abonnement bol.com Coolblue
pi_205127293
Orginele OP:

quote:
1s.gif Op woensdag 8 juni 2022 21:37 schreef Lospedrosa het volgende:
Stikstof gehaltes zijn in nederland gevaarlijk hoog.
Hele gebieden zie je naar de kloten gaan je komt in het bos geen boom meer tegen.
De slangen, salamanders en boomklevers zijn met 50% afgenomen in waarneming.
Dit kan zo niet langer!

Gelukkig wordt er nu keihard ingegrepen met een minster van stikstof.

https://nos.nl/index.php/(...)rd-geen-andere-keuze
Stikstof in de lucht en bodem

Stikstofoxiden (NOx) en ammoniak (NH3) zijn schadelijk voor de natuur als er te veel van in de lucht, bodem of water terecht komt. Planten als bramen, brandnetels en gras gaan er harder door groeien en overwoekeren andere planten. Daardoor verdwijnen ook insecten, vlinders en vogels.

Ongeveer 80 procent van de lucht die we inademen, bestaat uit stikstof (N2). Dit is een onschadelijk gas. Maar er zijn ook verbindingen met stikstof die wl schadelijk kunnen zijn, zoals stikstofoxiden (NOx) en ammoniak (NH3). Te veel daarvan is ongezond en slecht voor de natuur.

Stikstofoxide (NOx) komt vooral in de lucht door het verkeer (uitlaatgassen) en de industrie. Ammoniak (NH3) komt vooral vrij uit de mest en urine van dieren. Veel mensen gebruiken kortweg het woord 'stikstof' als het over deze verbindingen gaat. Soms wordt het 'reactief stikstof' genoemd.

Wat zijn schadelijke stikstof verbindingen?
Ammoniak (NH3) komt vooral van de landbouw en veeteelt. Het komt uit de mest en urine van dieren. Een deel belandt rechtstreeks in de grond, bijvoorbeeld door uitrijden van mest of als dieren in de wei staan. Een deel verdampt en komt in de lucht terecht. Ammoniak blijft maar een paar uur in de lucht en komt meestal binnen een paar kilometer weer op de grond terecht. Zo belandt het in de natuur of natuurgebieden. Een deel van de ammoniak vormt fijnstof in de lucht en wordt door de wind verder verspreid.

Stikstofoxiden (NOx) komen vooral van het verkeer en de industrie. Bij hoge temperaturen (bijvoorbeeld in een brandstofmotor) reageert stikstof met zuurstof en komt het als NOx uit de uitlaat of schoorsteen. Vooral langs snelwegen en in steden is de hoeveelheid NOx groot. Op de kaart zie je waar vooral NO2 gemeten werd in 2017.

In de lucht reageert NOx verder met andere deeltjes en vormt dan fijnstof. Deze deeltjes kunnen honderden kilometers met de wind meewaaien voordat ze ergens neerslaan. Een deel waait daarom de grens over, maar ook een flink deel belandt ergens in Nederland op de bodem of in het water.

Waar komt de stikstof vandaan?
Niet alle stikstof die Nederland uitstoot, komt ook in Nederland op de grond terecht: het grootste deel waait naar het buitenland. Nederland is dan ook netto exporteur van stikstof. Van de stikstof die wl in Nederland neerslaat (dit noemen we stikstofdepositie) komt 46% van de Nederlandse landbouw, 32% uit het buitenland en 6% van het Nederlandse wegverkeer. Zie de afbeelding hieronder (bron: RIVM).Te veel stikstof slecht voor natuur
Stikstof is onmisbaar voor de natuur, planten hebben het nodig. Maar te vl stikstof in de bodem is wl een probleem. Planten die van stikstof houden (zoals brandnetels, bramen en gras), groeien daardoor veel sneller en overwoekeren de planten die minder stikstof nodig hebben (bijvoorbeeld heide, maar ook zeldzame planten in natuurgebieden). Daardoor verdwijnen niet alleen die planten, maar ook de insecten en vlinders die van die planten leven. Te veel stikstof zorgt dus voor minder plant- en diersoorten: de biodiversiteit neemt af, de natuur 'verarmt'. Het evenwicht in de natuur (ecosysteem) raakt verstoord. In sloten, plassen en meren zorgt te veel stikstof voor veel algengroei, waardoor er minder zuurstof in het water zit en waterplanten en vissen dood gaan.

