FOK!forum / Klussen, Wonen en Huishouden / Zonnepanelen. Deel 49 - Waar de panelen van het dak fakkelen.
CoolGuydonderdag 30 juni 2022 @ 14:04
tToV6FG.jpg

Zonnepanelen, je ziet ze steeds vaker en hoort er steeds meer over *O*

In dit topic bespreken we alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Van het paneel zelf, tot stekkers. Vragen over alles wat te maken heeft met het zonnepanelen kunnen natuurlijk altijd hier gesteld worden !

Wil je laten zien wat jouw zonnepanelen opgebracht hebben vandaag ?


Ook dat kan ! Graag zelfs !

Het heeft niet zoveel zin om te zeggen, vandaag heeft mijn systeem xx kWh opgeleverd.
Beter is het om het uit te drukken als kWh/kWp.

Een voorbeeld:

Ik heb 23 kWh opbrengst vandaag
Mijn totale vermogen aan wattpiek is : 4500 Wp.
Dat is 4,5 kWp aan vermogen

De formule is kWh/kWp

23 / 4,5 = 5,11 kWh/kWp :)
L6X73Kz.jpg

SPOILER
Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonnecollector. Deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.

In de praktijk werkt men meestal met standaard panelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde, wat overeenkomt met een afmeting van het paneel van ongeveer 1,6 m².

Deze panelen zijn opgebouwd uit 3 busbars, elk met 2 rijen cellen. Een standaard paneel is 100 cm bij 165 cm +/-.

Tegenwoordig zien we steeds vaker andere modellen verschijnen. Zo heeft Dunne Film een aparte afmeting. TSMC gebruikt 67cm bij 165cm en Solar Frontier gebruikt 100cm bij 125cm.
kzaCUyo.jpg

SPOILER
Fotovoltaïsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (ook wel Dunne Film genoemd).

o Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.

o Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.

o Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Deze panelen zijn beter geschikt in minder-licht situaties zoals Oost of West, lage helling of hoge helling.
KjrOyVB.jpg
SPOILER
Omvormers

De meeste zonnepanelen worden via een omvormer (inverter) aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt, door naar het energiebedrijf, dit heet salderen. In dat geval loopt de verbruiksmeter achteruit (bij Slimme Meters is er een extra telwerk voor saldering) zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Systemen die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden, zijn netgekoppelde decentrale opwekkers.

De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen.

Door naast zonnepanelen ook een warmtepomp aan te schaffen bespaart je niet alleen op je energie, maar op uw gasrekening.

Micro-omvormers
Dit product wordt eigenlijk maar door 1 producent gemaakt, Enphase. Er zijn anderen, maar Enphase is de absolute koploper met dit product.
Het voordeel van Enphase is dat ze 20 jaar garantie hebben en er geen (grote) string omvormer meer in huis hangt. Om te kunnen monitoren is er wel een zogenaamde Envoy nodig. Het management systeem van Enphase.
In normale situaties is deze oplossing echter duurder dan optimizers, daarom zie je dit (in Nederland) dan ook niet vaak. Bij kleine systemen (tot een paneel of 8) is de prijs gelijk of iets lager dan een stringomvormer met optimizers.

Parallel of Serie geschakeld
Afhankelijk van de situatie kies je voor parallel of serie geschakeld.
Een normale string omvormer is altijd serie geschakeld, er worden strings gemaakt waarin elk paneel gekoppeld is, of meerdere strings afhankelijk van het aantal panelen.

Parallel geschakeld betekend niets meer dan dat elk paneel zelfstandig en alleen kan werken. De panelen worden nog steeds in strings opgebouwd maar zijn nu niet meer afhankelijk van elkaar. Als 1 paneel schaduw krijgt, of om welke reden dan ook minder opwekt, dan werken de andere panelen gewoon door.
Parallel schakelen kan op 2 manieren, optimizers (op een normale string omvormer) of Micro-omvormers.

Optimizers
In de optimizer wereld zijn 2 grote jongens. De meest bekende is SolarEdge.
Hier koop je een omvormer én optimizers van SolarEdge, deze kunnen niet gemixt worden met andere merken, SolarEdge omvormers werken ook niet zonder optimizers.
De andere is Tigo Energy. Deze optimizers zijn inzetbaar op elke omvormer (behalve SolarEdge).

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen Tigo en SolarEdge.
SolarEdge werkt in de regel iets mooier, en dankzij hun nieuwe HD Wave lijn zijn ze ook een stuk meer concurrerend qua prijs. Voorheen was het goedkoper om met Tigo te werken doordat de omvormer keuze vrij was, en er dus gekozen kon worden voor een goedkope omvormer.
De prijs van de optimizers is nagenoeg gelijk.

Bij Tigo energy is er echter ook een management unit nodig en een gateway per dakvlak.
Deze kosten (bij 1 dak) al snel 225 euro ex. BTW.
gnQZ7WU.jpg
SPOILER
Een aantal basis begrippen
o Vermogen (W, watt)
Het vermogen van een zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt. 1 watt is de hoeveelheid stroom die geproduceerd of verbruikt wordt per seconde. Het wattage van een zonnepanelen geeft het vermogen weer dat een zonnepaneel in 1 uur kan opwekken.
o Piek vermogen (Wp, wattpiek)
Wattpiek, ook wel Wp, is het maximale vermogen van het zonnepaneel. Dit vermogen geeft aan hoeveel watt een zonepaneel onder ideale omstandigheden per seconde kan produceren. Gemiddeld is het vermogen van een zonnepaneel tussen de 260-300Wp.
o Kilowattuur (kWh)
Kilowattuur is eenheid in stroom die gebruikt wordt bij zowel verbruik als productie. Een gemiddeld gezin in een rijtjeswoning gebruikt zo'n 3.500kWh.
1kWh staat gelijk aan 1000W gedurende 1 uur.
o Poly (Multi)
Meerdere kristallen van silicium in 1 cel
o Mono
1 enkel kristal in 1 cel
o CIS (CIGS) (ook wel Dunne Film genoemd)
Copper Indium Selenide (Copper Indium Galliumselenide)
o Salderen
The terug leveren van stroom tegen vergoeding aan de energiemaatschappij (op dit moment in Nederland onbeperkt en onbelast toegestaan)
o Prijs per Wp
Een vergelijkingsmiddel voor het vermogen ten opzichte van de investering. De prijs per Wp wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het vermogen van de totale installatie in Wp. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500WP heeft een prijs per Wp van ¤ 1,43
o Prijs per kWh
Een vergelijkingsmiddel voor de opbrengst ten optzichte van de investering. De prijs per kWh wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het de geschatte opbrengst van de totale installatie in kWh. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500kWh heeft een prijs per kWh van ¤ 1,43
Door de prijs per kWh te delen met uw huidige energietarief, berekend u ook gelijk de terugverdientijd. Bijvoorbeeld: Prijs per kWh die u betaalt: ¤ 0,20. ¤ 1,43 gedeeld door ¤ 0,20 = 7.15 jaar.
xnjf8Uf.jpg
SPOILER
Zonnepanelen kunnen op vrijwel elk dak gemonteerd worden, op elke situatie is wel een oplossing te verzinnen.

De meest voorkomende zijn:
Schuin dak
Dakpannen (met dakhaken of geschroefd)
Bitumen (geschroefd)
Staal (bijvoorbeeld van der Valk)
Golfplaat (stokschroefen)
Riet (in riet gedekt)
In-dak systeem (in plaat van dakpannen)
In-pan systeem (komt bijna niet voor)

Plat dak
Losse rijen (landscape of portrait), bijvoorbeeld Solar Construct, Esdec Flatfix Fusion, Ubbink bakken.
Maatwerkframe, hierbij worden de rijen doorgebouwd de hoogte in, om geen ruimte te verliezen op het dak. De helling is lager en het frame wordt op maat gebouwd (de kosten zijn wat hoger). Wordt veel gebruikt wanneer de ruimte beperkt is en er zo veel mogelijk stroom nodig is
Oost-West, bij een (voornamelijk) schaduw vrij dak kan er ook gekozen worden voor oost-west opstellingen. Hierbij gaat het rendement per paneel omlaag, maar kan het dak maximaal benut worden omdat de rijen tegen elkaar aanstaan. Oost-west wordt meestal landscape gemonteerd, maar kan ook portrait.

Veld opstellingen
In principe hetzelfde als plat, maar de grond dient enigszins afgewerkt te zijn. Dit kan door middel van grind (een soort perkje) waarop de frames (of bakken) komen te staan.
Ook kunnen er palen de grond in geslagen worden, waarop de rails en later de panelen gemonteerd worden. Deze zijn ook weer in tientallen opties te verkrijgen, de meest luxe is met meedraaiende panelen (zon-volgend).
evzSSUO.jpg
SPOILER
Garanties
Een van de meest gestelde vragen is de garantie, en dit is ook zeker belangrijk. Maar staar je niet blind op iemand die 20 jaar garantie biedt op iets wat niet stuk gaat (normaal).
De markt-standaard garanties zijn als volgt:
Zonnepanelen 10-12 jaar product garantie, 25-30 jaar opbrengst garantie
Omvormers 5-12 jaar (SMA en ABB gebruiken 5, de rest voornamelijk 10, SolarEdge 12)
Optimizers 10-12 jaar (Tigo 10, SolarEdge 12)
Bekabeling 25 jaar
Montage systeem 20-25 jaar
Micro-Omvormers 20 jaar
Installatie zelf (door installateur) 1-5 jaar, deze wordt voornamelijk gebruikt voor lekkage bij dak/gevel doorvoer. Hier kom je al snel achter, dus langere garantie zegt hier vrij weinig.
Het verzakken van het systeem komt eerder door het dak (of storm) dan door de manier van monteren. Dus deze garantie claimen is meestal niet zo maar gedaan.

Garantie verlengen gebeurd nog wel eens op omvormers. Dit is ook het enige product wat gegarandeerd kapot gaat naar verloop van tijd. In de regel gaan omvormers 10-12 jaar mee. Langer kan altijd, maar net als bij een CV vervang je deze liever voordat hij kapot gaat. Dan zit je namelijk tijdelijk zonder.
Afhankelijk van het merk is verlengen goedkoop of prijzig. Voor SMA is het best duur (beginnen bij 5 jaar, verlengen naar 15-20 is dan 75% van de prijs van een nieuwe omvormer ongeveer).
SolarEdge begint bij 12, dus verlengen naar 15 is niet bijzonder duur. Reken op 200 euro.

Herkomst producten
Het nummer 1 land, je raad het al, is China. De meeste producten komen hier vandaan en zij hebben met stip de nummer 1 positie als fabrikant.
Ook Duitse merken laten hun panelen voornamelijk in China maken en zetten het laatste deel in Duitsland in elkaar om de sticker "Fabricated in Germany" te kunnen gebruiken. Dit maakt het geen Duits paneel.

Er zijn maar een handje vol grote merken die volledig in Duitsland worden gemaakt. En die panelen zijn niet (omdat ze Duits zijn) beter dan die uit China komen.
De grootste/beste merken komen voornamelijk uit China, dus Chinees is helemaal geen probleem.
Een overzichtje van de diverse zonnepaneel installaties die FOK!'ers hebben vind je hieronder in de spoiler tag.
SPOILER
Arvensis: 12*375 Wp = 4500 Wp, O-W, met de lage zon schaduwvorming op 1 paneel, 40°
Bambino: 42*330wp = 13.860 Wp, 30x ZW 12x ZO
Bami: 10*360Wp = 3600Wp, ZWW, gedeeltelijke schaduw van dakkapel en airco, circa 35°
BroesWillems 20x445wp=8,9kWp 14x Op pannendak en 6x op platdak. Z. Wel veel schaduw van bomen.
CoolGuy: 29*300 = 4200 Wp O, 2700 Wp W, 1800 Wp Z
daNpy: 10x 350 Wp O 10x 365 Wp W, = 7150 Wp meeste op 30°
Deepfreeze: 3640 Wp Z, 45°
Densmee: 12*360Wp = 4320Wp Z, 30°
Elpis 12*325Wp = 3900 Wp , Z, 45°
Estate2: 2.36 kWp O-W, in winter veel schaduw, 2.5 kWp Z, iets schaduw.
Faraday01: 4050 Wp, ZW, 45°
freak1: 86*315 = 27.1 kWp ZZO, 54*465 = 25.1 kWp ONO, 24*465 = 11.2 kWp ZZO, totaal 63.4 kWp
Herkauwer: 28*290 = 8120 Wp - W - 11°
Greys 10x 365, waarvan 4 op Noord-west en 6 op Zuid-oost.
Ikweethetookniet: 14*260 = 3640 Wp Z, 35°
Jan_Onderwater 24*37Wp ZZW, 35° 7,7 kWh Accu
June: 12*300 = 3600 Wp W, 40°
Kreator: 10*365 = 3650 Wp Z, 10°
Leandra: 21*330 = 6930 Wp ZZW, 45°
Leolinedance: 30*170 Wp = 5100 Wp Z, 45°
Makrolon: 6680 Wp O, 6480 Wp W
MevrouwCactus: 9*380 = 3420 Wp Z, schaduw op 1 paneel
Monkyyy: 18*300 = 5400 Wp Z, 40°
NicolasJoy: 8*390 = 3120 Wp W, schaduw op 1 paneel.
NightDancert: 11*325 = 3575 Wp, ZO
Notorious_Roy 6 Panelen ZW
prld: 7*395 = 2765 Wp Z, 1 paneel heeft rond 4 uur schaduw, 45°
qajariaq 5*360 = 1809 Wp O + 4*360 = 1440 Wp W, 45°, west regelmatig schaduw in de winter.
ShoNuf: 3.685 Wp O, 4.020 Wp Z en 4.940 Wp N, 50°
Ridocar 10x375Wp, opstelling west, 32?, geen schaduw.
SKPM 14 x 320Wp = 4480 Wp, Zuid, 40 graden.
TheFreshPrince: 25*300 Wp ZZO, 11*300 Wp NNW, 16*300 Wp WZW, 16*300 Wp ONO, totaal 20.4kWp
Vanyel: 5000 Wp Z, 10°
Vonkenboer : 1620 Wp Z; platdak; gedeeltelijk schaduw
Zedi: 16*315 = 5.040 Wp, ZO
zoz: 1100 Wp O, 4744 Wp W

Kreatordonderdag 30 juni 2022 @ 14:05
God god, word je daar nou echt opgewonden van, zo'n topic wegkapen?
CoolGuydonderdag 30 juni 2022 @ 14:05
Toch gelijk aan mei nu. 1.2 MWh. Had ik niet meer verwacht.
CoolGuydonderdag 30 juni 2022 @ 14:06
quote:
9s.gif Op donderdag 30 juni 2022 14:05 schreef Kreator het volgende:
God god, word je daar nou echt opgewonden van, zo'n topic wegkapen?
Wat? Ik was mijn reactie aan het typen, zag dat er nog maar 1 reactie mogelijk was en daarna dat er 1 reactie was geplaatst. Dus ik opende een nieuw deel. Met je verzuurde gedoe.
lazinessdonderdag 30 juni 2022 @ 14:07
quote:
14s.gif Op donderdag 30 juni 2022 14:03 schreef Kreator het volgende:

[..]
Knappe vent, of vrouw, die elk contract tot op de kleine letter doorneemt. Dan heb je wel echt tijd te veel.
De manier van salderen is nou net het belangrijkste dus die kleine lettertjes moet je juist wel even opzoeken. Ik was bijna ook met een verkeerde in zee gegaan afgelopen jaar.

Niks mis met het landelijk reguleren maar de opmerking van de user we worden genaaid vind ik overdreven.
Kreatordonderdag 30 juni 2022 @ 14:07
quote:
0s.gif Op donderdag 30 juni 2022 14:06 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Wat? Met je verzuurde gedoe.
Je kunt ook even 3 seconden wachten, totdat ik op submit heb gedrukt, klapmongool.
CoolGuydonderdag 30 juni 2022 @ 14:09
quote:
13s.gif Op donderdag 30 juni 2022 14:07 schreef Kreator het volgende:

[..]
Je kunt ook even 3 seconden wachten, totdat ik op submit heb gedrukt, klapmongool.
Flikker op met je achterlijk gezeik altijd, ik bepaal zelf wel wat ik doe.
Kreatordonderdag 30 juni 2022 @ 14:11
quote:
0s.gif Op donderdag 30 juni 2022 14:09 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Flikker op met je achterlijk gezeik altijd, ik bepaal zelf wel wat ik doe.
Ok, Hans. Weer een user minder. Goed bezig.
lazinessdonderdag 30 juni 2022 @ 14:13
Is de regel niet dat topicsluiter ook een nieuw deel opent tenzij dat te lang duurt? En zou een moderator dat niet moeten weten? :P
Kreatordonderdag 30 juni 2022 @ 14:15
quote:
0s.gif Op donderdag 30 juni 2022 14:13 schreef laziness het volgende:
Is de regel niet dat topicsluiter ook een nieuw deel opent tenzij dat te lang duurt? En zou een moderator dat niet moeten weten? :P
Coolguy niet. Die bepaalt zelf wel wat achterlijk gezeik is en wat niet. Dat het rete-irritant is om op 'submit' te drukken en een foutmelding te krijgen is niet zijn probleem. Het is echt superbelangrijk om je eigengeilerij te openen binnen een microseconde, want dit topic is op leven en dood.

Ben er wel weer klaar mee. Ik zoek wel een leuk forum, ik laat me door een inferieur crewlid niet zo behandelen of toespreken.
TheFreshPrincedonderdag 30 juni 2022 @ 14:21
quote:
0s.gif Op donderdag 30 juni 2022 14:13 schreef laziness het volgende:
Is de regel niet dat topicsluiter ook een nieuw deel opent tenzij dat te lang duurt? En zou een moderator dat niet moeten weten? :P
Klopt.

Er staat geen sanctie op uiteraard maar het is wel forum etiquette.

Het is iig niet cool.

quote:
14s.gif Op donderdag 30 juni 2022 14:15 schreef Kreator het volgende:

[..]

Ben er wel weer klaar mee. Ik zoek wel een leuk forum, ik laat me door een inferieur crewlid niet zo behandelen of toespreken.
Ik heb uit betrouwbare bron dat hij daar ook mod is.
ES_FOKdonderdag 30 juni 2022 @ 14:23
De dag is nog niet voorbij, maar tot nu toe 10,5% meer opbrengst dan Mei
#ANONIEMdonderdag 30 juni 2022 @ 14:26
quote:
0s.gif Op donderdag 30 juni 2022 14:13 schreef laziness het volgende:
Is de regel niet dat topicsluiter ook een nieuw deel opent tenzij dat te lang duurt? En zou een moderator dat niet moeten weten? :P
Ja dat is de ongeschreven regel, het lijkt wel of coolguy net zo aandachtsgeil is als starhopper, die hunt ook de lapo's zodat hij een nieuw deel kan openen en zijn posts extra goed opvallen, kwalijke zaak dat als hij er op aangesproken word er meteen gescholden word

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 30-06-2022 14:27:12 ]
CoolGuydonderdag 30 juni 2022 @ 14:27
quote:
14s.gif Op donderdag 30 juni 2022 14:15 schreef Kreator het volgende:

[..]
Coolguy niet. Die bepaalt zelf wel wat achterlijk gezeik is en wat niet. Dat het rete-irritant is om op 'submit' te drukken en een foutmelding te krijgen is niet zijn probleem. Het is echt superbelangrijk om je eigengeilerij te openen binnen een microseconde, want dit topic is op leven en dood.

Ben er wel weer klaar mee. Ik zoek wel een leuk forum, ik laat me door een inferieur crewlid niet zo behandelen of toespreken.
Voor zover is die regel van toepassing op niet-reeks-topics. Kan echter ook zijn dat het wél voor reeksen ook zo is en in dat geval mea culpa. Dat verandert echter niet dat er niet de reden achter zat waar je me nu van beticht, maar blijkbaar ís het voor jou een topic van leven of dood want niet alleen begin je acuut met zeiken, maar blijkbaar is het ook schelden waard dus ik zou vooral even de hand in eigen boezem steken voor je je standaard verongelijkt houdinkje als iets jou niet zint van stal haalt.

Maar als je gaat, lekker doen en veel plezier.
#ANONIEMdonderdag 30 juni 2022 @ 14:29
quote:
0s.gif Op donderdag 30 juni 2022 14:27 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Voor zover is die regel van toepassing op niet-reeks-topics. Kan echter ook zijn dat het wél voor reeksen ook zo is en in dat geval mea culpa. Dat verandert echter niet dat er niet de reden achter zat waar je me nu van beticht, maar blijkbaar ís het voor jou een topic van leven of dood want niet alleen begin je acuut met zeiken, maar blijkbaar is het ook schelden waard dus ik zou vooral even de hand in eigen boezem steken voor je je standaard verongelijkt houdinkje als iets jou niet zint van stal haalt.

Maar als je gaat, lekker doen en veel plezier.
Hij is niet de enige die je er op wijst, je zit fout, dat weet je zelf ook, meerdere mensen spreken je er op aan, ben dan ook een vent om het toe te geven

[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 30-06-2022 14:29:25 ]
mailydonderdag 30 juni 2022 @ 14:37
quote:
0s.gif Op donderdag 30 juni 2022 14:13 schreef laziness het volgende:
Is de regel niet dat topicsluiter ook een nieuw deel opent tenzij dat te lang duurt? En zou een moderator dat niet moeten weten? :P
Bij sommige topics is het alleen aan de TS om een nieuw topic te openen.
TheFreshPrincedonderdag 30 juni 2022 @ 14:40
quote:
1s.gif Op donderdag 30 juni 2022 14:37 schreef maily het volgende:

[..]
Bij sommige topics is het alleen aan de TS om een nieuw topic te openen.
Meestal in R&P denk ik?

Maar goed: ik zeg "door!" en ontopic!

quote:
0s.gif Op donderdag 30 juni 2022 14:40 schreef laziness het volgende:

[..]
Ja klopt bij een persoonlijk topic zeker. Maar juist in een reeks als deze zou ik zeggen de lapo opent een nieuw deel.
Meestal wacht ik 3 minuten en anders stuur ik de LAPO nog een DM :P
lazinessdonderdag 30 juni 2022 @ 14:40
quote:
1s.gif Op donderdag 30 juni 2022 14:37 schreef maily het volgende:

[..]
Bij sommige topics is het alleen aan de TS om een nieuw topic te openen.
Ja klopt bij een persoonlijk topic zeker. Maar juist in een reeks als deze zou ik zeggen de lapo opent een nieuw deel.
arvensisdonderdag 30 juni 2022 @ 14:44
En dooorrrr. :+
bambinodonderdag 30 juni 2022 @ 14:48
Nog 7,5kWh en dan ga ik over de 1700 deze maand. Vorige maand 1637 dus die zijn we inmiddels ruim voorbij.

Voorlopig is vandaag wel goede dag dus ik verwacht nog kWh of 30 erbij vandaag.

Ben benieuwd of juli daar nog overheen kan. Vorig jaar was juni mijn beste maand. Juli Mei en April zaten binnen 10kWh van elkaar. Dit jaar is sowieso een stuk beter.
Deepfreezedonderdag 30 juni 2022 @ 15:08
Hier begint het bewolkt te raken. Dus de kant om mei nog in te halen is wel verkeken. De maand duurde een dag te kort.
Maar vorig jaar 379 vs 453+ nu.. Alle maanden van 2022 zijn beter dan vorig jaar.
NicolasJoydonderdag 30 juni 2022 @ 15:41
Had het niet meer verwacht, maar toch nog over mei heen.

Ondanks het afknijpen vorige week.
Faraday01donderdag 30 juni 2022 @ 15:45
Ik blijf ook iets achter bij mei. En met de minder goede laatste week haal ik ook net niet het beste eerste semester sinds ik panelen heb. Wel vlak daarachter en dus een prima eerste half jaar.
zozdonderdag 30 juni 2022 @ 16:27
Ik zit bij budget energie. Vanochtend even met de klantenservice gechat.
Ik heb een variabel contract.
Aan het eind van het jaar strepen ze de totaal terug geleverde kWh af van het totaal verbruikte om 1 jaar. Zoals het hoort.
Als je een overschot hebt dan krijg je 50 % van het tarief er voor terug.
d.k.donderdag 30 juni 2022 @ 17:37
Mei niet ingehaald, maar wel de beste juni die we met deze samenstelling panelen ooit gehad hebben. Nu zo'n 140 meer aan opbrengst dan vorig jaar op dit tijdstip. Dat is best netjes. En het is hier nog droog, dus ze werken nog, kan het alleen nog maar beter worden. Wel ruim 30 onder mei, dat is meer dan een dag aan opbrengst. Vooral 5 juni is slecht geweest, opbrengst van 5,1 terwijl de top lag op 29,2 deze maand.
lazinessdonderdag 30 juni 2022 @ 17:51
Hier ook mei niet ingehaald maar mei is vrijwel altijd de beste maand van het jaar hier.
Maar tov de 7 jaar aan data was deze juni best heel aardig.
Greysdonderdag 30 juni 2022 @ 17:51
quote:
14s.gif Op donderdag 30 juni 2022 14:15 schreef Kreator het volgende:
Ben er wel weer klaar mee. Ik zoek wel een leuk forum, ik laat me door een inferieur crewlid niet zo behandelen of toespreken.
Nee joh gewoon hier blijven. Vind ik gezellig.

