abonnement Unibet Coolblue
  dinsdag 12 oktober 2021 @ 16:03:43 #26
35098 Metalfreak
Maar bijt niet
pi_201730678
quote:
14s.gif Op dinsdag 12 oktober 2021 14:29 schreef UIO_AMS het volgende:
[..]
Ik ook hoor, maar ik wil wel eens een amateuristische poging wagen. Maar is Kroatië wel jouw favoriete bestemming? Was maar een gok van mij hè.
Nee hoor, ik denk dat één van mijn favoriete vakantiebestemmingen toch wel Indonesië is, maar wat ik ook probeer, ik krijg nooit de echte Indonesische smaak in mijn gerechten, dus probeer ik het ook maar niet meer :+
Don't let my username fool you...
  dinsdag 12 oktober 2021 @ 16:08:13 #27
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_201730732
quote:
9s.gif Op dinsdag 12 oktober 2021 16:00 schreef UIO_AMS het volgende:

En wat is jouw favoriete bestemming en welk gerecht van daar ga je ons laten zien? :)
Uitstekende vraag, ga ik eens over nadenken. Mijn favoriete culinaire bestemming neem ik aan?
  Moderator dinsdag 12 oktober 2021 @ 16:10:57 #28
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_201730767
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 oktober 2021 16:08 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Uitstekende vraag, ga ik eens over nadenken. Mijn favoriete culinaire bestemming neem ik aan?
Mag ook. Is een iets ruimere interpretatie dan een gerecht uit je favoriete bestemming.
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
  woensdag 13 oktober 2021 @ 09:30:34 #29
11091 SEMTEX
Mevr. Hoe-die-nie
pi_201738163
quote:
14s.gif Op maandag 11 oktober 2021 17:02 schreef UIO_AMS het volgende:
Als TRV mod ken je natuurlijk ook wel de favoriete bestemmingen van diverse FOK!kers, dus een onschuldig oproepje kan geen kwaad. Al kan ik er ook faliekant naast zitten met de favoriete bestemmingen. :P

@:flipsen : Welk Braziliaans gerecht mogen we van jou verwachten in dit topic? B-).
Vooruit, hoe je een perfecte Argentijnse steak maakt mag natuurlijk ook.
@:HenkPietKlaasWim : Appeltaart uit Madagascar?
@:SEMTEX : Durf je iets aan uit de Azoren
@:AlwaysHappy : Laat je zien dat Hawaii meer is dan een rare pizza?
@:MaJo : Verras je ons met iets anders dan een Amerikaanse hamburger?
@:bloodymary1 : Hoe maak je de perfecte Bolognaise die eigenlijk gewoon ragu heet?
@:Sjeen : Geef je Figlmüller het nakijken met jouw Wiener Schnitzel?
@:liesje1979 : Wat kun je ons leren van de Albanische keuken?
@:Blues & @:golfer : Italië? Hebben ze daar lekker eten?
@:Gaoxing : Thaise curry of Dubaise meuk?
@:laziness : Hoe maak jij jouw poutine? Met maple syrup?
@:Fogel : Noorse zalm zeker? Of toch een interessante Japanse okonomiyaki?
@:Dven : Hebben ze daar in Bulgarije nog meer dan heerlijke guvech?
@:Budapestenaar : Wordt het iets anders zijn dan goulash?
@:Greys : Waar gooi je die Madeira allemaal doorheen?
@:LangeTabbetje & @:lenny_leonard : Van de Filipijnse keuken weet ik niets.
@:Metalfreak : Kroatië toch? Ken alleen cevapcici. Is er meer?
@:ultra_ivo : Welk gerecht uit het voormalige Joegoslavië sleept jou door de fietskilometers?
@:bianconeri : Nederland is ook een vakantieland hoor. Stamppot?

Mijn favoriete bestemming is natuurlijk Indonesië. Waarom zou je anders daar naar toe gaan op je huwelijksreis. Dus ik maak komend weekend een rijsttafel.
Nee, ik kan niet zo goed koken :D
In school we learn that mistakes are bad, and we are punished for making them. Yet, if you look at the way humans are designed to learn, we learn by making mistakes.If we never fell down, we would never walk. Robert Kiyosaki
  Moderator donderdag 14 oktober 2021 @ 10:25:02 #30
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_201749627
quote:
2s.gif Op woensdag 13 oktober 2021 09:30 schreef SEMTEX het volgende:
Nee, ik kan niet zo goed koken :D
Jammer. Een droom valt in duigen.

