abonnement Unibet Coolblue
pi_204758638
quote:
0s.gif Op zondag 15 mei 2022 08:43 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]
Ik heb het in het bericht waar je op reageert nergens over "makkelijk".
Maar alleen over het feit dat mensen graag de kosten van gasloos zwaar overdrijven door een complete woningrenovatie weg te zetten als "noodzakelijke kosten om van het gas af te gaan".
Tja, zoals je het hierboven beschrijft is het mogelijk inderdaad. Moet je wel nog steeds een flink bedrag hebben liggen voor de warmtepomp, of dat gaan lenen. In de praktijk willen mensen zowel verduurzamen als kosten verlagen, waardoor je zonnepanelen er bij neemt en/of gaat isoleren. Dan worden de kosten een stuk hoger.
pi_204758678
quote:
0s.gif Op zondag 15 mei 2022 09:52 schreef Niek92 het volgende:

[..]
Tja, zoals je het hierboven beschrijft is het mogelijk inderdaad. Moet je wel nog steeds een flink bedrag hebben liggen voor de warmtepomp, of dat gaan lenen. In de praktijk willen mensen zowel verduurzamen als kosten verlagen, waardoor je zonnepanelen er bij neemt en/of gaat isoleren. Dan worden de kosten een stuk hoger.
Een warmtepomp neem je pas als de woning voldoende geīsoleerd is. Dan is met de huidige gasprijs bijna elke financiering interessant😅
pi_204765976
quote:
1s.gif Op zondag 15 mei 2022 08:33 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]
Zonnepanelen kun je al uit je lijstje schrappen. Die heb je echt niet nodig om van het gad af te gaan. Ze zijn wel handig om een deel van je elektriciteit duurzaam te produceren en je energierekening verder te reduceren.

Vloerverwarming door het hele huis is ook nergens voor nodig.

En dat bedoel ik dus met dat er allerlei niet noodzakelijke kosten telkens maar bij gehaald worden die geen direct verband hebben met het gasloos maken.

Ja, omdat je met een warmtepomp veel elektriciteit gaat verbruiken is de keuze om er dan ook maar zonnepanelen bij te nemen heel logisch. Maar de warmtepomp werkt echt niet beter doordat je zonnepanelen hebt.
Ja, als er vloerverwarming is maakt dat de overstap naar een warmtepomp heel makkelijk. Want met vloerverwarming is je afgiftesysteem per definitie in orde. En dan hoeft de installateur daar dus niet meer aan te rekenen. De praktijk is dat veel woningen al een flinke overcapaciteit aan radiatoren hebben hangen. En die overcapaciteit wordt verder vergroot als je tbv warmtepomp overal in huis isolatieglas laat plaatsen en/of muren/vloer/dak beter gaat isoleren. Daardoor kan in veel gevallen ook met de bestaande radiatoren en een lage aanvoertemperatuur het huis verwarmd worden. Misschien moet er ergens een booster op een radiator geplaatst worden of een radiator vervangen worden door een LTV convector (of simpelweg door een nieuwe radiator met hogere capaciteit). Maar vloerverwarming is niet nodig.

Waar jij 12k voor vloerverwarming betaalt, had je waarschijnlijk prima kunnen volstaan met 1 a 2K voor een LTV convector in de woonkamer en waar nodig een booster.

Dat je omwille van comfort geen koude voeten is fijn en esthetische waarde kiest voor vloerverwarming nu je toch aan het verbouwen bent, is helemaal te begrijpen (hebben wij zelf namelijk ook gedaan). Het is erg fijn om geen koude voeten te hebven en geen radiatoren meer aan de muur te hebben hangen in de woonkamer/keuken.

Kostemplaatje gasloos maken huidige woning in feb 2022:
- aanpassen groepenkast naar 3-fasen ¤1000
- installatie warmtepomp ¤11.000 (ex subsidie)

Kostenplaatje vorige woning in 2017:
- aanpassen groepenkast ¤1.000
- aanschaf Inductiekookplaat ¤500
- warmtepomp ¤ 8.000 (ex subsidie)
- vloerisolatie (zelf gedaan) ¤500
- boosters op radiatoren ¤500

Wat betreft het "voor moeten schieten" en onbetaalbaar zijn: daarvoor zijn er duurzaamheidsleningen en energiebespaarleningen. Kun je het benodigde geld tegen lage rente lenen. Hoef je niets uit eigen zak voor te schieten.
Het idee van zonnepanelen icm een warmtepomp is juist dat je de electra deels zelf kunt opwekken. Koken en auto opladen kun je direct doen, warmtepomp in de meeste gevallen inderdaad niet (in de winter is de opbrengst minimaal). Alhoewel wij ze wel oost/west opstellen (net geen 10k wp) wat gunstiger is voor de wp.

Ik heb als alternatief voor vloerverwarming gekeken naar ltv convectoren van Jaga, die zijn zo'n 1.000 euro per stuk en dan moet iemand ze ook nog installeren (kan/wil ik zelf niet). Is duurder dan vloerverwarming en imo ook minder mooi, maar dat is persoonlijk.
En waarschijnlijk ook dikkere aan/afvoer leidingen 25mm ipv 15mm.

Overigens mis ik in jouw lijstje isoleren, dat betekent dat je het vergeten bent of de woning is al goed geīsoleerd. Dat is prima, maar geldt niet voor de meeste woningen ;).
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')