Ouwe jongere
Gisteren werd het eerste vaatje geveild voor 113.500 euro en vanaf vandaag zijn ze weer verkrijgbaar bij de viswinkels: de Hollandse Nieuwe haring.
En zoals elk jaar is ie volgens vishandelaren weer voller en vetter dan andere jaren, een bekend verkooppraatje. Maar dit jaar zou het vetpercentage van de haring écht hoger zijn dan de voorgaande jaren. En dat proef je.

De haring die in deze periode van het jaar wordt gevangen en gegeten heeft gemiddeld een vetpercentage tussen de achttien en twintig procent. Dit jaar heeft de eerste vangst al een vetpercentage van 22 procent. Dat is uitzonderlijk, weet Ruud van Diermen van de Nederlandse Vereniging Visspecialisten.
"Vooral in de beginfase is het bijzonder. De haring kan nog vetter worden", zegt hij tegen EditieNL. "Vroeger werd haring met een vetpercentage van 25 procent aan de koningin aangeboden. Dat is de koninginnenharing. Daar zitten we nu best dicht tegenaan."

Vanaf halverwege mei tot eind juni wordt er gevist op de haring. De vissers houden in die periode het vetpercentage van de vissen goed in de gaten. "Meestal wordt het percentage al gemeten op de vissersboot. Dan kijken de vissers of de handelaren het percentage hoog genoeg vinden. Zo niet, worden de haringen weer losgelaten in zee en moeten ze wachten totdat ze vetter zijn", legt Van Diermen uit.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wij hebben de eerste 2 alweer op en inderdaad, lekker vol en vet en prima van smaak!
DSC01266.jpg
DSC01267.jpg

Poef.....gone! ©golfer

Helaas niet mijn smaak. Toch morgen eentje proberen weer.
0s.gif Op woensdag 15 juni 2022 15:51 schreef anndb het volgende:
Helaas niet mijn smaak. Toch morgen eentje proberen weer.
Zeer twijfelachtig of je dan echt de nieuwe krijgt.
Culinair tegen Corona
14s.gif Op woensdag 15 juni 2022 15:48 schreef golfer het volgende:
Zo niet, worden de haringen weer losgelaten in zee en moeten ze wachten totdat ze vetter zijn", legt Van Diermen uit.

_O- _O- _O- _O-
Suuuuure
Culinair tegen Corona
Net als ieder jaar zijn ze weer beter dan het jaar ervoor.
\__/
14s.gif Op woensdag 15 juni 2022 15:48 schreef golfer het volgende:
Zo niet, worden de haringen weer losgelaten in zee en moeten ze wachten totdat ze vetter zijn", legt Van Diermen uit.
Vangst terug gooien mag toch niet? De kans op overleven is dan ongeveer nul namelijk.
Ik vind dat vette eigenlijk niet echt lekker.
\__/
0s.gif Op woensdag 15 juni 2022 17:58 schreef FlauwKapsel het volgende:

[..]
Je hoeft niet zo'n betweter te zijn. Gaan de meeste teruggegooide visjes dood dus?
ja, die zijn in een net opgetakeld, volkomen plat gedrukt en een tijdje uit het water. Als het nog beweegt gaat het alsnog dood en is het visvoer voor andere vis.

Verboden is gewoon regelgeving en dat is juist om dit te voorkomen. Een quotum is bedoeld om meer vis over te houden in de zee, op deze manier ga je het quotum feitelijk twee keer vangen. Ik snap alleen niet hoe dat in het artikel terecht komt als het domweg verboden is.
\__/
0s.gif Op woensdag 15 juni 2022 17:58 schreef FlauwKapsel het volgende:
Je hoeft niet zo'n betweter te zijn.
Moet je ook niet een nieuwe 'vraag' stellen die feitelijk al beantwoord is. Komt wat lui over. ;)
Hey Hey, My My
Schijnt dat je nooit verse haring krijgt. Is altijd van jaren daarvoor. Ooit eens iets van gelezen of gezien.
\__/
0s.gif Op woensdag 15 juni 2022 22:40 schreef rosita1 het volgende:
Schijnt dat je nooit verse haring krijgt. Is altijd van jaren daarvoor. Ooit eens iets van gelezen of gezien.
Ja, want visboeren hebben graag dure vrieshuizen met hoge energiekosten waar je twee jaar haring in gaat bewaren op nix af.

Het is wel waar dat alle haring ingevroren moet zijn geweest voor de voedselveiligheid. Echter neem ik aan dat na deze week de oude voorraad grotendeels op is of een andere bestemming krijgt.
Het mooie van het begin van het nieuwe haring seizoen is dat het niet meer lang gaat duren voordat de mosseltjes er weer aankomen. _O_ _O_ *O* *O*
10s.gif Op vrijdag 17 juni 2022 11:50 schreef Nine. het volgende:

[..]
Hoezo wachten? Ze zijn deze week in de bonus bij Appie :P
Die mosselen die nu in de bonus zijn heb ik eerder gehad, maar ik vond het qua kwaliteit en vlees gehalte niet echt je van het..Ik wacht wel even tot die zeeuwse joekels van Prins & Dingemanse weer bij de appie in de schappen liggen. *O*
Ouwe jongere
0s.gif Op vrijdag 17 juni 2022 13:50 schreef gargamelnl het volgende:

Ik wacht wel even tot die zeeuwse joekels van Prins & Dingemanse weer bij de appie in de schappen de viswinkel liggen. *O*

Poef.....gone! ©golfer

\__/
De supermarkt haring is behoorlijk in de aanbieding. Heerlijk.

Supermarkt haring is in de loop der jaren echt beter geworden en de 'verse' haring vind ik over het algemeen behoorlijk terug gelopen in kwaliteit. Liever een mono verpakking uit een fabriek dan van een schaal met een los cellofaantje er over uit de zelfde fabriek maar dan wel ruim twee keer zo duur.

Die super haring kan ik ook nog bekijken voor ik hem al dan niet koop.
Culinair tegen Corona
0s.gif Op vrijdag 17 juni 2022 15:23 schreef qajariaq het volgende:
De supermarkt haring is behoorlijk in de aanbieding. Heerlijk.

Supermarkt haring is in de loop der jaren echt beter geworden en de 'verse' haring vind ik over het algemeen behoorlijk terug gelopen in kwaliteit. Liever een mono verpakking uit een fabriek dan van een schaal met een los cellofaantje er over uit de zelfde fabriek maar dan wel ruim twee keer zo duur.

Die super haring kan ik ook nog bekijken voor ik hem al dan niet koop.
Jep, het is de ellende dat veel visboeren de Haring niet a la minute voor je schoonmaken maar schoongemaakt in stalen gamellen hebben liggen. Nee dank je, die kunnen ze zelf eten. Of ik eet een haring die voor mij wordt schoongemaakt, of eentje die in duopack uit de supermarkt komt
Ouwe jongere
Ik koop alleen haring 'vers van het mes', dus ter plekke schoongemaakt door een vakbekwame vishandelaar. Nooit vis die al schoongemaakt klaar ligt.

Poef.....gone! ©golfer

\__/
0s.gif Op vrijdag 17 juni 2022 15:29 schreef golfer het volgende:
Ik koop alleen haring 'vers van het mes', dus ter plekke schoongemaakt door een vakbekwame vishandelaar. Nooit vis die al schoongemaakt klaar ligt.
Ik zie dat eigenlijk nooit meer. De ambulante handel heeft echt altijd een schaal of bak staan. In het beste geval staat er nog een schoonmaakbak in de hoek maar gezien de voorraad in de bak zal dat voornamelijk voor de show zijn.
Ouwe jongere
0s.gif Op vrijdag 17 juni 2022 15:36 schreef qajariaq het volgende:

Ik zie dat eigenlijk nooit meer. De ambulante handel heeft echt altijd een schaal of bak staan. In het beste geval staat er nog een schoonmaakbak in de hoek maar gezien de voorraad in de bak zal dat voornamelijk voor de show zijn.
Min vaste viswinkel heeft het gelukkig nog wel, een apart hoekje waar de hele dag iemand op bestelling staat schoon te maken, met als extra de eerste week een korenwijntje erbij. :9

Poef.....gone! ©golfer

Is dit het begin van een pr0n?
0s.gif Op vrijdag 17 juni 2022 15:23 schreef qajariaq het volgende:
De supermarkt haring is behoorlijk in de aanbieding. Heerlijk.