[ Bericht 2% gewijzigd door UIO_AMS op 14-10-2021 10:36:58 ]
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
  Moderator donderdag 14 oktober 2021 @ 10:34:00 #31
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_201749726
Volgende week dinsdag komen vrienden bij ons eten. Dan maak ik een Indonesische rijsttafel. Gisteren al even een testrun gedaan door rendang (a la Allerhande) te maken. Erg goed geslaagd, maar gezien de bereidingswijze zou het volgens de kenners natuurlijk geen rendang mogen heten. Daarnaast sambal goreng buncis (pittige kousenband) gemaakt volgens het recept uit de Bijbel van de Indonesische Keuken. Ook geslaagd. Al zeg ik het zelf natuurlijk.
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
  Moderator maandag 18 oktober 2021 @ 10:10:43 #32
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_201804022
Vandaag even een boodschappenlijstje maken en naar de winkel gaan. Gelukkig zit er een Aziatische supermarkt om de hoek. Voor de Indonesische rijsttafel ga ik het volgende maken:

Rendang (Sumatraans runderstoofvlees á la Allerhande)
Orak Arik (Roergebakken spitskool, wortels en eieren á la www.indischegerechten.com)
Sambal Goreng Tempe Kering (pittige tempeh)
Telor Pindang (Javaanse gemarmerde eieren)
Sambal Goreng Buncis (Javaanse pittige boontjes)
Ayam Suwir Santen (Javaanse kip in kruidige kokosmelk)

Laatste 4 gerechten maak ik volgens hun recepten in de Bijbel van de Indonesische Keuken:
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
  Moderator donderdag 21 oktober 2021 @ 16:29:56 #33
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_201847475
Afgelopen dinsdag was het dus zover: Gerechten uit mijn favoriete vakantieland.

Zoals inmiddels bekend is Indonesië mijn favoriete bestemming. We gingen er zelfs heen op onze huwelijksreis eind 2018, nadat we in 2014 al een keertje daar geweest waren. In 2014 bezochten we Bali, Java en de Gili-eilanden, tijdens onze huwelijksreis begonnen we op Bali en reisden we al snel door naar Flores voor een bezoek aan de Komodo-eilanden.

Waarom is Indonesië mijn favoriete bestemming? Het land heeft alles: cultuur, schitterende natuur, fantastisch weer, geweldig water om te snorkelen, vriendelijke mensen en niet te vergeten: heerlijk eten. Slecht eten in Indonesië is een kunst op zich. Een echt favoriet gerecht heb ik niet. Alles is lekker. Daar hadden de koloniale Nederlanders ook al last van, en zo is ooit de Indonesische rijsttafel ontstaan. Vraag aan een Indonees waar je de beste rijsttafel kan halen, en ze verwijzen je naar Balanda. w/ .

Al was deze destijds ook niet mis:

190221_61302_1.57.jpg

Maar goed, die kon je dus bestellen in de toeristenoorden aan de zuidkust van Bali en wordt dus vooral niet door lokalen besteld. Wat misschien nog het meest voor de lokalen in de buurt komt, is nasi campur. Een soort mini-rijsttafel. Die bestelde ik dan ook vaak. Paar soorten groenten, vlees en/of vis en/of kip en een eitje. Dat kan ik natuurlijk ook zelf maken voor dit topic. En zo geschiede!

Een keuze qua onderdelen voor de rijsttafel hadden jullie in mijn vorige post al kunnen zien, maar ik zal ze nog eens herhalen:
• Rendang (Sumatraans runderstoofvlees á la Allerhande, waarbij ik de limoen heb vervangen door wat citroensap en gekneusde kaffirlimoenblaadjes en de gember door laos)
• Orak Arik (Roergebakken spitskool, wortels en eieren zoals te vinden op de website van indische gerechten, maar dan heb ik de groenten vervangen door een zak nasi-groenten van de AH omdat ik geen spitskool kon vinden :') en natuurlijk heb ik de kruiden meegefruit met de uien.)
• Sambal Goreng Tempe Kering (pittige tempeh)
• Telor Pindang (Javaanse gemarmerde eieren)
• Sambal Goreng Buncis (Javaanse pittige boontjes)
• Ayam Suwir Santen (Javaanse kip in kruidige kokosmelk)
• En uiteraard dit alles met witte rijst.