SPOILER
Snap zelf ook niet helemaal dat iemand dan niet gewoon even 'Oei sorry ik dacht dat je het niet heel vervelend zou vinden dat je voor Jan Lul een topic zat te openen maar dan weet ik het voor een volgende keer' zegt, maar kennelijk heeft iemand z'n dag niet en reageert ie niet al te cool, guy. Kan gebeuren. Ik heb ook weleens kutdagen waarop ik te fel reageer. Heeft iedereen vast weleens.
Coolblue heeft na een maand eindelijk de panelen goed in de app neergegooid. *O* Dus hier is het nu helemaal klaar. En de factuur kwam ook. *slik* _O-

[ Bericht 6% gewijzigd door Greys op 30-06-2022 19:15:54 ]
Herkauwerdonderdag 30 juni 2022 @ 19:43
1165 kWh *O* Beste maand ooit :)
MeisjeEmmen1986donderdag 30 juni 2022 @ 19:44
Juni heeft mei hier wel nog ingehaald.

Mei 672 en juni 680 zal nog ietsjes bijkomen aangezien de zon nog lekker schijnt.

Maart blijft de beste maand van 2022
Seven.donderdag 30 juni 2022 @ 20:28
1,01 MWh deze maand.
Jan_Onderwaterdonderdag 30 juni 2022 @ 20:39
1,2 mWh gehaald
*O* *O* *O*
NicolasJoydonderdag 30 juni 2022 @ 20:43
3,2% meer opbrengst meer dan in de maand mei. *)

Maar ze draaien nog, 12 watt opbrengst nog net. :9
Deepfreezedonderdag 30 juni 2022 @ 20:56
459,94 in juni. Er komt niks meer bij, tenzij de bliksem nog inslaat :P
Mei was 463, maart 469. Best gelijkmatig verdeeld.
En de panelen zijn gelijk weer ontstoft voor juli
Bamidonderdag 30 juni 2022 @ 21:18
quote:
0s.gif Op donderdag 30 juni 2022 16:27 schreef zoz het volgende:
Ik zit bij budget energie. Vanochtend even met de klantenservice gechat.
Ik heb een variabel contract.
Aan het eind van het jaar strepen ze de totaal terug geleverde kWh af van het totaal verbruikte om 1 jaar. Zoals het hoort.
Als je een overschot hebt dan krijg je 50 % van het tarief er voor terug.
Aight, hoef ik dat zelf niet uit te zoeken. :D
Vonkenboerdonderdag 30 juni 2022 @ 21:32
quote:
14s.gif Op donderdag 30 juni 2022 14:15 schreef Kreator het volgende:

[..]
Coolguy niet. Die bepaalt zelf wel wat achterlijk gezeik is en wat niet. Dat het rete-irritant is om op 'submit' te drukken en een foutmelding te krijgen is niet zijn probleem. Het is echt superbelangrijk om je eigengeilerij te openen binnen een microseconde, want dit topic is op leven en dood.

Ben er wel weer klaar mee. Ik zoek wel een leuk forum, ik laat me door een inferieur crewlid niet zo behandelen of toespreken.
Je had natuurlijk ook een topic report kunnen plaatsen; maar dat heeft niemand hier gedaan..

Enfin, ik vind het ook niet normaal om zo toegesproken te worden. Maak dan een TR dan kunnen we het sneller zien en na handelen. En niet ruim zes uur nadat het gebeurd is..

Alleen met een TR kun je zoiets aankaarten; nu als mosterd na de maaltijd heeft dat denk ik geen zin meer.


Hier heeft de maand juni nipt de maand mei in kunnen halen, mei brengt ons 208,46 kWh en deze maand sluit af met 209,69. Dan brengt mei ons 1,23 kWh meer opbrengst *O*
lazinessdonderdag 30 juni 2022 @ 22:39
Hier was maart 420, mei 485 en juni 472. Niet gek met 3180wp.

Maar heb nog bijna 600kWh te gaan om op 0 uit te komen en daarna een buffer op te bouwen tot de jaarnota half november. Ik zie het continue thuiswerken wel terug in het verbruik.
Leandradonderdag 30 juni 2022 @ 22:47
Maart 1038
April 875
Mei 971
Juni 997

Ik ben tevreden, zeer tevreden.
Herkauwerdonderdag 30 juni 2022 @ 23:14
quote:
0s.gif Op donderdag 30 juni 2022 22:47 schreef Leandra het volgende:
Maart 1038
April 875
Mei 971
Juni 997

Ik ben tevreden, zeer tevreden.
Dat is onmogelijk
arvensisvrijdag 1 juli 2022 @ 06:39
Maart 378
April 452
Mei 600
Juni 611
:)
Jan_Onderwatervrijdag 1 juli 2022 @ 08:14
quote:
1s.gif Op donderdag 30 juni 2022 22:39 schreef laziness het volgende:
Hier was maart 420, mei 485 en juni 472. Niet gek met 3180wp.

Maar heb nog bijna 600kWh te gaan om op 0 uit te komen en daarna een buffer op te bouwen tot de jaarnota half november. Ik zie het continue thuiswerken wel terug in het verbruik.
April?
ES_FOKvrijdag 1 juli 2022 @ 08:57
308 maart
360 april
433 mei
489 juni
Deepfreezevrijdag 1 juli 2022 @ 09:06
Dit jaar (uit 3640kw panelen) 83, 192, 469, 406, 463, 460.

En in juli alweer 0,57 kWh *O*
Leandravrijdag 1 juli 2022 @ 09:07
quote:
0s.gif Op donderdag 30 juni 2022 23:14 schreef Herkauwer het volgende:

[..]
Dat is onmogelijk
Hoezo is dat onmogelijk?
arvensisvrijdag 1 juli 2022 @ 09:17
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 juli 2022 08:57 schreef ES_FOK het volgende:
308 maart
360 april
433 mei
489 juni
Wil je in de OP met je aantal panelen en vermogen?
Herkauwervrijdag 1 juli 2022 @ 09:18
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 juli 2022 09:07 schreef Leandra het volgende:

[..]
Hoezo is dat onmogelijk?
Was een verwijzing naar jouw ondertitel :o Op mobiel staat er in het midden boven een post de ondertitel, viel me op. :s)
Pualavrijdag 1 juli 2022 @ 09:36
Hier zit de eerste maand panelen er op *O* 1.84 MWh.

En een energieleverancier die het niet meer snapt _O- De elektra overzichten kloppen nog wel, financieel zijn ze al een week gestopt met bijwerken. Als ik een check doe voor mijn maandbedrag staat er dat ik max 1MWh per jaar ga opwekken en dat kan ik niet aanpassen. Gister maar even gebeld, maar het was ook te lastig voor de klantenservice. Dus de specialistische afdeling mag er naar gaan kijken :D
TheFreshPrincevrijdag 1 juli 2022 @ 10:25
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 juli 2022 09:36 schreef Puala het volgende:
Hier zit de eerste maand panelen er op *O* 1.84 MWh.

En een energieleverancier die het niet meer snapt _O- De elektra overzichten kloppen nog wel, financieel zijn ze al een week gestopt met bijwerken. Als ik een check doe voor mijn maandbedrag staat er dat ik max 1MWh per jaar ga opwekken en dat kan ik niet aanpassen. Gister maar even gebeld, maar het was ook te lastig voor de klantenservice. Dus de specialistische afdeling mag er naar gaan kijken :D
little-britain-computer-says-no.gif
Jan_Onderwatervrijdag 1 juli 2022 @ 10:39
De Installateur kwam net voorbij, nieuwe stroommeter waren ze vergeten te installeren. Ben eens benieuwd hoe de Stadtwerke (het lokale Nutsbedrijf) denkt de 930 kWh die ik aan ze heb geleverd te gaan verrekenen.
mark1969vrijdag 1 juli 2022 @ 10:42
3250 wp op het dak(10 x 325)

maart 449
april 398
mei 461
juni 450
ES_FOKvrijdag 1 juli 2022 @ 10:49
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 juli 2022 09:17 schreef arvensis het volgende:

[..]
Wil je in de OP met je aantal panelen en vermogen?
9x400 Hyundai Full-Black met IQ7+ omvormers op het Westen schuin dak
arvensisvrijdag 1 juli 2022 @ 10:53
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 juli 2022 10:49 schreef ES_FOK het volgende:

[..]
9x400 Hyundai Full-Black met IQ7+ omvormers op het Westen schuin dak
@CoolGuy
Leandravrijdag 1 juli 2022 @ 11:25
quote:
11s.gif Op vrijdag 1 juli 2022 09:18 schreef Herkauwer het volgende:

[..]
Was een verwijzing naar jouw ondertitel :o Op mobiel staat er in het midden boven een post de ondertitel, viel me op. :s)
Oh.... mijn persoonlijkheid, ja dat klopt dan wel weer, ik ben idd onmogelijk :D
Ik heb dat uit staan mobiel, dus ik word er op FOK! niet zo vaak mee geconfronteerd :+
Leandravrijdag 1 juli 2022 @ 11:26
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 juli 2022 10:53 schreef arvensis het volgende:

[..]
@:coolguy
Dat is geen K&W mod, dus die mag het in principe niet aanpassen, @Vonkenboer wel.
TheFreshPrincevrijdag 1 juli 2022 @ 11:48
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 juli 2022 11:26 schreef Leandra het volgende:

[..]
Dat is geen K&W mod, dus die mag het in principe niet aanpassen, @:Vonkenboer wel.
Hij mag natuurlijk wel z'n eigen OP aanpassen ;)
arvensisvrijdag 1 juli 2022 @ 12:16
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 juli 2022 11:26 schreef Leandra het volgende:

[..]
Dat is geen K&W mod, dus die mag het in principe niet aanpassen, @:Vonkenboer wel.
Hij kan ‘m nog aanpassen als TS. ;) Dat zijn de consequenties van een topickaap. :D
Leandravrijdag 1 juli 2022 @ 14:45
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 juli 2022 12:16 schreef arvensis het volgende:

[..]
Hij kan ‘m nog aanpassen als TS. ;) Dat zijn de consequenties van een topickaap. :D
Oh ja, binnen de 48 uur wel natuurlijk :D
Moet je toch aan de bak @CoolGuy :7
CoolGuyvrijdag 1 juli 2022 @ 15:18
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 juli 2022 14:45 schreef Leandra het volgende:

[..]
Oh ja, binnen de 48 uur wel natuurlijk :D
Moet je toch aan de bak @:CoolGuy :7
Het enige wat ik moet is mijn dochter duwen op de schommel. Ik doe hier helemaal niets meer mee. :7
MaJovrijdag 1 juli 2022 @ 21:02
Wij hebben ons ingeschreven voor een collectieve inkoop via Eigen Huis en ik ben nu benieuwd of het een beetje goed aanbod is (mij als leek lijkt het van wel maar ik weet dus echt heel weinig van zonnepanelen :D )

Het aanbod:
- 8 zonnepanelen (Canadian Solar 360WP vermogen)
- Omvormer (Enphase micro)
- Montagemateriaal
- Installatie
- Monitoring

Verwachte stroomopbrengst is 2440 kWh, dat is een terugverdientijd van 5 jaar.

Dit alles kost 4246 euro (3509 euro na teruggave BTW).

Wat denken jullie, doen of niet? Als jullie meer specs nodig hebben, let me know!
Bamivrijdag 1 juli 2022 @ 21:09
Ik zou vooral ook kijken naar wie ze levert. Wij hadden ons ook ingeschreven, maar het bedrijf wat daaruit kwam kreeg online 2 sterren. Toen hebben we toch iets meer betaald aan een ander bedrijf, want ookal zit VEH ertussen dan nog had ik daar geen zin in.
MaJovrijdag 1 juli 2022 @ 21:16
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 juli 2022 21:09 schreef Bami het volgende:
Ik zou vooral ook kijken naar wie ze levert. Wij hadden ons ook ingeschreven, maar het bedrijf wat daaruit kwam kreeg online 2 sterren. Toen hebben we toch iets meer betaald aan een ander bedrijf, want ookal zit VEH ertussen dan nog had ik daar geen zin in.
Goede! Leverancier is Solar Concept. Ik zie dat ze 4,1 sterren krijgen dus dat is een aardige score ^O^
gcjoelvrijdag 1 juli 2022 @ 21:25
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 juli 2022 21:16 schreef MaJo het volgende:

[..]
Goede! Leverancier is Solar Concept. Ik zie dat ze 4,1 sterren krijgen dus dat is een aardige score ^O^
Die hebben deze week bij ons geplaatst. Helaas was 1 installateur ziek dus 1 dag tot 12 uur savonds bezig geweest. :')
Maar toch blij dat ze niet afgezegd hadden want vandaag voor het eerst stroom opgewekt *O*

Wij betaalden bijna 8000 ex de subsidie voor 16 panelen van 400WP per stuk.
MaJovrijdag 1 juli 2022 @ 21:47
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 juli 2022 21:25 schreef gcjoel het volgende:

[..]
Die hebben deze week bij ons geplaatst. Helaas was 1 installateur ziek dus 1 dag tot 12 uur savonds bezig geweest. :')
Maar toch blij dat ze niet afgezegd hadden want vandaag voor het eerst stroom opgewekt *O*

Wij betaalden bijna 8000 ex de subsidie voor 16 panelen van 400WP per stuk.
Is dat inclusief montage? Want dan hebben jullie een betere deal dan wij terwijl dat met een collectief is :D
Pualavrijdag 1 juli 2022 @ 21:55
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 juli 2022 21:47 schreef MaJo het volgende:

[..]
Is dat inclusief montage? Want dan hebben jullie een betere deal dan wij terwijl dat met een collectief is :D
Die montage valt heel erg mee, maar of je nou 8 panelen legt of 16. Er moeten 2 man een hele dag naar je huis toe.
Dus je zit met die kosten, t materiaal valt erg mee zag ik in mijn offerte
gcjoelvrijdag 1 juli 2022 @ 21:59
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 juli 2022 21:47 schreef MaJo het volgende:

[..]
Is dat inclusief montage? Want dan hebben jullie een betere deal dan wij terwijl dat met een collectief is :D
Ja inclusief montage. Je zou ze ook nog direct kunnen benaderen kijken wat ze dan offreren :D
MaJovrijdag 1 juli 2022 @ 22:12
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 juli 2022 21:55 schreef Puala het volgende:

[..]
Die montage valt heel erg mee, maar of je nou 8 panelen legt of 16. Er moeten 2 man een hele dag naar je huis toe.
Dus je zit met die kosten, t materiaal valt erg mee zag ik in mijn offerte
Ja dat is natuurlijk zo :Y hoe meer je laat leggen hoe goedkoper per stuk.

quote:
0s.gif Op vrijdag 1 juli 2022 21:59 schreef gcjoel het volgende:

[..]
Ja inclusief montage. Je zou ze ook nog direct kunnen benaderen kijken wat ze dan offreren :D
Dat ga ik zeker doen _O- Al gaan de prijzen momenteel natuurlijk ook snel omhoog. Wanneer hebben jullie besteld? Ik zag een levertijd van 15 weken, dat valt me erg mee!
MevrouwCactusvrijdag 1 juli 2022 @ 23:48
Ik kreeg betere offertes van bedrijven dan van zo’n collectief. Dus het loont vast om ook bedrijven een offerte op te laten stellen.
MaJozaterdag 2 juli 2022 @ 07:35
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 juli 2022 23:48 schreef MevrouwCactus het volgende:
Ik kreeg betere offertes van bedrijven dan van zo’n collectief. Dus het loont vast om ook bedrijven een offerte op te laten stellen.
Wat is dan nog het voordeel van een collectief? De snellere levertijd?
MevrouwCactuszaterdag 2 juli 2022 @ 07:40
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 juli 2022 07:35 schreef MaJo het volgende:

[..]
Wat is dan nog het voordeel van een collectief? De snellere levertijd?
Geen idee. Het klinkt goed?
Pualazaterdag 2 juli 2022 @ 09:00
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 juli 2022 07:35 schreef MaJo het volgende:

[..]
Wat is dan nog het voordeel van een collectief? De snellere levertijd?
T is lekker makkelijk, genoeg mensen die niet verder kijken ;)
"en als zij het regelen zal het wel goed zijn"

[ Bericht 3% gewijzigd door Puala op 02-07-2022 09:15:30 ]
gcjoelzaterdag 2 juli 2022 @ 09:46
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 juli 2022 22:12 schreef MaJo het volgende:

[..]
Ja dat is natuurlijk zo :Y hoe meer je laat leggen hoe goedkoper per stuk.
[..]
Dat ga ik zeker doen _O- Al gaan de prijzen momenteel natuurlijk ook snel omhoog. Wanneer hebben jullie besteld? Ik zag een levertijd van 15 weken, dat valt me erg mee!
Levertijd was 12-13 weken zeiden ze toen. Maar uiteindelijk maar 4 weken :D
namliamzaterdag 2 juli 2022 @ 09:52
In der tijd 5 jaar geleden toen ik mijn panelen kocht was er ook zo een collectieve actie van de VEH, 5500 euro voor de hele zet... Ik heb dezelfde set voor 4100 euro, klinkt leuk zo een collectieve actie... en zoals zo vaak, als je dingen voor je laat doen, kost het meestal geld.
NicolasJoyzondag 3 juli 2022 @ 11:12
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 juli 2022 10:39 schreef Jan_Onderwater het volgende:
De Installateur kwam net voorbij, nieuwe stroommeter waren ze vergeten te installeren. Ben eens benieuwd hoe de Stadtwerke (het lokale Nutsbedrijf) denkt de 930 kWh die ik aan ze heb geleverd te gaan verrekenen.
Die 930 staat nu dan nog nergens genoteerd?
Jan_Onderwaterzondag 3 juli 2022 @ 11:24
quote:
0s.gif Op zondag 3 juli 2022 11:12 schreef NicolasJoy het volgende:

[..]
Die 930 staat nu dan nog nergens genoteerd?
Ja, in de App en website van de leverancier van de omvormer, waar ik mijn gebruik, productie, levering en afname etc in kan aflezen.
Jan_Onderwatermaandag 4 juli 2022 @ 11:01
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 juli 2022 10:39 schreef Jan_Onderwater het volgende:
De Installateur kwam net voorbij, nieuwe stroommeter waren ze vergeten te installeren. Ben eens benieuwd hoe de Stadtwerke (het lokale Nutsbedrijf) denkt de 930 kWh die ik aan ze heb geleverd te gaan verrekenen.
Stadtwerke melden net dat ze me het bedrag ruimschoots gaan vergoeden.
:-)
Netjes geregeld
daNpymaandag 4 juli 2022 @ 11:35
Je krijgt 1000 x 5 cent? :+
Jan_Onderwatermaandag 4 juli 2022 @ 11:58
quote:
0s.gif Op maandag 4 juli 2022 11:35 schreef daNpy het volgende:
Je krijgt 1000 x 5 cent? :+
75 Euro
Ja, Stroom produceren voor anderen loont hier in D niet, vergoeding die ik krijg is 0,064 ¤ per kWh en salderen gebeurd ook niet. Je doet er dus veel langer over voordat je het terugverdient hebt. Gek he, dat het niet loopt met die Energiewende.
Omdat de vergoeding zo laag is, loont het zich een akku aan te schaffen, ondanks de meerkosten heb je de boel dan 2-3 jaar eerder terug verdient. Echter, in de ochtend, als de vraag op het netwerk naar stroom hoog is, leveren alle installaties met accu niet aan het net omdat die eerst de accu opladen.
De politiek heeft daarmee een beleid opgetuigd wat het omgekeerde bereikt van wat je zou willen.

In Nederland loopt het weer te goed, daar zijn hele wijken voorzien van PV installaties maar op een zonnige dag maakt dat zoveel stroom dat het de wijk niet uitkomt.
Underdoggymaandag 4 juli 2022 @ 20:21
zojuist heeft m’n moeder een offerte gekregen voor een systeem op plat dak, pal zuid zonder schaduw:

10x Phono Solar 370 Perc Black
Solis 4K4G 1 fase omvormer
Bevestigingsmateriaal voor plat dak merk Fusion

3 vragen voor de kenners
- de omvormer lijkt me 4000W - is dat niet onder gedimensioneerd? Ik heb altijd geleerd dat je rond de 90% van je piekvermogen moet hebben. Zo heb ik 4480wP met 4K omvormer. Zou er beter een 3.5kW omvormer gekozen kunnen worden met 3700Wp aan panelen?
- iemand ervaring met dit merk omvormer?
- prijs is 5k incl BTW / 4132 ex BTW. Ik rekende zelf met ¤1 per Wp voor serie-systeem. Prijs lijkt me aardig hoog - wat vinden jullie?
Makrolondinsdag 5 juli 2022 @ 07:02
Plat dak is duurder. ;)

En omvormer is beter om m iets minder te hebben dan piekvermogen, dan werkt hij efficiënter.
MevrouwCactuswoensdag 6 juli 2022 @ 06:30
Ik vind de opbrengst van het eerste half jaar erg leuk, maar de komende 6 maanden zijn vast niet net zo goed, of wel? Anders doe ik nu even die opbrengst x2 en leveren we veel meer terug dan we dachten 8-) B-)
We hebben 2 MWh opgewekt in de eerste 6 maanden. De verwachte opbrengst voor het hele jaar is 3 MWh, volgens de offerte.
Gieliovdwoensdag 6 juli 2022 @ 07:39
12971-DELE-Opbrengst-zonnepanelen-v02-1920x1280.png

Hier moet je zo'n beetje vanuit gaan.

Keer 2 is niet helemaal haalbaar :)
daNpywoensdag 6 juli 2022 @ 07:43
Volgens jouw figuurtje zitten we nu rond de 54%.
Aangezien juni en mei beter hadden gekund (veel bewolking) heb je met een goede augustus- en septembermaand echt wel kans dat je er in ieder geval in de buurt gaat komen. Heel warm is het ook nog steeds niet.
Aan de andere kant, een paar weken bewolking in september en het is natuurlijk redelijk klaar. Oktober kan heel mooi zijn maar de dagen zijn veel korter :)
lazinesswoensdag 6 juli 2022 @ 08:38
Ik ben het oneens met de conclusie dat mei en juni veel bewolking hadden. Misschien elders in het land maar hier aan de kust staan ze na 7 jaar aan data in mijn top 3.

Mei is hier altijd de beste maand en juni en juli zijn altijd toch wat minder en niet gelijk aan opbrengst zoals het plaatje suggereert. Gooi er een hittegolfje tegenaan en dan daalt het al gauw.

Hier ook rond de 2MWh en ik kom meestal uit op 3400kWh totaal. Maar de panelen liggen hier op 45 graden. Op een plat dak haalde Leandra bijv met hetzelfde aantal wp lang niet hetzelfde resultaat.

X2 is te optimistisch maar over het algemeen zijn de inschattingen van de installateur en de internet kaartjes te conservatief. Ik zou met ZO 95% moeten halen maar haal 107%.
daNpywoensdag 6 juli 2022 @ 08:44
Ja dat kan, ik woon niet aan de kust. Hier in het zuiden had de opbrengst voor zowel mei als juni theoretisch meer dan 30% hoger uit kunnen vallen als de dagen zonniger waren geweest. Ook was juni iets beter als mei, de dagen zijn dan ook langer en de temperatuur was niet echt hoger.
Jan_Onderwaterwoensdag 6 juli 2022 @ 08:45
quote:
1s.gif Op woensdag 6 juli 2022 08:38 schreef laziness het volgende:
Ik ben het oneens met de conclusie dat mei en juni veel bewolking hadden. Misschien elders in het land maar hier aan de kust staan ze na 7 jaar aan data in mijn top 3.

Mei is hier altijd de beste maand en juni en juli zijn altijd toch wat minder en niet gelijk aan opbrengst zoals het plaatje suggereert. Gooi er een hittegolfje tegenaan en dan daalt het al gauw.

Hier ook rond de 2MWh en ik kom meestal uit op 3400kWh totaal. Maar de panelen liggen hier op 45 graden. Op een plat dak haalde Leandra bijv met hetzelfde aantal wp lang niet hetzelfde resultaat.

X2 is te optimistisch maar over het algemeen zijn de inschattingen van de installateur en de internet kaartjes te conservatief. Ik zou met ZO 95% moeten halen maar haal 107%.
Aan de kust heb je altijd meer zon uren en minder wolken per jaar.
aantal-zonuren.jpg

[ Bericht 10% gewijzigd door Jan_Onderwater op 06-07-2022 08:55:58 ]
Leandrawoensdag 6 juli 2022 @ 08:45
quote:
1s.gif Op woensdag 6 juli 2022 08:38 schreef laziness het volgende:
Ik ben het oneens met de conclusie dat mei en juni veel bewolking hadden. Misschien elders in het land maar hier aan de kust staan ze na 7 jaar aan data in mijn top 3.

Mei is hier altijd de beste maand en juni en juli zijn altijd toch wat minder en niet gelijk aan opbrengst zoals het plaatje suggereert. Gooi er een hittegolfje tegenaan en dan daalt het al gauw.

Hier ook rond de 2MWh en ik kom meestal uit op 3400kWh totaal. Maar de panelen liggen hier op 45 graden. Op een plat dak haalde Leandra bijv met hetzelfde aantal wp lang niet hetzelfde resultaat.

X2 is te optimistisch maar over het algemeen zijn de inschattingen van de installateur en de internet kaartjes te conservatief. Ik zou met ZO 95% moeten halen maar haal 107%.
Nee klopt, ik kwam met panelen in een hellingshoek van 4% niet in de buurt van jouw opbrengst toen we dezelfde panelen hadden.
Leandrawoensdag 6 juli 2022 @ 08:53
Toevallig heb ik van dit huis de opbrengst vanaf 1 juli vorig jaar wel zo paraat, dus dat is makkelijk vergelijken:
Tweede helft vorig jaar (01/07 - 31/12): 3150,7 kWh
Eerste heeft dit jaar (01/01 - 30/06): 4427,2

Dus nee, je kunt de opbrengst van het eerste half jaar niet verdubbelen om een jaaropbrengst te voorspellen.
Jan_Onderwaterwoensdag 6 juli 2022 @ 08:53
quote:
0s.gif Op woensdag 6 juli 2022 07:39 schreef Gieliovd het volgende:
[ afbeelding ]

Hier moet je zo'n beetje vanuit gaan.

Keer 2 is niet helemaal haalbaar :)
Als dit plaatje voor mij ook indicatief is, betekend dat voor mij dat ik met de fooi die ik krijg voor mijn geleverde stroom, de aangekochte in de winter kan betalen.
Dat is goed nieuws
Bovendien in het voorjaar en herfst stroom over heb om bij te stoken via de airco wat gas bespaard
lazinesswoensdag 6 juli 2022 @ 09:00
quote:
0s.gif Op woensdag 6 juli 2022 08:45 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Aan de kust heb je altijd meer zon uren en minder wolken per jaar.
[ afbeelding ]
Je vertelt mij na 7 jaar panelen niet iets nieuws.
Leandrawoensdag 6 juli 2022 @ 09:04
quote:
0s.gif Op woensdag 6 juli 2022 08:45 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Aan de kust heb je altijd meer zon uren en minder wolken per jaar.
[ afbeelding ]
En toch kom ik hier (in het midden van het land) ook op een rendement van meer dan 100%

Want 7577,86 kWh met 6.93 kWp aan panelen.
Maar wel ZZW in een hellingshoek van 45° en nooit schaduw, ook niet als de zon in de winter laag staat, want het huis van de buren is lager dan ons huis.
rulerofdeathwoensdag 6 juli 2022 @ 11:33
ik zit in het gedeelte van 1400-1450 zonuren per jaar en in 2021 heb ik met 7200Wp een opbrengst gehad van 7386 kWh
Herkauwerwoensdag 6 juli 2022 @ 11:35
Ik val in de 2de beste categorie maar haal maar 85% rendement. Ligging en hellingshoek zijn echt cruciaal volgens mij. Alsnog zeer tevreden, maar had het niet erg gevonden als mijn huis een kwartslag gedraaid was :9
rulerofdeathwoensdag 6 juli 2022 @ 11:46
quote:
0s.gif Op woensdag 6 juli 2022 11:35 schreef Herkauwer het volgende:
Ik val in de 2de beste categorie maar haal maar 85% rendement. Ligging en hellingshoek zijn echt cruciaal volgens mij. Alsnog zeer tevreden, maar had het niet erg gevonden als mijn huis een kwartslag gedraaid was :9
dat kan nog wel eens zijn ja. ik zit het zuiden zonder enige blokkering met een hellingshoek van 38 graden.
Notorious_Roywoensdag 6 juli 2022 @ 21:02
Dat is gek. Volgejs de Essent app minder verbruikt en meer teruggeleverd in juni dan in mei. Toch vijf euro minder geld terug.

Iemand enig idee hoe dat kan?
Pualawoensdag 6 juli 2022 @ 21:20
quote:
5s.gif Op woensdag 6 juli 2022 21:02 schreef Notorious_Roy het volgende:
Dat is gek. Volgejs de Essent app minder verbruikt en meer teruggeleverd in juni dan in mei. Toch vijf euro minder geld terug.

Iemand enig idee hoe dat kan?
Meer normaal tarief verbruikt dan dal tarief tov de maand er voor?
Leandrawoensdag 6 juli 2022 @ 21:29
quote:
11s.gif Op woensdag 6 juli 2022 11:33 schreef rulerofdeath het volgende:
ik zit in het gedeelte van 1400-1450 zonuren per jaar en in 2021 heb ik met 7200Wp een opbrengst gehad van 7386 kWh
Ik zit op de grens van een 1450-1500 en een 1500-1550 gebied, dus laten we zeggen 1500 :D
Leandrawoensdag 6 juli 2022 @ 21:35
quote:
0s.gif Op woensdag 6 juli 2022 11:35 schreef Herkauwer het volgende:
Ik val in de 2de beste categorie maar haal maar 85% rendement. Ligging en hellingshoek zijn echt cruciaal volgens mij. Alsnog zeer tevreden, maar had het niet erg gevonden als mijn huis een kwartslag gedraaid was :9
Ik heb bij de bouw van het huis idd gezorgd dat het wat gunstiger op de kavel kwam, op de tekeningen van de gemeente (waar we niet aan vast zaten qua positie van het huis) stond het huis zo gedraaid dat de zijkant veel meer naar het westen lag.

Overigens snap ik dat qua ligging in de straat wel, als ze de rijrichting hadden gehouden zoals die oorspronkelijk bedoeld was, maar die hebben ze omgedraaid, dus als ik het huis werkelijk zo had laten bouwen als op de tekeningen van de wijk stond dan hadden we ook nog eens iedere keer koplampen naar binnen gehad als er auto's langs zouden rijden.

Het huis stond WZW ingetekend, ik heb het ZZW laten bouwen (ook de aanvraag omgevingsvergunning was dus al op basis van de ZZW positie, dat was nog wel even spannend, maar daar is geen commentaar op gekomen).
Notorious_Roywoensdag 6 juli 2022 @ 21:36
quote:
0s.gif Op woensdag 6 juli 2022 21:20 schreef Puala het volgende:

[..]
Meer normaal tarief verbruikt dan dal tarief tov de maand er voor?
Ah ja, dat zal het zijn. Thnx.
Speekselklierdonderdag 7 juli 2022 @ 00:08
Dat is nog eens een lekkere thuis-accu.
Wanneer te bestellen en wat kost ie?

https://tweakers.net/nieu(...)0gwh-in-gebruik.html
namliamdonderdag 7 juli 2022 @ 17:41
Maar 2 miljard, doe me er maar 2...
Pileszondag 10 juli 2022 @ 18:23
Even mijn zojuist geopende topic onder de aandacht brengen bij alle experts hier: K&W / Zonnepanelen: (on)mogelijkheden bij ons huurhuis :s)
MevrouwCactuszondag 10 juli 2022 @ 19:26
Deze maand gaat best lekker! Als ik de opbrengst mag doortrekken voor de rest van de maand, wordt dit mijn beste maand van het jaar.
Pualadonderdag 14 juli 2022 @ 22:09
Normaal 1.523,98
Dal 2.565,53
Terug -2.156,97

Het blijft wel gek om die getallen steeds dichter naar elkaar toe te zien gaan :o
Kreatorvrijdag 15 juli 2022 @ 08:03
quote:
0s.gif Op donderdag 14 juli 2022 22:09 schreef Puala het volgende:
Normaal 1.523,98
Dal 2.565,53
Terug -2.156,97

Het blijft wel gek om die getallen steeds dichter naar elkaar toe te zien gaan :o
Ja, dat is wel leuk idd.

Stroomverbruik (kWh)
Periode
01 okt. 2021 - 01 jul. 2022
Kosten
¤ +172,48
Verbruik
1619 kWh

Teruglevering (kWh)
Periode
01 okt. 2021 - 01 jul. 2022
Teruglevering
1495 kWh

Nog 130kWh terugleveren om in de min te komen tot 1 oktober, maar volgens de overduidelijke app krijg ik al geld terug.
daNpyvrijdag 15 juli 2022 @ 08:20
Mijn stroomleverancier heeft de tarieven verhoogd ivm de stijging deze maand.
We gaan van ¤ 25,- naar ¤ 109,-

Daar ben ik het dus niet mee eens. Het lijkt me bijzonder sterk dat de tarieven verviervoudigd zijn en bovendien zal hun berekening helemaal niet uitgaan van de situatie die wij nu hebben. Daarnaast ben ik geen bank voor bedrijven :')
Helaas kan ik het on-line terug zetten tot slechts 97(!) euro :') Dalijk maar eens bellen want op mijn mail wordt uiteraard niet gereageerd :z
Jan_Onderwatervrijdag 15 juli 2022 @ 08:23
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juli 2022 08:20 schreef daNpy het volgende:
Mijn stroomleverancier heeft de tarieven verhoogd ivm de stijging deze maand.
We gaan van ¤ 25,- naar ¤ 109,-

Daar ben ik het dus niet mee eens. Het lijkt me bijzonder sterk dat de tarieven verviervoudigd zijn en bovendien zal hun berekening helemaal niet uitgaan van de situatie die wij nu hebben. Daarnaast ben ik geen bank voor bedrijven :')
Helaas kan ik het on-line terug zetten tot slechts 97(!) euro :') Dalijk maar eens bellen want op mijn mail wordt uiteraard niet gereageerd :z
Oei
Heb je een flex tarief? Wat ga je betalen per kWh?
TheFreshPrincevrijdag 15 juli 2022 @ 08:32
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juli 2022 08:23 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Oei
Heb je een flex tarief? Wat ga je betalen per kWh?
Als hij voldoende panelen heeft om z'n verbruik af te dekken dan ¤0 per kWh ;)
Moet de energieleverancier wel netjes blijven salderen.
Leandravrijdag 15 juli 2022 @ 08:34
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juli 2022 08:32 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Als hij voldoende panelen heeft om z'n verbruik af te dekken dan ¤0 per kWh ;)
Moet de energieleverancier wel netjes blijven salderen.
En als ze het overschot vergoeden tegen het tarief waarop het opgewekt is?
TheFreshPrincevrijdag 15 juli 2022 @ 08:47
quote:
1s.gif Op vrijdag 15 juli 2022 08:34 schreef Leandra het volgende:

[..]
En als ze het overschot vergoeden tegen het tarief waarop het opgewekt is?
Dat ook. Dat valt onder "netjes salderen" ;)
Leandravrijdag 15 juli 2022 @ 08:52
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juli 2022 08:47 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Dat ook. Dat valt onder "netjes salderen" ;)
Ik bedoel het overschot na salderen....
daNpyvrijdag 15 juli 2022 @ 08:55
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juli 2022 08:23 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Oei
Heb je een flex tarief? Wat ga je betalen per kWh?
Normaaltarief (per kWh)
¤ 0,24794 ex
¤ 0,34360 incl heffingen
Daltarief (per kWh)
¤ 0,19837 ex
¤ 0,28957 incl heffingen

Maandbedrag terug gezet naar ¤ 35,-
Als ze 20 zonnepanelen die 250kWh per jaar opleveren meerekenen is het maandbedrag ineens maar 18 euro. Maar dat lijkt me een beetje te laag gezien ons verbruik.
TheFreshPrincevrijdag 15 juli 2022 @ 08:56
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juli 2022 08:52 schreef Leandra het volgende:

[..]
Ik bedoel het overschot na salderen....
Oh wacht, m'n eerste bak koffie was nog niet helemaal op :@
TheFreshPrincevrijdag 15 juli 2022 @ 08:57
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juli 2022 08:55 schreef daNpy het volgende:

[..]
Normaaltarief (per kWh)
¤ 0,24794 ex
¤ 0,34360 incl heffingen
Daltarief (per kWh)
¤ 0,19837 ex
¤ 0,28957 incl heffingen

Maandbedrag terug gezet naar ¤ 35,-
Als ze 20 zonnepanelen die 250kWh per jaar opleveren meerekenen is het maandbedrag ineens maar 18 euro. Maar dat lijkt me een beetje te laag gezien ons verbruik.
Kom je hoger uit dan ¤5.000 kWh per jaar dan? :D
daNpyvrijdag 15 juli 2022 @ 09:16
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juli 2022 08:57 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Kom je hoger uit dan ¤5.000 kWh per jaar dan? :D
Ik snap deze niet helemaal? :s)
TheFreshPrincevrijdag 15 juli 2022 @ 09:44
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juli 2022 09:16 schreef daNpy het volgende:

[..]
Ik snap deze niet helemaal? :s)
Met 20x 250kWh kom je op 5.000kWh opbrengst per jaar.
Maar je moet nog bijbetalen volgens je leverancier.

Dus daarom mijn vraag of je boven die 5.000kWh per jaar uitkomt qua verbruik :P
Jan_Onderwatervrijdag 15 juli 2022 @ 10:00
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juli 2022 08:55 schreef daNpy het volgende:
¤ 0,34360 incl heffingen
Eerlijk, dat is nog steeds goedkoop.
Wat ik zo goegel kost een kWh in NL gemiddeld ¤ 0,42.
daNpyvrijdag 15 juli 2022 @ 10:09
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juli 2022 09:44 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Met 20x 250kWh kom je op 5.000kWh opbrengst per jaar.
Maar je moet nog bijbetalen volgens je leverancier.

Dus daarom mijn vraag of je boven die 5.000kWh per jaar uitkomt qua verbruik :P
Vorig jaar had ik 10MWh verbruikt :X En toen stond de jacuzzi maar <3 maanden.

Die 250kWh per paneel is een rekentooldingetje. Ik heb 7150 Wp liggen en hoop eerder in de buurt van de 7MWh te komen.
daNpyvrijdag 15 juli 2022 @ 10:10
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juli 2022 10:00 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Eerlijk, dat is nog steeds goedkoop.
Wat ik zo goegel kost een kWh in NL gemiddeld ¤ 0,42.
Ja de leverancier is al heel lang erg goedkoop. Ik ben sinds 2006 niet meer overgestapt.
TheFreshPrincevrijdag 15 juli 2022 @ 10:17
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juli 2022 10:09 schreef daNpy het volgende:

[..]
Vorig jaar had ik 10MWh verbruikt :X En toen stond de jacuzzi maar <3 maanden.

Die 250kWh per paneel is een rekentooldingetje. Ik heb 7150 Wp liggen en hoop eerder in de buurt van de 7MWh te komen.
Ah, ok, dat is wel behoorlijk idd ;)
monkyyyvrijdag 15 juli 2022 @ 10:39
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juli 2022 08:20 schreef daNpy het volgende:
Mijn stroomleverancier heeft de tarieven verhoogd ivm de stijging deze maand.
We gaan van ¤ 25,- naar ¤ 109,-

Daar ben ik het dus niet mee eens. Het lijkt me bijzonder sterk dat de tarieven verviervoudigd zijn en bovendien zal hun berekening helemaal niet uitgaan van de situatie die wij nu hebben. Daarnaast ben ik geen bank voor bedrijven :')
Helaas kan ik het on-line terug zetten tot slechts 97(!) euro :') Dalijk maar eens bellen want op mijn mail wordt uiteraard niet gereageerd :z
Ik had mijn maandelijkse bedrag teruggezet omdat ik het er ook niet mee eens was op basis van mijn eigen berekeningen. Toen belden ze mij op waarom ik dat gedaan had. :')
MeisjeEmmen1986vrijdag 15 juli 2022 @ 12:10
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juli 2022 08:20 schreef daNpy het volgende:
Mijn stroomleverancier heeft de tarieven verhoogd ivm de stijging deze maand.
We gaan van ¤ 25,- naar ¤ 109,-

Daar ben ik het dus niet mee eens. Het lijkt me bijzonder sterk dat de tarieven verviervoudigd zijn en bovendien zal hun berekening helemaal niet uitgaan van de situatie die wij nu hebben. Daarnaast ben ik geen bank voor bedrijven :')
Helaas kan ik het on-line terug zetten tot slechts 97(!) euro :') Dalijk maar eens bellen want op mijn mail wordt uiteraard niet gereageerd :z
Vervelend he, wij hadden dat toen we dit huis kochten. De vorige mensen verbruikten blijkbaar veel. Maar wij hebben gelijk zonnepanelen gelegd. Dus toen ik de brief kreeg dat we 250 euro per maand gingen betalen wilde ik dit ook terugzetten. Dat kon ook maar naar 210 euro.
Gebeld en toen hebbend ze het wel geregeld, maar kreeg wel de mededeling dat we dan niet meer in aanmerking kwamen voor een betalingsregeling bij de jaarafrekening als we veel moesten bij betalen.

Onze tarieven zijn helemaal niet zo heel erg verhoogd. Maar nu ben ik wel benieuwd welk termijn bedrag wij in augustus voorgesteld krijgen.
Jan_Onderwatervrijdag 15 juli 2022 @ 12:23
De boel staat nu 52 dagen aan, en net de 2 MWH aangetikt

*O* *O* *O*
Gemiddeld 4,31 kWh/kWp
daNpyvrijdag 15 juli 2022 @ 12:38
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juli 2022 10:39 schreef monkyyy het volgende:

[..]
Ik had mijn maandelijkse bedrag teruggezet omdat ik het er ook niet mee eens was op basis van mijn eigen berekeningen. Toen belden ze mij op waarom ik dat gedaan had. :')
Ja die discussie had ik ook toen ik juist naar all-elektrisch ging tijdens de bouw en wilde verhogen.
Mijn berekening kwam wel uit :D
Vonkenboerdinsdag 19 juli 2022 @ 22:09
Met 7,6 kW totaal opgewekt is het vandaag niet veel bijzonders.
Veelte warm voor mijn arme paneeltjes -O-
MevrouwCactusdinsdag 19 juli 2022 @ 22:11
Wij hadden nog 6,4 kWh/kPh vandaag en dat vind ik echt heel prima voor deze temperaturen. Had ik niet verwacht.
CoolGuydinsdag 19 juli 2022 @ 22:15
48 kwh met 8.7 kWp oftewel 5.52 kwh/kwp. Totaal voor deze maand nu 805 kWh tot nu toe.
Leandradinsdag 19 juli 2022 @ 22:16
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 juli 2022 22:09 schreef Vonkenboer het volgende:
Met 7,6 kW totaal opgewekt is het vandaag niet veel bijzonders.
Veelte warm voor mijn arme paneeltjes -O-
Ik was al verbaasd dat ik gisteren nog 43,0 had (6,2 kWh/kWp).
Vandaag niet gehaald, maar de 41,9 van vandaag is nog steeds 6,05 kWh/kWp, dus ik heb niks te klagen.
CoolGuydinsdag 19 juli 2022 @ 22:18
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 juli 2022 22:16 schreef Leandra het volgende:

[..]
Ik was al verbaasd dat ik gisteren nog 43,0 had (6,2 kWh/kWp).
Vandaag niet gehaald, maar de 41,9 van vandaag is nog steeds 6,05 kWh/kWp, dus ik heb niks te klagen.
Gisteren had ik 49.5 kwh, dus 1.5 kwh meer dan vandaag. Die hitte helpt in ieder geval niet nee. Eergisteren had ik 51.2 kwh maar toen was het ook minder warm.
Leandradinsdag 19 juli 2022 @ 22:34
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 juli 2022 22:18 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Gisteren had ik 49.5 kwh, dus 1.5 kwh meer dan vandaag. Die hitte helpt in ieder geval niet nee. Eergisteren had ik 51.2 kwh maar toen was het ook minder warm.
Mijn record is nog steeds de 47,2 van 17 april :D
Jan_Onderwaterwoensdag 20 juli 2022 @ 08:25
Installatie staat nu 2 maanden aan, en 4.6 kWh/kWp gemiddeld gehaald.
Jan_Onderwaterwoensdag 20 juli 2022 @ 08:27
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 juli 2022 22:18 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Gisteren had ik 49.5 kwh, dus 1.5 kwh meer dan vandaag. Die hitte helpt in ieder geval niet nee. Eergisteren had ik 51.2 kwh maar toen was het ook minder warm.
Dito, Eergisteren 53,6, gisteren 52,1
gcjoelwoensdag 20 juli 2022 @ 13:15
Ik wilde meedoen met *O* over de opbrengsten, maar de Sems app laat niet zien wat we voorgaande dagen hebben opgewekt :(
Kreatorwoensdag 20 juli 2022 @ 13:23
Gisteren en eergisteren op de tiende nauwkeurig dezelfde opbrengst.

PacY3JV.png
Greyswoensdag 20 juli 2022 @ 14:21
Het lampje van het bliksemschicht-icoontje op de Enphase dinges op zolder brandt enkele keren per dag soms even rood/oranje. Overdag! Midden op de dag soms ook. Dat is best raar toch? En als ik dan iets later via m'n P1 meter kijk zie ik geen gekke dip ofzo. Snap er niks van. Of gebeurt dat al als er 1 wolk voorbij komt ofzo? Kan me haast niet voorstellen. Maar misschien is dit normaal en piep ik om niks. :P

[ Bericht 19% gewijzigd door Greys op 20-07-2022 14:44:58 ]
Leandrawoensdag 20 juli 2022 @ 14:51
quote:
14s.gif Op woensdag 20 juli 2022 13:23 schreef Kreator het volgende:
Gisteren en eergisteren op de tiende nauwkeurig dezelfde opbrengst.

[ afbeelding ]
Wij hadden de 18de rond 12 uur hetzelfde dipje :D

Screenshot-20220720-145217-SMA-Energy.jpg
Kreatorwoensdag 20 juli 2022 @ 14:55
quote:
1s.gif Op woensdag 20 juli 2022 14:51 schreef Leandra het volgende:
Wij hadden de 18de rond 12 uur hetzelfde dipje :D
Ik kop em niet in, L.

@Greys volgens mij wel normaal. Ik zie op dat ding continu lampjes rood en groen branden op momenten dat ik het niet snap.
Greyswoensdag 20 juli 2022 @ 14:57
Oké dan maak ik me nog even geen zorgen, dank je. :D

Het goede nieuws is dat ik m'n 10 panelen pas sinds 1 juni heb en ik sinds toen al 660 kWh heb teruggeleverd. Dat is al de helft van wat ik normaal in een heel jaar verbruik (1300). O+
Kreatorwoensdag 20 juli 2022 @ 14:59
quote:
1s.gif Op woensdag 20 juli 2022 14:57 schreef Greys het volgende:
Oké dan maak ik me nog even geen zorgen, dank je. :D

Het goede nieuws is dat ik m'n 10 panelen pas sinds 1 juni heb en ik sinds toen al 660 kWh heb teruggeleverd. Dat is al de helft van wat ik normaal in een heel jaar verbruik (1300). O+
Hoeveel heb je opgewekt sinds 1 juni? Ik 850.
Jan_Onderwaterwoensdag 20 juli 2022 @ 15:07
quote:
5s.gif Op woensdag 20 juli 2022 14:59 schreef Kreator het volgende:

[..]
Hoeveel heb je opgewekt sinds 1 juni? Ik 850.
Sinds 1 Juli 810,77 kWh
Sinds 1 Juni 1965 kWh
Greyswoensdag 20 juli 2022 @ 15:09
quote:
5s.gif Op woensdag 20 juli 2022 14:59 schreef Kreator het volgende:

[..]
Hoeveel heb je opgewekt sinds 1 juni? Ik 850.
814,1 :D

Met zes panelen op Oost en vier op West is dat heel niet slecht denk ik.
Jan_Onderwaterwoensdag 20 juli 2022 @ 15:10
quote:
9s.gif Op woensdag 20 juli 2022 14:55 schreef Kreator het volgende:

[..]
Ik kop em niet in, L.

NU EVEN NIET
:D
Kreatorwoensdag 20 juli 2022 @ 15:11
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juli 2022 15:07 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Sinds 1 Juli 810,77 kWh
Sinds 1 Juni 1965 kWh
Ja, maar jij hebt veel meer panelen, vriend. :7. Ik heb dezelfde KwP als Greys.
Jan_Onderwaterwoensdag 20 juli 2022 @ 15:13
quote:
14s.gif Op woensdag 20 juli 2022 15:11 schreef Kreator het volgende:

[..]
Ja, maar jij hebt veel meer panelen, vriend. :7. Ik heb dezelfde KwP als Greys.
Dag opbrengst is gemiddeld 4.6 kWh/kWp over de afgelopen 56 dagen
Kreatorwoensdag 20 juli 2022 @ 15:14
quote:
1s.gif Op woensdag 20 juli 2022 15:09 schreef Greys het volgende:

[..]
814,1 :D

Met zes panelen op Oost en vier op West is dat heel niet slecht denk ik.
Nee, dat lijkt me prima. Die van mij liggen plat (10 graden) op bijna zuid. Dus ook niet helemaal ideaal nog, maar ja. je huis draaien wordt toch lastig met bestaande bouw.
Greyswoensdag 20 juli 2022 @ 15:22
Huh, je kunt toch gewoon stroom rechtstreeks gebruiken van je panelen? Ik zei op Twitter dat m'n airco op een warme dag op de zonnepanelen draait, maar:

twitter
CoolGuywoensdag 20 juli 2022 @ 15:29
quote:
1s.gif Op woensdag 20 juli 2022 15:22 schreef Greys het volgende:
Huh, je kunt toch gewoon stroom rechtstreeks gebruiken van je panelen? Ik zei op Twitter dat m'n airco op een warme dag op de zonnepanelen draait, maar:

[ twitter ]
Nee, zo letterlijk als jij het zegt is het niet inderdaad.
Greyswoensdag 20 juli 2022 @ 15:31
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juli 2022 15:29 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Nee, zo letterlijk als jij het zegt is het niet inderdaad.
Dan snap ik er helemaal niets meer van. Waarom staat dat dan wel overal zo? Ik ben hier te n00berig voor en laat me dingen wijsmaken door websites die betrouwbaar zouden moeten zijn dan denk ik. :')

7QkeSeT.jpg

26ZOdaX.jpg

[ Bericht 3% gewijzigd door Greys op 20-07-2022 15:37:07 ]
lazinesswoensdag 20 juli 2022 @ 15:38
Ik heb met 3180wp vanaf 1 juni 806 kWh *O*
CoolGuywoensdag 20 juli 2022 @ 15:39
quote:
1s.gif Op woensdag 20 juli 2022 15:31 schreef Greys het volgende:

[..]
Dan snap ik er helemaal niets meer van. Waarom staat dat dan wel overal zo? Ik ben hier te n00berig voor en laat me dingen wijsmaken door websites die betrouwbaar zouden moeten zijn dank denk ik. :')

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Nou, precies weet ik het ook niet hoor, en ik kan het mis hebben, maar volgens mij is het niet zo dat die stroom die van je dak komt zeg maar via de stroomdraadjes letterlijk rechtstreeks naar bv je koffiemachine gaat.

Volgens mij is het zo dat je 'voor de meter' en 'na de meter' hebt. Dus stel op enig moment verbruikt jouw huis 500 watt per uur. Gewoon even als voorbeeldje.

Nu komen je panelen erbij, en laten we zeggen dat jouw panelen 2500 watt produceren per uur. Jouw meter registreert dan volgens mij een teruggave van 2000 watt. Want immers, je verbruikt 500 watt, maar er komt 2500 watt van je dak.

Nu zet jij je koffiemachine aan. Laten we zeggen dat die 2000 watt verbruikt. Per saldo gebruik je dan precies 0. Dus je meter registreert geen stroomafname door je huis, maar registreert ook geen stroom teruggave.

Dus het is een rekenverhaaltje. Tenminste zo denk ik het te begrijpen, maar ik kan het volledig mis hebben.
qajariaqwoensdag 20 juli 2022 @ 15:39
quote:
1s.gif Op woensdag 20 juli 2022 15:31 schreef Greys het volgende:

[..]
Dan snap ik er helemaal niets meer van. Waarom staat dat dan wel overal zo? Ik ben hier te n00berig voor en laat me dingen wijsmaken door websites die betrouwbaar zouden moeten zijn dan denk ik. :')

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
In NL mogen we nog steeds 100% salderen. Dan maakt het niet zoveel uit wanneer je de wasmachine aan zet.
Makrolonwoensdag 20 juli 2022 @ 15:40
quote:
1s.gif Op woensdag 20 juli 2022 15:22 schreef Greys het volgende:
Huh, je kunt toch gewoon stroom rechtstreeks gebruiken van je panelen? Ik zei op Twitter dat m'n airco op een warme dag op de zonnepanelen draait, maar:

[ twitter ]
Jij hebt gelijk. Als je 2kw aan het opwekken bent en je gebruikt 1kw voor je airco dan gaat die 1kw rechtstreeks vanuit je panelen naar je airco.
CoolGuywoensdag 20 juli 2022 @ 15:40
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juli 2022 15:40 schreef Makrolon het volgende:

[..]
Jij hebt gelijk. Als je 2kw aan het opwekken bent en je gebruikt 1kw voor je airco dan gaat die 1kw rechtstreeks vanuit je panelen naar je airco.
Is dat zo ja? Als in, letterlijk? Ik snap wel dat het qua 'rekenen' zo is, maar gaat die stroom letterlijk door de draadjes naar je airco toe?
qajariaqwoensdag 20 juli 2022 @ 15:41
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juli 2022 15:40 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Is dat zo ja? Als in, letterlijk? Ik snap wel dat het qua 'rekenen' zo is, maar gaat die stroom letterlijk door de draadjes naar je airco toe?
Ja, meestal wel via je meterkast maar het komt niet voorbij de meter.
Makrolonwoensdag 20 juli 2022 @ 15:42
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juli 2022 15:39 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Nou, precies weet ik het ook niet hoor, en ik kan het mis hebben, maar volgens mij is het niet zo dat die stroom die van je dak komt zeg maar via de stroomdraadjes letterlijk rechtstreeks naar bv je koffiemachine gaat.

Volgens mij is het zo dat je 'voor de meter' en 'na de meter' hebt. Dus stel op enig moment verbruikt jouw huis 500 watt per uur. Gewoon even als voorbeeldje.

Nu komen je panelen erbij, en laten we zeggen dat jouw panelen 2500 watt produceren per uur. Jouw meter registreert dan volgens mij een teruggave van 2000 watt. Want immers, je verbruikt 500 watt, maar er komt 2500 watt van je dak.

Nu zet jij je koffiemachine aan. Laten we zeggen dat die 2000 watt verbruikt. Per saldo gebruik je dan precies 0. Dus je meter registreert geen stroomafname door je huis, maar registreert ook geen stroom teruggave.

Dus het is een rekenverhaaltje. Tenminste zo denk ik het te begrijpen, maar ik kan het volledig mis hebben.
Wat je als 2e zegt klopt. Alleen als 1e niet, de stroom gaat wel degelijk direct via de stroomdraadjes naar jouw eigen koffiezetapparaat.

Als de zonnepanelen en de koffiezetter op dezelfde fase zitten dan.
Makrolonwoensdag 20 juli 2022 @ 15:42
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juli 2022 15:40 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Is dat zo ja? Als in, letterlijk? Ik snap wel dat het qua 'rekenen' zo is, maar gaat die stroom letterlijk door de draadjes naar je airco toe?
Jazeker. Je meter meet bij 2kw opwek en 2kw verbruik niks. Omdat er ook niks doorheen gaat. ;)
CoolGuywoensdag 20 juli 2022 @ 15:42
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juli 2022 15:41 schreef qajariaq het volgende:

[..]
Ja, meestal wel via je meterkast maar het komt niet voorbij de meter.
Nee, het komt niet voorbij de meter, omdat er een rekensommetje plaats vindt. Maar is het letterlijk een 'hoopje' stroom dat van je dak afkomt, door het kabeltje heen gaat, naar je meterkast toe, en van daaruit naar je koffiemachine of whatever?

Ik dacht namelijk dat het puur een rekenverhaal was.
Makrolonwoensdag 20 juli 2022 @ 15:44
Als je een tuinslang hebt, en daar stop jij water in, en ergens anders haal keer dat water er weer uit, dan is dat toch dat zelfde water? Als die tuinslang een aftakking naar de buren zou hebben maar die hebben de kraan dicht dan gaat dat water niet via hun. Zo werkt electriciteit ook.
qajariaqwoensdag 20 juli 2022 @ 15:45
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juli 2022 15:42 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Nee, het komt niet voorbij de meter, omdat er een rekensommetje plaats vindt. Maar is het letterlijk een 'hoopje' stroom dat van je dak afkomt, door het kabeltje heen gaat, naar je meterkast toe, en van daaruit naar je koffiemachine of whatever?

Ik dacht namelijk dat het puur een rekenverhaal was.
Vooropgesteld dat je één fase hebt dan komt er niets door de meter.
Greyswoensdag 20 juli 2022 @ 15:45
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juli 2022 15:39 schreef qajariaq het volgende:

[..]
In NL mogen we nog steeds 100% salderen. Dan maakt het niet zoveel uit wanneer je de wasmachine aan zet.
Dat weet ik, maar ik wil dingen graag snappen. :P Want straks is er geen salderen meer en ik dacht toch echt dat wat je zelf opwekt en je zelf verbruikt op dat moment vóór je meter blijft, dus door de kabeltjes rechtstreeks naar je wasmachine etc gaat.
Jan_Onderwaterwoensdag 20 juli 2022 @ 15:46
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juli 2022 15:42 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Nee, het komt niet voorbij de meter, omdat er een rekensommetje plaats vindt. Maar is het letterlijk een 'hoopje' stroom dat van je dak afkomt, door het kabeltje heen gaat, naar je meterkast toe, en van daaruit naar je koffiemachine of whatever?

Ik dacht namelijk dat het puur een rekenverhaal was.
Als het via de stroom meter zou gaan, zou je stroom uit het net trekken en aan het net leveren. Als de salderingsregeling veranderd is dat natuurlijk fout. Daarom gaat eerst het eigen verbruik van de productie af, en het overschot naar het net.
Jan_Onderwaterwoensdag 20 juli 2022 @ 15:47
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juli 2022 15:39 schreef qajariaq het volgende:

[..]
In NL mogen we nog steeds 100% salderen. Dan maakt het niet zoveel uit wanneer je de wasmachine aan zet.
Klopt, maar dan moet je stroomnet wel de teruglevering aankunnen, steeds vaker is dat op een zonnige dag niet mogelijk. Daarom is het wijs stroom te verbruiken als het geproduceerd wordt, dat belast het stroom net niet.
qajariaqwoensdag 20 juli 2022 @ 15:47
quote:
1s.gif Op woensdag 20 juli 2022 15:45 schreef Greys het volgende:

[..]
Dat weet ik, maar ik wil dingen graag snappen. :P Want straks is er geen salderen meer en ik dacht toch echt dat wat je zelf opwekt en je zelf verbruikt op dat moment vóór je meter blijft, dus door de kabeltjes rechtstreeks naar je wasmachine etc gaat.
Je hebt het net dan echt alleen nodig voor regelen van de frequentie en voltage. Bovendien heb je in de praktijk altijd wel iets over of te kort. Anders zou je inderdaad de groepenkast los kunnen koppelen. Dat verhaal van die tuinslang van Makrelon is wel een mooie vergelijking.
CoolGuywoensdag 20 juli 2022 @ 15:49
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juli 2022 15:44 schreef Makrolon het volgende:
Als je een tuinslang hebt, en daar stop jij water in, en ergens anders haal keer dat water er weer uit, dan is dat toch dat zelfde water? Als die tuinslang een aftakking naar de buren zou hebben maar die hebben de kraan dicht dan gaat dat water niet via hun. Zo werkt electriciteit ook.
ja, ik snap het principe, en ik snap geen jota van stroom, dus ik probeer het ook te snappen.

Nu heb ik een koffiemachine, en de zon is 'uit' (even voor de beeldspraak). Ik zet de koffiemachine aan. De stroom loopt door de draadjes heen, en komt 'van buiten'. Prima, dan trek ik stroom uit het net.

Nu zet ik de zon 'aan'. Er gaat stroom nog steeds door het draadje van buiten, maar dan ineens komt daar die stroom vanaf het dak. Dan wordt toch niet de verbinding verbroken met die draad naar buiten in/door de meterkast, als een soort van verkeerslicht dat zegt 'ho stop, nu mag je niet meer door, want via de andere weg komt nu stroom van het dak?'.

Want zelfs al heb ik de koffiemachine niet aan, dan nog staat er stroom op die draadjes, dus dat is nooit 'uit' toch?

Echt, ik blijf heel ver weg van stroom, maar ik vind het wel erg interessant.
qajariaqwoensdag 20 juli 2022 @ 15:50
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juli 2022 15:47 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Klopt, maar dan moet je stroomnet wel de teruglevering aankunnen, steeds vaker is dat op een zonnige dag niet mogelijk. Daarom is het wijs stroom te verbruiken als het geproduceerd wordt, dat belast het stroom net niet.
Er spelen verschillende zaken. Als in een wijk echt veel wordt opgewekt kan mogelijk de wijkcentrale het niet aan en dan verhoogd het voltage op het net, als dat te hoog wordt stoppen je panelen voor de bende uitbrand. Dan krijg je inderdaad niet meer 'betaald' op dat moment.

Als echter het hele land hogere productie heeft dan gebruik dan is de waarde van diee stroom voor je leverancier nul of zelfs negatief. Echter komt dat gewoon op je salderinglijstje erbij hoor.
qajariaqwoensdag 20 juli 2022 @ 15:56
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juli 2022 15:49 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
ja, ik snap het principe, en ik snap geen jota van stroom, dus ik probeer het ook te snappen.

Nu heb ik een koffiemachine, en de zon is 'uit' (even voor de beeldspraak). Ik zet de koffiemachine aan. De stroom loopt door de draadjes heen, en komt 'van buiten'. Prima, dan trek ik stroom uit het net.

Nu zet ik de zon 'aan'. Er gaat stroom nog steeds door het draadje van buiten, maar dan ineens komt daar die stroom vanaf het dak. Dan wordt toch niet de verbinding verbroken met die draad naar buiten in/door de meterkast, als een soort van verkeerslicht dat zegt 'ho stop, nu mag je niet meer door, want via de andere weg komt nu stroom van het dak?'.

Want zelfs al heb ik de koffiemachine niet aan, dan nog staat er stroom op die draadjes, dus dat is nooit 'uit' toch?

Echt, ik blijf heel ver weg van stroom, maar ik vind het wel erg interessant.
Eerst onderscheid maken tussen stroom en spanning. Bij de kraan is dat hoeveel er uit de kraan komt en druk. Dus als alles dicht zit heb je nog waterdruk op de waterleiding en ook spanning op draadjes. Hier betaal je niet voor (of vastrecht). Zet je een kraan open dan gaat water stromen. Ook als je de koffiemachien aan zet stroomt er elektra door de draden.

Zou je de dakgoot op je waterleiding aansluiten kan bij regen er water door je leiding het net in stromen (gelukkig kan dit niet echt). Als het net zo hard regent als ji het bad laat vollopen dan staat je watermeter ook stil.

Met panelen is dit exact hetzelfde.
Greyswoensdag 20 juli 2022 @ 15:58
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juli 2022 15:47 schreef qajariaq het volgende:

[..]
Je hebt het net dan echt alleen nodig voor regelen van de frequentie en voltage. Bovendien heb je in de praktijk altijd wel iets over of te kort. Anders zou je inderdaad de groepenkast los kunnen koppelen. Dat verhaal van die tuinslang van Makrelon is wel een mooie vergelijking.
Dan had ik stiekem toch gelijk op Twitter. :P En het gaat me niet om gelijk want ik ben de eerste om toe te geven dat ik HEEL ERG VEEL NIET WEET OF SNAP maar juist omdat ik het dan wil snappen ben ik blij dat ik het eigenlijk stiekem toch al snapte. Lekker dan zo'n forum waar we het kunnen vragen en het erover kunnen hebben. O+
qajariaqwoensdag 20 juli 2022 @ 15:59
quote:
1s.gif Op woensdag 20 juli 2022 15:58 schreef Greys het volgende:
Dan had ik stiekem toch gelijk op Twitter.
wat had je op twitter gezet?
Leandrawoensdag 20 juli 2022 @ 16:05
quote:
1s.gif Op woensdag 20 juli 2022 15:22 schreef Greys het volgende:
Huh, je kunt toch gewoon stroom rechtstreeks gebruiken van je panelen? Ik zei op Twitter dat m'n airco op een warme dag op de zonnepanelen draait, maar:

[ twitter ]
Klopt gewoon, als je meer opwekt dan je op dat moment verbruikt dan gaat het niet eerst via je meter naar buiten.
Daarom is je teruglevering ook altijd minder dan je opwek, dat deel dat het minder is heb je direct verbruikt, anders zou je net zoveel terugleveren als je opgewekt hebt en tegelijkertijd stroom afnemen van het net.
Leandrawoensdag 20 juli 2022 @ 16:07
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juli 2022 15:39 schreef qajariaq het volgende:

[..]
In NL mogen we nog steeds 100% salderen. Dan maakt het niet zoveel uit wanneer je de wasmachine aan zet.
Ja dat maakt wel uit, want dat wat je direct verbruikt legt geen druk op het elektriciteitsnet door de (hoge) teruglevering van dat moment.
qajariaqwoensdag 20 juli 2022 @ 16:10
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juli 2022 16:07 schreef Leandra het volgende:

[..]
Ja dat maakt wel uit, want dat wat je direct verbruikt legt geen druk op het elektriciteitsnet door de (hoge) teruglevering van dat moment.
In het brede verhaal wel maar voor het individu nog niet. Tenzij je in een wijk woont waar het net zo krap is dat je met overspanning te maken krijgt en dus de panelen zouden kunnen afschakelen. Dan gaat het wel helpen als iedereen massaal de wasmachine aan zet.
Greyswoensdag 20 juli 2022 @ 16:10
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juli 2022 15:59 schreef qajariaq het volgende:

[..]
wat had je op twitter gezet?
Dat je wel degelijk zelf je eigen opgewekte stroom kunt gebruiken op dat moment. Iemand daar zei 'nee dat is niet zo want je krijgt gewoon geld voor elk teruggeleverde kWh en dat wordt verrekend met wat je uit het stopcontact gebruikt maar rechtstreeks gebruiken kan echt alleen met een accu ertussen anders bleef het licht wel aan op het moment van een stroomstoring'.

Alleen heeft dat laatste dan volgens mij te maken met het automatisch uitschakelen van omvormers als er een stroomstoring is.
lazinesswoensdag 20 juli 2022 @ 16:12
Ik ben wel benieuwd naar jullie mening over nog extra panelen leggen op ons dak.

Zie hier de situatie incl kompas. De vrije dakvlakken liggen op NW en ZW maar hebben wel grote dakramen.
Aan de voorkant zouden er volgens mij op zich ook nog een paar kunnen liggen naar mijn idee. Ze hebben er bij ons voor gekozen om een deel van mijn panelen op het dak van de buren te leggen maar ik zie elders in de wijk wel panelen trapsgewijs tot in de hoek liggen.

Captur7e.jpg

[ Bericht 0% gewijzigd door laziness op 21-07-2022 12:13:19 ]
Greyswoensdag 20 juli 2022 @ 16:15
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juli 2022 16:12 schreef laziness het volgende:
Ik ben wel benieuwd naar jullie mening over nog extra panelen leggen op ons dak.

Zie hier de situatie incl kompas. De vrije dakvlakken liggen op NW en W maar hebben wel grote dakramen.
Aan de voorkant zouden er volgens mij op zich ook nog een paar kunnen liggen naar mijn idee. Ze hebben er bij ons voor gekozen om een deel van mijn panelen op het dak van de buren te leggen maar ik zie elders in de wijk wel panelen trapsgewijs tot in de hoek liggen.

[ link | afbeelding ]
Vonden je buren dat zomaar goed? Wat als zij ook panelen willen en hun eigen dak vol willen leggen? :@
qajariaqwoensdag 20 juli 2022 @ 16:15
quote:
1s.gif Op woensdag 20 juli 2022 16:10 schreef Greys het volgende:

[..]
Dat je wel degelijk zelf je eigen opgewekte stroom kunt gebruiken op dat moment. Iemand daar zei 'nee dat is niet zo want je krijgt gewoon geld voor elk teruggeleverde kWh en dat wordt verrekend met wat je uit het stopcontact gebruikt maar rechtstreeks gebruiken kan echt alleen met een accu ertussen anders bleef het licht wel aan op het moment van een stroomstoring'.

Alleen heeft dat laatste dan volgens mij te maken met het automatisch uitschakelen van omvormers als er een stroomstoring is.
Je had inderdaad gelijk.

Dat bij stroomstoring ook je panelen iet meer leveren komt omdat de omvormer alleen werkt als ie spanning 'voelt'. Hij levert dan stroom met exact de zelfde frequentie maar een volt hoger dan ie meet op het net. Daardoor kan stroom terug lopen. Zonder het net kan ie nix uit veiligheid overwegingen. We hebben hier wel eens zitten brainstormen wat nodig is om het wel te laten werken maar dat was nogal wat meet en regel gedoe waaronder een stevige huisaccu.

Met een accu kan je dus wel stroom blijven gebruiken bij een storing al zal je zeer waarschijnlijk dan wel de hoofdschakelaar uit moeten zetten.
lazinesswoensdag 20 juli 2022 @ 16:16
quote:
1s.gif Op woensdag 20 juli 2022 16:15 schreef Greys het volgende:

[..]
Vonden je buren dat zomaar goed? Wat als zij ook panelen willen en hun eigen dak vol willen leggen? :@
Dit is vanuit de bouw zo gegaan. De hele wijk heeft standaard zijn dak vol liggen want allemaal gasloos.
Het hele rijtje heeft net zoveel panelen behalve het andere hoekhuis met de dwarskap.
Dat hele vlak wat je daar ziet wordt gedeeld door 3 woningen.
Greyswoensdag 20 juli 2022 @ 16:17
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juli 2022 16:16 schreef laziness het volgende:

[..]
Dit is vanuit de bouw zo gegaan. De hele wijk heeft standaard zijn dak vol liggen want allemaal gasloos.
Het hele rijtje heeft net zoveel panelen behalve het andere hoekhuis met de dwarskap.
Oh ja! Dan is het een heel ander verhaal natuurlijk. Ik had het al kunnen weten omdat je schreef 'ze' hebben ervoor gekozen ipv 'we'. Sorry. :D :@
qajariaqwoensdag 20 juli 2022 @ 16:21
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juli 2022 16:12 schreef laziness het volgende:
Ik ben wel benieuwd naar jullie mening over nog extra panelen leggen op ons dak.

Zie hier de situatie incl kompas. De vrije dakvlakken liggen op NW en W maar hebben wel grote dakramen.
Aan de voorkant zouden er volgens mij op zich ook nog een paar kunnen liggen naar mijn idee. Ze hebben er bij ons voor gekozen om een deel van mijn panelen op het dak van de buren te leggen maar ik zie elders in de wijk wel panelen trapsgewijs tot in de hoek liggen.

[ link | afbeelding ]
Dat NW vlak zou ik lekker vergeten, gaat nooit heel veel opleveren, De FPrince gaat dat wel anders vertellen verwacht ik. Dat grote ZO vlak kan je naar de hoeken nog uitvullen net als de beide ZW vlakken. Maar of het de schoonheidsprijs verdient...
Leandrawoensdag 20 juli 2022 @ 16:45
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juli 2022 16:12 schreef laziness het volgende:
Ik ben wel benieuwd naar jullie mening over nog extra panelen leggen op ons dak.

Zie hier de situatie incl kompas. De vrije dakvlakken liggen op NW en W maar hebben wel grote dakramen.
Aan de voorkant zouden er volgens mij op zich ook nog een paar kunnen liggen naar mijn idee. Ze hebben er bij ons voor gekozen om een deel van mijn panelen op het dak van de buren te leggen maar ik zie elders in de wijk wel panelen trapsgewijs tot in de hoek liggen.

[ link | afbeelding ]
Bij ons is het zo, maar ik weet niet of het zo fraai is als maar de helft een trappetje heeft:

20220602-123326-2.jpg
Jojokewoensdag 20 juli 2022 @ 22:40
Heeft het nut om in de nazomer zonnepanelen aan te leggen of kan je beter tot het volgend voorjaar wachten?
Leandrawoensdag 20 juli 2022 @ 22:53
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juli 2022 22:40 schreef Jojoke het volgende:
Heeft het nut om in de nazomer zonnepanelen aan te leggen of kan je beter tot het volgend voorjaar wachten?
De enige reden om tot volgend jaar te wachten is het feit dat je dan geen BTW meer hoeft terug te vragen, want volgend jaar gaan ze naar het 0% tarief.

Overigens verbaast het me niets als dat uiteindelijk weinig voor de prijzen doet maar dat je dan dus gewoon dezelfde prijs betaalt als nu.

Verder is er geen enkele reden om te wachten, hoe eerder hoe beter, als je het maar niet door een of andere cowboy laat aanleggen.
Jojokewoensdag 20 juli 2022 @ 23:28
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juli 2022 22:53 schreef Leandra het volgende:

[..]
De enige reden om tot volgend jaar te wachten is het feit dat je dan geen BTW meer hoeft terug te vragen, want volgend jaar gaan ze naar het 0% tarief.

Overigens verbaast het me niets als dat uiteindelijk weinig voor de prijzen doet maar dat je dan dus gewoon dezelfde prijs betaalt als nu.

Verder is er geen enkele reden om te wachten, hoe eerder hoe beter, als je het maar niet door een of andere cowboy laat aanleggen.
Duidelijk, dank ^O^
bambinodonderdag 21 juli 2022 @ 10:48
quote:
1s.gif Op woensdag 20 juli 2022 15:45 schreef Greys het volgende:

[..]
Dat weet ik, maar ik wil dingen graag snappen. :P Want straks is er geen salderen meer en ik dacht toch echt dat wat je zelf opwekt en je zelf verbruikt op dat moment vóór je meter blijft, dus door de kabeltjes rechtstreeks naar je wasmachine etc gaat.
Dat is ook letterlijk zo.

Om het even jip en janneke te doen:
panelen 3000W gaat naar de meterkast via zijn groep.
Die draadjes komen vanaf die groep naar de hoofdschakelaar.
Vanaf de hoofdschakelaar lopen er (voor die voorbeeld) 3 fase draadjes, 1 naar de airco, 1 naar de koelkast, 1 naar de netbeheerder (omlaag dus).

Als draadje 1 1000W vraagt, en draadje 2 80W dan MOET die 3000W eerst die kant op.
Want het belangrijkste draadje, nummer 3, kan maar 1 kant op stromen.
Je kant niet 3000W over draadje 3 terugsturen en tegelijkertijd 1080W vragen.

Er gaat dus 1000W naar draadje 1
80W naar draadje 2
1920W naar draadje 3

Pas wanneer de opwek lager wordt (zeg 1000W) dan krijg je dit
draadje 1 krijgt 1000W
draadje 2 krijgt 0W
draadje 3 LEVERT 80W (aan draadje 2)

Dat laatste is niet exact, want ik weet niet of de omvormer dan naar draadje 1 of 2 respectievelijk het meeste levert.
Dat is ook niet interessant of de koelkast of de airco dan 80W van het net krijgt (of verdeeld).

Het belangrijkste in dit verhaal is dat draadje 3 verbonden is aan de meter.
En je zult dus niet verbruiken (kWh meter die optelt) wanneer er meer opwek is dan verbruik.

(einde jip janneke)
De enige uitzondering hierop is 3-fase, daarbij KAN het zijn dat je op fase 1 meer opwekt dan verbruikt, fase 2 gelijk is en fase 3 meer verbruikt dan opwekt.

Dan hangt het volledig af van welk type meter je hebt. De meeste meters kunnen tegenwoordig intern salderen.
Dat betekent, draad X Y Z zijn intern niet verbonden, maar digitaal wel.
Dus als je op X 1000W teruglevert op Y 0W doet en op Z 1000W vraagt, dat de kWh meter stil staat.

Hoe dat technisch exact werkt weet ik niet, want fysiek gaat de stroom op X wel letterlijk retour en op Y wordt er geleverd. Maar de meter telt niet op (niet op teruglever teller en niet op verbruik teller).
bambinodonderdag 21 juli 2022 @ 10:50
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juli 2022 22:53 schreef Leandra het volgende:

[..]
De enige reden om tot volgend jaar te wachten is het feit dat je dan geen BTW meer hoeft terug te vragen, want volgend jaar gaan ze naar het 0% tarief.

Overigens verbaast het me niets als dat uiteindelijk weinig voor de prijzen doet maar dat je dan dus gewoon dezelfde prijs betaalt als nu.

Verder is er geen enkele reden om te wachten, hoe eerder hoe beter, als je het maar niet door een of andere cowboy laat aanleggen.
Dat 0% verhaal is nog niet beklonken overigens :)
Van mij mogen ze dat nog wel een jaartje of 2 uitstellen :P
YoshiBignosedonderdag 21 juli 2022 @ 10:59
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juli 2022 10:50 schreef bambino het volgende:

[..]
Dat 0% verhaal is nog niet beklonken overigens :)
Van mij mogen ze dat nog wel een jaartje of 2 uitstellen :P
Waarom? Al die btw aanmeldingen met KOR voor deze nep ondernemers is kansloze administratieve rompslomp.
lazinessdonderdag 21 juli 2022 @ 12:12
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juli 2022 16:45 schreef Leandra het volgende:

[..]
Bij ons is het zo, maar ik weet niet of het zo fraai is als maar de helft een trappetje heeft:

[ afbeelding ]
Ik zag net dat het rijtje aan het eind van de straat, met exact dezelfde huizen, dus een trappetje aan één kant heeft. Ziet er prima uit wat mij betreft.

Captur5e.jpg

Als ik alleen al op ZO nog 3 panelen er bij kan leggen wordt het een interessant verhaal. Met daarnaast nog wat panelen op de andere vlakken ook voor wat meer spreiding op de dag.

Dat het estetisch niet prachtig is rondom de dakramen interesseert me eigenlijk niet zoveel :@
ikweethetooknietdonderdag 21 juli 2022 @ 12:25
Bond: vergoedingen teruggeleverde stroom via zonnepanelen te laag

Veel consumenten met zonnepanelen krijgen nog steeds een te lage vergoeding voor de overtollige stroom die ze teruggeven aan het net, concludeert de Consumentenbond na onderzoek.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelde in eerdere beleidsregels dat de vergoeding voor teruggeleverde stroom minimaal 70 procent van het kale leveringstarief moet zijn. "Maar, in afwachting van een nieuwe energiewet, geldt die leidraad niet meer. En daar maken energiebedrijven handig gebruik van door consumenten een lagere vergoeding te betalen", stelt de consumentenorganisatie.

De bond wil dat klimaatminister Rob Jetten snel een nieuwe minimumvergoeding vaststelt voor deze zonnestroom, omdat de nieuwe regelgeving pas in 2025 ingaat. "Maar nu is al duidelijk dat de minimale terugleververgoeding zelfs nog iets hoger zal liggen dan die 70 procent van het kale leveringstarief. Wij roepen de minister daarom op om zo snel mogelijk aan te geven wat de ondergrens precies wordt, zodat de ACM energieleveranciers hieraan kan houden", aldus de Consumentenbond.

Volgens de organisatie biedt de helft van alle energieleveranciers een (veel) te lage vergoeding voor teruggeleverde zonnestroom. Vijf leveranciers betalen zelfs minder dan 15 procent van het kale leveringstarief.

https://www.msn.com/nl-nl(...)4bf4963567f84f5715a5

We worden weer genaaid o|O
Jan_Onderwaterdonderdag 21 juli 2022 @ 13:51
Beetje dubbel gevoel, bij dat het regent vandaag, en door blijft regenen, maar de stroomproductie is kut.
TheFreshPrincedonderdag 21 juli 2022 @ 13:52
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juli 2022 13:51 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Beetje dubbel gevoel, bij dat het regent vandaag, en door blijft regenen, maar de stroomproductie is kut.
Wel weer schone paneeltjes :+
Jan_Onderwaterdonderdag 21 juli 2022 @ 13:53
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juli 2022 13:52 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Wel weer schone paneeltjes :+
mja, dat wel,
Bamidonderdag 21 juli 2022 @ 22:53
Vandaag was onze op twee na slechtste dag ooit qua opbrengst, sinds we de panelen kregen begin maart.
Het contrast ook! Al dagenlang rond en vaak boven de 20kWh, nu 3,63. _O-
DrMartenvrijdag 22 juli 2022 @ 20:22
Dag mensen,

Ook ik zit met een offertevraag aangezien ik door de bomen het bos ook niet meer zie.
Ik heb een offerte gekregen voor Hyundai Mono Shingled full black HiE-s 400wp met 6x Enphase IQ7 Plus.
Nu willen ze daar een kleine ¤ 5.700 bruto oftewel iets meer dan ¤ 4.700 netto voor hebben.
Uiteraard word ik nu in de kroeg aangesproken dat ik knettergek ben als ik dat doe. "Ik doe 't oe zowat veur de helft" en dat soort dingen.
Is dit nou echt zo'n rare offerte?

Aanvullende info:
Ik verbruik de laatste jaren tussen de 1700 en 2000 kwh afhankelijk van hoeveelheid thuiswerken.
Ik wil de mogelijkheid hebben om in de toekomst mogelijk een accu aan te sluiten of extra panelen toe te voegen met oog op mogelijke warmtepomp en toestanden in de toekomst.
TheFreshPrincevrijdag 22 juli 2022 @ 20:28
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 juli 2022 20:22 schreef DrMarten het volgende:
Dag mensen,

Ook ik zit met een offertevraag aangezien ik door de bomen het bos ook niet meer zie.
Ik heb een offerte gekregen voor Hyundai Mono Shingled full black HiE-s 400wp met 6x Enphase IQ7 Plus.
Nu willen ze daar een kleine ¤ 5.700 bruto oftewel iets meer dan ¤ 4.700 netto voor hebben.
Uiteraard word ik nu in de kroeg aangesproken dat ik knettergek ben als ik dat doe. "Ik doe 't oe zowat veur de helft" en dat soort dingen.
Is dit nou echt zo'n rare offerte?
6x 400Wp = 2.400Wp.
Prijs excl. BTW = ¤4.710

4.710 / 2.400 = ¤1,96 per Wp

Dat is ronduit duur.

Nu worden 6 panelen wel gezien als kleine set, wat sowieso minder gunstig is voor de prijs.
Maar dan nog...

Ik zou nog even verder kijken.

quote:
Aanvullende info:
Ik verbruik de laatste jaren tussen de 1700 en 2000 kwh afhankelijk van hoeveelheid thuiswerken.
Ik wil de mogelijkheid hebben om in de toekomst mogelijk een accu aan te sluiten of extra panelen toe te voegen met oog op mogelijke warmtepomp en toestanden in de toekomst.
In de toekomst zijn de panelen die je nu bestelt er niet meer. Dus je krijgt dan hoe dan ook kleurverschil en opnieuw installatiekosten.

Wat dat betreft zou ik het dak direct "vol" leggen met het oog op de toekomst.

Maar dan wel een andere offerte.
Het enige nadeel is dat bijna alle installateurs het smoordruk hebben dus velen geven geen antwoord of sturen een offerte die afschrikt.

Je zou CoolBlue nog eens kunnen proberen of @bambino ?

[ Bericht 16% gewijzigd door TheFreshPrince op 22-07-2022 20:35:16 ]
RoW_0zaterdag 23 juli 2022 @ 01:20
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 juli 2022 20:22 schreef DrMarten het volgende:
Dag mensen,

Ook ik zit met een offertevraag aangezien ik door de bomen het bos ook niet meer zie.
Ik heb een offerte gekregen voor Hyundai Mono Shingled full black HiE-s 400wp met 6x Enphase IQ7 Plus.
Nu willen ze daar een kleine ¤ 5.700 bruto oftewel iets meer dan ¤ 4.700 netto voor hebben.
Uiteraard word ik nu in de kroeg aangesproken dat ik knettergek ben als ik dat doe. "Ik doe 't oe zowat veur de helft" en dat soort dingen.
Is dit nou echt zo'n rare offerte?

Aanvullende info:
Ik verbruik de laatste jaren tussen de 1700 en 2000 kwh afhankelijk van hoeveelheid thuiswerken.
Ik wil de mogelijkheid hebben om in de toekomst mogelijk een accu aan te sluiten of extra panelen toe te voegen met oog op mogelijke warmtepomp en toestanden in de toekomst.
Bruh ik heb voor exact deze set, voor 5 panelen dan 3800 betaalt waarvan 661 btw. Inclusief gropenkast aanpassing wat moest (200)
Pualazaterdag 23 juli 2022 @ 10:50
quote:
1s.gif Op zaterdag 23 juli 2022 01:20 schreef RoW_0 het volgende:

[..]
Bruh ik heb voor exact deze set, voor 5 panelen dan 3800 betaalt waarvan 661 btw. Inclusief gropenkast aanpassing wat moest (200)
En hoe lang geleden was dat?
ES_FOKzaterdag 23 juli 2022 @ 11:02
Ik heb 6 maanden geleden 9x deze panelen met de IQ7+ voor 4700 netto laten plaatsen
Kreatorzaterdag 23 juli 2022 @ 11:02
Volgens mijn wetenschappelijke berekeningen zou juli ongeveer gelijk moeten uitkomen tov juni dankzij de extra dag, mits het gemiddeld goed weer blijft. Met 1 of 2 dagen matig weer, gaan we het al niet halen hier.
bambinozaterdag 23 juli 2022 @ 15:15
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juli 2022 10:59 schreef YoshiBignose het volgende:

[..]
Waarom? Al die btw aanmeldingen met KOR voor deze nep ondernemers is kansloze administratieve rompslomp.
Omdat dat mijn werk is. Ik heb al 6 jaar een administratiekantoor met alleen de functie btw teruggave regelen.
Dus naast mijn baan als zonnepanelen verkoper is dat toch goed voor zo'n 33% van mijn inkomen :)
bambinozaterdag 23 juli 2022 @ 15:27
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 juli 2022 20:22 schreef DrMarten het volgende:
Dag mensen,

Ook ik zit met een offertevraag aangezien ik door de bomen het bos ook niet meer zie.
Ik heb een offerte gekregen voor Hyundai Mono Shingled full black HiE-s 400wp met 6x Enphase IQ7 Plus.
Nu willen ze daar een kleine ¤ 5.700 bruto oftewel iets meer dan ¤ 4.700 netto voor hebben.
Uiteraard word ik nu in de kroeg aangesproken dat ik knettergek ben als ik dat doe. "Ik doe 't oe zowat veur de helft" en dat soort dingen.
Is dit nou echt zo'n rare offerte?

Aanvullende info:
Ik verbruik de laatste jaren tussen de 1700 en 2000 kwh afhankelijk van hoeveelheid thuiswerken.
Ik wil de mogelijkheid hebben om in de toekomst mogelijk een accu aan te sluiten of extra panelen toe te voegen met oog op mogelijke warmtepomp en toestanden in de toekomst.
Tja, je maakt het complex door het moeten kunnen uitbreiden. Enphase kan dat, heel simpel, maar dat is ook zowat de duurste oplossing.

Koop je later een warmtepomp, dan heb je niet 2 of 3 paneeltjes nodig, maar weer 6 of meer als je gasloos gaat.

Dus koop dan gewoon een 2e setje met eigen omvormer.

Of koop nu een te grote omvormer (goed voor 12 panelen) en gebruik nu string 1 met 6 panelen en later string 2.

Heb je schaduw? Dan moet dat met optimizers of enphase. En dan is het verschil weer wat kleiner dus kan je net zo goed Enphase pakken.

Even wat cijfers:
6 panelen, growatt (voor 6), schuin dak - +/- 3000 euro netto (na btw teruggave)
6 panelen, growatt (voor 12), schuin dak - +/- 3150 euro netto
6 panelen, SolarEdge (6), schuin dak - +/- 3450 netto
6 panelen, SolarEdge (12), schuin dak - +/- 3650 netto
6 panelen, Enphase (IQ7A!!), schuin dak - +/- 3900 netto

Bij Enphase goed opletten dat ze niet IQ7+ gebruiken bij wat zij dus wel doen.
De IQ7+ kan maar 290W (295 piek) omvormen. Dus jouw 400WP paneel zal NOOIT meer dan 295 kunnen doen.
Een 330-340wp paneel zal dat op zijn piek op een Hollands dak al halen.

IQ7A kan tot 349W nominaal en 366W piek, en een 390-400WP paneel zal dat ook op zijn absolute piek wel net aantikken.
Scheelt 3 tientjes per micro, maar dat heb je hier gewoon nodig.

Binnenkort komt nog een nieuwe generatie die tot boven de 400 kan, maar die is er nog niet.

Dus ja wat is wijsheid?
Zijn 4700 is niet alleen duur, ook fout materiaal. Dus reken er 6x30 euro bij voor het juiste materiaal (ex btw).

Dus dat is 4880 netto. Ik ben dus 1000 goedkoper (met 10wp minder paneel).

Heb je geen schaduw, neem optie 1 of 2
Heb je wel schaduw, kies optie 3 of 4 of als je graag wil 5.

In the long run is het dan belangrijk, hoe groot is de kans dat je gaat uitbreiden, binnen 5 jaar, neem de grote omvormer (of enphase), is het niet zeker, later een 2e setje kopen (of enphase).
DrMartenzaterdag 23 juli 2022 @ 15:29
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 juli 2022 10:50 schreef Puala het volgende:

[..]
En hoe lang geleden was dat?
Dat is ook het probleem. Hoe hard stijgen die prijzen?
Mijn ouders en broer zijn voor goedkopere omvormers gegaan (ook bij deze aanbieder) en die waren uiteraard een stuk goedkoper uit. Maar als ik hun prijzen vergelijk met andere offertes die mijn broer heeft opgevraagd en die mijn buren hebben gekregen bij andere aanbieders, dan lopen die nauwelijks uit elkaar.
Dat deze aanbieder standaard heel duur zou zijn is dus ook niet direct te zeggen.
Tuurlijk krijg je wel het verhaal dat het een jaar eerder een stuk goedkoper zou zijn en dat het over een half jaar misschien wel weer een heel stuk duurder is. Maar wat is waarheid?
Leandrazaterdag 23 juli 2022 @ 15:46
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juli 2022 12:12 schreef laziness het volgende:

[..]
Ik zag net dat het rijtje aan het eind van de straat, met exact dezelfde huizen, dus een trappetje aan één kant heeft. Ziet er prima uit wat mij betreft.

[ link | afbeelding ]

Als ik alleen al op ZO nog 3 panelen er bij kan leggen wordt het een interessant verhaal. Met daarnaast nog wat panelen op de andere vlakken ook voor wat meer spreiding op de dag.

Dat het estetisch niet prachtig is rondom de dakramen interesseert me eigenlijk niet zoveel :@
Ja, kan prima als je het zo ziet.
DrMartenzaterdag 23 juli 2022 @ 16:34
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 juli 2022 15:27 schreef bambino het volgende:

[..]
Tja, je maakt het complex door het moeten kunnen uitbreiden. Enphase kan dat, heel simpel, maar dat is ook zowat de duurste oplossing.

Koop je later een warmtepomp, dan heb je niet 2 of 3 paneeltjes nodig, maar weer 6 of meer als je gasloos gaat.

Dus koop dan gewoon een 2e setje met eigen omvormer.

Of koop nu een te grote omvormer (goed voor 12 panelen) en gebruik nu string 1 met 6 panelen en later string 2.

Heb je schaduw? Dan moet dat met optimizers of enphase. En dan is het verschil weer wat kleiner dus kan je net zo goed Enphase pakken.

Even wat cijfers:
6 panelen, growatt (voor 6), schuin dak - +/- 3000 euro netto (na btw teruggave)
6 panelen, growatt (voor 12), schuin dak - +/- 3150 euro netto
6 panelen, SolarEdge (6), schuin dak - +/- 3450 netto
6 panelen, SolarEdge (12), schuin dak - +/- 3650 netto
6 panelen, Enphase (IQ7A!!), schuin dak - +/- 3900 netto

Bij Enphase goed opletten dat ze niet IQ7+ gebruiken bij wat zij dus wel doen.
De IQ7+ kan maar 290W (295 piek) omvormen. Dus jouw 400WP paneel zal NOOIT meer dan 295 kunnen doen.
Een 330-340wp paneel zal dat op zijn piek op een Hollands dak al halen.

IQ7A kan tot 349W nominaal en 366W piek, en een 390-400WP paneel zal dat ook op zijn absolute piek wel net aantikken.
Scheelt 3 tientjes per micro, maar dat heb je hier gewoon nodig.

Binnenkort komt nog een nieuwe generatie die tot boven de 400 kan, maar die is er nog niet.

Dus ja wat is wijsheid?
Zijn 4700 is niet alleen duur, ook fout materiaal. Dus reken er 6x30 euro bij voor het juiste materiaal (ex btw).

Dus dat is 4880 netto. Ik ben dus 1000 goedkoper (met 10wp minder paneel).

Heb je geen schaduw, neem optie 1 of 2
Heb je wel schaduw, kies optie 3 of 4 of als je graag wil 5.

In the long run is het dan belangrijk, hoe groot is de kans dat je gaat uitbreiden, binnen 5 jaar, neem de grote omvormer (of enphase), is het niet zeker, later een 2e setje kopen (of enphase).
Schuin dak op het zuidoosten zonder schaduwproblemen van bomen e.d.

Ik zit nog even naar die omvormers te kijken en als dat dus idd mag 295 is heb ik er dus 8 nodig om aan die 2400WP te komen en geen 6.
Met opzet nu voor eigen gebruik + iets extra gegaan, maar in deze setup haal ik in optimale condities dus niet eens het eigen gebruik.
Kreatorzaterdag 23 juli 2022 @ 17:13
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 juli 2022 15:27 schreef bambino het volgende:

[..]


Bij Enphase goed opletten dat ze niet IQ7+ gebruiken bij wat zij dus wel doen.
De IQ7+ kan maar 290W (295 piek) omvormen. Dus jouw 400WP paneel zal NOOIT meer dan 295 kunnen doen.
Een 330-340wp paneel zal dat op zijn piek op een Hollands dak al halen.

IQ7A kan tot 349W nominaal en 366W piek, en een 390-400WP paneel zal dat ook op zijn absolute piek wel net aantikken.
Scheelt 3 tientjes per micro, maar dat heb je hier gewoon nodig.
).
Hm. Ik heb 10 iq7+ micro converters en mijn panelen zijn 365 per stuk.

Betekent dit dat ik op elk paneel opbrengst verlies door het gebruik van die omvormers?

Edit volgens dit topic maakt het eigenlijk maar weinig uit in Nederland en verdien je die meerprijs ook niet zomaar terug.

https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/2046732

Blijft moeilijke materie.

[ Bericht 14% gewijzigd door Kreator op 23-07-2022 17:19:39 ]
Greyszondag 24 juli 2022 @ 12:29
Hm, ik heb ook die 7+ micro omvormers met 365 panelen zie ik. Wat raar dat zulke bedrijven dan niet de betere aanraden voor die paar tientjes op zo'n grote uitgave.
RoW_0zondag 24 juli 2022 @ 12:43
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 juli 2022 10:50 schreef Puala het volgende:

[..]
En hoe lang geleden was dat?
April 3e week dit jaar geinstalleerd. Prijzen vastgelegd toen in oktober 2021 of zo, dat wel.
TheFreshPrincezondag 24 juli 2022 @ 13:26
quote:
1s.gif Op zondag 24 juli 2022 12:29 schreef Greys het volgende:
Hm, ik heb ook die 7+ micro omvormers met 365 panelen zie ik. Wat raar dat zulke bedrijven dan niet de betere aanraden voor die paar tientjes op zo'n grote uitgave.
Het is mij niet opgevallen, heb dan ook weer minder kennis van Enphase :@
Maar het lijkt me wel iets om een klacht over in te dienen bij je leverancier.

Vrienden van me hebben ook Enphase maar die hebben SunPower panelen waar de Enphase omvormers "opgebouwd" zitten op het paneel. Dan is een foute uitvoering natuurlijk uitgesloten.
YoshiBignosezondag 24 juli 2022 @ 15:09
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 juli 2022 15:15 schreef bambino het volgende:

[..]
Omdat dat mijn werk is. Ik heb al 6 jaar een administratiekantoor met alleen de functie btw teruggave regelen.
Dus naast mijn baan als zonnepanelen verkoper is dat toch goed voor zo'n 33% van mijn inkomen :)
Oh ja, eigenbelang voor efficiency >:) Tja zonder al die rare belastingregels was ik als boekhouder ook al werkloos.
Jan_Onderwaterzondag 24 juli 2022 @ 15:20
quote:
14s.gif Op zaterdag 23 juli 2022 11:02 schreef Kreator het volgende:
Volgens mijn wetenschappelijke berekeningen zou juli ongeveer gelijk moeten uitkomen tov juni dankzij de extra dag, mits het gemiddeld goed weer blijft. Met 1 of 2 dagen matig weer, gaan we het al niet halen hier.
Als ik naar de weersverwachting voor de rest van de week kijk kom ik in Juli op een 6% meer dan in juni
Leandrazondag 24 juli 2022 @ 15:22
quote:
1s.gif Op zondag 24 juli 2022 12:29 schreef Greys het volgende:
Hm, ik heb ook die 7+ micro omvormers met 365 panelen zie ik. Wat raar dat zulke bedrijven dan niet de betere aanraden voor die paar tientjes op zo'n grote uitgave.
Heb je schaduw op het dak of liggen de panelen in een lage hellingshoek? Dan maakt het wellicht minder uit (begrijp ik uit een leesrondje op Tweakers), maar als ze (nagenoeg) schaduwvrij in een normale hellingshoek (30-60°) liggen dan zie ik het nut niet van die 7+ micro-omvormers.
TheFreshPrincezondag 24 juli 2022 @ 16:44
quote:
0s.gif Op zondag 24 juli 2022 15:22 schreef Leandra het volgende:

[..]
Heb je schaduw op het dak of liggen de panelen in een lage hellingshoek? Dan maakt het wellicht minder uit (begrijp ik uit een leesrondje op Tweakers), maar als ze (nagenoeg) schaduwvrij in een normale hellingshoek (30-60°) liggen dan zie ik het nut niet van die 7+ micro-omvormers.
Het is voor haar dak wel nuttig ivm ongelijke oriëntatie van de panelen en verdeling over 2 dakvlakken ;)
Pualazondag 24 juli 2022 @ 16:48
quote:
0s.gif Op zondag 24 juli 2022 12:43 schreef RoW_0 het volgende:

[..]
April 3e week dit jaar geinstalleerd. Prijzen vastgelegd toen in oktober 2021 of zo, dat wel.
Ah ja dat is niet meer vergelijkbaar.
Greyszondag 24 juli 2022 @ 16:49
quote:
0s.gif Op zondag 24 juli 2022 15:22 schreef Leandra het volgende:

[..]
Heb je schaduw op het dak of liggen de panelen in een lage hellingshoek? Dan maakt het wellicht minder uit (begrijp ik uit een leesrondje op Tweakers), maar als ze (nagenoeg) schaduwvrij in een normale hellingshoek (30-60°) liggen dan zie ik het nut niet van die 7+ micro-omvormers.
Nee geen schaduw en normale helling. Wel liggen ze op Oost en West. Dus misschien daarom? Heb er wel even een mail over gestuurd net aan Coolblue want ben wel benieuwd naar hun antwoord. :D want als je omvormers 'maar' 290 doen hadden we net zo goed geen 365 panelen hoeven nemen maar hadden die ook een stapje minder kunnen zijn. Maar misschien zie ik dat verkeerd.
TheFreshPrincezondag 24 juli 2022 @ 18:13
quote:
1s.gif Op zondag 24 juli 2022 16:49 schreef Greys het volgende:

[..]
Nee geen schaduw en normale helling. Wel liggen ze op Oost en West. Dus misschien daarom? Heb er wel even een mail over gestuurd net aan Coolblue want ben wel benieuwd naar hun antwoord. :D want als je omvormers 'maar' 290 doen hadden we net zo goed geen 365 panelen hoeven nemen maar hadden die ook een stapje minder kunnen zijn. Maar misschien zie ik dat verkeerd.
Normaal gesproken is het bij een oost-west opstelling niet gek om een wat lichtere omvormer te kiezen omdat je toch de zon maar aan 1 kant van het dak hebt.

Maar met losse omvormers per paneel wil je eigenlijk dat ze goed aansluiten op de panelen.

10% is nog niet zo erg (panelen zakken wel wat in opbrengst als ze warm worden) maar 25% is wel wat gortig.
Maar heb het zelf ook gemist in de offerte :@

edit: in de praktijk valt het (zoals Kreator hieronder ook stelt) dus wel wat mee zie ik

[ Bericht 1% gewijzigd door TheFreshPrince op 24-07-2022 19:52:58 ]
Kreatorzondag 24 juli 2022 @ 19:30
Maar dat is dus niet zo als je tweakers leest. Hooguit een heel klein beetje in de pieken op zeer zonnige dagen.
Je verliest geen 25%.
TheFreshPrincezondag 24 juli 2022 @ 19:45
quote:
14s.gif Op zondag 24 juli 2022 19:30 schreef Kreator het volgende:
Maar dat is dus niet zo als je tweakers leest. Hooguit een heel klein beetje in de pieken op zeer zonnige dagen.
Je verliest geen 25%.
Nee, ik stel ook niet dat je 25% verliest. Ik stel alleen dat omvormers die 10% te licht zijn t.o.v. het paneel niet zoveel uitmaken, 25% echter wel.

Maar het zal op warme dagen sowieso weinig uitmaken.

edit: als ik de tabellen uit deze PDF bekijk dan valt het inderdaad wel mee, zoals je stelde

https://nl-zonnepanelen.nl/wp-content/uploads/2020/11/Comparing20IQ7A20with20IQ7PLUS.pdf

[ Bericht 4% gewijzigd door TheFreshPrince op 24-07-2022 19:50:11 ]
Greyszondag 24 juli 2022 @ 20:01
Ik snap alleen niet waarom je dan überhaupt panelen van 365 of meer zou nemen als je kennelijk genoeg hebt aan die omvormers en het allemaal amper iets scheelt.
Kreatorzondag 24 juli 2022 @ 20:30
quote:
1s.gif Op zondag 24 juli 2022 20:01 schreef Greys het volgende:
Ik snap alleen niet waarom je dan überhaupt panelen van 365 of meer zou nemen als je kennelijk genoeg hebt aan die omvormers en het allemaal amper iets scheelt.
Je auto kan 250 en dat doe je bijna nooit. Toch is het wel lekker om dat extra vermogen te hebben om even iemand in te halen.

Geldt ook voor die panelen. Zijn groter en halen dus meer uit de zon op dagen dat het niet ideaal weer is. Die ene dag per jaar dat het maximaal.haalbare gehaald wordt, verlies je een klein beetje op de top.

Zo lees ik het althans.
TheFreshPrincezondag 24 juli 2022 @ 20:30
quote:
1s.gif Op zondag 24 juli 2022 20:01 schreef Greys het volgende:
Ik snap alleen niet waarom je dan überhaupt panelen van 365 of meer zou nemen als je kennelijk genoeg hebt aan die omvormers en het allemaal amper iets scheelt.
Het heeft nog steeds wel voordelen.

Om een voorbeeld te geven, tijdens een warme zomerse dag:

- een 300Wp paneel zal bijvoorbeeld maar 80% doen als het warm is en dus 240Watt vermogen geven
- een 365Wp paneel zal onder diezelfde omstandigheden 292Watt vermogen geven en dat sluit mooi aan bij de micro-omvormer.

Op bewolkte dagen zie je dat ook.

- een 300Wp paneel zal dan misschien 40% doen en dus 120Watt vermogen geven
- een 365Wp paneel doet dan nog 146Watt vermogen

Je hebt dan absoluut wel wat aan die extra Wp van de panelen.

Alleen onder optimale omstandigheden (heldere lucht en niet al te warm) dan "clippen" de omvormers en heb je op dat moment niet het maximale rendement uit je panelen. Maar zoals terecht aangegeven door Kreator valt dat in de praktijk dus wel wat mee.

Zo leer ik ook iedere dag weer wat bij.

[ Bericht 1% gewijzigd door TheFreshPrince op 24-07-2022 20:36:14 ]
CoolGuyzondag 24 juli 2022 @ 21:01
Nog 73 kwh en dan is dit de beste juli sinds de panelen liggen (dit is de 3e juli).
Leandrazondag 24 juli 2022 @ 21:19
Als de komende 7 dagen dezelfde gemiddelde opbrengst hebben als de afgelopen 24 dagen dan zou de opbrengst exact hetzelfde zijn als die van maart, wat tot nu toe de beste maand was.

Overigens zijn we vandaag juli 2021 voorbij gegaan.
bambinozondag 24 juli 2022 @ 21:27
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 juli 2022 16:34 schreef DrMarten het volgende:

[..]
Schuin dak op het zuidoosten zonder schaduwproblemen van bomen e.d.

Ik zit nog even naar die omvormers te kijken en als dat dus idd mag 295 is heb ik er dus 8 nodig om aan die 2400WP te komen en geen 6.
Met opzet nu voor eigen gebruik + iets extra gegaan, maar in deze setup haal ik in optimale condities dus niet eens het eigen gebruik.
Je haalt 2 dingen door elkaar, wp en W.

IQ7+ kan maximaal 295W omvormer. Een 295wp paneel haalt in Nederland never nooit 295W, alleen onder een testbank.

Dus een 340-350wp paneel kan prima op die IQ7+. Die paar keer per jaar dat het paneel meer dan 295w wil opwekken is zo weinig dat je de meerprijs van 30 tientjes per stuk niet goed gaat maken.

Met 400wp en 390wp panelen is dat een ander verhaal.

Ik heb 330wp panelen en heb SolarEdge, het moet echt volle bak zon, recht voor mijn dak en niet al te warm zijn willen die de 300W aan tikken.
Afgelopen week was mijn beste paneel op zijn piek 295.

Dus reken op een verlies van 15%
400wp paneel is dus 340W wat hij wel geregeld op een mooie dag gaat doen op het toppunt.
Dus IQ7A is gewoon nodig. Anders raak je elke keer 40-45W gewoon kwijt, met 6 panelen, uur of 3 per mooie dag = 45 * 6 270wH *3 = 0.75kWh per dag.
Reken een dag of 100 mooi weer is 75kWh
Met huidige prijs is dat 35 euro per jaar.
Kan die 180 euro dus uit, tja 5 jaar heb je het er uit.

Dit is HEEL kort door de bocht hoor. Maar daar komt het wel op neer ongeveer.
bambinozondag 24 juli 2022 @ 21:28
quote:
81s.gif Op zaterdag 23 juli 2022 17:13 schreef Kreator het volgende:

[..]
Hm. Ik heb 10 iq7+ micro converters en mijn panelen zijn 365 per stuk.

Betekent dit dat ik op elk paneel opbrengst verlies door het gebruik van die omvormers?

Edit volgens dit topic maakt het eigenlijk maar weinig uit in Nederland en verdien je die meerprijs ook niet zomaar terug.

https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/2046732

Blijft moeilijke materie.
Kan je zelf zien, kijk in je Enlighten manager en scroll door de dag heen. Hoe vaak tikt het paneel de 295 aan?
Dat zal her en der wel eens gebeuren.

Jouw paneel zal op zijn max 310-315 willen doen. En hij mag 295.
Dus in jouw geval loont het zich niet.

Vanaf de nieuwe generatie (nu 390+) begint dit uit te maken.
bambinozondag 24 juli 2022 @ 21:29
quote:
0s.gif Op zondag 24 juli 2022 13:26 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Het is mij niet opgevallen, heb dan ook weer minder kennis van Enphase :@
Maar het lijkt me wel iets om een klacht over in te dienen bij je leverancier.

Vrienden van me hebben ook Enphase maar die hebben SunPower panelen waar de Enphase omvormers "opgebouwd" zitten op het paneel. Dan is een foute uitvoering natuurlijk uitgesloten.
Ook dan kan het als het sunpower 390 is met IQ7+ ingebouwd (geen idee of dat bestaat tho).

Ik gebruik sunpower niet, dus ken de modellen niet.
bambinozondag 24 juli 2022 @ 21:31
quote:
0s.gif Op zondag 24 juli 2022 15:09 schreef YoshiBignose het volgende:

[..]
Oh ja, eigenbelang voor efficiency >:) Tja zonder al die rare belastingregels was ik als boekhouder ook al werkloos.
Ik ben zeker voor efficiency, ik verzin wel wat nieuws zodra deze regel er af is.

Belastingdienst had dit veel slimmer aan moeten pakken. Niet die hele rompslomp er omheen met btw nummer, maar gewoon een aanmeldformulier waar je direct het getal moet invullen wat je terug wil en je rekeningnummer erop kan zetten.

Dan hoeft de Belastingdienst alleen maar uit te keren (en controle waar nodig).
Geen talloze brieven, geen digitaal portaal (nu digid, vorig jaar niet), geen rekeningnummer opgeven, geen kor, geen btw nummer dat je blijft houden etc etc etc.

Maar goed, wie ben ik :)
Leandrazondag 24 juli 2022 @ 21:37
quote:
0s.gif Op zondag 24 juli 2022 21:31 schreef bambino het volgende:

[..]
Ik ben zeker voor efficiency, ik verzin wel wat nieuws zodra deze regel er af is.

Belastingdienst had dit veel slimmer aan moeten pakken. Niet die hele rompslomp er omheen met btw nummer, maar gewoon een aanmeldformulier waar je direct het getal moet invullen wat je terug wil en je rekeningnummer erop kan zetten.

Dan hoeft de Belastingdienst alleen maar uit te keren (en controle waar nodig).
Geen talloze brieven, geen digitaal portaal (nu digid, vorig jaar niet), geen rekeningnummer opgeven, geen kor, geen btw nummer dat je blijft houden etc etc etc.

Maar goed, wie ben ik :)
Dat is de BD hè:
"Waarom makkelijk als het moeilijk kan?!"
Pualazondag 24 juli 2022 @ 21:44
quote:
0s.gif Op zondag 24 juli 2022 21:31 schreef bambino het volgende:

[..]
Ik ben zeker voor efficiency, ik verzin wel wat nieuws zodra deze regel er af is.

Belastingdienst had dit veel slimmer aan moeten pakken. Niet die hele rompslomp er omheen met btw nummer, maar gewoon een aanmeldformulier waar je direct het getal moet invullen wat je terug wil en je rekeningnummer erop kan zetten.

Dan hoeft de Belastingdienst alleen maar uit te keren (en controle waar nodig).
Geen talloze brieven, geen digitaal portaal (nu digid, vorig jaar niet), geen rekeningnummer opgeven, geen kor, geen btw nummer dat je blijft houden etc etc etc.

Maar goed, wie ben ik :)
Moet je nagaan hoe ze achter de schermen werken :X :X
ES_FOKmaandag 25 juli 2022 @ 09:14
quote:
0s.gif Op zondag 24 juli 2022 21:27 schreef bambino het volgende:

[..]

Dus reken op een verlies van 15%
400wp paneel is dus 340W wat hij wel geregeld op een mooie dag gaat doen op het toppunt.
Dus IQ7A is gewoon nodig. Anders raak je elke keer 40-45W gewoon kwijt, met 6 panelen, uur of 3 per mooie dag = 45 * 6 270wH *3 = 0.75kWh per dag.
Reken een dag of 100 mooi weer is 75kWh
Met huidige prijs is dat 35 euro per jaar.
Kan die 180 euro dus uit, tja 5 jaar heb je het er uit.

Dit is HEEL kort door de bocht hoor. Maar daar komt het wel op neer ongeveer.
Je zit er een heel eind naast met deze theorie, ik heb 400w panelen met de IQ7+ en heb in het afgelopen half jaar ongeveer 8 uur "last" gehad van een beetje clipping. Het prijsverschil met de IQ7A ga je niet goedmaken. Er staan verschillende tests op internet waaruit dit blijkt. Praktijk vs ideale laboratorium omstandigheden is een wereld van verschil. In de praktijk zal je op minder zonnige dagen effectief meer aan de 400W panelen hebben.
DrMartenmaandag 25 juli 2022 @ 10:00
quote:
0s.gif Op zondag 24 juli 2022 21:27 schreef bambino het volgende:

[..]
Je haalt 2 dingen door elkaar, wp en W.

IQ7+ kan maximaal 295W omvormer. Een 295wp paneel haalt in Nederland never nooit 295W, alleen onder een testbank.

Dus een 340-350wp paneel kan prima op die IQ7+. Die paar keer per jaar dat het paneel meer dan 295w wil opwekken is zo weinig dat je de meerprijs van 30 tientjes per stuk niet goed gaat maken.

Met 400wp en 390wp panelen is dat een ander verhaal.

Ik heb 330wp panelen en heb SolarEdge, het moet echt volle bak zon, recht voor mijn dak en niet al te warm zijn willen die de 300W aan tikken.
Afgelopen week was mijn beste paneel op zijn piek 295.

Dus reken op een verlies van 15%
400wp paneel is dus 340W wat hij wel geregeld op een mooie dag gaat doen op het toppunt.
Dus IQ7A is gewoon nodig. Anders raak je elke keer 40-45W gewoon kwijt, met 6 panelen, uur of 3 per mooie dag = 45 * 6 270wH *3 = 0.75kWh per dag.
Reken een dag of 100 mooi weer is 75kWh
Met huidige prijs is dat 35 euro per jaar.
Kan die 180 euro dus uit, tja 5 jaar heb je het er uit.

Dit is HEEL kort door de bocht hoor. Maar daar komt het wel op neer ongeveer.
Waar het mij nu met name om gaat is dat mij is voorgespiegeld dat 6 panelen van 400W een opbrengst kunnen genereren van 2400wp (in de ideale situatie). Dat dat niet zal gebeuren is duidelijk. Als je uit zou gaan van die opbrenst 88% en nog ietsje minder, zou ik nog mijn eigen gebruik eruit halen, ware het niet dat die omvormers 295W aankunnen en ik dan nog niet aan de 1800 kom, wat dus een stuk minder is dan de 2400.
Jan_Onderwatermaandag 25 juli 2022 @ 11:08
Het is natuurlijk van meerdere zaken afhankelijk, weer, ligging, hoeveel panelen etc
Ik heb ze nu 2 maanden (61 dagen tm gisteren), een installatie van 8,88 kWp (24 panelen van 370)
TM gisteren heeft dit 2.440 kWh geproduceerd. Net geen 40kWh per dag. 1,67kWh per paneel per dag gemiddeld
Beste dag was 22 juni, 2,42 kWh per Paneel
Slechtste dag was 21 juli, 0,387 kWh per Paneel
bambinomaandag 25 juli 2022 @ 13:48
quote:
0s.gif Op maandag 25 juli 2022 09:14 schreef ES_FOK het volgende:

[..]
Je zit er een heel eind naast met deze theorie, ik heb 400w panelen met de IQ7+ en heb in het afgelopen half jaar ongeveer 8 uur "last" gehad van een beetje clipping. Het prijsverschil met de IQ7A ga je niet goedmaken. Er staan verschillende tests op internet waaruit dit blijkt. Praktijk vs ideale laboratorium omstandigheden is een wereld van verschil. In de praktijk zal je op minder zonnige dagen effectief meer aan de 400W panelen hebben.
Dat heeft te maken met de ligging.
Mijn panelen (getallen hierboven) liggen verre van ideaal.

Op een pal zuid dak, zul je met 400wp vaker clippen dan 8 uur per jaar.
bambinomaandag 25 juli 2022 @ 13:50
quote:
1s.gif Op maandag 25 juli 2022 10:00 schreef DrMarten het volgende:

[..]
Waar het mij nu met name om gaat is dat mij is voorgespiegeld dat 6 panelen van 400W een opbrengst kunnen genereren van 2400wp (in de ideale situatie). Dat dat niet zal gebeuren is duidelijk. Als je uit zou gaan van die opbrenst 88% en nog ietsje minder, zou ik nog mijn eigen gebruik eruit halen, ware het niet dat die omvormers 295W aankunnen en ik dan nog niet aan de 1800 kom, wat dus een stuk minder is dan de 2400.
Sorry, maar je haalt weer 2 dingen door elkaar.

Je kan 2400wp hebben op een 2000W omvormer en meer dan 2000kWh per jaar opwekken.
Die getallen zijn alle 3 anders.

2400wp = het vermogen van de panelen
2000W = het vermogen (PIEK!!) van de omvormer
2000kWh = de opwek gezien over het hele jaar.

Dus jouw 2400wp panelen op 6x295W omvormer kan meer dan 6x295kWh opwekken op jaarbasis.

De vraag is, wek je op jaarbasis meer op met 6x345W omvormers.
En zo ja, hoeveel kWh is dat, wat is dat in euro's en is dat het waard om daar 180 euro voor te betalen.
ES_FOKmaandag 25 juli 2022 @ 13:59
quote:
0s.gif Op maandag 25 juli 2022 13:48 schreef bambino het volgende:

[..]
Dat heeft te maken met de ligging.
Mijn panelen (getallen hierboven) liggen verre van ideaal.

Op een pal zuid dak, zul je met 400wp vaker clippen dan 8 uur per jaar.
In NL zijn de omstandigheden bijlange na niet zo gunstig jij ze schetst.
75kWh verlies door clipping ga je hier absoluut niet halen, ongeacht de ligging en dakhelling etc.
De terugverdientijd van de IQ7A tov IQ7+ bij panelen tot 400 watt ligt eerder boven de 15 jaar dan rond de 5 jaar
Bij 450 Wp+ panelen is het pas interessant
E.e.a. hangt natuurlijk ook samen met je huidige stroomprijs / salderen of teruglevertarief

[ Bericht 2% gewijzigd door ES_FOK op 25-07-2022 14:02:08 ( ) ]
DrMartenmaandag 25 juli 2022 @ 14:12
quote:
0s.gif Op maandag 25 juli 2022 13:50 schreef bambino het volgende:

[..]
Sorry, maar je haalt weer 2 dingen door elkaar.

Je kan 2400wp hebben op een 2000W omvormer en meer dan 2000kWh per jaar opwekken.
Die getallen zijn alle 3 anders.

2400wp = het vermogen van de panelen
2000W = het vermogen (PIEK!!) van de omvormer
2000kWh = de opwek gezien over het hele jaar.

Dus jouw 2400wp panelen op 6x295W omvormer kan meer dan 6x295kWh opwekken op jaarbasis.

De vraag is, wek je op jaarbasis meer op met 6x345W omvormers.
En zo ja, hoeveel kWh is dat, wat is dat in euro's en is dat het waard om daar 180 euro voor te betalen.
Volgens mij snap ik er inderdaad weinig meer van. Zij vertalen 2400 wp van de panelen naar een opbrengst van 2380 kwh. Geen idee hoe dat realistisch is.
In theorie zou dat toch mogelijk kunnen zijn :?
Bamimaandag 25 juli 2022 @ 14:35
quote:
0s.gif Op maandag 25 juli 2022 14:12 schreef DrMarten het volgende:

[..]
Volgens mij snap ik er inderdaad weinig meer van. Zij vertalen 2400 wp van de panelen naar een opbrengst van 2380 kwh. Geen idee hoe dat realistisch is.
In theorie zou dat toch mogelijk kunnen zijn :?
:Y Maar dat is dus oa afhankelijk van de ligging.
Ik zou op mijn dak exact dezelfde panelen neer kunnen leggen en een hele andere opbrengst krijgen, omdat ik meer/minder schaduw heb op of andere momenten van de dag zon pak.
Dat de wp van de panelen en de kwh opbrengst per jaar zo dicht bij elkaar liggen is toeval. Wij hebben 3600wp liggen met een verwachte opbrengst van iets van 2800kwh per jaar. Panelen liggen nu bijna 4 maanden en ik heb ze 1x ècht boven de 3000W qua 'Zonne-energie nu' zien gaan, en dat duurde maar een paar minuten. Toen vielen ze alweer terug door (denk ik) opwarming van de panelen.
De kans dat jouw panelen op die piek gaan komen en daarmee last hebben van het piekvermogen van je omvormer is dus best klein, waardoor het je uiteindelijke opbrengst ook nauwelijks zal beïnvloeden. Dat komt dus doordat panelen uberhaupt bijna nooit een moment hebben waarop ze daadwerkelijk 100% opbrengen van de Wp.

Maar als jouw panelen wel heel veel uren zon vangen, kan je alsnog een procentueel gezien hoge opbrengst van je maximale vermogen hebben.
Jan_Onderwatermaandag 25 juli 2022 @ 14:36
quote:
0s.gif Op maandag 25 juli 2022 14:12 schreef DrMarten het volgende:

[..]
Volgens mij snap ik er inderdaad weinig meer van. Zij vertalen 2400 wp van de panelen naar een opbrengst van 2380 kwh. Geen idee hoe dat realistisch is.
In theorie zou dat toch mogelijk kunnen zijn :?
Ik denk dat het een realistische inschatting is, afhankelijk van hoe ze liggen.
Als de rest van de maand en aug de gemiddelde waarden produceren van de afgelopen 2 kom ik aan een slordige 4.000 kWh, dat maakt mijn 8.800 kWp schat ik zeker in staat over een heel jaar 8.800 kWh te produceren.

[ Bericht 11% gewijzigd door Jan_Onderwater op 25-07-2022 14:42:50 ]
lazinessmaandag 25 juli 2022 @ 21:29
Ik haal met 3180wp al zeven jaar steady 3400kWh binnen per jaar.
Greysmaandag 25 juli 2022 @ 21:33
Zit inderdaad een enorm verschil in per ligging want ik heb 3650WP liggen en geschatte jaaropbrengst rond de 2700kwh. Omdat een deel op Oost ligt en een deel op West. Maar ik verbruik ca 1300 kWh per jaar dus voor mij voldoende en ruimte voor airco gebruiken om te verwarmen soms.
TheFreshPrincemaandag 25 juli 2022 @ 21:40
quote:
14s.gif Op maandag 25 juli 2022 21:33 schreef Greys het volgende:
Zit inderdaad een enorm verschil in per ligging want ik heb 3650WP liggen en geschatte jaaropbrengst rond de 2700kwh. Omdat een deel op Oost ligt en een deel op West. Maar ik verbruik ca 1300 kWh per jaar dus voor mij voldoende en ruimte voor airco gebruiken om te verwarmen soms.
En mooie spreiding over de dag, aan een hoge piekopbrengst heb je in verhouding toch minder als salderen er ooit af is.
Jan_Onderwatermaandag 25 juli 2022 @ 21:40
quote:
14s.gif Op maandag 25 juli 2022 21:33 schreef Greys het volgende:
Maar ik verbruik ca 1300 kWh per jaar dus voor mij voldoende en ruimte voor airco gebruiken om te verwarmen soms.
Oh wow, hoe krijg je dat voor elkaar?
Wij gebruiken 4 keer zoveel
Greysdinsdag 26 juli 2022 @ 10:46
quote:
0s.gif Op maandag 25 juli 2022 21:40 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Oh wow, hoe krijg je dat voor elkaar?
Wij gebruiken 4 keer zoveel
Ik weet het niet. :@ Gebruik gemiddeld 3-4 kWh per dag. Vaatwasser gaat eens in de twee of drie dagen aan. Wasmachine en droger 2x per week max en in het weekend. Heb geen kinderen, dat scheelt misschien veel?
Greysdinsdag 26 juli 2022 @ 10:50
M'n bestie wil ook graag panelen. Ze heeft twee platte daken. Op het hoogste platte dak komen 7 panelen, op het lagere platte dak 4 stuks. Coolblue komt met Suntech 410 panelen, maar dus wél met die IQ7+ micro-omvormers waar we het eerder over hadden.

Edit: never mind. Ik heb ze gebeld en ze zeggen dat die 7A omvormer dan wel hoger kan omvormen, maar ook pas later aanspringt, meer licht nodig heeft om te werken dan de 7+. En dat zag ik dus over het hoofd! Want de dagen dat ie bij minder licht sneller aanspringt compenseren ruim de dagen dat ie wordt afgetopt. Kennelijk. In het Nederlandse klimaat. Die 7A is meer iets voor in Spanje zegt ie. Ik snap hem. *O* En dat is wel lekker want voor m'n eigen dak snap ik hem nu ook meteen. _O-

[ Bericht 25% gewijzigd door Greys op 26-07-2022 11:13:00 ]
bambinodinsdag 26 juli 2022 @ 13:34
quote:
0s.gif Op maandag 25 juli 2022 13:59 schreef ES_FOK het volgende:

[..]
In NL zijn de omstandigheden bijlange na niet zo gunstig jij ze schetst.
75kWh verlies door clipping ga je hier absoluut niet halen, ongeacht de ligging en dakhelling etc.
De terugverdientijd van de IQ7A tov IQ7+ bij panelen tot 400 watt ligt eerder boven de 15 jaar dan rond de 5 jaar
Bij 450 Wp+ panelen is het pas interessant
E.e.a. hangt natuurlijk ook samen met je huidige stroomprijs / salderen of teruglevertarief
Ik schets ze aan de hand van data.
Ik zie op mijn panelen dat ze pieken op 280-290 en ze hebben 330wp.
Uitgaande van een betere richting (wat ik niet heb) zou je 300 moeten kunnen halen. Dus verliest van 10%.
Op een 400WP paneel betekent dat dat je 360W moet kunnen halen.
Als je Enphase dan 295 doet, verlies je 65W.

Moeilijker is de berekening niet.

En ja, dat is piek moment.
Maar de parabool die van 295->360->295 loopt ben je kwijt.
Dat is in de zomer een traject van ongeveer 2 uur.

Dus op mooie dagen 2 uur per dag.

Daar is mijn berekening op gemaakt.

En zoals ik zei, dat is een hele grove inschatting.

Het verschil is niet groot. Maar als installateur vertel ik het er simpelweg bij. Mogen mensen zelf beslissen of ze die 3 tientjes per stuk wel of niet willen uitgeven.
bambinodinsdag 26 juli 2022 @ 13:35
quote:
0s.gif Op maandag 25 juli 2022 14:12 schreef DrMarten het volgende:

[..]
Volgens mij snap ik er inderdaad weinig meer van. Zij vertalen 2400 wp van de panelen naar een opbrengst van 2380 kwh. Geen idee hoe dat realistisch is.
In theorie zou dat toch mogelijk kunnen zijn :?
2380 is in theorie haalbaar als je 0 schaduw hebt en perfecte ligging op zuid (of daar niet ver af zit).
Maar als dat zo is, moet je ook geen Enphase kopen, want hun hoofd functie is parallel schakeling ivm schaduw of meerdere richtingen.
TheFreshPrincedinsdag 26 juli 2022 @ 14:22
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 juli 2022 13:35 schreef bambino het volgende:

[..]
2380 is in theorie haalbaar als je 0 schaduw hebt en perfecte ligging op zuid (of daar niet ver af zit).
Maar als dat zo is, moet je ook geen Enphase kopen, want hun hoofd functie is parallel schakeling ivm schaduw of meerdere richtingen.
Op zich biedt Enphase naast flexibiliteit ook een stukje veiligheid, dat kan ik dan ook wel waarderen.

Kijk je puur naar de aanschafkosten dan is voor een normaal dak zonder schaduw een stringomvormer natuurlijk veruit het meest voordelig.
Herkauwerdinsdag 26 juli 2022 @ 19:59
Dit jaar overtreft trouwens mijn vorig jaar juli ruim! Ik zit nu op 1001kWh en vorig jaar had ik 961kWh. Met nog 5 dagen te gaan verwacht ik nog zo 175kW :)
CoolGuydinsdag 26 juli 2022 @ 20:10
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 juli 2022 19:59 schreef Herkauwer het volgende:
Dit jaar overtreft trouwens mijn vorig jaar juli ruim! Ik zit nu op 1001kWh en vorig jaar had ik 961kWh. Met nog 5 dagen te gaan verwacht ik nog zo 175kW :)
Hier ook inderdaad.

Nu op 1.053 kWh, tegenover 988 kWh vorig jaar. Nog 11 kWh en dan sta ik gelijk met juli 2020, waar het 1.064 kWh was. Het ligt in de lijn der verwachtingen, gebaseerd op het weerbericht voor de komende dagen, dat ik daar ruimschoots overheen zal gaan.
bambinowoensdag 27 juli 2022 @ 10:42
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 juli 2022 14:22 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Op zich biedt Enphase naast flexibiliteit ook een stukje veiligheid, dat kan ik dan ook wel waarderen.

Kijk je puur naar de aanschafkosten dan is voor een normaal dak zonder schaduw een stringomvormer natuurlijk veruit het meest voordelig.
Zeker, maar dat is met veel dingen die duurder zijn.

Hoe duurder het product, hoe meer je er aan kan hebben.
De vraag is vooral of jij het er voor over hebt.

Ik het SolarEdge omdat ik optimizer echt nodig heb.
Bij mijn vorige woning had ik Tigo Energy omdat die hetzelfde doet, alleen goedkoper en met vrije keuze omvormer.
Dus dat scheelt wat geld.

SolarEdge is net allemaal wat gelikter. Langer garantie, etc. Maar dus ook duurder.

Enphase is nog een stapje daar boven, nog langere garantie, uitbreidbaar wanneer je wil.

Maar op een normaal dak zonder schaduw zou ik nooit SolarEdge of Enphase adviseren. Kan gewoon niet uit.
bambinowoensdag 27 juli 2022 @ 10:46
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 juli 2022 19:59 schreef Herkauwer het volgende:
Dit jaar overtreft trouwens mijn vorig jaar juli ruim! Ik zit nu op 1001kWh en vorig jaar had ik 961kWh. Met nog 5 dagen te gaan verwacht ik nog zo 175kW :)
Hier hetzelfde beeld.

Ik zit nu met meer panelen, maar als ik die er af reken kom ik op 980,7kWh uit deze maand.
Vorig jaar de hele maand was 1012. Dus nog 32kWh (dat was gisteren ook de dagopbrengst).
Deze maand maar 3x onder de 30kWh dus die 32 komt er nog wel.
bleibleiwoensdag 27 juli 2022 @ 12:37
quote:
0s.gif Op woensdag 27 juli 2022 10:42 schreef bambino het volgende:
echt nodig heb.
Bij mijn vorige woning had ik Tigo Energy omdat die hetzelfde doet, alleen goedkoper en met vrije keuze omvormer.
Dus dat scheelt wat geld.

SolarEdge is net allemaal wat gelikter. Langer garantie, etc. Maar dus ook duurder.

Enphase is nog een stapje daar boven,
Maar wat adviseer je met een dak met schaduw? SolarEdge of Enphase?
Want dat vind ik nog het meest lastige :X . Overal lees je wat anders. En eigenlijk weet je wat ze verkopen op basis van wat ze roepen :P .
TheFreshPrincewoensdag 27 juli 2022 @ 12:50
quote:
0s.gif Op woensdag 27 juli 2022 12:37 schreef bleiblei het volgende:

[..]
Maar wat adviseer je met een dak met schaduw? SolarEdge of Enphase?
Want dat vind ik nog het meest lastige :X . Overal lees je wat anders. En eigenlijk weet je wat ze verkopen op basis van wat ze roepen :P .
Dat is heel erg afhankelijk van je situatie.

Als het heel erg een legpuzzel is met diverse en ongelijke dakvlakken dan kan Enphase ideaal zijn omdat ieder paneel op zich gewoon z'n eigen omvormer heeft en niet afhankelijk is van andere panelen voor z'n opbrengst.

SolarEdge kan wel schaduw opvangen maar heeft wel altijd een minimum aantal panelen nodig dat enigszins licht krijgt om de omvormer op te starten. Je kan dat met een juiste keuze van het model optimizer en omvormer nog wel iets opkrikken soms.

Dus volgorde:
- gewoon dak zonder schaduw: random stringomvormer
- dak met voldoende panelen maar met schaduw: SolarEdge (optimizers)
- dak met lastige dakvlakken en eventueel ook nog schaduw: Enphase (micro omvormers)
machtpenwoensdag 27 juli 2022 @ 14:44
quote:
0s.gif Op woensdag 27 juli 2022 12:37 schreef bleiblei het volgende:

[..]
Maar wat adviseer je met een dak met schaduw? SolarEdge of Enphase?
Want dat vind ik nog het meest lastige :X . Overal lees je wat anders. En eigenlijk weet je wat ze verkopen op basis van wat ze roepen :P .
Enphase is een stuk minder storingsgevoelig dan solaredge. Bij micro's hoef je gewoon 20 jaar net dak niet meer op. Schaduw speelt trouwens niet meer zo een grote rol bij de moderne panelen, een string werkt ook prima. het probleem wordt groter gemaakt dan het is.

bambinodonderdag 28 juli 2022 @ 08:40
quote:
0s.gif Op woensdag 27 juli 2022 12:37 schreef bleiblei het volgende:

[..]
Maar wat adviseer je met een dak met schaduw? SolarEdge of Enphase?
Want dat vind ik nog het meest lastige :X . Overal lees je wat anders. En eigenlijk weet je wat ze verkopen op basis van wat ze roepen :P .
Ik heb 589 SolarEdge systemen draaien, en 10 Enphase.

Dat zegt denk ik genoeg over mijn voorkeur :-D

Enphase is duurder in de aanschaf, en alleen in bepaalde situaties echt nodig.

Wanneer pak je Enphase, als je echt zeker weet dat je nog 1 of meerdere keren gaat uitbreiden.
Dat is met SolarEdge simpelweg veel moeilijker omdat je een string omvormer hebt met een limiet.

2 richtingen met wat schaduw, of 10 richtingen, of hellingen. Maakt allemaal niks uit. Enphase en SolarEdge doen daarin bijna hetzelfde. Die verschillen zijn marginaal.
bambinodonderdag 28 juli 2022 @ 09:06
quote:
2s.gif Op woensdag 27 juli 2022 14:44 schreef machtpen het volgende:

[..]
Enphase is een stuk minder storingsgevoelig dan solaredge. Bij micro's hoef je gewoon 20 jaar net dak niet meer op. Schaduw speelt trouwens niet meer zo een grote rol bij de moderne panelen, een string werkt ook prima. het probleem wordt groter gemaakt dan het is.

Dat 1e ben ik niet met je eens.
Enphase micro's gaan ook gewoon kapot. Ik heb 10 systemen draaien en misschien 150-200 micro's in die systemen totaal.
En ik heb nu 6 RMA meldingen gehad.
Dus 6 op de 200.
Dat is 3% uitval.

SolarEdge heb ik 4.700.00WP aan panelen, zeg 10.000 optimizers. (hele ruwe schatting, zit ook dunne film bij (2 op 1 normale optimizer) en duo optimizers op grote systemen.

Ik heb nu 106 cases staan in mijn SolarEdge portal.

Dit is van alles. Kleine storing, optimizers kapot, omvormer kapot en zelfs de factuur die we uploaden geldt als een losse case etc.

Laat het allemaal als 1 storing tellen
106 op 10.000 is 1%.

Dit is natuurlijk heel kort door de bocht, zeker omdat ik te weinig Enphase data heb.

Maar wat ik wel kan zeggen als installateur is dat service bij SolarEdge dicht tegen uitmuntend aan zit.
Terwijl bij Enphase het matig is.
De hoeveelheid gezeik die ik er van heb om een Enphase te laten omwisselen is eigenlijk te bizar.
Je moet met weet ik hoeveel bewijzen komen voor je eindelijk een nieuwe krijgt. En je moet vaak minimaal 2 keer naar de klant, 1 keer om te meten en 1 keer om te vervangen. Of zorgen dat je voorraad altijd hebt (hebben wij dus niet) dan mag je na meten contact opnemen om te vervangen uit voorraad.

Bij SolarEdge maak je melding, als het systeem online is (wat bijna altijd zo is) lezen ze op afstand uit en keuren ze het goed mits niks aparts op valt.
Als ze iets zien wat aan ons werk kan liggen (of niet fysiek aan het SE product) dan moeten we langs om te meten.

Tot slot.
Dat filmpje is echt gemaakt als promotie voor Fronius. Want dit is niet hoe je schaduw meet op een paneel.
Echt haren staan bijna overeind hoeveel dit in de buurt komt van oplichting.

Niemand heeft een boom of pijpje die schaduw geeft met een vierkant vlak in het midden van het paneel.

Schaduw trekt over een paneel (en meestal meerdere panelen) heen.

Als 1 paneel schaduw krijgt in een string van 10, op een cel. Dat gebeurd er letterlijk niks.
Elke string omvormer kan dat.

Als 1 paneel schaduw krijgt op een paar cellen, dan gebeurd er vrij weinig. Dat zal zowel bij Fronius als SMA als Growatt als Enphase als SolarEdge ongeveer gelijk zijn.
Er is te weinig om te compenseren.

Pas wanneer een paneel in de schaduw staat (dus niet zwart zoals dit voorbeeld) maar simpelweg minder lichtinval over het hele paneel, en dan 3-4 panelen. Dat is waar een optimizers of micro-omvormer voor gemaakt is.

zonnepanelen-in-schaduw-van-schoorsteen-@W400.png

Dit is een perfect voorbeeld.
Die lijn schaduw trekt over het hele dak.

images?q=tbn:ANd9GcR1JNVBo9zWVr3mNXrZ2D8TDQvQdcVviml9XmHqPcfCRXusJX4rSCYsdn6xqPdQJZWNNwg&usqp=CAU

En dat betekent niet dat een vakje NIKS doet. Alleen het is verwaarloosbaar.

Wat ze niet hebben laten zien is de data per paneel (want Fronius kan dat niet).
En als ze dat laten zien, weten klanten ook direct dat Enphase 10x meer inzicht geeft.

Ik kan dat gelukkig wel.

Op mijn vorige woning hadden wij grote bomen naast de deur. Die gaven elke ochtend schaduw (zoals plaatje hierboven).

Dan gebeurd er dit:
0F2tyVW.png

Van deze boom
qrHqEKF.png

En zelfs het kleine domme pijpje van de buurman gaf aan het einde van de dag schaduw op het paneel links onderin.

Dan krijg je dit:
NF2mxUK.png

NnCYyo9.png

Heb je geen optimizers? Dan zullen die 17 panelen dat verschil wel op kunnen vangen van die ene die 20W minder krijgt.

Maar bij de boom, kan dat zeer zeker niet.
bleibleidonderdag 28 juli 2022 @ 09:13
Informatief! Dank je!
Als bij ons de garage staat hoop ik 30 panelen te kunnen leggen op zuid en zuidoost waarbij zuidoost 2 verschillende dakhellingen krijgt (45gr en plm 20gr) met ook nog allerlei vrij hoge bomen eromheen waardoor ik denk dat op verschillende momenten van de dag/seizoen er wel panelen wat of veel schaduw pakken. Ergo. Niet ideaal voor zonnepanelen maar wel een mooie plek voor heel veel zonnepanelen op een vrij zonnige plek in de tuin :P .

Want de panelen op het leien pannendak gaat niets worden :N .
machtpendonderdag 28 juli 2022 @ 09:13
Het gaat wel over nieuwe half-cell panelen en niet over oude full-cell.
Faraday01donderdag 28 juli 2022 @ 09:47
Sinds gisteren is 2022 het beste jaar tot nu toe, met nog 4 dagen te gaan is dit jaar jan-juli al beter dan de drie voorgaande jaren *O*
Kreatordonderdag 28 juli 2022 @ 09:51
Mijn enphase laat ook wel duidelijk zien dat de panelen rechts wat minder zon pakken op het eind van de dag:

bmNFuBm.png

VhcIZGj.png
XLdonderdag 28 juli 2022 @ 10:03
quote:
14s.gif Op donderdag 28 juli 2022 09:51 schreef Kreator het volgende:
Mijn enphase laat ook wel duidelijk zien dat de panelen rechts wat minder zon pakken op het eind van de dag:

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Lastig voor je buurman, maar je moet het huis van je buurman afbreken. Er zit niks anders op!
Kreatordonderdag 28 juli 2022 @ 10:04
quote:
99s.gif Op donderdag 28 juli 2022 10:03 schreef XL het volgende:

[..]
Lastig voor je buurman, maar je moet het huis van je buurman afbreken. Er zit niks anders op!
Dit is slechts zijn garage, dus dat moet geen probleem zijn.
MaJodonderdag 28 juli 2022 @ 21:42
Wij hebben gisteren een bedrijf thuis gehad gespecialiseerd in zonnepanelen. Informatief gesprek gehad waar we we veel uit opgestoken hebben. Waarschijnlijk gaan we voor 12 zonnepanelen en dan serie-geschakeld. Dit is nog wel even de vraag omdat er een hoge boom voor ons huis staat en die kan misschien wat schaduw geven gedurende de dag. Misschien is parallel-geschakeld dan beter, maar natuurlijk ook duurder.

Qua zonnepanelen zijn er 3 opties:
- GCL monocrystalyne module (met van die witte stukken ertussen), 400WP a 175 euro per stuk
- Longi hi-mo black module, 370WP a 175 euro per stuk
- Rec Alpha Pure black series, 405WP (+10%) a 275 euro per stuk

De onderste is uiteraard de mooiste, met het meeste rendement, maar ook de duurste.

De definitieve offerte hebben we nog niet maar ik vermoed dat we goedkoper uitkomen dan bij de collectieve inkoop van Eigen Huis. Die kosten E 6256,- voor 12 zonnepannelen van Longi, 400WP en omvormer van GoodWe, inclusief montage.

Wat is mijn vraag? Geen idee eigenlijk. Ik zie hier allemaal cijfers voorbij komen die er wat mij betreft uitzien als rekensommen. Waar moeten we op letten? Advies wat in onze situatie slim is, serie- of parallelgeschakeld? Is 12 zonnepanelen verstandig in ons geval etc.

Lastige is dat we tot morgenavond in kunnen schrijven voor de collectieve inkoop van EH. Wat nou als dit toch een goede deal blijkt en de offerte van het andere bedrijf veel hoger uitvalt?

Ook wel een goede om te weten (wist ik niet): vanaf volgend jaar is het zonder BTW. Je hoeft dan als particulier geen BTW-nummer meer aan te vragen en BTW terug te vorderen.

[ Bericht 0% gewijzigd door MaJo op 28-07-2022 21:49:08 ]
Leandradonderdag 28 juli 2022 @ 21:54
Jij of jullie zijn zelfstandige toch?
Dan moet je sowieso even nagaan hoe dat zit met die BTW teruggave.

Verder zou ik het effect van de schaduw niet onderschatten.
Jan_Onderwaterdonderdag 28 juli 2022 @ 21:55
quote:
0s.gif Op donderdag 28 juli 2022 21:42 schreef MaJo het volgende:
Wij hebben gisteren een bedrijf thuis gehad gespecialiseerd in zonnepanelen. Informatief gesprek gehad waar we we veel uit opgestoken hebben. Waarschijnlijk gaan we voor 12 zonnepanelen en dan serie-geschakeld. Dit is nog wel even de vraag omdat er een hoge boom voor ons huis staat en die kan misschien wat schaduw geven gedurende de dag. Misschien is parallel-geschakeld dan beter, maar natuurlijk ook duurder.

Qua zonnepanelen zijn er 3 opties:
- GCL monocrystalyne module (met van die witte stukken ertussen), 400WP a 175 euro per stuk
- Longi hi-mo black module, 370WP a 175 euro per stuk
- Rec Alpha Pure black series, 405WP (+10%) a 275 euro per stuk

De onderste is uiteraard de mooiste, met het meeste rendement, maar ook de duurste.

De definitieve offerte hebben we nog niet maar ik vermoed dat we goedkoper uitkomen dan bij de collectieve inkoop van Eigen Huis. Die kosten E 6256,- voor 12 zonnepannelen van Longi, 400WP en omvormer van GoodWe, inclusief montage.

Wat is mijn vraag? Geen idee eigenlijk. Ik zie hier allemaal cijfers voorbij komen die er wat mij betreft uitzien als rekensommen. Waar moeten we op letten? Advies wat in onze situatie slim is, serie- of parallelgeschakeld? Is 12 zonnepanelen verstandig in ons geval etc.

Lastige is dat we tot morgenavond in kunnen schrijven voor de collectieve inkoop van EH. Wat nou als dit toch een goede deal blijkt en de offerte van het andere bedrijf veel hoger uitvalt?

Ook wel een goede om te weten (wist ik niet): vanaf volgend jaar is het zonder BTW. Je hoeft dan als particulier geen BTW-nummer meer aan te vragen en BTW terug te vorderen.
De onderste mag dan net iets meer opleveren, maar voor 2 van die heb je drie van de panelen daarboven. Heb je genoeg plek voor meer panelen, zou ik liever meer panelen nemen, want dat is meer stroom dan de dure panelen.
Ik zou zoveel mogelijk panelen nemen die je kan betalen, wellicht heb je namelijk over een paar jaar een electrische auto, een warmtepomp, een airco.
Ik heb 24*370 laten leggen, 12 was genoeg geweest, maar ik wil ook over een tijdje een electrische auto opladen
Kreatordonderdag 28 juli 2022 @ 21:59
Ik kan het energiemaatschappij topic niet echt vinden.
Kreeg net een aanbieding om een jaar vast te zetten op het huidig tarief van ¤ 1,87733 voor gas.
Elektra krijgen we (een beetje) geld op terug dus is niet heel relevant.
Is de verwachting dat de gasprijs weer echt gaat stijgen? Dit zou 70 euro per maand meer zijn dan we nu betalen en dat valt wel mee.
Dilemmas.
@Leandra

Ps sorry voor offtopic.
MaJodonderdag 28 juli 2022 @ 22:00
quote:
1s.gif Op donderdag 28 juli 2022 21:54 schreef Leandra het volgende:
Jij of jullie zijn zelfstandige toch?
Dan moet je sowieso even nagaan hoe dat zit met die BTW teruggave.

Verder zou ik het effect van de schaduw niet onderschatten.
We hebben een BV dus die vlieger gaat helaas niet op.

Die schaduw is een lastige. De boom is hoog maar meestal zal de zon toch hoger staan, zeker tijdens de maanden met de meeste zon (of denk ik dan te makkelijk?). Ik wil eens bij de buren navragen of zij last van de schaduw hebben, al staat de boom wel meer voor ons huis.

quote:
0s.gif Op donderdag 28 juli 2022 21:55 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
De onderste mag dan net iets meer opleveren, maar voor 2 van die heb je drie van de panelen daarboven. Heb je genoeg plek voor meer panelen, zou ik liever meer panelen nemen, want dat is meer stroom dan de dure panelen.
Ik zou zoveel mogelijk panelen nemen die je kan betalen, wellicht heb je namelijk over een paar jaar een electrische auto, een warmtepomp, een airco.
Ik heb 24*370 laten leggen, 12 was genoeg geweest, maar ik wil ook over een tijdje een electrische auto opladen
Goed punt :Y Er passen maximaal 12 panelen op ons dak maar we kunnen in de toekomst ook op de achterkant van het huis panelen leggen, daar kunnen we ook nog een rendement van 80% meepakken dus dat valt niet tegen. We willen in de nabije toekomst inderdaad ook voor een warmtepomp gaan en elektrisch rijden en airco zijn zeker ook opties voor de toekomst :Y
MaJodonderdag 28 juli 2022 @ 22:04
quote:
81s.gif Op donderdag 28 juli 2022 21:59 schreef Kreator het volgende:
Ik kan het energiemaatschappij topic niet echt vinden.
Kreeg net een aanbieding om een jaar vast te zetten op het huidig tarief van ¤ 1,87733 voor gas.
Elektra krijgen we (een beetje) geld op terug dus is niet heel relevant.
Is de verwachting dat de gasprijs weer echt gaat stijgen? Dit zou 70 euro per maand meer zijn dan we nu betalen en dat valt wel mee.
Dilemmas.
@:leandra

Ps sorry voor offtopic.
Ik vind dit wel prijzig. Ik heb even gekeken en wij betalen nu ¤ 1,80393 bij Vandebron, 1 jaar vast.

[ Bericht 0% gewijzigd door MaJo op 28-07-2022 22:24:19 ]
Leandradonderdag 28 juli 2022 @ 22:17
quote:
81s.gif Op donderdag 28 juli 2022 21:59 schreef Kreator het volgende:
Ik kan het energiemaatschappij topic niet echt vinden.
Kreeg net een aanbieding om een jaar vast te zetten op het huidig tarief van ¤ 1,87733 voor gas.
Elektra krijgen we (een beetje) geld op terug dus is niet heel relevant.
Is de verwachting dat de gasprijs weer echt gaat stijgen? Dit zou 70 euro per maand meer zijn dan we nu betalen en dat valt wel mee.
Dilemmas.
@:leandra

Ps sorry voor offtopic.
Ik heb al een jaar geen gas meer dus ik zit niet in die prijzen...

Dit topic?
WGR / Energietarieven #4 BTW naar 9%
Kreatordonderdag 28 juli 2022 @ 22:50
quote:
0s.gif Op donderdag 28 juli 2022 22:04 schreef MaJo het volgende:

[..]
Ik vind dit wel prijzig. Ik heb even gekeken en wij betalen nu ¤ 1,80393 bij Vandebron, 1 jaar vast.
Daar kun je alleen als bestaande klant vastzetten, zoals bijna overal.

Maar topic gevonden. Daar verder. 8-)
ikweethetooknietvrijdag 29 juli 2022 @ 09:44
Duurzame nieuwbouwwijk Westzaan past niet op elektranet en dieselslurpend aggregaat vangt de klap op

f32a4c90-0e99-11ed-9d2b-02d2fb1aa1d7.jpg

De generator staat pal naast de ingang van de wijk,

quote:
rechts bovenop is de installatie zichtbaar die terug geleverde zonne-energie omzet in nutteloze restwarmte.
:') _O- _O-

https://www.telegraaf.nl/(...)aat-vangt-de-klap-op
MaJovrijdag 29 juli 2022 @ 22:27
We hebben de offerte ontvangen, 12 zonnepannelen voor E 4630,- (geen sprake van BTW). Iemand zin om mee te kijken naar de specs?

SPOILER
TIER 1 - PV Module met minimaal 370wp (1755mm x
1040mm)
Afmetingen (1755mm x 1040mm)
• Panelen van minimaal 370Wp
• De zonnepanelen moeten gecertificeerd zijn volgens de
standaarden zoals vereist in NEN 1010.721.511.1 en
voldoen aan normering IEC61730, IEC61701, IEC62804 &
IEC61215
• Bloomberg-tier-1-fabrikant;
• Productgarantie van minimaal 10 jaar;
• De zonnepanelen hebben een positieve
vermogenstolerantie;
• Vermogensdegradatie van maximaal 0,7% per jaar,
waarbij een vermogensgarantie geldt van minimaal 90% na
1 jaar en minimaal 80% na 25 jaar;
• Voor de zonnepanelen geldt dat de fabrikant aangesloten
is bij PV Cycle of een vergelijkbare organisatie die de
inzameling en recycling van afgedankte zonnepanelen
organiseert;
• De junction-boxes op de zonnepanelen hebben minimaal
beschermingsgraad IP67.
* 1 Sungrow SG5.0 RS string inverter
SUNGROW SG5.0 RS
HOOG RENDEMENT
Compatibel met PV-modules met hoog vermogen
Lage opstartspanning en groter
MPPT-spanningsbereik
Ingebouwde slimme PID-herstelfunctie
Geïntegreerde onderbreking van vlambogen
Ingebouwd type II DC&AC SPD
Corrosiebeschermingsgraad C5
GEBRUIKSVRIENDELIJKE INSTELLINGEN
Plug&play-installatie
Met één klik toegang tot bewakingsplatform
iSolarCloud
Licht en compact met geoptimaliseerd
ontwerp voor warmteafvoer
INTELLIGENT MANAGEMENT
Realtime gegevens (elke 10 seconden een
verversing)
24/7
live-bewaking zowel online als met
geïntegreerd display
Online IV-curvescan en diagnose
* SolarStell Montage materiaal
NicolasJoyvrijdag 29 juli 2022 @ 22:30
quote:
1s.gif Op donderdag 28 juli 2022 21:54 schreef Leandra het volgende:
Jij of jullie zijn zelfstandige toch?
Dan moet je sowieso even nagaan hoe dat zit met die BTW teruggave.

Verder zou ik het effect van de schaduw niet onderschatten.
Hier heeft de accountant het gewoon op de zaak meegenomen. Factuur in de boekhouding, zaak maakt btw over naar privé en de factuur wegschrijven. Zo was 't hem ooit geadviseerd door de belastingdienst geloof ik.
CoolGuyvrijdag 29 juli 2022 @ 22:38
Wordt spannend. 1.17 MWh nu vs 1.21 MWh vorige maand met nog 2 dagen te gaan.
Herkauwervrijdag 29 juli 2022 @ 22:52
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 juli 2022 22:38 schreef CoolGuy het volgende:
Wordt spannend. 1.17 MWh nu vs 1.21 MWh vorige maand met nog 2 dagen te gaan.
Hier 1,11 MWh en vorige maand was het 1,16 MWh en dat was de record maand. Ik ga hier denk ik net overheen met 1 goede en minder goede dag in de voorspellingen.
CoolGuyvrijdag 29 juli 2022 @ 23:08
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 juli 2022 22:52 schreef Herkauwer het volgende:

[..]
Hier 1,11 MWh en vorige maand was het 1,16 MWh en dat was de record maand. Ik ga hier denk ik net overheen met 1 goede en minder goede dag in de voorspellingen.
Ja ik moet dus nog 40 kwh, met een beetje een dag haal ik dat in 1 dag maar ik had vandaag bv maar 34 kwh. Dag kwam pas rond het middaguur op gang. De 55+ kwh dagen zijn voor dit jaar weer voorbij voor mijn installatie, maar ik hoop gewoon dat ik die 40 nog binnen trek, anders trekt mn autisme dat niet 8)7
Leandravrijdag 29 juli 2022 @ 23:37
Mei nog net niet voorbij (nog 3 kWh) en nog 29 kWh nodig om juni voorbij te gaan.
Gezien de opbrengst van vandaag 38 kWh was zal dat wel goed komen.
Nog 70 kWh nodig om topmaand maart voorbij te gaan en dat gaat met de voorspellingen voor zondag wat lastig worden denk ik.
bambinovrijdag 29 juli 2022 @ 23:38
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 juli 2022 22:27 schreef MaJo het volgende:
We hebben de offerte ontvangen, 12 zonnepannelen voor E 4630,- (geen sprake van BTW). Iemand zin om mee te kijken naar de specs?

SPOILER
TIER 1 - PV Module met minimaal 370wp (1755mm x
1040mm)
Afmetingen (1755mm x 1040mm)
• Panelen van minimaal 370Wp
• De zonnepanelen moeten gecertificeerd zijn volgens de
standaarden zoals vereist in NEN 1010.721.511.1 en
voldoen aan normering IEC61730, IEC61701, IEC62804 &
IEC61215
• Bloomberg-tier-1-fabrikant;
• Productgarantie van minimaal 10 jaar;
• De zonnepanelen hebben een positieve
vermogenstolerantie;
• Vermogensdegradatie van maximaal 0,7% per jaar,
waarbij een vermogensgarantie geldt van minimaal 90% na
1 jaar en minimaal 80% na 25 jaar;
• Voor de zonnepanelen geldt dat de fabrikant aangesloten
is bij PV Cycle of een vergelijkbare organisatie die de
inzameling en recycling van afgedankte zonnepanelen
organiseert;
• De junction-boxes op de zonnepanelen hebben minimaal
beschermingsgraad IP67.
* 1 Sungrow SG5.0 RS string inverter
SUNGROW SG5.0 RS
HOOG RENDEMENT
Compatibel met PV-modules met hoog vermogen
Lage opstartspanning en groter
MPPT-spanningsbereik
Ingebouwde slimme PID-herstelfunctie
Geïntegreerde onderbreking van vlambogen
Ingebouwd type II DC&AC SPD
Corrosiebeschermingsgraad C5
GEBRUIKSVRIENDELIJKE INSTELLINGEN
Plug&play-installatie
Met één klik toegang tot bewakingsplatform
iSolarCloud
Licht en compact met geoptimaliseerd
ontwerp voor warmteafvoer
INTELLIGENT MANAGEMENT
Realtime gegevens (elke 10 seconden een
verversing)
24/7
live-bewaking zowel online als met
geïntegreerd display
Online IV-curvescan en diagnose
* SolarStell Montage materiaal
Dus 4630 ex btw?

Knap dat zij er al vanuit gaan dat btw echt 0% is. Zover ik weet is dat nog steeds niet 100% rond, maar goed.

Ik krijg een beetje een naar gevoel van dit soort offertes :-D

"Tier 1 zonnepaneel". Tja, dat is wel heel makkelijk praten.
Bloomberg Tier 1 is niet bijzonder moeilijk om te krijgen.

Sungrow omvormer, die heeft onze leverancier ook sinds kort. Ik ben er verder niet mee bekend. Zou meedoen aan webinar maar die is afgezegd ivm te weinig interesse.

Wij gebruiken voor simpele systemen Growatt, is nog iets goedkoper dan Sungrow.

Ik kom met 12 panelen (Trina 390) op 4700 ex. Dus in principe is het een prima prijs wat zij bieden :)
Leandravrijdag 29 juli 2022 @ 23:43
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 juli 2022 22:27 schreef MaJo het volgende:
We hebben de offerte ontvangen, 12 zonnepannelen voor E 4630,- (geen sprake van BTW). Iemand zin om mee te kijken naar de specs?

SPOILER
TIER 1 - PV Module met minimaal 370wp (1755mm x
1040mm)
Afmetingen (1755mm x 1040mm)
• Panelen van minimaal 370Wp
• De zonnepanelen moeten gecertificeerd zijn volgens de
standaarden zoals vereist in NEN 1010.721.511.1 en
voldoen aan normering IEC61730, IEC61701, IEC62804 &
IEC61215
• Bloomberg-tier-1-fabrikant;
• Productgarantie van minimaal 10 jaar;
• De zonnepanelen hebben een positieve
vermogenstolerantie;
• Vermogensdegradatie van maximaal 0,7% per jaar,
waarbij een vermogensgarantie geldt van minimaal 90% na
1 jaar en minimaal 80% na 25 jaar;
• Voor de zonnepanelen geldt dat de fabrikant aangesloten
is bij PV Cycle of een vergelijkbare organisatie die de
inzameling en recycling van afgedankte zonnepanelen
organiseert;
• De junction-boxes op de zonnepanelen hebben minimaal
beschermingsgraad IP67.
* 1 Sungrow SG5.0 RS string inverter
SUNGROW SG5.0 RS
HOOG RENDEMENT
Compatibel met PV-modules met hoog vermogen
Lage opstartspanning en groter
MPPT-spanningsbereik
Ingebouwde slimme PID-herstelfunctie
Geïntegreerde onderbreking van vlambogen
Ingebouwd type II DC&AC SPD
Corrosiebeschermingsgraad C5
GEBRUIKSVRIENDELIJKE INSTELLINGEN
Plug&play-installatie
Met één klik toegang tot bewakingsplatform
iSolarCloud
Licht en compact met geoptimaliseerd
ontwerp voor warmteafvoer
INTELLIGENT MANAGEMENT
Realtime gegevens (elke 10 seconden een
verversing)
24/7
live-bewaking zowel online als met
geïntegreerd display
Online IV-curvescan en diagnose
* SolarStell Montage materiaal
Ik zou toch willen weten hoe het met de BTW zit, want ze gaan het je niet ex BTW verkopen.
hilliebilliezaterdag 30 juli 2022 @ 07:07
quote:
1s.gif Op vrijdag 29 juli 2022 23:37 schreef Leandra het volgende:
Mei nog net niet voorbij (nog 3 kWh) en nog 29 kWh nodig om juni voorbij te gaan.
Gezien de opbrengst van vandaag 38 kWh was zal dat wel goed komen.
Nog 70 kWh nodig om topmaand maart voorbij te gaan en dat gaat met de voorspellingen voor zondag wat lastig worden denk ik.
Hier juni al wel voorbij en voor mei voorbij te gaan nog ongeveer 30 kWh (solaredge geeft hier alleen mwh aan met 2 cijfers achter de komma dus kan het niet precies zien). En maart was hier niet de topmaand, dus waarschijnlijk na vandaag dat juli hier de hoogste opbrengst heeft dit jaar.
daNpyzaterdag 30 juli 2022 @ 07:11
quote:
1s.gif Op vrijdag 29 juli 2022 23:37 schreef Leandra het volgende:
Mei nog net niet voorbij (nog 3 kWh) en nog 29 kWh nodig om juni voorbij te gaan.
Gezien de opbrengst van vandaag 38 kWh was zal dat wel goed komen.
Nog 70 kWh nodig om topmaand maart voorbij te gaan en dat gaat met de voorspellingen voor zondag wat lastig worden denk ik.
Ik heb nog 41kWh nodig om ein-de-lijk over de 1 MWh te gaan deze maand, maar dat moet denk ik wel lukken :Y
MaJozaterdag 30 juli 2022 @ 08:36
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 juli 2022 23:38 schreef bambino het volgende:

[..]
Dus 4630 ex btw?

Knap dat zij er al vanuit gaan dat btw echt 0% is. Zover ik weet is dat nog steeds niet 100% rond, maar goed.

Ik krijg een beetje een naar gevoel van dit soort offertes :-D

"Tier 1 zonnepaneel". Tja, dat is wel heel makkelijk praten.
Bloomberg Tier 1 is niet bijzonder moeilijk om te krijgen.

Sungrow omvormer, die heeft onze leverancier ook sinds kort. Ik ben er verder niet mee bekend. Zou meedoen aan webinar maar die is afgezegd ivm te weinig interesse.

Wij gebruiken voor simpele systemen Growatt, is nog iets goedkoper dan Sungrow.

Ik kom met 12 panelen (Trina 390) op 4700 ex. Dus in principe is het een prima prijs wat zij bieden :)
Het werd ons verkocht als dat de BTW er zeker af zou gaan vanaf volgend jaar, dat ga ik dan inderdaad eerst checken!

Dat van die "tier 1" is denk ik een standaard in de offerte, ik zag later in een bijlage dat er wel een specifieke zonnepaneel bij zit. Deze: https://solarmagazine.nl/(...)/jam60s21-355-375-mr

quote:
0s.gif Op vrijdag 29 juli 2022 23:43 schreef Leandra het volgende:

[..]
Ik zou toch willen weten hoe het met de BTW zit, want ze gaan het je niet ex BTW verkopen.
Volgens de verkoper hoeft de factuur pas in 2023 voldaan te worden, als het BTW-vrij is. Nu staat er inderdaad nog wel BTW op :Y

Ik ga dit wel even uitzoeken want het is natuurlijk niet netjes om iets te brengen als een feit terwijl het nog helemaal niet rond is. Maar hoe dan ook gaat de BTW er natuurlijk af, alleen is er een stuk minder rompslomp als het gewoon vrijgesteld is.

Edit: even opgezocht en de BTW gaat inderdaad per 1 januari naar 0%

[ Bericht 1% gewijzigd door MaJo op 30-07-2022 09:16:36 ]
bambinozaterdag 30 juli 2022 @ 11:01
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 juli 2022 08:36 schreef MaJo het volgende:

[..]
Het werd ons verkocht als dat de BTW er zeker af zou gaan vanaf volgend jaar, dat ga ik dan inderdaad eerst checken!

Dat van die "tier 1" is denk ik een standaard in de offerte, ik zag later in een bijlage dat er wel een specifieke zonnepaneel bij zit. Deze: https://solarmagazine.nl/(...)/jam60s21-355-375-mr
[..]
Volgens de verkoper hoeft de factuur pas in 2023 voldaan te worden, als het BTW-vrij is. Nu staat er inderdaad nog wel BTW op :Y

Ik ga dit wel even uitzoeken want het is natuurlijk niet netjes om iets te brengen als een feit terwijl het nog helemaal niet rond is. Maar hoe dan ook gaat de BTW er natuurlijk af, alleen is er een stuk minder rompslomp als het gewoon vrijgesteld is.

Edit: even opgezocht en de BTW gaat inderdaad per 1 januari naar 0%
JA Solar is prima merk.

En btw naar 0%, waar zie je dat?
Want elke website heeft als titel dat het gebeurd maar als je leest zie je "hoogstwaarschijnlijk".

Begrijp me niet verkeerd, ik denk wel dat het gebeurd, maar volgens mij is dit nog niet door de kamer.

En als het niet gebeurd, krijg je de btw terug (bijna helemaal). Dus heel erg voor de consument is het niet.
MaJozaterdag 30 juli 2022 @ 11:09
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 juli 2022 11:01 schreef bambino het volgende:

[..]
JA Solar is prima merk.

En btw naar 0%, waar zie je dat?
Want elke website heeft als titel dat het gebeurd maar als je leest zie je "hoogstwaarschijnlijk".

Begrijp me niet verkeerd, ik denk wel dat het gebeurd, maar volgens mij is dit nog niet door de kamer.

En als het niet gebeurd, krijg je de btw terug (bijna helemaal). Dus heel erg voor de consument is het niet.
Ik heb het hier vandaan. Daar staat "Vanaf 1 januari 2023 valt de btw op de aanschaf en plaatsing van zonnepanelen in Nederland volledig weg. Dat is besloten op basis van de internetconsultatie die Staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) recent openstelde."

Ik las dat die consultatie eind mei verliep dus het zou dan nu ook wel bekend moeten zijn.

En anders vragen we het inderdaad terug, dat is alleen net ietsje meer werk :)
Faraday01zaterdag 30 juli 2022 @ 11:22
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 juli 2022 11:09 schreef MaJo het volgende:

[..]
Ik heb het hier vandaan. Daar staat "Vanaf 1 januari 2023 valt de btw op de aanschaf en plaatsing van zonnepanelen in Nederland volledig weg. Dat is besloten op basis van de internetconsultatie die Staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) recent openstelde."

Ik las dat die consultatie eind mei verliep dus het zou dan nu ook wel bekend moeten zijn.

En anders vragen we het inderdaad terug, dat is alleen net ietsje meer werk :)
Waarschijnlijk wordt dit pas veel later dit jaar officieel besloten bij het vaststellen van het belastingplan voor 2023.

Wat ik me af vraag is of dat ook invloed gaat hebben op de BTW die ZZP'ers moeten betalen over de inkomsten van de opgewekte energie omdat ze geen gebruik kunnen maken van de KOR. In principe zou het afschaffen van het belasten van de aanschaf van zonnepanelen daar geen invloed op hebben en blijft het dus belast. Maar omdat dit een onwenselijke ongelijkheid met zich mee brengt tussen ZZP'ers en mensen in loondienst hoop ik dat ze daar ook een einde aan maken.
Leandrazaterdag 30 juli 2022 @ 11:47
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 juli 2022 08:36 schreef MaJo het volgende:

[..]
Het werd ons verkocht als dat de BTW er zeker af zou gaan vanaf volgend jaar, dat ga ik dan inderdaad eerst checken!

Dat van die "tier 1" is denk ik een standaard in de offerte, ik zag later in een bijlage dat er wel een specifieke zonnepaneel bij zit. Deze: https://solarmagazine.nl/(...)/jam60s21-355-375-mr
[..]
Volgens de verkoper hoeft de factuur pas in 2023 voldaan te worden, als het BTW-vrij is. Nu staat er inderdaad nog wel BTW op :Y

Ik ga dit wel even uitzoeken want het is natuurlijk niet netjes om iets te brengen als een feit terwijl het nog helemaal niet rond is. Maar hoe dan ook gaat de BTW er natuurlijk af, alleen is er een stuk minder rompslomp als het gewoon vrijgesteld is.

Edit: even opgezocht en de BTW gaat inderdaad per 1 januari naar 0%
Dat betekent dat de plaatsing ook na 1 januari gaat zijn?
Leandrazaterdag 30 juli 2022 @ 11:50
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 juli 2022 07:11 schreef daNpy het volgende:

[..]
Ik heb nog 41kWh nodig om ein-de-lijk over de 1 MWh te gaan deze maand, maar dat moet denk ik wel lukken :Y
Ik ben alleen in maart door de 1 MWh (1.038,6 kWh) gegaan, in juni met 997,1 kWh net niet :')
daNpyzaterdag 30 juli 2022 @ 12:19
In maart zat de tweede set hier nog niet in de app helaas.
Hier is juni met 992 de beste tot nu toe... :)
Leandrazaterdag 30 juli 2022 @ 12:22
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 juli 2022 12:19 schreef daNpy het volgende:
In maart zat de tweede set hier nog niet in de app helaas.
Hier is juni met 992 de beste tot nu toe... :)
We zitten dicht bij elkaar dan, qua opbrengst.
Essebeszaterdag 30 juli 2022 @ 13:22
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 juli 2022 08:36 schreef MaJo het volgende:

[..]

[..]
Volgens de verkoper hoeft de factuur pas in 2023 voldaan te worden, als het BTW-vrij is. Nu staat er inderdaad nog wel BTW op :Y
Ik dacht dat factuurdatum en datum plaatsing leidend zijn voor of er BTW in rekening gebracht gaat worden.
Kreatorzaterdag 30 juli 2022 @ 14:40
Over 2kW heb ik juli ingehaald, wat dit de beste maand maakt voor mij.
Zal mij benieuwen hoe mijn jaartotaal wordt, denk dat 3650 halen nog wel pittig kan worden.
MaJozaterdag 30 juli 2022 @ 15:58
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 juli 2022 11:22 schreef Faraday01 het volgende:

[..]
Waarschijnlijk wordt dit pas veel later dit jaar officieel besloten bij het vaststellen van het belastingplan voor 2023.

Wat ik me af vraag is of dat ook invloed gaat hebben op de BTW die ZZP'ers moeten betalen over de inkomsten van de opgewekte energie omdat ze geen gebruik kunnen maken van de KOR. In principe zou het afschaffen van het belasten van de aanschaf van zonnepanelen daar geen invloed op hebben en blijft het dus belast. Maar omdat dit een onwenselijke ongelijkheid met zich mee brengt tussen ZZP'ers en mensen in loondienst hoop ik dat ze daar ook een einde aan maken.
Ach voor de uiteindelijk prijs maakt het ook niet uit :)

Qua KOR is dit een van de weinige voordelen, ik snap echt niet waarom je daarvan gebruik zou willen maken :N

quote:
0s.gif Op zaterdag 30 juli 2022 11:47 schreef Leandra het volgende:

[..]
Dat betekent dat de plaatsing ook na 1 januari gaat zijn?
Klopt, eerste kwartaal :Y

quote:
0s.gif Op zaterdag 30 juli 2022 13:22 schreef Essebes het volgende:

[..]
Ik dacht dat factuurdatum en datum plaatsing leidend zijn voor of er BTW in rekening gebracht gaat worden.
Nope, factuurdatum valt in 2023. We hoeven ook geen aanbetaling te doen.

Nu is het dus vooral de vraag of we serie of parallel geschakeld willen. Nog voors en tegens, behalve het schaduwvraagstuk en de prijs?
Jan_Onderwaterzaterdag 30 juli 2022 @ 16:13
quote:
14s.gif Op zaterdag 30 juli 2022 14:40 schreef Kreator het volgende:
Over 2kW heb ik juli ingehaald, wat dit de beste maand maakt voor mij.
Zal mij benieuwen hoe mijn jaartotaal wordt, denk dat 3650 halen nog wel pittig kan worden.
Ik heb juni zojuist ingehaald. Ik schat ca 4500-5000 te halen dit jaar, (begon pas de laatste week van mei),
Leandrazaterdag 30 juli 2022 @ 17:29
De 1 MWh voorbij, dus juni ook voorbij *O*
Vonkenboerzaterdag 30 juli 2022 @ 17:30
We zullen de voorgaande maand wel niet in kunnen halen; record is nu 209,69 en de stand op het moment is 196,17. Dat is een verschil van 13,2 kW. Dat gaan we morgen niet halen denk ik; de gemiddelde opbrengst is een keer 8,5 kW per dag.

Dan kom ik nog wat te kort ;)
Leandrazaterdag 30 juli 2022 @ 17:35
Hier lijkt het morgen de hele dag te gaan regenen, dus ik verwacht ook niet dat wij de beste maand gaan evenaren, daar heb ik nog 38 kWh voor nodig en dat haal ik vandaag waarschijnlijk niet eens, dus morgen zeker niet.
Dus vooralsnog ziet het er naar uit dat maart de beste maand blijft :')
CoolGuyzaterdag 30 juli 2022 @ 18:03
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 juli 2022 23:08 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Ja ik moet dus nog 40 kwh, met een beetje een dag haal ik dat in 1 dag maar ik had vandaag bv maar 34 kwh. Dag kwam pas rond het middaguur op gang. De 55+ kwh dagen zijn voor dit jaar weer voorbij voor mijn installatie, maar ik hoop gewoon dat ik die 40 nog binnen trek, anders trekt mn autisme dat niet 8)7
Nou. 1.21 MWh gehaald. Als het nu 1.22 dan is dat het record voor dit jaar. :P
hilliebilliezaterdag 30 juli 2022 @ 18:04
Hier 1.39 gehaald nu
d.k.zaterdag 30 juli 2022 @ 20:58
Nog 1,2 kWh voor onze alltime high (behaald afgelopen mei), dat moet lukken morgen *O*
Sowieso is dit de derde maand boven de 600 kWh in een maand dit jaar terwijl dat hiervoor pas 1 keer voorkwam, ik ben wel tevreden dus.
arvensiszaterdag 30 juli 2022 @ 21:38
Hier juni maar net gehaald. 615 vs. 611. :+
MevrouwCactuszaterdag 30 juli 2022 @ 21:51
Wij hebben precies 1 kWh meer dan in juni, wat juli de beste maand van het jaar maakt *O*
Essebeszaterdag 30 juli 2022 @ 22:42
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 juli 2022 21:51 schreef MevrouwCactus het volgende:
Wij hebben precies 1 kWh meer dan in juni, wat juli de beste maand van het jaar maakt *O*
Bij mij precies andersom, heb nu 1kWh tekort om gelijk met juni te komen, dat zal morgen vast lukken.
Vorig jaar was juni echt gewoon beter dan juli, nu dus meer gelijk.
Bamizaterdag 30 juli 2022 @ 23:16
Juni en juli staan momenteel op exact evenveel opbrengst, dus morgen gaan we juni inhalen. Waarmee juli onze beste maand tot nu toe wordt (panelen liggen sinds maart, die dus niet volledig is).
Fishbowlzondag 31 juli 2022 @ 10:07
Bij ons was juli ook de topmaand tot nu toe 1,35MWh. Maar mei 1,3MWh deed het weer beter dan juni met 1,28MWh.
Jan_Onderwaterzondag 31 juli 2022 @ 10:22
Wat is zo uit jullie posts begrijp is dat Maart, April, Mei, Juni, Juli elkaar gemiddeld niet heel erg veel ontlopen?
Faraday01zondag 31 juli 2022 @ 10:28
quote:
0s.gif Op zondag 31 juli 2022 10:22 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Wat is zo uit jullie posts begrijp is dat Maart, April, Mei, Juni, Juli elkaar gemiddeld niet heel erg veel ontlopen?
Dit jaar is atypisch verlopen met juli als de beste maand. Mijn data over de afgelopen vier jaar in percentages van de jaarlijkse opbrengst:

maart 9,3%
april 12,6%
mei 13,1%
juni 13,3%
juli 12,4%