Supermarkt haring is in de loop der jaren echt beter geworden en de 'verse' haring vind ik over het algemeen behoorlijk terug gelopen in kwaliteit. Liever een mono verpakking uit een fabriek dan van een schaal met een los cellofaantje er over uit de zelfde fabriek maar dan wel ruim twee keer zo duur.

Die super haring kan ik ook nog bekijken voor ik hem al dan niet koop.
Hier zit zo'n winkeltje die denk ik gewoon uit een fabriek de kant en klare haring krijgt. Maar op de markt maken ze het gelukkig nog wel schoon waar je bijstaat. Supermarkt haring vind ik echt een vies idee. Kijk er weleens naar maar ze zijn altijd al helemaal grijs. Tegenwoordig zitten er zelfs rode accenten op de verpakking zodat het vers lijkt.
Vati.
0s.gif Op vrijdag 17 juni 2022 15:39 schreef golfer het volgende:

[..]
Min vaste viswinkel heeft het gelukkig nog wel, een apart hoekje waar de hele dag iemand op bestelling staat schoon te maken, met als extra de eerste week een korenwijntje erbij. :9
Dat ken ik van hier ook, op bestelling een haring schoongemaakt.
Dat heb ik ook liever dan zo'n schaal schoongemaakte. Tenzij je kunt zien dat er zoveel doorheen gaat dat er iemand aan de lopende band nieuwe schoongemaakte aanvult.

FOK! verstandig, lees een P.I.

Is dat zo'n groot probleem, als de haringen iets eerder zijn schoongemaakt?
Gisteren voor het eerst in mijn leven voorverpakte bij de AH gekocht. Altijd gedacht dat dat niets kon zijn maar ik vond het verrassend goed, nu lees ik hier hetzelfde wat ik best geruststellend vind.

anonieme razernist

Culinair tegen Corona
2s.gif Op vrijdag 17 juni 2022 16:40 schreef NoCigar het volgende:
Is dat zo'n groot probleem, als de haringen iets eerder zijn schoongemaakt?
Gisteren voor het eerst in mijn leven voorverpakte bij de AH gekocht. Altijd gedacht dat dat niets kon zijn maar ik vond het verrassend goed, nu lees ik hier hetzelfde wat ik best geruststellend vind.
Schoongemaakt en direct verpakt per 2 zijn heel goed te doen. Schoongemaakt per 100 in gamellen met folie erover oxideren snel en dan gaat smaak achteruit. De klassieke kar waar ie voor je neus voor je wordt schoongemaakt blijft het beste, maar ja, dat heb ik niet altijd ff voor het kiezrn
Is dit het begin van een pr0n?
1s.gif Op vrijdag 17 juni 2022 17:01 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Schoongemaakt en direct verpakt per 2 zijn heel goed te doen. Schoongemaakt per 100 in gamellen met folie erover oxideren snel en dan gaat smaak achteruit. De klassieke kar waar ie voor je neus voor je wordt schoongemaakt blijft het beste, maar ja, dat heb ik niet altijd ff voor het kiezrn
Bij mijn vorige huis zat een viswinkel die buiten een karretje had staan met 2 mega schalen schoongemaakte haring, geen koeling vol in de zon. En dat haalde ze 's avonds binnen en brachten ze de dag erna weer naar buiten :r
Is dit het begin van een pr0n?
2s.gif Op vrijdag 17 juni 2022 16:40 schreef NoCigar het volgende:
Is dat zo'n groot probleem, als de haringen iets eerder zijn schoongemaakt?
Gisteren voor het eerst in mijn leven voorverpakte bij de AH gekocht. Altijd gedacht dat dat niets kon zijn maar ik vond het verrassend goed, nu lees ik hier hetzelfde wat ik best geruststellend vind.
Misschien toch maar eens proberen. Ze zijn ook wel goedkoop. Het ziet er alleen zo smerig uit.
7s.gif Op vrijdag 17 juni 2022 17:58 schreef borbit het volgende:

[..]
Misschien toch maar eens proberen. Ze zijn ook wel goedkoop. Het ziet er alleen zo smerig uit.
Ik geef toe dat ik niet goed gekeken heb maar ben bang dat ik dat vanaf nu ga doen.

anonieme razernist

7s.gif Op vrijdag 17 juni 2022 17:58 schreef borbit het volgende:

[..]
Misschien toch maar eens proberen. Ze zijn ook wel goedkoop. Het ziet er alleen zo smerig uit.
Ik heb ze ooit wel eens bij de Aldi gekocht. Bohh, die waren echt lekker. Vandaag verse van de visboer. Smaakte goed maar niet dat ik echt overdreven kan zeggen, ohoh ze zijn weer beter dan vorig jaar.
Moderator / Miss SHO
0s.gif Op vrijdag 17 juni 2022 15:39 schreef golfer het volgende:

[..]
Min vaste viswinkel heeft het gelukkig nog wel, een apart hoekje waar de hele dag iemand op bestelling staat schoon te maken, met als extra de eerste week een korenwijntje erbij. :9
Vooral dat laatse natuurlijk! *hips

Op woensdag 19 januari 2011 22:10 schreef JaneDoe het volgende:
dit is SHO, where you're guilty until proven innocent

't Is toch schitterend....

IEDER jaar zijn ze weer beter dan 't jaar ervoor!
Dat zou dus inhouden dat je, in vergelijking met de allernieuwste, je zo'n jaar of 10 geleden stront hebt zitten vreten blijkbaar.
0s.gif Op zondag 26 juni 2022 23:43 schreef pietbier het volgende:
't Is toch schitterend....

IEDER jaar zijn ze weer beter dan 't jaar ervoor!
Dat zou dus inhouden dat je, in vergelijking met de allernieuwste, je zo'n jaar of 10 geleden stront hebt zitten vreten blijkbaar.
Lekker elitair man , rauwe vis vreten.
Culinair tegen Corona
Net op de Markt, twee viskramen
eerste had een paar gamellen met schoongemaakte haring liggen, nee dank je, verder gelopen. De tweede kraam was men de haring voor een klant aan het schoonmaken. Zag dat de haring van binnen in het vlees veel bloed had en dit was niet licht rose, maar bruin.
Goed, dus maar geen haring van deze markt.
1s.gif Op vrijdag 17 juni 2022 17:01 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Schoongemaakt en direct verpakt per 2 zijn heel goed te doen. Schoongemaakt per 100 in gamellen met folie erover oxideren snel en dan gaat smaak achteruit. De klassieke kar waar ie voor je neus voor je wordt schoongemaakt blijft het beste, maar ja, dat heb ik niet altijd ff voor het kiezrn
Dat zie je eigenlijk nog zelden op de markt.
Culinair tegen Corona
0s.gif Op dinsdag 28 juni 2022 15:44 schreef Halcon het volgende:

[..]
Dat zie je eigenlijk nog zelden op de markt.
Dat ze de haring voor je neus schoonmaken? Klopt, dat wordt steeds minder.
Culinair tegen Corona
0s.gif Op dinsdag 28 juni 2022 16:12 schreef Halcon het volgende:

[..]
Ja, dat. Ik zie dat nog zelden eigenlijk.
Was maandag op de markt in Apeldoorn
0s.gif Op maandag 27 juni 2022 11:42 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Net op de Markt, twee viskramen
eerste had een paar gamellen met schoongemaakte haring liggen, nee dank je, verder gelopen. De tweede kraam was men de haring voor een klant aan het schoonmaken. Zag dat de haring van binnen in het vlees veel bloed had en dit was niet licht rose, maar bruin.
Goed, dus maar geen haring van deze markt.
Bruin bloed betekend dat het ouwe haring is, vorig jaar, of god betere, nog ouder.
0s.gif Op dinsdag 28 juni 2022 16:13 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Was maandag op de markt in Apeldoorn
[..]
Bruin bloed betekend dat het ouwe haring is, vorig jaar, of god betere, nog ouder.
Tsja, met dat soort oude meuk, ben je waarschijnlijk beter af met verpakte haring uit de supermarkt.
steun FOK! en koop via een van deze links
bol.com Coolblue ibood.com