Afgelopen dinsdag was het dus zover: Gerechten uit mijn favoriete vakantieland.
Zoals inmiddels bekend is Indonesië mijn favoriete bestemming. We gingen er zelfs heen op onze
huwelijksreis eind 2018, nadat we in 2014 al een keertje daar geweest waren. In 2014 bezochten we Bali, Java en de Gili-eilanden, tijdens onze huwelijksreis begonnen we op Bali en reisden we al snel door naar Flores voor een bezoek aan de Komodo-eilanden.
Waarom is Indonesië mijn favoriete bestemming? Het land heeft alles: cultuur, schitterende natuur, fantastisch weer, geweldig water om te snorkelen, vriendelijke mensen en niet te vergeten: heerlijk eten. Slecht eten in Indonesië is een kunst op zich. Een echt favoriet gerecht heb ik niet. Alles is lekker. Daar hadden de koloniale Nederlanders ook al last van, en zo is ooit de Indonesische rijsttafel ontstaan. Vraag aan een Indonees waar je de beste rijsttafel kan halen, en ze verwijzen je naar Balanda.
.
Al was deze destijds ook niet mis:
Maar goed, die kon je dus bestellen in de toeristenoorden aan de zuidkust van Bali en wordt dus vooral niet door lokalen besteld. Wat misschien nog het meest voor de lokalen in de buurt komt, is nasi campur. Een soort mini-rijsttafel. Die bestelde ik dan ook vaak. Paar soorten groenten, vlees en/of vis en/of kip en een eitje. Dat kan ik natuurlijk ook zelf maken voor dit topic. En zo geschiede!
Een keuze qua onderdelen voor de rijsttafel hadden jullie in mijn vorige post al kunnen zien, maar ik zal ze nog eens herhalen:
• Rendang (Sumatraans runderstoofvlees
á la Allerhande, waarbij ik de limoen heb vervangen door wat citroensap en gekneusde kaffirlimoenblaadjes en de gember door laos)
• Orak Arik (Roergebakken spitskool, wortels en eieren zoals te vinden op de
website van indische gerechten, maar dan heb ik de groenten vervangen door een zak nasi-groenten van de AH omdat ik geen spitskool kon vinden
en natuurlijk heb ik de kruiden meegefruit met de uien.)
• Sambal Goreng Tempe Kering (pittige tempeh)
• Telor Pindang (Javaanse gemarmerde eieren)
• Sambal Goreng Buncis (Javaanse pittige boontjes)
• Ayam Suwir Santen (Javaanse kip in kruidige kokosmelk)
• En uiteraard dit alles met witte rijst.
Om niet alles op het laatste moment aan te laten komen, heb ik maandagavond al de pittige tempeh gemaakt.
Het recept en de bereidingswijze zijn als volgt:
En op een plank ziet dat er zo uit qua ingrediënten:
.
Al het snijafval moet je natuurlijk niet weggooien! Dat doe je in een pannetje met water, een scheut ketjap manis en een paar theezakjes en dat breng je aan de kook. Daar doe je wat eieren in en na een minuut of 10 zet je dat uit om lekker af te koelen. Met de bolle kant van een lepel tik je de eierschalen stuk (niet pellen!) en vervolgens laat je de eieren in het kookvocht met al het snijafval een nachtje in de
koelkast marineren. Bij de rijsttafel kun je dan gemarmerde eieren (na het pellen zie je dat de marmerstrepen de barsten in de eierschalen volgen) reserveren. Leuk detail. Maar terug naar de tempeh:
Links staan de eieren al op, rechts uitje, knoflook, lombok even fruiten nadat de tempeh al in reepjes is gesneden en goudbruin is gebakken in de olie. Natte ingrediënten toevoegen en dan de tempeh er doorheen husselen:
Eitjes en tempeh gedaan, volgende morgen beginnen met de rendang. Die moet toch zeven uur de oven in, dus dat scheelt ook weer 's avonds.
De ingrediënten en bereidingswijze van de rendang kunnen jullie nalezen op eerder aangehaalde site van Allerhande. Op de plank ziet dat er zo uit:
Zo in de braadpan:
En zo zeven uur in de oven op 100 graden Celsius (pan had ik later nog nodig en deze kekke aardewerken ovenschaal uit de Elzas - ook een mooie vakantiebestemming - is hiervoor perfect):
Ik weet, volgens de harde kern van Indonesische (hobby)kok puristen mag dit natuurlijk nooit een rendang heten. Hooguit een beefcurry die wat Indonesisch aan doet, maar mèn, wat is dit lekker! Wij vinden het in elk geval lekkerder dan de rendang uit de Bijbel van de Indonesische Keuken.
Uurtje voordat we gaan eten dan maar eens beginnen aan de kipstoof. Misschien wel het lekkerste gerecht op tafel! Volgens mijn vrouw dan. Ik kies toch voor de rendang.
Bereidingswijze en ingrediënten:
En zo op de plank:
Ik ben wel vergeten een foto van dit alles in de pan te maken, maar dat komt zo goed met alles op tafel.
.
Even de pandanrijst opzetten en dan door met de groenten. Eerst maar de sambal goreng buncis gemaakt met kousenband volgens het recept uit de bijbel:
Wat er zo uit ziet op de snijplank:
Wederom geen foto van alles in de pan.
En tot slot de orak arik volgens het recept van bovengenoemde site, maar dan met een zak nasi groenten van de AH wegens het ontbreken van spitskool bij mijn kleine AH'tje. Dat ziet er zo uit op de plank:
En als alles op tafel staat, zie je dit:
Selamat makan!O ja, de volgende dag nasi goreng gemaakt met de resterende rijst en orak arik en de rest apart opgewarmd, zoals dat hoort bij rijsttafels waar je altijd veel te veel van hebt:
Hopelijk heeft dit jullie ook geïnspireerd om jullie favoriete vakantieland gerechten te koken met dit CUL-meekook-onderdeel.