Wat is dit voor een idiote gedachtegang?quote:Op zaterdag 19 maart 2022 00:51 schreef IkbenGradus het volgende:
Oudere generaties en onze werkgevers zal het worst zijn want die zien hun eigen woning meer waard worden en gunnen jongere generaties kennelijk zo min mogelijk woongenot.
Totaal andere branche (civiel/projectmanagement) maar toch. Voor mij maakte de overstap vrij weinig verschil omdat ik toch al heel veel gedetacheerd zat. De voornaamste reden om voor me zelf te beginnen was dat ik daarmee van het gezeik de secundaire arbeidsvoorwaarden van mijn werkgever af kon komen. De zoveelste teamdag, dan weer een bedrijfsfeest waar je geacht wordt te verschijnen, een totaal niet relevante cursus die HRM voor je bedacht heeft, een log bakbeest van een bedrijfslaptop ipv een handzaam device omdat ik ergens in de systemen als engineer sta. Daar was ik wel een beetje klaar mee en als zzp'er heb je dat zelf in de hand.quote:Op zaterdag 19 maart 2022 00:51 schreef IkbenGradus het volgende:
- Zijn er ZZP'ers die mij kunnen vertellen hoe de overstap voor hun is bevallen. Is het leuk, voor verschillende opdrachtgevers te werken en hoe ervaar je diversiteit van jouw werk? Of ervaar je het als een kunstje?
Welke rompslomp? Ik zou het niet erg vinden om op een zaterdagavond wat facturen te mogen opstellen.quote:Op zaterdag 19 maart 2022 01:38 schreef Irritatie100 het volgende:
Ik ben geen ZZP'er maar mijn vriendin wel. En als ik zie wat voor (administratieve) rompslomp ze er allemaal omheen moet doen wat totaal haar werk niet is, ben ik blij dat ik "gewoon" loonslaaf ben en naast mijn 40 uur werken nergens meer aan hoef te denken. Dat zie ik niet terug in je overzicht van voor- en nadelen.
Dag Irritatie100,quote:Op zaterdag 19 maart 2022 01:38 schreef Irritatie100 het volgende:
Ik ben geen ZZP'er maar mijn vriendin wel. En als ik zie wat voor (administratieve) rompslomp ze er allemaal omheen moet doen wat totaal haar werk niet is, ben ik blij dat ik "gewoon" loonslaaf ben en naast mijn 40 uur werken nergens meer aan hoef te denken. Dat zie ik niet terug in je overzicht van voor- en nadelen.
Maar goed, misschien ben ik niet de juiste persoon om hier iets over te zeggen. Ik ben niet mega-ambitieus en ondanks dat ik niet zo heel veel verdien en ik weet dat ik elders (veel) meer kan krijgen (laat staan wat ik kan ophalen als ZZP'er) is het voor mij genoeg aangezien ik zonder concessies aan mijn uitgaven te doen rond kom en nog kan sparen ook. Dat ik naast m'n baan veel vrije tijd heb om te doen en te laten wat ik wil is mij veel meer waard dan 1000 euro extra per maand verdienen maar lange dagen moeten maken omdat je als je na je werk weer thuis bent nog allerlei randzaken moet regelen. Dus zo te lezen verschil ik in dat opzicht wezenlijk van jou, dus heb je waarschijnlijk niks aan mijn post, maar goed
Nee ik ben mij ervan bewust dat het uurtarief dat nu voor mij wordt gerekend op kantoor, zeker niet is wat ik zou gaan verdienen. Dat ligt nu op 90 euro per uur namelijk, maar daar zitten ook opslagen vanuit ons kantoor in voor de kantoororganisatie (huisvesting, software, cursussen en opleiding etc.). Ik ben zelf twee keer gedetacheerd geweest en weet van destijds nog mijn uurtarief, ook heb ik gezocht naar opdrachten waarvoor ik de ervaring heb om deze te kunnen doen. Op basis daarvan verwacht ik dat 60 euro moet kunnen.quote:Op zaterdag 19 maart 2022 03:18 schreef LangeTabbetje het volgende:
Ik zou me niet blind staren op het uurbedrag wat een bedrijf voor jou factureert, en dan kijken naar wat jij hiervan kijkt. Als jou salaris 30 euro per uur is, factureert het bedrijf een bedrag van zeg maar 75. Mocht jij als zelfstandige daar komen te werken, gaat je uurloon echt geen 75 worden vermoed ik. Zal eerder in de 50 euro per uur komen te liggen.
Ten tweede moet je zaken als loondoorbetaling bij ziekte, doorbetaling bij vakantie ook niet onderschatten. Vaak klinkt ZZP'er wel heel aantrekkelijk maar als je echt alle plussen en minnen bij elkaar gaat optellen, ben je volgens mij als loonslaaf beter uit.