Om niet alles op het laatste moment aan te laten komen, heb ik maandagavond al de pittige tempeh gemaakt.

Het recept en de bereidingswijze zijn als volgt:

210929_61302_16329280155127230327871703703865.jpg

En op een plank ziet dat er zo uit qua ingrediënten:

211021_61302_IMG20211018213902.jpg.

Al het snijafval moet je natuurlijk niet weggooien! Dat doe je in een pannetje met water, een scheut ketjap manis en een paar theezakjes en dat breng je aan de kook. Daar doe je wat eieren in en na een minuut of 10 zet je dat uit om lekker af te koelen. Met de bolle kant van een lepel tik je de eierschalen stuk (niet pellen!) en vervolgens laat je de eieren in het kookvocht met al het snijafval een nachtje in de koelkast marineren. Bij de rijsttafel kun je dan gemarmerde eieren (na het pellen zie je dat de marmerstrepen de barsten in de eierschalen volgen) reserveren. Leuk detail. Maar terug naar de tempeh:

211021_61302_IMG20211018222330.jpg

Links staan de eieren al op, rechts uitje, knoflook, lombok even fruiten nadat de tempeh al in reepjes is gesneden en goudbruin is gebakken in de olie. Natte ingrediënten toevoegen en dan de tempeh er doorheen husselen:

211021_61302_IMG20211018223335.jpg

Eitjes en tempeh gedaan, volgende morgen beginnen met de rendang. Die moet toch zeven uur de oven in, dus dat scheelt ook weer 's avonds.

De ingrediënten en bereidingswijze van de rendang kunnen jullie nalezen op eerder aangehaalde site van Allerhande. Op de plank ziet dat er zo uit:

211021_61302_IMG20211019095618.jpg

Zo in de braadpan:
211021_61302_IMG20211019103016.jpg

En zo zeven uur in de oven op 100 graden Celsius (pan had ik later nog nodig en deze kekke aardewerken ovenschaal uit de Elzas - ook een mooie vakantiebestemming - is hiervoor perfect):
211021_61302_IMG20211019103346.jpg

Ik weet, volgens de harde kern van Indonesische (hobby)kok puristen mag dit natuurlijk nooit een rendang heten. Hooguit een beefcurry die wat Indonesisch aan doet, maar mèn, wat is dit lekker! Wij vinden het in elk geval lekkerder dan de rendang uit de Bijbel van de Indonesische Keuken.

Uurtje voordat we gaan eten dan maar eens beginnen aan de kipstoof. Misschien wel het lekkerste gerecht op tafel! Volgens mijn vrouw dan. Ik kies toch voor de rendang.

Bereidingswijze en ingrediënten:

211021_61302_IMG20211021155754.jpg

En zo op de plank:

211021_61302_IMG20211019163317.jpg

Ik ben wel vergeten een foto van dit alles in de pan te maken, maar dat komt zo goed met alles op tafel. :P.

Even de pandanrijst opzetten en dan door met de groenten. Eerst maar de sambal goreng buncis gemaakt met kousenband volgens het recept uit de bijbel:

211021_61302_IMG20211021155729.jpg

Wat er zo uit ziet op de snijplank:

211021_61302_IMG20211019172333.jpg

Wederom geen foto van alles in de pan.

En tot slot de orak arik volgens het recept van bovengenoemde site, maar dan met een zak nasi groenten van de AH wegens het ontbreken van spitskool bij mijn kleine AH'tje. Dat ziet er zo uit op de plank:

211021_61302_IMG20211019183000.jpg

En als alles op tafel staat, zie je dit:
211021_61302_IMG20211019190349.jpg

Selamat makan!

O ja, de volgende dag nasi goreng gemaakt met de resterende rijst en orak arik en de rest apart opgewarmd, zoals dat hoort bij rijsttafels waar je altijd veel te veel van hebt:

211021_61302_IMG20211020192957.jpg

Hopelijk heeft dit jullie ook geïnspireerd om jullie favoriete vakantieland gerechten te koken met dit CUL-meekook-onderdeel.

:Y) :9~ c_/
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
  donderdag 21 oktober 2021 @ 16:57:56 #34
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_201847825
Ik lust alles wat jij hebt gemaakt, @UIO_AMS
:9
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_201848013
Wat een werk zeg! Zou alles eten :9

Onze vakanties gingen afgelopen jaren naar Duitsland of binnen Nederland. Zondag eten we bratkartoffeln met bratwurst en sauerkraut. :7
Sterkheidsbaas van alles.
  Moderator vrijdag 22 oktober 2021 @ 10:58:38 #36
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_201858144
quote:
14s.gif Op donderdag 21 oktober 2021 16:57 schreef golfer het volgende:
Ik lust alles wat jij hebt gemaakt, @:uio_ams
:9
Leuk om te horen!

quote:
2s.gif Op donderdag 21 oktober 2021 17:12 schreef Lonaa het volgende:
Wat een werk zeg! Zou alles eten :9
Het is vooral veel snijwerk. Uiteindelijk valt het allemaal wel mee. Die rendang bijvoorbeeld is hooguit 15 minuten werk en de oven doet vervolgens 7 uur lang de rest. Voor de kip in kruidige kokossaus geldt eigenlijk hetzelfde, behalve dan dat die niet de oven in gaat maar gewoon drie kwartier op de laagste stand op het kleinste pitje staat. Ik gebruikte overigens geen kippendijen, maar filets daarvan die ik vooraf al in blokjes had gesneden.

En gelukkig zit er een goede Aziatische supermarkt met ruim assortiment bij ons om de hoek waar ik alle ingrediënten die niet bij de AH te krijgen zijn in één keer kan halen.

quote:
Onze vakanties gingen afgelopen jaren naar Duitsland of binnen Nederland. Zondag eten we bratkartoffeln met bratwurst en sauerkraut. :7
Ook heerlijk! Ben benieuwd naar je verslag daarvan. :9 .
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
  Moderator vrijdag 22 oktober 2021 @ 11:03:02 #37
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_201858191
En ik maal niet alles handmatig in een vijzel, maar gebruik gewoon een staafmixer met hakmolen. Honderd keer sneller en ik proef geen verschil.
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
pi_201866212
Ik vind het altijd fascinerend, dat soort landen met bijbehorend eten. Mijn favoriete vakantieland de laatste jaren is Denemarken. Daar ga je niet per se heen voor het eten :D
Maar toch, mijn bijdrage aan dit topic:
Ik maakte pølser (Deense broodje worst).
  FOK!fotograaf vrijdag 22 oktober 2021 @ 22:01:06 #39
73911 ultra_ivo
pi_201866981
quote:
14s.gif Op maandag 11 oktober 2021 17:02 schreef UIO_AMS het volgende:
Als TRV mod ken je natuurlijk ook wel de favoriete bestemmingen van diverse FOK!kers, dus een onschuldig oproepje kan geen kwaad. Al kan ik er ook faliekant naast zitten met de favoriete bestemmingen. :P
@:ultra_ivo : Welk gerecht uit het voormalige Joegoslavië sleept jou door de fietskilometers?
Burek natuurlijk. Lekker, compact en veel energie. Heerlijk als je het direkt langs de weg bij het bakkertje ergens in een Bosnisch dorp haalt.
  Moderator zondag 24 oktober 2021 @ 14:41:46 #40
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_201884525
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 oktober 2021 21:08 schreef Hupje het volgende:
Ik vind het altijd fascinerend, dat soort landen met bijbehorend eten. Mijn favoriete vakantieland de laatste jaren is Denemarken. Daar ga je niet per se heen voor het eten :D
Maar toch, mijn bijdrage aan dit topic:
Ik maakte pølser (Deense broodje worst).
[ afbeelding ]
Wat is het verschil met een hotdog?

Je had natuurlijk ook nog kunnen gaan voor Danish pastry, al heb ik geen idee hoe Deens dat eigenlijk is.
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
  Moderator zondag 24 oktober 2021 @ 14:44:08 #41
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_201884540
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 oktober 2021 22:01 schreef ultra_ivo het volgende:
Burek natuurlijk. Lekker, compact en veel energie. Heerlijk als je het direkt langs de weg bij het bakkertje ergens in een Bosnisch dorp haalt.
Lekker! Ooit wel eens zelf gemaakt?
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
  zondag 24 oktober 2021 @ 14:53:22 #42
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_201884649
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 oktober 2021 21:08 schreef Hupje het volgende:
Ik vind het altijd fascinerend, dat soort landen met bijbehorend eten. Mijn favoriete vakantieland de laatste jaren is Denemarken. Daar ga je niet per se heen voor het eten :D
Maar toch, mijn bijdrage aan dit topic:
Ik maakte pølser (Deense broodje worst).
[ afbeelding ]
Maar niet de echte Deense rød pølser, want die rode worstjes zijn in Nederland niet te krijgen.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_201890691
quote:
14s.gif Op zondag 24 oktober 2021 14:53 schreef golfer het volgende:

[..]
Maar niet de echte Deense rød pølser, want die rode worstjes zijn in Nederland niet te krijgen.
Dat klopt, maar ik ben dan ook geen die-hard CUL-ler *)
  FOK!fotograaf zondag 24 oktober 2021 @ 22:25:22 #44
73911 ultra_ivo
pi_201892150
quote:
14s.gif Op zondag 24 oktober 2021 14:44 schreef UIO_AMS het volgende:

[..]
Lekker! Ooit wel eens zelf gemaakt?
Nee, ik ben niet zo goed in bakken.
pi_201896826
quote:
14s.gif Op zondag 24 oktober 2021 14:53 schreef golfer het volgende:

[..]
Maar niet de echte Deense rød pølser, want die rode worstjes zijn in Nederland niet te krijgen.
Wat is er zo speciaal aan die worst?
  maandag 25 oktober 2021 @ 14:04:44 #46
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_201897386
quote:
0s.gif Op maandag 25 oktober 2021 13:22 schreef anndb het volgende:

Wat is er zo speciaal aan die worst?
Rode knapperige buitenkant.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_202079545
Ik heb ook nog wat dingen gekookt de afgelopen weken. Ik heb weinig kookmojo momenteel dus het is bij het standaardarsenaal gebleven. We gaan graag naar Engeland, het is het land waar we het vaakst komen.

Bij onze Engelse vrienden hebben we jaren geleden geleerd over de Sunday roast. Inmiddels is ons recept wat aangepast. De gravy en stuffing vinden we niet de moeite waard om te maken. Maar het concept van een stuk vlees op groenten is natuurlijk geweldig :9
We hebben meestal een mengsel van aardappel, erwten, mais, ui, knoflook en iets van pastinaak/wortel/pompoen. Daar gaat een gekruide kip op.

Fotogeniek is het niet, maar ach.


Van de restjes kip maakte ik een dag later een chicken and leek pie.
Groenten en kip aanbakken. Beetje bloem worcestersauce en room er bij. In ovenschaal met bladerdeeg er over en in de oven tot bruin. De foto met het deeg is mislukt.





Ik heb vorige week ook nog een Engels ontbijtje gemaakt. Dat is nooit een straf.




[ Bericht 4% gewijzigd door Lucky_Strike op 08-11-2021 21:40:15 ]
Spoilers!
pi_202079655
Geweldig! Ik ben ook gek op een full English breakfast, maar rest van gezin niet zo ;(
pi_202080545
quote:
1s.gif Op zondag 7 november 2021 22:30 schreef Yinny het volgende:
Geweldig! Ik ben ook gek op een full English breakfast, maar rest van gezin niet zo ;(
Dat hebben we regelmatig _O_ maar ja, Engelsman als vriend.

Sunday roast ziet er fotogeniek of niet prima uit, Lucky! Kan ik ook wel weer eens doen. Was overigens het eerste wat vriend voor me maakte toen ik daar kwam logeren O+ Het imponeren lukte al aardig.
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
  Moderator maandag 8 november 2021 @ 10:29:13 #50
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_202083406
Tofheid!

Full English Breakfast is het middel tegen een kater bij uitstek. Sterker nog, bacon is het onomstotelijke bewijs dat een God bestaat:


Wist trouwens niet dat je bij een Sunday roast het vlees op de groenten legt. Doe het altijd apart in meerdere ovenschalen.
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')