/gie(...)rd_i=B07K38Q3Y6&th=1