Verder moet je je goed beseffen dat bij het minste of geringste economische tegenwindje, de ZZP'ers er als eerste uit gaan.
Zeggen dat je je werkgebied wil verbreden is enkel een pre, daar hoef je niet geheimzinnig over te doen. Tevens hoef je tegenover werkgevers ook niet moeitlijk te doen dat je meer wilt verdienen. Dat is vrij normaal, het wordt enkel nooit heel expliciet uitgesproken.
Ik vind dat je een zinnige opmerking maakt m.b.t. de leercurve. Ik denk dat je gelijk hebt en dat je er daardoor verstandig aan doet je aan te bieden voor opdrachten waarvoor jij de ervaring en vaardigheden al hebt om die tot een goed einde te brengen. Er wordt nu eenmaal vaak verwacht dat je direct inzetbaar bent, dat snap ik wel. Dat maakt het voor mij op een bepaalde manier wel een nadeel want ik denk dat je je werk dan al gauw als een ''kunstje'' gaat zien wat je consequent herhaald.quote:Op zaterdag 19 maart 2022 09:17 schreef allegoedenickszijnop het volgende:
Als je gaat interimmen op wat voor manier dan ook, moet je ook niet blind staren op verwachte leercurve; veel opdrachtgevers willen iemand die hun probleem al vaker heeft aangepakt en opgelost. Meesten zitten echt niet te wachten op een dure kracht die bij hen komt leren hoe het moet (uitzonderingen daargelaten).
Ik heb een paar kennissen die iets ouder en meer ervaren zijn dan jij, maar die zitten toch continu meer in het zelfde soort opdrachten zitten (tarieven variëren dan tussen 60-80eur/u).
Ik ben vorig jaar na ong. 20 jaar Controller/Finance Manager/projecten in "vaste" posities gestart met een soort hybride vorm tussen ondernemerschap en detachering, Ik weet niet in welke regio je zit maar er zijn meerdere bureaus die dit aanbieden, al is het wel meer bedoeld voor seniors/professionals. Mijn insteek was juist dat ik meer dan voldoende kennis en ervaring had opgebouwd om daadwerkelijk leukere interim opdrachten te kunnen doen en niet te verzanden in financieel medewerkersrollen opvullen. Niet dat daar iets mis aan is, maar niet mijn uitgangspunt om voor te gaan interimmen.
Die bureaus bieden meestal ook wel posities aan voor mediors en als je een goede treft heb je ook voldoende mogelijkheden om extra opleidingen te doen. Er zijn ook extreme bagger bureaus waar je ver weg van moet blijven.
Vergis je met die 5,500eur/mnd ook niet, belastingen, verzekeringen en pensioenregeling gaan echt wel aardig wat kosten en je moet ook een paar maanden reserve opbouwen voor wanneer je op de bank zit zonder opdracht of een klant die niet of laat betaald. Op het moment is de arbeidsmarkt volledig overspannen en zijn mensen niet aan te slepen, maar wie weet hoe het over een half jaar/jaar is, mag het zeggen. Je zit in ieder geval in een vakgebied waar altijd vraag naar is.
Hoe zit je qua reserves op dit moment? Hou er rekening mee dat als je start met ZZP'en het sowieso even duurt voordat je geld binnenkrijgt (maand werken, factureren, betaaltermijn van 30-60 dagen). ALS je direct kunt starten, starten met zoeken naar een opdracht vanuit een vaste rol zal ook niet in je voordeel werken, meeste opdrachtgevers willen dat iemand binnen 2 weken kan beginnen, niet dat ze nog 4 weken of langer moeten wachten, omdat je je baan moet opzeggen en opzegtermijn moet uitzitten.
En w.b. je opmerking over salarisonderhandelingen/ouderen/werkgevers/woongenot....tarief onderhandelingen zijn ook echt zuiver commercieel en het zal een opdrachtgever echt niet boeien wat jouw privé-situatie is. En als je start zul je sowieso wat meer aangewezen zijn op bureaus om opdrachten te krijgen en die zullen je rond die 65-75eur/u wegzetten, maar daar 15-20eur/u op inhouden voor eigen kosten en winst. Je zult echt wat meer opdrachten hebben gedaan, voordat je tarief omhoog gaat.
Plus voordat je een hypotheek kunt krijgen als ZZP'er ben je ook drie jaar verder of zoiets.
Laatste, hoe is je eigen netwerk? Hoeveel verschillende bedrijven ken je waar je evt. opdrachten kunt binnenhalen? Als dat beperkt is, zit je (zoals ik hierboven al zei) dus redelijk gebonden aan tussenpersonen.