Vermesting en verzuring
Deze gevolgen voor de natuur wordt ook wel vermesting genoemd. Vermesting wil zeggen dat er te veel voedingsstoffen in de bodem komen, waardoor planten die van voedingsarme grond houden verdwijnen - en daarmee ook de insecten die van die planten afhankelijk zijn.

'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_205127304
De opkomst in de kamer is trouwens echt wel dramatisch voor zo'n belangrijk gemaakt onderwerp.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_205127324
Schorsing omdat er een aantal hun handen moesten wassen ?

In onschuld zeker.
Oud Wereldkampioen
4-voudig Nederlands Kampioen
je mag me aanraken
pi_205127343
quote:
0s.gif Op woensdag 22 juni 2022 22:42 schreef Alpha0 het volgende: Is het allemaal niet opgelost als elke boer gewoon wat minder stikstof uitstoot?
Is het ook niet opgelost als we gewoon elk jaar wat kalk over de te verzuurde gebieden strooien en daarmee de verzuring teniet doen. Net zoals we ook tijd en energie besteden aan andere natuur gebieden dmv kappen en andere maatregelen om deze te behouden. ;)
pi_205127376
kabinet wrijft in zijn handjes met deze oppositie... hypocriet links is BBB aan het aanvallen op... ja wat eigenlijk?

En vervolgens kan ouwehand vd plas niet aan en roept klaver op voor hulp.
Wat een brevet van onvermogen.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_205127874
Stikstofprofessor: 'RIVM-model klopt niet, D66 wil het niet horen'

quote:
Zwagerman & Van Velthuysen spreken in de nieuwe aflevering van Op z'n Kop! met emeritus prof. dr. Han Lindeboom, verbonden aan de Universiteit van Wageningen. Lindeboom is gepromoveerd op stikstof en richtte als actief D66-lid de focusgroep Stikstof op en heeft een aantal schokkende conclusies: het RIVM-model klopt niet, alleen een integraal stikstofbeleid dat niet uitgaat van een halvering van de veestapel is zinvol n hij wordt door de minister van zijn eigen partij tegengewerkt.

Lindeboom promoveerde op een onderzoek naar een pingun-kolonie. Door hun poep produceren ze veel stikstofverbindingen als ammoniak (per dag ging 430 kilogram pure ammoniak de lucht in): "Zestig procent regent neer naast de kolonie. Daar groeit inderdaad gras maar het is maar tot ongeveer 500 meter vanaf de kolonie, zodra je duizend meter verder bent heb je weer normale vegetatie."

En dat is volgens hem een groot probleem in het beleid: "Ja er is een stikstof probleem, maar het kabinet smeert dat uit over het hele land. De uitstoot van grote stallen komt grotendeels naast de boerderij terecht. En natuurlijk waait er ook een deel over de rest van de wereld. Er zijn namelijk twee soorten grote hotspots van ammoniak. De een is naast de bron - via regen - de andere is zogenaamde 'droge depositie'. Lucht in gebied met relif, zoals bos of stad. "Dus ons pleidooi was: houd rekening met de hotspots."

Tevens gaf hij aan dat het RIVM-model niet klopt: uit een van de meetresultaten bleek de Noordzee als bron van ammoniak te zijn genoemd. "Ik ben ook hoogleraar mariene ecologie en zag dat staan en dacht 'dit klopt niet', maar het bleek een meetcorrectie te zijn." Maar er zijn meer problemen: "Je berekent het wel maar vervolgens gebruik je het op een schaal waarvoor het totaal niet bedoeld is. Modellen hebben een grote onzekerheid terwijl je er wel juridische consequenties aan hangt."

En die consequenties zijn fors: "Er zijn dertig Natura 2000-gebieden. Als je RIVM lijn volgt zijn er acht gebieden die wel aan de stikstofnorm voldoen en 22 niet. Als je mijn berekeningen volgt dan komen daar nog eens acht bij. Dan hoeft Texel bijvoorbeeld niet alle schapen te ruimen. Ik heb die grafiek opgestuurd en ben heel benieuwd of iemand dat in het debat gaat noemen."

'Niet verder vertellen, want dat is koren op de molen van Baudet'

Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot probeerde de publicatie van de focusgroep tegen te houden. Toen de D66-focusgroep Stikstof het rapport op eigen houtje naar alle Kamerleden in de Commissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stuurde, werden ze door de partij gecanceld en mochten ze niet langer de naam D66 voeren, maar waarom? "Simpel, meneer De Groot wil mijn boodschap niet horen. Dat moet je aan hem vragen. Hij is van de kringloop van de landbouw en halvering van de veestapel, daar heeft hij zijn roeping van gemaakt." Hij zei over hun bevindingen: “dat moet je niet verder vertellen, want dat is koren op de molen van Thierry Baudet”.

Wat zou dan een oplossing zijn? "Maatwerk leveren voor landbouw en natuur op de vierkante kilometer. Door verandering in aminozuren in voer voor varkens en koeien kun je al flinke verlaging van de uitstoot van ammoniak krijgen."
Ja, ik weet, powned :') , Marianne Zwagerman :') , bla bla. Maar diegene die het roept is iig wel een een professor aan de Wageningen University.

Het model van de RIVM rammelt aan steeds meer kanten.
  donderdag 23 juni 2022 @ 13:30:20 #7
293744 RichardHammond
Tante van Jan en Monique
pi_205128028
Van der Plas krijgt echt links en rechts verbale klappen. Volgens mij staan haar nog net niet de tranen in de ogen.
pi_205128044
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juni 2022 13:11 schreef BroesWillems het volgende:
Stikstofprofessor: 'RIVM-model klopt niet, D66 wil het niet horen'
[..]
Ja, ik weet, powned :') , Marianne Zwagerman :') , bla bla. Maar diegene die het roept is iig wel een een professor aan de Wageningen University.
Marine-ecoloog, niet echt iets wat met stikstofmetingen te maken heeft. Hij heeft er ook geen grote publicaties in.
quote:
Het model van de RIVM rammelt aan steeds meer kanten.
Nee, het rammelt niet meer of minder door een radio-interview.
pi_205128124
Je ziet hier precies hetzelfde stramien als in de klimaat discussie. Eerst wordt de wetenschap in twijfel getrokken, daarna is het minder erg of niet door de mens veroorzaakt, tenslotte is het te laat om er nog iets aan te doen.
  donderdag 23 juni 2022 @ 13:55:23 #10
328924 Frozen-assassin
STAY STRONG APPIE
pi_205128191
Van der Plas komt er nu mee
  donderdag 23 juni 2022 @ 13:58:37 #11
38065 TheFreshPrince
Ik doe ook maar wat.
pi_205128214
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juni 2022 13:30 schreef RichardHammond het volgende:
Van der Plas krijgt echt links en rechts verbale klappen. Volgens mij staan haar nog net niet de tranen in de ogen.
Dat krijg je natuurlijk als je als politicus gewaagde uitspraken doet over een onderwerp waar je onvoldoende in thuis bent.
Dan val je door de mand.
pi_205128264
Pijnlijk dit.
pi_205128272
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juni 2022 13:58 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Dat krijg je natuurlijk als je als politicus gewaagde uitspraken doet over een onderwerp waar je onvoldoende in thuis bent.
Dan val je door de mand.
Van der plas heeft er meer verstand van dan iedereen daar.
pi_205128287
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juni 2022 14:06 schreef Hermanusvanurbanus het volgende:

[..]
Van der plas heeft er meer verstand van dan iedereen daar.
Dat durf ik te betwijfelen.
ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn
pi_205128296
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juni 2022 13:33 schreef EinarBoe het volgende:

[..]
Marine-ecoloog, niet echt iets wat met stikstofmetingen te maken heeft. Hij heeft er ook geen grote publicaties in.
[..]

Lindeboom is gepromoveerd op stikstof en richtte als actief D66-lid de focusgroep Stikstof op

quote:
Nee, het rammelt niet meer of minder door een radio-interview.
Tja, maar het blijft niet alleen bij dit radio-interview he.
pi_205128310
In Duitsland en Frankrijk bestaat geen stikstofdebat. Waarom is dat denk je? Nou om hun Europese dictatoriale superstaat er door te rammen. Om een NEXIT te vermijden haal je gewoon de voedselvoorziening weg van een welbepaald land en kan je opstandige landen immers wurgen als ze niet in de pas lopen. Dat is toch zo klaar als een klontje.
  donderdag 23 juni 2022 @ 14:13:25 #17
328924 Frozen-assassin
STAY STRONG APPIE
pi_205128320
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juni 2022 14:11 schreef Rebel1978 het volgende:
In Duitsland en Frankrijk bestaat geen stikstofdebat. Waarom is dat denk je? Nou om hun Europese dictatoriale superstaat er door te rammen. Om een NEXIT te vermijden haal je gewoon de voedselvoorziening weg van een welbepaald land en kan je opstandige landen immers wurgen als ze niet in de pas lopen. Dat is toch zo klaar als een klontje.
-> BNW
pi_205128331
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juni 2022 14:11 schreef Rebel1978 het volgende:
In Duitsland en Frankrijk bestaat geen stikstofdebat. Waarom is dat denk je? Nou om hun Europese dictatoriale superstaat er door te rammen. Om een NEXIT te vermijden haal je gewoon de voedselvoorziening weg van een welbepaald land en kan je opstandige landen immers wurgen als ze niet in de pas lopen. Dat is toch zo klaar als een klontje.
'
Wat heb je gerookt joh?
ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn
  donderdag 23 juni 2022 @ 14:15:48 #19
38065 TheFreshPrince
Ik doe ook maar wat.
pi_205128342
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juni 2022 14:06 schreef Hermanusvanurbanus het volgende:

[..]
Van der plas heeft er meer verstand van dan iedereen daar.
Ze heeft vooral een heel erg afwijkende mening tegenover de wetenschap en vertegenwoordigt een "boeren burger beweging", dus niet onlogisch dat ze meer waarde hecht aan de belangen van haar achterban dan aan de wetenschap.

Maar gezien haar voorgeschiedenis qua opleiding en werk zou ik niet durven zeggen "dat ze er meer verstand van heeft dan iedereen daar".

Ze heeft vooral een mening over wetenschap die goed valt bij boeren.

Ik kan ook beweren dat de aarde plat is en daarmee goed vallen bij "The Flat Earth Society".
  donderdag 23 juni 2022 @ 14:17:01 #20
168739 Red_85
'echt wel'
pi_205128350
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juni 2022 13:30 schreef RichardHammond het volgende:
Van der Plas krijgt echt links en rechts verbale klappen. Volgens mij staan haar nog net niet de tranen in de ogen.
Welke klappen bedoel je?

Klaver toonde zich een complotgekkie en kwam aan met allerlei wilde theorin over vs plas
Ouwehand probeerde haar met allerlei vage spinsels weg te zetten als hypocriet, dat lukte haar niet en riep vervolgens nog de hulp in van complotgekkie klaver
En die gek van d66 waar ze het gisteravond ook mee aan de stok had bij op1 kwam met ingefundeerde verwijten en een rookgordijn.

Allemaal feitenloos geblaat op de manier waarvan ze zelf continu mensen als baudet van verwijten.
En dan is vd plad de wetenschapsontkenner. Kan niet veel triester.

[ Bericht 0% gewijzigd door Straatcommando. op 23-06-2022 14:22:17 ]
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  Forum Admin donderdag 23 juni 2022 @ 14:17:43 #21
334798 crew  Straatcommando.
Je zuster op een houtvlot
pi_205128354
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juni 2022 12:00 schreef Red_85 het volgende:
De opkomst in de kamer is trouwens echt wel dramatisch voor zo'n belangrijk gemaakt onderwerp.
Tekenend inderdaad.
''Tuurlijk is het een onoogelijk lelijk spuugding. Kun je d'r toch nog wel aan gehecht zijn? Je houdt toch ook van je moeder?''
  donderdag 23 juni 2022 @ 14:18:39 #22
499349 EinarBoe
Extreem mild
pi_205128363
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juni 2022 14:09 schreef BroesWillems het volgende:

[..]
Lindeboom is gepromoveerd op stikstof en richtte als actief D66-lid de focusgroep Stikstof op
[..]
Tja, maar het blijft niet alleen bij dit radio-interview he.
Hij is niet gepubliceerd op 'stikstof', sowieso is dat niet iets waar je op kunt promoveren. Hij heeft wel een onderzoek gedaan naar stikstofkringloop met pinguinpoep op een eiland in de Indische oceaan, maar dat maakt hem nog geen expert op het gebied van modelleren en meten van stikstofemissie en -neerslag in Nederland. Na zijn proefschrift is hij ook vrijwel uitsluitend actief geweest in de marine ecologie en eigenlijk niets gedaan met stikstofneerslag in Nederland.
  donderdag 23 juni 2022 @ 14:18:40 #23
328924 Frozen-assassin
STAY STRONG APPIE
pi_205128364
Welke mensen missen we nog meer dan naast de woordvoerders?
  donderdag 23 juni 2022 @ 14:19:41 #24
499349 EinarBoe
Extreem mild
pi_205128373
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juni 2022 12:00 schreef Red_85 het volgende:
De opkomst in de kamer is trouwens echt wel dramatisch voor zo'n belangrijk gemaakt onderwerp.
Volgens mij is dat normaal bij een woordvoerdersdebat toch? Alleen bij stemmingen moet iedereen er zijn, maar verder gebeurt er achter de schermen ook nog genoeg waar andere kamerleden bij betrokken zijn.
pi_205128387
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juni 2022 14:15 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Ze heeft vooral een heel erg afwijkende mening tegenover de wetenschap en vertegenwoordigt een "boeren burger beweging", dus niet onlogisch dat ze meer waarde hecht aan de belangen van haar achterban dan aan de wetenschap.

Maar gezien haar voorgeschiedenis qua opleiding en werk zou ik niet durven zeggen "dat ze er meer verstand van heeft dan iedereen daar".

Ze heeft vooral een mening over wetenschap die goed valt bij boeren.
Ze heeft iig meer ervaring met het boerenleven dan de meeste andere leden die daar zitten. En ik vermoed ook meer integriteit. Daarnaast zijn er ook wetenschappers die het model in twijfel trekken. Dus maak het aub niet zo zwart/wit.

quote:
Ik kan ook beweren dat de aarde plat is en daarmee goed vallen bij "The Flat Earth Society".
Vergelijk je nu boeren met de flat-earth society? Das wel heel makkelijk.
  donderdag 23 juni 2022 @ 14:21:52 #26
38065 TheFreshPrince
Ik doe ook maar wat.
pi_205128395
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juni 2022 14:20 schreef Red_85 het volgende:

[..]
Als je lid bent van D66 ben je niet onafhankelijk in het milieudossier.
Als je een partij leidt die boerenbelangen vertegenwoordigt, wel? :D
pi_205128399
Wat een matige inbreng van de SGP. Zitten teveel in de emotie. Die zien hun biblebelt opdrogen natuurlijk
Kein gewalt! Wir sind das volk!
Steps taken forwards but sleepwalking back again.
pi_205128407
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juni 2022 14:18 schreef EinarBoe het volgende:

[..]
Hij is niet gepubliceerd op 'stikstof', sowieso is dat niet iets waar je op kunt promoveren. Hij heeft wel een onderzoek gedaan naar stikstofkringloop met pinguinpoep op een eiland in de Indische oceaan, maar dat maakt hem nog geen expert op het gebied van modelleren en meten van stikstofemissie en -neerslag in Nederland. Na zijn proefschrift is hij ook vrijwel uitsluitend actief geweest in de marine ecologie en eigenlijk niets gedaan met stikstofneerslag in Nederland.
Als je het met wetenschappers eens bent, dan moet je er naar luisteren, gaat er een wetenschapper tegen je mening in, dan moet je er niet naar luisteren. :O
  donderdag 23 juni 2022 @ 14:23:54 #29
328924 Frozen-assassin
STAY STRONG APPIE
pi_205128412
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juni 2022 14:20 schreef BroesWillems het volgende:

[..]
Ze heeft iig meer ervaring met het boerenleven dan de meeste andere leden die daar zitten. En ik vermoed ook meer integriteit. Daarnaast zijn er ook wetenschappers die het model in twijfel trekken. Dus maak het aub niet zo zwart/wit.
[..]
Vergelijk je nu boeren met de flat-earth society? Das wel heel makkelijk.
Het model rammelt hier en daar maar het is niet waar dat model 100% onbetrouwbaar is. Er zal nooit een model zijn die 100% betrouwbaar is met deze kwestie. Dan mag je al blij zijn als het 95% betrouwbaar is. Maar de rest valt steeds over dat laatste 5%, maar zo komen we niet verder...
  donderdag 23 juni 2022 @ 14:23:55 #30
38065 TheFreshPrince
Ik doe ook maar wat.
pi_205128413
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juni 2022 14:20 schreef BroesWillems het volgende:

[..]
Ze heeft iig meer ervaring met het boerenleven dan de meeste andere leden die daar zitten. En ik vermoed ook meer integriteit. Daarnaast zijn er ook wetenschappers die het model in twijfel trekken. Dus maak het aub niet zo zwart/wit.
[..]
Boeren hebben ook (/meer) ervaring met het boerenleven. Dat maakt ze nog geen deskundige op het gebied van dit stikstofdossier.

Ze vertegenwoordigt belangen en negeert daarbij de wetenschap.

Dat zal goed liggen bij haar achterban maar je kan wetenschap niet zomaar naast je neerleggen omdat het je beter uitkomt.

quote:
Vergelijk je nu boeren met de flat-earth society? Das wel heel makkelijk.
Als je bewezen wetenschap in twijfel trekt, is die vergelijking niet zo vreemd.
Maar wel begrijpelijk, gezien de belangen die boeren hebben.
pi_205128416
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juni 2022 14:21 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Als je een partij leidt die boerenbelangen vertegenwoordigt, wel? :D
Ja, want boeren zijn ook voor een beter milieu, dat is namelijk ook beter voor de dieren. Maar blijkbaar willen sommige dat niet begrijpen.
  donderdag 23 juni 2022 @ 14:26:19 #32
38065 TheFreshPrince
Ik doe ook maar wat.
pi_205128434
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juni 2022 14:24 schreef Hermanusvanurbanus het volgende:

[..]
Ja, want boeren zijn ook voor een beter milieu, dat is namelijk ook beter voor de dieren. Maar blijkbaar willen sommige dat niet begrijpen.
Er wordt soms milieu, klimaat en natuur nogal random door elkaar gebruikt maar het gaat hier om de bescherming van natuur; Natura 2000 gebieden. Het beschermen van flora en daarmee ook de daar levende fauna.
  donderdag 23 juni 2022 @ 14:26:32 #33
328924 Frozen-assassin
STAY STRONG APPIE
pi_205128437
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juni 2022 14:24 schreef Hermanusvanurbanus het volgende:

[..]
Ja, want boeren zijn ook voor een beter milieu, dat is namelijk ook beter voor de dieren. Maar blijkbaar willen sommige dat niet begrijpen.
Dat is wel erg makkelijk gezegd.

De boeren denken vaak wel beter aan het milieu maar in dit geval denken ze vooral aan zichzelf. Dat is ook niet gek want ze zien mogelijk hun bedrijf verdwijnen.
pi_205128464
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juni 2022 14:23 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Boeren hebben ook (/meer) ervaring met het boerenleven. Dat maakt ze nog geen deskundige op het gebied van dit stikstofdossier.

Ze vertegenwoordigt belangen en negeert daarbij de wetenschap.

Dat zal goed liggen bij haar achterban maar je kan wetenschap niet zomaar naast je neerleggen omdat het je beter uitkomt.
[..]
Als je bewezen wetenschap in twijfel trekt, is die vergelijking niet zo vreemd.
Maar wel begrijpelijk, gezien de belangen die boeren hebben.
zoals andere wetenschappers ook doen? Kom op man, flat-earth is een cheap shot.

Ik ontken het probleem ook niet, en vele boeren ook niet. Maar er is genoeg reden om aan de modellen te twijfelen. Daarnaast is de vind ik de geboden oplossing, ordinair landje pik, oftewel het onteigenen van de sommige boeren nou niet heel constructieve oplossing. Nouja, misschien als oplossing voor het begrotingstekort.

Laat ze naar andere oplossingen kijken, zorg dat boeren met dieren ook lonend is, ipv dat het grote geld bij de supermarkten blijft hangen b.v.
  donderdag 23 juni 2022 @ 14:31:45 #35
328924 Frozen-assassin
STAY STRONG APPIE
pi_205128478
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juni 2022 14:29 schreef BroesWillems het volgende:

[..]
zoals andere wetenschappers ook doen? Kom op man, flat-earth is een cheap shot.

Ik ontken het probleem ook niet, en vele boeren ook niet. Maar er is genoeg reden om aan de modellen te twijfelen. Daarnaast is de vind ik de geboden oplossing, ordinair landje pik, oftewel het onteigenen van de sommige boeren nou niet heel constructieve oplossing. Nouja, misschien als oplossing voor het begrotingstekort.

Laat ze naar andere oplossingen kijken, zorg dat boeren met dieren ook lonend is, ipv dat het grote geld bij de supermarkten blijft hangen b.v.
Wat jij voorstelt; samen kijken naar oplossingen hebben we afgelopen 20 jaar gedaan. Stikstofprobleem is niet van afgelopen 5 jaar. Nee dat is echt van veel langer.

quote:
In 1983 constateerden de ministers Gerrit Braks (CDA) en Pieter Winsemius (VVD) dat de uitstoot van onder meer ammoniak veel te hoog was. Te hoge concentraties mineralen (stikstof, fosfaat) brachten veel schade toe aan de natuur.
Maar er is continu doorgeschoven, slappe maatregelen bedacht, niet werkende innovaties. Nu is het twee voor twaalf (nou eigenlijk al tien over twaalf maar goed) en is enige oplossing of op royaal aanbod van overheid ingaan of onteigenen.
pi_205128481
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juni 2022 14:26 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Er wordt soms milieu, klimaat en natuur nogal random door elkaar gebruikt maar het gaat hier om de bescherming van natuur; Natura 2000 gebieden. Het beschermen van flora en daarmee ook de daar levende fauna.
Ja inderdaad, bescherming van enkele planten en dieren die leven op nauwelijks vruchtbare grond.
Dat is blijkbaar de oorzaak dat we 100 rijden, de bouw stil hebben gelegd en 25 MILJARD uit gaan geven!?

Zoveel heeft men nog niet eens over om ons land te beschermen dmv het leger. Maar de natuur blijkbaar wel?

Te absurd voor woorden.
  donderdag 23 juni 2022 @ 14:33:00 #37
499349 EinarBoe
Extreem mild
pi_205128488
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juni 2022 14:23 schreef BroesWillems het volgende:

[..]
Als je het met wetenschappers eens bent, dan moet je er naar luisteren, gaat er een wetenschapper tegen je mening in, dan moet je er niet naar luisteren. :O
Nee, het gaat niet om eens of oneens per wetenschapper, het gaat om expertise en achtergrond. Deze Lindeboom zegt iets, maar is helemaal niet onderlegd in het modelleren en meten van stikstofneerslag, blijkt ook uit al zijn onderzoeken die zich volledig focussen op het zeeleven. Als het over bescherming van de Waddenzee of iets dergelijks gaat, wil ik hem dolgraag geloven, maar dat hij iets vindt over de stikstofmetingen, dat zou ik dan graag eerst in een steekhoudend en falsificeerbaar paper tegenkomen ipv dat hij het slechts op de radio komt verkondigen.
  donderdag 23 juni 2022 @ 14:33:59 #38
38065 TheFreshPrince
Ik doe ook maar wat.
pi_205128495
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juni 2022 14:29 schreef BroesWillems het volgende:

[..]
zoals andere wetenschappers ook doen? Kom op man, flat-earth is een cheap shot.

Ik ontken het probleem ook niet, en vele boeren ook niet. Maar er is genoeg reden om aan de modellen te twijfelen. Daarnaast is de vind ik de geboden oplossing, ordinair landje pik, oftewel het onteigenen van de sommige boeren nou niet heel constructieve oplossing. Nouja, misschien als oplossing voor het begrotingstekort.
Je doet net alsof de staat zonder slag of stoot eigenaar wordt van een stuk grond, zo werkt dat natuurlijk niet.
Er ligt niet voor niets veel geld op tafel om boeren uit te kopen.
Er zijn overigens al veel boeren uitgekocht in het verleden.

quote:
Laat ze naar andere oplossingen kijken, zorg dat boeren met dieren ook lonend is, ipv dat het grote geld bij de supermarkten blijft hangen b.v.
Die supermarkten halen de producten vaak niet eens uit Nederland en het meeste dat boeren hier produceren gaat op export.

Of denk je dat we die 605.000.000 miljoen kippen of 15 miljoen varkens die we hier ieder jaar slachten allemaal in Nederland opeten?
pi_205128506
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juni 2022 14:23 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Boeren hebben ook (/meer) ervaring met het boerenleven. Dat maakt ze nog geen deskundige op het gebied van dit stikstofdossier.

Ze vertegenwoordigt belangen en negeert daarbij de wetenschap.

Dat zal goed liggen bij haar achterban maar je kan wetenschap niet zomaar naast je neerleggen omdat het je beter uitkomt.
[..]
Als je bewezen wetenschap in twijfel trekt, is die vergelijking niet zo vreemd.
Maar wel begrijpelijk, gezien de belangen die boeren hebben.
De wetenschap is over het algemeen nooit 100% zeker van hun zaak. Ze moeten immers kunnen blijven onderzoeken.
  Forum Admin donderdag 23 juni 2022 @ 14:35:42 #40
334798 crew  Straatcommando.
Je zuster op een houtvlot
pi_205128509
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juni 2022 14:20 schreef Red_85 het volgende:

[..]
Als je lid bent van d666 ben je niet onafhankelijk in het milieudossier.
Nok ff met dat d666 gedoe wil je.
''Tuurlijk is het een onoogelijk lelijk spuugding. Kun je d'r toch nog wel aan gehecht zijn? Je houdt toch ook van je moeder?''
  donderdag 23 juni 2022 @ 14:36:26 #41
38065 TheFreshPrince
Ik doe ook maar wat.
pi_205128516
Dit is het aantal vleeskuikens dat de afgelopen minuut geslacht is:

pi_205128520
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juni 2022 14:35 schreef Hermanusvanurbanus het volgende:

[..]
De wetenschap is over het algemeen nooit 100% zeker van hun zaak. Ze moeten immers kunnen blijven onderzoeken.
Wat is dit nou weer voor een rare verdachtmaking? :')
ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn
pi_205128521
quote:
2s.gif Op donderdag 23 juni 2022 14:14 schreef xpompompomx het volgende:

[..]
'
Wat heb je gerookt joh?
https://duitslandnieuws.n(...)eulen-is-wereldstad/

Lees dit maar eens en kijk eens hoeveel universiteiten in Nederland dit steunen. Daarom moet landbouwgrond in Nederland verdwijnen…

Tristatecity.nl

[ Bericht 1% gewijzigd door Rebel1978 op 23-06-2022 15:15:04 (Aanpassing) ]
  donderdag 23 juni 2022 @ 14:37:23 #44
499349 EinarBoe
Extreem mild
pi_205128531
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juni 2022 14:36 schreef Rebel1978 het volgende:

[..]
https://duitslandnieuws.n(...)eulen-is-wereldstad/

Lees dit maar eens en kijk eens hoeveel universiteiten in Nederland dit steunen. Daarom moet landbouwgrond in Nederland verdwijnen…
Waarom?
pi_205128540
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juni 2022 14:36 schreef TheFreshPrince het volgende:
Dit is het aantal vleeskuikens dat de afgelopen minuut geslacht is:

[ afbeelding ]
Boeren weten tenminste wat natuur is.
ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn
  donderdag 23 juni 2022 @ 14:38:27 #46
38065 TheFreshPrince
Ik doe ook maar wat.
pi_205128546
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juni 2022 14:35 schreef Hermanusvanurbanus het volgende:

[..]
De wetenschap is over het algemeen nooit 100% zeker van hun zaak. Ze moeten immers kunnen blijven onderzoeken.
Je doet metingen, je maakt een model. Dat is wat wetenschappers kunnen.
Is dat 100% nauwkeurig? Nee.

Wil je 100% nauwkeurig dan moet je ieder moment van de dag op iedere m2 van Nederland de uitstoot n depositie meten.

Niet te doen uiteraard.

Daarom werk je met modellen die gemaakt worden door deskundigen in hun vakgebied.

En dat er dan af en toe een wetenschapper die ervaring heeft met schijtende pinguns wat anders roept? Dat kan.
pi_205128554
quote:
2s.gif Op donderdag 23 juni 2022 14:36 schreef xpompompomx het volgende:

[..]
Wat is dit nou weer voor een rare verdachtmaking? :')
Rare conclusie die je trekt. Ik verdenk hier niet echt iemand mee? Tenminste dat is niet mijn bedoeling.
  donderdag 23 juni 2022 @ 14:39:13 #48
328924 Frozen-assassin
STAY STRONG APPIE
pi_205128556
Om een klassieker erin te gooien

  donderdag 23 juni 2022 @ 14:39:43 #49
38065 TheFreshPrince
Ik doe ook maar wat.
pi_205128562
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juni 2022 14:39 schreef Frozen-assassin het volgende:
Om een klassieker erin te gooien

[ afbeelding ]
"Autism causes vaccines" is overigens meer plausibel ;)
pi_205128565
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juni 2022 14:33 schreef EinarBoe het volgende:

[..]
Nee, het gaat niet om eens of oneens per wetenschapper, het gaat om expertise en achtergrond. Deze Lindeboom zegt iets, maar is helemaal niet onderlegd in het modelleren en meten van stikstofneerslag, blijkt ook uit al zijn onderzoeken die zich volledig focussen op het zeeleven. Als het over bescherming van de Waddenzee of iets dergelijks gaat, wil ik hem dolgraag geloven, maar dat hij iets vindt over de stikstofmetingen, dat zou ik dan graag eerst in een steekhoudend en falsificeerbaar paper tegenkomen ipv dat hij het slechts op de radio komt verkondigen.
Maar welke gerenommeerde onderzoekers hebben nu eigenlijk die stikstof modellen gemaakt. En hebben die wel voldoende achtergrond om dit te mogen doen als je zo zwart wit redeneert. :D
abonnement bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')