abonnement Unibet Coolblue
pi_205056923


Crypto?
Bitcoin is het bekendste voorbeeld van cryptocurrency. Bitcoin is bedoeld als peer-to-peer geld, je kan geld (Bitcoin) naar iemand overmaken zonder tussenkomst van een bank. De transactie is pseudoniem en binnen enkele minuten geregeld. Dit gebeurt allemaal door middel van een blockchain. Ook zijn de laatste jaren Layer2 oplossingen populair zoals bijv. Lightning Network. Hiermee kun je instant betalingen doen voor slechts een fractie van de fees die je op de basislaag zou betalen.

Naast Bitcoin zijn er o.a. concurrenten van Bitcoin (bijv. Monero), utility chains (bijv. Ethereum) en memecoins (bijv. Dogecoin). Dit noemen we altcoins, zie bijv. Coingecko voor een impressie. Vele zijn experimenteel en overleven de bearmarkets niet.

Blockchain?
De blockchain kun je zien als een kasboek dat wordt gecontroleerd door iedereen die gebruik maakt hiervan. Je kan in dat kasboek elke transactie zien die ooit heeft plaatsgevonden. De blockchain wordt door heel veel pc's gecontroleerd en is niet achteraf wijzigbaar. Een systeem wat moeilijk te manipuleren is dus. In elk block in de blockchain zitten transacties van coins. Kijk maar eens hier om zelf een kijkje te nemen in zo`n blockchain.

Wie houdt de blockchain bij?
Transacties worden door nodes verzonden naar het netwerk. Een node is een computer die de software van Bitcoin draait. Miners stoppen deze transacties in een blok en als dank krijgen zij hiervoor een beloning. Dit is natuurlijk kort door de bocht; bekijk dit filmpje maar eens voor een uitgebreidere uitleg;


Er zijn tegenwoordig twee verschillende technieken die worden gebruikt om de blockchain bij te houden, namelijk; Proof of Work (PoW) en Proof of Stake (PoS). PoW is een vorm van mining, waarbij de rekenkracht van een computer wordt gebruikt ten dienste van de blockchain. De computer lost als het ware mathematische puzzels op en moet intensief werk (de W in PoW) leveren om transacties te controleren en nieuwe blokken te creëren. Deze inspanningen worden beloond in cryptocurrency. PoS is in principe een vorm van virtuele mining. Des te groter het aantal (stake) van een bepaalde cryptocurrency iemand bezit, des te meer transacties er kunnen worden gevalideerd en des te groter de reward voor de persoon in kwestie. Met andere woorden: Des te meer je bezit, des te meer je zult worden beloond.

Minen levert dus geld op?
Ja. Maar op kleine schaal is het minen van Bitcoin eigenlijk niet meer rendabel door de kosten van aanschaf van hardware, stroomkosten etc. Dit omdat het minen van Bitcoin ook steeds moeilijker wordt en er veel concurrentie is. Wellicht als Bitcoin in de toekomst nog veel meer waard word dat het weer rendabel wordt. Het minen van sommige altcoins op kleine schaal kan wel rendabel zijn, helemaal met wellicht een prijsstijging in het verschiet.

En wat zijn de verschillen tussen Bitcoin en verschillende altcoins?
Satoshi Nakamoto zocht een vorm van bescherming tegen centrale banken. Vanaf de jaren 70 waren cyberpunks al op zoek naar zoiets. Met Bitcoin is die oplossing er gekomen. Doordat de software open-source is kan het makkelijk gekloond worden. Dit gebeurde in de eerste jaren dan ook. Later begonnen bedrijfen en individuen andere voordelen te zien in blockchain en zijn daar op door gegaan. Sommige zullen je vertellen dat geld (dus Bitcoin) de enige usecase voor blockchain is, andere zullen je vertellen dat het de oplossing voor alles is. Echter het grootste verschil zit hem in decentraliteit. Bitcoin is tot op heden nog de enige decentrale cryptocurrency. Daarom is Bitcoin veilig voor vele attack factors. Dit betekend niet dat het gebruik van Bitcoin zonder risico is! DYOR (Do Your Own Research)!



Oké. Hoe kom ik aan cryptocurrency?
Cryptocurrency kun je kopen via brokers of via een exchange. De laatstgenoemde is eigenlijk een soort AEX maar dan alleen voor cryptocurrency. Kopen via een exchange is meestal goedkoper dan het kopen van een broker. Dit omdat je nu geen tussenpersoon hebt maar rechtstreeks van een andere gebruiker koopt.

En hoe sla ik mijn digitale geld nu veilig op?
In een wallet. En dat kan op verschillende manieren en plekken, elk met zijn eigen voor en nadelen.
Je kan het in je wallet op een exchange bewaren maar de geschiedenis heeft geleerd dat dit niet altijd een goed idee is. Je kan bij je wallet door middel van een private key, alleen hiermee kun je transacties doen. Omdat de exchange jouw private key beheerd kan de eigenaar van die exchange er in theorie dus met al het geld vandoor gaan. Google maar eens op 'mt. Gox' voor een voorbeeld.

Wil je dagelijks handelen met crypto dan is het handiger om je coins op een exchange te laten. Koop je ze voor de lange termijn dan kun je het beter opslaan in een ander soort wallet.

Wallet? Offline wallet? Hardware wallet? Paper wallet? Wat?
Een wallet komt in verschillende vormen. Je kan een walletprogramma voor desbetreffende coin installeren op je pc/laptop/telefoon/tablet en daar je coin in opslaan. Daarnaast zijn er ook hardware wallets te koop zoals de Trezor of de Nano Ledger.

Bewaar je private key (seed) ten allen tijde goed! Dit is je backup om je wallet te restoren. Vul deze ook nergens anders in dan in je wallet. Twijfel je hoe je precies je wallet moet restoren? Stel je vraag in het n00b-topic.

Probeer closed-source wallets te vermijden. Dit zijn Wallets die zijn gemaakt door een partij die niet in eerste instantie bij het team zit dat desbetreffende coin heeft ontwikkeld. Het verleden heeft uitgewezen dat hier nog wel eens misbruikt van is gemaakt.

En wat zorgt er nou voor dat een coin waarde krijgt?
De markt bepaalt de waarde van een coin. Hoe meer mensen er heil in zien, hoe meer het waard wordt.

Maar nu even serieus, ik snap er nog steeds niks van! Hoe kan ik kopen?
Bekijk hier stap voor stap handleidingen: BTC / [N00B] Crypto beginnerstopic #6 Voor al je kleine en grote vragen

Afkortingen en jargon
FOMO - Fear of missing out - Paniekreactie omdat een coin opeens erg veel in waarde stijgt. Paniekaankoop.
FUD - Fear, uncertainty, doubt. Op het moment dat er angst en onzekerheid in de markt zit dan gaan vaak veel mensen hun geld omzetten naar fiat. Dit zorgt voor een dalende trend of crash in de markt.
ICO - Initial Coin Offering. Een nieuwe munt wordt geïntroduceerd. Hier is geld voor nodig. Vroege investeerders kunnen in een ICO investeren in de hoop dat de munt daarna een veelvoud waard wordt.
Fee - Om een transactie te doen moet er fee worden betaald. Dit is een bedrag dat ervoor zorgt dat jouw transactie in behandeling wordt genomen. Sommige exchanges rekenen ook fee om uit te laten betalen.
Hodlen - Je cryptomunten altijd houden (holden).
Holden - Holden is ook traden, alleen zit er meer tijd tussen.

Exchanges;
Kraken - Betrouwbare exchange
Binance - Chinese exchange met een groot aanbod van crypto
BL3P - Nederlandse Bitcoin exchange, zelfde partij als broker Bitonic
Bitvavo - Nederlandse exchange met een ruim aanbod van crypto

Bedrijven waar je crypto kan kopen buiten een exchange om?
Bitonic
BTC Direct
Satos

Bitcoin block explorers
Mempool.space
Blockchain.info

Crypto koersen
Preev simple bitcoin price
CoinGecko - Cryptocurrency Prices and Market Capitalization
Cryptodashboard.io - Lichtgewicht versie van Coinmarketcap met auto refresh
cryptowat.ch - Live koersen van de belangrijkste exchanges
Agrr - Trades en koers van de grootste exchanges.

Gedetailleerde crypto statistieken
fork.lol
coin.dance
Statoshi.info
Cryptocurrency Mining Profitability
BitcoinWisdom.com

Crypto nieuws
Bitcoin Magazine (NL)
Bitcoin.nl (NL)
Bitcoin Magazine
Coindesk
CoinTelegraph
/r/CryptoCurrency
/r/Bitcoin

Informatie
Bitcoinstart (NL)
BTCWiki (NL)
Bitcoin Information & Resources

Podcasts:
Beginnen met Bitcoin (NL)
Satoshi Radio (NL)
Cryptocast (NL)

Boeken:
Ons Geld is Stuk
De Bitcoin Standaard

Bitcoin en belastingaangifte
Bitcoin als vermogen: box 3
Het bezit van bitcoin en andere crypcurrencies wordt gezien als vermogen. Vermogen moet worden opgegeven in box 3.

De waarde die u opgeeft is de waarde (in euro's) van uw cryptovaluta op 1 januari van het fiscale jaar. Bij uw belastingaangifte over het jaar 2016, geeft u dus aan hoeveel uw cryptocurrencies op 1 januari waard waren. Wij adviseren u om altijd al uw cryptocurrencies op te geven, ook als het om kleine bedragen gaat. Immers kan uw portfolio in een jaar sterk in waarde stijgen, als u het niet eerder heeft opgegeven dan kampt u in de toekomst wellicht met een voor de belastingdienst onverklaarbaar vermogen.

Voor meer informatie kunt u kijken op de website van de Belastingdienst.

DISCLAIMER:
Cryptocurrency is een erg jonge en volatiele markt. Nog meer dan voor elke andere markt geldt hier dat je je goed moet inlezen en investeer enkel geld dat je kan missen. Don't invest recklessly.
Exponentiële deflatie van Bitcoin maakt arme mensen nog veel sneller armer dan het grote probleem van inflatie. Gematigde burning van Ethereum is de gulden middenweg.
pi_205056926
Wat snap je er niet aan dat als iemand een topic vol maakt, dat die dan opent?
🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️ TikTok next Block
pi_205056928
Nu alles lijkt in te storten, lijkt vastgoed het meest waardevast, daarna FIAT en daarna goud? Of denken jullie dat goud meer waardevast zal zijn dan FIAT?
Exponentiële deflatie van Bitcoin maakt arme mensen nog veel sneller armer dan het grote probleem van inflatie. Gematigde burning van Ethereum is de gulden middenweg.
pi_205056931
En toch hoor je experts roepen dat het probleem is dat de consument nog teveel aan het besteden is en dat de consument eigenlijk armer moet worden om de inflatie te drukken. Dat rijmt dan weer niet met het idee dat modaal amper rond kan komen op het moment.
Op woensdag 25 april 2018 20:45 schreef Ronald-Koeman het volgende:
7e minuut Robben eraf met spierblessure.
pi_205056944
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juni 2022 13:30 schreef Ronald-Koeman het volgende:
En toch hoor je experts roepen dat het probleem is dat de consument nog teveel aan het besteden is en dat de consument eigenlijk armer moet worden om de inflatie te drukken. Dat rijmt dan weer niet met het idee dat modaal amper rond kan komen op het moment.
Het probleem is niet zozeer de besteding, maar dat het allemaam meuk is die het allergoedkoopste moet zijn, en dit soort er weer voor dat hele grote groepen aan de onderkant van de maatschappij nog zwaarder worden uitgeknepen.
🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️ TikTok next Block
pi_205056970
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juni 2022 13:29 schreef firefly3 het volgende:
Nu alles lijkt in te storten, lijkt vastgoed het meest waardevast, daarna FIAT en daarna goud? Of denken jullie dat goud meer waardevast zal zijn dan FIAT?
Alsof vastgoed niet omlaag kan. Vastgoed is een lagging activa, het dieptepunt in de vorige recessie lag zelfs pas in 2012 ofzo, toen aandelen al weer rond de ATH traden..

Dat mensen hun banen verliezen en de hypotheken niet meer kunnen betalen waardoor verplichte verkoop begint volgend jaar pas een beetje op gang te komen.
pi_205056973
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juni 2022 13:29 schreef raptorix het volgende:
Wat snap je er niet aan dat als iemand een topic vol maakt, dat die dan opent?
Hahahahahaha dit slaat echt alles. Heeft hij serieus zitten wachten tot het laatste bericht en dan snel zelf een topic openmaken? :')
pi_205056995
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juni 2022 11:51 schreef suijkerbuijk het volgende:
Alles wat hij zegt neem ik met een korrel zout.
Heeft genoeg problemen aan zijn kop.
Als btc onder de 20k gaat komen heeft hij een probleem.
Aangezien hij btc heeft gebruikt als onderpand in valuta en daar van weer btc bij heeft gekocht.
De aandelen van hem verdampen als een gek.
Ja man want iemand met 130k bitcoin komt echt snel in de problemen als een 200mil leverage btc loan onderwater komt.

Hoe goed niet beargumenteerbare fud soms verspreid en blijft herhaald worden is echt bizar.

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 15-06-2022 13:40:23 ]
pi_205057002
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juni 2022 13:35 schreef 10mil.bitcoin het volgende:

[..]
Alsof vastgoed niet omlaag kan. Vastgoed is een lagging activa, het dieptepunt in de vorige recessie lag zelfs pas in 2012 ofzo, toen aandelen al weer rond de ATH traden..

Dat mensen hun banen verliezen en de hypotheken niet meer kunnen betalen waardoor verplichte verkoop begint volgend jaar pas een beetje op gang te komen.
En mensen met huurhuizen? Ik neem aan dat de huurprijzen juist hierdoor flink extra zullen stijgen. De huiseigenaren verhogen gewoon de huur.
Exponentiële deflatie van Bitcoin maakt arme mensen nog veel sneller armer dan het grote probleem van inflatie. Gematigde burning van Ethereum is de gulden middenweg.
pi_205057009
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juni 2022 13:29 schreef firefly3 het volgende:
Nu alles lijkt in te storten, lijkt vastgoed het meest waardevast, daarna FIAT en daarna goud? Of denken jullie dat goud meer waardevast zal zijn dan FIAT?
Staatsobligaties. Alleen kan dat zo weer veranderen als ze toch weer een verlaging aankondigen.
Op woensdag 25 april 2018 20:45 schreef Ronald-Koeman het volgende:
7e minuut Robben eraf met spierblessure.
  woensdag 15 juni 2022 @ 13:43:30 #11
19297 stinkie
Homo Tampeloeris Collosalus
pi_205057012
Verdomme stijgt alweer. Net niet onder de 1k idd gekomen
Dat wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat een ander aan, voor hij het ziet
pi_205057019
quote:
1s.gif Op woensdag 15 juni 2022 13:43 schreef stinkie het volgende:
Verdomme stijgt alweer. Net niet onder de 1k idd gekomen
Op 12 dollar na, je moet niet raar opkijken als je straks een enorme dump ziet :)
🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️ TikTok next Block
  woensdag 15 juni 2022 @ 13:45:46 #13
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_205057022
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juni 2022 13:35 schreef 10mil.bitcoin het volgende:

[..]
Alsof vastgoed niet omlaag kan. Vastgoed is een lagging activa, het dieptepunt in de vorige recessie lag zelfs pas in 2012 ofzo, toen aandelen al weer rond de ATH traden..

Dat mensen hun banen verliezen en de hypotheken niet meer kunnen betalen waardoor verplichte verkoop begint volgend jaar pas een beetje op gang te komen.
Ja, maar als je een eigen huis hebt kun je daarin blijven wonen. Daar heb je iets aan, ongeacht de marktwaarde
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
  woensdag 15 juni 2022 @ 13:46:27 #14
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_205057027
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juni 2022 13:43 schreef Ronald-Koeman het volgende:

[..]
Staatsobligaties. Alleen kan dat zo weer veranderen als ze toch weer een verlaging aankondigen.
Nergens heb ik meer op verloren dit jaar als op obligaties. Als de rente stijgt daalt die waarde snel
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
pi_205057031
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juni 2022 13:45 schreef LXIV het volgende:

[..]
Ja, maar als je een eigen huis hebt kun je daarin blijven wonen. Daar heb je iets aan, ongeacht de marktwaarde
Dit dus. Het is heerlijk om haast geen vaste lasten te hebben.
Exponentiële deflatie van Bitcoin maakt arme mensen nog veel sneller armer dan het grote probleem van inflatie. Gematigde burning van Ethereum is de gulden middenweg.
pi_205057071
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juni 2022 13:45 schreef LXIV het volgende:

[..]
Ja, maar als je een eigen huis hebt kun je daarin blijven wonen. Daar heb je iets aan, ongeacht de marktwaarde
Ik zeg altijd, als mijn huis 0 euro waard is ga ik er gewoon in wonen ;)
🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️ TikTok next Block
pi_205057165
Je hebt weinig aan die low costs payments als je Bitcoin vermogen ineens een seconde later met 10% daalt en je binnen een seconde ineens minder koopkracht hebt dan een jaar inflatie.

Misschien moeten ze zich bij Bitcoin eerst richten op volatiliteit bestrijding, na 14 jaar zou je toch verwachten dat dit wel opgelost zou zijn?

Nick Slaney discussed how worldwide payments might be made at low costs.

https://moneyish.finance.(...)n-lightning-network/
Exponentiële deflatie van Bitcoin maakt arme mensen nog veel sneller armer dan het grote probleem van inflatie. Gematigde burning van Ethereum is de gulden middenweg.
pi_205057166
quote:
1s.gif Op woensdag 15 juni 2022 12:45 schreef suijkerbuijk het volgende:

[..]
En hoeveel mensen verdienen modaal?

https://www.businessinsid(...)ton-per-jaar-586603/

Zo hier zijn de cijfers er over.

https://nos.nl/artikel/24(...)n-maar-is-het-genoeg
Minima daargelaten, veel mensen werken parttime maar ook met een partner of wonen. Dus dat je dan gemiddeld onder de 20K per jaar uitkomt zegt eigenlijk vrij weinig.

Als mijn hypothetische vrouw 100k pakt kan ik prima uit de voeten met 1 dag werk in de week. Terwijl ik een rijk leven kan leiden.
blablablabla
pi_205057180
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juni 2022 12:17 schreef raptorix het volgende:

[..]
Ik zeg niet bij iedereen met Modaal, maar ik ken wel hele volksstammen, neem alleen bijvoorbeeld al een hele grote groep singles die hun helft van hun geld aan huur moeten opbrengen, en nee die hebben niet altijd de keuze om zomaar op een plek te gaan wonen waar het goedkoop is, als je voor je werk aan de randstad verbonden bent dan is reizen vanaf een goedkopere lokatie bijna niet te doen.

Of wat te denken van mensen die extra zorgkosten hebben, word ook lang niet altijd vergoed.
Maar dan huur of woon je toch enorm scheef? Ontopic: Wat als Michael Saylor geliquideerd zou worden? :D
blablablabla
pi_205057219
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juni 2022 11:35 schreef Claudia_x het volgende:

[..]
Het is moeilijk om je voor te stellen dat de marktontwikkelingen geen invloed gaan hebben op het aantal banen.
Misschien als je bij crypto.com werkt verder ken ik amper sectoren waar banen in het geding dreigen te komen.

Sterker nog waar je ook kijkt zijn er schreeuwende tekorten. Misschien niet eens verkeerd als er een aantal banen met weinig maatschappelijke of überhaupt relevantie definitief zouden verdwijnen.
blablablabla
pi_205057284
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juni 2022 14:09 schreef Elan het volgende:

[..]
Maar dan huur of woon je toch enorm scheef? Ontopic: Wat als Michael Saylor geliquideerd zou worden? :D
Wat ik begreep is dat die niet in 1 keer geliquideerd word, maar stapsgewijs, en dat die genoeg heeft om tot 3.5K bij te storten.

https://finance.yahoo.com(...)-guns-035052995.html
🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️ TikTok next Block
pi_205057415
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juni 2022 14:29 schreef raptorix het volgende:

[..]
Wat ik begreep is dat die niet in 1 keer geliquideerd word, maar stapsgewijs, en dat die genoeg heeft om tot 3.5K bij te storten.

https://finance.yahoo.com(...)-guns-035052995.html
Laten we het hopen.
Weet jij hoe laat die hike rate bekend gemaakt worden?
blablablabla
pi_205057482
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juni 2022 14:47 schreef Elan het volgende:
hike rate
2PM eastern time, dat is volgens mij dus 20:00 hier.
🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️ TikTok next Block
pi_205057545
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juni 2022 13:30 schreef Ronald-Koeman het volgende:
En toch hoor je experts roepen dat het probleem is dat de consument nog teveel aan het besteden is en dat de consument eigenlijk armer moet worden om de inflatie te drukken. Dat rijmt dan weer niet met het idee dat modaal amper rond kan komen op het moment.
Zijn dat dezelfde experts die zeiden dat bitcoin naar 100k zou gaan in 2021?
pi_205057568
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juni 2022 15:07 schreef NeeOfTochJA het volgende:

[..]
Zijn dat dezelfde experts die zeiden dat bitcoin naar 100k zou gaan in 2021?
PlanB is geen expert.
🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️ TikTok next Block
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')