Ja dat vraag ik mij ook af wat je er idioot aan vind? Ik zou zeggen er is een mega tekort en toch is men te beroerd om:quote:Op zaterdag 19 maart 2022 03:17 schreef Queller het volgende:
[..]
Wat is dit voor een idiote gedachtegang?
Ja ik denk ook dat ik de collegialiteit zou missen. Ik zie daarom ook een scenario voor mij waarin ik ZZP'er ben, maar op een later moment weer terugkeer naar loondienst als ik een leuke uitdaging heb gevonden met leuke collega's. Het zou zeker niet iets zijn waar ik de rest van mijn carrière aan zou willen besteden.quote:Op zaterdag 19 maart 2022 09:35 schreef Farenji het volgende:
Als je het eerste pluspunt van loondienst erg belangrijk vindt zou ik ook in loondienst blijven. Als zzp'er mis je dat namelijk vaak. Je bent een ingehuurde kracht dus zal minder binding met collega's hebben en ook eerder weer naar een volgende klus gaan.
Verder zou ik het niet voor 60 per uur doen. Dat is echt niet veel. Reken je niet rijk. Bedenk dat er ook tijden komen waar je geen/minder werk hebt en vergis je niet in alle kosten. Dingen als studie, klanten zoeken, administratie etc kosten wel tijd maar leveren niks op, en dan heb je ook nog de kans op ziekte die natuurlijk niet doorbetaald wordt.
Ik ben zelf vorig jaar als zzp'er begonnen, na 20+ jaar in loondienst. Ik doe web development en daarin is zo veel werk dat ik eigenlijk weinig moeite heb om klussen te vinden. Moet zelfs vaak nee zeggen. Nu heb ik wel een vrij uitgebreid netwerk en veel ervaring. Ik reken nu 90 euro per uur en heb op het moment structureel 30+ uur werk per week. Dat is lekker verdienen en het bevalt me op zich goed.
Maar ik denk nog wel eens terug aan mijn tijd in loondienst. Soms mis ik het collegiale wel eens. En als zzp'er kom je vaak wel bij de "lastige gevallen" terecht, bijna nooit in een gespreiden bedje. Of je moet heel snel schakelen, bijv in een startup, jezelf snel inwerken, snel opleveren, weinig ruimte voor fouten. Dat moet je kunnen, ik kan dat inmiddels wel gelukkig. Of je komt bij een bedrijf waar dingen gewoon slecht geregeld zijn. Waar werknemers bijv weg zijn gelopen (met een reden) en ze heel hard en snel handjes nodig hebben, dus huren ze een (duurdere) zzp'er in die mag gaan puinruimen. Goede garantie op werk maar niet altijd even makkelijk of leuk.
Al met al dus voor en nadelen. Ik vind zelf de voordelen (meer geld en vrijheid) wel opwegen tegen de nadelen (minder collegialiteit en minder makkelijk) maar dat moet iedereen voor zichzelf uitvinden en is ook voor iedereen anders.
Mijn advies aan jou zou zijn om nog even wat in loondienst door te werken, ervaring opdoen bij meer werkgevers, en dan misschien later de stap naar zzp te zetten. Met een hoger uurtarief dat je dan ook kan verantwoorden. Want ik denk dat je je wat te snel rijk rekent.
Er zal een reden zijn dat je amper tot nooit iemand hoort die van ZZP inhuur naast vaste dienst is gegaan. Dat is leuk voor mensen in de detachering, maar dat zijn geen ZZP’ers natuurlijk.quote:Op zaterdag 19 maart 2022 10:27 schreef IkbenGradus het volgende:
[..]
Ja ik denk ook dat ik de collegialiteit zou missen. Ik zie daarom ook een scenario voor mij waarin ik ZZP'er ben, maar op een later moment weer terugkeer naar loondienst als ik een leuke uitdaging heb gevonden met leuke collega's. Het zou zeker niet iets zijn waar ik de rest van mijn carrière aan zou willen besteden.
Maar uiteindelijk is dat interimmen. Voor starters is detachering een manier om snel wat meer ervaring op te doen vs iemand die in vaste dienst zit. Maar vanaf een bepaald punt wordt het je ding herhalen. Als je een brede kennis/ervaring hebt heb je mazzel dat je verschillende soort opdrachten kunt uitvoeren, maar als dat niet het geval is blijf je continu het zelfde doen. Kan een keuze zijn, maar wil je dat tot je pensioen? Het is wat overtrokken, maar wel iets waar je rekening mee moet houden.quote:Op zaterdag 19 maart 2022 10:12 schreef IkbenGradus het volgende:
[..]
