Dan is het besluit obv internationale regelgeving?quote:Op woensdag 15 juni 2022 20:54 schreef trein2000 het volgende:
Lang verhaal kort: het arbeidstijdenbesluit vervoer geldt. En dat is ook nog allemaal Europees geregeld...
Kort door de bochtquote:Op woensdag 15 juni 2022 20:55 schreef Rode_Wijn het volgende:
Wet gaat boven besluit. Dat klopt opzich wel.
quote:Artikel 5:12
1 Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur kunnen regels worden gesteld met betrekking tot bepaalde arbeid of arbeid onder bepaalde omstandigheden die afwijken van of strekken tot aanvulling van het bij paragraaf 5.2 bepaalde, ten aanzien van:
a. de rusttijd;
b. arbeid op zondag;
c. de arbeidstijd;
d. de referentieperiode, waarover de gemiddelde arbeidstijd wordt berekend;
e. de pauze;
f. arbeid in nachtdienst;
g. de consignatie.
2 Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur kunnen, met uitzondering van arbeid verricht door defensiepersoneel, regels worden gesteld die afwijken van, in de plaats komen van of strekken tot aanvulling van het bij paragraaf 5.2 bepaalde, ten aanzien van arbeid verricht door:
a. personen, werkzaam in of op railvoertuigen of motorrijtuigen;
b. personen, werkzaam aan boord van luchtvaartuigen, zee- of binnenschepen;
c. loodsen.
3 De voordracht van een algemene maatregel van bestuur als bedoeld in het tweede lid wordt Ons gedaan door Onze Minister van Infrastructuur en Waterstaat en Onze Minister tezamen.
Dus als je voor defensie rijdt is er een uitzondering, voor de rest dien je je aan de Arbeidstijdenwet te houdenquote:
Nee. Dat lees je helemaal verkeerd. Die regels kunnen juist niet gelden voor defensiemedewerkers (is gok ik een technisch dingetje, zal de mindef wel over gaan).quote:Op woensdag 15 juni 2022 21:02 schreef trigt013 het volgende:
[..]
Dus als je voor defensie rijdt is er een uitzondering, voor de rest dien je je aan de Arbeidstijdenwet te houden
Duidelijk, maar de "normale" chauffeurs mogen dus maximaal 9 uur werkdagen hebben met 3 keer max 10 uur werkdagen. En in onvoorziene en ongeplande situatie maximaal 12 uur.quote:Op woensdag 15 juni 2022 21:07 schreef trein2000 het volgende:
[..]
Nee. Dat lees je helemaal verkeerd. Die regels kunnen juist niet gelden voor defensiemedewerkers (is gok ik een technisch dingetje, zal de mindef wel over gaan).
Mijnheer Ahold oa denkt er heel anders over en komt er nog mee weg ook.quote:Op woensdag 15 juni 2022 20:54 schreef trein2000 het volgende:
Lang verhaal kort: het arbeidstijdenbesluit vervoer geldt. En dat is ook nog allemaal Europees geregeld...
Geen haan die ernaar kraait. Oftewel, wie controleert dat eigenlijk. Ze hebben geen tachograaf zoals een vrachtwagenchauffeur.quote:Op woensdag 15 juni 2022 20:37 schreef trigt013 het volgende:
Ik hoor net iets heel raars, chauffeurs mogen 15 uur werkdagen draaien drie keer per week met maximaal 9 uur rust tussendoor. Met 10 uur rijden tijdens die dienst
Ik hoor het nu van twee verschillende chauffeurs, het lijkt mij heel onverantwoordelijk en een foute interpretatie van het rijtijdenbesluit. Want de Arbowet zegt duidelijk maximaal 10 uur werken per dag. Een andere chauffeur zet Arbowet is overstijgend aan rijtijdenbesluit en maximaal 10 uur werken met minimaal 9 uur rust tussen twee diensten
Wat is waarheid in deze?
Vaak geldt voor dat soort dingen: "het gaat goed tot dat het fout gaat"quote:Op woensdag 15 juni 2022 21:56 schreef rosita1 het volgende:
[..]
Geen haan die ernaar kraait. Oftewel, wie controleert dat eigenlijk. Ze hebben geen tachograaf zoals een vrachtwagenchauffeur.
Erg happig ben ik dan ook niet om een taxi te nemen. Niet alleen om de lange uren maar ook dat er veel taxichauffeurs dealen (in de grotere steden) en misschien zelf ook wel wat gebruiken om te kunnen doorhalen.quote:Op woensdag 15 juni 2022 21:57 schreef trein2000 het volgende:
[..]
Vaak geldt voor dat soort dingen: "het gaat goed tot dat het fout gaat"
Maar is Arbeidstijdenwet niet overstijgend aan de rijtijdenbesluitquote:Op woensdag 15 juni 2022 22:14 schreef sigme het volgende:
https://www.rijksoverheid(...)usttijden-wegvervoer
Max 10 uur rijden. Werkdag in totaal mag langer duren. Reken maar na.
Volgens de rijksoverheid dus niet.quote:Op woensdag 15 juni 2022 22:22 schreef trigt013 het volgende:
[..]
Maar is Arbeidstijdenwet niet overstijgend aan de rijtijdenbesluit
Ook in dit forum is een geen eenduidig antwoord. Want men trekt conclusie op aannames.quote:Op woensdag 15 juni 2022 22:24 schreef sigme het volgende:
[..]
Volgens de rijksoverheid dus niet.
Welk antwoord zoek je? Een antwoord dat theoretisch verdedigbaar is maar in de (juridische!) praktijk niet? Of het echte antwoord dat je duidelijk niet zoekt/niet aanstaat?
Je kan ook een belletje doen naar een vakbond. Die zullen je dan geduldig de rijtijdenwet uitleggen denk ik.
Nee.quote:Op woensdag 15 juni 2022 22:22 schreef trigt013 het volgende:
[..]
Maar is Arbeidstijdenwet niet overstijgend aan de rijtijdenbesluit
En kan je mij ook vertellen waar staat dat de rijtijdenbesluit uitzondering geeft aan de arbeidstijdenwet? (ik probeer het te begrijpen)quote:
Over welke chauffeurs hebben we het hier? Taxi, bus, vrachtwagen?quote:Op woensdag 15 juni 2022 20:37 schreef trigt013 het volgende:
Ik hoor net iets heel raars, chauffeurs mogen 15 uur werkdagen draaien drie keer per week met maximaal 9 uur rust tussendoor. Met 10 uur rijden tijdens die dienst
Ik hoor het nu van twee verschillende chauffeurs, het lijkt mij heel onverantwoordelijk en een foute interpretatie van het rijtijdenbesluit. Want de Arbowet zegt duidelijk maximaal 10 uur werken per dag. Een andere chauffeur zet Arbowet is overstijgend aan rijtijdenbesluit en maximaal 10 uur werken met minimaal 9 uur rust tussen twee diensten
Wat is waarheid in deze?
Maar dit gaat over de rijtijden, niet over de diensttijden. Moet je bijvoorbeeld een uur voor die tijd en een uur naderhand aanwezig zijn vanwege voorbereiding en administratie, dan zit je dus al snel aan een werkdag van 11 of 12 uur.quote:Maximale totale rijtijd
Er gelden regels voor de maximale rijtijd. Dit is de tijd waarin u de vrachtwagen of bus bestuurt.
Als chauffeur mag u:
maximaal 2 keer per week 10 uur per dag rijden (en op andere werkdagen in diezelfde week maximaal 9 uur per dag);
per week maximaal 56 uur rijden (als u voldoet aan de voorwaarde hieronder);
per 2 weken maximaal 90 uur rijden. Dit geldt voor week 1 en 2. Maar ook voor week 2 en 3, enzovoort.
Zie ook de link in mijn vorige post (Europese verordening overstijgt de arbeidstijdenwet).quote:Op woensdag 15 juni 2022 22:36 schreef trigt013 het volgende:
[..]
En kan je mij ook vertellen waar staat dat de rijtijdenbesluit uitzondering geeft aan de arbeidstijdenwet? (ik probeer het te begrijpen)
Mag een vrachtwagen chauffeur een werkdag maken van 15 uur, terwijl het wettelijk verboden is om meer dan 12 uur te werken in Nederlandquote:Op woensdag 15 juni 2022 22:42 schreef Seven. het volgende:
[..]
Zie ook de link in mijn vorige post (Europese verordening overstijgt de arbeidstijdenwet).
Wat is nou concreet je vraag?
Een ambtenaar op kantoor kan ook gewoon 10 uur op een dag maken. Niemand die dat specifiek controleert (ja, als je een goedgezinde baas hebt) maar taxi chauffeurs zijn vaak ZZP dus dit hele topic gaat nergens over. Taxichauffeurs toppen hun uren tijdens de piektijden en nemen rust op mindere populaire uren. Zo gaat dat. Hollen en stilstaan. En qua administratie zullen ze dat heus gladstrijken over de gehele week voor de belastingdienst. Zelfde geldt ook voor vrachtwagenachuffeurs met een tachograaf (prikklok). Die sjoemelen ook heus. Het levering gaat voor. Dus je kunt zoveel wetten en regels hebben maar in dit soort branches is dat lastig te monitoren. Maar wel goed dat de wetgeving in ieder geval bestaat.quote:Op woensdag 15 juni 2022 22:41 schreef Seven. het volgende:
[..]
Over welke chauffeurs hebben we het hier? Taxi, bus, vrachtwagen?
Hier heb je een goeie link:
https://www.rijksoverheid(...)usttijden-wegvervoer
[..]
Maar dit gaat over de rijtijden, niet over de diensttijden. Moet je bijvoorbeeld een uur voor die tijd en een uur naderhand aanwezig zijn vanwege voorbereiding en administratie, dan zit je dus al snel aan een werkdag van 11 of 12 uur.
Ondertussen is voor vrachtwagenchauffeurs ook nog het Europese mobilitypack van toepassing, die schrijft bijvoorbeeld ook voor dat weekendrust niet in de vrachtwagen genoten mag worden. Ik weet niet in hoeverre dit ook van toepassing is op andere chauffeurs.
Gr gr
Transport manager
Ja, natuurlijk mag dat. Zolang een chauffeur zich aan de rij- en rusttijden houdt, is dat geen enkel probleem. Het gaat hier namelijk om diensttijd of arbeidstijd. De rij- en rusttijden zijn iets anders.quote:Op woensdag 15 juni 2022 22:51 schreef trigt013 het volgende:
[..]
Mag een vrachtwagen chauffeur een werkdag maken van 15 uur, terwijl het wettelijk verboden is om meer dan 12 uur te werken in Nederland
Als je gepakt wordt met gesjoemel met de tacho, dan kun je als chauffeur en werkgever hoge boetes verwachten. Bij herhaling kun je je transportvergunning kwijtraken.quote:Op woensdag 15 juni 2022 22:59 schreef rosita1 het volgende:
[..]
Een ambtenaar op kantoor kan ook gewoon 10 uur op een dag maken. Niemand die dat specifiek controleert (ja, als je een goedgezinde baas hebt) maar taxi chauffeurs zijn vaak ZZP dus dit hele topic gaat nergens over. Taxichauffeurs toppen hun uren tijdens de piektijden en nemen rust op mindere populaire uren. Zo gaat dat. Hollen en stilstaan. En qua administratie zullen ze dat heus gladstrijken over de gehele week voor de belastingdienst. Zelfde geldt ook voor vrachtwagenachuffeurs met een tachograaf (prikklok). Die sjoemelen ook heus. Het levering gaat voor. Dus je kunt zoveel wetten en regels hebben maar in dit soort branches is dat lastig te monitoren. Maar wel goed dat de wetgeving in ieder geval bestaat.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |