FOK!forum / Eurovisie Songfestival / Wie gaat er winnen?
Fred_Bwoensdag 11 mei 2022 @ 20:11
Nog een paar dagen en dan is het zo ver: de grote finale. Maar wie gaat er met de trofee naar huis? Normaal komen nu de favorieten bovendrijven bij de bookmakers, en kan je de kansen redelijk vergelijken. Maar deze keer lijkt iedereen er heilig van overtuigd dat Oekraïne gaat winnen, en staat de rest op grote achterstand. Maar is dat terecht? Een vergelijking van de kanshebbers, met hun quotering voor de winst:

OEKRAINE 1.63

Pro:
-De oorlog. Hoe triest de aanleiding ook is, er wordt algemeen verwacht dat WE als publiek massaal op Oekraïne gaan stemmen om ze een hart onder de riem te steken.
-Ook juryleden zullen stemmen op basis van het sentiment. En anders is het wel omdat hun stemmen met naam en toenaam voor de eeuwigheid op Wikipedia komen, en wie wil dat ene harteloze jurylid zijn dat Oekraïne niet hoog zet?
-Sowieso stemmen juryleden vaak makkelijker voor wat op 1 bij de bookmakers staat.
-Het liedje zelf is misschien niet de beste, maar het zou normaliter wel onderste helft Top 10 scoren. Dan voldoet een relatief kleine oorlogsbonus om te winnen.
-De inzending is uniek in het deelnemersveld.
-Landen in de regio zullen geneigd zijn op Oekraïne te stemmen, mede doordat Rusland er niet bij is. Ook uit landen als Portugal, Italië en Israël kan de nodige diaspora voting komen.

Contra:
-Gaan we wel echt allemaal op Oekraïne stemmen, ongeacht het liedje? Ken of ben jij zo iemand?
-Dit liedje is niet beter dan Shum vorig jaar, en dat pakte nog geen 100 punten bij de jury.
-Zieligheidsbonussen zijn er op het ESF eigenlijk nog nooit geweest. Uitvoerenden met een handicap scoorden eerder juist lager, en in eerdere jaren kregen landen die in een moeilijke periode zaten ook niets extra's. Andersom werd Rusland ook nooit afgestraft voor wangedrag. Mensen lijken toch echt eerst op het liedje te stemmen.
-In de eigen voorronde werd Kalush Orchestra slechts 3e bij de vakjury, waardoor Alina Pash won. Pas nadat zij gediskwalificeerd was, mochten ze überhaupt naar Turijn afreizen.

VERENIGD KONINKRIJK 8.8

Pro:
-Zo'n sympathieke uitvoerende als Sam Ryder gaan we op het ESF niet snel meer tegenkomen.
-Hij hoeft ook een goede en geloofwaardige uitstraling, net als Mikhal Szpak, die ooit namens Polen geweldig presteerde bij de televoting.
-UK heeft als land een goede X-factor, in vergelijking met bijvoorbeeld Letland of Montenegro. Ongeacht of het positief of negatief is, iedereen vindt wel wat van de Britten, waardoor ze makkelijker aandacht trekken.
-Hij zingt in het Engels. Geen verrassing, maar juryleden stellen dat meestal op prijs.
-Bijna alle favorieten komen in de eerste helft, en gaan daar elkaar dwarszitten. UK heeft alle ruimte om omringd te worden door de IJslanden en Litouwens van deze wereld in de tweede starthelft.
-UK won dit jaar de Eurojury. Dat is een goede indicatie voor de ESF-jury.

Contra:
-Zo goed is het liedje ook weer niet. Het is drie minuten gas geven en vrij repetitief.
-Iedereen haat UK, volgens de inwoners zelf.
-De voorbije jaren ging er naast het liedje ook altijd wel wat mis met de uitvoering. De BBC heeft een slechte naam.
-Gaat Sam zijn sympathieke uitstraling kunnen uitspelen in drie minuten een liedje zingen? Of zien mensen gewoon een iets te enthousiaste gek met een hoog stemmetje, wat eerder ongemakkelijk is.

ZWEDEN 11

Pro:
-Dit liedje snijdt door de ziel, en zal veel emotie opwekken bij zowel jury als televoting.
-Het gaat naar alle waarschijnlijkheid in de tweede starthelft komen.
-Noorwegen lijkt niet zo'n enorme impact te hebben, waardoor de weg vrij ligt naar 12 punten uit heel Scandinavië en de rest van Noordwest-Europa.

Contra:
-De stem van Cornelia is niet altijd even sterk.
-Bij de repetities ging er veel fout, waardoor het onwaarschijnlijk is dat het even sterk in beeld komt als in de eigen voorronde. De meest vergelijkbare recente Zweedse inzending Undo strandde in 2014 als 3e, en om te winnen volstaat waarschijnlijk niet dat dit niet de volle impact heeft op de kijker.
-In de voorronde werd Cornelia slechts tweede bij het publiek, ruim achter Anders Bagge.
-Gaat elke televoter even enthousiast reageren op een zangeres met een rauw en niet zo charmant stemgeluid?

ITALIE 11.5

Pro:
-In tegenstelling tot alle anderen in de Top 5 van de bookmakers, boekte Brividi in de eigen voorronde een duidelijke overwinning bij zowel jury als televoting (UK was intern gekozen).
-Mahmood is geliefd bij het publiek. In 2019 won hij net niet achter Duncan Laurence.
-Een Italiaanse liedje, in een show met Italiaanse 'charme' is uitstekend op zijn plek, en zal goed overkomen.
-Italië scoort consistent goed op het ESF. Door een combinatie van kwaliteitsinzendingen en de nodige diaspora voting van Italianen over heel Europa. Die groep zal voor een ESF in Turijn sowieso massaal voor de buis zitten.
-Dit werd 2e bij de Eurojury. Nu weer 2e en 2e achter Oekraïne bij de televoting is normaliter genoeg.

Contra:
-Het liedje is echt heel mooi. Maar ook vrij saai. Zowel bij de jury als televoters is de kans aanzienlijk dat er velen tussen zitten die er niet zo veel mee hebben. Zeker in een onverstaanbare taal.
-Italië scoort heel hoog bij de televoting, maar dat nummer is wat geflatteerd doordat ze vaak heel laat in de show kwamen. De laatste drie keer als 26e, 22e en 24e. Deze keer moeten ze als 9e, dezelfde startpositie als waar Occidentali's Karma van teleurstelde.
-Italië heeft rond dit ESF met hun organisatorische kwaliteiten niet echt gewerkt aan de gunfactor. Dat kan leiden tot een lagere score, met name bij de jury.

SPANJE 28

Pro:
-Dit liedje is uniek in het deelnemersveld.
-De act is briljant. Zelden werd er op een ESF zo goed gedanst.
-Ondanks de loting in de eerste starthelft zal de EBU er alles aan doen om Spanje als grootmacht weer eens aan een resultaat te helpen met een relatief late startpositie.
-Het liedje is niet echt vernieuwend. Dit kan leiden tot extra stemmen van de doorgaans wat oudere juryleden, die denken te kunnen inschatten wat hip is.

Contra:
-Dit liedje is toch eigenlijk wel te matig om in aanmerking te komen voor de winst, zeker in vergelijking met wat scoorde in recente edities. Het had ook 20 jaar terug gemaakt kunnen zijn.
-Chanel werd in de eigen voorronde maar 3e bij de televoting. Waarom zou het tegen de rest van Europa dan beter gaan?
-Waar ligt de grens tussen 'sex sells' en 'het ESF is een familieshow'? Een winnaar moet geliefd zijn bij kijkers van alle leeftijden.
-Spanje heeft al 8 jaar niet meer buiten de onderste 5 gescoord. Dat geldt meestal voor landen met weinig buren en diaspora voting.

De andere landen staan nu bij de bookmakers op minder dan 2% kans, dus een overwinning zou een enorme stunt zijn. Maar zeg nooit nooit. Wie gaat er volgens jou dit jaar winnen? :)

[ Bericht 0% gewijzigd door Fred_B op 11-05-2022 20:19:24 ]
Cyan9woensdag 11 mei 2022 @ 20:36
Kwaliteitstopic weer Fred!
Amawoensdag 11 mei 2022 @ 20:37
Oekraïne
ludovicowoensdag 11 mei 2022 @ 22:33
Moldavië IJsland Nederland Oekraïne.
ijs_beerwoensdag 11 mei 2022 @ 22:42
VK.
Nexumwoensdag 11 mei 2022 @ 22:46
Oekraine
Mandy040986woensdag 11 mei 2022 @ 22:48
Moldavië natuurlijk.
Fred_Bdonderdag 12 mei 2022 @ 10:20
Dit is nu de tussenstand bij de bookmakers:

1. Oekraïne op 1.54
2. UK op 8.80
3. Italië op 11.50
4. Zweden op 13.50
5. Spanje op 25.00
6. Polen op 90
7. Griekenland en Nederland op 140
Poepz0rdonderdag 12 mei 2022 @ 10:22
Moldavie
Spanje
Nederland

Een van deze 3.
molloot200donderdag 12 mei 2022 @ 10:35
Ik ga voor het Verenigd Koninkrijk :Y
Spablauw214donderdag 12 mei 2022 @ 10:38
Het zal Oekraïne wel worden. Maar winst voor Moldavië zou echt de grootste stunt in decennia zijn.
GeorgeMdonderdag 12 mei 2022 @ 11:56
Ik dacht ook UK, maar als ik zie dat Oekraïne op 54% staat, denk ik dat zij winnen. Kan me niet voorstellen dat dat niet zo zal zijn met zo’n percentage.
Amarinthedonderdag 12 mei 2022 @ 12:07
Ik denk Oekraïne in ieder geval niet. Omdat er dan zo veel mensen zullen zeuren dat het political is en omdat je dan het drama hebt met wie/waar hosten (want Kalush wil dat Oekraïne het zelf doet). Ik geloof stiekem wel dat de EBU er voor kan zorgen dat ze niet winnen.
En ik denk dat er genoeg jury is die zich niet laat beïnvloeden en dus logischerwijs Oekraïne niet hoog ranked (rap valt bijna nooit goed). Dan zouden ze echt best gered moeten worden door televote en ik denk dat er toch nog veel mensen zijn die al denken dat ze winnen en niet stemmen.
Rebel-donderdag 12 mei 2022 @ 12:40
Spanje. Want lekkere zomerhit.
Spumonisaldonderdag 12 mei 2022 @ 12:45
Hoop zelf op UK, maar ik denk toch Oekraïne uiteindelijk. Al vind ik dat zelf geen winnaar, en ik denk dat ze niet door alle juries even goed beoordeeld gaan worden. Maar dan vervolgens een shitload aan televoting punten krijgen natuurlijk, en dat zal wel genoeg zijn om te winnen.
Bij UK vrees ik dan meer voor de televoting uitslag, die zou wel eens een beetje tegen kunnen vallen. Zeker vergeleken met Oekraïne en/of wellicht ook wat andere landen. Maar als hij een runaway winnaar is bij de juries, en die kans zit er wel in, dan kan dat ook genoeg zijn.
NL schat ik ergens 5-10 nu. Top 15 in ieder geval denk ik. Maar da's ook afhankelijk van de startplek
FlauwKapseldonderdag 12 mei 2022 @ 12:53
Dat Oekraïneliedje is nog minder te inhaleren dan het Nederlandse.
lashatumbaidonderdag 12 mei 2022 @ 12:55
Meeste kans:

Verenigd Koninkrijk of Oekraïne,

Maar ik zie het Spanje ook wel doen! Zweden en Italië niet
Moiradonderdag 12 mei 2022 @ 13:05
Ik roep iets heel geks en ik zeg Servië :7

(Anders Oekraïne, UK of Spanje :@ )
Moiradonderdag 12 mei 2022 @ 13:07
quote:
1s.gif Op donderdag 12 mei 2022 11:56 schreef GeorgeM het volgende:
Ik dacht ook UK, maar als ik zie dat Oekraïne op 54% staat, denk ik dat zij winnen. Kan me niet voorstellen dat dat niet zo zal zijn met zo’n percentage.
Mja, dat percentage wordt bepaald door hoe veel mensen geld inzetten op wie zij dénken dat er wint. Heel veel mensen dénken dat Oekraïne gaat winnen omdat ze dénken dat er veel mensen puur vanuit sympathie op zullen stemmen. Ik denk dat dat nog wel mee gaat vallen en mensen vooral zullen stemmen omdat ze het echt een leuk nummer/goede act vinden. En als alleen die stemmen overblijven is de kans denk ik echt niet meer dan 50% maar gewoon iets van 33% tegenover 33% voor UK en 33% voor Spanje ofzo snapje.
Fred_Bdonderdag 12 mei 2022 @ 13:32
quote:
1s.gif Op donderdag 12 mei 2022 13:07 schreef Moira het volgende:

[..]
Mja, dat percentage wordt bepaald door hoe veel mensen geld inzetten op wie zij dénken dat er wint. Heel veel mensen dénken dat Oekraïne gaat winnen omdat ze dénken dat er veel mensen puur vanuit sympathie op zullen stemmen. Ik denk dat dat nog wel mee gaat vallen en mensen vooral zullen stemmen omdat ze het echt een leuk nummer/goede act vinden. En als alleen die stemmen overblijven is de kans denk ik echt niet meer dan 50% maar gewoon iets van 33% tegenover 33% voor UK en 33% voor Spanje ofzo snapje.
Dat denk ik ook, al zal dat percentage voor Oekraïne waarschijnlijk niet zo veel meer veranderen. Normaal gesproken heb je wel dat landen heel sterk uit de semi komen, en dan stijgen bij de bookmakers. Maar nu komen drie van de favorieten uit de Big 5, dus daarbij heb je dat niet, en van Zweden of Polen verwacht ik dat eigenlijk niet.
Fred_Bvrijdag 13 mei 2022 @ 09:03
Bookmaker update na de startvolgorde

1. Oekraïne op 1.40
2. UK op 9.20
3. Zweden op 12
4. Italië op 25
5. Spanje op 34
6. Servië op 140
7. Polen op 170

De rest staat ondertussen ruim boven de 200. Oekraïne heeft nu op Betfair 71.4% kans om te winnen. En dus 28.6% kans dat het één van de 24 andere liedjes wordt.
Wienerschnitzelsvrijdag 13 mei 2022 @ 09:14
Oekraïne met een monsterscore en dat weet iedereen, alleen willen veel mensen het niet geloven.

quote:
1s.gif Op donderdag 12 mei 2022 13:07 schreef Moira het volgende:

[..]
Mja, dat percentage wordt bepaald door hoe veel mensen geld inzetten op wie zij dénken dat er wint. Heel veel mensen dénken dat Oekraïne gaat winnen omdat ze dénken dat er veel mensen puur vanuit sympathie op zullen stemmen. Ik denk dat dat nog wel mee gaat vallen en mensen vooral zullen stemmen omdat ze het echt een leuk nummer/goede act vinden. En als alleen die stemmen overblijven is de kans denk ik echt niet meer dan 50% maar gewoon iets van 33% tegenover 33% voor UK en 33% voor Spanje ofzo snapje.
Odds bij wedkantoren zijn maar voor een klein deel afhankelijk van hoeveel geld er wordt ingezet op bepaalde kandidaten.
Spablauw214vrijdag 13 mei 2022 @ 09:27
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 mei 2022 09:14 schreef Wienerschnitzels het volgende:
Oekraïne met een monsterscore en dat weet iedereen
Toch zou dit voor mij een enorme anticlimax zijn, want het is zeker niet het beste nummer in de competitie. Dus een overwinning zou vooral op basis van sympathy votes zijn.

Maar sowieso is er dit jaar niet een nummer dat er bovenuit steekt, eigenlijk.
Jason22vrijdag 13 mei 2022 @ 09:37
Oekraïne of Zweden. Beiden zullen het goed bij zowel de jury’s als televote.

De UK zie ik eigenlijk niet winnen (maar zal het hem zeker gunnen). Mocht hij al een hoge score krijgen bij de jury’s, dan denk ik dat de televote hem gaat opbreken (zo rond de 100 punten).

Spanje maakt alleen kans als het een beetje kan bijblijven bij de jury’s (meer dan 150 punten) en dan hard uithaalt bij de televote. Chanel heeft dan echt een Maneskin of Keiino score nodige en dat zie ik haar ook weer niet doen. Ik gok dat rond de 200 televote punten de max is.

Italië zie ik dan wel weer stabiel scoren bij zowel de jury’s als televote, maar bij allebei 150 punten ofzo.

Voor S10 gok ik dat ze rond de 100 punten haalt bij de jury’s en zo’n 30 bij de televote (veel van België en nog wat losse puntjes hier en daar).
Em31vrijdag 13 mei 2022 @ 09:51
Oekraïne

De andere favorieten zijn denk ik niet favoriet genoeg, stemmen worden teveel verdeeld.
GeorgeMvrijdag 13 mei 2022 @ 10:26
quote:
1s.gif Op vrijdag 13 mei 2022 09:51 schreef Em31 het volgende:
Oekraïne

De andere favorieten zijn denk ik niet favoriet genoeg, stemmen worden teveel verdeeld.
KingRolandvrijdag 13 mei 2022 @ 14:16
Ik denk dat de kans groter is dat Oekraïne gaat winnen, omdat Brexit zullen ze toch liever voor hun kiezen.
Moiravrijdag 13 mei 2022 @ 15:30
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 mei 2022 09:14 schreef Wienerschnitzels het volgende:
Oekraïne met een monsterscore en dat weet iedereen, alleen willen veel mensen het niet geloven.
[..]
Odds bij wedkantoren zijn maar voor een klein deel afhankelijk van hoeveel geld er wordt ingezet op bepaalde kandidaten.
Echt? Waar zijn ze verder van afhankelijk dan? :o
capuchon_jongenvrijdag 13 mei 2022 @ 15:34
--

[ Bericht 100% gewijzigd door capuchon_jongen op 13-05-2022 15:37:55 ]
lashatumbaivrijdag 13 mei 2022 @ 15:39
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 mei 2022 09:14 schreef Wienerschnitzels het volgende:
Oekraïne met een monsterscore en dat weet iedereen, alleen willen veel mensen het niet geloven.
[..]
Odds bij wedkantoren zijn maar voor een klein deel afhankelijk van hoeveel geld er wordt ingezet op bepaalde kandidaten.
Dat is juist hoe wedkantoren werken. Er is gewoon zo ontzettend veel geld op Oekraïne vergeleken met andere landen. Dat maakt hun odds zo laag, niets anders.
Treehut362vrijdag 13 mei 2022 @ 15:39
Ik ken geen één van de liedjes.
Wienerschnitzelsvrijdag 13 mei 2022 @ 15:42
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 mei 2022 15:39 schreef lashatumbai het volgende:

[..]
Dat is juist hoe wedkantoren werken. Er is gewoon zo ontzettend veel geld op Oekraïne vergeleken met andere landen. Dat maakt hun odds zo laag, niets anders.
Nee dat is een specifiek soort wedkantoren die hun odds zo berekenen (Parimutuel oid), maar de grote wedkantoren kijken voornamelijk op basis van algoritmes (met onder andere analyses van online populaireit) en op basis van een eigen inschatting van specialisten.
FlauwKapselvrijdag 13 mei 2022 @ 16:26
Stien niet.
FlauwKapselvrijdag 13 mei 2022 @ 16:28
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 mei 2022 15:42 schreef Wienerschnitzels het volgende:

[..]
Nee dat is een specifiek soort wedkantoren die hun odds zo berekenen (Parimutuel oid), maar de grote wedkantoren kijken voornamelijk op basis van algoritmes (met onder andere analyses van online populaireit) en op basis van een eigen inschatting van specialisten.
De meeste bookmakers doen niks anders dan naar andere bookmakers kijken en er iets boven gan zitten.
TheVulturevrijdag 13 mei 2022 @ 16:36
Ik blijf hopen op Zweden
Dutchguyvrijdag 13 mei 2022 @ 17:05
Ik ga toch voor Zweden en dat zou ik ook wel terecht vinden. Wat 'n goed nummer.
mijntjexxvrijdag 13 mei 2022 @ 21:18
Moldavie!
einzeinzzaterdag 14 mei 2022 @ 00:19
Zweden steekt er echt met kop en schouders VER bovenuit!
Maar Oekraïne zal winnen, gewoon omdat oorlog...
einzeinzzaterdag 14 mei 2022 @ 00:19
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 mei 2022 16:26 schreef FlauwKapsel het volgende:
Stien niet.
Denk wel top 10.
grazzzaterdag 14 mei 2022 @ 01:20
Ik heb echt geen idee meer. Het kan alle kanten op. Oekraine, Zweden, VK of misschien toch Spanje? Eén van deze vier zal het gaan worden denk ik. Ik weet alleen niet of Oekraine en Spanje genoeg juryliefde krijgen om ze naar een winst te pushen. Het VK en Zweden zijn inzendingen die ik zowel bij televoters als jury goed zie scoren en dan denk ik dat Zweden net wat meer impact heeft. Ik neig dus naar Zweden.
Manusje_v_azaterdag 14 mei 2022 @ 07:07
Ik gok op zoiets:

Jury:

Zweden
VK
Italië
Oekraïne
NL


Televoters:

Oekraïne
Moldavië
Spanje
Zweden
VK

Dat zou betekenen, denk ik:
1. Oekraïne
2. Zweden
3. Moldavië
4. VK
5. Spanje
6. Italië
7. NL
Arizonazaterdag 14 mei 2022 @ 07:47
Ik denk Oekraine. Spanje dan the best of the rest ;)
lashatumbaizaterdag 14 mei 2022 @ 08:36
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 mei 2022 01:20 schreef grazz het volgende:
Ik heb echt geen idee meer. Het kan alle kanten op. Oekraine, Zweden, VK of misschien toch Spanje? Eén van deze vier zal het gaan worden denk ik. Ik weet alleen niet of Oekraine en Spanje genoeg juryliefde krijgen om ze naar een winst te pushen. Het VK en Zweden zijn inzendingen die ik zowel bij televoters als jury goed zie scoren en dan denk ik dat Zweden net wat meer impact heeft. Ik neig dus naar Zweden.
Onderschat Brividi ook echt niet. Wij zijn er misschien een beetje op uit gekeken. Maar het heeft al in heel veel landen in de hitlijsten gestaan (het stonds zelfs in de top 10 van meest gestreamde nummers wereldwijd na San Remo) en de jury zal hier zeker ook wel voor gaan.
LoveProfuzionzaterdag 14 mei 2022 @ 09:26
Jury:
Uk
Zweden
Oekraine
Italie
NL

Televote
1. Ukraine
2. Spanje
3. Zweden
4. Uk
5. Moldavië
6. Geef de wolf een banaan

Einduitslag
1 Oekraine
2 Spanje
3 uk
4 Zweden
5 Nederland
6 Italie
Paulzaterdag 14 mei 2022 @ 09:31
Nederland :B w/ Nederland :B w/ Nederland :B w/ Nederland :B w/ Nederland :B w/ Nederland :B w/ Nederland :B w/ Nederland :B w/
Eightyonezaterdag 14 mei 2022 @ 09:33
De kans dat de Oekraïne het wordt blijft groot, al kan het net te laat zijn. Dat het oorlogs-momentum weg is. Onderschat verder de +12 miljoen Tiktok-volgers van Sam Ryder niet, en dan is het liedje ook nog catchy.
Spablauw214zaterdag 14 mei 2022 @ 09:42
Ik begrijp niet zo goed dat de EBU dat “thank you for supporting Ukraine” toestaat. Want dat is imo gewoon een politiek statement. Daarmee buiten ze de situatie ook wel uit en ergens vind ik dat wat smakeloos. Want het ESF gaat niet over de oorlog.

Maar dit is een hellend vlak, want de afgelopen jaren is diverse keren niet opgetreden bij politieke statements (het nummer van Jamala, een Nagorno-Karabakh-vlag, Hatari met free palestine vlaggetjes). We don’t wanna put in werd wel verboden maar goed dat lag er ook wel heel dik bovenop :P
Fascinationzaterdag 14 mei 2022 @ 09:44
Ik heb bij de televoters die op Oekraïne zullen stemmen heel naïef vooral gedacht aan sympathisanten, maar het zullen waarschijnlijk vooral Oekraïense vluchtelingen zelf zijn die verspreid over een heel aantal landen zitten.
Moirazaterdag 14 mei 2022 @ 09:47
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 mei 2022 09:44 schreef Fascination het volgende:
Ik heb bij de televoters die op Oekraïne zullen stemmen heel naïef vooral gedacht aan sympathisanten, maar het zullen waarschijnlijk vooral Oekraïense vluchtelingen zelf zijn die verspreid over een heel aantal landen zitten.
Jeetje dat is natuurlijk ook een factor! :o die zitten zo’n beetje in alle landen die kunnen stemmen!

Als Jamila in 2016 al won met een véél matiger nummer toen alleen de Krim nog zielig was..
TheVulturezaterdag 14 mei 2022 @ 09:50
Ik blijf hoop houden dat de jury's het juiste doen, en dan maakt een grote televote voor Oekraïne niet uit.

Winnaar wordt Zweden met NL als 5e/6e
Eightyonezaterdag 14 mei 2022 @ 09:50
Ja, die diaspora was ik even vergeten. :{

Het scheelt dat ik het het leukste liedje vind (ligt gewoon dichter bij m'n smaak dan die typische 'in your face'-popnummers zoals Spanje), en toch voelt het wat vreemd als het ook echt wint.
Em31zaterdag 14 mei 2022 @ 09:53
Heb echt het gevoel dat iedereen nog een beetje hoop heeft, maar het gewoon een dikke landslide wordt _O-
Eightyonezaterdag 14 mei 2022 @ 09:55
Als het grootste deel van die Tiktok-volgers van Sam Ryder nou even (digitaal) samenkomt, vanavond, is er iig nog het gevoel van een eerlijke winnaar. Of iig iemand die gewonnen heeft omdat 'ie simpelweg goed overkomt op het publiek.

Waar ze wonen weet ik echter niet. Kan grotendeels UK of Amerika zijn, zoals in een ander topic gezegd werd, en dan wordt het wat lastiger.
Moirazaterdag 14 mei 2022 @ 10:00
quote:
1s.gif Op zaterdag 14 mei 2022 09:53 schreef Em31 het volgende:
Heb echt het gevoel dat iedereen nog een beetje hoop heeft, maar het gewoon een dikke landslide wordt _O-
Ik had eerst het gevoel dat het wel mee ging vallen en Oekraïne wss 2e of 3e wordt ofzo. Maar denk dat zowel jury als televote veel punten geven :o

Zou dit overigens alsnog een meer terechte winst vinden voor Oekraïne dan 2016 hoor :')
Fascinationzaterdag 14 mei 2022 @ 10:00
quote:
1s.gif Op zaterdag 14 mei 2022 09:53 schreef Em31 het volgende:
Heb echt het gevoel dat iedereen nog een beetje hoop heeft, maar het gewoon een dikke landslide wordt _O-
Ja, denk het eigenlijk ook. :') Ik ga iig de maximale 20 stemmen inzetten op de VK.
Em31zaterdag 14 mei 2022 @ 10:05
quote:
1s.gif Op zaterdag 14 mei 2022 10:00 schreef Moira het volgende:

[..]
Ik had eerst het gevoel dat het wel mee ging vallen en Oekraïne wss 2e of 3e wordt ofzo. Maar denk dat zowel jury als televote veel punten geven :o

Zou dit overigens alsnog een meer terechte winst vinden voor Oekraïne dan 2016 hoor :')
Ja en de rest te verspreid, of zowel jury als televote moet wel ‘onverwacht’ massaal voor één van de andere favorieten gaan, maar dat gevoel heb ik op dit moment niet echt.
Em31zaterdag 14 mei 2022 @ 10:06
Ik hoop trouwens dan wel dat Italië of Zweden tweede wordt, dan is het toch iets minder zuur aangezien ze recent nog gewonnen hebben.
Spablauw214zaterdag 14 mei 2022 @ 10:09
Ik ben nog wel benieuwd wat Servië doet. Winnen zal ze niet maar ik sluit de top 5 niet uit.

Oekraïne is natuurlijk torenhoge favoriet maar het ontbreekt niet aan subtoppers, er kan er maarzo toch 1 verrassen.
TheVulturezaterdag 14 mei 2022 @ 10:10
Zonder de Oekraïne-factor zou dit trouwens echt een fantastisch open jaar zijn geweest, met een stuk of 4,5 echte kanshebbers.
Eightyonezaterdag 14 mei 2022 @ 10:12
Als de Oekraïne wint krijgen we ook nog dat gezeik met de organisatie, volgend jaar. En t'is niet dat het in 2017 zo fantastisch ging. In m'n herinnering was het destijds een hoop getouwtrek achter de schermen.
TheVulturezaterdag 14 mei 2022 @ 10:19
Als de jury's Oekraine onder de 150 punten houden dan gaan ze echt niet overall winnen.

En als ze naar kwaliteit van de liedjes kijken zijn er zoveel anderen die eerder in aanmerking kimen voor jurypunten dan Stefania.
Nexumzaterdag 14 mei 2022 @ 10:22
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 mei 2022 10:12 schreef Eightyone het volgende:
Als de Oekraïne wint krijgen we ook nog dat gezeik met de organisatie, volgend jaar. En t'is niet dat het in 2017 zo fantastisch ging. In m'n herinnering was het destijds een hoop getouwtrek achter de schermen.
Mwah, ik ben hier eigenlijk wel excited voor :@ als Oekraïne niet kan namelijk dan gaat er geloot worden en dat vind ik eigenlijk wel leuk ofzo. Wordt het Duitsland, UK of toch Zweden voor de gelikte show? :D
Spablauw214zaterdag 14 mei 2022 @ 10:26
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 mei 2022 10:22 schreef Nexum het volgende:

[..]
als Oekraïne niet kan namelijk dan gaat er geloot worden
Heb je hier een bron voor?
Fascinationzaterdag 14 mei 2022 @ 10:27
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 mei 2022 10:19 schreef TheVulture het volgende:
Als de jury's Oekraine onder de 150 punten houden dan gaan ze echt niet overall winnen.

En als ze naar kwaliteit van de liedjes kijken zijn er zoveel anderen die eerder in aanmerking kimen voor jurypunten dan Stefania.
Dank voor het opbeuren
Nexumzaterdag 14 mei 2022 @ 10:27
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 mei 2022 10:26 schreef Spablauw214 het volgende:

[..]
Heb je hier een bron voor?
https://www.abc.net.au/ne(...)ng-contest/101005290

En @Greys kan dit ook bevestigen geloof ik toch?
Fred_Bzaterdag 14 mei 2022 @ 10:29
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 mei 2022 10:19 schreef TheVulture het volgende:
Als de jury's Oekraine onder de 150 punten houden dan gaan ze echt niet overall winnen.

En als ze naar kwaliteit van de liedjes kijken zijn er zoveel anderen die eerder in aanmerking kimen voor jurypunten dan Stefania.
Ik vrees dat er ook wel jury’s zullen zijn die een statement denken te moeten maken door Oekraïne 12 punten te geven. En dan tikt het snel door natuurlijk.
Fred_Bzaterdag 14 mei 2022 @ 10:31
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 mei 2022 10:27 schreef Nexum het volgende:

[..]
https://www.abc.net.au/ne(...)ng-contest/101005290

En @:Greys kan dit ook bevestigen geloof ik toch?
In die bron staat toch dat ze het niet weten? Ik zou zelf denken dat het land dat het beste voorstel doet het ESF dan krijgt of anders de nummer 2.
Jason22zaterdag 14 mei 2022 @ 10:31
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 mei 2022 10:12 schreef Eightyone het volgende:
Als de Oekraïne wint krijgen we ook nog dat gezeik met de organisatie, volgend jaar. En t'is niet dat het in 2017 zo fantastisch ging. In m'n herinnering was het destijds een hoop getouwtrek achter de schermen.
Ben vooral benieuwd of de EBU dat wil.

Ik hoorde vanochtend een kort interview met Sietse op Radio 1 waarop hij duidelijk aangaf dat een van de belangrijkste voorwaarden is dat de veiligheid gewaarborgd moet worden. En dat is nu gewoon een stuk moeilijker. De beslissing over het gastland moet op z’n laatst in augustus genomen, dus veel tijd is er niet om af te wachten hoe de oorlog gaat aflopen.

Het zou mij niets verbazen als ze ingaan op die uitnodiging van Stockholm om het te organiseren volgend jaar. Zeker met een Zweed als supervisor, plus ze hebben dan waarschijnlijk een stuk minder gedoe met de organisatie.

Als ik de EBU was zou ik dan de Zweedse omroep vriendelijk vragen om Kalush in ieder geval op te laten treden en de Oekraïense omroep nog 1 of 2 intervalacts te laten bedenken.
Fascinationzaterdag 14 mei 2022 @ 10:33
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 mei 2022 10:29 schreef Fred_B het volgende:

[..]
Ik vrees dat er ook wel jury’s zullen zijn die een statement denken te moeten maken door Oekraïne 12 punten te geven. En dan tikt het snel door natuurlijk.
Denk het ook, vooral omdat je als land publiekelijk je punten moet geven.
Moirazaterdag 14 mei 2022 @ 10:38
quote:
1s.gif Op zaterdag 14 mei 2022 10:06 schreef Em31 het volgende:
Ik hoop trouwens dan wel dat Italië of Zweden tweede wordt, dan is het toch iets minder zuur aangezien ze recent nog gewonnen hebben.
Ik denk dat beide de top 3 niet halen :@ maar kan het mis hebben uiteraard :D
Em31zaterdag 14 mei 2022 @ 10:38
quote:
1s.gif Op zaterdag 14 mei 2022 10:31 schreef Jason22 het volgende:

[..]
Ben vooral benieuwd of de EBU dat wil.

Ik hoorde vanochtend een kort interview met Sietse op Radio 1 waarop hij duidelijk aangaf dat een van de belangrijkste voorwaarden is dat de veiligheid gewaarborgd moet worden. En dat is nu gewoon een stuk moeilijker. De beslissing over het gastland moet op z’n laatst in augustus genomen, dus veel tijd is er niet om af te wachten hoe de oorlog gaat aflopen.

Het zou mij niets verbazen als ze ingaan op die uitnodiging van Stockholm om het te organiseren volgend jaar. Zeker met een Zweed als supervisor, plus ze hebben dan waarschijnlijk een stuk minder gedoe met de organisatie.

Als ik de EBU was zou ik dan de Zweedse omroep vriendelijk vragen om Kalush in ieder geval op te laten treden en de Oekraïense omroep nog 1 of 2 intervalacts te laten bedenken.
Oh huh ik dacht altijd dat het wel gewoon een complete show van het winnende land wordt, maar gewoon in een ander land? Niet ineens Zweedse presentatoren, postcards, opening, etc. :P
Moirazaterdag 14 mei 2022 @ 10:39
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 mei 2022 10:19 schreef TheVulture het volgende:
Als de jury's Oekraine onder de 150 punten houden dan gaan ze echt niet overall winnen.

En als ze naar kwaliteit van de liedjes kijken zijn er zoveel anderen die eerder in aanmerking kimen voor jurypunten dan Stefania.
Maar de paar nummers die hoger scoren bij de jury dan Oekraïne moeten dan ook nog maar vergelijkbare televotes zien te halen.
Jason22zaterdag 14 mei 2022 @ 10:47
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 mei 2022 10:38 schreef Em31 het volgende:

[..]
Oh huh ik dacht altijd dat het wel gewoon een complete show van het winnende land wordt, maar gewoon in een ander land? Niet ineens Zweedse presentatoren, postcards, opening, etc. :P
Dat is wat ik zou doen. Aangezien in 2017 zo’n beetje de halve crew opstapte een paar maanden voor de show, zou ik toch voor de rust kiezen qua organisatie. Je kunt natuurlijk wel overleggen met de Oekraïense omroep over de invulling van de postcards en presentatoren enzo, maar ik zou de productie gewoon voor het grootste deel in handen van de zweden leggen (cameramensen, regie, enz).
Em31zaterdag 14 mei 2022 @ 10:51
quote:
1s.gif Op zaterdag 14 mei 2022 10:47 schreef Jason22 het volgende:

[..]
[..]
Dat is wat ik zou doen. Aangezien in 2017 zo’n beetje de halve crew opstapte, zou ik toch voor de rust kiezen qua organisatie. Je kunt natuurlijk wel overleggen over met Oekraïense omroep over de invulling van de postcards en presentatoren enzo, maar ik zou de productie gewoon voor het grootste deel in handen van de zweden leggen (cameramensen, regie, enz)
Ohja dat wel en dat gebeurt dan denk ik ook, maar reageerde meer op je laatste zin. Dacht je bedoelt dat het verder gewoon ook inhoudelijk een Zweedse show wordt.

Zou het zelf trouwens wel leuker vinden als ze toch UK of Duitsland kiezen en daar gewoon de krachten bundelen.
Jason22zaterdag 14 mei 2022 @ 10:52
quote:
1s.gif Op zaterdag 14 mei 2022 10:39 schreef Moira het volgende:

[..]
Maar de paar nummers die hoger scoren bij de jury dan Oekraïne moeten dan ook nog maar vergelijkbare televotes zien te halen.
Jep. Wil een ander land kans maken, dan zou die toch op z’n minst 100 punten voorsprong moeten pakken bij de jury’s schat ik in.
Jason22zaterdag 14 mei 2022 @ 10:54
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 mei 2022 10:51 schreef Em31 het volgende:

[..]
Ohja dat wel en dat gebeurt dan denk ik ook, maar reageerde meer op je laatste zin. Dacht je bedoelt dat het verder gewoon ook inhoudelijk een Zweedse show wordt.

Zou het zelf trouwens wel leuker vinden als ze toch UK of Duitsland kiezen en daar gewoon de krachten bundelen.
Zou dat ook leuker vinden inderdaad! Ben vooral benieuwd hoe de BBC het zou aanpakken.
Fred_Bzaterdag 14 mei 2022 @ 10:56
quote:
1s.gif Op zaterdag 14 mei 2022 10:52 schreef Jason22 het volgende:

[..]
Jep. Wil een ander land kans maken, dan zou die toch op z’n minst 100 punten voorsprong moeten pakken bij de jury’s schat ik in.
In de Eurojury kwam UK tot 105 punten (wel zeven extra stemmende landen). Ik ben toch geneigd te zeggen dat het iets meer moet zijn. Dami Im had 109 punten voorsprong op Jamala en dat waren er uiteindelijk 23 te weinig.
LoveProfuzionzaterdag 14 mei 2022 @ 11:42
Ik denk dat ebu als oekraine wint ook wereldnieuws wordt tov een winnaar als spanje.
Er dzitten voor en nadelen aan. Ik gun het Spanje die meid geeft alles van kop tot kont en is een wereldster in de dop.
Spablauw214zaterdag 14 mei 2022 @ 12:09
We zijn de afgelopen 10 jaar al 2 keer in Zweden geweest. Krijg je weer Stockholm, weer Petra Mede, dat kennen we nu wel. Als het dan in een ander land moet, geef het dan aan UK of Duitsland. Dan weet je alsnog zeker dat er een goede show staat.
Eightyonezaterdag 14 mei 2022 @ 12:12
Ze hadden wel 1 x een decor wat ik prima vond (2013) en 1 x een decor wat ik lelijk en kil vond (2016), dus in dat opzicht zou het toch een verrassing blijven. :+
Janezaterdag 14 mei 2022 @ 12:25
Ik denk eigenlijk dat het ESF net te laat komt voor een sympathy-overwinning voor Oekraïne. Ze zullen het best goed gaan doen (top 5), maar niet genoeg voor de winst, gok ik.

Wie er wel gaat winnen vind ik moeilijk te voorspellen. Ik heb de aanloop niet zo erg gevolgd dit jaar, dus heb nog redelijk 'verse' oren.

Italië is mijn persoonlijke favoriet. Ik vond Mahmood in 2019 ook al geweldig. Misschien is het niet handig om het Italië nog eens te laten organiseren, maar ik betwijfel of het grote publiek zich daar iets van aantrekt. Aan de andere kant... Italië wint meestal niet met hun beste nummers. B-)

UK? Die gaan met deze inzending eindelijk weer eens flink scoren, dat lijkt me duidelijk, maar zelf krijg ik er tot nu toe geen winnaars-vibe bij. Zou kunnen veranderen als ik vanavond de show kijk.

Van Zweden begrijp ik niet goed waarom hij zo hoog bij de favorieten staat, maar dat zal aan mij liggen. Ik vind haar stem helemaal niet prettig. Zou me verbazen als het wint, maar ook dat zou niet de eerste keer zijn. :P

Spanje dan? Tja, het is totaal niet mijn ding, dus dan is het moeilijk te voorspellen. Het ziet er heel gelikt en professioneel uit, maar ook een beetje als een pauze-act. Ik kan me eigenlijk niet goed voorstellen dat dit een grote publiekslieveling gaat worden.

Kortom, ik weet het niet. Misschien dat door de verdeeldheid toch Oekraïne weer komt bovendrijven... :+
Poepz0rzaterdag 14 mei 2022 @ 13:42
Aan de reactie in het publiek te horen zou het Spanje moeten zijn in ieder geval. Heel die zaal ging uit zijn stekker gisteren _O_
Urquhartzaterdag 14 mei 2022 @ 13:46
quote:
9s.gif Op zaterdag 14 mei 2022 13:42 schreef Poepz0r het volgende:
Aan de reactie in het publiek te horen zou het Spanje moeten zijn in ieder geval. Heel die zaal ging uit zijn stekker gisteren _O_
Laten we het hopen *O*
Fred_Bzaterdag 14 mei 2022 @ 16:13
Kijk- en leesvoer voor de uitslag van vanavond:


https://entertainmentodds(...)/put-it-all-on-hold/

https://eurovisionbetsand(...)dy.html?spref=tw&m=1
GeorgeMzaterdag 14 mei 2022 @ 18:50
Oekraïne.
Fred_Bzaterdag 14 mei 2022 @ 18:57
De (mogelijke) uitslag van vanavond:

1. Oekraïne
2. Zweden
3. UK
4. Italië
5. Spanje
6. Polen
7. Moldavië
8. Servië
9. Nederland
10. Griekenland

11. Noorwegen
12. Estland
13. Portugal
14. Australië
15. Armenië
16. Zwitserland
17. Azerbeidzjan
18. Litouwen
19. Finland
20. Tsjechië

21. Roemenië
22. België
23. Frankrijk
24. IJsland
25. Duitsland
Gerard-Jolingzaterdag 14 mei 2022 @ 19:06
SAM RYDER!!!!

giphy.gif?cid=790b7611845584bb0533513e28bf1003bc49689de23b0920&rid=giphy.gif&ct=g
FlauwKapselzondag 15 mei 2022 @ 14:08
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 mei 2022 00:19 schreef einzeinz het volgende:

[..]
Denk wel top 10.
Je had gelijk
Fred_Bzondag 15 mei 2022 @ 17:41
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 mei 2022 18:57 schreef Fred_B het volgende:
De (mogelijke) uitslag van vanavond:

1. Oekraïne
2. Zweden -2
3. UK +1
4. Italië -2
5. Spanje +2
6. Polen -6
7. Moldavië
8. Servië +3
9. Nederland -2
10. Griekenland +2

11. Noorwegen +1
12. Estland -1
13. Portugal+4
14. Australië-1
15. Armenië -5
16. Zwitserland -1
17. Azerbeidzjan+1
18. Litouwen +4
19. Finland-2
20. Tsjechië -2

21. Roemenië +3
22. België+3
23. Frankrijk -1
24. IJsland +1
25. Duitsland
De afwijkingen van de voorspellingen tegenover de realiteit. Het valt me voor zo’n lastig jaar niet tegen. Van alles wat fout ging was Polen de grootste teleurstelling.

SPOILER: nog wat enthousiasme over hoe geweldig dit wel niet was
Met ongeveer dezelfde voorspelling was ik 2e (van de 128) in de voorspellingswedstrijd op de Tellystats-site, waar ik weleens statistieken en filmpjes van post hier. Wat dat betreft ben ik net Joop Zoetemelk. Die wist ook niets van het ESF.
Spablauw214zondag 15 mei 2022 @ 18:08
quote:
1s.gif Op zondag 15 mei 2022 17:41 schreef Fred_B het volgende:

[..]
De afwijkingen van de voorspellingen tegenover de realiteit. Het valt me voor zo’n lastig jaar niet tegen. Van alles wat fout ging was Polen de grootste teleurstelling.

SPOILER: nog wat enthousiasme over hoe geweldig dit wel niet was
Met ongeveer dezelfde voorspelling was ik 2e (van de 128) in de voorspellingswedstrijd op de Tellystats-site, waar ik weleens statistieken en filmpjes van post hier. Wat dat betreft ben ik net Joop Zoetemelk. Die wist ook niets van het ESF.
Polen had denk ik toch erg veel last van concurrenten die in dezelfde vijver visten. Overload aan mannen met een ballad dit jaar. En je hebt kans dat de diaspora dit jaar deels voor Oekraïne ging.