Ik vind dat je een zinnige opmerking maakt m.b.t. de leercurve. Ik denk dat je gelijk hebt en dat je er daardoor verstandig aan doet je aan te bieden voor opdrachten waarvoor jij de ervaring en vaardigheden al hebt om die tot een goed einde te brengen. Er wordt nu eenmaal vaak verwacht dat je direct inzetbaar bent, dat snap ik wel. Dat maakt het voor mij op een bepaalde manier wel een nadeel want ik denk dat je je werk dan al gauw als een ''kunstje'' gaat zien wat je consequent herhaald.
Vergeet je bedrijfsaansprakelijkheid niet en evt. leaseauto.quote:V.w.b. de ¤ 5.500 klopt het ook wat je zegt. Ik heb er in mijn berekeningen ook rekening mee gehouden dat ik 833 euro per maand inleg voor pensioen en 100 euro per maand voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Voor het gemak rekenen we dan door en houd ik 4.500 euro over. Wetende dat 2.800 euro netto voldoende is voor mij om privé alles in de lucht te houden (dus ook sparen in prive). Kan ik dan 1.700 euro per maand reserveren voor slechtere tijden, en als die niet komen kan ik daar altijd nog wat van opmaken.
Dat dus, maar er spreekt nogal wat frustratie uit je opmerking, maar het geld voor iedereen.quote:Ik zou in onderhandelingen ook nooit mijn privé situatie betrekken, maar het is wel iets waar ik mee te maken heb, dus onder de motorkap speelt het wel mee. Maar dat is voor ieder ander ook zo denk ik.
En je moet dan ook nog inleggen voor pensioen en arbeidsongeschiktheid. Denk dat je met dit soort bedragen de facto beter af bent als loonslaaf.quote:Op zaterdag 19 maart 2022 11:04 schreef GereDathan het volgende:
1800 uur per jaar declarabel![]()
Als je de 1400 haalt doe je het al aardig.
1400x60=84k. Laten we zeggen dat de helft daarvan opgaat aan belasting en andere kosten. Houd je 42k per jaar over. Dat is 3500 netto per maand.
Dat is meer dan in loondienst voor de meesten. Maar dit is wel een ideale situatie en ik vermoed dat ik de kosten behoorlijk laag inschat. Als er maar iets tegenzit zal dit bedrag stevig kelderen.
En dan zullen we het maar niet hebben over de stress die het mee kan brengen, jij liever dan ik voor dat geld.
Ik heb gerekend met 45 werkweken van 40 uur, dat is 1.800 uur. Hoe kom jij aan de 1.400 uur?quote:Op zaterdag 19 maart 2022 11:04 schreef GereDathan het volgende:
1800 uur per jaar declarabel![]()
Als je de 1400 haalt doe je het al aardig.
1400x60=84k. Laten we zeggen dat de helft daarvan opgaat aan belasting en andere kosten. Houd je 42k per jaar over. Dat is 3500 netto per maand.
Dat is meer dan in loondienst voor de meesten. Maar dit is wel een ideale situatie en ik vermoed dat ik de kosten behoorlijk laag inschat. Als er maar iets tegenzit zal dit bedrag stevig kelderen.
En dan zullen we het maar niet hebben over de stress die het mee kan brengen, jij liever dan ik voor dat geld.
Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is een goede inderdaad. Een leaseauto heb ik nu ook niet, ik heb een privé-auto van 2 jaar oud dus die kan nog wel even mee, desalniettemin wordt alles wat daarmee te maken heeft (ook sparen voor nieuw) al vanuit privé geregeld nu.quote:Op zaterdag 19 maart 2022 11:21 schreef allegoedenickszijnop het volgende:
[..]
Maar uiteindelijk is dat interimmen. Voor starters is detachering een manier om snel wat meer ervaring op te doen vs iemand die in vaste dienst zit. Maar vanaf een bepaald punt wordt het je ding herhalen. Als je een brede kennis/ervaring hebt heb je mazzel dat je verschillende soort opdrachten kunt uitvoeren, maar als dat niet het geval is blijf je continu het zelfde doen. Kan een keuze zijn, maar wil je dat tot je pensioen? Het is wat overtrokken, maar wel iets waar je rekening mee moet houden.
[..]
Vergeet je bedrijfsaansprakelijkheid niet en evt. leaseauto.
[..]
Dat dus, maar er spreekt nogal wat frustratie uit je opmerking, maar het geld voor iedereen.
Hou er ook rekening mee dat als je in een bagger opdracht zit, je ook niet zomaar het bijltje erbij neer kan gooien. Je zit gewoon met je contractuele verplichtingen tot einde opdracht. En aangezien ZZP toch een wat meer zakelijke overeenkomst is dan in dienst, zijn de verhouding toch echt anders.
Je zit blijkbaar bij een wat kleiner kantoor, al eens over nagedacht om de stap naar het bedrijfsleven te maken?
Die stap lijkt me voor jou wat logischer dan gaan ZZP'en plus op het moment kun je waarschijnlijk ook een aardige stap maken w.b. salaris.
Het is nogal onrealistisch om ervan uit te gaan dat je echt de volle 40 uur declarabel bent, 45 weken lang.quote:Op zaterdag 19 maart 2022 11:32 schreef IkbenGradus het volgende:
[..]
Ik heb gerekend met 45 werkweken van 40 uur, dat is 1.800 uur. Hoe kom jij aan de 1.400 uur?
Overigens vind ik het jammer dat je in plaats van dat aan mij uit te leggen, meer tijd steekt in het belachelijk maken van mijn berekening. Daar schiet ik natuurlijk niet zoveel mee op . Dat je mij maar een kneus vindt, prima
Maar komt dan doordat je door privé-afspraken, vakanties en eventueel cursussen en opleiding meerekent. Of bedoel je dat in de praktijk vaak in onderhandeling wordt getreden omdat opdrachtgevers vaak betwisten of je de gewerkte uren ook écht productief bent? Dat laatste herken ik namelijk niet van de momenten dat ik gedetacheerd ben geweest, maar als dat zo is, hoor ik het graag.quote:Op zaterdag 19 maart 2022 11:45 schreef Farenji het volgende:
[..]
Het is nogal onrealistisch om ervan uit te gaan dat je echt de volle 40 uur declarabel bent, 45 weken lang.
Nee, je hebt gewoon niet altijd 40 uur werk. Soms zit er tijd tussen opdrachten, of is het een opdracht met fixed price die toch langer dan gedacht duurt, of word je voor minder dan 40 uur p/w ingehuurd, of gaat een opdracht niet door, of soms ben je gewoon ziek, om maar wat te noemen.quote:Op zaterdag 19 maart 2022 11:53 schreef IkbenGradus het volgende:
[..]
Maar komt dan doordat je door privé-afspraken, vakanties en eventueel cursussen en opleiding meerekent. Of bedoel je dat in de praktijk vaak in onderhandeling wordt getreden omdat opdrachtgevers vaak betwisten of je de gewerkte uren ook écht productief bent? Dat laatste herken ik namelijk niet van de momenten dat ik gedetacheerd ben geweest, maar als dat zo is, hoor ik het graag.
Want dat is het enige wat ander licht op de zaak kan werpen denk ik.
De verhouding is anders, vanuit een opdrachtgever zul je geacht worden het issue/probleem/opdracht in de tijd op te lossen. Dan is het niet zozeer "uitzitten", maar je zorgt maar dat je het oplost. Of dat nu haalbaar is of niet.quote:Op zaterdag 19 maart 2022 11:37 schreef IkbenGradus het volgende:
[..]
Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is een goede inderdaad. Een leaseauto heb ik nu ook niet, ik heb een privé-auto van 2 jaar oud dus die kan nog wel even mee, desalniettemin wordt alles wat daarmee te maken heeft (ook sparen voor nieuw) al vanuit privé geregeld nu.
En verder: tja, ik ben mij ervan bewust dat ik een ontzettende klote-opdracht kan vinden waarbij je het eigenlijk niet goed kunt doen. Dat is een kwestie van uitzitten. Maar als ik nu een andere baan zoek, kan ik ook bij een werkgever terecht komen waar het anders blijkt te zijn dan het mij is voorgespiegeld. Als ZZP'er moet je daarmee om kunnen gaan en het contract uitdienen, dat snap ik.
1,400u is ook wel weer erg weinig. Dan heb je het effectief over 35 weken werk per jaar.quote:Op zaterdag 19 maart 2022 11:55 schreef Farenji het volgende:
[..]
Nee, je hebt gewoon niet altijd 40 uur werk. Soms zit er tijd tussen opdrachten, of is het een opdracht met fixed price die toch langer dan gedacht duurt, of word je voor minder dan 40 uur p/w ingehuurd, of gaat een opdracht niet door, of soms ben je gewoon ziek, om maar wat te noemen.
Mja mogelijk is dat nu wel anders, iig in de software ontwikkeling gaan ze mede in zee met ZZP'ers omdat er gewoon niet aan afdoende personeel te komen is.quote:Op zaterdag 19 maart 2022 11:07 schreef GereDathan het volgende:
[..]
Er zal een reden zijn dat je amper tot nooit iemand hoort die van ZZP inhuur naast vaste dienst is gegaan. Dat is leuk voor mensen in de detachering, maar dat zijn geen ZZP’ers natuurlijk.
1 van de redenen om een ZZP’er in te huren is dat je ook weer snel afscheid kan nemen en ze niet op je loonkosten blijven drukken als bedrijf. Het is snelle expertise die je inhuurt, maar ook net zo snel weer loost.
Nog los van de stap terug in salaris en (zogenaamde) vrijheid die je moet opofferen.
Loondoorbetaling bij vakantie en ziekte ?quote:Op zaterdag 19 maart 2022 10:12 schreef IkbenGradus het volgende:
[..]
Ik vind dat je een zinnige opmerking maakt m.b.t. de leercurve. Ik denk dat je gelijk hebt en dat je er daardoor verstandig aan doet je aan te bieden voor opdrachten waarvoor jij de ervaring en vaardigheden al hebt om die tot een goed einde te brengen. Er wordt nu eenmaal vaak verwacht dat je direct inzetbaar bent, dat snap ik wel. Dat maakt het voor mij op een bepaalde manier wel een nadeel want ik denk dat je je werk dan al gauw als een ''kunstje'' gaat zien wat je consequent herhaald.
V.w.b. de ¤ 5.500 klopt het ook wat je zegt. Ik heb er in mijn berekeningen ook rekening mee gehouden dat ik 833 euro per maand inleg voor pensioen en 100 euro per maand voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Voor het gemak rekenen we dan door en houd ik 4.500 euro over. Wetende dat 2.800 euro netto voldoende is voor mij om privé alles in de lucht te houden (dus ook sparen in prive). Kan ik dan 1.700 euro per maand reserveren voor slechtere tijden, en als die niet komen kan ik daar altijd nog wat van opmaken.
Ik zou in onderhandelingen ook nooit mijn privé situatie betrekken, maar het is wel iets waar ik mee te maken heb, dus onder de motorkap speelt het wel mee. Maar dat is voor ieder ander ook zo denk ik.
Wat kun je verzekeren voor ¤100 per maand dan? Kun je daar van rondkomen als je arbeidsongeschikt raakt? Eerste twee jaar van arbeidsongeschiktheid geen dekking? Hoe lang keert zoiets uit?quote:Op zaterdag 19 maart 2022 10:12 schreef IkbenGradus het volgende:
en 100 euro per maand voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering.
Als je gedetacheerd ben geweest, werk jezelf waarschijnlijk wel 40 uur declarabele, maar vergeet niet dat er ook een organisatie achter zit die opdrachten voor je regelt, de administratie doet, etc. Dat moet je als ZZPer zelf doen. Denk niet dat opdrachtgevers het waarderen als jij voor het eerste uurtje kennismakingsgesprek een factuur gaat sturen.quote:Op zaterdag 19 maart 2022 11:53 schreef IkbenGradus het volgende:
[..]
Maar komt dan doordat je door privé-afspraken, vakanties en eventueel cursussen en opleiding meerekent. Of bedoel je dat in de praktijk vaak in onderhandeling wordt getreden omdat opdrachtgevers vaak betwisten of je de gewerkte uren ook écht productief bent? Dat laatste herken ik namelijk niet van de momenten dat ik gedetacheerd ben geweest, maar als dat zo is, hoor ik het graag.
Want dat is het enige wat ander licht op de zaak kan werpen denk ik.
Bedrijfsaansprakelijkheid kost geen drol (paar tientjes per jaar) maar die is bedoeld voor als je koffie over het tapijt van je opdrachtgever knoeit en dat soort zaken. Beroepsaansprakelijkheid dekt beroepsfouten, fouten in berekeningen, onjuiste adviezen, dat soort dingen.quote:Op zaterdag 19 maart 2022 11:37 schreef IkbenGradus het volgende:
[..]
Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is een goede inderdaad. Een leaseauto heb ik nu ook niet, ik heb een privé-auto van 2 jaar oud dus die kan nog wel even mee, desalniettemin wordt alles wat daarmee te maken heeft (ook sparen voor nieuw) al vanuit privé geregeld nu.
Voor iets als wat hij heeft een 100 euro per maand voor ZZP-Nederland toch?quote:Op zaterdag 19 maart 2022 16:38 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Bedrijfsaansprakelijkheid kost geen drol (paar tientjes per jaar) maar die is bedoeld voor als je koffie over het tapijt van je opdrachtgever knoeit en dat soort zaken. Beroepsaansprakelijkheid dekt beroepsfouten, fouten in berekeningen, onjuiste adviezen, dat soort dingen.
Als je beroepsaansprakelijkheid nodig hebt: Succes met afsluiten en ga er maar van uit dat je als zzp'er zonder kwaliteitssysteem daarvoor flink in de buidel mag tasten.
Ik heb de overstap gemaakt van zzp, naar loondienst, naar zzp en nu weer loondienst. Vrijheid heb je in beide gevallen. Gebrek aan vrijheid ook. Zelf merk ik dat ik een lichte voorkeur heb voor loondienst. Ik verdien prima in loondienst en vaak lukt het me om vrijheid te behouden. En dat zonder de stress van acquisitie en administratie.quote:Op zaterdag 19 maart 2022 11:07 schreef GereDathan het volgende:
[..]
Er zal een reden zijn dat je amper tot nooit iemand hoort die van ZZP inhuur naast vaste dienst is gegaan. Dat is leuk voor mensen in de detachering, maar dat zijn geen ZZP’ers natuurlijk.
1 van de redenen om een ZZP’er in te huren is dat je ook weer snel afscheid kan nemen en ze niet op je loonkosten blijven drukken als bedrijf. Het is snelle expertise die je inhuurt, maar ook net zo snel weer loost.
Nog los van de stap terug in salaris en (zogenaamde) vrijheid die je moet opofferen.
Ik was misschien iets voorbarig met mijn 'flink'. Het bedrag hangt heel erg sterk af van je exacte kvk-omschrijving en de voorwaarden die je hanteert. Als je aantoonbare rekenfouten kunt maken zonder sterk beperkte aansprakelijkheid (RVOI/DNR), is het veel duurder dan wanneer je bijvoorbeeld bestuursadviseur bent (waar je ook flinke fouten kunt maken maar die vaak niet erg aantoonbaar zijn).quote:Op zaterdag 19 maart 2022 16:56 schreef investeerdertje het volgende:
[..]
Voor iets als wat hij heeft een 100 euro per maand voor ZZP-Nederland toch?
Je moet ook niet consultant/adviesbureau of zoiets invullen bij de KvK-inschrijving. Dan gaat de teller heel hard lopen. Maar TS zal waarschijnlijk een administratie moeten voeren en wat rapportages. Daar hoef je geen heel dure beroepsaansprakelijkheid voor te hebben,quote:Op zaterdag 19 maart 2022 17:49 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Ik was misschien iets voorbarig met mijn 'flink'. Het bedrag hangt heel erg sterk af van je exacte kvk-omschrijving en de voorwaarden die je hanteert. Als je aantoonbare rekenfouten kunt maken zonder sterk beperkte aansprakelijkheid (RVOI/DNR), is het veel duurder dan wanneer je bijvoorbeeld bestuursadviseur bent (waar je ook flinke fouten kunt maken maar die vaak niet erg aantoonbaar zijn).
Als ik iets van 'boekhoudkantoor' invul, dan lijkt het inderdaad heel erg mee te vallen.
(Ik kreeg ooit een verzekering aangeboden van 1.200 euro/maand... Van de opdracht waarvoor ik hem voor de aanbesteding nodig had, heb ik maar afgezien.)
het is niet alleen facturen, je zal een complete administratie bij moeten houden.quote:Op zaterdag 19 maart 2022 09:13 schreef Hyaenidae het volgende:
[..]
Welke rompslomp? Ik zou het niet erg vinden om op een zaterdagavond wat facturen te mogen opstellen.
Je doet net of dit het verschil maakt tussen 1 en 10u per week? Zo bijzonder is de administratielast van een ZZPer niet.quote:Op zondag 20 maart 2022 08:14 schreef mschol het volgende:
[..]
het is niet alleen facturen, je zal een complete administratie bij moeten houden.
Wat smizy al zegt, het is niet alsof dat enorm uitgebreid is. Een paar facturen/maand, loon en belasting, BTW-afdracht en wat overig klein geneuzel. Hij is AA dus mag hopen dat hij dat met 2 vingers in de neus in een uurtje op zaterdagmiddag doet.quote:Op zondag 20 maart 2022 08:14 schreef mschol het volgende:
[..]
het is niet alleen facturen, je zal een complete administratie bij moeten houden.
Idd, snap die mensen niet die dan zeggen dat je er amper meer aan overhoudt onder de streep dan in loondienst.quote:Op zaterdag 19 maart 2022 16:55 schreef stinkie het volgende:
Met 70/u zit je op ongeveer 11k per maand fulltime.
Daar houd je 7.5 - 8 netto aan over als je de regelingen een beetje gebruikt.
Was dat niet de groep die in 2020 zo liep te jammeren dat ze geen geld meer hadden na 3 dagen lockdown?quote:Op zaterdag 19 maart 2022 12:53 schreef FlippingCoin het volgende:
[..]
Mja mogelijk is dat nu wel anders, iig in de software ontwikkeling gaan ze mede in zee met ZZP'ers omdat er gewoon niet aan afdoende personeel te komen is.
Een van de bekende valkuilen van ZZP’er zijn: “een uurtje op zaterdag”. Voor je het weet werk je 7 dagen per week.quote:Op zondag 20 maart 2022 08:59 schreef allegoedenickszijnop het volgende:
[..]
Wat smizy al zegt, het is niet alsof dat enorm uitgebreid is. Een paar facturen/maand, loon en belasting, BTW-afdracht en wat overig klein geneuzel. Hij is AA dus mag hopen dat hij dat met 2 vingers in de neus in een uurtje op zaterdagmiddag doet.
Geen idee wat je werk is, maar je weet hopelijk dat je met 1 opdrachtgever bijzonder goed moet oppassen dat je werk niet als een functie met gezagsverhouding wordt aangemerkt?quote:Op zondag 20 maart 2022 07:59 schreef smizy het volgende:
Er wordt nogal wat getrold en genoeg berekeningen die half kloppen.
Zelf werk ik 36u per week voor een opdrachtgever a 92 per uur. 1e jaar door vele overuren meer dan 2100u declarabel geweest. Zelf gun ik mijzelf 5 weken vrij en calculeer ik 2 weken ziek in. Dit kan slechter uitpakken maar ik laat AOV bewust na 1 maand uitkeren. Die verzekering is dus duur. Verder heb je een beroeps en bedrijfsaansprakelijkheid nodig a x euro per maand. Belasting valt mij mee door alle voordelen die je noemde.maar je gaat ook bijdrage ZVW betalen. Iets van 3500 per jaar (percentage maar in jouw berekening de max).
Niet 40u declarabel kunnen zijn slaat nergens op. Je neemt een opdracht aan voor x uur in de week. Die uren verwachten ze gewoon dat je werkt. Ik zou alleen zoals eerder gezegd nooit voor 60 gaan werken. Je hebt uiteindelijk ook voor een pensioen te zorgen en draagt veel meer risico. Start daarnaast ook niet (vind ik) als je nu niet een half jaar zonder loon kunt.
De regel wordt altijd bevestigd door de uitzonderingen, voor de meesten zal dit niet zomaar opgaan. Beide opties brengen voor en nadelen mee, maar het is lastig om de voordelen weer omgezet te zien worden in nadelen.quote:Op zaterdag 19 maart 2022 17:12 schreef Tinkepink het volgende:
[..]
Ik heb de overstap gemaakt van zzp, naar loondienst, naar zzp en nu weer loondienst. Vrijheid heb je in beide gevallen. Gebrek aan vrijheid ook. Zelf merk ik dat ik een lichte voorkeur heb voor loondienst. Ik verdien prima in loondienst en vaak lukt het me om vrijheid te behouden. En dat zonder de stress van acquisitie en administratie.
Google. Bijvoorbeeld: https://uurtarief.tips/nl(...)erkbare-werkuren-zzpquote:Op zaterdag 19 maart 2022 11:32 schreef IkbenGradus het volgende:
[..]
Ik heb gerekend met 45 werkweken van 40 uur, dat is 1.800 uur. Hoe kom jij aan de 1.400 uur?
Ik vind je geen kneus, ik vind wel dat je alles heel rooskleurig voorstelt en amper inhoudelijk onderzocht hebt wat het allemaal inhoudt.quote:Overigens vind ik het jammer dat je in plaats van dat aan mij uit te leggen, meer tijd steekt in het belachelijk maken van mijn berekening. Daar schiet ik natuurlijk niet zoveel mee op . Dat je mij maar een kneus vindt, prima
Wat?quote:Op zondag 20 maart 2022 09:13 schreef GereDathan het volgende:
[..]
Was dat niet de groep die in 2020 zo liep te jammeren dat ze geen geld meer hadden na 3 dagen lockdown?
Je zet het veel te dik aan. Ik zeg niet dat deze TS moet gaan ZZP'en, want dat gok ik niet. Maar mensen doen er hier veel te moeilijk en ingewikkeld over.quote:Op zondag 20 maart 2022 09:17 schreef GereDathan het volgende:
[..]
Een van de bekende valkuilen van ZZP’er zijn: “een uurtje op zaterdag”. Voor je het weet werk je 7 dagen per week.
Een goede ZZP’er zorgt ervoor dat hij alle bijkomende taken uitvoert binnen normale tijden uitvoert zodat er ook voldoende tijd blijft voor ontspanning. Dat betekent dat je niet alle uren declarabel kan zijn, maar dat is part of the job.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |